Ce se întâmplă cu organismul uman în timpul unui val de căldură? Specialiștii explică de ce temperaturile extreme pot fi fatale
ZdGust,
10 martie 2025 17:10
Pe măsură ce temperaturile globale cresc, numărul de decese cauzate de căldură este în creștere, scrie Euronews. Multe țări se confruntă cu valuri de căldură extreme care au dus la o creștere a deceselor asociate temperaturilor ridicate. În Arabia Saudită, s-a raportat că peste 1.300 de persoane au murit în timpul pelerinajului Hajj din această [...]
• • •
Alte ştiri de ZdGust
Acum 2 ore
14:20
Dismorfia corporală: despre cum mintea și oglinda te pot „minți” în legătură cu aspectrul tău fizic # ZdGust
Tulburarea de dismorfie corporală (BDD) este o afecțiune de sănătate mentală caracterizată printr-o preocupare nesănătoasă și excesivă față de aspectul fizic al unei persoane. Deși toți avem lucruri pe care nu le placem la corpul nostru, pentru persoanele cu BDD, nemulțumirea față de anumite aspecte ale aspectului fizic este mult mai gravă. Aceasta poate duce [...]
13:30
Această panna cotta cu cafea se prepară folosind rețeta clasică, fiind aromatizată cu cafea solubilă sau espresso și având doar 4 ingrediente, iar procesul de preparare este foarte simplu. Ingrediente Jumătate de litru de smântână lichidă pentru gătit 6 foi de gelatină neutră 150 ml de cafea preparată cu cafea solubilă sau espresso negru Preparare [...]
Acum 4 ore
12:40
Relativismul cultural este o perspectivă ce sugerează că etica, morala, valorile, normele, credințele și comportamentele trebuie înțelese în contextul cultural specific din care provin. În acest sens, fiecare cultură are propriile sale norme, fără să existe un standard universal sau absolut pentru a le evalua, scrie verywellmind. Conceptul de relativism cultural pune accent pe diferențele [...]
12:10
Marginalizarea este un fenomen prin care anumite persoane sau grupuri sunt definite și etichetate ca neconforme cu normele unui grup social. Acest proces influențează modul în care oamenii îi percep și tratează pe cei considerați parte din „grupul lor” în raport cu cei din „grupul exterior”. Totodată, marginalizarea presupune atribuirea unor caracteristici negative persoanelor sau [...]
Acum 6 ore
11:20
Știm că paharele de vin sunt create pentru diferite tipuri de vin. Totuși, aceste diferențe sunt prea subtile pentru a fi sesizate de cineva fără experiență. Însă forma paharelor influențează aroma și gustul vinului. Somelierul Nicole Haarklau de la Coury Hospitality, Texas, oferă câteva sfaturi pentru a alege cele mai potrivite pahare pentru vin, conform [...]
10:30
De ce este necesară o abordare optimistă asupra vieții și cum o poți folosi pentru a trece eficient peste obstacole # ZdGust
Optimismul presupune convingerea că lucrurile bune pe care ți le dorești de la viață se vor întâmpla într-un final, și că vei găsi soluții pentru a trece peste orice obstacol întâmpinat. Cercetările arată că o atitudine optimistă nu doar că reduce stresul și îmbunătățește sănătatea mintală, dar poate contribui și la un stil de viață [...]
09:50
Quinoa la micul dejun: pot fi adăugate fructe, fulgi de migdale sau de cocos, scorțișoară sau miere # ZdGust
Ideea de a adăuga quinoa fiartă peste iaurt face parte din noile tendințe ale alimentației sănătoase, fiind un substitut pentru fulgii de ovăz. Există și versiuni de quinoa expandată, dar această variantă este mai puțin calitativă nutrițional. Rămâne mereu preferabilă quinoa în stare naturală, iar dacă o lăsăm în apă de seara până dimineața, a doua [...]
Acum 24 ore
18:30
Salata de ton este, fără îndoială, o salvare rapidă și delicioasă în multe situații. Când timpul e limitat și foamea mare, o poți transforma într-o masă completă adăugând legume, ou sau măsline, alături de pâine, lipie sau crutoane. G4Food propune câteva idei de salate în care putem combina tonul cu alte ingrediente. 1. Alege un [...]
17:10
Unii oameni care renunță la carne au raportat efecte neplăcute atunci când revin la consumul acesteia. Poate corpul să uite cum să digere carnea? Este o întrebare la care a încercat să răspundă o anchetă BBC, dat fiind faptul că multă lume încearcă să renunțe complet la carne dar unii dintre cei care încearcă revin [...]
