IGP: ”Peste 400 de persoane sunt documentate la moment pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor, riscând amenzi administrative de până la 37 500 de lei”

Liber TV, 22 octombrie 2024 17:10

Poliția anunță că, în baza informațiilor din anchete, continuă documentarea cazurilor de corupere a alegătorilor în campania electorală. Peste 400 de persoane sunt documentate la moment pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor, riscând amenzi administrative de până la 37 500 de lei.  Potrivit poliției, majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta și oferă informații care pot servi drept probatoriu. Totodată, oamenii legii spun că persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de la plata amenzilor, conform legii. „Oamenii legii se focusează în continuare pe documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii”, se mai arată în comunicatul poliției.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 12 ore
17:10
Poliția anunță că, în baza informațiilor din anchete, continuă documentarea cazurilor de corupere a alegătorilor în campania electorală. Peste 400 de persoane sunt documentate la moment pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor, riscând amenzi administrative de până la 37 500 de lei.  Potrivit poliției, majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta și oferă informații care pot servi drept probatoriu. Totodată, oamenii legii spun că persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de la plata amenzilor, conform legii. „Oamenii legii se focusează în continuare pe documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii”, se mai arată în comunicatul poliției.
17:00
Activistul politic Vlad Bilețchi a depus plângere la poliție și la Consiliul pentru Egalitate și a sesizat Procuratura Generală după ce activiștii PAS, Marin Andoni și Radu Dutcovici au declarat că „găgăuz înseamnă trădător de țară”. „Solicit să se examineze prin prisma legislației în vigoare discursul public pe rețelele de socializare Facebook și TikTok a cetățenilor: Radu Dutcovici și Marin Andonii, prin care au admis formulări și exprimări depreciative, cu conotație negativă în adresa etniei găgăuze, prin care au discriminat, hărțuit și adresat acuzații grave la adresa etniei găgăuze.Citez: “găgăuz înseamnă trădător de țară!””, se arată în sesizare.Potrivit lui Vlad Bilețchi, aceste declarații și acțiuni îndeamnă la ură interetnică și xenofobie, fapte interzise de lege și prevăzute în Codul Penal și Contravențional al Republicii Moldova.„Consider, că trebuie luate în vedere declarații în contextul în care ele pot provoca disensiuni sociale și civile, în contextul războiului hibrid, punând în pericol securitatea națională a statului Republica Moldova prin acțiuni și declarații de destabilizare”, a conchis activistul Vlad Bilețchi.Amintim, pe rețelele sociale, activiștii PAS, Marin Andoni și Radu Dutcovici au lansat mai multe mesaje xenofobe la adresa găgăuzilor.„Ce facem noi, dăm țara pe mâna unui găgăuz? Se trezește Ștefan cel mare și mai moare o dată să vadă ce „bardac” am făcut”, a spus activistul PAS, Marin Andoni.„Satana ăsta de Stoianoglo, un găgăuz (…) Un moldovean niciodată n-o să voteze un găgăuz. Găgăuz înseamnă trădător de țară”, au declarat Radu Dutcovici, un alt activist PAS.Ulterior, PAS a emis un comunicat de presă, prin care condamnă mesajele activiștilor săi. „PAS condamnă ferm orice atacuri xenofobe, instigare la ură interetnică. Campania trebuie să se desfășoare exclusiv pe criterii care vizează competența, integritatea, caracterul candidatului. Poziția noastră a fost și rămâne una de unitate între toți cetățenii. Suntem toți parte a Republicii Moldovei și vrem să trăim în pace și bună înțelegere”, se arată în mesajul PAS.
Acum 24 ore
14:20
“Partidul MAN a declarat de la bun început „DA” pentru Referendum și pentru integrarea Europeană. Suntem atacați acum de unele instituții galbene, care încearcă în continuare să ne denigreze”. Declarația aparține liderului Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, primar general al municipiului Chișinău. Potrivit lui Ceban,  nu era MAN pe teren, cu cei peste 300 de membri și voluntari în aproape toată țara, cu peste 300 de mii de materiale informative, rezultatul final pentru referendum ar fi arătat altfel sau chiar exista riscul mare de eșec.“Partidul MAN a fost unica formațiune care a cheltuit bani din fondul partidului pentru a promova Referendumul și ideea integrării Europene. Este suficient să vedem rezultatele candidatului guvernării după primul tur și vom înțelege care ar fi fost rezultatele și pentru referendum, dacă Partidul MAN nu se implica pentru a face campanie pentru opțiunea „DA” la referendum”, a declarat Ion Ceban pe rețelele sociale.Mai mult, Ceban spune că MAN a fost unica formațiune care nu a participat la alegerile prezidențiale, dar a avut o campanie activă practic în toate raioanele țării, unde a discutat cu cetățenii, a mers pe străzi, din ușă în ușă și a vorbit cu colectivele din 486 de instituții din municipiul Chișinău și din toată țara, din domeniile învățământului, medical, social și altele, în cadrul cărora a îndemnat cetățenii să se prezinte la scrutin și să aleagă parcursul european pentru țara noastră.”Așa cum am spus de la bun început, parcursul european și integrarea europeană a Republicii Moldova nu sunt ale unui partid sau ale unei persoane, și să nu-și asume doar ei acest deziderat pentru interese personale. Trebuie să fie o idee națională, iar cetățenii nu trebuie divizați, ci să le fie explicate beneficiile și oportunitățile pe care le putem avea cu toții împreună.Chișinăul rămâne deschis să implementeze cele mai mari proiecte cu suportul UE, și așa cum reușim să realizăm în Capitală, putem realiza și în toată țara.Felicitări tuturor cetățenilor care au crezut și au susținut, și credem că unica cale de dezvoltare a Republicii Moldova este parcursul european. Să nu cădeți în plasa manipulărilor când vi se spune că fără ei se pierde totul. Totul abia începe, și cred că se poate mai mult pentru Republica Moldova!”, a declarat Ion Ceban.
12:30
Dezbaterea dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va fi moderată de jurnalistul independent Gheorghe Gonța. Despre aceasta a anunțat șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel. Potrivit acestuia, se discută încă ziua dezbaterii, iar echipa candidatei PAS ar prefera ca aceasta să aibă loc joi sau vineri, pentru ca în weekend candidații să aibă timp să meargă în raioane.„Echipa noastră a propus studioul televiziunii naționale, echipa contracandidatului a refuzat și a propus o platformă în afara televiziunilor. Noi am acceptat. Echipa noastră a propus un moderator independent, un expert convenit de toți din societatea civilă. Echipa lor a propus să fie 2 moderatori, noi acceptăm și unul, și doi, și trei - acest lucru nu este esențial, dezbaterea contează, nu cine sunt moderatorii. Echipa lor a sugerat un jurnalist de la Realitatea TV, noi am acceptat. Apoi ei s-au răzgândit și au propus moderator să fie Gheorghe Gonța.  Noi credem că nu este corect să avem 2 moderatori - nu există moderatorii „noștri” și moderatorii „lor”. De accea, acceptăm condițiile pe care ei le cer pentru a participa. Deoarece noi credem că cetățenii merită o dezbatere cât mai curând și ea este mai importantă decât condițiile în care ea se organizează”, a scris Băluțel.Ideea de a avea loc dezbateri între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo a venit chiar de la cei doi candidați.
12:10
Două persoane printre care un minor s-au intoxicat cu monoxid de carbon în urma exploatării sobei de încălzit. Cazul a avut loc în dimineața zilei de 21 octombrie 2024 într-o gospodărie din localitatea Japca, raionul Florești. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:33. La fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au depistat în locuință corpurile neînsuflețite a unei femei în vârstă de 44 ani și a unui băiețel de 9 ani. În urma cercetărilor efectuate de specialiști, se presupune că aceștia s-ar fi intoxicat cu produsele de ardere în urma utilizării sobei de încălzit. Incendiu în locuință nu s-a produs, iar toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea sobelor și altor surse de încălzit. Cetățenii sunt rugați să verifice cu atenție sobele înainte de a le folosi, asigurându-se că canalele de ventilare sunt deschise și neobturate, în vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, pentru prevenirea cazurilor de intoxicație și a incendiilor în locuințe, persoanele sunt rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei, iar pe timp de noapte focul să fie neapărat stins. Mai mult, este indicată folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba, iar aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este strict interzisă. Potrivit datelor IGSU în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 situații de risc. Conform datelor statistice ale IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 62 cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon, în urma cărora au decedat 7 persoane.
10:50
Emmanuel Macron a reacţionat după victoria  la limită a opţiunii de aderare la Uniunea Europeană la referendumul din Republica Moldova, asigurând „sprijinul” Franţei în împlinirea „destinului său european” şi denunţând „manevrele de dezinformare” în timpul votului.„Manevrele de dezinformare nu au zdruncinat hotărârea moldovenilor, a căror aspiraţie de a se alătura familiei europene s-a dovedit a fi mai puternică”, a scris preşedintele francez pe X, scrie agerpres.ro.Preşedinta în exerciţiu „Maia Sandu întruchipează această dorinţă. Moldova poate conta pe sprijinul nostru pentru a-şi împlini destinul european”, a adăugat el, după acest referendum câştigat la limită de tabăra „da”, condusă de Maia Sandu.Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorii patru ani.Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru Maia Sandu au votat 640.881 de alegători sau echivalentul a 42,07% din numărul celor care au participat la scrutin, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de 400.208 de cetățeni, ceea ce constituie 26,27% din numărul total de votanți. Potrivit CEC, Maia Sandu câștigă la o diferență de aproape 240.673 de voturi.Astfel, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind cum s-au desfășurat alegerile, pregătirile, toate incidentele, precum și toate rezultatele centralizate de la birourile electorale ale secțiilor de votare, inclusiv rapoartele pe care le vom recepționa de la organele electorale.„În termen de zece zile, Curtea Constituțională va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele. Amintim că legea adoptată prin referendum se publică printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării deciziei este data desfășurării referendumului”, au declarat reprezentanții CEC.
10:40
”Maia Sandu și echipa ei au transformat un simplu referendum într-un spectacol de prost gust. În loc de o dezbatere serioasă și o mobilizare masivă a alegătorilor, au reușit să organizeze un circ politic. Acum toată lumea stă și se întreabă: Cum e posibil să dai greș într-un mod atât de lamentabil?”. Declarația aparține fostului prim-ministru, Vlad Filat, care a făcut o analiza politică a rezultatelor referendumului din 20 octombrie. „Dacă Maia Sandu nu a fost în stare să organizeze un referendum, cu o participare decentă și o discuție reală în societate, ce capacitate și credibilitate mai are să ne conducă spre Uniunea Europeană? Acest referendum a fost transformat într-un dezastru politic folosit desigur, pentru propria campanie electorală.  Dacă PAS nu poate organiza un referendum fără să facă o telenovelă din el, cum ar putea Sandu și echipa ei de „specialiști” să gestioneze procesul de aderare la UE? Cât de capabili sunt să asigure atragerea și utilizarea corectă a fondurilor europene? Răspunsul e simplu: Nu pot. Așa cum au transformat referendumul într-o campanie electorală de prost gust, la fel vor trata orice alt proces major, inclusiv aderarea la UE. Dar, desigur, pe hârtie totul va arată bine, cu multe discursuri fastuoase și declarații mărețe.  În realitate va fi la același haos, aceleași „scăpări” și aceeași incompetență crasă. Și dacă ne-am „făcut de râs” cu un referendum, imaginați-vă cum ne vom „evidenția” în procesul de aderare la Uniunea Europeană sub conducerea lor…”, a scris Vlad Filat pe rețelele sociale.
10:10
Atacurile dronelor ucrainene din timpul nopţii au provocat o explozie şi un incendiu la o uzină de etanol şi au avariat alte două întreprinderi producătoare de alcool din Rusia, au declarat marţi oficiali ruşi, relatează Reuters.O explozie a zguduit uzina biochimică Biohim din regiunea Tambov din Rusia, provocând un incendiu de scurtă durată, a declarat guvernatorul Maksim Egorov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, scrie News.ro."Potrivit informaţiilor preliminare, nu există victime", a precizat Egorov .Ministerul rus al Apărării a declarat că unităţile sale de apărare aeriană au distrus un total de 18 drone ucrainene, dar nu a menţionat Tambov în enumerarea sa. Ukrainians attacked a factory of alcohol in Tula region.This plant is part of the Russian military industrial complex, and is involved in the Russian missile industry. pic.twitter.com/DTFHfq5d4K— WORLD MILITARY (@WorldmilitaryGE) October 22, 2024 Uzina Biohim din regiunea Tambov, la aproximativ 450 km sud-est de Moscova, este unul dintre cei mai vechi producători ruşi de „produse de importanţă strategică pentru stat”, în principal etanol, conform site-ului web al companiei.Pe de altă parte, guvernatorul regiunii Tula, care se învecinează la nord cu Moscova, a declarat marţi că un atac cu drone ucrainene a avariat două distilerii, în oraşul Efremov şi în satul Lujkovski. Nu au existat răniţi, a declarat guvernatorul din Tula, Dmitri Miliaev, adăugând că situaţia este „sub control”. Nu a fost imediat clar cât de ample au fost atacurile, iar Miliaev nu a dat alte detalii.Un alt atac cu drone ucrainene a avariat o cazangerie şi o clădire nerezidenţială în regiunea Briansk din vestul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul acesteia. Nu au existat răniţi în urma atacului, a declarat guvernatorul din Briansk, Aleksandr Bogomaz.Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Kievul a declarat adesea că atacurile sale aeriene din interiorul Rusiei vizează infrastructura esenţială pentru eforturile de război ale Rusiei şi sunt un răspuns la bombardamentele neîncetate ale Moscovei asupra teritoriului ucrainean. Russia: Two alcohol distilleries struck by Ukrainian drones in Tula region - Efremov and Luzhkovsky. pic.twitter.com/y7sPMPfL94— Igor Sushko (@igorsushko) October 22, 2024
09:40
Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, participă zilele acestea la Summitul Primarilor Europeni, care se desfășoară la Strasbourg, Franța. Despre acest lucru a informat edilul pe rețelele sociale. „Summitul este o întâlnire politică de nivel înalt între primarii europeni și noii membri aleși ai Parlamentului European, unde primarii își pot împărtăși viziunea pentru următorul mandat al Uniunii Europene. Sunt programate discuții cu noii europarlamentari pentru colaborarea cu Parlamentul European”, a precizat Ion Ceban.Summitul Primarilor Europeni, care se desfășoară în perioada 21-23 octombrie, a reunit lideri locali din întreaga Europă, oferindu-le o platformă pentru dezbateri privind dezvoltarea orașelor pe care le condus, inclusiv prin colaborarea transfrontalieră.
