„Voci de aur care ne unesc”: Recital de excepţie la Sala cu Orgă, de Ziua Unirii

TVR Moldova, 27 martie 2025 14:30

Recital de excepţie, dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România, la Sala cu Orgă din Chişinău. Soprana Elena Moşuc, acompaniată de pianista Vasilica Stoiciu-Frunză au încântat publicul cu alese creații din repertoriul universal și românesc.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum câteva minute
15:40
Judecătorii vor decide marți, 1 aprilie, dacă satisfac sau nu cererea procurorilor, care au solicitat 30 de zile de arest pentru Evghenia Guțul, în dosarul în care guvernatoarea regiunii găgăuze este cercetată pentru finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”.
Acum câteva minute
15:30
Astăzi, 31 martie, se împlinesc 92 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu. Cum era poetul și omul Nichita Stănescu ne spune Matei Vișniec, scriitor.
Acum câteva minute
15:20
Corneliu Bjola, profesor la Oxford, observă că declarațiile care vin de la Washington într-o zi sunt foarte belicoase, în altele, sunt mult mai conciliante, dar este clar că obiectivul strategic al Rusiei rămâne în continuare: „Război, război, război”. În opinia sa, pe de o parte, Kremlinul profită că administrația Trump își dorește mult pace în Ucraina, iar, pe de alta, SUA au greșit atunci când au neglijat UE în negocierile cu Rusia.
Acum câteva minute
15:10
Despre lucrurile care ne-au marcat e important să se știe și să rămână mărturie, chiar dacă, uneori, sunt dramatice. Cu atât mai mult, când se întâmplă în familie. Despre cartea ce arată un destin - al unui om, dar și al poporului nostru, sub ocupație sovietică, a discutat echipa „TeleMatinal” cu Pavel Păduraru, jurnalist și prozator.
14:50
Dacă unii tineri din ziua de azi găsesc diferite scuze ca să nu practice sportul, alții, mai în vârstă sunt un model de urmat. Jurnalistul TVR MOLDOVA Alexandru Leahu a aflat povestea de viață a lui Constantin Brânza, un sportiv amator cu o carieră în judo și sambo de peste 50 de ani. Să-l cunoaștem și noi.
Acum 30 minute
14:30
Peste 6800 de persoane au beneficiat, anul trecut, de intervenţii chirurgicale cardiovasculare finanţate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. Potrivit medicilor, acestea sunt unele dintre cele mai solicitate operaţii, iar numărul intervenţiilor creşte de la un an la altul.
14:20
Deputata Irina Lozovan a fost condamnată, luni, la șase ani de închisoare pentru acceptarea finanțării ilegale a Partidului „Renaştere” din partea grupului criminal organizat Şor. Decizia a fost pronunțată magistrații Judecaătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
14:10
Autorităţile taxează dur viciile. Vorbim despre fumătorii care-şi aprind ţigara în locuri interzise. Bunăoară, în primele trei luni ale acestui an au fost aplicate 490 de sancţiuni, cu peste 200 mai multe faţă de perioada similară a lui 2024. Această creştere este rezultatul unui proiectul votat de Parlament, care prevede inclusiv extinderea listei cu locurile în care este interzis fumatul.
13:50
Producția locală de energie electrică a scăzut după data de 24 martie, odată cu încheierea sezonului de încălzire. Curentul produs de CET-uri a ajuns la 11% din totalul consumat în această perioadă, față de 30% în perioada rece a anului. Necesarul e acoperit cu energie de import, la prețuri mai mari, însă. Autoritățile dau, totuşi, asigurări că energia nu se va scumpi pentru consumatorii casnici. În perioada caldă a anului, crește producția de energie regenerabilă și scade consumul. Totodată, în caz de necesitate, Republica Moldova poate crește achizițiile de energie din România la preț plafonat.
Acum 2 ore
13:30
Deputata Irina Lozovan, cercetată penal pentru acceptarea finanțării ilegale a Partidului Renaştere din partea grupului criminal organizat Şor, îşi va afla astăzi sentinţa. Procurorii au cerut pentru ea şase ani de închisoare și cinci ani pentru soţul ei, Pavel Gârleanu.
13:10
Teme importante precum liderismul transformațional, viitorul muncii, rolul sindicatelor în societate și impactul noilor tehnologii asupra pieței muncii au fost abordate la Forumul Sindical Național „Sinergie socială”.