16:20
Ziua Mondială a Rinichiului este marcată anual în a doua joi a lunii martie. În acest context, astăzi, 13 martie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a organizat o acțiune de informare și prevenție dedicată sănătății renale. Sloganul din acest an „Rinichii tăi sunt bine?” are scopul de a atrage atenția asupra importanței prevenției și diagnosticării [...]
Ieri
15:20
V-ați spus că n-o să fiți precum părinții voștri în creșterea copiilor? 3 capcane frecvente și cum le ocoliți # ZdGust
În arena parentingului, fiecare tată și mamă se luptă cu capcane ce par că au fost proiectate de un regizor de comedii. HotNews propune câteva metode de a le identifica și soluționa. Creșterea copiilor e ca un joc video fără buton de „restart” – facem greșeli și învățăm din ele. Dacă ați avut timp să analizați situația, [...]
14:20
Guava: fructul tropical care întărește sistemul imunitar și îmbunătățește sănătatea gastrointestinală # ZdGust
O dietă sănătoasă și echilibrată, deși trebuie să fie adaptată nevoilor fiecărei persoane, necesită respectarea unor condiții esențiale, printre care se numără și cantitatea de fructe recomandată pentru consum zilnic. Comitetul Științific al Agenției Spaniole pentru Siguranță Alimentară și Nutriție, într-un raport recent, subliniază importanța menținerii unei alimentații „predominant” bazate pe produse de origine vegetală, [...]
13:20
La Bilicenii Noi urmează să fie construit Centrul de Reciclare și Management Ecologic pentru Regiunea de Management a Deșeurilor 7, în cadrul proiectului „Deșeuri solide în Moldova”. Construcția centrului va asigura o infrastructură modernă pentru colectarea, transportul și tratarea deșeurilor, conform standardelor europene și obiectivelor de mediu ale R. Moldova, anunță Ministerul Mediului. Potrivit comunicatului, [...]
12:30
Albușurile sunt o resursă extrem de importantă și pentru industria alimentară, pentru că au în conținut preponderent proteine dar sunt lipsite de partea de colesterol și în general grăsimi specifice, în schimb, gălbenușului. Cei care obișnuiesc să pregătească torturi sau mese pentru întreaga familie se confruntă deseori cu aceea că le rămân albușuri de ou. G4Food [...]
11:20
Are sarea termen de valabilitate sau nu. Ce trebuie să știi despre termenul de expirare al acesteia # ZdGust
Sarea în forma sa pură, clorură de sodiu, nu are dată de expirare. Fiind un mineral, este extrem de stabilă și nu favorizează dezvoltarea bacteriilor. Este extrasă din zăcăminte care există de milioane de ani, ca dovadă că nu expiră, scrie cookist.it. Frecvent găsim date de expirare pe ambalaje: la ce se referă acestea? De [...]
10:30
Cum să transformi un spațiu mic într-o încăpere stilată și confortabilă. Sfaturile designerului # ZdGust
Amenajarea unui spațiu mic poate fi o provocare, dar găsind soluțiile potrivite, chiar și cele mai restrânse spații pot deveni stilate și funcționale. Alegerea mobilei potrivite, utilizarea inteligentă a culorilor și a luminii sunt doar câteva dintre aspectele care ar face diferența. „Chiar și cel mai mic spațiu poate deveni un sanctuar, dacă știi cum [...]
09:40
Aceste clătite sănătoase cu mere sunt perfecte datorită combinației corecte de ingrediente. Brânza ricotta face clătitele mai umede decât dacă se folosește doar lapte și conține de aproape patru ori mai multe proteine decât laptele integral, scrie EatingWell. Uleiul de nucă este plin de grăsimi sănătoase și are o aromă bogată, iar făina albă din grâu [...]
12 martie 2025
18:10
Pentru cei care caută o masă sănătoasă, hrănitoare și ușor de preparat, rețeta de spanac cu orez este soluția ideală. Această combinație bogată în vitamine, fier și fibre poate fi servită ca fel principal sau garnitură, scrie G4Food. Ingrediente: 250 g orez 500 g spanac proaspăt sau congelat 1 ceapă medie 2 căței de usturoi 2 [...]
17:10
Vinul Moldovei la Prowein 2025. R. Moldova se pregătește să devină capitala vinicolă a lumii # ZdGust
Vinificatorii moldoveni vor fi prezenți și în acest an la ProWein 2025, cel mai prestigios târg internațional de vinuri și băuturi spirtoase, anunță Oficiul Național al Viei și Vinului. Evenimentul oferă producătorilor posibilitatea de a-și prezenta vinurile, de a stabili noi conexiuni cu profesioniști din întreaga lume și de a crea parteneriate cu scopul extinderii [...]
