Zi de foc pentru salvatori! Patru persoane au avut nevoie de ajutor pentru a fi deblocate în urma accidentelor de circulație

Liber TV, 15 ianuarie 2025 10:40

În ultimele 24 de ore, salvatorii IGSU au salvat patru persoane în urma accidentelor de circulație. Prima intervenție a avut loc în raionul Ștefan Vodă, în după-amiaza zilei de 14 ianuarie 2025. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 14:02. Potrivit informațiilor, în urma unui accident rutier care s-a produs pe strada Florilor din orașul Ștefan Vodă, o persoană a rămas blocată în automobilul accidentat. În urma tamponării între două mijloace de transport, o femeie în vârstă de 76 de ani a rămas blocată în interiorul autovehiculului avariat, de model VAZ 2106. La fața locului a intervenit o echipă de pompieri, care a efectuat lucrări de descarcerare, iar împreună cu o echipă de medici, aceștia au reușit să evacueze prompt femeia în siguranță. Femeia a fost predată echipei medicale pentru îngrijiri ulterioare. Al doilea caz în care angajații IGSU au reușit salvarea a trei persoane a fost înregistrat în seara zilei de ieri. Dispeceratul „Nord” al Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență „112” a recepționat informațiile la ora 21:05, privind un accident rutier în orașul Fălești, pe strada Dragoș Vodă 1. Potrivit datelor, automobilul de model „Ford Fusion” s-a tamponat cu un automobil de model „BMW”, în care se aflau patru persoane. În urma impactului, pasagerii automobilului „BMW”, care au suferit diverse traumatisme, au rămas blocați în autovehiculul avariat. La fața locului a intervenit efectivul gărzii Unității Salvatori și Pompieri Fălești, care a efectuat lucrări de descarcerare a persoanelor traumatizate. Acestea au fost ulterior preluate de Serviciul Asistență Medicală Urgentă și transportate la Spitalul Raional Fălești. Circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de organele de drept. În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii IGSU au intervenit în 23 situații de risc.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 24 ore
20:10
Curtea Supremă a Statelor Unite a respins vineri recursul depus de reţeaua de socializare TikTok cu scopul de a împiedica interzicerea sa pe teritoriul american printr-o lege adoptată în aprilie de către Congres.Judecătorii instanței supreme din Statele Unite au decis în unanimitate menținerea potențialei interdicții de funcționare a TikTok pe teritoriul SUA, cu argumentul că apar riscuri de securitate și legate de limitarea libertății de exprimare a celor aproximativ 170 de milioane de utilizatori americani.Vânzarea TikTok nu pare a fi iminentă, dar experți citați de agenția The Associated Press cred că aplicația nu va dispărea brusc de pe telefoane în momentul intrării legii în vigoare, duminică, 19 ianuarie. Însă noii utilizatori nu vor putea instala aplicația și nu vor putea fi făcute actualizări, ceea ce treptat va elimina TikTok.Administrația în exercițiu a Statelor Unite, condusă de președintele Joe Biden, a anunțat că nu va pune în aplicare decizia de interzicere a platformei TikTok, întrucât mandatul îi expiră luni, 20 ianuarie.Președintele-ales, Donald Trump, nu vrea să interzică TikTok, urmând să caute modalități de soluționare a litigiului cu grupul digital chinez ByteDance. Donald Trump are 14,7 milioane de urmăritori pe TikTok.
18:30
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, acuză autoritățile de la Chișinău că ar împiedica furnizarea gazelor în regiunea transnistreană și îi cere președintelui R. Moldova, Maia Sandu, să facă tot posibilul „pentru a lăsa gazele naturale să intre în Transnistria”.„În calitate de președinte în exercițiu al Republicii Moldova, la briefingul din 14 ianuarie, ați declarat, cu voce tare, că livrările de gaze rusești nu vor fi împiedicate. [...] Cu toate acestea, odată cu apariția unei soluții reale și a unui furnizor real - o firmă moldovenească autorizată să transporte și să furnizeze gaze - , asistăm la o rezistență acerbă din partea oficialilor moldoveni, care fac totul pentru a obstrucționa realizarea livrărilor unei resurse energetice vitale, cu scopul de a agrava și mai mult criza existentă”, scrie liderul de la Tiraspol pe canalul său de Telegram.Vadim Krasnoselski insistă ca Maia Sandu să facă totul pentru a favoriza transportarea gazelor în regiunea transnistreană.”Stimată doamnă Sandu, fac apel la dumneavoastră în calitate de persoană responsabilă și președinte al Republicii Moldova, faceți tot ce vă stă în putință. Țineți-vă de cuvânt. Lăsați gazele naturale să intre în Transnistria”, a mai declarat acesta.În replică, Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al șefei statului, l-a acuzat pe liderul separatist că „distorsionează realitatea”, transmițându-i că „originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova”.„Așa cum a menționat și președinta Maia Sandu în conferința de presă recentă, Chișinăul nu se opune și niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condițiile legale existente. Dimpotrivă, autoritățile de la Chișinău au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid.Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realității. Este un fapt bine cunoscut că singura companie abilitată să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană este Moldovagaz, unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”, a răspuns Zaharov pe Telegram.
13:50
„Presa trebuie să fie mereu în opoziție cu guvernarea, nu să laude guvernarea”. O spune vicepreședintele CUB, Victoria Sanduța în cadrul unei emisiuni TV. „Presa trebuie mereu să fie în opoziția guvernării. Presa care laudă guvernarea este presă de propagandă. Nu mai numiți asta presă liberă, pentru că ea justifică guvernarea. Ea nu are niciun articol, nicio emisiune care critică guvernarea. Ea nu trebuie să aibă una sau două, ea trebuie să aibă doar articole de critică a guvernării și asta este presă de propagandă. Toată această presă trebuie sancționată de spectatori prin ignorare totală”, a declarat fosta magistrată Victoria Sanduța.
13:40
Patru țări, inclusiv Statele Unite ale Americii (SUA), nu doresc ca Ucraina să adere la NATO din diverse motive, potrivit președintelui Volodimir Zelenski. "Statele Unite, Ungaria, Slovacia și Germania au fost sincere și nu au vrut să ne vadă în NATO. Aceasta este o conversație deschisă și cred că nu există secrete aici, acestea sunt cele patru țări care, din diverse motive, nu văd încă Ucraina în NATO", a spus Zelenski. Conform unui articol publicat de Politico pe 23 octombrie 2024, cel puțin șapte țări se opun aderării Ucrainei la NATO: Statele Unite ale Americii, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Belgia, Spania.Potrivit liderului de la Kiev, Ucraina a cheltuit în 2024 100 de miliarde de dolari pe război, dintre care 40 de miliarde de dolari au venit de la bugetul ucrainean, 35 de miliarde de dolari din SUA și 25 de miliarde de dolari din UE. El a menționat, de asemenea, că Ucraina este în discuții cu parteneri internaționali cheie precum Franța și Polonia cu privire la posibilitatea de a desfășura forțe de menținere a păcii. În plus, el a subliniat că Ucraina necesită garanții serioase de securitate, iar numărul forțelor de menținere a păcii va depinde de asigurările de securitate oferite Ucrainei. Zelensky stated that the US, Hungary, Slovakia, and Germany oppose Ukraine joining NATO. He also said that Ukraine spent $100 billion on the war in 2024, with $40 billion from Ukraine itself, $35 billion from the US, and $25 billion from the EU. He also mentioned that Ukraine is… pic.twitter.com/nKntHM2S50— NOELREPORTS (@NOELreports) January 16, 2025
13:30
Locuitorii satului Copanca au blocat lucrările de instalare a pilonilor electrici de către Compania Premier Energy, scrie Studio-l Căușeni.  Protestul are loc în contextul unor nemulțumiri legate de proiectul de conectarea localitățiii la rețeaua electrică din dreapta Nistrului.  În jur de cinci echipaje de poliție din Căușeni sunt la fața locului și îndeamnă oamenii la calm.În prezent, Copanca este conectată la infrastructura electrică din stânga Nistrului. Principalul motiv invocat de protestatari este că energia electrică va deveni de aproximativ patru ori mai scumpă.Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat solicitările Moldovagaz și Premier Energy privind efectuarea lucrărilor necesare pentru racordarea localităților din Zona de Securitate la rețelele de energie electrică și gaze naturale.
13:20
O femeie de 47 de ani a fost condamnată penal, fiind acuzată de tentativă de contrabandă cu substanțe psihotrope.  Judecătoria Bălți, sediul Fălești, a condamnat femeia, la o amendă de 4 125 de unități convenționale, echivalentul a 206 250 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea și nimicirea substanțelor psihotrope, precum și plata cheltuielilor judiciare în valoare de 1 680 de lei. Potrivit acuzării, inculpata, aflându-se în statul Israel, în perioada de timp până la data de 09 iunie 2022, a obținut și păstrat asupra sa 90 de comprimate, care conform expertizei judiciare reprezintă preparate medicamentoase, ce conțin brontizolam în cantitate totală de 0,0225 grame, substanță ce se atribuire la categoria substanțelor psihotrope. Femeia a încercat să le introducă pe teritoriul Republicii Moldova, expediindu-le printr-un colet. Substanțele au fost descoperite în cadrul unui control vamal efectuat la 17 iunie 2022, asupra coletului respectiv, expediat din Israel. Inculpata și-a recunoscut vinovăția și a solicitat examinarea cauzei în procedura simplificată.
13:10
„Teatrul minciunii și absurdului!Astfel poate fi descrisă în două cuvinte conferința de presă a președintei PAS”, spune fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună, făcând referire la declarațiile Maiei Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit președintei Asociației „Vox Populi, Vox Dei”, cea mai mare manipulare a fost repetată chiar de la început: că toată criza energetică de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv criza umanitară din Transnistria, a fost creată exclusiv de Federația Rusă și Gazprom.  „Poate cineva îi spune șefei partidului de guvernare că oamenii mai urmăresc și alte surse de știri, nu doar televiziunile de buzunar, și cunosc rezultatele gestionării defectuoase ale lui Spînu. Sub inițiativa acestuia, formula de calcul a fost modificată în dezavantajul Moldovei favorizând ca BERD să preia controlul acestui segment, contra împrumuturi desigur. Toți știm cum au fost procurate gazele la prețuri maxime și în cantități astronomice, ceea ce a dus tariful la aproximativ 30 de lei pentru un metru cub. Suntem la curent și cu faptul că Ucraina a anunțat, încă din luna august, că va sista tranzitul de gaze, inclusiv spre Transnistria, și, după cum a promis, așa a făcut”, a scris Victoria Furtună pe rețelele sociale.Potrivit fostei candidate la prezidențiale, conferința de presă a demonstrat, încă o dată, că Maia Sandu crede că moldovenii sunt captivi posturilor sale de televiziune și că tot ce spune ea este acceptat ca un adevăr absolut. „Maia Sandu, probabil, crede că noi nu știm poziția Gazpromului, declarată la Chișinău de un fost ministru moldovean al energiei, conform căreia Gazprom era gata să furnizeze gaze, dar acest lucru presupunea negocierea unui acord cu Ucraina pentru a primi acceptul acesteia, ceea ce intenționat nu a fost făcut”, a conchis Victoria Furtună.Președinta Maia Sandu a recunoscut, după ședința Consiliului Suprem de Securitate că tarifele actuale la gaz și energia electrică bat la buzunar, însă spune că toată vina aparține Gazpromului. 
