Războiul din Orientul Mijlociu: Blinken încearcă să medieze pacea în timp ce tensiunile cresc în Israel și Liban

Moldova1, 22 octombrie 2024 18:40

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a sosit marți în Israel, în cadrul celei de-a 11-a vizite în regiune de la începutul războiului Israel-Hamas. Washingtonul încearcă să relanseze eforturile de încetare a focului, după uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, însă până acum toate părțile implicate în conflict par să își intensifice luptele, notează AP.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum o oră
20:10
În nordul țării a început defrișarea pădurilor pentru a asigura oamenii cu lemne de foc pentru sezonul rece. Lucrări de defrișare a terenurilor cu masă lemnoasă se desfășoară în toate sectoarele de pădure din raioanele Soroca, Florești, Drochia, Dondușeni și Șoldănești. Instituțiile de menire socială au prioritate în obținerea masei lemnoase, urmate de familiile sociale vulnerabile, cele cu mulți copii și persoanele vârstnice. Prețul unui metru ster de lemn se menține la puțin peste o mie de lei, similar cu anul trecut.
Acum 2 ore
19:40
Alertă falsă cu bombă într-un centru comercial din capitală. Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție din municipiul Chișinău, Natalia Stati, oamenii legii au fost sesizați în această seară în jurul orei 17:20. precum că un obiect explozibil este amplasat în incinta clădirii. Mesajul despre alertă a fost trimis pe adresa electronică.
19:00
Anual, fiecare cetățean aruncă la gunoi aproape 80 de kilograme de mâncare. Pentru a preveni această risipă, Banca de Alimente lansează campania „Mai puțină risipă, mai mult bine", unde 1500 de copii din țară vor deveni ambasadori ai modului sănătos de viață. Mai mult, experții în economie susțin că cetățenii cheltuie mai mulți bani pe mâncare decât pe educație sau sănătate.
Acum 4 ore
18:40
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a sosit marți în Israel, în cadrul celei de-a 11-a vizite în regiune de la începutul războiului Israel-Hamas. Washingtonul încearcă să relanseze eforturile de încetare a focului, după uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, însă până acum toate părțile implicate în conflict par să își intensifice luptele, notează AP.
18:40
Un apartament de pe strada Alexandru Marinescu din orașul Durlești a fost cuprins de flăcări. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în seara zilei de 22 octombrie.
18:40
O femeie de 39 de ani a decedat, după ce a fost tamponată de o mașină, în timp ce traversa strada neregulamentar. Potrivit poliției, incidentul, soldat cu deces, a avut loc marți, 22 octombrie, pe strada Calea Basarabiei din capitală.
18:20
Atât alegerile prezidențiale, cât și referendumul constituțional au fost bine organizate din punct de vedere al administrației electorale, însă, dezinformarea și propaganda au influențat semnificativ votul alegătorilor. Concuzia aparține Elenei Calistru, președinta Funky Citizens România, exprimată în cadrul unei intervenții pentru Moldova 1.
18:20
Circa 347 de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă în acest an. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cele mai afectate sunt cele de porumb, sfeclă de zahăr și floarea-soarelui. Prețul la ulei ar putea să crească deoarece s-a majorat prețul de achiziție a semințelor de floarea-soarelui - dacă anul trecut un kilogram costa mai puțin de 7 lei, în prezent este vândut cu 8 lei și 80 de bani.
18:00
O femeie de 44 de ani și copilul său de nouă ani au decedat după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba de încălzire. Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 21 octombrie, în localitatea Japca, raionul Florești. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri.
18:00
Compania publică „Teleradio-Moldova” îi invită pe cei doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, la o dezbatere electorală organizată și difuzată la posturile publice TV Moldova 1 și Radio Moldova.
17:50
Europarlamentarii au votat marți un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, ce va fi rambursat din viitoarele venituri provenite din activele rusești înghețate. Noua asistență vine să sprijine Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei. Împrumutul constituie contribuția Uniunii Europene ca parte a pachetului G7 convenit în luna iunie, menit să furnizeze Ucrainei sprijin financiar de până la 45 de miliarde de euro.
17:30
Cei trei lideri raionali, reținuți pe 10 octombrie, rămân în arest pentru 30 de zile. Curtea de Apel Chișinău a menținut în vigoare decizia primei instanțe în care cei trei au fost plasați în arest preventiv în dosarul privind privind finanțarea ilegală a partidelor politice și coruperea electorală.