15:50
Untul ghee este un tip de unt clarificat. Spre deosebire de untul standard, care conține cantități mici de apă, carbohidrați și proteine, ghee este în esență grăsime pură. Este bogat în aromă, plin de grăsimi sățioase și potrivit pentru gătitul la temperaturi ridicate. De asemenea, nu conține aproape deloc lactoză, ceea ce înseamnă că ar [...]
Mai mult de 2 zile în urmă
15:00
Psihologia mass-media este un domeniu emergent care studiază impactul mass-media și al tehnologiilor asupra comportamentului uman. Potrivit verywellmind, acest domeniu combină cercetări din psihologie, sociologie și studii media pentru a înțelege conexiunea tot mai complexă dintre oameni și media, explorând cum mass-media influențează gândurile, emoțiile și comportamentele noastre. Ce este psihologia mass-media? Psihologia mass-media este [...]
14:10
Astronomii au descoperit 128 de noi sateliţi care orbitează în jurul lui Saturn, oferindu-i acestuia un avans insurmontabil în clasamentul sateliţilor din sistemul solar, scrie The Guardian, transmite News.ro, transmite G4Media. Până de curând, titlul de „rege al lunilor” era deţinut de Jupiter, dar Saturn are acum un total de 274 de luni, aproape de [...]
13:20
Greșeli în limbajul corpului de care nu-ți dai seama. Sfaturi eficiente pentru îmbunătățirea comunicării non-verbale # ZdGust
Comunicarea nu se face doar prin cuvinte. În fiecare zi, transmitem mesaje prin gesturi, expresii faciale, tonul vocii și chiar energia pe care o aducem într-o încăpere. Aproape 80% din comunicarea noastră este non-verbală, iar uneori facem greșeli de limbaj corporal fără să ne dăm seama. Aceste greșeli pot transmite mesaje greșite și pot duce [...]
12:30
Expunerea la toxine este inevitabilă în societatea modernă, însă impactul acestora asupra sănătății depinde de modul în care organismul fiecărei persoane le procesează. Ashley Beckman, specialist în medicină chineză și medicină funcțională, atrage atenția asupra importanței testelor genetice și de laborator pentru a identifica cea mai eficientă metodă de detoxifiere, scrie mindbodygreen. Epigenetica studiază modul [...]
12:10
Primăvara aduce pe tarabe verdețuri proaspete, iar leurda este una dintre vedetele sezonului. Cu aroma sa ușor usturoiată și proprietățile sale benefice pentru sănătate, leurda este ingredientul ideal pentru o supă cremă ușoară și hrănitoare. Această supă este nu doar delicioasă, ci și un adevărat boost de vitamine. Ingrediente: 2 legături de leurdă 1 cartof [...]
11:10
La bucătărie avem mai multe lucruri necesare: de la ustensile și recipiente, până la aparate. Unul dintre cele preferate, dar și, de asemenea, cele mai utilizate, este folia alimentară. Sunt două tipuri: folia alimentară din PVC și folia de aluminiu. În ultimii ani, ambele au fost subiect de dezbatere din cauza potențialului lor de a [...]
10:20
Alimentele procesate sunt adesea considerate nesănătoase, însă mulți specialiști în nutriție susțin că unele dintre ele pot fi incluse într-o dietă echilibrată. Christine Byrne, dietetician autorizat din Statele Unite și fondatoarea Ruby Oak Nutrition din Raleigh, Carolina de Nord, explică faptul că nutriția nu se rezumă la excluderea anumitor alimente, ci la diversitate și echilibru. [...]
10:10
Alimentele procesate sunt adesea considerate nesănătoase, însă mulți specialiști în nutriție susțin că unele dintre ele pot fi incluse într-o dietă echilibrată. Christine Byrne, dietetician autorizat din Statele Unite și fondatoarea Ruby Oak Nutrition din Raleigh, Carolina de Nord, explică faptul că nutriția nu se rezumă la excluderea anumitor alimente, ci la diversitate și echilibru. [...]
11 martie 2025
17:50
Numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare în descreștere. Recomandările ANSP # ZdGust
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că în perioada 3-9 martie au fost înregistrate 7028 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii. În perioada 3-9 martie morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, cu 32% mai puțin față [...]
17:20
Șapte țări care respectă standardele OMS privind calitatea aerului. Care sunt țările cele mai poluate # ZdGust
Doar șapte țări au respectat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru particulele toxice minuscule cunoscute sub numele de PM2,5 anul trecut, potrivit analizei companiei elvețiene de tehnologie a calității aerului IQAir, scrie The Guardian. Australia, Noua Zeelandă și Estonia s-au numărat printre puținele țări cu o medie anuală de cel mult 5µg de PM2,5 [...]