13:00
În octombrie 2024, datoria populației a trecut pentru prima dată pragul de 50 miliarde lei, iar astăzi aceasta deja depășește 52 miliarde lei. În 2024, moldovenii s-au împrumutat cu peste 10 miliarde lei mai mult față de anul precedent, potrivit unei noi analize realizată de expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său.  De unde se împrumută moldovenii?Răspunsul scurt: băncile sunt pe primul loc! Dar să detaliem: Băncile comerciale: Moldovenii au împrumutat peste 33 miliarde lei de la bănci. Dobânzile mai mici și ofertele atractive ale băncilor i-au convins pe cei mai mulți să aleagă această opțiune. Companiile de microfinanțare: Aici avem datorii de 10 miliarde lei. Deși dobânzile sunt mai mari, accesibilitatea și rapiditatea serviciilor atrag mulți clienți. Rudele și prietenii: Moldovenii au împrumutat 5,5 miliarde lei de la apropiați. Relațiile personale rămân o sursă importantă de finanțare în momente de nevoie. Cămătarii: Da, încă există și această practică, iar moldovenii au luat 1,5 miliarde lei de la ei. Atenție la dobânzile extrem de mari! Asociațiile de economii și împrumuturi: Active mai ales în mediul rural, acestea au oferit credite în valoare de 1 miliard lei. O adevărată salvare pentru satele Moldovei în anii 2000. Leasingul: Pentru mașini și alte bunuri, moldovenii au apelat la leasing, acumulând datorii de aproximativ 1 miliard lei. Cum stăm comparativ cu alte țări?Gradul de îndatorare a moldovenilor este de 14,5% din PIB, cea mai mare valoare din istoria țării, dar totuși: Sub media regiunii, unde datoria personală este între 15-20% din PIB. De 4 ori mai mic decât media Uniunii Europene. Ce concluzie tragem?Moldovenii învață rapid să folosească sistemele financiare, dar trebuie să fie atenți la dobânzi și condiții. Împrumuturile pot fi utile, dar ele trebuie gestionate cu responsabilitate pentru a nu deveni o povară.sursa: ionita.md
12:30
„Îl arestăm pe unul, îl arestăm pe altul, punem sancțiuni - asta cum ajută să asigurăm pacea și securitatea?”. Este reacția prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, după ce societatea s-a revoltat zilele acestea privind vizita lui Krasnoselski la Moscova, care a zburat fără impedimente de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Fiind întrebat de ce Victor Gușan, proprietarul holdingului transnistrean „Sheriff”, care alimentează întreg regimul separatist de la Tiraspol, nu a fost supus sancțiunilor internaționale, Dorin Recean a declarat, la emisiunea „În profunzime” de la ProTV Chișinău că acest lucru nu va ajuta la asigurarea păcii și securității în regiune. „Chiar imediat după agresiunea Rusiei în Ucraina, Guvernul s-a asigurat că există pace și stabilitate în Republica Moldova și acesta este obiectivul nostru imediat. Obiectivul nostru strategic este să reintegrăm țara în acest proces de aderare la Uniunea Europeană și deciziile noastre trebuie să privească anume acest obiectiv. Problema Republicii Moldova în regiunea transnistreană este anume Federația Rusă, trupele militare. Îl arestăm pe unul, îl arestăm pe altul, îi punem sancțiuni - asta cum ajută să asigurăm pacea și securitatea și cum ne apropiem mai mult de reintegrarea țării”, a declarat Dorin Recean la emisiunea „În Profunzime”.Recean mai spune că există diferență între interes național și interes electoral și că ste în interesul național al Republicii Moldova să asigurăm pacea și securitatea.„Uitați-vă cum mai mult și mai mult, cetățenii din stânga Nistrului circulă în dreapta Nistrului, sunt mai multe schimburi comerciale”, a mai declarat premierul. 
11:50
„Schemele de la Aeroport - au revenit: în plină licitație, e adusă firma Cricova. Bloggerii i-au prins din nou cu mâța-n sac”. Despre acest lucru a vorbit activistul politic, Vlad Bilețchi, într-un clip video. Potrivit lui Bilețchi, licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău a devenit o epopee fără sfârșit, care miroase a bani și aranjamente trucate. „Noi șmecherii și ilegalități la licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău. Pe 23 decembrie, bloggerul Eugeniu Luchianiuc a publicat în spațiul public informația că aceste spații comerciale care sunt în cadrul licitației vor fi date spre folosință companiei Cricova. Imediat după acest lucru, au fost anunțate 2-3 companii dacă n-ar vrea ei să vină să folosească aceste spații comerciale temporar până la licitație. Mai întâi, bloggerul Luchianiuc a scos la suprafață această informație, după care ei au înțeles că au fost prinși cu mâța în sac și au simulat un mini-concurs. De ce nu s-a făcut un concurs larg la care să poată participa mai multe companii interesate, pentru a avea o ofertă mai mare, rămâne o întrebare deschisă”, a declarat Vlad Bilețchi.Potrivit activistului politic, pe acest caz ar trebui să se pronunțe și Consiliul Concurenței, întrucât a fost favorizată o singură companie.„Mai mult, cât de normal este ca în timpul licitației spațiilor comerciale, să dai în folosință temporar aceste spații. Dacă deja le dați companiei Cricova, pentru ce mai faceți licitația? Și dacă faceți licitația, pentru ce mai dați aceste spații companiei Cricova? Sunt niște întrebări logice și pertinente, la care noi, deocamdată, nu avem răspuns. De asemenea, un răspuns trebuie să ne dea și Consiliul Concurenței, care trebuie să ne spună cât de concurențial este ca o companie selectată în mod netransparent într-un concurs trucat, aranjat să fie aleasă. Compania Cricova nu are experiență în catering, alimentație publică sau avia. Cu siguranță, Cricova este o companie cu o reputație bună, cunoscută în domeniul vinurilor, podgoriilor și, mai ales, a beciurilor. Dar în domeniul avia, nu au nicio experiență. Se pare că din nou această licitație miroase a bani și aranjamente, în loc să fie organizată conform legii”, a conchis Vlad Bilețchi.
Ieri
09:50
Mersul lucrărilor la Linia electrică aeriană 400 kV Vulcănești – Chișinău a fost examinat în cadrul unei ședințe convocate de prim-ministrul Dorin Recean cu participarea  implementatorului proiectului, companiilor de construcții și altor instituții implicate. Se întâmplă în aceeași zi în care liderul partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc a filmat la Vulcănești cum decurg lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Din imaginile video, se observă că pe șantier nu sunt muncitori, iar lucrările se află abia în faza de început. Premierul a subliniat importanța strategică a acestui proiect de infrastructură pentru securitatea energetică a țării, în contextul actualelor realități regionale și a cerut tuturor părților implicate să se mobilizeze și să nu admită întârzieri în graficul de realizare a lucrărilor. Termenul-limită pentru finalizarea construcției și punerea în funcțiune a liniei este luna decembrie a anului curent.„Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES, astfel Federația Rusă va pierde ultimul instrument de șantaj energetic asupra țării noastre. De aceea este important ca lucrările să fie urgentate și realizate în termen”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.Totodată, prim-ministrul a cerut companiilor responsabile de construcție: KEC International Limited, consorțiului de companii Siemens Energy SRL - Electromontaj SA - Energotech SA să prezinte programul de realizare a lucrărilor, actualizat conform solicitării, și să raporteze săptămânal progresele înregistrate către Ministerul Energiei și Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE). La ședință s-a anunțat că Stația electrică Chișinău va fi finalizată până în luna august 2025.Pentru eficientizarea procesului de monitorizare a executării, reprezentanții UCIPE și ai Ministerului Energiei vor realiza vizite săptămânale sau bisăptămânale în locurile de desfășurare a lucrărilor de construcție/modernizare/extindere din cadrul PDSE pentru a înregistra progresele.Progresul general de implementare a lucrărilor de construcție LEA este de circa 49% și cuprinde aproximativ 190 de fundații și 30 de piloni asamblați din totalul de 500, iar șantierul de construcție se extinde pe o distanță de circa 65 de kilometri.Lucrările de construcție au fost lansate efectiv în luna aprilie 2024, după elaborarea și aprobarea proiectului tehnic și realizarea condițiilor premergătoare lucrărilor. Acestea sunt în proces de desfășurare în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul și Taraclia. Materialele și componentele necesare construcției LEA au fost produse și livrate în volum de 90%.Totodată, pentru a reuși realizarea lucrărilor în termen, KEC International Limited a dat asigurări că, din luna martie, odată cu încălzirea vremii, va spori numărul de muncitori în teren.Potrivit UCIPE, lucrările sunt executate în ritm continuu, fiind planificată asamblarea a 50 de piloni adiționali în lunile de iarnă. Cu toate acestea, tempoul de lucru este condiționat de starea vremii, iar planificarea lucrărilor și a echipelor de muncitori în teren se va face în conformitate cu planul de lucru agreat, potrivit căruia LEA va fi dată în exploatare la finele anului 2025.
09:50
Astăzi dimineață, în jurul orei 07:00, pe traseul M-5, între satele Corlăteni ( Rîșcani) și  Pelinia (Drochia), s-a produs un grav accident rutier. Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit că un bǎrbat de 36 de ani, la volanul unui „Peugeot”, nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea manevrei de depășire și a intrat în coliziune frontală cu un„Opel Zafira”, condus regulamentar de un bărbat de 57 de ani. Impactul puternic a dus la decesul imediat al șoferului din Opel. Bărbatul din Peugeot a fost testat la alcool, rezultatul fiind negativ. Acesta urmează să fie reținut pentru 72 de ore.  Poliția continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului.
09:30
Populaţia din nordul judeţului Tulcea a primit, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-ALERT cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul naţional, pe fondul războiului din Ucraina, iar o persoană a sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere informaţii suplimentare.Mesajul a fost transmis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în jurul orei 1:46, iar populaţia era îndemnată să se adăpostească în următoarele 90 de minute în zone sigure.La scurt timp după transmiterea mesajului, tulcenii au putut auzi zgomotele specifice avioanelor care survolează spaţiul naţional aerian."Menţionăm că rolul mesajului este acela de informare şi prevenire a populaţiei din zona în care este transmis şi trebuie tratat ca atare. În cursul nopţii, a fost înregistrat un apel la numărul unic 112 prin care se solicitau informaţii. Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru ajutor", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta, Cristina Profir.Acesta este primul mesaj RO-ALERT emis de la începutul anului pentru comunităţile din judeţul Tulcea, pe fondul războiului din Ucraina.Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, aproape de granița cu România. Două aeronave F16 au decolat pentru monitorizarea situației. Echipele MApN au cautat zona Plauru urme ale unui posibil impact al unei drone.
16 ianuarie 2025
21:50
David Lynch, regizorul și scenaristul care a influențat cinematografia cu viziunea sa artistică întunecată și suprarealistă, a murit, transmite revista Variety, citată de News.ro. Cele mai cunoscute creacții ale sale rămân „Blue Velvet”, „Mulholland Drive”, precum și serialul „Twin Peaks”.„Există un mare gol în lume acum că nu mai este cu noi. Dar, aşa cum spunea el, «stai cu ochii pe gogoaşă şi nu pe gaură»”, a anunțat familia regizorului într-un mesaj pe Facebook.Lynch a dezvăluit în 2024 că a fost diagnosticat cu emfizem după o viaţă întreagă de fumat şi că probabil nu va mai putea să iasă din casă pentru a regiza.Serialul său „Twin Peaks” și peliculele precum „Blue Velvet”, „Lost Highway” și „Mulholland Drive” au îmbinat elemente de film noir, horror și polițist cu un suprarealism clasic european. David Lynch, născut pe 20 ianuarie 1946, în Missoula, statul Montana (nordul SUA), a fost regizor, scenarist şi producător de film, artist vizual şi compozitor. Printre cele mai cunoscute realizări ale sale se numără „Eraserhead” (1977), „The Elephant Man” (1980), „Blue Velvet” (1986), „Wild at Heart” (1990), „Twin Peaks” (1992) și „Mulholland Drive” (2001). David Lynch a primit patru nominalizări la premiile Oscar şi tot atâtea la Globurile de Aur. În 1991, a primit trofeul Franklin J. Schaffner din partea American Film Institute, iar pentru „Wild at Heart” – trofeul Palme d’Or. Tot la Cannes a primit şi premiul pentru regie, în 2001, pentru „Mulholland Drive”. David Lynch a fost recompensat în Franța și cu două premii César, pentru „cel mai bun film străin”, în 1982 și 2002, pentru „The Elephant Man”, respectiv „Mulholland Drive”.
