Comunitatea evreiască a aprins menora și a dat startul sărbătorii Hanukkah

Moldova1, 26 decembrie 2024 21:00

Hanukkah sau Sărbătoarea luminilor, cum este cunoscută de mulți, este celebrată an de an în diferite orașe ale Israelului, dar și în întreaga lume. Anul acesta, Hanukkah este sărbătorită de pe 25 decembrie până pe 2 ianuarie. Evreii din Republica Moldova au marcat ieri începutul sărbătorii, iar astăzi, la Chișinău, a fost aprinsă a doua lumânare pe candelabru.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 30 minute
13:10
Noua lege privind măsurile de ajutor în domeniul agricol îi nemulțumește pe fermieri. Aceștia spun că în document nu se regăsesc propunerile lor discutate anterior pe platforma parlamentară, iar beneficiarii acestei legi pot fi numărați pe degete, din cauza criteriilor de eligibilitate incluse în proiect.
Acum 2 ore
11:50
Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri, în majoritate, pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzându-l că a "participat activ la insurecție" după încercarea eșuată a predecesorului său de a impune legea marțială la începutul lunii, relatează Reuters și AFP.
Acum 4 ore
11:20
Președinta oficiului teritorial Edineț al fostului partid Șor este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, precizează Procuratura Anticorupție.
11:10
Președinta oficiului teritorial Edineț a Partidului Politic Șor este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, precizează Procuratura Anticorupție.
11:00
Sistemul justiției din Republica Moldova se confruntă cu o criză acută de personal, inclusiv în contextul evaluării integrității etice și financiare. Într-un interviu acordat pentru Teleradio-Moldova, procurorul general Ion Munteanu a avertizat că această situație riscă să ducă la blocaje atât în cadrul procuraturii, cât și în instanțele de judecată.
10:20
O companie de taxi din Chișinău este acuzată pentru tăinuirea de la stat a impozitelor și taxelor de peste 12,8 milioane de lei, în perioada anilor 2019-2021.
10:20
Agenția Servicii Publice reamintește că persoanele care dețin permis de conducere, eliberat în stânga Nistrului sau la Tighina, pot solicita eliberarea permisului de conducere național, fără susținerea examenului. Pentru aceasta, solicitantul urmează să întrunească lipsa restricțiilor asupra dreptului său de a conduce vehicule potrivit evidențelor Ministerului Afacerilor Interne și ale Agenției Servicii Publice și să depună cererea respectivă la subdiviziunea competentă a ASP.
09:50
În urma precipitațiilor sub formă de lapoviță și pe alocuri ninsoare, pe drumurile naționale din centrul, nordul și sudul țării s-a format polei, informează Administrația de Stat a Drumurilor. Echipele de intervenție au desfășurat pe parcursul nopții lucrări de patrulare, combatere a lunecușului și răspândire a materialului antiderapant.
09:40
Parlamentul a adoptat un moratoriu asupra plății datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din 2024. Noua lege prevede amânarea plății datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025.
Acum 6 ore
09:20
Compensațiile acordate de Guvern în luna decembrie vor varia între 500 și 1000 de lei, iar cele mai mari compensații vor fi pentru cei care se încălzesc cu gaze. Anunțul a fost făcut vineri, de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Acesta a precizat că în luna decembrie, tariful mediu la gaze post-compensații va fi mai mic decât cel din anul trecut.
08:50
Atenție sporită în trafic! În mai multe regiuni din țară, condițiile meteorologice s-au înrăutățit, fiind semnalate ploi și lapoviță. Poliția recomandă șoferilor să conducă cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum și să mențină o distanță sigură față de vehiculul din față.
08:30
Guvernul Ucrainei a aprobat pe 24 decembrie un proiect de lege prin care limbile rusă și belarusă nu mai apar pe lista celor protejate pe teritoriul Ucrainei. În noua listă cuprinsă în lege, care va trebui să mai fie și aprobată de parlament, de „Rada Supremă”, nu mai figurează limba „moldovenească”, aceasta fiind înlocuită cu limba română printre cele protejate potrivit prevederilor din Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare.
07:30
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a propus organizarea negocierilor de pace pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina pe teritoriul țării sale, a anunțat președintele rus Vladimir Putin. Declarația a fost făcută în cadrul summitului Consiliului Economic Eurasiatic de la Minsk, pe 26 decembrie, transmite DW.
07:30
Mascații Brigǎzii de poliție cu destinație specialǎ „Fulger” vor efectua astăzi, 27 decembrie, exerciții în centrul țǎrii. Acțiunile sunt unele planificate, menite sǎ perfecționeze abilitǎțile profesionale ale polițiștilor.
