Vorbe grele între doi foști președinți rusofili ai Republicii Moldova, după referendumul pro-UE. Ce-i reproșează Voronin lui Dodon

Adevarul (Moldova), 22 octombrie 2024 21:50

Liderul Partidului Comuniștilor din R Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a declarat că a fost o greșeală să se boicoteze referendumul

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 4 ore
21:50
Liderul Partidului Comuniștilor din R Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a declarat că a fost o greșeală să se boicoteze referendumul
Acum 6 ore
20:40
Un tânăr, membru al organizației de tineret Next Generation a partidului Renaștere, sora sa, dar și alte două persoane sunt suspectați că vindeau cocaină și marijuana pe teritoriul municipiului Chișinău, doi dintre presupușii traficanți de droguri fiind reținuți în timp ce aduceau marfa interzisă cu
20:10
Rezultatele referendumului pro-european din Rep. Moldova, câștigat la o diferență de câteva mii de voturi, urmează să fie transmise de Comisia Electorală Centrală către Curtea Constituțională, magistrații având zece zile la dispoziție pentru a se expune asupra validării plebiscitului. Expertul conta
Acum 12 ore
15:20
Ilan Șor, oligarhul care gestionează activitatea a patru partide din blocul său „Victorie” amenință cu proteste în Republica Moldova. De asemenea, răspândește o informație falsă că România ar încerca să le reprime.
Acum 24 ore
11:10
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, afirmă că Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile și integrarea europeană din Republica Moldova, dar nu a reușit, rezultatele demonstrând că ,,democrația moldoveană este puternică”.
Ieri
19:30
Referendumul pro-european din Republica Moldova, câștigat la o diferență de câteva mii de voturi, reprezintă o victorie uriașă, în contexul războiului hibrid cu Rusia, dar urmează o luptă cruntă, la fel de importantă în turul II, dar și la parlamentare, explică profesorul Valentin Naumescu.
16:30
Maia Sandu denunță un atentat mizerabil asupra democrației, libertății și aspirației poporului său de a fi parte a familiei europene. Ea subliniază că bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere, au intenționat să cumpere 300 de mii de voturi. Cu toate acestea, prima bătălie din această luptă
15:20
„Rezultatul referendumului va determina Uniunea Europeană să accelereze procesul de aderare a Republicii Moldova” , susține europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, în urama rezultatelor preliminare a plebiscitului din 20 octombrie.
15:10
După numărarea a 99, 46 % din voturi, opțiunea „DA” pentru UE este susținută de 50,41%, iar calculele arată că procentul rămas va înclina balanța în favoarea acestei opțiuni. Asta înseamnă că referendumul va trece la limita pragului şi va produce efecte juridice.
09:00
Datele actualizate constant de Comisia Electorală Centrală pe siteul său sugerează că votul alegătorilor din diaspora schimbă rezultatele inițiale, dar nu este limpede cât de decisivă va fi schimbarea.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:30
43,72 % dintre moldoveni au votat „DA” și alți 56,28 % au optat pentru „NU” în cadrul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE, arată datele preliminare prezentate de CEC după procesarea voturilor a peste 500 de mii de alegători.
22:40
Maia Sandu, candidata PAS care aspira la un nou mandat prezidențial, are cele mai multe voturi, ea înregistrând peste 33% dintre sufragii și fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor, cu 29% conform rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală.
22:10
Programul mai multor secții de votare din străinătate, precum cele din Moscova, capitala Rusiei și București, capitala României au fost prelungite cu două ore, adică până la ora 23:00 după ce nu toți alegătorii au reușit să-și exercite dreptul de vot.
21:40
Procesul de vot dintr-o secție de votare din orașul Bologna din Italia a fost suspendat la scurt timp după ce autoritățile italiene au fost informate despre existența unui posibil dispozitiv exploziv în clădire, anunță reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău.
20:10
Războiul Ucrainei cu Rusia a început în momentul în care ucrainenii, în 2014, au făcut revoluție pentru a-și arăta sprijinul pentru parcursul european al țării. Analistul Sergiu Mișcoiu explică dacă Republica Moldova riscă un conflict militar cu Rusia dacă referendumul pro-european va fi validat.
20:10
Peste 198.000 de moldoveni aflați în străinătate și-au exercitat dreptul de vot până la ora 19:00, numărul depășind deja pe cel de la scrutinul prezidențial din 2020, când au fost înregistrate în total peste 149 de mii de voturi, potrivit datelor CEC.