16:20
Pe 14 martie se va produce o eclipsă totală de Lună și tot în acea zi va fi și faza de Lună Plină, scrie HotNews. Eclipsele de Lună se produc noaptea, când este Lună plină și când Pământul se află între Soare și Lună, iar Luna intră în conul de umbră al Pământului, moment în [...]
15:30
Cum să gătești leguminoasele uscate pentru a le păstra toți nutrienții. Sfaturi pentru o masă sănătoasă # ZdGust
De foarte multe ori, din motive de comoditate, tindem să cumpărăm leguminoase deja fierte, gata de utilizare și vândute în borcane de lungă durată. Este cu siguranță cel mai rapid mod de a găti fasole, năut și linte atunci când nu aveți prea mult timp. Dar dacă doriți să vă bucurați pe deplin de toți [...]
14:20
Primăvara aduce pe tarabe verdețuri proaspete, iar leurda este una dintre vedetele sezonului. Cu aroma sa ușor usturoiată și proprietățile sale benefice pentru sănătate, leurda este ingredientul ideal pentru o supă cremă ușoară și hrănitoare, scrie G4Food. Această supă este nu doar delicioasă, ci și un adevărat boost de vitamine. Ingrediente: 2 legături de leurdă [...]
13:10
Proteinele servesc ca element de construcție pentru oase, mușchi, cartilaj, piele și sânge. De asemenea, joacă un rol important în producerea de enzime, hormoni și vitamine. Carnea de pui și vită sunt două dintre cele mai populare surse de proteine. Carnea de vită oferă puțin mai multe proteine și fier, în timp ce puiul este [...]
12:10
Indiferent dacă este servit sub formă de tort simplu, tort în straturi, chec sau sub formă de brioșe cu morcovi, preparatul dulce este mereu potrivit și savuros, promite wellseasonedstudio.com. Cerințele de bază sunt simple: blatul trebuie să fie extrem de fraged și umed, iar glazura de cremă de brânză trebuie să fie generoasă! Le poți prepara [...]
11:10
Pe măsură ce luna mai se apropie, opțiunile de destinații de călătorie se extind. Multe țări ating apogeul frumuseții lor – vremea se încălzește considerabil, dar căldura sufocantă a verii încă nu s-a instalat complet. Zilele devin mai lungi, perfecte pentru seri petrecute savurând vin în aer liber sau dimineți liniștite cu o cafea și [...]
10:00
Definind ca „resturi” toate acele părți sănătoase, nealterate și în stare vegetativă intactă ale legumelor, care sunt de obicei eliminate în timpul curățării deoarece sunt considerate necomestibile sau mai puțin gustoase. Printre acestea se numără – sunt doar câteva exemple – cojile de cartofi și morcovi, frunzele de țelină, broccoli, conopidă și varză, precum și [...]
09:00
Începe ziua cu un mic dejun savuros: toast crocant cu brânză și roșii la friteuza cu aer cald # ZdGust
Dacă vrei un mic dejun simplu, rapid și plin de savoare, toastul cu brânză și roșii la friteuza cu aer cald este alegerea perfectă. Se prepară în câteva minute și te ajută să începi săptămâna cu energie. Ingrediente necesare: 2 felii de pâine integrală 100 g brânză feta sau mozzarella 1 roșie mare, feliată subțire Oregano sau [...]
10 martie 2025
18:00
Dacă ești în căutarea unei cine de post gustoase, cartofii umpluți cu ciuperci și nuci sunt alegerea perfectă. Această rețetă simplă combină texturile cremoase ale cartofilor copți cu aromele bogate ale ciupercilor și crocantul nucilor, oferind un preparat echilibrat și sățios. Ingrediente: 4 cartofi mari 250 g ciuperci champignon 1 ceapă 2 căței de usturoi [...]
17:10
Ce se întâmplă cu organismul uman în timpul unui val de căldură? Specialiștii explică de ce temperaturile extreme pot fi fatale # ZdGust
Pe măsură ce temperaturile globale cresc, numărul de decese cauzate de căldură este în creștere, scrie Euronews. Multe țări se confruntă cu valuri de căldură extreme care au dus la o creștere a deceselor asociate temperaturilor ridicate. În Arabia Saudită, s-a raportat că peste 1.300 de persoane au murit în timpul pelerinajului Hajj din această [...]