17:30
Administrația Aeroportului Internațional Chișinău ar intenționa să ofere firmei Cricova Vin, parte a Combinatului de Vinuri „Cricova”, administrarea zonei sterile din terminalul de pasageri, în lipsa unui concurs public. Despre acest lucru scrie bloggerul Eugen Luchianiuc, care face referire la o scrisoare expediată de AIC către compania distribuitoare de vinuri.„Marele „concurs” de la Aeroport: Cricova pe lista scurtă… fără concurs! Aeroportul, în marea sa înțelepciune, intenționează să ofere celor de la Cricova administrarea zonei sterile din terminalul de pasageri. Nu vă faceți griji, nu s-a deranjat nimeni să anunțe public, să organizeze un concurs, pentru că totul e închis și pe sub masa”, a scris Luchianiuc.Potrivit lui, „de la un caiet de sarcini riguros, unde participanții trebuiau să demonstreze experiență vastă în administrarea unor restaurante în aeroporturi internaționale, acum s-a ajuns la un fel de tombolă cu câștigător predeterminat”.„Totul fără deranj, fără concurență, fără stres. Cricova, o companie renumită pentru… vinuri (nu restaurante, nu aeroporturi, dar hei, contează?), ar putea deveni administratorul principal al alimentației publice din aeroport”, mai scrie bloggerul.Acesta amintește, într-un articol publicat pe site-ul său, care erau cerințele caietului de sarcini în cadrul licitației de închiriere a spațiilor comerciale de la aerogară, care, până la urmă, a fost anulată.Era vorba despre minim șapte ani de experiență în alimentație publică în aeroporturi, administrarea a cel puțin trei tipuri de unități de alimentație publică – fast food, cafenele, restaurante tematice, operare în minim șapte aeroporturi din Uniunea Europeană, precum și cifră de afaceri de minim cinci milioane de euro în restaurante.„Cricova probabil are această sumă din vin, dar să fim serioși – vinul nu e cafenea, nici fast food. Întrebarea evidentă: Cine face aceste reguli și cum s-a ajuns să fie favorizată Cricova? Dacă tot e să ne prefacem că facem ceva pentru întreprinderile de stat, poate era mai logic să oferim acest spațiu CFM-ului? Oamenii aceia nu și-au mai primit salariile de jumătate de an, dar au restaurante pe tren. Pare că s-ar încadra mai bine decât Cricova în criteriile aeroportului. Și Agenția de Investiții ce face? Din câte îmi amintesc, trebuiau să organizeze un Forum, au trimis caietul de sarcini cu condițiile de mai sus tuturor companiilor internaționale, europene pentru a veni cu propuneri! Între timp, Aeroportul „decide” pe sub masă cu cine să semneze contractul. Dl Recean, e posibil să nu știți, dar cineva pare foarte ocupat să facă jocurile lui #andreispînu. Spoială, artistul Cojuhari? Indiferent de răspuns, transparența și competiția par să fi aterizat departe de Aeroport”, a mai scris Eugen Luchianiuc.Solicitată de Telegraph, șefa secției juridice Aeroport, Anna Eremei, a declarat că nu există astfel de discuții și nici scrisori către „Cricova” sau alte companii.Amintim că licitația pentru spațiile comerciale de la aerogară a eșuat de trei ori anul trecut. Prima licitație a fost anunțată în 18 ianuarie, în condițiile în care în concurs s-au înscris doar două companii: Lagardère și LeBridge.La începutul lunii martie, autoritățile au anunțat o nouă licitație, iar pe 25 martie una dintre cele două companii a anunțat că s-a răzgândit și nu va mai participa la licitația repetată. APP a decis să modifice condițiile de participare, pentru a atrage mai multe companii internaționale de renume.Pe 29 martie, administrația Aeroportului Chișinău anunța lansarea celei de-a treia licitații, iar pe 21 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările legislative care extindeau termenul de arendă a spațiilor comerciale, adoptate la inițiativa deputatului Radu Marian. Legea a fost reexaminată și revotată în Parlament.
15:40
În contextul actual, marcat de creșterea tarifelor la energia electrică și de riscul unor majorări suplimentare, care vor influența negativ toate sectoarele economice și vor genera scumpiri în lanț, guvernarea nu trebuie să se plângă că nu reușește, ci să vină de urgență cu acțiuni clare și bine determinate pentru acest sector. O spune Primarul General, Ion Ceban, care, în context, subliniază că există numeroase posibilități și soluții ce trebuie implementate fără întârziere. „Un subiect care stă blocat pe mesele actualului guvern este implementarea unui program de facilitare a stocării de energie electrică. Acesta ar include măsuri precum subvenționarea capacității de stocare, simplificarea procedurilor de import și scutirea de taxe pentru importul tehnologiilor de stocare”, a declarat edilul.Ion Ceban a evidențiat că dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice regenerabile are numeroase beneficii, printre care: Satisfacerea cererii în perioade critice – livrarea energiei stocate în orele de vârf sau în perioadele de consum crescut. Reducerea riscurilor de majorare a tarifelor – prin acoperirea deficitului din orele de vârf din contul energiei stocate în locul procurării energiei de avarie (extrem de scumpă). Stabilizarea rețelei și capacităților livrate – capacitățile de stocare permit gestionarea fluctuațiilor în producția de energie regenerabilă (cum ar fi energia solară sau eoliană), asigurând o alimentare constantă chiar și în condiții meteorologice nefavorabile, iar furnizorii de energie regenerabilă își vor putea prognoza cantitățile.Și multe alte beneficii, despre care experții în domeniu cu siguranță au informat autoritățile statului. „De asemenea, este esențială urgentarea construcției Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău de 400 kV. Din păcate, nu avem o dată concretă pentru darea acesteia în exploatare, guvernarea avansând termene contradictorii – unii afirmă că până în septembrie, alții până la sfârșitul anului. Este important ca autoritățile să ofere informații clare și detaliate despre stadiul actual al proiectului”, a adăugat edilul.Primarul General a încheiat subliniind că există multe alte idei și propuneri venite din partea experților și a mediului privat, care pot fi implementate cu succes dacă există voința necesară. „Tocmai aici ar trebui să se concentreze toată atenția autorităților în acest moment, și nu pe crearea unor subiecte artificiale care să distragă atenția cetățenilor de la problemele reale”, a punctat Ion Ceban.
13:50
Pentru ziua de 16 ianuarie, consumul de energie electrică, pe malul drept al râului Nistru, este asigurat pe deplin, informează Celula de criză de la Guvern. SA „Energocom” a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România, pentru a suplini producția internă cu importuri. La 15 ianuarie, sursele de energie utilizate pentru malul drept au fost următoarele:- Import al energiei electrice (RO) – 58,65%- SA „Termoelectrica” – 28,41%- Energie regenerabilă – 7,96%- SA „CET-Nord” – 4,53%- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 0,45%Cel mai mare consum a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, atingând un maxim de 1.012 MW, cu aproximativ 20 MW peste planul prognozat. La ora 18:30, consumul a depășit planul cu 2%, iar la ora 20:30, depășirea a fost de 3,3% față de valoarea prognozată.În regiunea transnistreană, continuă întreruperile programate de energie electrică, cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Peste 80% din electricitatea pentru malul stâng este produsă de către MGRES/Centrala de la Cuciurgan, iar restul este asigurat de Hidrocentrala de la Dubăsari și din fluxul tehnologic.În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.
13:40
Kievul consideră „inacceptabil” tranzitul gazului rusesc spre Transnistria pe ruta transbalcanică. Întrebat de publicația Evropeiskaia Pravda de la Kiev dacă Rusia ar putea, teoretic, să reia livrările de gaz către Tiraspol prin conducta transbalcanică, ce traversează și teritoriul ucrainean, șeful diplomației ucrainene a spus că acest lucru ar trebui analizat, dar că tranzitul gazului rusesc este „în general, inacceptabil”. „Deocamdată, discutăm despre posibilitatea ajutorului pentru regiunea transnistreană prin acțiuni comune ale Ucrainei și UE. Aceasta este pe ordinea de zi”, a spus diplomatul, care a adăugat că în prezent Kievul și UE se concentrează „pe ceea ce putem face fără gaz rusesc”. Între timp, președintele interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban a comentat acordul între Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz. „Tiraspoltransgaz are datorii de aproximativ 9 miliarde de dolari către Moldovagaz și potrivit legislației, schimbarea furnizorului nu poate avea loc până la achitarea acestor datorii. (...) Ne confruntăm cu o situație dificilă. Pe de o parte, contractul-cadru pare să fie unul comercial, dar pe de altă parte, există proceduri legale care trebuie respectate”, a declarat Vadim Ceban la TV8. Rusia ar încerca să cumpere gaze naturale pentru regiunea transnistreană pe piața europeană, scrie kommersant.ru. Gazele urmează a fi procurate prin intermediul companiei moldovenești Natural Gaz D.C., șeful căreia, Arcadie Vicol a fost luat la întrebări ieri de către Serviciul de Informații și Securitate. Potrivit presei rusești, Moscova ar urma să cheltuie pentru procurarea gazelor destinate regiunii transnistrene, în perioada ianuarie-aprilie, circa 164 de milioane USD.
13:30
Pedepse mai blânde în cazurile de corupție săvârșite de deputați, miniștri, judecători sau procurori. Asta după ce Parlamentul a votat în 2024 mai multe modificări legislative ce au redus pedeapsa pentru unele fapte de corupție și respectiv au redus termenul de prescripție. Acest lucru a fost semnalat de Procuratura Anticorupție, care a prezentat un bilanț al condamnărilor pentru anul trecut.  De exemplu, dacă anterior coruperea pasivă (art. 324 alin. (3) lit. a) Cod penal) prevedea o pedeapsă de închisoare până la 15 ani pentru persoane cu funcție de demnitate publică (deputat, ministru, judecător, procuror, etc.) și, respectiv, un termen de prescripție până la 20 ani (infracțiune deosebit de gravă), modificările votate de Parlament în septembrie 2024 au redus pedeapsa de închisoare până la 3 ani și, respectiv, un termen de prescripție până la 5 ani (infracțiune mai puțin gravă). Modificările din septembrie 2024 au redus pedeapsa pentru corupere pasivă față de deputați, miniștri, judecători, procurori, etc. de la 12 la 2 ani de închisoare, iar termenul de prescripție de la 15 la 3 ani (art. 325 alin. (2) Cod penal). Modificări similare au fost efectuate și în raport cu alte infracțiuni de competența Procuraturii Anticorupție, care vor continua să afecteze rata sentințelor de încetare în viitor. „Procurorii anticorupție au obținut aceste rezultate – condamnări și sume de bani care urmează să fie confiscate în interesul statului și a cetățenilor de la infractori condamnați în cauze de corupție și celor conexe – în pofida faptului că pe parcursul anului 2024, Procuratura Anticorupție a pierdut 10 acuzatori de stat prin demisie, delegare și suspendare”, mai anunță Procuratura Anticorupție.