Acum 24 ore
00:10
Rusia a declarat joi stare de urgență federală din cauza unei scurgeri de petrol cauzate de două petroliere rusești în Marea Neagră, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.
26 decembrie 2024
21:50
Rusia a declarat joi stare de urgență federală din cauza unei scurgeri de petrol cauzate de două petroliere rusești în Marea Neagră, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.
21:10
Mascații Brigǎzii de poliție cu destinație specialǎ „Fulger” vor efectua mâine exerciții în centrul țǎrii. Acțiunile sunt unele planificate, menite sǎ pefecționeze abilitǎțile profesionale ale polițiștilor.
21:00
Hanukkah sau Sărbătoarea luminilor, cum este cunoscută de mulți, este celebrată an de an în diferite orașe ale Israelului, dar și în întreaga lume. Anul acesta, Hanukkah este sărbătorită de pe 25 decembrie până pe 2 ianuarie. Evreii din Republica Moldova au marcat ieri începutul sărbătorii, iar astăzi, la Chișinău, a fost aprinsă a doua lumânare pe candelabru.
20:20
Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034 prezentată astăzi de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în plenul Parlamentului, a stârnit replici acide între deputați. Disputa a scos în evidență divergențele de opinie privind neutralitatea țării și calificarea Federației Ruse drept stat agresor. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că „Rusia vrea să împiedice țara noastră să își apere interesele naționale, precum și să reducă capacitatea statului de a-și promova obiectivele strategice”. Pe de cealaltă parte, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, a spus că „aceste interpretări voluntariste sunt ridicole, dar și periculoase”.
20:10
Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă se află la un nivel foarte scăzut, ca urmare a agresiunii continue a Kremlinului împotriva Ucrainei și a utilizării resurselor energetice ca armă de șantaj, a declarat vicepremierul și ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, într-un interviu pentru Teleradio Moldova. Oficialul a precizat că o eventuală îmbunătățire a relațiilor depinde de deciziile Rusiei în privința încheierii războiului și respectării normelor internaționale.
20:00
Activiștii pentru protecția animalelor cer revizuirea legii cu privire la drepturile acestora, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor tuturor animalelor, nu doar ale celor de companie. Într-o acțiune de protest organizată în fața Parlamentului, apărătorii animalelor au declarat că proiectul ajuns pe masa deputaților este unul incomplet și reprezintă o amenințare gravă pentru animale, lipsindu-le de drepturile esențiale.
19:20
Săli inteligente de clasă de ultimă generație umrează să fie introduse în cinci instituții de învățământ din țară. Școlile vor fi dotate cu astfel de echipamente, necesare pentru implementarea unui sistem educațional digitalizat. Acestea fac parte din proiectul Rețeaua Școlilor Model, lansat în acest an de Ministerul Educației. În total, vor fi modernizate 35 de școli, pentru care sunt prevăzuți două milioane de euro.
17:40
Posibilitatea de a transfera anumite activități din procesul de producție pe timp de noapte, pentru a contribui la limitarea consumului de energie în orele de vârf, a fost examinată în cadrul unei ședințe la Guvern cu reprezentanții mediului de afaceri.
17:20
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herțegovina, Serbia și Kosovo au rămas fără energie electrică zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau a stării proaste și învechite a infrastructurii, transmite joi EFE, citând presa locală.
17:10
Ucraina va primi încă trei miliarde de dolari din profiturile obținute din activele rusești înghețate, care urmează să fie transferate Kievului de către Japonia. Anunțul a fost făcut de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după o conversație telefonică cu premierul japonez, Shigeru Ishiba. Cu o lună înainte, Tokyo a alocat Ucrainei aceeași sumă în cadrul unei inițiative a țărilor G7: un împrumut în valoare totală de 50 de miliarde de dolari, scrie DW.
17:10
Atacantul moldovean Vladislav Blănuță se află în vacanță în Egipt alături de Olivia, soția sa, și ceilalți membri ai familiei. Înainte de a ajunge în Nordul Africii, a acordat un interviu exclusiv postului național de televiziune Moldova 1.
17:00
Bugetul pentru apărarea Republicii Moldova va crește gradual până la 1% din Produsul intern brut (PIB), până în 2030. Parlamentul a aprobat Strategia națională de apărare. Potrivit documentului, războiul din țara vecină, Ucraina, staționarea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul din stânga Nistrului, precum și războiul hibrid purtat de Federația Rusă, direct sau prin intermediari – sunt principalele amenințări și riscuri de securitate la adresa țării.