16:30
În teorie, fiecare pescărie ar trebui să aibă o etichetă lângă fiecare pește, unde să fie indicate numele speciei, data capturării, originea și termenul de valabilitate. Da, uneori informațiile sunt incomplete sau lipsesc, mai ales în cazul produselor neambalate. Și din păcate, în multe locuri regulile nu sunt respectate, scrie G4Food. Fiecare tip de pește are [...]
15:40
Pentru un miliard de oameni din întreaga lume, simptomele pot fi devastatoare: dureri de cap pulsatile, greață, vedere încețoșată și oboseală care poate dura zile întregi. Însă modul în care activitatea cerebrală declanșează aceste dureri de cap extrem de severe – migrenele – i-a nedumerit mult timp pe oamenii de știință, scrie G4Media, citând revista [...]
15:20
Cuptorul cu microunde, un mediu propice pentru bacterii rezistente: „Este important să fie curățat după fiecare utilizare” # ZdGust
Un studiu realizat de Universitatea din Valencia și publicat în revista Frontiers in Microbiology arată că în interiorul unui cuptor cu microunde pot exista comunități de bacterii adaptate și rezistente. Cercetătorii au analizat 30 de cuptoare cu microunde, dintre care 10 proveneau din bucătării private, 10 din spații comune, precum cantine sau centre de cercetare, [...]
13:50
Când are sens să ai un mixer planetar în bucătărie și de care? Există variante cu diferite combinații de accesorii: tel, spirală, paletă sau brațe # ZdGust
Torturi, tarte dulci sau sărate sau orice fel de desert, sau chiar pâine, pizza, focaccia sau conozac. Sunt, toate, preparate pentru care e mai simplu și mai rapid dacă folosim un aparat electric decât dacă facem totul manual. Dacă le preparăm des, un mixer planetar se poate dovedi util, mai ales datorită dimensiunilor sale reduse, [...]
13:00
Cele mai bune 7 alimente conservate pentru sănătatea cognitivă, recomandate de nutriționiști # ZdGust
Unele alimente conservate pot contribui la menținerea sănătății creierului, oferind nutrienți esențiali pentru memorie, concentrare și funcționarea cognitivă pe termen lung. Nutriționiștii susțin că peștele bogat în acizi grași omega-3, legumele antioxidante și fructele conservate fără adaos de zahăr pot avea beneficii importante pentru creier, scrie EatingWell. Pește conservat Somonul, tonul, anșoa și macroul la [...]
12:10
Importanța zincului pentru sănătate: care sunt beneficiile esențiale și simptomele carenței acestui mineral # ZdGust
Zincul este unul din oligoelementele de neînlocuit în organismul uman, cu efecte multiple asupra sănătății. Deși e necesar în cantități mici, zincul participă la numeroase procese biochimice. Nu îl putem produce singuri, așa că trebuie să-l luăm din alimentație sau suplimente, scrie HotNews. Susține imunitatea Zincul ajută sistemul imunitar în lupta împotriva agenților patogeni. Conform cercetărilor, [...]
11:30
O cantitate mică de sare poate reduce amăreala cafelei și îi poate intensifica dulceața naturală, susțin specialiștii de la Cook’s Illustrated și America’s Test Kitchen, scrie Parade. Editorul senior Steven Dunn a testat acest truc și a constatat că o simplă urmă de sare echilibrează gustul cafelei, fără a-i estompa aromele prăjite. Sarea nu doar [...]
10:40
Albușul de ou depășește gălbenușul: de la înghețată la băuturi, noua tendință în alimentație # ZdGust
Tendința consumului ridicat de proteine a transformat oul într-un aliment tot mai apreciat. Nu doar gălbenușul este utilizat de bucătari și sportivi, ci și albușul, care câștigă popularitate în băuturi, gustări și chiar înghețată. Vânzările de albuș pasteurizat au depășit 50 de milioane de euro, scrie publicația italiană ilsole24ore. În ultimii ani, oul a fost [...]
09:50
Uleiul de palmier este unul dintre cele mai utilizate uleiuri vegetale la nivel global, fiind prezent atât în produsele alimentare procesate, cât și în industria cosmetică. Acesta este extras din fructul palmierului de ulei, o specie cultivată preponderent în regiunile tropicale din Africa și Asia. Deși este apreciat pentru versatilitatea sa, consumul de ulei de [...]
9 martie 2025
18:00
Amidonul de cartof este un carbohidrat extras din cartofi, folosit atât în producția alimentară comercială, cât și în gătit acasă. De asemenea, poate fi consumat ca supliment alimentar. Studiile sugerează că amidonul de cartof poate aduce beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății digestive și sprijinirea unui control mai bun al nivelului de zahăr [...]
©2004—2025 News.yam.md.
Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.