17:30
De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022, populația Ucrainei a scăzut cu aproximativ 10 milioane de oameni, echivalentul unui sfert din populație, potrivit unui raport al Națiunilor Unite. Refugiații, scăderea fertilității și victimele războiului sunt principalele cauze ale acestei diminuări dramatice, a declarat Florence Bauer, șefa pentru Europa de Est a Fondului ONU pentru Populație, într-o conferință de presă la Geneva, notează Reuters.
17:20
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat marți Rusia pentru legea sa privind agenții străinătății adoptată în 2012, apreciind că este „arbitrară” și creează un „climat de neîncredere”, relatează AFP.
17:10
În acest sfârșit de săptămână, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, vom trece la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel încât ora 4 va deveni ora 3.
16:50
Într-un interviu pentru presa spaniolă, Toni Kroos a relatat cum se adaptează la un nou ritm al vieții după ce și-a încheiat cariera de fotbalist. Fostul star al lui Real Madrid și al naționalei Germaniei activează la propria academie de fotbal și petrece mai mult timp cu familia.
16:50
Crește numărul cazurilor de viroze la copii în capitală. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, săptămâna trecută au fost înregistrate aproape 4300 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, mai mult din jumătate fiind la copii. Datele indică o creștere cu nouă la sută comparativ cu săptămâna anterioară și o scădere cu aproape o treime față de aceeași perioadă a sezonului precedent. Potrivit specialiștilor, vaccinarea și respectarea igienei riguroase sunt principalele metode pentru a proteja sănătatea celor mici în această perioadă.
Acum 6 ore
16:40
După mai multe runde de discuții și negocieri, staff-urile învingătorilor turului întâi al prezidențialelor, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au ajuns la un compromis. Dezbaterea electorală dintre cei doi candidați va avea loc duminică, 27 octombrie, la Palatul Republicii. Informația a fost confirmată de ambele staff-uri electorale.
16:40
În acest sfârșit de săptămână, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, vom trece la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel încât ora 4 va deveni ora 3.
16:20
Peste 400 de persoane sunt documentate la moment pentru acceptarea banilor în schimbul votului, anunță Inspectoratul General al Poliției. Autoritățile precizează că acestea riscă amenzi de până la 37 500 de lei.
15:50
După mai multe runde de discuții și negocieri, staff-urile învingătorilor turului întâi al prezidențialelor, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au ajuns la un compromis. Dezbaterea electorală dintre cei doi candidați va avea loc duminică, 27 octombrie, la Palatul Republicii, și va fi transmisă de Compania „Teleradio-Moldova”. Informația a fost confirmată de ambele staff-uri electorale.
15:50
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Rusia pentru legea sa privind agenții străinătății adoptată în 2012, apreciind că este „arbitrară” și creează un „climat de neîncredere”, relatează AFP.
15:40
Economia Republicii Moldova este în curs de stabilizare și recuperare treptată, dar rămâne vulnerabilă la șocurile externe și interne. În același timp, Produsul Intern Brut ar putea crește cu 3% față de anul 2023, iar inflația ar putea ajunge până la 4,3 la sută, mult mai mică decât în anii precedenți. Acestea sunt câteva dintre estimările făcute astăzi de experții de la Institutul Național de Cercetări Economice.
15:10
Nu sunt premize ca până la sfârșitul anului să se scumpească zahărul, chiar dacă recolata de sfeclă de zahăr a fost compromisă, a declarat reprezentantul unei companii producătoare, Nicolae Ciubuc, pentru Radio Moldova. Potrivit acestuia, Republica Moldova ar trebui să importe din țările europene aproximativ 40% din cantitatea de zahăr necesară populației pentru următoarele 12 luni.
15:10
Cel puțin 13 persoane, între care un copil, au fost ucise și 57 rănite într-o lovitură israeliană de luni seară în apropierea celui mai mare spital public din Liban, a anunțat marți Ministerul Sănătății de la Beirut, relatează Agerpres.