18:00
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, fugit de mai mulți ani din cauza problemelor penale din Republica Moldova, a fost implicat într-un scandal în preajma unei secții de votare din Londra. S-a certat cu mai mulți moldoveni în timp ce aștepta să voteze.
14:40
Cetățenii moldoveni participă la referendumul pentru aderarea la UE, iar sondajele preliminare sugerează că aproximativ 63 % sunt pro. Totuși, unii își amintesc cu nostalgie de perioada în care statul lor era stat sovietic, notează jurnaliștii Sky News.
13:20
Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat înregistrarea a 34 de încălcări, iar printre ele se numără fotografierea sau deteriorarea buletinelor de vot, coruperea alegătorilor, dar și exercitarea dreptului de vot sub influența alcoolului, numărul fiind depistat până la ora 12:45.
12:40
Maia Sandu și-a exercitat dreptul de vot în cadrul unei secții de votare din Chișinău, menționând că a votat pentru o Republica Moldova cu pace și libertate și îndemnând moldovenii să participe atât la alegerile prezidențiale, cât și referendumul privind aderarea la UE.
11:10
Cozi imense sunt la cele două secții de votare deschise la Moscova, unde potrivit presei ruse zeci de moldoveni stau în rând de dimineață pentru a-și exercita dreptul de vot. Reprezentanții autorității electorale de la Chișinău dau asigurări că acestea au un număr maxim de buletine de vot.
10:40
Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) la preşedinţie, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, a refuzat să voteze, duminică, la referendumul pentru modificarea Constituţiei prin care ar urma să fie consfinţit parcursul european al ţării.
10:20
Pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE sunt disponibile în premieră buletine de vot nu doar în limba română, ci și în cinci limbi ale minorităților etnice, precum rusă, ucraineană, găgăuză sau bulgară.
09:40
Primul cetățean moldovean care a votat la alegerile prezidențiale și referendum este Ludmila Vizdoagă, o femeie stabilită de 19 ani în Coreea de Sud. Ea a parcurs peste 1.300 de km de la Seul până la Tokyo pentru a vota la secția de votare din Japonia, prima care s-a deschis.
09:40
Ludmila Vizdoagă este prima moldoveancă care a votat la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Ea a parcurs 1300 de km ca să-și exercite datoria de cetățean. Votul diasporei va juca un rol crucial în determinarea drumului Moldovei către integrarea europeană sau către un viitor mai
07:10
Astăzi au loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea Rep. Moldova la UE. Primul scrutin are 11 candidați, printre care mulți ai Kremlinului, iar ultimul, care este esențial pentru viitorul european al țării este miza principală a lui Putin.
19 octombrie 2024
20:10
Cetățenii moldoveni din România își vor putea exercita dreptul electoral în cadrul a 16 secții de votare, cele mai multe fiind deschise în București, unde vor fi trei și câte două la Iași și Cluj-Napoca.
10:10
Serverul de poştă electronică al Parlamentului Republicii Moldova a fost joi ţinta unui atac cibernetic, fiind compromise informaţii, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE ce vor avea loc, duminică, 20 octombrie în Republica Moldova.
09:10
Mai multe nave din porturile rusești au început să sosească, în ultimul timp, în portul dunărean Giurgiulești din Republica Moldova. Navele cu încărcătură necunoscută trezesc suspiciuni pentru experții ucraineni.
18 octombrie 2024
20:00
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă faptul că se vorbește foarte mult despre 2030 drept anul în care Republica Moldova va adera la UE, însă ambiția autorităților Moldovei pot duce la finalizarea în 2028 a negocierilor.
19:40
Doi bărbați au fost încătușați, fiind suspectați că au mituit cetățeni moldoveni pentru a vota în favoarea unui candidat stabilit la alegerile prezidențiale, dar și împotriva referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE. Încătușările au avut loc în urma unei anchete jurnalistice care i-a
10:00
Alegerile de duminică din Republica Moldova sunt considerate „istorice” nu doar de cetăţenii moldoveni, ci şi de presa internaţională, mai ales după ce au apărut informaţii că Rusia încearcă să boicoteze referendumul privind aderarea la UE.
17 octombrie 2024
20:00
Cei mai mulți dintre moldoveni, adică circa 36 % afirmă că își vor da votul pentru Maia Sandu, actualul președinte al țării, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor, pentru care vor vota 9 %, potrivit ultimului sondaj preelectoral realizat la comanda Comunității WatchDog.md.