Ieri
17:10
„Primul tur a scos la iveală un lucru clar: cetățenii au observat incompetența Maiei Sandu și a echipei sale. Și asta în ciuda tuturor resurselor administrative mobilizate, a oamenilor speriați, a presiunilor făcute asupra opoziției, mai ales asupra unor contracandidați”. Declarația aparține Natalia Morari, care a candidat independent la scrutinul prezidențial de duminică, 20 octombrie.În cadrul unei postări pe rețelele de socializare, ea a scris că rezultatele alegerilor au arătat un aspect îngrijorător – cât de extremiști sunt cei din jurul Maiei Sandu.„Cei care nu au votat pentru ea sau pentru referendumul său sunt etichetați drept corupți, dușmani ai poporului, trădători, oameni care nu-și iubesc țara sau cu inteligență limitată. Aproape că se sugerează să fie aduși în centrul Chișinăului și făcuți rușinea națională. Acest comportament este nesănătos și demonstrează cât de speriați sunt de pierderea puterii. În perioada următoare, Maia Sandu, PAS-ul și întreaga lor mașină de propagandă vor deveni din ce în ce mai agresivi. Vor ataca, vor defăima și compromite. De ce? Pentru că nu au prea multe realizări la care să facă referire. Vor încerca să ne sperie, să inventeze tot felul de scenarii alarmiste și să ne convingă că singura salvare pentru Moldova este Maia Sandu și echipa ei”, a scris Morari.Natalia Morari spune că mulți au refuzat să participe la referendum, pentru a nu fi parte a unui spectacol. „Cunosc sute de oameni cu viziuni pro-europene, inclusiv eu, care au ales să nu fie parte din acest spectacol. Rezultatul la limită al referendumului ar trebui să fie un duș rece pentru partenerii externi, care, în ultima vreme, au tot făcut drumuri la Chișinău, făcând practic campanie electorală pentru Maia Sandu”, a mai scris jurnalista. În concluzie, Morari spune că în loc să consolideze societatea, Maia Sandu a reușit să o dezbine. „Alegerile vor trece, dar noi vom continua să trăim aici. Ne dorim cu toții o țară prosperă, unde să ne simțim bine să trăim. Ar fi de dorit ca actuala guvernare să recunoască greșelile și incompetența, și să accepte că oamenii au dreptul la alte opinii. Repet, dragi cetățeni, nu vă lăsați intimidați sau speriați. Acum e momentul să fim mai uniți ca niciodată. Moldova are nevoie de altfel de politicieni – nu de cei care sunt gata să-i denigreze pe cetățenii care nu sunt de acord cu ei. Noi vom reuși. Sunt sigură”, a conchis Morari.
17:00
„Puterea s-a pregătit din timp pentru victorie. A suprimat și a interzis mass-media de opoziție, a impus cenzura, a instaurat controlul unui singur partid asupra Comisiei Electorale Centrale, a lansat sondaje sociologice false, a desființat institutul observatorilor electorali și a abuzat de resursele administrative, inclusiv de cele externe. Rezultatul? Un eșec răsunător și rușinos”. O spune candidatul Alexandr Stoianoglo, care a vorbit astăzi într-un briefing de presă despre rezultatul alegerilor.  Potrivit fostului procuror general, cea mai rușinoasă parte a acestor alegeri este legată de referendumul privind parcursul european. „Consultanții puterii au apelat la cele mai cinice metode de manipulare, încercând să asocieze popularitatea ideii de integrare europeană cu candidatul lor aflat în criză de credibilitate. Ei au crezut că drumul european poate fi acaparat de un singur om. Au încercat să creeze o falsă luptă între bine și rău, divizând din nou cetățenii între proeuropeni „buni” și cei de „categoria a doua”, doar pentru că gândesc diferit. Însă rezultatul a fost opusul a ceea ce și-au dorit. Lipsa de credibilitate a candidatului puterii a tras rezultatul în jos, aducând viitorul european al Moldovei pe marginea unei totale discreditări”, a declarat Stoianoglo.În același timp, Stoianoglo a invitat-o pe Maia Sandu la dezbateri, însă nu la televiziuni, ci în cadrul unei platforme neutre.„Mă adresez Maiei Sandu cu o propunere constructivă. Să le oferim cetățenilor posibilitatea de a trage propriile concluzii despre dvs și despre mine, despre programele, obiectivele și ideile noastre. Și cel mai bun mod de a face acest lucru este prin dezbatere. Dar nu pe platforma mass-mediei dependente de putere, ci pe o platformă neutră. Să fie doi moderatori: de la dvs și de la mine. Și sunt convins că prin această abordare cetățenii noștri vor avea mai multe argumente pentru a lua decizii echilibrate, chibzuite și responsabile”, a declarat candidatul.Stoianoglo mai spune că mizează în turul doi pe susținerea altor formațiuni. „Aceasta trebuie să fie agenda unificatoare în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Iar aici nu vorbesc doar despre mine. Eu mizez mult pe susținerea altor formațiuni, lideri politici și lideri de opinie. Avem o șansă imensă să cîștigăm pe 3 noiembrie. Și vom câștiga”, a mai declarat acesta.
16:50
Candidatul PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu îndeamnă alegătorii lui Renato Usatîi, Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi și Ion Chicu să o voteze în turul doi. În cadrul unui briefing de presă, ea a declarat că „avem împreună același obiectiv, cu toții trăim în Moldova și avem responsabilitatea să păstrăm ce avem”.„Viziunea noastră europeană trebuie să devină un scut împotriva agresiunii. Diferențele dintre politicieni să le lăsăm pentru după alegeri. Să ne rezolvăm nemulțumirile și reproșurile când știm că democrația și cursul european nu mai sunt în pericol.Mă adresez celor care l-ați votat pe Renato Usatîi. Știu că avem diferențe de opinii. Dar, totodată, știu că și voi, ca și mine, nu vreți revenirea bandiților la putere – bandiți care vin pentru a pune mâna pe tot, a-și face propriul regat în țara noastră și a se răzbuna pe oricine le stă în cale. Puterea este în adevăr, în mod evident. Și adevărul este că și eu, și voi vrem să fim liberi în țara noastră, să vorbim, să circulăm, să fim respectați și să nu ne calce nimeni în picioare”, a declarat Maia Sandu.În același timp, Maia Sandu a declarat că în această săptămână trebuie să aibă loc o dezbatere cu contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo.„Mă adresez și contracandidatului meu – respect votul celor care și-au oferit încrederea în dumneavoastră. În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei. Și încotro vrem să mergem. Să ne audă cetățenii și să decidă. Echipa mea va lua legătura cu echipa dvs. pentru a discuta modul în care vom organiza această dezbatere”, a mai spus Maia Sandu.
14:30
În prezent, în Chișinău sunt conectate la agentul termic 133 de grădinițe, 9 școli și licee și 11 instituții medicale. Cifrele au fost prezentate de șeful Direcției Generale Locativ-Comunală și Amenajare, Ion Budriumov, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de astăzi. Referitor la același subiect, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, a menționat situația conectării agentului termic în instituțiile de învățământ municipale. „Marea majoritate a grădinițelor din orașul Chișinău au fost conectate la agentul termic, respectiv: 110 grădinițe din 130. În suburbii, au fost conectate mai puține grădinițe, doar 12 din 27. Precizez că primarii din suburbii sunt responsabili de acest aspect, iar pe această cale îi rog să asigure conectarea instituțiilor la agentul termic”, a declarat Andrei Pavaloi. În ceea ce privește celelalte instituții de învățământ municipale, șeful adjunct al DGETS a precizat că doar patru au fost conectate, urmând ca restul să fie racordate la agentul termic după vacanța de toamnă.
13:50
Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, a venit cu o primă reacție după alegerile prezidențiale și scrutinul privind schimbarea Constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană, care s-au desfășurat în Republica Moldova.Într-o postare pe rețelele sociale, edilul a subliniat că nu există ai noștri și ai voștri, suntem un tot întreg. „Încetați să învinuiți cetățenii din țară și pe cei de peste hotare pentru nereușitele voastre. V-am lăsat, în această campanie prezidențială, să arătați că nu puteți. Trageți concluzii, iar noi continuăm să muncim. Mândru de Chișinău”, a punctat Ion Ceban.Amintim că, duminică, după exercitarea dreptului la vot, Primarul General a precizat că, la acest scrutin, oamenii aleg, iar totul abia începe, deoarece schimbarea sau alternativa urmează.
11:50
„Lupta nu este cu Șor sau socialiștii, ci cu dezamăgirea oamenilor. Poți elimina structura lui Șor și închide televiziunile plătite de Moscova, dar cum acoperi incompetența și suspiciunile de corupție din propria tabără?”. Declarația aparține economistului Veaceslav Ioniță, după alegerile de duminică. Potrivit expertului, moldovenii sunt pro-UE, dar nu acceptă ca aspirațiile lor să fie folosite pentru a masca eșecurile unui guvern.  „Cei care atacă moldovenii spunând că „nu știu să voteze” nu au înțeles nimic. În 2020, unde era „mâna Moscovei”? Moldovenii au demonstrat cu fermitate că Sunt Pro-Europeni, atunci când prin votul lor puternic și decisiv Pro-European au uimit o lume întreagă. În toate sondajele din ultima perioadă, moldovenii au arătat o opțiune puternică Pro-Europa. Nu dați vina pe alegători. Ei sunt mult mai deștepți decât își imaginează unii și au demonstrat-o atunci când au votat masiv pentru viitorul european al țării”, a scris Veaceslav Ioniță pe rețelele sociale. Expertul este de părere că votul de duminică nu a fost anti-european, ci anti-ipocrizie. „Lupta nu este cu Șor sau socialiștii, ci cu dezamăgirea oamenilor. Poți elimina structura lui Șor și închide televiziunile plătite de Moscova, dar cum acoperi incompetența și suspiciunile de corupție din propria tabără? Moldovenii sunt pro-UE, dar nu acceptă ca aspirațiile lor să fie folosite pentru a masca eșecurile unui guvern. Recentul vot nu a fost anti-european, ci anti-ipocrizie. Aceștia nu sunt împotriva integrării europene, ci împotriva folosirii acesteia în scopuri egoiste. Problema nu este la alegători, ci la cei care cred că pot manipula aspirațiile sincere ale moldovenilor. Moldovenii sunt Pro-Europeni, dar nu și Proști”, a declarat Veaceslav Ioniță.
11:40
Candidata PAS, Maia Sandu, a declarat, în noaptea de duminică spre luni, că autorităţile Republicii Moldova au informaţii şi probe că ţinta grupării criminale care comite "un atac fără precedent" asupra democraţiei ţării, aluzie la reţeaua oligarhului prorus Ilan Şor, avea ca ţintă cumpărarea a 300.000 de voturi la scrutinul de duminică. Ea a îndemnat să se aştepte rezultatele finale ale votului de la alegeri.După numărarea a 98,33% din procesele verbale, scorul este DA 50,03% (730832) şi NU 49,97% (730088). Diferența a crescut la 744 de voturi, în favoarea taberei pro-UE, care susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.La o oră după miezul nopţii, preşedinta Maia Sandu a avut o scurtă declaraţie în care a vorbit despre "un atac fără precedent asupra democraţiei" al unei "reţele criminale" care a cheltuit milioane de euro şi a diseminat minciuni şi propagandă.”Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate. Avem probe şi informaţii cum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii", a declarat Maia Sandu, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.
11:10
După centralizarea a 98,33% din procesele-verbale, alegătorii care au votat „Da” la referendum constituie 50,21% (737 863 de voturi), comparativ cu 49,79% (731 617 de voturi) care au votat „Nu”, potrivit rezultatelor prezentate online de Comisia Electorală Centrală.Mai sunt așteptate voturi din diasporă. Legea se va considera adoptată dacă pentru acesta vor vota majoritatea cetățenilor care participă la referendum.Pe 20 octombrie au avut loc alegerile prezidențiale, dar și referendumul republican constituțional. În cadrul plebiscitului alegătorii au răspuns la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?".
11:10
În dimineața acestei zile, la ora 7.00 (ora Republicii Moldova), s-au închis ultimele secții de votare, constituite pe teritoriul SUA: Sacramento, Seattle, Las Vegas și în orașul Vancouver din Canada. Conform datelor preliminare de la ora 10:00, la secțiile de votare s-au prezentat 1 562 238 de alegători, ceea ce reprezintă  51,67% din numărul alegători incluși pe listele electorale. În țară, cea mai înaltă rată de prezență la urne din rândul raioanelor s-a înregistrat în Dondușeni, fiind prezenți 50,96% dintre cetățenii cu drept de vot. Cea mai scăzută rată a prezenței la urne pe raion, a fost înregistrată în Basarabeasca, unde s-a înregistrat o participare de 39,03%. În mun. Chișinău au votat 361 786 de persoane sau 54,13% dintre alegători incluși pe listele electorale. La secțiile de votare deschise pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova ce-și au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului, s-au prezentat 16 131 de alegători. Conform informațiilor deținute, în secțiile de votare deschise peste hotare s-au prezentat la urne peste 240 de mii de alegători. După închiderea secțiilor de votare din statele în care sunt organizate, birourile de votare ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență au demarat procedura de numărare a buletinelor de vot recepționate prin plic. În acest fel, au fost deschise cele 1 344 de plicuri (Canada – 438, SUA – 705 și Suedia - 201). Profilul alegătorilor arată în felul următor: 54,55% din alegătorii prezenți la urnele de vot în ziua alegerilor de ieri sunt femei și 45,45% - bărbați. Conform datelor preliminare, la întrebarea supusă referendumului, 50,16% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat votul prin opțiunea „DA”, iar 49,84% au votat „NU”. Pentru ca referendumul republican constituțional să fie declarat valabil, la el trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Legea se va considera adoptată, dacă pentru acesta vor vota majoritatea cetățenilor care au participat la referendum. Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele referendumului care, la rândul său, în termen de 10 zile, va confirmă sau infirmă, printr-o hotărâre, rezultatele plebiscitului. Informațiile preliminare arată că niciunul dintre cei 11 candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova nu a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin cu participarea primilor doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur. Potrivit datelor IGP, pe parcursul zilei alegerilor, au fost înregistrate 146 de cazuri de încălcări ale procesului electoral ce țin de fotografierea buletinului de vot, deteriorarea buletinelor de vot și scoaterea lor din secțiile de voatre, agitația electorală interzisă, afișajul electoral neautorizat, transportare organizată a alegătorilor, bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, încălcarea dreptului la vot, împiedicarea activității organului electoral. Menționăm că aceste informații poartă un caracter preliminar, până la prezentarea la Comisia Electorală Centrală a documentelor electorale în original. Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul – verbal  cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Ulterior, CEC va anunța rezultatele finale ale referendumului republican constituțional și ale alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Al doilea tur de scrutin are loc la 2 săptămâni de la data primului tur de scrutin, data fiind stabilită de CEC.