11:50
Directoarea Institutului Național al Justiției (INJ) din Republica Moldova, Ramona Strugariu, este invitata jurnalistului Mădălin Necşuţu.
Acum 6 ore
11:20
Deputatul Alexandru Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare și căutat de autorități, s-ar ascunde pe teritoriul regiunii transnistrene. Acesta a fost ajutat de Federația Rusă să iasă din Chișinău și să scape de închisoare, a anunțat directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața.
11:00
Cine își mai amintește de Generalul de Gaulle? Da, a fost președintele francez în anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Interesant însă este faptul că doctrina gaullistă, un ansamblu de principii politice și filosofice inspirate din gândirea și acțiunile lui Charles de Gaulle, devine de mare actualitate acum la nivelul Europei care se dorește autonomă, chiar independentă.
10:40
Corneliu Bjola, profesor de științe politice la Universitatea Oxford, consideră că grupul de militari occidentali, care ar putea să vină în Ucraina, după încheierea unui armistițiu dintre Armata rusă și cea ucraneană, înseamnă mult nu numai pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova și România.
10:20
Agenția Servicii Publice anunță că în zilele de 31 martie și 1 aprilie nu vor fi recepționate cererile de perfectare a cărții de identitate, în legătură cu trecerea la procesul tehnologic de perfectare a noului act de identitate.
Acum 12 ore
06:50
Președintele american Donald Trump și-a exprimat intenția de a introduce sancțiuni suplimentare, care vizează petrolul rusesc și sancțiuni secundare împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc dacă președintele rus, Vladimir Putin, nu face progrese spre o încetare generală a focului, inclusiv un armistițiu pentru războiul terestru în viitorul apropiat.
Acum 19 ore
20:10
În ultimii ani, prin simpla aplicare a legii în Bucureşti nu s-au mai ridicat construcţii neautorizate. Afirmaţia a fost făcută de Nicuşor Dan, primarul de București, aflat într-o vizită la Chişinău. El spune că cererile neconforme pentru astfel de imobile au fost refuzate pe bandă rulantă.
19:40
Patru din zece elevi de clasa a noua au picat promovat pretestarea la matematică din luna februarie, iar cei mai mulţi au obţinut nota 5. Sunt însă şcoli în care niciun elev nu a reuşit să ia testul
19:10
În faţa Ambasadei Republicii Moldova la Moscova s-a desfăşurat duminică un nou protest în sprijinul Evgheniei Guţul, başcanul Găgăuziei, aflată în arest într-un dosar de corupţie electorală. Pe reţelele sociale au apărut informaţii că protestatarii ar fi fost plătiţi cu două mii de ruble, aproximativ 450 de lei.
17:40
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut duminică un răspuns ferm din partea comunității internaționale în fața intensificării atacurilor rusești asupra civililor. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, liderul ucrainean a vorbit despre amploarea bombardamentelor din ultima săptămână și a mulțumit statelor care continuă să sprijine eforturile de apărare ale țării sale.
17:10
Decizia Rusiei de a bloca accesul transportatorilor moldoveni pe teritoriul său, inclusiv în regim de tranzit, a fost catalogată drept o mișcare politică ostilă de către autoritățile de la Chișinău. Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că acest gest arată clar care este atitudinea Moscovei față de Republica Moldova și reafirmă direcția strategică europeană a țării.
16:30
Acum 23 ore
15:40
Într-un moment de tensiuni comerciale tot mai pronunțate cu Statele Unite, China, Japonia și Coreea de Sud își unesc eforturile pentru a relansa negocierile privind un acord de liber schimb trilateral. Miniștrii comerțului din cele trei economii asiatice s-au întâlnit duminică la Seul, în cadrul unei reuniuni de urgență – prima în acest format din 2020 – și au convenit să „accelereze” discuțiile, în încercarea de a oferi companiilor „un mediu previzibil” în fața politicilor comerciale imprevizibile ale Washingtonului.
14:40
Yangon / Bangkok – Aproape 1.700 de morți și peste 3.400 de răniți. Este, până acum, bilanțul provizoriu al cutremurului cu magnitudinea 7,7 care a lovit Myanmarul, cel mai grav dezastru natural din istoria recentă a țării. În timp ce comunitatea internațională se mobilizează, diferențele dintre reacția autorităților din Myanmar și cea din Thailanda, stat vecin, sunt evidente – și dureroase.