13:20
„Există riscul ca în viitorul Parlament să avem o alianță Kozak 2 între PAS și PSRM”, a declarat liderul PSDE, Tudor Ulianovschi, la emisiunea Puterea a patra de la postul TV N4. Potrivit politicianului, astăzi acest mariaj există la nivel local, chiar dacă în 14 raioane, dacă ar fi voință politică din partea guvernării, ar putea fi create coaliții proeuropene. „Prima alianță care a avut loc cu PSRM-ul a fost la nivel de Parlament, Kozak 1, cu binecuvântarea domnului Kozak, care a fost într-o vizită atunci, prima vizită la Chișinău a fost la Președinție. După aceea a urmat această coaliție cu Partidul Socialiștilor, care n-a durat foarte mult. Dar a fost un precedent, și acest precedent a fost, apropo, continuat la nivel de raioane”, a declarat Tudor Ulianovschi.Potrivit liderului PSDE,  în cel puțin 17 raioane din Republica Moldova, coaliții raionale între reprezentanții aleșilor locali de la PAS și PSRM, care coabitează cu binecuvântarea centrului politic de la guvernare.„Există un risc real, nu inventat, ca să se repete istoria, urmând cu patru ani, și să vedem la guvernare o coaliție majoritară dintre PAS și PSRM. Ceea ce eu cred că nu reprezintă, nu reflectă interesul național al Republicii Moldova. Vom stagna și mai mult în realizarea parcursului european. Și credeți-mă, faptul că această coaliție, potențială sau probabilă, ne va ajuta să ne integrăm în Uniunea Europeană mai rapid, este un fals”, a mai declarat Ulianovschi. Pentru a evita acest risc, e nevoie de maturitate politică din partea guvernării care să asigure o diversitate reală de de opinii pe flancul european, a concluzionat Președintele PSDE, Tudor Ulianovschi. 
12:50
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care a candidat la alegerile prezidențiale, și-a anunțat intenția să participe la viitoarele alegeri parlamentare. Totodată, el a spus că nu are de gând să adere la vreun partid sau să creeze unul nou, însă susține că urmează în acest sens să creeze un bloc preelectoral. Declarațiile au fost făcute pe 15 ianuarie în cadrul unei emisiuni de la Exclusiv TV.„Nu intenționez să ader la vreun partid și nici să creez unul nou, deoarece este un proces foarte complicat și de lungă durată. Vom alege alte forme de participare în campania electorală, vom comunica cu alegătorii, implicând forțe politice, în primul rând pe cele aflate în opoziție, pentru a convinge societatea că, în afara parlamentului și a actualei puteri, există forțe capabile să rezolve problemele țării noastre”, a comunicat Stoianoglo pe 15 ianuarie, la ExclusivTV.Stoianoglo a menționat că duce negocieri cu reprezentanți ai diferitor asociații și oameni din domeniul afacerilor pentru a se alătura echipei sale. „Pot spune cu siguranță că oameni care vor merge cu mine în alegeri nu vor avea „o culoare politică”, vor fi competenți, realizați și calitativi”, a declarat Stoianoglo.
12:40
Într-un discurs sumbru de rămas-bun, președintele american în exercițiu Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei ”oligarhii”, vizându-i, fără a-i numi, pe Donald Trump și miliardarii din domeniul tehnologiei aliniați acum în spatele acestuia.El și-a început discursul cu un apel la unitate, dar a avertizat, în același timp, că bogăția este din ce în ce mai concentrată în mâinile unui număr mic de oameni, ceea ce poate reprezenta un pericol, notează Reuters. „Sistemul nostru de separare a puterilor, control și echilibru, poate să nu fie perfect, dar ne-a menținut democrația timp de aproape 250 de ani, mai mult decât orice altă națiune din istorie care a încercat vreodată un experiment atât de îndrăzneț”, a spus Biden.De asemenea, el a avertizat despre un „complex tehnologic industrial” care aduce o „avalanșă de dezinformare, permițând apariția abuzului de putere”. Presa liberă, a adăugat el, „se prăbușește”. „Vreau să avertizez țara cu privire la unele lucruri care mă îngrijorează foarte mult. Este vorba de concentrarea periculoasă a puterii în mâinile a foarte puțini oameni ultra-bogați și despre consecințele periculoase care pot să apară dacă puterea lor este lăsată nelimitată”, a mai spus Biden.„O oligarhie prinde contur în America și amenință în mod concret întreaga noastră democrație, drepturile și libertățile noastre fundamentale”, a continuat Joe Biden, într-o aluzie evidentă la Donald Trump, precum și la șefii din domeniul tehnologiei, în primul rând Elon Musk, dar și la Jeff Bezos.Joe Biden își va încheia mandatul la Casa Albă luni, 20 ianuarie, la ora locală 12:00 (ora 19:00, ora R.Moldova, n. red.), atunci când îi va preda funcția lui Donald Trump.Acesta din urmă l-a cooptat în echipa sa pe miliardarul Elon Musk, pe care l-a numit consilier special pentru reducerea cheltuielilor autorităților federale.
12:30
„Moldova a devenit cea mai săracă și cea mai discutată țară de pe continentul european din cauza influenței străine și a deciziilor greșite ale liderilor politici”. Declarația a fost făcută de președinta Asociației ”Vox Populi, Vox Dei”, Victoria Furtună, care a postat un video în acest sens.Potrivit ei, guvernarea a investit milioane de dolari în mass-media pentru a crea o imagine falsă despre bunăstarea din țară. „Formula prin care Republica Moldova a devenit cea mai săracă și cea mai vorbită țară de pe continentul european a fost aplicată prin intermediul spionilor străini veniți la guvernare. Aceștia au investit milioane de dolari în tot felul de televiziuni, bloggeri, prin intermediul cărora transmit urechilor oamenilor, cetățenilor Republicii Moldova, aflați aici acasă și peste hotare că în Moldova se trăiește foarte bine. Aceste vremuri bune s-au transformat într-o bătaie de joc a bunului simț”, a spus ea, criticând guvernul pentru întârzierea achiziției de gaze, care a dus la pierderi de aproximativ 2 miliarde de lei.Fosta candidată la prezidențiale, a denunțat, de asemenea, faptul că gazele rusești sunt cumpărate prin intermediari europeni, ceea ce îngreunează situația economică a Moldovei. „De ce poporul moldovenesc trebuie să sufere pentru achizițiile de gaze rusești prin intermediari?”, a întrebat ea, punând sub semnul întrebării independența energetică a țării.În același video, Furtună a atras atenția și asupra împrumuturilor externe în valoare de 2,6 miliarde de euro, afirmând că acești bani nu au fost investiți pentru a face Republica Moldova independentă în producerea de energie electrică. În schimb, guvernul a fost nevoit să cumpere curent electric la prețuri triple din străinătate, ceea ce a fost prezentat de presă ca un act de curaj. „Republica Moldova a devenit captiva unor manageri cărora, într-un stat normal, nici măcar capre nu li s-ar încredința să crească”, a declarat Furtună.În încheiere, Victoria Furtună a declarat că oamenii au realizat faptul că „regina este goală”, o referire la dezamăgirea generală față de actuala conducere, care, în opinia ei, este lipsită de acțiuni concrete și de dragoste față de popor.
11:50
În anul 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în statele membre ale Uniunii Europene (UE) a înregistrat o creștere semnificativă, atingând 83% din totalul exporturilor regiunii. Principalele destinații ale exporturilor agenților economici către piețele UE au fost România, Polonia, Italia, Germania și Cehia, etc.În același timp, importul din spațiul comunitar în regiunea transnistreană a constituit 54%. Această tendință reflectă consolidarea relațiilor comerciale ale regiunii cu piețele europene și racordarea economică mai profundă la regulile pieței unice (naționale și europene).„Efectuarea pe parcursul ultimilor aproape 3 ani a tuturor tranzacțiilor comerciale externe prin punctele de control monitorizate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, precum și în baza actelor permisive de model național, au produs un impact substanțial pentru reintegrarea economică și mai activă a regiunii. Lanțurile logistice modificate au favorizat o reorientare și mai pronunțată a activității comerciale din regiune către piețele din Uniunea Europeană”, anunță Biroul Politici de Reintegrare.Indicatorii economici relevă faptul că, în ciuda provocărilor geopolitice și de securitate, regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămâne orientată spre Uniunea Europeană, ca principal partener comercial, continuând să își adapteze activitățile economice pentru a se alinia la exigențele cadrului normativ național care a transpus reglementările europene în domeniu.
11:10
Dacă cetățenii nu vor economisi, există probabilitatea ca tarifele la energia electrică să crească, atenționează premierul Dorin Recean, după ce anterior a dat asigurări că alte scumpiri nu vor mai fi.  „Cheia succesului nostru este să economisim cât mai multă energie. Prețurile de pe OPCOM sunt mari, de aproximativ 296 de euro per megawatt și aproximativ 26 la sută din consumul pentru ziua de astăzi este planificat a fi achiziționat la acest preț, ceea ce va duce la prețul mediu de achiziție ponderat la 165, ceea ce este peste costul din tarif. Dar dacă noi cu toții, și astăzi, și următoarea perioadă vom depune acest efort de a economisi, atunci va fi o probabilitate mai mică ca noi să trebuiască să umblăm la tarife”, a declarat Dorin Recean.
11:10
Un bărbat din orașul Hîncești a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii mun. Cahul într-un dosar de trafic de influență. Acesta ar fi pretins și acceptat 750 de euro și 4500 de lei pentru a ajuta un alt bărbat să obțină mai ușor permisul de conducere de categoria B. Potrivit datelor anchetei, bărbatul ar fi susținut că are influență asupra angajaților Secției de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din orașul Hîncești și că poate organiza susținerea cu succes a probelor teoretice și practice, cu eliberarea ulterioară a permisului de conducere de categoria B. Pentru serviciile sale, acesta ar fi pretins și primit 750 de euro și 4500 de lei, dar pentru că nu și-ar fi respectat promisiunea a decis să restituie suma pretinsă, momentul returnării banilor fiind documentat de CNA. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul și automobilul bănuitului au fost depistate și ridicate mijloace bănești și telefonul acestuia. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și plasat în Izolatorul de detenție provizorie al Inspectoratului de poliție Cahul, fiind recunoscut în calitate de bănuit. În prezent, urmărirea penală se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Cahul.