10:40
După prelucrarea a aproximativ 99% din procesele verbale, Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) va concura în turul doi al prezidențialelor cu Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM). Potrivit rezultatelor preliminare, Sandu a acumulat 42,07% din sufragii, iar Stoianoglo – 26,27%.Pe locul trei, potrivit rezultatelor, s-a clasat Renato Usatîi, cu 13,72%, fiind urmat de Irina Vlah cu 5,44%, Victoria Furtună cu 4,50%, Vasile Tarlev cu 3,22%, Ion Chicu cu 2,08%, Octavian Țîcu cu 0,93%, Andrei Năstase cu 0,64%, Natalia Morari cu 0,62% și Tudor Ulianovschi cu 0,52%. La alegerile prezidențiale din 20 octombrie au participat 1.561.663 de cetățeni, reprezentând 51,65% din numărul total al moldovenilor cu drept de vot.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:40
Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie 2024 constată că, până la ora 22.00, Misiunea a recepționat 1188 semnalări de incidente de la observatori, prezentul comunicat incluzând 130 de incidente prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX la ora respectivă.Potrivit observatorilor, din totalul de 614 de secții monitorizate la închidere, 3 secții de votare nu s-au închis la ora 21.00. Majoritatea observatorilor Promo-LEX au evaluat prestația membrilor BESV în procesul de deschidere ca fiind bună și foarte bună (98.7%). Membrii BESV au fost cooperanți și au pus la dispoziție informația solicitată în 99.5% din cazuri. Incidente semnalate în procesul votării și la închiderea secțiilor de votare:  Incidente legate de omisiunea asigurării ordinii în secția de votare și în raza a 100 m  Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 4 cazuri. Amintim că, responsabilitatea de a înlătura materialele de publicitate revine în sarcina APL. Această măsură are scopul de a proteja alegătorii de influențe exterioare în momentul exprimării votului.    SV 25/74, Orhei, Susleni. În incinta SV, am fost depistate materiale electorale (calendare) în susținerea unui candidat. La sesizarea observatorului, aceste material au fost înlăturate.  SV 4/36, Anenii Noi, Telița. Pe panoul informațional al Primăriei sunt afișate materiale electorale în susținerea unui candidat.   SV 5/13, Basarabeasca, Iordanovca. Pe teritoriul secției de votare a fost observat pliante în favoarea unui candidat pe un panou informativ.   SV 2/27, Bălți. În incinta secției de votare sunt afișate pe perete 2 materiale de publicitate. Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m și/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor  – 7 cazuri. În ziua alegerilor, orice formă de agitație electorală sau de promovare a unor informații negative (PR negru) este strict interzisă, pentru a nu influența alegerea alegatorului.    SV 01/204 Chișinău, Râșcani. La ora 18:12, la SV s-a prezentat un alegător în stare de ebrietate. Înainte de a intra in cabina de vot s-a întors către observatori și a întrebat “a doua e Maia Sandu, așa-i?”. Reprezentantul Partidul Renașterii i-a spus să aplice ștampila în dreptul concurentului cu nr. 4: “a patra pune ștampila”. Președintele și membrii BESV n-au observat discuția.  SV 02/22 Bălți. Aproximativ la ora 17:40, o persoană a încercat să intre în SV purtând drapelul UE. Președintele BESV i-a interzis accesul și l-a rugat să părăsească zona SV. La ieșirea din secție, persoana a fost oprită de polițist, care l-a rugat să părăsească zona, avertizându-l că, în caz contrar, se vor aplica măsuri mai serioase.  SV 36/50 UTAG, Congaz. La ora 18:21, în SV a intrat un alegător în etate care a strigat în limba găgauză: „Unde e Sandu? Măcar o voi da afară.” Membrii BESV i-au făcut o observație, și persoana și-a exercitat dreptul de vot, părăsind după SV.  SV 38/122 Republica Italiană, Bologna. La 18:42 în incinta SV o alegătoare a început să manifeste un comportament agresiv prin adresarea pe tonuri ridicate către membrii BESV. În urma acestei interacțiuni, alegătoarea a ieșit din secția de vot, scandând numele Maiei Sandu și a continuat să facă acest lucru inclusiv după ce a ieșit din secția de votare. Aceasta a încetat după insistențele unui membru BESV.  SV 38/41 Republica Franceză, Nice. Un grup de 5 bărbați tineri (până la 30 de ani) au manifestat un comportament neadecvat în incinta secției de vot, strigând „jos Maia Sandu”. După aceasta, persoanele au fost dispersate de către membrii BESV și lăsați să intre în SV câte unul. La fel, în acest mod au fost însoțiți și la ieșire după exercitarea votului.  SV 16/38, Edineț, Hlinaia. La 19:53 un alegător a zis cu voce tare pe cine a ales – în momentul când a pus buletinul de vot în urnă.  SV 38/129, Republica Italiană, Rimini. La 18:15 a intrat o doamnă în secția de votare , cu o floare galbenă în mână și a repetat de vreo trei ori că votează Maia Sandu. La care a fost invitată de către membrii BESV să nu mai repete și că votul este unul secret. Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 6 cazuri. Această interdicție are drept scop asigurarea corectitudinii și transparenței procesului electoral, fără careva influențe.   SV 32/23 Ștefan Vodă, Răscăieți. O persoană neautorizată a fost observată de mai multe ori în zona din imediata apropiere a SV (inclusiv interiorul clădirii). După ce a fost atenționat, acesta a părăsit perimetrul SV.  SV 29/46 Soroca, Racovăț. Pe parcursul zilei, periodic în SV intră o persoană neautorizată (reprezentant al BP Victorie) și discută/colectează informații de la reprezentantul PR aflat în incinta SV. Președinta SV i-a făcut observație că nu este permisă prezența acestuia fără acreditare decât pentru a vota. Totuși, periodic acesta revine pentru obținerea informației urmărite.  SV 22/14, Leova, Beștemac. În preajma SV, la 40 m de la intrarea în SV, a fost observată prezența nejustificată a uni grup de persoane. Președintele BESV a solicitat intervenția poliție, după care aceste persoane au plecat.  SV 38/72, Republica Elenă, Atena. Ambasadorul RM în Grecia, Andrei Popov, a revenit la 18:54 în secția de votare. A declarat că a vizitat și celelalte SV deschise la Atena, ca să vadă cum derulează lucrurile. După 2 minute au intrat alte două persoane în SV, o doamnă moldoveancă care a votat anterior și soțul ei grec. Se vehiculează că doamna este proprietara unui restaurant și ambasadorul a ținut să o prezinte membrilor BESV. Membrii BESV nu le-au făcut observație.  SV 18/5, Florești. La 19:32 în incita SV a intrat primarul localității. S-a salutat cu toți, a întrebat câți oameni au votat până la ora respectivă, a urat spor la muncă și a plecat repede. El s-a aflat în încăpere 3-4min. Nu a discutat cu nimeni în particular. Președintele BESV a zâmbit doar și a răspuns cuvintelor de salut.  SV 29/14 Soroca, Badiceni. Membrii BESV au fost cu urna mobilă la internatul din Bădiceni. Unul din alegători pe nume Aliona a însoțit 2 persoane în cabina de vot. În hol, lângă ușă altă persoană a strigat “Aliona pe Maia Sandu să voteze”, s-a referit la cei pe care îi ajută. Încălcări ale secretului votului (fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat; amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului) – 36 cazuri. Alegătorii nu au voie să facă poze cu buletinul de vot completat, să arate buletinul, iar plasarea acestora în urna de vot trebuie făcută într-un mod în care să nu fie vizibile opțiunile de vot.   SV 21/02 Ialoveni. La ora 17.30, a fost fotografiat buletinul de vot de alegator. Nu s-a intervenit pentru a remedia situația.  SV 21/37 Ialoveni, Ruseștii Noi. La ora 17.46, un alegător a încercat să fotografieze buletinul de vot în cabina de vot, însă la intervenția membrilor BESV, tentativa a eșuat.  SV 38/112, Republica Italiană, Veneția. La 16:55 un alegător a intenționat să fotografieze buletinul de vot. Președintele BESV a observat acest fapt și a atenționat alegătoarea, care într-un final a refuzat la intențiile sale.  SV 30/41 Strășeni, Sireți. La ora 15.30, un alegător a fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. La intervenția și solicitarea membrilor BESV, precum și a poliției, poza a fost ștearsă.  SV 37/21, Dubăsari, Doroțcaia. La 17:52 un alegător a arătat buletinul de vot exprimat altui alegător. Alegătorul a votat și a plecat.  SV 38/72, Republica Elenă, Atena. O alegătoare a fotografiat buletinul de vot în cabina de votare. Membrii BESV i-au interzis și au solicitat să șteargă poza. Într-un final, alegătoarea s-a conformat.  SV 01/064 Chișinău, Botanica. La 18: 40, un alegător a fotografiat buletinul de vot. La insistența membrilor BESV persoana a șters fotografia și a părăsit secția.  SV 38/179, România, București. La ora 18:09, în incinta SV, unul dintre alegători a fost observat că fotografiază buletinul de vot în cabina de vot. Președintele BESV a intervenit și i-a comunicat alegătorului că nu are dreptul să fotografieze buletinul de vot. Alegătorul a șters fotografia în fața președintelui BESV.  SV 01/259 Chișinău, Durlești. La 18:41, un alegător a fotografiat buletinul de vot. La insistența persoanelor autorizate sa participe la monitorizarea procesului de vot, persoana a șters fotografia și a părăsit secția.  SV 02/54 Bălți. La ora 18.03, un alegător a fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. La solicitarea membrilor BESV, poza a fost ștearsă.  SV 01/284 Chișinău, Ciorescu. La 18:45, un alegător a fotografiat buletinul de vot. La solicitarea membrilor BESV, persoana a șters fotografia și a părăsit secția.  SV 01/231 Chișinău, Riscani. La 18:39, un alegător a fotografiat buletinul de vot. La solicitarea membrilor BESV, persoana a șters fotografia și a părăsit secția.  SV 38/69, Republica Federală Germania, Hanovra. La 16:30 un alegător a fotografiat buletinele de vot. A fost observat de către membrii BESV și a fost atenționat despre faptul interzicerii fotografierii buletinelor de vot. Într-un final fotografia a fost ștearsă.  SV 01/036 Chișinău, Botanica. La 18:08, un alegător a fotografiat buletinul de vot. Nu s-a conformat solicitării membrilor BESV să șteargă fotografia. Alegatorul a fost luat la sectorul de poliție.  SV 01/088 Chișinău, Buiucani. La 18:39, un alegător a fotografiat buletinul de vot. La solicitarea membrilor BESV, persoana a șters fotografia.  SV 1/088, Chișinău, Buiucani. La 18:39, membrul BESV a observat un alegător, care a fotografiat buletinul de vot.  La solicitarea membrului BESV alegătorul a șters fotografia și și-a exercitat dreptul de vot.  SV 36/54 UTAG, Copceac. La ora 16.10, un alegător a fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. La solicitarea membrilor BESV, acesta nu a dorit să șteargă poza. În rezultat, a fost solicitată intervenția poliției care a întocmit proces verbal și dispus amendarea alegătorului.  SV 36/54 UTAG, Copceac. La ora 18.35, un alegător a fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. La implicarea și solicitarea membrilor BESV, acesta a șters poza.   SV 01/095 Chișinău, Buiucani. La orele 14:27 in SV s-au prezentat 2 alegători (soț și soție). După ce si-a făcut alegerea, alegatoarea i-a indicat soțului pentru cina sa voteze in buletinul de vot. Membrii BESV nu au intervenit.  SV 38/170, Republica Poloneză, Varşovia. La 15:46 un alegător a fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. Această acțiune nu a fost observată de către membrii BESV.  SV 6/35 Briceni, Slobozia-Șirăuți. La ora 16:40, un alegător după ce a aplicat ștampila pe buletinul de vot, l-a demonstrat membrilor BESV și a început să facă agitație referitor la referendum, îndemnându-i pe ceilalți să voteze pentru opțiunea „NU”. Membrii BESV i-au cerut să părăsească secția de votare, iar după ce acesta a refuzat, l-au escortat la ieșire.   SV 7/10, Cahul. Alegătorul a intrat în cabina de vot și a fotografiat buletinul de vot. Alegătorului i s-a făcut avertizare că aceasta este încălcare după care el a votat și a introdus buletinul în urna de vot. Fotografia nu a fost ștearsă.  SV 38/72 Republica Elenă, Atena. La 19:13 o alegătoare și-a fotografiat buletinul de vot. A fost atenționată de membru BESV să șteargă poza.  SV 38/228 Republica Turcia, Istanbul. La 20:10 un alegător a fotografiat buletinul de vot. La solicitarea membrului BESV  fotografia a fost ștearsă.  SV 01/187 Chisinau, Ciocana. La ora 19:48 un alegător a fost observat fotografiind buletinul de vot (blitzul telefonului aprins). Președintele BESV a solicitat alegătorului să șteargă fotografia. După ce a reușit să o șteargă, alegătorul a afirmat că nu a fotografiat nimic, dar ulterior a recunoscut că poza era pentru amintire.  SV 38/182, România, Iași. La 20:03 un alegător a fotografiat buletinul de vot. A fost sesizat președintele BESV și poza a fost ștearsă.  SV 01/259 Chisinau, Durlești. La ora 19:03 un alegător a fotografiat buletinul de vot. Acesta nu s-a conformat solicitarii președintelui de a sterge poza. Alegatorul a parasit SV.   SV 38/179, România, București. La 20:24 un alegător a fost observat în timp ce fotografia buletinul de vot în cabina de vot. Președintele BESV a intervenit, comunicându-i alegătorului că nu are dreptul să fotografieze buletinul de vot. Alegătorul a șters fotografia.  SV 36/43 UTAG, Chirsova. La 20:18, un alegător a fotografiat buletinul de vot. Cazul nu a fost observat de membrii BESV, În final, aceasta a părăsit SV fără a șterge poza.  SV 01/180 Chisinau, Ciocana. La 18:12, doi alegători (soț, soție) au fotografiat buletinele de vot. Acestia au părăsit SV fără a șterge pozele.  SV 38/47, Republica Federală Germania, Berlin. La 17:30 o alegătoare a încercat să fotografieze buletinul de vot. A fost atenționată de membrii BESV, după care poza a fost ștearsă.  