16:40
38 de pasageri au fost uciși miercuri când un avion Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în timp ce încerca să efectueze o aterizare de urgență în apropierea orașului Aktau din Kazahstan. Surse de la Baku citate de Reuters și Euronews au confirmat că o rachetă antiaeriană a lovit avionul, o variantă discutată tot mai mult joi. Surse guvernamentale azere au confirmat joi pentru Reuters și Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines miercuri în Aktau, Kazahstan.
15:50
Anul 2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu”, pentru a marca 175 de ani de la nașterea poetului național, considerat un simbol al literaturii naționale și universale. Un proiect în acest sens a fost aprobat în ședința din 26 decembrie de deputați. Astfel, pe parcursul anului viitor, Guvernul va aproba un program național de acțiuni educaționale și cultural-artistice menite să celebreze viața și opera marelui poet.
15:30
Reprezentanții sistemului judecătoresc și ai procuraturii, care fac naveta la serviciu, vor beneficia de compensații lunare pentru transport sau chirie. Parlamentul a adoptat în a doua lectură un proiect de lege în acest sens. Condițiile și metodologia de calcul a compensării lunare vor fi reglementate de Guvern, dar cuantumul indemnizației nu va depăși 4500 de lei.
15:20
Problema transnistreană trebuie să facă parte din dialogul de pace dintre Ucraina și Rusia, a declarat vicepremierul și ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, într-un interviu pentru Teleradio Moldova. Potrivit oficialului, includerea acestui subiect în negocierile de pace este esențială pentru a elimina vulnerabilitățile care afectează atât Ucraina, cât și Republica Moldova.
14:50
Președinta Maia Sandu a semnat astăzi un decret care prevede ajustări în componența echipei sale. Unii dintre consilieri își vor continua activitatea în domeniile deja gestionate, în timp ce alții vor prelua atribuții noi.
14:40
Legea bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votată în a treia lectură de Parlament. Majorări salariale pentru unele categorii de angajați din sectorul bugetar, acordarea compensațiilor la energie, precum și majorarea prestațiilor sociale sunt printre cele mai importante măsuri prevăzute pentru anul viitor.
14:20
Legea bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votată în a treia lectură de Parlament. Majorări salariale pentru unele categorii de angajați din sectorul bugetar, acordarea compensațiilor la energie, precum și majorarea prestațiilor sociale sunt printre cele mai importante măsuri prevăzute pentru anul viitor.
Ieri
13:00
În multe sate din Republica Moldova accesul la medicamente rămâne o problemă majoră, din cauza lipsei farmaciilor. Chiar dacă autoritățile au lansat proiectul „Farmacie în satul tău”, în cadrul căruia și-au propus să deschidă în acest an 146 de farmacii subvenționate de stat, au fost create doar 47. Așa că locuitorii din multe sate au în continuare acces limitat la tratamentele necesare, iar această situație îi afectează în special pe cei vârstnici sau pe cei cu boli cronice.
12:40
Cel puțin 10 persoane au fost ucise, inclusiv cinci jurnaliști, iar alte peste 20 au fost rănite în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza, joi dimineață, conform medicilor din cadrul autorităților de sănătate din Gaza, citate de Reuters.
12:00
Comisia economie, buget și finanțe a aprobat un amendament prin care se amână cu trei luni intrarea în vigoare a Legii privind decontările în numerar. Astfel, Legea ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie, și nu la 1 ianuarie, așa cum este prevăzut în prezent.
11:50
Căldura s-ar putea scumpi semnificativ pentru consumatorii din capitală și din municipiile Bălți și Comrat. Termoelectrica, CET-Nord și întreprinderea municipală a rețelelor și centralelor termice Comrat au depus solicitări privind majorarea tarifelor la energia termică la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
11:40
Celula de criză este de astăzi activată. Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, scopul acesteia este de a asigura o bună gestionare a eventualelor situații de urgență. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va intensifica patrularea pe traseele publice și la evenimente festive și va gestiona traficul rutier în zonele aglomerate. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va fi responsabil pentru prevenirea incendiilor.
10:30
Fermierii specializați în creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor pentru producția de lapte, carne și activități mixte pot depune dosarele pentru obținerea granturilor. Valoarea maximă a unui grant poate ajunge la 1 milion de dolari SUA, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile. Potrivit Ministerului Agriculturii, dosarele pot fi depuse până pe 4 aprilie 2025.