14:40
Republica Moldova a inaugurat un Consulat General în vestul Statelor Unite, la Sacramento, un pas considerat esențial pentru sprijinirea comunității moldovenești din regiune. La eveniment a participat vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, care a subliniat că oficiul va aduce serviciile consulare „mai aproape de oameni”, punând capăt drumurilor lungi pentru acte și documente oficiale.
14:10
Elon Musk, cel mai cunoscut – și poate cel mai controversat – om de afaceri al ultimului deceniu, se pregătește să facă față unui nou proces în justiția americană. De data aceasta, este acuzat de foști acționari ai Twitter că i-a păgubit intenționat prin întârzierea anunțării investiției sale inițiale în companie.
14:00
Poliția de frontieră a raportat un flux intens de călători în ultimele 24 de ore, cu peste 48.000 de traversări înregistrate la punctele de trecere a frontierei. În același interval, 27 de persoane au primit refuz de intrare în Republica Moldova, iar trei indivizi au fost reținuți în timp ce încercau să treacă ilegal hotarul.
13:30
Nicanor Ciochină, primarul destituit al localităţii Boldureşti, după ce a fost învinuit că a accidentat mortal un băiat de 14 ani şi a fugit de la locul faptei, a fost ales primar interimar al comunei, prin votul majorităţii consilierilor locali. El va rămâne în funcţie până când va fi ales un alt edil al localităţii din raionul Nisporeni. Nicanor Ciochină nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.
13:10
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că acceptă o nouă propunere de armistițiu în Fâșia Gaza, prezentată de mediatori egipteni și qatarezi. Anunțul a fost făcut sâmbătă de Khalil al-Haya, unul dintre liderii de rang înalt ai Hamas, care a subliniat însă că gruparea nu va renunța sub nicio formă la arsenalul său militar.„Am primit propunerea acum două zile din partea fraților mediatori din Egipt și Qatar. Noi am aprobat-o. Sperăm că ocupația nu va bloca acest proces”, a declarat al-Haya într-o conferință de presă. El a adăugat că „armele rezistenței sunt o linie roșie” și că mișcarea nu va accepta nicio soluție care implică dezarmarea sa.Declarațiile vin în contextul unor noi discuții indirecte între Hamas și Israel, în încercarea de a ajunge la un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor israelieni, captivi în Gaza după atacul din 7 octombrie 2023.Progres limitat în negocieriPotrivit unor surse de securitate citate de Reuters, propunerea susținută de Cairo și Doha prevede o încetare temporară a focului și eliberarea treptată a ostaticilor israelieni – câte cinci pe săptămână. Israelul, prin biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a transmis că a analizat planul împreună cu Statele Unite și a formulat o contrapropunere, aflată deja pe masa mediatorilor.Armistițiul propus ar urma să continue în trei etape. Prima – deja implementată parțial în luna ianuarie – a dus la o reducere temporară a luptelor și la eliberarea unor ostatici israelieni și prizonieri palestinieni. Faza a doua ar trebui să aducă eliberarea ostaticilor rămași și o retragere a trupelor israeliene din teritoriul palestinian.Hamas insistă ca orice nou acord să permită avansarea către această a doua etapă. Israelul, în schimb, s-a arătat dispus doar să extindă faza inițială, fără angajamente clare privind retragerea. În acest context, Haya a fost categoric: „Nu ne vom dezarma atât timp cât există ocupația israeliană”.Presiunea militară continuăPe teren, ofensiva israeliană rămâne intensă. Sâmbătă, cel puțin 20 de palestinieni au fost uciși în urma atacurilor armatei israeliene în sudul Fâșiei Gaza, potrivit autorităților locale, aflate sub controlul Hamas. Forțele israeliene au reluat operațiunile terestre în zona Rafah și spun că acțiunile au ca scop extinderea „zonei de securitate”.Reluarea bombardamentelor, începând cu 18 martie, este văzută de oficialii israelieni ca o formă de presiune pentru accelerarea negocierilor privind eliberarea ostaticilor. În paralel, zeci de mii de civili palestinieni au fost somați să evacueze zonele vizate de ofensiva terestră, în nordul și sudul enclavei.Un conflict fără orizont clarConflictul din Gaza a izbucnit după atacul devastator al Hamas din 7 octombrie, în care peste 1.200 de israelieni au fost uciși, iar alți 251 au fost luați ostatici. În replică, Israelul a lansat o ofensivă de amploare, care a dus, potrivit datelor furnizate de Hamas, la moartea a peste 50.000 de palestinieni – mulți dintre aceștia civili, deși Israelul susține că un număr important erau membri ai mișcării islamiste.Statele Unite și Israelul au declarat în repetate rânduri că nu văd niciun rol pentru Hamas în administrarea postbelică a Fâșiei Gaza. Însă, în absența unei alternative clare și cu mișcarea încă înarmată și activă, negocierile rămân fragile.