SV 38/153, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Londra. La 19:02 un alegător a intenționat să fotografieze buletinul de vot, însă a fost preîntâmpinat și a refuzat la intențiile de fotografiere. Poza făcută a fost ștearsă.  SV 16/38, Edineț, Hlinaia. La 19:53 un alegător a fotografiat buletinul de vot. Membrii BESV au văzut dar nu au luat nici o măsură.  SV 38/34 Republica Franceză, Montreuil. La 20:12 un alegător a fost avertizat să nu fotografieze buletinul de vot. Opunându-se, acesta totuși a făcut o fotografie. Totuși, la insistența președintelui BESV fotografia a fost ștearsă.  SV 38/56, Republica Federală Germania, Bremen. La 18:29 un alegător a fotografiat buletinul de vot. Ulterior acesta a șters fotografia, la insistenta membrului BESV.  SV 36/5 UTAG, Comrat. Membrii BESV, care s-au deplasat la azilul de bătrâni din Comrat, nu au asigurat secretul votului. Ei au sosit fără cabină. Astfel cel puțin 25 de alegători au votat fără să fie asigurat secretul votului, iar în unele cazuri ștampila era aplicată fără manifestarea intenției exacte a alegătorului, de persoana care îi asista – medicul. Au existat reacții din partea unor alegători. Votarea nejustificată în grup – 8 caz. Votul trebuie să fie secret și liber exprimat, iar votarea în grup încalcă aceste principii și poate reprezenta o modalitate de control al votului sau de influență necorespunzătoare asupra alegătorului.   SV 01/097 Chișinău, Buiucani. Doi alegători, în etate, dar apți să-și exercite de sine stătător dreptul la vot, au intrat în aceeași cabină de vot și au insistat să voteze împreună.  Mebrii BESV au avertizat ca nu este permis, dar alegatorii nu s-au conformat.  SV 37/21, Dubăsari, Doroțcaia. La 17:22 doi alegători au intrat în cabine de vot  diferite, după care un alegător a intrat în cabina celuilalt și i-a indicat ceva.  SV 36/59 UTAG, Dezghingea. La ora 17:41, în SV au intrat doi alegători (mama și fiica), fiecare aflându-se la cabine de vot separate. Totuși, din cabina alăturată, fiica îi oferea mamei indicații despre pentru cine și ce opțiune să voteze. Membrii BESV nu au intervenit în situația descrisă.  SV 01/095 Chișinău, Buiucani. Doi alegători tineri dau votat în aceeași cabină de vot. Aceștia erau împreună cu copilul mic căruia îi spunea unde sa aplice stampila. Membrii BESV nu au intervenit.  SV 25/04 Orhei. La 18:12, un grup format din circa 8 persoane a intrat gălăgios în SV, discutându-se inclusiv despre aplicarea ștampilei în dreptul opțiunii NU la referendum. Printre aceste persoane, erau doi alegători în etate cu probleme de vedere, care au votat alături de nepoți care, de asemenea, agitau pentru NU la referendum.   SV 25/04 Orhei. În cabina de vot au intrat doi alegători fiul și mama, care manifesta deficiențe locomotorii. Ambii s-au consultat și au aplicat ștampila ”votat” în buletinele de vot.  SV 36/20, UTAG, Vulcănești. În cabina de vot erau 2 alegători. Aceștia au fost observați cum unul dintre ei a pus ștampila de vot pe ambele buletine și împreună au pus buletinele în urna de vot. Președintele BESV nu a avut nici o reacție la faptul dat.  SV 16/47 Edineț, Tîrnova. La 19:16 au fost observați 2 alegători, care erau împreună în cabina de vot. Persoanele nu erau în etate și nu prezentau nevoi speciale de ajutor. Președinta BESV a intervenit cu observație verbală către alegători. Cei din urmă și-au cerut scuze.  Incidente legate de influențarea votului  Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor – 5 cazuri. Aceste practici, a căror scop este influențarea votului, sunt strict interzise și pun în pericol integritatea procesului electoral.   SV 38/194, Federația Rusă, Moscova. La 14:00,  la o distanță mai puțin de 10 metri, un grup de voluntari în scurte albe care se prezintă a fi de la Centrul Cultural și Educațional al Moldovei din Rusia, înmânează alegătorilor după părăsirea secțiilor de votare invitații la un local din apropiere Cafeneaua „Хинкальная”, pe str. Neghina 15. În local pot intra doar persoane care au în posesie aceste invitații.  SV 16/38 Edineț, Hlinaia. La 18:13 reprezentantul PSRM făcea glume aproape cu fiecare alegător, după ce primea sticker-ul ,,Am Votat”. Îi oprea pe fiecare și zicea: ,,Cu acest talonaș te duci la magazinul cu tare și primești 100g”. Membrii BESV văd dar nu i-au nici o măsură cu motivul că domnul este din sat, îl cunoaşte toată lumea și el doar glumește. Asta se întâmplă pe parcursul la toată ziua.  SV 15/4, Dubăsari, Coșnița. La 17:10, lângă intrarea în SV, a fost observat un grup de 5-7 cetățeni, discutând despre recompense bănești: „Nouă ni s-a spus că o să ne plătească mâine, dar poate la final de săptămână. Să fiți atenți cum votați”. OTS nu a auzit suma de bani despre care se discuta, nici cine dintre candidați le-a promis recompensa. Deși președinta BESV a fost conștientă de situație, votul nu a fost restricționat. Membrii BESV au fost, însă, mai atenți pentru a preveni orice fraudă.  SV 37/39, Stânga Nistrului. În jurul orei 15:45 , la parcarea din apropierea SV a fost observat un autoturism în care se aflau 5 persoane. Aceste persoane întâmpinau alegătorii, le arătau direcția SV și alte indicații. În timp ce se salutau și își strângeau mâinile se transmiteau bani. Autoturismul se afla de mai mult timp in parcare.  SV 14/6 Drochia. Potrivit declarațiilor Președintelui BESV, un membru BESV a înmânat unei persoane o sumă de 40 lei și o listă. Un alt membru a observat și anunțat președintele biroului. Cazul a fost documentat de către poliție și s-a adeverit că acei bani erau pentru a se duce la biserică. Totodată a fost anunțată și  CECE II, care au făcut o ședință și s-a hotărât că acel membru să fie înlăturat din secție.  Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 5 cazuri. Respectarea acestei interdicții are drept scop menținerea integrității alegerilor.    SV 1/73, Chișinău, Buiucani. S-a constatat prezența repetată a unui minivan de marca Volkswagen, de culoare neagră, fără număr de înmatriculare sau alte semne distinctive, care transporta persoane în vârstă la secția de votare. Minivanul a fost observat în directa apropiere a secției, din care ieșeau de fiecare dată câte 9-10 persoane. Șoferul a intrat în secția de votare, dar, observând că este monitorizat, a părăsit imediat locația. De asemenea, reprezentantul din partea candidatului Vasile Tarlev (Partidul Viitorul Moldovei), cunoaște unele dintre persoanele transportate și discuta cu acestea despre „cum trebuie să voteze”. Președintele BESV nu luase nicio măsură în acest sens.  SV 37/18 și 37/19, Stânga Nistrului, Cocieri. În intervalul orelor 07:00-15:00, în satul Cocieri, au fost monitorizate și observate 11 mijloace de transport care au transportat organizat alegători la SV de mai multe ori.  SV 38/182, România, Iași. La 20:38 un număr mare de persoane în etate (aprox. 20 persoane) au sosit la SV. Din discuțiile dintre 2 persoane vorbitoare de limbă rusă, s-a înțeles că persoanele au fost îndrumate de a veni la SV pentru a-și exercita votul.  SV 01/101 Chisinau, Buiucani. În preajma secției de votare, în parcarea Școlii Sportive ,, Speranța,, a fost observat un grup de persoane (6-8) ce se îndreptau spre secția de votare.  În apropiere de poarta școlii sportive ,,Speranța,, era parcat un VW Transporter cu numerele de înmatriculare ,,STAS 447,, șoferul căruia număra ceva cu lumina aprinsă. În momentul când acesta a observat ca a fost fotografiat de observatorul Promo-LEX, a stins lumina, a închis ușa și s-a deplasat.   Florești. Potrivit observatorilor Promo-LEX membrii blocului Victorie au observatori în adiacența secției de votare (40) și în fiecare localitate automobil de serviciu, pentru a transporta la necesitate/solicitare alegătorii contra costului de 500 lei. Cazuri de intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, membrilor BESV, observatorilor, mass-media sau altor persoane – 6 cazuri. Intimidarea poate lua forme variate, de la amenințări verbale până la violență fizică, și poate avea un impact semnificativ asupra participanților la procesul electoral.   SV 37/15 Căușeni, Hagimus. La 16:45 s-a prezentat la SV un simpatizant al Irinei Vlah, care s-a prezentat ca Victor Tabac. Acesta s-a manifestat printr-un comportament arogant și obraznic, indignându-se de faptul că unei doamne i s-a refuzat dreptul la vot, pe motiv că aceasta nu avea fișa de însoțire. Președintele BESV a ameliorat conflictul, însă persoana a continuat gălăgia, părăsind sala cu comportament neadecvat.  SV 22/07 Leova. La 17:00, a fost raportat faptul că președinta BESV a intimidat observatorul Promo-LEX, declarându-i acestuia că atunci când raportează un incident, acesta trebuie să se consulte cu ea. Aceasta l-a numit copil cu stea în frunte, și mai multe afirmații care ar avea concluzie faptul ca îmi permit prea multe, intimidând observatorul.  SV 38/141 Republica Italiană, Trento. În intervalul 16:00-17:00 o membră a BESV din partea PSRM a înaintat învinuiri practic tuturor, în mod special președintelui BESV, operatorilor SIAS, inclusiv OTS Promo-LEX precum că toți sunt reprezentanți ai PAS. De asemenea, pe o perioadă de timp a boicotat activitatea BESV, neîndeplinindu-și atribuțiile în calitate de membru a secției.  SV 20/38, Hîncești, Lăpușna. O alegătoare în stare de ebrietate, a refuzat să pună buletinele în urna de vot. Președintele BESV a chemat poliția pentru că aceasta făcea gălăgie. Poliția a escortat cu forța alegătoarea din SV, iar buletinele i-au fost luate cu forța de un membru BESV și aruncate în urna de vot.  SV 25/04 Orhei. La 20:15, în incinta SV a venit un alegător în stare de ebrietate. Acesta a manifestat un comportament agresiv, strigând și insultând la reprezentanții lui Alexandr Stoianoglo (PSRM) și PR. Președintele BESV a solicitat intervenția poliției pentru a aplana situația. În rezultat, alegătorul s-a liniștit, a votat și a plecat.  SV 13/22, Dondușeni, Sudarca. La 18:55 în incinta SV s-a prezentat un alegător în stare de ebrietate, apoi a votat. La 20:20 a revenit în SV și a dorit să voteze, când operatorii au zis că el a votat astăzi, domnul a început să zică că altă persoană a votat în locul lui. La fața locului a fost invitată politia. După verificarea camerei video s-a confirmat că domnul deja a fost prezent astăzi. Incidente legate de organizarea votării  Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 10 cazuri. Conform legislației în vigoare, urnele de vot trebuie să fie sigilate cu 4 sigilii pentru a asigura integritatea procesului electoral.   SV 01/028, Chișinău, Botanica. Urnele de vot nu sunt sigilate corespunzător, o urnă este cu 4 sigilii și o urnă este cu 3 sigilii,. Potrivit președintelui BESV un sigiliu s-a rupt.  SV 25/005, Orhei, Orhei. Urna staționară aflată in uz ă fost sigilată cu 3 sigilii, urnele de rezervă în număr de 2 sunt sigilate cu 2 sigilii și 1 urna cu 3 sigilii. Urna mobilă este sigilată cu 2 sigilii.  SV 16/035, Edineț, Hăncăuț. Urnele de vot staționare au doar 3 sigilii.  SV 21/17 Ialoveni, Dănceni. La 18:00, când doi dintre membrii BESV s-au întors din sat urna mobilă, s-a observat că aceasta nu era sigilată. Președinta BESV a sigilat urna mobilă peste o oră de la întoarcerea în incinta SV.  SV 9/18, Călărași, Codru. Urna staționară de vot avea doar 2 sigilii. A fost  anunțat președintele BESV, și au fost aplicate și celelalte 2 sigilii.  SV 30/47, Strășeni, Zubrești. Urnele staționare au fost sigilate doar cu câte doua sigilii. Președintele BESV a argumentat că nu a avut timp să sigileze urnele de vot potrivit procedurilor legale. La sesizarea observatorului au mai fost aplicate sigiliile care lipseau.  SV 16/22, Edineț, Brînzeni. Două urne staționare au fost sigilate cu câte 2 sigilii. Președintele BESV a motivat ca au primit mai puține.  SV 1/79, Chișinău, Buiucani. Urnele de vot au fost sigilate doar cu 3 sigilii în loc de 4. Președintele BESV a comunicat că trebuie să țină în rezervă 6 sigilii pentru saci.  SV 29/7, Soroca. Urna staționară este sigilată doar cu 3 sigilii.  SV 25/67, Orhei, Semănanca. Urna mobilă a fost sigilată cu 2 sigilii. Președintele a văzut, dar nu a reacționat. Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în într-un safeu/dulap din interiorul secției de votare – 1 caz. Precizăm că, păstrarea buletinelor nerepartizate trebuie să aibă loc în conformitate cu reglementările legale, pentru a asigura integritatea și securitatea procesului electoral.   SV 4/36 Anenii Noi, Telița. Buletinele de vot nerepartizate sunt păstrate pe masa președintelui BESV, nu în safeu și nu în dulap. Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 18 cazuri. Orice oprire a filmării poate ridica suspiciuni și poate afecta încrederea publicului în corectitudinea alegerilor.    SV 18/066, Florești, Vărvăreuca. Camera video a fost deteriorată după ora 14:00. Un alegător s-a împiedicat de fir și a stricat camera video. A fost întocmit act de constatare a deteriorării camerei video.  SV 01/297, Chișinău, Tohatin. La 18:20 echipa mobilă a vizitat secția de votare. Observatorii au constatat că camera video nu funcționează . Președintele BESV a motivat că din motive tehnice (camera probabil defectă) procesul de filmare nu a avut loc întreaga zi. După spusele lui informația a fost transmisă de dimineață la CEC .  SV 20/035, Hâncești, Fîrlădeni. La ora 18:20 am observat ca camera video nu înregistrează procesul de votare. Președintele BESV, la momentul aflării echipei mobile a încercat să remedieze problema, dar fără succes.  SV 29/32 Soroca, Holoșnița. Procesul de filmare a votării nu a fost pornit de la momentul deschiderii SV din cauza că cardul de memorie era plin. La ora 18:30, problema nu a fost remediată.  SV 18/55, Florești, Cenușa. Pe parcursul zilei, camera video nu a funcționat. A fost întocmit un act de constatare.  