Acum 8 ore
14:30
La aproape o lună de la incendiul care a distrus jumătate din acoperișul unei mansarde de pe strada Paris, sectorul Buiucani, locatarii nu au primit niciun ajutor și spun că, în continuare, trăiesc la rude sau prieteni. Oamenii susțin că s-au adresat, dar fără succes, la Primăria municipiului Chișinău, care a promis anterior să-i ajute. De cealaltă parte, responsabilii de la Primărie spun că așteaptă rezultatele expertizei tehnice, care va fi prezentată joi, 24 octombrie. Ulterior, Comisia Fondului de Rezervă a municipiului urmează să decidă modul de repartizare a fondurilor.
14:00
Meteorologii au emis cod galben de îngheț. Avertizarea este valabilă pentru ziua de miercuri, 23 octombrie. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în orele nocturne și ale dimineții, temperaturile vor scădea până la -4 grade Celsius.
13:50
Dezbaterea electorală între învingătorii primului tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, ar putea avea loc, săptămâna aceasta, dar nu tradițional într-un platou de televiziune. Staff-urile electorale ale celor doi candidați au ajuns la un acord privind condițiile de desfășurare a dezbaterii, inclusiv asupra moderatorului, propus de echipa lui Stoianoglo. Informațiile au fost comunicate de Adrian Băluțel, șeful staff-ului electoral al candidatei Maia Sandu.
13:50
Patru persoane, inclusiv un minor, au fost reținute de oamenii legii după ce au fost descoperite droguri în valoare de peste 2.200.000 de lei în Chișinău. Suspecții, cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani, sunt originari din Chișinău și Bălți și operau prin intermediul aplicației Telegram, gestionând mai multe magazine online de vânzare a drogurilor, informează Poliția.
12:50
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional s-au desfășurat în contextul unor încercări masive de interferență străină și al unor atacuri susținute asupra valorilor și instituțiilor democratice. Este concluzia observatorilor internaționali, care au monitorizat buna desfășurare a scrutinelor. Mai mult, experții susțin că dezinformarea continuă să se răspândească în online, iar autoritățile ar trebuie să acționeze sistematic pentru a contracara falsurile.
Acum 12 ore
12:40
Dezbaterea dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc în această săptămână, dar nu va fi transmisă pe platformele tradiționale de televiziune. Staffurile electorale au ajuns la un acord privind condițiile de desfășurare, inclusiv asupra moderatorului, propus de echipa lui Stoianoglo.
12:40
Psihologii sunt cei la care apelăm în situații de criză personală, în momente de grea încercare sau când suntem cuprinși de stres, furie sau temeri. De ziua profesională a psihologului, în cadrul emisiunii Bună Dimineața de la Moldova 1, specialista Viorica Bucșa a menționat că în ultimii cinci ani, oamenii au început să conștientizeze că psihologul este cel care îi poate ajuta în situații de criză.
12:00
Liderii principalelor economii emergente se reunesc în Kazan, Rusia, pentru cea de-a 16-a ediție a summitului BRICS, organizată de președintele Vladimir Putin. Evenimentul marchează prima întâlnire a blocului extins, după ce Iran, EAU, Etiopia și Egipt s-au alăturat grupului anul trecut, notează Independent. Summitul, care se desfășoară pe parcursul a trei zile, reunește 33 de țări, dintre care 24 sunt reprezentate la nivel de conducere. Printre liderii prezenți se numără președintele chinez Xi Jinping, premierul indian Narendra Modi și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
11:30
Toate decolările de astăzi din aeroportul Bruxelles Charleroi Sud au fost anulate, pentru 24 de ore, din cauza unei greve a personalului de securitate, au anunțat reprezentanții aeroportului.
11:00
O femeie de 44 de ani și copilul său de 9 ani au decedat după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba de încălzire. Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 21 octombrie, în localitatea Japca, raionul Florești. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri.
10:50
Pe parcursul săptămânii trecute, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 87 de urgențe toxice, dintre care 53 au fost intoxicații cu ciuperci, 10 cu medicamente, 9 cu alcool, 7 cu monoxid de carbon și un caz de intoxicație cu droguri. În total, echipele de intervenție au răspuns la aproape 14.000 de solicitări în această perioadă.
10:50
O femeie de 44 de ani și copilul său de 9 ani au decedat după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba de încălzire. Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 21 octombrie, în localitatea Japca, raionul Florești. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri.
10:40
Pasagerii care pleacă de pe Aeroportul din Dunedin, Noua Zeelandă, trebuie să își ia rămas-bun rapid. Aeroportul a impus o limită de trei minute pentru îmbrățișările de rămas-bun în zona de îmbarcare pentru a evita blocajele de trafic. Noile semne avertizează că timpul maxim pentru o îmbrățișare este de trei minute, iar cei care au nevoie de rămas-bunuri mai lungi sunt încurajați să meargă în parcarea aeroportului.