12:30
Tribunalul Iași a admis pe 12 martie o cerere a Ministerului Justiției al Republicii Moldova cu privire la confiscarea a părților sociale ale unei firme deținută în Iași de fostul premier Vlad Filat – Kapital Invest Company S.A. În urma deciziei tribunalului, acțiunile companiei au trecut în proprietatea statului moldovean, doar că firma respectivă mai are în proprietate doar o scară.
11:40
Harkov, Ucraina – ziua 1131 de război:Pe 29 martie, Rusia a lansat un atac masiv cu drone kamikaze asupra orașului Harkov, provocând haos și distrugeri în mai multe cartiere ale metropolei din nord-estul Ucrainei. Cel puțin două persoane au fost ucise și 25 au fost rănite, potrivit informațiilor furnizate de Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.Atacul a vizat districtele Kholodnohirsky, Shevchenkivsky și Kyivsky ale orașului, unde au fost raportate șase surse de incendii majore. Printre obiectivele distruse sau avariate se numără clădiri rezidențiale private, birouri, o unitate medicală, spații comerciale, garaje și automobile.Una dintre drone a lovit direct o casă, care a fost complet distrusă. Incendiul izbucnit s-a extins pe o suprafață de 100 de metri pătrați. Echipajele de intervenție au reușit să scoată de sub dărâmături un bărbat rănit și trupul neînsuflețit al unei femei.Echipele de pompieri și salvatori continuă lucrările de stingere și degajare a resturilor din zonele afectate.
11:10
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu este pregătită să accepte condiția impusă de administrația Trump privind recunoașterea ajutorului militar american primit de la începutul invaziei ruse ca datorie de stat, scrie Ukrainska Pravda.Într-un briefing de presă susținut pe 28 martie, Zelenski a menționat că negocierile pentru un acord-cadru între SUA și Ucraina privind cooperarea în domeniul resurselor minerale au eșuat în februarie, printre altele și din cauza acestei condiții controversate.„Nu vom accepta nicio datorie. Aceste lucruri sunt absolut clare pentru mine. Cel puțin, vorbim despre trecut”, a declarat Zelenski.Președintele ucrainean a subliniat că Ucraina nu poate accepta ideea de a returna ajutorul militar, financiar și umanitar primit din partea SUA începând cu 2022.Totodată, el a admis că sprijinul viitor oferit de SUA ar putea veni cu anumite condiții, mai ales în contextul unei posibile reveniri a administrației Trump la Casa Albă:„Dacă vor exista noi pachete de sprijin, SUA pot, desigur, să stabilească anumite condiții. Înțelegem că această echipă nu va face nimic gratuit. Ei spun asta deschis.”Anterior, publicația „Ukrainska Pravda” relatase că proiectul de acord propus de administrația Trump conținea o clauză potrivit căreia Ucraina ar trebui să ramburseze integral ajutorul primit din 2022 încoace, în toate formele sale: bugetar, militar și umanitar.
10:40
Săptămâna aceasta, în premieră, membrii boardului EUNIC Global - Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale, au efectuat o vizită de lucru la Chișinău.
10:10
Oxana Kasandruța, creatoarea brandului Kasandruța, o femeie care a transformat pasiunea pentru modă într-o adevărată misiune, este invitata noului episod ISTORII CU TÂLC. De mică, adora să reinventeze rochiile surorilor mai mari, iar mai târziu a avut curajul să renunțe la o carieră în stomatologie pentru a-și urma visul. Astăzi, creează rochii menite să ofere femeilor nu doar stil, ci și încredere și confort. Emisiunea va fi difuzată duminică, 30 martie 2025, ora 22:00, la TVR Moldova.
10:10
În noaptea de 30 martie, forțele ruse au atacat Ucraina folosind o rachetă balistică și 111 drone de diferite tipuri. Acest lucru a fost raportat de Forțele Aeriene ale Armatei Ucrainei.
09:10
Primăvara vine nu doar cu vreme bună şi pomi înfloriţi. În această perioadă, mulţi oameni sunt afectaţi de astenie iar specialiştii spun că este vorba despre un proces de adaptare a organismului. Principalele simptome resimţite sunt oboseala, stările de slăbiciune, lipsa energiei şi a poftei de mâncare.