SV 31/15, Șoldănești, Dobrușa. Camera video nu este funcțională din cauza unor defecțiuni tehnice. Președintele BESV este la curent cu această problema.  SV 29/59, Soroca, Regina-Maria. Intrând în secția de votare, observatorul a constatat că camera video era oprită, pe motiv că în secția de votare sunt puține prize. După observație președintele BESV a conectat înapoi camera video.  SV 6/34, Briceni, Pererîta. Camera video era conectată, doar ca nu era setată in regim de înregistrare. După observație, președintele BESV a pornit înregistrarea.  SV 38/141, Republica Italiană, Trento. La 18:40 camera video s-a întrerupt înregistrarea video pe motivul că memoria cardului s-a umplut. Acest fapt a fost sesizat de membrul secției de votare. La moment se caută soluționarea prezentei probleme.  SV 38/141, Republica Italiană, Trento. La 18:40 s-a întrerupt înregistrarea video pe motivul că memoria cardului s-a umplut. Acest fapt a fost sesizat de membrul secției de votare. La moment se caută soluționarea prezentei probleme.  SV 31/11, Șoldănești, Cotiujenii Mari. De la ora 19:30 este deconectată camera video. Președinta BESV a făcut act de constatare.  SV 20/52, Hîncești, Onești. La ora 20:04, observatorul că camera video este doar conectată, dar nu înregistrează. După sesizarea observatorului, a fost pornită înregistrarea.  SV 12/10, Criuleni, Cimișeni. La 21:03 camera video a fost deconectată de către un membru BESV. Până la moment încă nu a fost conectată camera.  SV 38/223 Statele Unite ale Americii, Las Vegas. La 08:15 ora locală, cineva din alegatori a atins neintenționat camera de filmare și aceasta și-a schimbat poziţia, filmând în alta direcție (în jos). Incidentul a fost depistat de către membrii BESV peste aproximativ 5 min. La 09:19 a fost schimbată poziţia camerei de filmat complet.  SV 01/080 Chisinau, Buiucani. După declararea procesului de votare inchis, camera video nu a fost pozitionata astfel incat sa inregistreze procesul de desigilare urne si numărare. Camera a fost conectata abia la 21:29 la observatia Observatorului Promo-LEX. Potrivit operatorului, acesta a primit un mesaj in care se spunea ca camera urmeaza sa inregistre in intervalul 07:00 – 21.00.  SV 01/202 Chisinau, Rîscani. O dată cu începerea numărării voturilor, camera, ca și toată ziua de astăzi, este deconectată. Nu se știe de ce nu lucrează camera, operatorul SIAS a sunat la CEC dar nimic nu s-a rezolvat. A scris o constatare că nu lucrează camera și atât.  SV 37/24, Florești, Sănătăuca. De la 07:45 și până la 21:00, nu s-a putut conecta camera video.  SV 02/48, Bălți. La ora 21:24, camera video s-a deconectat. După deconectare (aproximativ un minut), unul dintre operatori a intervenit și a reconectat camera la o altă sursă de energie. Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (erori tehnice, probleme ce țin de înscrierea alegătorilor etc.) – 7 cazuri. În situația în care SIAS Alegeri devine nefuncțional, pot apărea blocaje în procesul de înregistrare a alegătorilor, care se prezintă la vot. Rolul acestui sistem este inclusiv de a preveni votarea multiplă.   SV 01/206 Chișinău, Râșcani. La verificarea in SIASA unor alegatori li s-a comunicat ca urmează sa voteze la Ungheni. Ajunsi in SV la Ungheni SIASA a arătat că persoanele deja au votat la Chișinău. Alegătorii au votat, iar BESV 206 au întocmit un act de constatare a votului eronat.  SV 01/255 Chișinău, Durlești. La verificarea in SIASA unui alegator i s-a comunicat ca nu este arondat la SV data de votare, deși conform buletinului – anume aici. Alegatorului i s-a propus sa voteze pe lista suplimentară dar acesta din urma a refuzat, indignat fiind de lipsa acestuia in lista de bază. Întrucât in SIASA alegatorul a  fost bifat ca  participant la votare a fost necesară intervenția politiei si depunerea de către alegator a refuzului de participa la vot.  SV 01/241 Chișinău, Râșcani. La verificarea in SIASA unui alegator, care era inclus in lista de bază, i s-a comunicat ca a votat deja in Spania. Președintele a sunat la CEC și i s-a spus că persoana nu poate vota din motiv că i s-a folosit deja identitatea și că este o fraudă. I s-a recomandat insistent alegătorului să meargă la sectorul de poliție pentru a depune o plângere. În secție nu a fost făcută contestație pe această situație. Persoana nu a votat în secție.  SV 01/220 Chișinău, Râșcani. Un alegator s-a prezentat la SV însă nu a putut vota pentru ca in SIASA figurează ca acesta deja a votat la o alta SV. Alegatorul susține ca nu a votat acolo pentru ca acolo, după verificarea in SIASA i s-a comunicat că este arondat anume la acesta SV. Alegatorului i s-a refuzat sa voteze sugerândui-se sa se întoarcă la secția precedenta unde deja a fost bifat in liste.  SV 1/82, Chișinău, Buiucani. Unii alegători cu viza de reședință valabilă nu au putut fi identificați in SIAS Alegeri. Aceștia au votat pe listele suplimentare.  SV 01/115 Chisinau, Centru. La ora 18:14, la SV s-a apropiat o alegătoare care susține că nu a votat, dar în lista SIAS alegeri se arată că a votat la altă secție. Dna presedinta a BESV a sunat la CEC, s-a adeverit că a fost o eroare de sistem și CEC a permis să voteze. În urma incidentului s-a depus și înregistrat o contestație.  SV 38/223, Statele Unite ale Americii, Las Vegas. La 07:05 s-a constatat că operatorii SIAS „Alegeri” mai mult de 20 minute nu au putut introduce datele alegătorilor deoarece nu le funcționa SIAS „Alegeri”.  Deficiențe în listele electorale – 6 cazuri.   SV 01/086, Chisinau, Buiucani. Un alegător a identificat in lista electorala soția sa decedata de mai mult timp.  SV 30/04 Strășeni. La 17:40, la verificarea datelor de operatorul SIAS Alegeri, un alegător nu a fost identificat a fi atribuit la SV respectivă, fiind înregistrat drept fără viză de reședință, cu toate că adresa din buletin corespunde SV respective. Alegătorul a votat, fiind înregistrat în lista suplimentară.  SV 30/06 Strășeni. La 17:34, la verificarea datelor de operatorul SIAS Alegeri, un alegător nu a fost identificat a fi atribuit la SV respectivă, fiind înregistrat drept fără viză de reședință,  cu toate că adresa din buletin corespunde SV respective. Alegătorul a votat, fiind înregistrat în lista suplimentară.  SV 02/38 Bălți. În intervalul 16:36-18:10, cel puțin cinci alegători nu s-au regăsit în sistemul SIAS Alegeri la SV respectivă. Acestora le-a fost permisă votarea, fiind incluși în listele suplimentare.  SV 1/99 Chișinău, Buiucani. La 15:32 un alegător, deși avea viza de reședință în zona SV s-a prezentat pentru a-și exercita dreptul de vot, dar nu s-a regăsit în lista electorală. Alegătorul a putut să-și exercite dreptul de vot, fiind adăugat în lista suplimentară.  SV 30/06 Strășeni. La 18:54, un alegător, deși avea viza de reședință în zona SV, nu s-a regăsit în lista electorală. În rezultat, acesta a votat, fiind inclus în lista suplimentară. Altele – 11 cazuri.   SV 01/210, Chisinau, Riscani. La ora 17:46 o doamnă a luat 2 buletine de vot, a votat pentru prezidențiale dar cel pentru referendum l-a rupt și refuza să-l lase. Președinta BESV s-a implicat și alegătoarea a lăsat buletinul de vot rupt și a plecat. Buletinul a fost luat de către președintă cu intenția de a-l anula.  SV 30/15 Strășeni, Cojușna. A fost deconectată energia electrică pe vreo 5 minute – timp în care SV și-a continuat activitatea.  SV 26/11, Rezina, Cogîlniceni. In secția de votare reprezentantul PSRM întocmește lista persoanelor care au votat până la momentul dat.  SV 38/122 Republica Italiană, Bologna. La 19:10 s-a anunțat că procesul de votare va fi stopat din cauza că o persoană care lucrează în încăpere a recepționat un apel care spunea că secția ar putea fi minată. Au fost sesizate autoritățile locale, iar toate persoanele au fost evacuate.  SV 38/223 Statele Unite ale Americii, Las Vegas. SV nu a fost asigurat cu laptop-uri. Primul laptop a fost adus abia la 8:30, președintele BESV a vrut să conecteze al doilea laptop și a anunțat că nu funcționează VPN și nu este posibil conectarea laptopului. La 09:56 erau prezenți doi operatori și doar un laptop funcțional.  SV 8/10, Cantemir, Capaclia. La verificarea de către operator SIAS a IDNP alegătorului, conform datelor din SIAS Alegeri, alegătorul și-ar fi exercitat dreptul de vot deja in altă secție de votare (IMSP Spitalul Clinic Republican “T. Moșneaga” strada N. Testemițeanu, nr. 29 ( municipiul Chișinău, sectorul Centru) la orele 15:49. Alegătorul a susținut ca el nu a votat. Președintele BESV a luat masuri, si s-a constatat că a fost greșeală, s-a făcut act de constatare, dar alegătorul nu a votat.  SV 36/13 UTAG, Ceadîr-Lunga. La 20:45, la SV s-a prezentat o alegătoare care a prezentat un act de identitate străin (buletinul de identitate al susorii sale) și a încercat să voteze. Operatorii SIAS Alegeri au observat că buletinul de identitate este străin și nu i-au permis să voteze.   SV 20/46 Hîncești, Mingir. În jurul orelor 20:34, în camera alăturată de SV a avut loc un incendiu. În rezultat, s-a deconectat energia electrică. Totuși, procesul de votare nu a fost suspendat, fiind folosite lanterne și luminile de la telefon. Camera video a continuat înregistrarea, lucrând pe baterii. La 21:25, energia electrică nu a fost restanbilită, căutându-se metode alternative (generatoare), nefiind afectată însă activitatea BESV.  SV 14/6 Drochia. La ora 9.00 un alegător a refuzat să pună în urna de vot ambele buletine, pentru care a semnat. A pus în urna de vot doar buletinul pentru prezidențiale, iar cu cel de la referendum a intenționa în mod deschis să iasă cu el din secție, la solicitatarea membrilor secției de a pune buletinul de vot în urnă, alegătorul a devenit agresiv și a rupt acel buletin. Din discuție cu președinta biroului, observatorului i s-a comunicat că a fost chemată poliția.  SV 01/210 Chisnau, Rîșcani. La indicația presedintelui BESV, anularea buletinelor neutilizate a inceput la 20:44. Membrii au fost ajutati (la anulare) de catre reprezentantul P. Nostru.  SV 22/01 Leova. La 21:00, un alegător a luat buletinul de vot și l-a murdărit cu pixul, după care a încercat să arunce buletinul în urna de vot. Președinta BESV a insistat că în urnă pot fi aruncate buletinele cu ștampila votat aplicată. În rezultat, alegătorul a mers în cabina de vot și a aplicat ștampila în buletinele de vot distruse cu pixul, după care le-a aruncat în urna de vot.  SV 01/298 Chisinau, Truseni. La repartizarea buletinelor de vot pe concurent/opțiune, participau toți membrii. Președinta nu a fost împotrivă așa ca au continuat cu toate buletinele de vot la fel. 
22:40
Indiferent de rezultatul acestor alegeri, lupta noastră pentru binele cetățeanului și Republicii Moldova va continua. Vom lupta ca vocea fiecărui cetățean să fie auzită! Declarația a fost făcută de Renato Usatîi la încheierea procesului de votare la scrutinul prezidențial.Totodată, el a mulțumit tuturor cetățenilor care au participat la aceste alegeri și au demonstrat interes și devotament față de Republica Moldova. „Fiecare vot contează și este esențial pentru viitorul pe care ni-l dorim cu toții – un viitor stabil și prosper pentru Republica Moldova. Moldova are nevoie de un președinte responsabil! Un președinte care să-și asume toate problemele acestei țări”, a declarat Renato Usatîi.El a mulțumit în mod special echipei pentru munca efectuată în această perioadă și celor care încă sunt la muncă.
22:30
Candidatul independent pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, a adresat un mesaj de mulțumire tuturor cetățenilor moldoveni din țară și din  străinătate, care au votat pentru el și pentru o Moldovă normală. În același timp, fostul ministru de Externe pune la îndoială legalitatea scrutinului prezidențial.„Vă mulțumesc tuturor celor care ați mers astăzi la urne și ați votat pentru o Moldovă normală, împreună cu mine, Tudor Ulianovschi! Prin gestul vostru, ați ales viitorul, nu trecutul, și ați demonstrat că vă pasă de direcția în care merge țara noastră. Fiecare vot exprimat contează enorm și reflectă dorința noastră comună de a aduce schimbarea pe care o dorim cu toții pentru Republica Moldova. Încrederea pe care mi-ați acordat-o mă onorează, mă responsabilizează și îmi dă puterea de a continua lupta pentru o Moldovă normală, prosperă și unită, pe care o merităm cu toții. Promit să nu vă dezamăgesc și să rămân fidel principiilor pe care le-am împărtășit în această campanie electorală”, a declarat Tudor Ulianovschi, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.Candidatul la Președinție a reiterat despre faptul că mai mulți cetățeni moldoveni din diasporă l-au informat despre cum a decurs procesul electoral în secțiile de votare în străinătate și că prezența la vot a fost mult mai mică față de alegerile prezidențiale precedente.„Chiar am sperat că alegerile vor fi corecte și transparente, dar am fost sesizat despre mai multe încălcări comise la secțiile de votare în diasporă, în baza cărora am informat Comisia Electorală Centrală. La alegerile prezidențiale din 2020, în special în turul II, au fost cozi interminabile la secțiile de votare din străinătate. Astăzi, însă, am văzut puțini oameni la secțiile de votare, dar numărul participanților la urne, menționate în rapoarte au fost destul de mari. Vedeți videourile și fotografiile făcute de cetățenii din diasporă, la alegerile din 2020 și faceți singuri comparația. Actuala guvernare a reușit astăzi să ne fure votul și viitorul. Vom discuta mai multe despre aceste abateri odată ce procesul de numărare se va încheia. Vă mulțumesc încă o dată pentru încredere, sprijin și pentru că ați ales să fiți parte a schimbării! Împreună, putem construi o Moldovă normală, împreună cu Tudor Ulianovschi!”, a concluzionat Tudor Ulianovschi.