15:30
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a îndemnat, joi, pe moldoveni să participe la referendumul de modificare a Constituţiei, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană.
12:30
Mai mulți moldoveni au fost instruiți de Wagner în tabere speciale din mai multe țări, inclusiv din Rusia pentru destabilizări în contextul alegerilor prezidențiale, anunță autoritățile de la Chișinău, precizând că instruirile au început în luna iunie și erau organizate de oligarhul fugar Ilan Șor,
02:10
Republica Moldova, ținta unei campanii de dezinformare susținută de Kremlin care s-a intensificat în ultimele luni, înaintea alegerilor prezidențiale, dar și referendumului privind aderarea la UE, a devenit un teren de luptă strategică majoră într-o competiție acerbă între Rusia și Occident.
16 octombrie 2024
20:30
Resturile rachetei au fost descoperite de mai mulți localnici într-o localitate din nordul Republicii Moldova, la aproximativ patru kilometri distanță de granița cu Ucraina. Aceștia au alertat polițiștii de frontieră, iar zona a fost securizată pentru a permite desfășurarea investigațiilor necesare.
16:10
Statele Unite, prin intermediul purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, acuză Kremlinul că încearcă să submineze alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din Republica Moldova, cheltuind în acest sens milioane de dolari.
11:10
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, îndeamnă moldovenii să iasă la vot în data de 20 octombrie, zi în care vor avea loc referendumul privind aderarea țării la UE, dar și alegerile prezidențiale, îndemnul fiind făcut în debutul ședinței Guvernului.
08:40
Republica Moldova se află într-o situație de tensiune crescută, pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Rezultatele acestor scrutine electorale sunt cruciale pentru viitorul pro-european al țării, iar Kremlinul încearcă să le in
15 octombrie 2024
19:30
Statele din formatul Nordic-Baltic 8 și Chișinăul au semnat un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul consolidării capacității instituționale între MAE moldovean și Ministerele Afacerilor Externe din cele opt state. Actul are scopul de a ajuta țara să facă față atacurilor hibride al
14 octombrie 2024
17:30
Cinci persoane, în frunte cu bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, dar și o entitate, au fost incluse pe lista sancțiunilor Uniunii Europene pentru acțiuni destabilizatoare contra Chișinăului. Decizia a fost luată luni de Consiliul Afacerilor Externe al UE.
10:50
Cele 11 persoane care râvnesc la funcția supremă în Republica Moldova dețin case, apartamente, terenuri, Bitcoin sau poșete de la marile case de modă, potrivit declarațiilor de avere depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC).
12 octombrie 2024
21:30
Cel puțin 100 de milioane de euro au fost investiți pentru a manipula alegerile din Republica Moldova și referendumul pro-european, estimează Guvernul de la Chișinău.
11:40
Platforma Meta a anunțat faptul că a șters mai multe conturi false care vizau vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova, transmite Reuters, vineri, 12 octombrie.
09:00
Măriuţa Nistor, o tânără jurnalistă de la „Ziarul de Gardă” din Republica Moldova, a făcut timp de trei luni o investigaţie sub acoperire infiltrându-se în reţeaua prin care oligarhul prorus Ilan Şor trimite bani de la Moscova pentru a finanţa mişcări antiguvernamentale şi pentru a cumpăra voturi.
03:10
Portalul Comisiei Europene care luptă împotriva dezinformării ruse a făcut un bilanț al celor mai răspândite teorii ale propagandei pro-Kremlin în legătură cu referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE. Un apel a fost făcut șefilor Facebook, Instagram și Google.
11 octombrie 2024
15:30
Regimul de la Tiraspol cere organizarea referendumului pe tema UE și în regiunea separatistă prorusă, argumentând că este necesar pentru obținerea opiniei reale ,,a tuturor transnistrenilor”, solicitarea fiind calificată drept ,,o acțiune manipulativă, făcută, cel mai probabil, la comanda unor forțe
12:30
Ben Cardin a expediat câte o scrisoare directorului executiv al Meta, Mark Zuckerberg și directorului executiv al Google, Sundar Pichai, solicitându-le să aloce resurse suficiente pentru a combate dezinformarea și falsurile referitoare la referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie.
10 octombrie 2024
14:30
Procurorii, alături de polițiști, fac percheziții pe întreg teritoriul Republicii Moldova, fiind vizați liderii grupului criminal organizat care ar fi racolat tineri pentru desfășurarea destabilizărilor în Chișinău, menite să schimbe soarta alegerilor prezidențiale și a referendumului
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.