11:00
Republica Moldova va încheia anul cu cel mai mare deficit al balanței comerciale din istorie, iar perspectivele pentru 2025 nu sunt mai optimiste. Este concluzia expertului economic, Veaceslav Ioniță, după ce Biroul Național de Statistică a publicat datele privind comerțul extern al Moldovei pentru primele 11 luni din 2024. În 2024, exporturile Moldovei continuă să scadă pentru al doilea an consecutiv, ajungând sub 3,6 miliarde USD. Aceasta reprezintă o reducere de peste 750 milioane USD față de maximul istoric de 4,33 miliarde USD înregistrat în 2022.Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cauza principală a acestei scăderi este pierderea piețelor de export din Ucraina, care în 2022 au contribuit cu aproximativ 800 milioane USD la creșterea exporturilor. În plus, exporturile s-au diminuat aproape pe toate pozițiile, excepție făcând câteva sectoare agricole: Fructele – pentru prima dată, exporturile vor depăși 400 milioane USD. Semințele oleaginoase – o altă categorie în creștere. Băuturile – și acestea au înregistrat o creștere notabilă.Aceste trei sectoare au adăugat aproximativ 150 milioane USD la exporturile din 2024, fiind singurul punct luminos într-un peisaj sumbru.„Pe de altă parte, importurile continuă să crească, în special din cauza scumpirii resurselor energetice. În timp ce exporturile se prăbușesc, costurile ridicate ale importurilor contribuie semnificativ la adâncirea deficitului comercial”, a mai scris expertul pe blogul său.În acest context, potrivit lui Veaceslav Ioniță, deficitul comercial va depăși pragul de 5,5 miliarde USD, cel mai mare din istoria Moldovei.„Aceasta reflectă dezechilibrul profund dintre ceea ce exportăm și ceea ce importăm, precum și incapacitatea economiei de a genera venituri suficiente pentru a acoperi costurile externe. Comerțul extern este, fără îndoială, o hârtie de turnesol pentru starea economiei. Deficitul uriaș scoate la lumină toate bolile cronice, incompetențele și eșecurile guvernării. Este un indicator clar că Moldova are nevoie urgentă de politici economice coerente și de sprijin real pentru sectoarele productive. Soluțiile nu vor veni peste noapte, dar să nu uităm că agricultura, chiar și în vremuri dificile, continuă să fie motorul economiei noastre. Poate e timpul să privim spre ea cu mai multă atenție și să valorificăm la maximum potențialul pe care îl avem”, a conchis expertul.
10:40
Liderul partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc a filmat astăzi la Vulcănești cum decurg lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Din imaginile video, se observă că pe șantier nu sunt muncitori, iar lucrările se află abia în faza de început. „Vă arăt acum la ce etapă sunt lucrările pentru a interconecta sistemul energetic din România Isaccea - Vulcănești - Chișinău. În spatele meu este stația de la Vulcănești și aici se fac lucrări, care trebuiau să fie terminate încă în anul 2023. Aici se fac schimbările stâlpilor de înaltă tensiune. Ce au făcut ei? Iată au scos stâlpii vechi ca să reziste la cantitățile mari de energie. Am vorbit cu una dintre persoanele responsabile, pentru că am dorit să aflu unde sunt stâlpii care vor fi până la Chișinău. Vreau să vă spun că de la Vulcănești nu există niciun stâlp de înaltă tensiune care să meargă spre Chișinău. Din cei 500 de stâlpi, care trebuiau să unească Vulcănești de Chișinău, nu este niciunul. La Borceag au pus câțiva stâlpi și asta e tot din construcția care încă nu au început bine”, a declarat Vasile Costiuc.Liderul PDA spune că în acest ritm, lucrările de interconectare energetică vor fi gata abia peste 4-5 ani.„Oamenii de aici spun că peste un an, abia lucrările de la această stație se vor finaliza. În acest tempo, se va finaliza totul în 4-5 ani. Compania pe care au angajat-o Spînu și brigada galbenă, înregistrată în India și cu relații în Federația Rusă, nu va trage linia. Dacă am fi avut presă liberă, ar fi investigat câți oameni lucrează acum aici. Lucrează 4-5 oameni”, a mai declarat Vasile Costiuc.Contractul de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău a fost semnat la data de 12 noiembrie 2021. Lucrările sunt efectuate de compania indiană KEC International, cea care a câștigat o licitație în acest sens, după ce un consorțiu de companii românești a fost descalificat pentru că garanția bancară nu ar fi fost din partea consorțiului, dar din partea unei singure companii. În februarie 2022, compania KEC International a înregistrat în R. Moldova firma „KEC International Limited Sucursala Chișinău”.Costul total al proiectului, care include și modernizarea/extinderea a două centrale electrice și consolidarea sistemului de dispecerat și contorizare a energiei electrice, este de 61 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Asociația internațională de dezvoltare (IDA) a Grupului Băncii mondiale (BM)
10:10
Secretarul de stat de la ministerul Energiei, Constantin Borosan, susține că nu există motive pentru a recurge la deconectări de energie electrică. Oficialul spune că cetățenii au fost receptivi și au economisit, iar consumul s-a redus cu 50-100 de MW.  „Planurile de contingență prevăd, pentru a proteja sistemul energetic, să existe așa grafice de deconectări, dar astăzi nu există argumentare pentru a aplica aceste deconectări. Consumul de energie este acoperit în întregime, mai mult, odată cu intrarea în vigoare a stării de urgență și grație comunicării proactive pe care o avem, observăm că a scăzut consumul. Consumul este mai mic decât cel planificat de furnizor, asta înseamnă că cetățenii sunt receptivi și solidari. Consumul s-a redus cu 50-100 de MW, este o contribuție semnificativă care ne ajută să acoperim integral consumul nostru de energie”, a declarat Constantin Borosan în cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive TV. 
10:00
Rusia ar încerca să cumpere gaze naturale pentru regiunea transnistreană pe piața europeană, scrie kommersant.ru. Gazele urmează a fi procurate prin intermediul companiei moldovenești Natural Gaz D.C., șeful căreia, Arcadie Vicol a fost luat la întrebări ieri de către Serviciul de Informații și Securitate. Potrivit presei rusești, Moscova ar urma să cheltuie pentru procurarea gazelor destinate regiunii transnistrene, în perioada ianuarie-aprilie, circa 164 de milioane USD.Pentru presă, Arcadie Vicol a declarat că acest contract este o premieră pentru Republica Moldova, întrucât „gazele naturale furnizate în stânga Nistrului sunt achitate și pentru aceste gaze sunt plătite impozite în bugetul R. Moldova”. „Nu a fost audiere, a fost o discuție. Am discutat despre contractul-cadru încheiat între „Natural Gaz DC” SRL și „Tiraspoltransgaz” privind livrarea gazelor naturale. A fost discutat acest contract care, apropo, este aprobat de Secretariatul Comunității Energetice, care face parte din Comisia Energetică a Uniunii Europene. Acel contract prevede furnizarea de gaze naturale și achitarea gazelor naturale. Dacă va fi realizat, va fi în premieră când gazele naturale furnizate în stânga Nistrului sunt achitate și pentru aceste gaze sunt plătite impozite în bugetul R. Moldova. Noi nu avem contract cu „Gazprom” și gazele pe care noi am intenționat să le furnizăm acolo vor fi contractate, dacă vor fi, de la traderii și bursele europene. Nu este specificată ziua în care ar trebui să fie începută furnizarea, deoarece a fost semnat doar un contract-cadru ce prevede principiile de transmitere a gazelor naturale și o formulă de preț”, a spus el.Cât privește informația despre participarea la activități în favoarea Rusiei, acesta le-a negat. „Nu înțeleg care sunt acuzațiile aduse în adresa mea. Noi vorbim de un contract comercial. Desigur, noi înțelegem că sunt anumite aspecte legate de regiunea respectivă și noi respectăm efortul tuturor instituțiilor din R.Moldova în ceea ce fac ei”, a conchis Vicol.Arcadie Vicol este cunoscut pentru funcțiile pe care le-a deținut în cadrul Metalferos și Moldovagaz de-a lungul anilor. Mai exact, în perioada anilor 2005-2013 acesta a fost adjunct al directorului comercial al Metalferos, iar între 2015 și 2019, el a fost consilier al vicepreședintelui Consiliului de Administrație al Moldovagaz. Totodată, între 2015 și 2017, Vicol a fost responsabil de activitatea nereglementată la Chișinău-Gaz.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:50
Cu ocazia sărbătorii creștine a Bobotezei, Poliția de Frontieră reamintește cetățenilor că scăldatul în râurile Prut și Nistru este interzis, cu excepția zonelor de recreere aferente bazinelor acvatice destinate odihnei și scăldatului. Potrivit autorităților, această măsură are drept scop asigurarea securității frontierei de stat, având în vedere că râurile Prut și Nistru se află în zona de frontieră, supusă unui regim special de protecție, prevenirea incidentelor periculoase, cauzate de condițiile specifice acestor râuri și protejarea vieții participanților, în contextul temperaturilor scăzute și riscurilor generate de curenții de apă. Poliția de Frontieră recomandă oamenilor să aleagă locații sigure și aprobate pentru scăldatul tradițional de Bobotează, care îndeplinesc toate cerințele legale și măsurile de siguranță, să respecte indicațiile autorităților și reglementările impuse pentru zonele de frontieră și să se informeze corespunzător despre alternativele disponibile pentru a celebra această tradiție într-un mod sigur. Pentru detalii suplimentare, vă sugerăm să ne contactați la Linia Verde +373 22 259 717 sau să accesați site-ul nostru oficial www.border.gov.md.
09:40
Israelul şi Hamas au acceptat miercuri un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor, punând capăt celor 15 luni de război care a făcut zeci de mii de morţi pe teritoriul palestinian, a declarat miercuri pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor, după zile de eforturi diplomatice intense la Doha, relatează AFP, potrivit Agerpres."Un acord pentru încetarea focului în Gaza şi pentru eliberarea ostaticilor a fost încheiat în urma întâlnirii premierului Qatarului (Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani) cu negociatorii Hamas şi, separat, cu negociatorii israelieni, în biroul său", a afirmat sursa sub rezerva anonimatului.Acordul, negociat de mediatorii internaţionali, Qatar, SUA şi Egipt, şi încheiat cu câteva zile înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, prevede eliberarea de ostatici israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni reţinuţi de Israel.Într-o primă fază, 33 de ostatici ar urma să fie eliberaţi în schimbul a o mie de palestinieni reţinuţi de Israel, potrivit unei a doua surse apropiate negocierilor. Ostaticii ar urma să fie eliberaţi "în grupuri, începând cu copiii şi femeile".Cea de-a doua fază prevede eliberarea ostaticilor rămaşi, "soldaţi şi bărbaţi cu vârsta de recrutare", precum şi returnarea cadavrelor ostaticilor morţi, potrivit Times of Israel.Un oficial israelian a avertizat însă marţi că Israelul "nu va părăsi Gaza până când toţi ostaticii nu se vor întoarce (în ţară), vii sau morţi". Reacţia lui Donald Trump„Avem un acord privind ostaticii din Orientul Mijlociu. Vor fi eliberaţi în curând”, a anunţat miercuri preşedintele ales al SUA, Donald Trump, pe reţeaua sa Truth Social, în timp ce actualul locatar al Casei Albe, Joe Biden, nu a făcut încă nicio declaraţie pe această temă.Viitorul emisar special al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a fost implicat alături de reprezentanţi ai administraţiei Biden în discuţiile conduse sub egida Qatarului şi a Egiptului în vederea obţinerii unui armistiţiu în Fâşia Gaza. UE „salută” acordul între Israel şi HamasUniunea Europeană „a salutat” miercuri anunţarea unui acord de armistiţiu între Israel şi Hamas, după mai bine de 15 luni de război, relatează AFP."Salut acordul de încetare a focului şi acordul privind ostaticii între Israel şi Hamas, care vor aduce un răgaz atât de necesar celor afectaţi de acest conflict devastator", a declarat comisarul european Dubravka Suica pe platforma X .Israelul şi Hamas au acceptat miercuri un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor, punând capăt celor 15 luni de război care a făcut zeci de mii de morţi pe teritoriul palestinian, a declarat miercuri pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor, după zile de eforturi diplomatice intense la Doha."Un acord pentru încetarea focului în Gaza şi pentru eliberarea ostaticilor a fost încheiat în urma întâlnirii premierului Qatarului (Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani) cu negociatorii Hamas şi, separat, cu negociatorii israelieni, în biroul său", a afirmat sursa sub rezerva anonimatului.Acordul, negociat de mediatorii internaţionali, Qatar, SUA şi Egipt, şi încheiat cu câteva zile înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, prevede eliberarea de ostatici israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni reţinuţi de Israel.