22:20
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a venit cu un mesaj la închiderea secțiilor de vot. El a mulțumit tuturor pentru implicare și vot.„Vreau să vă mulțumesc din suflet pentru implicare, pentru fiecare vot, pentru energia și încrederea pe care le-ați investit în acest proces democratic. Indiferent de rezultatele acestui scrutin, contează că, astăzi, fiecare dintre voi a avut un cuvânt de spus. Vă mulțumesc pentru că ați ales să participați și pentru că ați demonstrat, că Moldova este o țară vie și hotărâtă să-și definească viitorul”, a declarat Stoianoglo.
22:00
„Alegerile au fost furate când toți șefii SIS, ai procuraturii, ai poliției și ai CNA au fost numiți la ordinul Maiei Sandu - și nu deoarece corespundeau funcțiilor, ci pentru că sunt gata să execute orice ordin”. Declarația aparține candidatei independente, Natalia Morari, care a venit cu un mesaj după închiderea secțiilor de vot. Ea spune că a început lupta politică acum trei luni și oricare va fi rezultatul, acesta deja este un rezultat bun. „Am intrat în politică acum 3 luni și voi rămâne în ea cel puțin încă 20 de ani. Indiferent cât de mult cineva se va opune sau câte obstacole ne vor fi create, împreună cu echipa mea vom implementa planul de reforme, care va transforma țara noastră într-un miracol economic. Cei care astăzi se opun cu înverșunare, mâine vor dori să fie parte a echipei noastre. Singurul lucru trist este că țara noastră își pierde timp”, a declarat Natalia Morari. Totuși, Morari spune că legerile au fost furate când Maia Sandu a numit „oameni loiali în fruntea parlamentului și a comisiilor parlamentare, în fruntea guvernului și ministerelor, în fruntea CEC și a Consiliului Audiovizualului, în fruntea televiziunii publice, a Băncii Naționale și altor instituții, care au acționat în campania electorală de partea Maiei Sandu și împotriva oamenilor”. „Alegerile au fost furate atunci când contracandidații Maiei Sandu se luptau cu săptămânile să-și deschidă, oficial, contul bancar. Alegerile au fost furate când agitatorii și voluntarii contracandidaților erau intimidați de organele de forță. Alegerile au fost fraudate de luni de zile când presa controlată de actuala putere turna zoaie pe contracandidații Maiei Sandu, îndeosebi pe unii dintre ei, în timp ce actuala președintă se bucura de cea mai blândă atitudine. Alegerile au fost furate de fiecare dată când un medic sau un învățător au fost amenințați cu concedierea dacă deschis susțineau alți candidați. Alegerile au fost furate ori de câte ori funcționarii publici a fost forțați să facă campania Maiei Sandu”, a declarat Natalia Morari. 
21:40
Ca urmare a alertei cu bombă la o secție de vot din Bologna, s-a luat decizia de suspendare a procesului de vot pentru o scurtă perioadă de timp, în vederea verificării spațiului de către autoritățile abilitate italiene.  Odată cu anunțul despre minarea clădirii, Biroul electoral al secției de votare a permis participarea la vot a tuturor cetățenilor aflați în așteptare, după care autoritățile italiene au decis evacuarea și începerea verificărilor corespinzătoare.  În toată această perioadă, buletinele au fost păstrate în spațiu securizat, iar urna de vot a continuat să fie monitorizată cu camera video pusă la dispoziție de către CEC.  După încheierea acțiunilor de verificare, în funcție de rezultat, secția de votare își va relua activitatea.  La acest moment, biroul electoral al secției de votare din Bologna nu raportează cetățeni în așteptare.
14:50
Candidatul la fotoliul de șef al statului, Irina Vlah, și-a exercitat astăzi votul la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional, afirmând că a votat pentru o Moldovă pașnică și neutră.„Astăzi am venit cu o dispoziție foarte bună, împreună cu fiica. Am votat pentru o Moldovă pașnică, neutră, de unde oamenii nu pleacă, unde societatea trăiește în armonie și unitate. Am votat pentru un președinte care va avea grijă de oameni. Împreună noi credem în viitorul Republicii Moldova”, a declarat Irina Vlah.
14:50
Dumitru Matcovschi, unul dintre titanii literaturii basarabene și un adevărat simbol al Mișcării de Renaștere Națională, ar fi împlinit astăzi 85 de ani. Marele poet și scriitor s-a născut în comuna Vadul-Raşcov, la 20 octombrie 1939, judeţul Soroca, astăzi raionul Șoldănești, și a plecat la cele veșnice în 2013, la vârsta de 73 de ani.În perioada sa de activitate literară a editat peste 50 de volume, cărți de poezie, proză, multe dintre acestea fiind puse pe note și devenind șlagăre. „Bucurați-vă, prieteni” este unul din cele mai cunoscute cântece din repertoriul muzicii ușoare autohtone.Dumitru Matcovschi a scris, de asemenea, și piese de teatru, precum Președintele, Cântec de leagăn pentru bunici, Piesă pentru un teatru provincial, Pomul vieții, Abecedarul, Ion Vodă cel Viteaz, Sperietoare, Tata, Troița, Bastarzii etc. Troița a fost ecranizată în 1993 prin premiera filmului televizat de lung metraj cu același nume.În 1996, poetul a fost decorat cu Ordinul Republicii Moldova, iar în 2012 a devenit cavaler al Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria A „Literatură”, acordat de președintele României, Traian Băsescu.Dumitru Matcovschi s-a stins din viață pe 26 iunie 2013. A fost înmormântat cu onoruri militare în satul său de baștină.Un bust al poetului Dumitru Matcovschi se află pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt" din municipiul Chișinău, iar un al bust - în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca.
14:40
Candidata PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu a votat astăzi la alegerile prezidențiale și referendum. Ea spune că „votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace și libertate și „pentru ca Moldova să poată să-și construiască viitorul pe care-l dorește și pe care-l merită. Moldovenii trebuie să-și determine soarta”.  „Votul fiecăruia este important. Nu este doar o ștampilă pe hârtie. Este cuvântul tău pentru soarta ta. Este alegerea pentru cum vei trăi începând cu ziua de mâine. Dragi moldoveni de acasă, dragi moldoveni de peste hotare, ieșiți la vot! Luați 2 buletine de vot - unul pentru referendum și altul pentru alegerile prezidențiale”, a declarat Maia Sandu. 
14:20
Fosta procuroare anticorupție, Victoria Furtună, și-a exercitat dreptul la vot. Aceasta a votat la Hâncești, de unde a declarat că își dorește „o Moldovă care are relații bune cu toate țările lumii”. „Am votat pentru viitorul Republicii Moldova, pentru o Moldova furtunoasă, pentru o Moldovă care are relații bune cu toate țările lumii. Am votat pentru noi, poporul. Am votat pentru a restabili istoria țării noastre, limba țării noastre și credința în bunul Dumnezeu. Și vă asigur să împreună vom fi creatorii unei noi Moldove”, a spus Victoria Furtună.
14:10
Candidata la șefia statului, Natalia Morari, și-a exercitat dreptul la vot. Morari a fost însoțită de fiul, fratele și mama sa. Ea a luat un singur buletin de vot, boicotând astfel referendumul Maiei Sandu.  „Am luat un singur buletin. Eu mi-am expus opinia mea încă înainte de alegeri. Eu nu vreau să particip într-o imitare, pentru că mie îmi pare că organizarea acestui referendum într-o zi cu alegerile prezidențiale este, de fapt, o încălcare flagrantă a principiilor europene. De aceea eu optez pentru eurointegrare, dar printr-un alt referendum, organizat într-o altă zi decât în ziua alegerilor prezidențiale”, a mai spus Natalia Morari.Jurnalista a declarat că a votat pentru „o schimbare pe care o merită fiecare cetățean” și pentru „o Moldovă nouă”, din care cetățenii să nu vrea să plece. „Eu am votat pentru o schimbare pe care o merită fiecare cetățean al Republicii Moldova, fie că trăiește în țara noastră, fie că e plecat de mulți ani. Am votat pentru o Moldovă nouă, din care să nu vrei să pleci și în care să dorești să revii”, a menționat Morari.
14:00
Candidatul independent pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, a votat astăzi pentru o Moldovă a normalității, unității și prosperității. Totodată, el i-a îndemnat pe alegători să iasă în număr mare la urne și să voteze pentru viitorul Republicii Moldova, nu pentru trecut. Diplomatul s-a prezentat la secția de votare, din incinta Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău, pentru a-și exprima opțiunea de vot. El a fost însoțit de soția sa, Corina Cojocaru, și de fiica lor mai mare.După ce și-a exercitat dreptul de vot, Tudor Ulianovschi a făcut declarații de presă, subliniind importanța acestor alegeri pentru viitorul țării. De asemenea, el a îndemnat cetățenii să participe activ la scrutin, menționând că fiecare vot contează și poate influența semnificativ direcția pe care o va urma Republica Moldova, în următorii ani.„Am votat pentru viitorul Republicii Moldova, pentru un viitor prosper, unde există normalitate, înțelegere, unitate și dorință de a ne dezvolta împreună. Îndemn pe toată lumea să iasă la vot. Participarea voastră la acest scrutin electoral este foarte importantă pentru viitorul nostru. Votați viitorul, nu trecutul. Am votat pentru copiii noștri, ca să aibă toate condițiile la școală, universitate,  clinici și spitale. În ceea ce privește parcursul european al Moldovei, acesta trebuie să fie în interesul țării noastre. Tot astăzi, împreună cu familia mea, am pus prima piatră de temelie pentru ca drepturile omului să fie respectate”, a declarat Tudor Ulianovschi.Fostul ministru de Externe și-a exprimat speranța că procesul electoral va continua fără abateri de la legislație, subliniind că este esențial ca voturile cetățenilor să fie respectate și numărate corect.„Contez foarte mult că aceste alegeri se vor desfășura fără abateri, fără fraude. În calitate de jurist, doresc ca în Moldova să domine legea și dreptatea, iar scrutinul să fie evaluat pozitiv de către toți care monitorizează aceste alegeri atât în țară, cât și peste hotare!”, a adăugat candidatul independent pentru alegerile prezidențiale, Tudor Ulianovschi.
13:50
Candidatul susținut de Blocul „Împreună”, Octavian Țîcu, și-a exercitat dreptul la vot în jurul orei 10:00. La secția de votare a venit împreună cu soția și fiul său.„Am spus nu războiului. Am spus da păcii pentru că avem nevoie mai mult ca niciodată de pace, de un viitor previzibil, o economie puternică”. 
13:50
Candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Renato Usatîi, alături de mama sa și împreună cu echipa, au votat la alegerile prezidențiale.La ieșirea din secția de votare Renato Usatîi a  declarat că și-a dat votul pentru ca tot ce a fost în ultimii peste 30 de ani să nu se mai repete și cetățenii să voteze așa încât peste 4 ani să nu mai vrea schimbare. „Am votat pentru ca la următoarele alegeri lumea să vrea deja stabilitate, nu schimbare în bine! De peste 30 de ani oamenii votează doar ca să schimbe ceva, pentru că întotdeauna lucrurile merg prost. Am votat pentru faptul ca oamenii odată și odată să știe că în casa noastră este un gospodar, care nu doar răspunde de tot, dar și face totul pentru oameni”, a declarat Renato Usatîi.El a îndemnat toți cetățenii care se află în Republica Moldova și peste hotare să iasă la vot, pentru ca să nu ne fie furată țara: „Fac apel către toți cei din țară și din diaspora să iasă la vot. Fiecare vot contează, nu doar pentru un candidat anume, ci pentru viitorul Republicii Moldova!”.Întrebat de jurnaliști, câte buletine a luat în secția de vot, el a răspuns că a luat un singur buletin, aceasta fiind poziția sa personală, însă mama sa a luat două buletine: „Este poziția mea personală. Mama a luat două buletine de vot. Eu am făcut apel către cetățeni să facă așa cum știu ei! Consider că nu are dreptul nimeni să-și asume decizia sutelor de mii sau a milioanelor de cetățeni”.De asemenea, în răspunsurile pentru jurnaliști Renato Usatîi a mai declarat că pledează pentru o politică externă echilibrată, iar președintele țării să lucreze doar în interesul statului Republica Moldova și al cetățenilor țării noastre.
13:40
Peste 442 de mii de alegători au votat la referendumul republican constituțional până la ora 12.00, ceea ce constituie o prezență la vot de 16,14%. Datele au fost oferite de către președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, la o conferință de presă.Referendumul va fi validat dacă la urne se vor prezenta cel puțin o treime din numărul de alegători înscriși pe listele electorale – aproximativ 940 de mii de votanți. Totodată, legea se va considera adoptată dacă pentru acesta vor vota majoritatea cetățenilor care au participat la referendum.Datele sunt prezentate de către Comisia Electorală Centrală cu o ușoară întârziere, întrucât acestea nu sunt colectate în sistemul informațional în timp real, așa cum se întâmplă în cazul participării la prezidențiale. În cazul referendumului, din fiecare secție de votare, se raportează numărul de semnături pentru al doilea buletin, a precizat șefa CEC.
11:50
Candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, și-a exercitat dreptul la vot. Acesta a venit la secția de vot alături de soția și fiica sa. „Sper că și dumneavoastră deja ați votat și ați decis soarta țării. (...) Mă simt fericit că am contribuit prin votul meu la o decizie importantă, la viitorul țării noastre. Îndemn toți cetățenii R. Moldova să vină la aceste alegeri, pentru că de noi astăzi depinde ce va fi în R. Moldova în următorii patru ani. Noi am avut o campanie electorală prin care ne-am străduit să vă informăm despre realitățile în Republica Moldova, despre planurile noastre și mereu v-am insuflat optimism”, a declarat Ion Chicu.Chicu a subliniat că și-a dat votul pentru „statul nostru” și pentru dezvoltarea de mai departe a acestuia. De asemenea, votul fostului premier vrea să exprime sprijinul pentru jurnalistul Gheorghe Gonța. „Am votat pentru statul nostru, să rămână să se dezvolte, am votat ca dumneavoastră să aveți acces la informațe de interes public, am votat ca domnul Gheorghe Gonța să poată să-și ducă mai departe activitatea. La mulți ani, Republica Moldova, la mulți ani, stimați concetățeni!”, a conchis fostul prim-ministru.