10:10
Fermierii specializați în creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor pentru producția de lapte, carne și activități mixte pot depune dosarele pentru obținerea granturilor. Valoarea maximă a unui grant poate ajunge la 1 milion de dolari SUA, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile. Potrivit Ministerului Agriculturii, dosarele pot fi depuse până pe 4 aprilie 2025.
10:00
Mai multe localități din regiunea rusă Belgorod au rămas fără curent electric în urma atacurilor cu drone ucrainene lansate în noaptea de joi, 26 decembrie, a anunțat guvernatorul regiunii ruse, Veaceaslav Gladkov. Potrivit acestuia, în urma atacurilor, o linie electrică a fost avariată în districtul de frontieră Graivoron. Locuitorii din șase sate și așezări periferice au rămas fără lumină miercuri seara, iar joi dimineața, șeful regiunii a adăugat pe listă alte șapte localități din același raion după un nou atac cu drone, scrie DW.
08:40
Un cablu electric subacvatic care leagă Finlanda de Estonia, situat sub Marea Baltică, a suferit o avarie, a anunțat miercuri premierul finlandez Petteri Orpo. Într-o postare pe rețelele de socializare, Orpo a precizat că transmiterea energiei prin cablul Estlink-2 a fost oprită miercuri și că autoritățile „investighează incidentul”. Premierul a asigurat că întreruperea nu va afecta alimentarea cu energie electrică în Finlanda.
08:00
Cu ocazia Crăciunului catolic, Papa a deschis ieri, la Roma, Jubileul ”Anului Sfânt” 2025. Transmisă în întreagă lume catolică, și nu numai, ceremonia a fost în bună parte ignorată în Belgia, regat nominal catolic, dar care în practică este o țară mult mai laică și mai puțin practicantă chiar și decât Franța.Criza catolicismului în Belgia s-a adâncit de altfel și mai mult după seria de abuzuri sexuale din partea unor preoți care au fost revelate în public și după ce Papa Francisc a anunțat, în timpul vizitei sale în Belgia în luna septembrie anul acesta, că va iniția „procesul de beatificare” al răposatului rege Baudouin, primul pas spre sfințenie.
07:30
Cu dragoste și dor, mii de moldoveni aflați în străinătate trimit în această perioadă colete cu tot felul de bunătăți celor de acasă. În ajunul sărbătorilor de iarnă, companiile de transport vin spre Chișinău cu microbuzele pline de daruri. Dar se și întorc spre destinațiile europene cu bucatele tradiționale. Moldovenii pe care i-am întâlnit în timp ce transmiteau colete rudelor de peste hotare ne-au spus că au pus în daruri: vin, fructe și dulciuri, ca să aibă parte de o sărbătoare ca acasă.
07:30
Cel puțin 10 persoane au fost ucise, inclusiv cinci jurnaliști, iar alte peste o 20 au fost rănite în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza, joi dimineață, conform medicilor din cadrul autorităților de sănătate din Gaza, citate de Reuters.
25 decembrie 2024
22:40
Astăzi, 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului conform calendarului gregorian (calendarul de stil nou), una dintre cele mai importante zile pentru ei. În unele localități din Republica Moldova Crăciunul este marcat pe stil vechi, la 7 ianuarie, după calendarul iulian. În ultimii ani, moldovenii sărbătoresc Crăciunul atât pe stil nou, cât și pe cel vechi, iar zilele de 25 decembrie și 7 ianuarie sunt cu roșu în calendar.
22:00
Moldovenii se pregătesc pentru eventualele deconectări de energie electrică. Aceștia și-au pregătit lumânări sau felinare cu gaz lampant. De asemenea, pentru a fi evitată supraîncărcarea rețelei, aceștia raționalizează consumul de curent.
21:20
Tradițiile și valorile europene vor fi promovate și la noi în țară. O expoziție cu tematica „Crăciunul în Europa - sărbătoarea care ne unește” a fost organizată la Biblioteca Națională. Au fost expuse circa 200 de cărți dedicate Crăciunului, de unde vizitatorii pot afla istoria apariției acestei sărbători, răspândirea ei, curiozități și superstiții. Expoziția nu doar celebrează unitatea și diversitatea culturală a continentului, dar încurajează și aprofundarea cunoștințelor despre tradițiile europene prin intermediul lecturii.
21:20
O deflagrație a avut loc în seara zilei de 25 decembrie într-un apartament de pe strada Nicolai Zelinski din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGSU, apelul la serviciul 112 a fost recepționat la ora 18:23, iar la fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.