09:40
Republica Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea Statelor Unite ale Americii (SUA), pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării.Premierul Dorin Recean și șeful Misiunii Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în Moldova, John Allelo, au semnat, astăzi, o declarație comună. Aceasta vizează alocarea unui suport adițional, în cadrul Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare, semnat de guvernele Republicii Moldova și Statelor Unite ale Americii (SUA).„Mulțumim Guvernului SUA pentru susținerea programelor de dezvoltare în țara noastră. Grantul de 1,3 miliarde de lei, acordat Republicii Moldova, va contribui la prosperitatea cetățenilor noștri și asigurarea calității înalte a vieții, într-un mediu de pace și securitate”, a spus premierul Dorin Recean.O parte din suma alocată va fi destinată proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătăți cooperării comerciale și economice dintre Republica Moldova și Ucraina. O altă parte din grant va fi utilizată pentru construirea zonelor de parcare pentru camioane, în apropierea frontierelor de stat, achiziționarea de echipamente și furnizarea de asistență tehnică pentru dezvoltarea Centrului Logistic Multimodal Berești.De asemenea, fondurile alocate sunt destinate sporirii rezilienței cibernetice în cadrul instituțiilor publice și de stat. Asistența va include instruiri în domeniul securității cibernetice și dezvoltarea abilităților conexe pentru a putea anticipa și răspunde la amenințările din sectorul cibernetic.„Vom continua să investim în proiectele de care beneficiază direct oamenii din Republica Moldova și să contribuim la viitorul prosper și sigur al cetățenilor”, a menționat șeful misiunii USAID Moldova, John Allelo.Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creșterea economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat la Chișinău, la data de 28 septembrie 2016. Pe parcursul celor treizeci de ani de parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a implementat peste 130 de proiecte de dezvoltare, oferind 2,1 miliarde de dolari în cadrul parteneriatului cu Republica Moldova.
15 ianuarie 2025
19:50
Astăzi, în întreg spațiul românesc este celebrată Ziua Culturii Naționale, instituită în cinstea celui mai mare poet, ziarist și gânditor român, Mihai Eminescu. Mai mult decât atât, întreg anul 2025, când se împlinesc 175 de ani de la nașterea sa, a fost declarat, atât în România, cât și în Republica Moldova „Anul Mihai Eminescu”.Dincolo de omagiul pe care orice om care ține la cultura și valorile neamului îl aduce lui Eminescu în această zi specială, dar și cu alte ocazii, mai este și un prilej de a analiza, încă o dată, problema noastră identitară, care ne ține, în continuare, dezbinați. Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu și toți marii noștri înaintași sunt apreciați, respectați și iubiți, în egală măsură, și la București, și la Chișinău și în orice colț de pământ unde se vorbește românește, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două? Și cât de „ai noștri” sunt cei care insistă pe această dezbinare?Moldoveanul Eminescu de la Botoșani a unit toată românitatea, în cuget și simțire. Asta trebuie să conștientizăm, în primul rând, atunci când îl omagiem.Iurie Ciocan, președintele filialei PSD în Republica Moldova 
19:40
Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a venit cu o replică după ce fostul consilier pe domeniul energetic al Maiei Sandu, Sergiu Tofilat, a declarat că tarifele la resursele energetice trebuie să crească și mai mult. „Un ONG-ist, aflat acum într-un partid declarat de „opoziție”, trecut și prin clădirea prezidențială, unde a “consultat-o” pe Maia Sandu, critică propunerea mea de anulare a TVA de 8% la gazele naturale. Anularea TVA ar însemna reducerea cu 8% a tarifelor la gaz pentru toți consumatorii. Scăderea poverii facturii la agenții economici ar fi redus din scumpirea altor produse și servicii, pe care tot cetățenii le plătesc”, spune Renato Usatîi.Sergiu Tofilat susține că dacă tarifele vor crește, statul va avea mai mulți bani și va putea oferi compensații mai mari la factură. Renato Usatîi, în replică, spune că ajutorul la factură pentru cetățenii vulnerabili trebuie crescut, dar nu din contul altor cetățeni ai țării, ci prin creștere economică durabilă. „O altă soluție propusă de mine este să majorăm pensiile din 1 ianuarie, nu din 1 mai, pe lângă indexarea din 1 aprilie. Pensionarii acum au nevoie de un venit mai mare, când povara facturilor este mult mai grea. Acest “expert”, în calitate de membru al Consiliului de Administrare al “Moldovagaz”, ar trebui să povestească procurorilor de ce s-a împotrivit cumpărării gazelor naturale atunci când acestea erau mai ieftine! Are și el un “rol important” în majorarea tarifelor, iar acum vrea tarife și mai mari. Doamne, ferește țara de așa “experți”!”, mai spune Renato Usatîi.Precizăm că Sergiu Tofilat a fost consilierul Maiei Sandu pe domeniul energetic, ulterior fiind numit de Guvern membru al Consiliului de Administrare al „Moldovagaz” cu un salariu de 130 mii de lei lunar. La sfârșitul anului 2024, când s-a declanșat criza energetică, premierul Dorin Recean i-a cerut lui Tofilat să demisioneze de la Moldovagaz. Tot atunci a fost demis ministrul Energiei, Victor Parlicov, dar și șeful SA „Energocom”, Victor Bînzari. Potrivit lui Recean, cei trei au fost responsabili de sistemul energetic al țării, iar inacțiunile lor au dus o criză fără precedent.
19:10
Fostul președinte al României, Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman, urmăriți penal în cadrul Dosarului Mineriadei, au fost acuzați de comiterea unor infracțiuni contra umanității.Parchetul General a transmis miercuri că, în cadrul cauzei denumite generic „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorul de caz din cadrul Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de doi inculpați, pentru comiterea unor infracțiuni contra umanității. Infracțiunile sunt reglementate de articolele 439 alin. 1 lit. a), lit. f), lit. g) și lit. j) din Codul Penal, cu aplicarea articolului 5 din Codul Penal.Potrivit sursei citate, sunt vizați: Iliescu Ion, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României; Roman Petre, la data faptelor, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României,Din probatoriul administrat până în prezent, reiese că: ”În luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane. Începând cu 22 aprilie 1990, în Piaţa Universităţii din municipiul Bucureşti a avut loc o manifestaţie ce s-a desfăşurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990.Manifestaţia avea caracterul unei opoziţii la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanţii solicitând verbal, prin comunicate şi alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înfiinţarea unei televiziuni libere şi alte astfel de revendicări de sorginte democratică”.Potrivit procurorilor, ”Ion Iliescu, Petre Roman şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanţilor aflaţi fizic în Piaţa Universităţii, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acţiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestaţii, în special liderii de opinie, precum şi împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale”. ”Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate,  un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară şi civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuţie de natură şi conţinut diferite la fapte produse la o scară impresionantă. În tabloul infracţional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziţie inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea şi orchestrarea comiterii infracţiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menţionate”, au mai precizat procurorii. Potrivit sursei citate, din actele administrate de procurori a rezultat că a existat conivență la nivelul planificării și orchestrării planului infracțional, iar modalitatea prin care acesta a fost pus în aplicare a fost prin intermediul altor persoane care nu au participat direct la înțelegere. ”Astfel, începând cu data de 13 iunie 1990 a fost pusă în practică o acţiune represivă împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării”, a precizat Parchetul General.
13:20
„După aproape o lună de la instituirea stării de urgență, Președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. O întârziere strategică, meticulos calculată, transformată într-un exercițiu eșuat de imagine”. O spune fostul premier Vlad Filat, care a propus în acest sens mai multe soluția pentru a atenua impactul crizei energetice asupra populației.  „Sunt vital necesare soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova. Pe termen scurt: Plafonarea temporară a prețurilor la energie și gaze naturale pentru a limita impactul asupra consumatorilor casnici și agenților economici; Oferirea de compensații financiare directe suficiente și accesibile pentru cei mai vulnerabili consumatori; Liberalizarea completă a pieței gazelor naturale și energiei electrice; Diversificarea furnizorilor prin importuri directe din Ucraina și alte state conectate la ENTSO-E; Lansarea unui program național viabil de eficiență energetică, reducând consumul prin modernizarea rețelelor electrice și a instalațiilor; Introducerea plafonărilor temporare la produse de primă necesitate, cum ar fi alimentele de bază și combustibili; Sprijinirea producătorilor locali pentru a reduce presiunea de pe lanțurile de aprovizionare internaționale”, a scris Vlad Filat. Pe termen mediu, Filat spune că autoritățile ar trebui să întreprindă următoarele acțiuni: Crearea Centrului unic de schimbare a furnizorului; Diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale, prin negocieri active cu alți parteneri internaționali; Dezvoltarea infrastructurii pentru utilizarea gazelor naturale lichefiate (LNG); Extinderea investițiilor în energie regenerabilă: parcuri eoliene, fotovoltaice și microhidrocentrale; Crearea unor rezerve strategice de combustibili pentru perioadele de criză; Accelerarea proiectului de interconectare Isaccea-Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava pentru acces direct la rețeaua europeană. „Pe termen lung: Investiții în infrastructură pentru interconectarea cu rețeaua europeană de gaze prin proiecte precum BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); Modernizarea continuă a infrastructurii energetice; Crearea unui Fond Național pentru Tranziția Energetică, finanțat prin granturi internaționale, împrumuturi favorabile și colaborări public-private. Criza energetică, inflația și vulnerabilitățile legate de securitate nu așteaptă ani de zile pentru a fi discutate. Timpul acțiunii este acum, iar responsabilitatea trebuie asumată plenar și fără echivoc”, a conchis Vlad Filat.
13:00
Livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană vor fi reluate, dar o dată exactă încă nu a fost anunțată „în viitorul apropiat”, a declarat astăzi liderul separatist Vadim Krasnoselski, în cadrul unui briefing organizat după vizita sa la Moscova. Potrivit acestuia, mai este nevoie de „puțină răbdare”, scrie Zona de Securitate.„Și eu sper că în funcție de rezultatele acestor negocieri, în viitorul apropiat, mai e puțin de așteptat, gazul va merge în Transnistria. Atât pentru a produce energie electrică, cât și pentru a furniza căldură cetățenilor noștri”, a declarat Krasnoselski. Gazul rusesc ar urma să fie livrat ca ajutor umanitar, adică gratuit, în cantități necesare pentru regiune, atât pentru populație cât și pentru pentru întreprinderile industriale. La fel nu a fost menționată ruta de transport ce va fi utilizată.  Krasnoselski a menționat că negocierile s-au desfășurat la nivelul Ministerului Energiei al Federației Ruse. „Aceasta a fost o inițiativă comună cu Rusia”. „Acesta este gazul oferit în scopuri umanitare de către Federația Rusă. În volumul care este necesar pentru populația Transnistriei, pentru producerea energiei termice și electrice și pentru întreprinderile industriale anume din Transnistria. Doar în acest segment”, a declarat liderul Krasnoselski. După anunțul de la Tiraspol privind reluarea livrărilor de gaz gratuit în regiunea transnistreană, premierul Dorin Recean a venit cu o reacție. Potrivit premierului, acest pas reprezintă doar o etapă în planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova. Următorul obiectiv ar fi preluarea controlului asupra întregii țări prin instalarea unei administrații pro-ruse la Chișinău. Aceasta ar putea facilita creșterea forței militare în regiunea transnistreană, care ulterior ar putea fi utilizată împotriva Ucrainei și chiar împotriva României, mai scrie Zona de Securitate.