10:40
Fostul premier Vasile Tarlev, candidat la alegerile prezidențiale, și-a exercitat dreptul la vot în cadrul scrutinului prezidențial și a referendumului republican constituțional desfășurate astăzi în Republica Moldova. Vasile Tarlev a fost cel mai matinal dintre candidați și a venit la secția de votare împreună cu soția sa.„Nu știu pentru cine a votat soția, dar eu am votat pentru un viitor mai bun, mai fericit, pentru prosper, pentru stabilitate, pentru succes”, a declarat Vasile Tarlev.Candidatul a precizat că a luat două buletine de vot: unul pentru alegerile prezidențiale și altul pentru referendumul republican constituțional.
10:30
Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie 2024 constată că până la ora 9.00 Misiunea a recepționat 173 semnalări de incidente de la observatori, prezentul comunicat incluzând 34 de incidente prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX la ora respectivă.Incidente semnalate la deschiderea secțiilor de votareIncidente legate de omisiunea asigurării ordinii în secția de votare și în raza a 100 m Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 7 cazuri. Amintim că, responsabilitatea de a înlătura materialele de publicitate revine în sarcina APL și a președinților de BESV. Această măsură are scopul de a proteja alegătorii de influențe exterioare în momentul exprimării votului.   SV 35/6, Taraclia. În incinta SV era prezent un pliant cu privire la referendumul constituțional. La sesizarea membrilor BESV, aceștia au înlăturat materialul. SV 01/298 Chișinău, Trușeni. În incinta SV, pe lângă drapelul comunei Trușeni, este prezent și drapelul Uniunii Europene. SV 16/31, Edineț, Fetești. Pe panoul de informare a primăriei au fost constatate materiale electorale cu privire la referendumul constituțional. SV 6/18, Briceni, Corjeuți. Înainte de deschiderea secției, în preajma SV au fost observate plasate materiale electorale cu îndemn electoral pentru o opțiune la referendumul constituțional. Membrii BEVS au înlăturat afișul. SV 1/18, Chișinău, Botanica. Vizavi de SV a fost observat un pliant cu mesaj electoral în privința referendumului constituțional. SV 16/2, Edineț. În preajma SV a fost observat un banner cu informație electorală privind subiectul referendumul constituțional. SV 16/2, Edineț. În afara SV a fost observat un afișaj electoral cu un candidat la alegerile prezidențiale. Materialul se afla la aproximativ 70 m de SV. Președintele BESV a comunicat că acesta va fi înlăturat imediat. Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 4 cazuri. Această interdicție are drept scop asigurarea corectitudinii și transparenței procesului electoral, fără careva influențe.  SV 01/241 Chișinău, Rîșcani. Înainte de declararea secției de votare deschise (PV privind pregătirea SV nu era introdus în urna de vot, camera nu era poziționată asupra urnei de vot), președinta BESV a invitat în incinta SV 3 alegatori care așteptau afară. Alegătorii au participat la oficializarea deschiderii secției, s-au verificat la operatori, au primit buletine de vot, au votat și apoi au părăsit SV. SV 01/101 Chișinău, Buiucani. La procedura de pregătire a SV, înainte de deschidere, în incinta SV se aflapolițistul. La solicitarea președintei BESV polițistul a părăsit SV înainte de deschidere.   SV 38/72 Republica Elenă, Atena. La 6:40 în timp ce se pregătea deschiderea secției de votare, a venit o doamnă care vorbea în rusă și s-a prezentat ca fiind observator. Aceasta a prezentat pașaportul și a solicitat să fie lăsată să Președinte BESV nu i-a permis să observe și i-a zis sa revină cu acreditare și legitimație. Peste vreo 5-10 min dna a revenit cu ceva dovada pe telefon însă, aparent, reieșind din insuficiența probelor președintele BESV nu a lăsat-o sa participa ca observator. SV 38/122 Republica Italiană, Bologna. La 06:27 în secția de votare s-a prezentat o persoană drept concurent Președintele secției de votare i-a spus să aștepte în camera adiacentă secției de votare în timp ce urma să ia o decizie cu membrii comisiei electorale.Încălcări ale secretului votului (fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat; amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului) – 2 cazuri. Alegătorii nu au voie să facă poze cu buletinul de vot completat, să arate buletinul, iar plasarea acestora în urna de vot trebuie făcută într-un mod în care să nu fie vizibile opțiunile de vot.  SV 2/10, Bălți. Amplasarea defectuoasă a cabinei de vot pentru persoanele cu dizabilități, se vede opțiunea alegătorului. SV 25/55, Orhei, Peresecina. Cabinele de vot sunt amplasate în dreptul unor geamuri, aproximativ la 2 m distanță. Din exterior se poate observa acțiunile alegătorului de la spate. Geamurile nu sunt acoperite.Votarea nejustificată în grup – 1 caz. Votul trebuie să fie secret și liber exprimat, iar votarea în grup încalcă aceste principii și poate reprezenta o modalitate de control al votului sau de influență necorespunzătoare asupra alegătorului.  SV 37/18, Dubăsari, Cocieri. În cabina de vot au intrat doua persoane (soț și soție), fără să existe semne de dizabilități de vedere.Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 2 cazuri. Precizăm că, este esențial ca observatorii să poată monitoriza desfășurarea alegerilor pentru a asigura transparența și corectitudinea acestora.   SV 01/226 Chișinău, Rîșcani. Spațiul destinat observatorilor, inclusiv Promo-LEX, este in spatele unei coloane. Astfel, nu poate fi observat liber procesul de votare. Președintele BESV a argumentat prin lipsa spațiului, deși potrivit observatorului Promo-LEX părea suficient spațiu. SV 36/50 UTAG, Congaz. La solicitarea observatorului de a i se prezenta copia Hotărârii privind numărul de membri din care este constituit BESV, președintele organului electoral a declarat că este ocupată și nu dispune de timp pentru a prezenta actul necesar (la 07:35 încă nu fusese prezentat).Incidente legate de organizarea votării Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 5 cazuri. Conform legislației în vigoare, urnele de vot trebuie să fie sigilate cu 4 sigilii pentru a asigura integritatea procesului electoral.  SV 36/13 UTAG, Ceadîr-Lunga. Urna de vot staționară a fost sigilată doar cu 3 sigilii. SV 02/52, Bălți. Urnele de vot staționare au fost sigilate doar cu câte 2 sigilii. SV 11/42, Cimișlia, Selemet. La urna de vot staționară au fost aplicate 3. SV 1/110, Chișinău, Buiucani. Urnele de vot staționare (2) erau sigilate cu doar 3 sigilii. Potrivit președintelui BESV, au fost primite doar 7 sigilii. SV 20/26 Hîncești, Ciuciuleni. Urna de vot staționară a fost sigilată doar cu 3 sigilii, deoarece al 4-lea s-a deteriorat la ridicarea urnei.Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în într-un safeu/dulap din interiorul secției de votare – 2 cazuri. Precizăm că, păstrarea buletinelor nerepartizate trebuie să aibă loc în conformitate cu reglementările legale, pentru a asigura integritatea și securitatea procesului electoral.  SV 34/15, Telenești, Chițcanii Vechi. În pofida existenței unui safeu în incinta SV, buletinele de vot nerepartizate sunt păstrate la vedere, pe un geam. SV 25/43, Orhei, Jora de Mijloc. Buletinele de vot nerepartizate sunt păstrate pe un scaun/masă lângă președinta BESV, din motiv că nu au safeu/dulap. Membrii BESV au confirmat că și în scrutinele electorale precedente a fost aceeași situație.Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 8 cazuri. Orice oprire a filmării poate ridica suspiciuni și poate afecta încrederea publicului în corectitudinea alegerilor.   SV 36/33 UTAG, Beșalma. La momentul conectării camerei video s-a depistat că cardul de memorie este plin. Ca rezultat, camera video nu avea capacitatea de a înregistra procesul de votare. Până la 07:22, situația încă nu a fost soluționată. SV 29/32 Soroca, Holoșnița. Înainte de începerea deschiderii SV, s-a constatat că camera video nu funcționează. Președinta BESV a raportat organelor electorale superioare problema respectivă, fiindu-i recomandat să purceadă în regim normal la deschiderea SV, chiar dacă nu este înregistrarea video. La ora 07:45 problema încă nu a fost soluționată. SV 01/077 Chișinău, Buiucani În intervalul 07.19 – 07.30, din considerente tehnice/ lipsa bateriei, camera video a fost oprită. După remedierea defecțiunii procesul de filmare a fost asigurat. SV 34/15, Telenești, Chițcanii Vechi. Camera video a fost pornită abia la ora 07:00 din cauza că președintele BESV a uitat să  o pornească mai devreme. SV 12/10, Criuleni, Cimișeni. La 7:10 observatorul a verificat dacă camera video înregistrează și a constatat că aceasta nu funcționa. SV 25/15, Orhei. Camera video a fost conectată abia la 07:10, neobservându-se până la acel moment că aceasta, deși prezentă și instalată, nu era conectată. SV 37/19, Dubăsari, Cocieri. La 7:00 s-a depistat că, camera nu era pornită. SV 26/1, Rezina. Camera video nu funcționează începând cu ora 7.01. Președintele BESV a sesizat CECE-ul. CECE-ul le-a comunicat că urmează să le fie adusă camera de rezervă. La ora 07:15 când echipa mobilă a părăsit SV, iar camera nu era funcțională.Încetarea/ suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz. Precizăm că, orice întrerupere a procesului de votare trebuie justificată și documentată de către președintele SV și comunicată autorităților competente.  SV 01/088, Chișinău, Buiucani. În intervalul 7:01- 7:05 s-a deconectat lumina (defecțiuni tehnice). Pe durata remedierii la SV s-au apropiat doi alegători, aceștia au fost rugați să aștepte. După remedierea problemei alegătorii au fost invitați să voteze.Deficiențe în listele electorale – 1 caz.  SV 01/133, Chișinău, Centru. În lista electorală de bază nu se regăsea un alegător ce avea viza de reședință în raza SV și la precedentele scrutine a votata anume la aceasta SV.  După discuții mai apăsate cu președinta BESV, alegătorul a votat pe lista suplimentară.Altele – 1 caz.  SV 01/216, Chișinău, Rîșcani. Numărul buletinelor de vot nu coincide cu numărul alegătorilor înscriși în lista de bază (- 8 buletine de vot).  Potrivit președintelui BESV buletinele au fost receptionate in baza listelor vechi, noile liste includ încă 8 alegători.
10:10
Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, a declarat, după exercitarea dreptului la vot, că astăzi, locuitorii Republicii Moldova de pretutindeni votează pentru prezentul și viitorul copiilor noștri. „Am votat pentru prezentul și viitorul copiilor noștri. Am votat pentru cetățenii noștri și pentru dezvoltarea Republicii Moldova, astfel încât fiecare, de la mic la mare, de la sud la nord, aici, în centru, cei plecați sau cei care vor să se întoarcă, să poată avea condiții de trai mai bune”, a subliniat edilul.Totodată, Ion Ceban s-a arătat convins că lucrurile pot fi schimbate doar prin muncă și cu o adevărată echipă de profesioniști. „Astăzi, oamenii aleg, iar totul abia începe, deoarece schimbarea sau alternativa urmează”, a punctat Primarul General.Duminică, 20 octombrie, conaționalii noștri sunt chemați la urne pentru a-și exercita dreptul la vot, în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind schimbarea Constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.
19 octombrie 2024
13:30
Compania franceză Lagardere, ai cărei reprezentanți au afirmat că au venit la Chișinău fiind seduși de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este singura înscrisă la concursul controversat pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, scrie Telegraph.md. Informația ne-a fost confirmată de către responsabilii de la Aeroportul Internațional Chișinău, astăzi fiind ultima zi pentru depunerea actelor.Anunțarea rezultatelor va avea loc săptămâna viitoare, după primul tur al alegerilor prezidențiale.Amintim că sediul Lagardere este înregistrat într-un cămin din sectorul Buiucani al capitalei.Potrivit mai multor declarații publice, caietul de sarcini și condițiile legale pentru licitație și închirierea spațiilor au fost elaborate în așa fel încât doar compania Lagardere să se poată califica.Este de menționat că de licitație au fost interesați și alți ofertanți, însă condițiile impuse nu le-au permis să participe.Nu în ultimul rând, amintim că Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii, s-a prezentat ca principalul inițiator și organizator al licitației, chiar a avut o întâlnire cu partenerii Lagardere, după care s-a retras, menționând că de licitație se ocupă APP. La rândul său, în urma scandalurilor publice legate de licitație, Roman Cojuhari, directorul APP, a declarat că responsabili de organizarea licitației sunt membrii Comisiei de licitație de la AIC, responsabilitatea aparținând integral acestora.
12:10
La 17 octombrie, serverul de poștă electronică a Parlamentului a fost supus unui atac cibernetic. Cauzele și consecințele incidentului cibernetic sunt investigate de instituțiile de stat responsabile, anunță Parlamentul. În prezent, se desfășoară acțiuni pentru a asigura integritatea datelor și pentru a contracara utilizarea abuzivă și manipulatorie a informațiilor compromise.“Menționăm că, periodic, sunt înregistrate atacuri cibernetice asupra rețelelor și sistemelor informatice ale Parlamentului, frecvența cărora a crescut considerabil în ultima perioadă. Catalogăm orice informație care ar putea apărea în spațiul public potențial falsă”, se arată în comunicatul Parlamentului.
18 octombrie 2024
20:10
Referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 vor fi monitorizate de 2 061 de observatori naționali și internaționali. Astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat ultimii observatori care vor monitoriza scrutinele din această duminică. Din numărul total, 1 277 de observatori naționali reprezintă 5 asociații obștești din țară. Cei mai mulți observatori au fost acreditați la solicitarea Asociației Promo-LEX. Totodată, CEC a acreditat 784 de observatori internaționali. Aceștia reprezintă 24 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova (186 de persoane), 14 autorități electorale străine (24 de persoane), 2 asociații internațională (4 persoane), misiunea de observare a alegerilor din partea OSCE/ODIHR va fi reprezentată de 253 persoane, din partea ENEMO – 49 de persoane, Parlamentul Ucrainei – 11 persoane, Platforma Europeană pentru Alegeri Democratice – 16 persoane, Adunarea Parlamentară a Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră – 3 persoane, Organizația Internațională a Francofoniei – 6 persoane, Adunarea Parlamentară a OSCE – 51 de persoane, Parlamentul European – 16 persoane, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei – 32 persoane, SILBA – 36 persoane, IFES – 15 persoane, IRI – 37 de persoane, National Democratic Institute, Sucursala Chișinău – 36 de persoane, IDEA – 3 persoane, Consultul General al Turciei - 6 persoane. De asemenea, mai mulți observatori naționali au fost acreditați de către consiliile electorale de circumscripție naționale. Lista observatorilor acreditați de către CEC poate fi consultată pe pagina oficială a instituției https://cec.md, rubricile „Referendum republican constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”, compartimentul „Acreditarea observatorilor”. 