08:40
Spectacolul Haga, o satiră caustică, a fost jucat de actorii Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", din Iaşi, pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău. Este una dintre piesele prezentate publicului din capitala Republicii Moldova în cadrul turneului unirii "Teatrul românesc București-Iași-Chișinău", ajuns deja la a 10-a ediţie.
29 martie 2025
20:50
Astăzi vorbim despre evenimentul de pe 27 martie 1918. Un moment istoric firesc pentru această palmă de pământ care a fost ruptă şi alipită Rusiei. Vorbim, aşadar, despre Unirea Basarabiei cu România, dar şi despre rolul important pe care l-a avut Regina Maria pentru împlinirea idealului românesc. Despre toate vorbim cu istoricul Lucia Argint.
20:10
La Chişinău a fost astăzi lansată Platforma Reîntregirii Naţionale care îşi propune să conjuge eforturile intelectualilor din Republica Moldova pentru valorificarea românismului în Basarabia. Membrii mişcării nou-create vor să intre în Parlament, la toamnă, pentru a promova unionismul din Legislativ.
19:30
Preturile la carnea de porc au crescut in ultima saptamina în piețele din Republica Moldova. La Piața Centrală din Chișinău, a crescut si cu 25 de lei kilogramul. Comercianţi invocă focarele recente de pestă porcină, care au afectat producția, dar și cererea mai mare înainte de sărbători. Asociația Producătorilor de Carne susține că unii comercianți profită de conjunctură dar membrii asociației nu au majorat prețurile.
18:50
Teatrul Național „Eugen Ionesco” și-a lărgit granițele în cadrul unui turneu european de excepție, cu piesa Chirița în provincie, aducând în prim-plan cultura și literatura basarabeană. Ce impact a avut acest eveniment asupra publicului francez și care sunt perspectivele pentru promovarea valorilor noastre pe plan internațional, ne-a povesitit scriitorul Emilian Galaicu-Păun.
18:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat sâmbătă la o acțiune de plantare de puieți în apropierea localității Negureni, raionul Telenești, alături de silvicultori implicați în extinderea suprafețelor împădurite ale țării.
17:30
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut vineri, 28 martie, o discuție cu reprezentanți ai societății civile, în contextul unui climat geopolitic incert și al provocărilor cu care se confruntă R. Moldova. Discuțiile au vizat îngrijorările cetățenilor legate de securitate, economie, stabilitate și de viitorul democratic și european al țării.
16:50
Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat alocarea a 400 de milioane de dolari pentru Ucraina prin intermediul Facilității Extinse de Credit (EFF), a anunțat FMI pe 28 martie.
16:10
Guvernul a lansat, în premieră, Fondul Național pentru Inovare și Transfer Tehnologic, care va sprijini tinerii inovatori, le va finanța proiectele și va crea spații propice pentru dezvoltarea soluțiilor moderne pentru Republica Moldova. Fondul are un buget de 35 de milioane de lei, pentru următorii doi ani.
15:30
Pediatrul Olesea Jalba explică părinților ce analize și vaccinuri sunt esențiale pentru nou-născuți în primul an de viață, cum să gestioneze durerile de burtă și ce trebuie să cunoască despre alimentația la sân. Medicul informează care sunt cele mai bune practici pentru somnul bebelușului – alături de mamă sau separat, ce să faceți în caz de icter neonatal și cum să urmărești ritmul normal de creștere al copilului
14:50
La aproape doi ani de la descoperirea pavajului istoric de pe strada 31 August 1989 din Chișinău, soarta caldarâmului rămâne incertă. Totuși, se pare că lucrurile merg spre bine. Lucrările de conservare a drumului istoric ar putea începe în curând. Care este valoarea istorică și culturală a caldarâmului, dar și care este soarta acestui drum, ne-a spus colegul nostru Anatol Fornea.
Acum 2 zile
14:30
Nicanor Ciochină, fostul primar de Boldurești, învinuit că a lovit mortal un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost numit primar interimar al localității. Decizia a fost adoptată de Consiliul Local.
14:10
Norvegia va aloca 3 miliarde de coroane norvegiene (285,6 milioane de dolari) pentru asistență umanitară Ucrainei și refugiaților ucraineni din R. Moldova, a anunțat guvernul norvegian pe 27 martie.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.