12:50
Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Bălți anunță reținerea a trei administratori autorizați în cadrul unor dosare de abuz de serviciu și trafic de influență. Aceștia sunt bănuiți de falimentarea fictivă a unor companii și preluarea bunurilor acestora prin acțiuni de tip raider.Potrivit materialelor urmăririi penale, cei trei administratori autorizaţi ar fi acţionat concertat în cadrul unei scheme bine determinate de preluare a bunurilor unor companii din diferite regiuni ale țării. Urmărind intenția infracțională și interesul material, aceștia induceau întreprinderile în insolvabilitate fictivă, după care desemnau administratori autorizați care aplicau diferite măsuri abuzive, precum interdicţia de înstrăinare a bunurilor pseudo-debitorilor și invocarea unor pretinse datorii care se solda cu creșterea artificială a acestora. Ca rezultat, bănuiții intrau în posesia tuturor bunurilor și activelor deținute de aceste companii.Astăzi, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălţi a desfășurat 19 percheziţii în mun. Chişinău la 10 persoane, printre care 3 administratori autorizaţi, angajaţi ai administratorilor autorizaţi şi agenţi economici. La moment, 3 administratori autorizaţi au fost reținuți pentru 72 de ore și au fost plasați în izolatorul CNA.
12:40
Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru, a venit astăzi cu un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale. „Credința și cultura, temelia identității românești”, a declarat Mitropolitul Basarabiei. Potrivit ÎPS Petru, anul acesta, omagiem cu deosebită încântare 175 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, acest „om deplin al culturii românești”, a cărui operă rămâne fundament al conștiinței noastre naționale.„Biserica Ortodoxă Română, ca mamă duhovnicească a neamului, a fost dintotdeauna un stâlp al culturii și spiritualității românești. În Basarabia, acest rol a fost cu atât mai evident în perioadele de încercare, când regimurile imperialist și comunist au încercat să înăbușe glasul credinței și al culturii naționale. În acele vremuri grele, clericii și ierarhii basarabeni au devenit adevărați mărturisitori, slujind nu doar altarului, ci și culturii și educației neamului”, a declarat Mitropolitul Petru.Potrivit Mitropolitului, Biserica Ortodoxă Română s-a dovedit a fi un aliat statornic al Țărilor Române, contribuind activ la păstrarea identității naționale prin cultul divin, prin tipărirea sfintelor cărți în incinta mănăstirilor și prin educația oferită în școlile bisericești și monahale.„Nu putem omite contribuția școlilor și instituțiilor teologice din Basarabia, care au educat nu doar clerici, ci și dascăli, intelectuali și academicieni, devenind adevărate vetre de cultură duhovnicească. Tipografiile bisericești și cărțile tipărite cu binecuvântarea Mitropoliei Basarabiei au fost torțe aprinse în întunericul vremurilor, păstrând tainică, dar vie flacăra credinței și a limbii române. Astăzi, ne închinăm cu smerenie în fața personalităților bisericești și laice, a intelectualilor și profesorilor care au păstrat cu sfințenie tezaurul moștenirii în vremuri de restriște. În același timp, ne bucurăm că trăim într-o epocă în care Biserica și Cultura pot colabora liber și rodnic, întru slava lui Dumnezeu și binele neamului românesc de pretutindeni”, a mai declarat ÎPS Petru.Mitropolia Basarabiei îndeamnă astfel pe toți cei care slujesc Bisericii și Neamului să-și unească glasurile și eforturile pentru a păstra nealterat tezaurul nostru cultural și spiritual.„Mihai Eminescu ne învață că „Biserica este maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului”, iar noi suntem chemați să continuăm această moștenire, transmițând-o cu mândrie generațiilor viitoare. În acest an, când marcăm Centenarul Patriarhiei Române și al Mitropoliei Basarabiei, ne rugăm ca Dumnezeu să ne binecuvânteze viitorul prin unitate, să ne dea putere să rămânem statornici în credință și în dragostea de neam, iar prin toate să fie slăvit numele Preasfintei Treimi”, se mai arată în mesajul Mitropolitului.
12:10
O nouă declarație controversată a aleșilor poporului. Deputatul PAS, Roman Roșca, a declarat în cadrul unei emisiuni de la RLive TV că nu vede o problemă prin faptul că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat la Moscova prin Aeroportul Internațional Chișinău. „Dvs ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vă pare normal ca liderii separatiști să zboare prin Aeroportul Internațional Chișinău, prin sala VIP și nimeni nu are nicio obiecție?”, a întrebat moderatoarea Ileana Pîrgaru.„Atât timp cât acea persoană sau acel lider, nu contează că este liderul de la Tiraspol sau are o altă funcție acolo, nu are restricție de călătorie, dar restricțiile de călătorie presupun implementarea unor acțiuni din partea structurilor de forță a statului, în acest caz nu văd nicio problemă să traverseze frontiera Republicii Moldova, oricare ar fi ea, fie că vorbim de Aeroport sau în altă parte. Până la urmă, nu este vorba că este Aeroport, este vorba de traversarea frontierei de stat, indiferent pe unde o traversează”, a declarat deputatul PAS, Roman Roșca.Președinta Maia Sandu a confirmat marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că a știut despre vizita liderului separatist la Moscova: „Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Noi ținem conducta deschisă! Ne dorim cât mai repede ca oamenii din regiunea transnistreană să aibă curent, căldură și apă. Și, respectiv, dacă această vizită rezolvă problema – nu are decât să o rezolve”, a menționat președinta Maia Sandu. Potrivit ei, Chișinăul „o să permită ca gazele să ajungă în regiunea transnistreană. Ne dorim ca această criză umanitară să se încheie cât mai repede, dar vom continua să luăm toate măsurile pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.Amintim, în 2023, Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism, cu votul a 60 de deputați ai partidului de guvernământ „Acțiune și solidaritate” (PAS). Astfel, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.
11:40
„Se pare că principalul obiectiv al guvernului în acest moment este Transnistria, și nu criza energetică. Scopul său nu este dictat de integrarea acestei regiuni, ci de izolarea maximă a acesteia sau de renunțarea forțată la acest teritoriu”. Declarația aparține fostului procuror anticorupție, Victoria Furtună și a fost făcută în cadrul unui mesaj video postat pe rețelele sociale. Potrivit ei, acest lucru s-ar face „pentru a elimina singurul obstacol din procesul de aderare la NATO”. „Ce se întâmplă în prezent pe teritoriul Republicii Moldova nu ne amintește oare de un război civil? Războiul Chișinăului cu Transnistria continuă. Guvernul examinează interzicerea utilizării permiselor de conducere emise de Tiraspol pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia va fi luată în această săptămână. După catastrofa umanitară generată de criza energetică declanșată de cei de la PAS, această inițiativă reprezintă o nouă grea încercare pentru locuitorii din stânga Nistrului. Ei vor trebui să obțină permisele de conducere prin susținerea examenelor teoretice și practice. Problema nu constă doar în cursurile pe care trebuie să le plătească obligatoriu, ci și în corupția din sistemul de eliberare a permiselor de pe malul drept”, a declarat Victoria Furtună în mesajul său.Cetățenii din regiunea transnistreană care vor să-și preschimbe permisele vor fi obligați să susțină examene teoretice și practice, conform standardelor Republicii Moldova. Guvernul a adoptat un proiect de modificare a regulamentului privind echivalarea permiselor de conducere emise în stânga Nistrului. Cetățenii din regiunea transnistreană care doresc să-și preschimbe permisele de conducere vor trebui să susțină examene teoretice și practice.Amendamentul propus are ca scop alinierea procesului de eliberare a permiselor la standardele Republicii Moldova și Uniunii Europene, susțin autorii.Conform proiectului, permisele emise de structurile din stânga Nistrului vor fi echivalate doar după susținerea probelor teoretice și practice.
11:30
Fostul șef al Metalferos, Arcadie Vicol ar fi audiat în aceste momente de ofițerii SIS, potrivit surselor Deschide.md. Vicol, care deține compania Natural Gaz DC SRL, urma să implementeze mai multe scheme privind livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană, erijându-se într-un „salvator” al regimului separatist.  Jurnaliștii mai scriu că în spatele lui Vicol s-ar afla fostul lider al PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc.Cu mai multe detalii, revenim.
11:20
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost reţinut pentru audieri, potrivit agenţiei anticorupţie a ţării, în cel mai recent capitol al unei saga politice care durează de câteva săptămâni şi care a început cu decretul-şoc al preşedintelui privind legea marţială de luna trecută, transmite CNN.Yoon Suk Yeol este primul președinte în exercițiu din Coreea de Sud care este arestat. Aceasta a fost a doua cerere de arestare a președintelui pus sub acuzare, după cea din 3 ianuarie, a cărei punere în executare a fost zădărnicită de două ori. Peste 3.000 de ofițeri de poliție au fost implicați în această încercare de a asigura accesul la reședința prezidențială.Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri de Biroul de Investigare a Corupției pentru oficiali de rang înalt al țării (CIO).Pe 3 ianuarie, agenții Serviciului de Securitate Prezidențial din Coreea de Sud au blocat accesul anchetatorilor în reședința lui Yoon.Spre deosebire de încercarea anterioară, „de această dată, nu au existat persoane sau personal de securitate care să obstrucționeze în mod activ executarea mandatului de arestare și nu au existat ciocniri fizice semnificative”, au spus reprezentanții CIO. Instituțiile de presă sud-coreene au raportat că Yoon Suk Yeol, într-un videoclip preînregistrat, a spus că „legea țării s-a prăbușit” și a numit ancheta CIO „ilegală”.Yoon a mai spus că va apărea în fața CIO pentru a „preveni o vărsare de sânge neplăcută”, potrivit unei traduceri Google a rapoartelor în coreeană, citate de CNBC.Biroul de Investigare a Corupției pentru Oficialii de rang înalt (CIO) îl va interoga pe președinte sub acuzația de insurecție și abuz de putere, ca urmare a controversatului său decret de instituire a legii marțiale de luna trecută.În ciuda arestării istorice de către CIO a unui președinte în exercițiu, rămân totuși întrebări despre ce vor câștiga din această acțiune fără precedent.Avocații care îl reprezintă pe Yoon au criticat anterior executarea mandatelor de arestare emise de CIO, considerând-o ilegală și invalidă.
11:10
Chișinăul marchează astăzi o zi deosebită pentru cultura națională, omagiind 175 de ani de la nașterea poetului nepereche, Mihai Eminescu. Această zi este dedicată celebrării moștenirii culturale și literare lăsate de cel care a devenit un simbol al identității noastre naționale. „Cu acest prilej, în fiecare an, sunt depuse flori la monumentul marelui poet din Scuarul „Mihai Eminescu”, la bustul său de pe „Aleea Clasicilor”, și îi aducem omagiu celui care a schimbat literatura și a promovat valorile și idealurile noastre naționale prin opera sa de neînlocuit”, a subliniat Primarul General, Ion Ceban.Tradițional, recitaluri și piese inspirate din versurile lui Mihai Eminescu au răsunat în inima Capitalei, făcându-ne să fim mândri de identitatea neamului nostru.În context, adaugă edilul, tot astăzi, Chișinăul găzduiește și o serie de evenimente dedicate Zilei Naționale a Culturii, marcată pentru a 13-a oară consecutiv în ziua nașterii poetului. La ora 14:00, la Palatul Republicii, va avea loc manifestarea „Eminescu să ne judece”, unde personalități marcante din domeniul culturii îi vor aduce un omagiu prin poezie, muzică și reflecții literare. „Este o onoare pentru Primăria Chișinău să organizeze aceste evenimente care celebrează moștenirea culturală a neamului nostru. Cultura suntem noi, prin ceea ce gândim și facem!”, a conchis Ion Ceban.