10:30
Pe parcursul săptămânii trecute, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 87 de urgențe toxice, dintre care 53 au fost intoxicații cu ciuperci, 10 cu medicamente, 9 cu alcool, 7 cu monoxid de carbon și un caz de intoxicație cu droguri. În total, echipele de intervenție au răspuns la aproape 14.000 de solicitări în această perioadă.
10:20
Fostul președinte al Albaniei, Ilir Meta, a fost reținut de poliția albaneză pe 21 octombrie, fiind acuzat de corupție, spălare de bani și ascundere a proprietății. Arestarea a fost solicitată de Parchetul Special împotriva Corupției (SPAK), după o investigație de cinci ani, scrie Europa Liberă România.
09:30
Comisia Europeană a propus o nouă legislație pentru a favoriza expulzările de migranți în situație ilegală, așa cum a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare către cei 27 de lideri ai UE. Ursula von der Leyen a spus că UE ar trebui să ia în considerare un nou pachet legislativ pentru „centre de returnare” către țări terțe, pentru a accelera expulzările imigranților fără acte, într-o scrisoare către capitale.
09:00
În orașul Sumî din nordul Ucrainei, trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac nocturn cu dronă care a vizat un cartier rezidențial. Despre aceasta a anunțat Administrația militară regională, relatează Ukrinform.
08:00
Noaptea trecută, drone ucrainene au atacat mai multe obiective din Rusia, inclusiv fabrici de alcool și aeroporturi. Potrivit autorităților ruse, atacurile au vizat regiunile Tula, Tambov, Bryansk și orașul Nijni Novgorod, potrivit DW.
Acum 24 ore
07:30
Comisia Europeană a propus o nouă legislație pentru a favoriza expulzările de migranți în situație ilegală, așa cum a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare către cei 27 de lideri ai UE. Ursula von der Leyen a spus că UE ar trebui să ia în considerare un nou pachet legislativ pentru „centre de returnare” către țări terțe, pentru a accelera expulzările imigranților fără acte, într-o scrisoare către capitale.
21 octombrie 2024
23:50
Interferențele Federației Ruse sunt fără precedent în Republica Moldova, care a ținut față acestui război hibrid. Dacă Ucraina luptă pe front la modul fizic, Republica Moldova a demonstrat că luptă prin vot pentru a se apăra și acest lucru este foarte apreciat în cancelariile occidentale. Opinia aparține expertului în securitatea UE, Laurențiu Pleșca și a fost exprimată în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1.
22:50
Interferențele Federației Ruse sunt fără precedent în Republica Moldova a ținut față acestui război hibrid. Dacă Ucraina luptă pe front la modul fizic, Republica Moldova a demonstrat că luptă prin vot pentru a se apăra și acest lucru este foarte apreciat în cancelariile occidentale. Opinia aparține expertului în securitatea UE, Laurențiu Pleșca și a fost făcută în cadrul unei ediții speciale de la Moldova 1.
22:00
Uniunea Europeană va sprijini în continuare dezvoltarea democratică, reformele și creșterea economică a Republicii Moldova, precum și consolidarea rezilienței Republicii Moldova, în special pe calea sa către Uniunea Europeană, se arată în Declarația comună a Înaltului Reprezentant Josep Borrell și a Comisiei Europene privind alegerile prezidențiale și referendumul constituțional.
21:30
Rusia nu a reușit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a „lucrat energic” în acest sens, a reacționat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit France Presse și Reuters.
Ieri
20:40
„Paradoxul în caricatură” este titlul primei expoziții personale de caricatură a graficianului Victor Crudu din Ungheni. A fost una de amploare, inaugurată încă astă primăvară, iar acum au rămas câteva dintre cele mai reprezentative lucrări, care împreună cu primul catalog, recent apărut al lui Victor Crudu, au menirea să îndemne vizitatorii la meditație.
19:50
Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat atașamentul moldovenilor față de viitorul european, democratic al țării, „în ciuda provocărilor” coordonate de „vectori din Federația Rusă”. Într-un comunicat de presă, MAE de la București și-a exprimat „preocuparea puternică față de ingerințele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federația Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor”.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.