11:10
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile la care pot fi supuși în cazul aflării pe gheața subțire a bazinelor acvatice. Avertizarea vine în contextul formării podului de gheață pe suprafața lacurilor și iazurilor din țară ca urmare a scăderii temperaturii aerului. Temperaturile oscilante cu valori negative și pozitive pe parcursul zilei duce la formarea podului de gheață instabil. Astfel, riscurile devin mai pronunțate pentru oamenii care se află în preajma bazinelor acvatice. În acest sens, salvatorii atenționează cetățenii că podul de gheață este instabil și fragil, ceea ce poate duce la riscul prăbușirii în apa bazinelor acvatice. Astfel, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă în această perioadă, în vederea evitării pericolelor de prăbușire. Totodată, oamenii sunt rugați să nu opteze pentru activități de schiat și patinat pe gheața lacurilor, fiindcă fragilitatea stratul de gheață reprezintă un pericol iminent pentru viață. În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor care se pot aventura cu jocul în apropierea bazinelor acvatice. De aceea, maturii și cei care au în grijă minori sunt îndemnați să-i supravegheze permanent și să le interzică acestora desfășurarea activităților în apropierea lacurilor și râurilor. Specialiștii menționează că podul de gheață poate fi sigur doar în cazul când formațiunea de gheață are peste 8-12 cm, iar când acesta nu atinge această dimensiune riscul prăbușirii este mai ridicat. Astfel, salvatorii reiterează importanța responsabilității fiecăruia dintre noi, pentru a preveni incidentele de prăbușire sub gheața subțire a bazinelor acvatice. IGSU îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112, în cazul observării persoanelor căzute sub gheață sau aflate în diverse situații de risc.
10:40
În ultimele 24 de ore, salvatorii IGSU au salvat patru persoane în urma accidentelor de circulație. Prima intervenție a avut loc în raionul Ștefan Vodă, în după-amiaza zilei de 14 ianuarie 2025. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 14:02. Potrivit informațiilor, în urma unui accident rutier care s-a produs pe strada Florilor din orașul Ștefan Vodă, o persoană a rămas blocată în automobilul accidentat. În urma tamponării între două mijloace de transport, o femeie în vârstă de 76 de ani a rămas blocată în interiorul autovehiculului avariat, de model VAZ 2106. La fața locului a intervenit o echipă de pompieri, care a efectuat lucrări de descarcerare, iar împreună cu o echipă de medici, aceștia au reușit să evacueze prompt femeia în siguranță. Femeia a fost predată echipei medicale pentru îngrijiri ulterioare. Al doilea caz în care angajații IGSU au reușit salvarea a trei persoane a fost înregistrat în seara zilei de ieri. Dispeceratul „Nord” al Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență „112” a recepționat informațiile la ora 21:05, privind un accident rutier în orașul Fălești, pe strada Dragoș Vodă 1. Potrivit datelor, automobilul de model „Ford Fusion” s-a tamponat cu un automobil de model „BMW”, în care se aflau patru persoane. În urma impactului, pasagerii automobilului „BMW”, care au suferit diverse traumatisme, au rămas blocați în autovehiculul avariat. La fața locului a intervenit efectivul gărzii Unității Salvatori și Pompieri Fălești, care a efectuat lucrări de descarcerare a persoanelor traumatizate. Acestea au fost ulterior preluate de Serviciul Asistență Medicală Urgentă și transportate la Spitalul Raional Fălești. Circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de organele de drept. În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii IGSU au intervenit în 23 situații de risc.
10:30
Majorarea prețurilor la resursele energetice are un efect în lanț asupra economiei, iar unul dintre cele mai vizibile efecte este creșterea dobânzilor la creditele ipotecare. O spune expertul economic Veaceslav Ioniță, care a făcut o analiză pe blogul său despre cum scumpirea resurselor energetice influențează creditele ipotecare. Potrivit expertului, pentru a combate inflația, BNM a majorat rata de bază de la 3,6% la 5,6%, ceea ce descurajează consumul și, implicit, contractarea de noi credite. Cum afectează acest lucru creditele ipotecare?„Corelația este simplă: Atunci când BNM crește rata de bază cu 4%, dobânzile la creditele ipotecare urcă în medie cu 1%. Așadar, majorarea actuală va împinge dobânzile la creditele ipotecare de la 6,9% anual la 7,9% anual.Ce înseamnă aceasta pentru cei care iau un credit ipotecar?Astăzi, un credit ipotecar mediu este de aproximativ 1,3 milioane de lei. Creșterea dobânzilor cu 1 punct procentual înseamnă un cost suplimentar de 13.000 de lei anual doar din dobândă.Impactul în timp:Acest efect nu apare instantaneu, ci se resimte gradual în următoarele luni, pe măsură ce băncile ajustează dobânzile în funcție de rata de bază a BNM.Concluzie:Scumpirea resurselor energetice nu doar că lovește direct în facturile noastre, dar își lasă amprenta și asupra creditelor ipotecare. Creșterea dobânzilor face ca un credit să fie mai scump și accesibilitatea acestuia să fie mai redusă.Deci, dacă vă gândiți la un credit ipotecar, luați în calcul că, pe lângă prețul casei, costul creditului va fi mai mare”, a scris expertul economic pe blogul său.
10:20
Ucraina a introdus întreruperi de urgenţă ale alimentării cu energie electrică în şase regiuni, pe fondul a ceea ce autorităţile au descris ca fiind un atac "masiv" cu rachete ruseşti, a anunţat miercuri operatorul reţelei naţionale, relatează Reuters. Forţele aeriene ale Kievului au avertizat cu privire la numeroase grupuri de rachete care au fost lansate de Rusia, pe fondul unei alerte de raid aerian la nivel naţional, dar nu au existat deocamdată informaţii despre eventualele daune.Într-un comunicat, Ukrenergo anunţă că a introdus întreruperi ale curentului electric în regiunile Harkov, Sumî, Poltava, Zaporojie, Dnipropetrovsk şi Kirovohrad.Separat, ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, a anunţat pe reţelele sociale că sunt în vigoare şi "măsuri preventive" care implică sistemul de distribuţie, transmite News.ro.Rusia a efectuat atacuri aeriene regulate asupra reţelei energetice ucrainene, în timp ce forţele sale terestre avansează pe câmpul de luptă în invazia de trei ani a Kremlinului.Marţi, Ucraina a anunţat că a efectuat asupra Rusiei "cel mai mare" atac de până acum, folosind drone şi rachete de fabricaţie occidentală, potrivit presei.Trupele ruse, care continuă înaintarea în estul Ucrainei, au preluat controlul asupra a două aşezări din regiunea Doneţk, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, informează Reuters. Forţele Moscovei au capturat Ternî, lângă oraşul Siversk, unul dintre punctele centrale ale campaniei Rusiei în regiunea Doneţk, şi Neskucine, mai la sud, potrivit ministerului rus. 
09:40
Se împlinesc astăzi 175 de ani de la nașterea celui mai cunoscut poet român, Mihai Eminescu, considerat cea mai influentă personalitate din literatura română. Astfel, astăzi este marcată și Ziua Culturii Naționale. În acest an, Ministerul Culturii organizează o serie de evenimente în întreaga țară, ce includ expoziții, spectacole de teatru și dans, recitaluri de poezie și muzică, proiecții de film, precum și dezbateri și ateliere dedicate promovării literaturii și artei. 15 ianuarie 2025 – 175 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Câteva note biograficeData și locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate ca fiind pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani, deşi informaţiile privind acest subiect variază.Eminovici Mihai era cel de-al șaptelea din cei unsprezece copii ai unui mic boier, Gheorghe Eminovici, și ai Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu. Debutul literarA debutat literar în 1866, în revista Familia a lui Iosif Vulcan, iar, convins de acesta, Eminovici a devenit Mihai Eminescu și sub acest nume a trăit, a scris literatură și a lucrat ca jurnalist. Ani boemiDin 1866 şi până în 1869, a călătorit prin Transilvania până în București, prilej cu care a cunoscut realitatea românească, cu oameni şi obiceiuri.În 1867, s-a angajat ca sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, ulterior devenind sufleor și copist la Teatrul Național din Bucureşti, unde l-a cunoscut pe I. L. Caragiale. Cu această trupă a mers în turnee, continuând să publice poezie şi proză şi să facă traduceri. În 1968 începea proiectul de roman „Geniu Pustiu”. Viena şi BerlinÎntre 1869 și 1872 a fost student la Viena, mai precis „auditor extraordinar” la facultățile de filosofie și drept. Aici se va împrieteni cu Ioan Slavici şi o va cunoaște pe Veronica Micle. Totodată, a început să colaboreze la publicaţia Convorbiri literare. Între anii 1872 și 1874 a fost student „extraordinar” la filosofie, la Berlin, cu o bursă acordată de cenaclul Junimea, dar nu s-a prezentat la examene.În septembrie 1874 era numit director al Bibliotecii Centrale din Iași, iar Eminescu preda și logică, la Institutul academic, în locul lui A. D. Xenopol.În 1875, rămas fără slujbă, Eminescu a primit postul de corector și redactor al părții neoficiale la Curierul de lași, unde numeroase rubrici erau realizate de el fără semnătură. A frecventat cu regularitate ședințele Junimii, unde l-a introdus și pe Ion Creangă. Tot în această perioadă s-a îndrăgostit de Veronica Micle.În 1877, era invitat să intre în redacția ziarului Timpul, iar Eminescu a părăsit Iașiul și a venit la București, unde s-a dedicat gazetăriei. În 1880 era redactor-șef al publicației. Din această perioadă datează unele dintre marile lui poeme, precum „Scrisorile” şi „Luceafărul”.Pe 6 august 1879 a murit Ștefan Micle, iar văduva acestuia, Veronica, a venit la București, unde şi-au făcut planuri de căsătorie, la care poetul a renunţat în anul următor.În ianuarie 1883, Eminescu a fost internat pentru o vreme în spital, cu diagnosticul de „manie acută”, starea sănătăţii lui fiind precară de foarte mulţi ani. Potrivit mai multor specialişti, printre care şi criticului Nicolae Manolescu, Eminescu suferea de psihoză maniaco-depresivă. În toamna anului 1883, Eminescu era trimis la un sanatoriu din Viena. În primăvara anului următor, Eminescu s-a întors la Iaşi, dar în noiembrie era internat în Spitalul Sfântul Spiridon din oraş. MoarteaMihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Șuțu din strada Plantelor din București, unde oscilase, tragic, între perioade de aparentă sănătate și episoade de revenire a bolii.În 1948 era ales, post-mortem, membru al Academiei Române. Opera literarăCreația literară a lui Mihai Eminescu este una vastă, impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru, încercări beletristice. Aparţinând unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetică a fost influențată şi de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar şi de teoriile lui Arthur Schopenhauer şi Immanuel Kant. InsolitCa un element insolit, potrivit World Records Academy, „Luceafărul” lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste. „Poemul poate fi simplu descris (pentru generaţia YouTube de astăzi…) drept o combinaţie între „Pe aripile vântului/ Gone with the Wind” (dramă romantică), „Star Trek” (conţine divertisment SF) şi „Love Story” (poemul este unul dintre cele mai romantice şi se încheie cu o dramă) – toate amestecate, ceea ce înseamnă că este un poem romantic, dar şi unul modern, al mileniului al treilea”, notează cei de la WRA.Şi tot ca un element insolit, opera lui Mihai Eminescu a devenit, din 2019, aplicație pentru telefonul mobil, în urma unui proiect sprijinit de Academia Română. Opera eminesciană este disponibilă, în regim gratuit și într-un format compatibil cu telefoanele inteligente.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.