18:30
Candidatul independent Andrei Năstase a făcut astăzi totalurile campaniei electorale la Cetatea Sorocii. În fața susținătorilor săi, fostul lider al protestelor antioligarhice a îndemnat cetățenii să iasă la vot, subliniind că ziua scrutinului este momentul decisiv pentru viitorul țării.„Am așteptat 4 ani ca după ce am alungat oligarhii din țară, Republica Moldova să fie eliberată de scheme ilegale, corupție, să înceapă măcar să se vadă unele schimbări esențiale pentru un trai mai bun al oamenilor. Ceea ce vedem însă cu toții este o țară care a rămas sufocată de corupție, de incompetență, o țară săracă și mai plină de datorii decât a fost, o țară cu 220 de mii de oameni mai puțini”, a spus declarat Andrei Năstase.Năstase a subliniat că, la fel ca în lupta sa anterioară împotriva oligarhilor, va rămâne un om independent de partide și de influențele politice, alegând să candideze fără sprijinul unei formațiuni politice.„Am decis să candidez independent pentru că politica moldovenească a eșuat, nu există încredere în partide”, a afirmat el, adăugând că un președinte independent ar putea conduce țara „în interesul cetățenilor ei”.În final, Năstase a promis cetățenilor:„Dacă în primii doi ani de mandat nu îndeplinesc 50% din programul electoral, îmi depun demisia de onoare. Așa trebuie să procedeze toți politicienii, miniștrii, deputații, președintele țării”, a spus el, subliniind că politicienii ar trebui să fie responsabili față de promisiunile lor electorale. De asemenea, el a cerut ca viitorii președinți să fie obligați să participe la dezbaterile electorale, criticând faptul că unii candidați evită aceste confruntări directe.
18:30
„Sunt sănătoasă, mi-ajung forțe să lupt cu toți bandiții, fiți siguri”, a scris Maia Sandu, într-o postare pe Facebook. Se întâmplă după ce în spațiul public a apărut un nou fals, potrivit căruia șefa statului ar avea probleme de sănătate. „O nouă minciună mârșavă circulă - deja oamenii primesc și sms-uri - de data aceasta legată de sănătatea mea. Disperarea lor nu are margini și au ajuns să-mi atace cu falsuri familia, să-mi atace bunicii, să amăgească oamenii fără rușine”, a scris Maia Sandu. Cu o zi înainte, Maia Sandu a scris, într-o altă postare, despre apariția unor „minciuni” legate de bunicul său, fără a oferi prea multe detalii. „Bunicul meu a fost un gospodar cinstit, respectat de tot satul”, susține actuala președintă.
16:40
Susținătorii lui Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru la funcția de președinte, s-au adunat astăzi în centrul capitalei. În cadrul evenimentului de încheiere a campaniei electorale, Renato Usatîi s-a adresat cetățenilor îndemnându-i să iasă la vot pe 20 octombrie pentru a decide soarta Moldovei. „Cetățenii așteaptă ca noi să distrugem sistemul care blochează Republica Moldova timp de 33 de ani. Noi suntem ultima speranță pentru sute de mii de cetățeni din Republica Moldova. Astăzi, eu mă oblig să creăm un sistem în care vocea fiecărui cetățean să fie auzită! Și acest lucru este posibil. Eu nu sunt controlat nici din Est, nici din Vest. Singurul om care mă poate conduce este cetățeanul Republicii Moldova!”, a declarat Renato Usatîi.El a declarat că se angajează să oprească exodul din țară, încât forța noastră de muncă să lucreze pentru țara noastră, nu pentru state străine. „Plecau cu zeci de mii, acum pleacă cu sute de mi și noi contribuim la dezvoltarea altor state, dar statul Republica Moldova dispare. Aici, acasă împreună, vom construi, vom produce și vom face ca fiecare cetățean al țării noastre să se mândrească că muncește pentru Republica Moldova!”, a spus liderul Partidului Nostru.Susținătorii au scandat: „Renato Președinte – Moldova înainte!” și sloganul candidatului Partidului Nostru în această campanie „Doar pentru Moldova!”.La eveniment au fost prezenți toți primarii de orașe și sate, aleși din partea Partidului Nostru, care sunt în al doilea, al treilea, iar unii – în al patrulea mandat de primar, deputata Victoria Cazacu, care a aderat recent la Partidul Nostru, precum și viitorii consilieri prezidențiali în echipa lui Renato Usatîi, dar și numeroși membri ai echipei partidului.Renato Usatîi și-a încheiat discursul cu un mesaj de recunoștință pentru toți susținătorii din țară și de peste hotare: „Mă închin în fața dumneavoastră, care ați făcut ca această campanie să fie posibilă!”.El a îndemnat, de asemenea, cetățenii care locuiesc în străinătate să voteze sau să își încurajeze rudele din țară să susțină cu votul lor. „Scrieți-le rudelor sau trimiteți un mesaj în două limbi: „DOAR PENTRU MOLDOVA! ТОЛЬКО ЗА МОЛДОВУ!” și atunci, duminică, vom câștiga cu un rezultat care va uimi întreaga lume, nu doar pe corupții și ticăloșii noștri.”La încheierea acestuia, liderul Partidului Nostru, alături de activiști, a mers prin toate sectoarele capitalei pentru a îndemna oamenii să iasă la vot și pentru a-i întări în convingerea să voteze un președinte care va fi responsabil pentru tot ce se întâmplă în țară, iar vocea fiecărui cetățean va fi auzită: „Să arătăm cât de mulți și cât de puternici oameni avem și în Chișinău și în toată Moldova. Mergem doar înainte, doar pentru Moldova și astăzi acest lucru trebuie să-l cunoască fiecare cetățean”.
14:20
Jurnalistul Gheorghe Gonța a explicat, într-o postare pe facebook, care au fost motivele pentru care a demisionat de la postul de televiziune N4, acolo unde modera emisiunea Puterea a Patra. El a ținut să precizeze că nu a fost dat afară de la N4, ci a demisionat din mai multe motive. „Recent am îndemnat public ca oamenii să boicoteze sau să voteze contra la referendumul Maiei Sandu. Administrației postului de televiziune nu i-au fost pe plac aceste declarații, or, ea chiar crede în utopia europeană. M-au anunțat că se vor disocia public de afirmațiile mele printr-un comunicat de presă. Și l-au și difuzat. Deși eu sunt absolut sigur că presiunea a venit din afară, așa cum se întâmplă de ceva vreme încoace, acest lucru mi se neagă”, a declarat Gheorghe Gonța. Mai mult, jurnalistul spune că administrația televiziunii i-au cerut să anuleze ultima ediție a emisiunii Puterea a Patra din ajunul primului tur al alegerilor, joi, 17 octombrie, deoarece invitat urma să fie Vladimir Voronin.„M-au mai anunțat că emisiunea mea este suspendată pe durata următoarelor exact două săptămâni, până la turul II, deoarece invitații mei sunt în mare parte reprezentanți ai opoziției și astfel vor influența rezultatul scrutinului, cred eu. Astea trei la un loc înseamnă jurnalist de curte, un fel de Codruț, dar fără labe. De asta am decis că eu așa ceva nu pot accepta și-am plecat. Omenește, eu îmi înțeleg șefii. Asta e țara creată de actualii, probabil și datorită voturilor acestora.- Tati, mama mi-a zis că tu nu mai lucrezi. Da de ce?, mă întreabă fiul meu mai mare, Ionuț.- Pui, totul e bine, stai fără griji, eu garantez.(Asta a durut, doamnă guvernare)”, a adăugat jurnalistul.În același timp, Gheorghe Gonța a venit cu precizări privind îndemnul său de a boicota sau a vota „Nu” la referendum.„Eu nu sunt pro-european, nici pro-Est, nici pentru aderarea noastră la Australia prin intermediul Canadei. Eu sunt pentru o Moldovă normală, care să facă totul ca să arate ca afară. Iar dacă peste vreun secol vom fi gata de aderare, iar UE încă va exista, hai ș-acolo. Dar eu nu admit ca o guvernare să-mi dicteze mie ce e bine și ce nu e bine. Pentru asta există Coreea de Nord. Și eu nu pot accepta ca dna Sandu să mă folosească și pe mine pentru ca domnia sa să ia al doilea mandat. Cui îi place să fie folosit - poftiți, e problema Dvs. Cine chiar o crede, îmi pare rău… Duminică votez NU la referendum, fie nici nu iau buletinul, văd pe loc. Pentru cine voi vota la scrutinul prezidențial, nu pot spune public, deoarece, chiar și șomer, eu nu pot zice deschis opțiunea mea de vot în calitate de jurnalist. Măcar aici să fiu corect. Sau măcar eu”, a mai scris Gonța.Jurnalistul a dat de înțeles că în curând se va „revedea” cu telespectatorii săi. „PAS nu mă poate da afară de peste tot”, a scris el. Mai mult, Gheorghe Gonța a îndemnat oamenii să nu voteze pentru actuala președintă Maia Sandu.„Nici cu pistolul la tâmplă n-o voi vota pe actuala șefă a statului, dna Maia Sandu, ceea ce vă îndemn și pe Dvs. Chiar și vă rog. Și asta pentru că ea și echipa sa au instaurat inclusiv frică în țară - nu cumva să spui ce gândești dacă nu gândești ca ei. Iar dacă și spui, rămâi fără loc de muncă sau și mai grav. Dar decizia vă aparține și v-o asumați. Cât privește activitatea mea ulterioară - PAS nu mă poate da afară de peste tot, așa că-n curând ne revedem”, a conchis acesta.
13:50
Peste 1300 de cetățeni ai Republicii Moldova, din cei 1800 înscriși, au expediat deja plicurile cu opțiunile lor în cadrul votului prin corespondență.„Procesul de recepționare a plicurilor cu buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale ți referendum s-a încheiat ieri, la ora 18.00, dar trebuie să ținem cont de aceeași oră în țara-gazdă. Celelalte plicuri ce sunt recepționate peste această limită vor fi declarate nevalabile. Au fost recepționate în total 1 344 de plicuri de la alegătorii care au optat să voteze prin corespondență din cele 1 808 plicuri expediate către alegători”, a declarat astăzi Caraman.Precizăm că la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional votul prin corespondență a fost implementat pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda și Republicii Islanda, deși a fost un proiect de lege controversat din cauza criticilor aduse, îndeosebi fiind menționată netransparența acestuia.
13:40
„Multe guverne se împrumută, însă majoritatea guvernelor cu o capacitate de management solidă, spre deosebire de al nostru, folosesc aceste împrumuturi pentru proiecte majore de infrastructură care contribuie semnificativ la dezvoltarea economică”. Declarația aparține candidatei independente la alegerile prezidențiale, Natalia Morari și a fost făcută în cadrul dezbaterilor electorale de la Moldova1. Potrivit ei, autoritățile Republicii Moldova s-au împrumutat pentru acoperirea deficitului bugetar și pentru stabilitatea macrofinanciară.„Acești bani nu au fost investiți în spitale, grădinițe, școli sau drumuri. De fapt, singurul drum pentru care au fost alocate fonduri este drumul Leova-Bumbăta, un proiect care va deveni o rușine națională pentru Spini, Receani și Maia Sandu, fiind cel mai scump drum din Europa”, a declarat Natalia Morari.Natalia Morari va figura cu numărul 11 în buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
13:30
Candidatul independent Tudor Ulianovschi, a anunțat astăzi cel de-al zecelea angajament din programul său electoral pentru alegerile prezidențiale, care se referă la protejarea și garantarea libertății presei și a cuvântului în Moldova. Diplomatul a subliniat că, în prezent, când la cârma țării sunt cei care au promis să aducă vremuri bune, oamenii de rând trăiesc cele mai rele vremuri. Discuțiile despre politică sunt susurate în bucătărie, departe de urechile altora, oamenilor fiindu-le frică să-și exprime liber opiniile, pentru că vorbele lor le pot aduce probleme la serviciu, în afaceri sau în viața de zi cu zi.„În Moldova normală pe care o voi construi, libertatea cuvântului va fi garantată. Presa va fi liberă, nu subordonată intereselor politice, așa cum este acum, când mai multe instituții de presă din opoziție au fost forțate de guvernare să-și închidă ușile. Cazul emisiunii „Puterea a Patra”, care nu va mai avea loc, după ce moderatorul și-a exprimat public poziția față de referendumul din 20 octombrie, este un exemplu care demonstrează că dreptul la libera exprimare nu se respectă în timpul regimului Sandu-PAS”, a declarat Ulianovschi.Candidatul a criticat, de asemenea, influența politică asupra unor jurnaliști care, potrivit lui, denigrează candidații din opoziție și favorizează pe cei de la guvernare, avertizând că astfel de practici conduc la o alunecare periculoasă spre dictatură.„Nu putem ignora nici problema jurnaliștilor angajați politic, care îi hăituiesc și îi denigrează pe candidații la prezidențiale, favorizându-i pe cei de la putere. Aceasta nu este democrație – este un derapaj periculos spre dictatură. Vă îndemn ca duminică să votați pentru Moldova normală în care fiecare om va avea dreptul să vorbească liber, iar presa să-și facă datoria, să informeze corect și fără teamă”, a adăugat Tudor Ulianovschi.În încheiere, candidatul a făcut un apel la alegători, îndemnându-i să voteze pentru o „Moldovă normală”, unde fiecare om va avea dreptul de a se exprima liber, iar presa va fi un instrument de informare corectă și nepărtinitoare.„Votați pentru Tudor Ulianovschi, poziția a zecea în buletinul de vot! Moldova normală ești TU!”, a încheiat acesta.
13:20
„Contrar piedicilor puse de guvernare, numărul cererilor de a mă întâlni cu diferite grupuri de oameni este în continuă creștere”. O spune candidata independentă, Victoria Furtună, care afirmă, în urma întâlnirilor cu alegătorii, că în orașele mari, cele mai frecvente întrebări sunt legate de locurile de muncă și de bunăstarea oamenilor. „Opt dintre primele zece acțiuni ale mele vizează creșterea veniturilor statului și ale oamenilor simpli. Amnistia fiscală pentru cei plecați peste hotare, deschiderea a peste 1500 de întreprinderi, facilități fiscale pentru afaceri atractive investitorilor și altele ne vor permite să oferim tinerilor salarii de circa 30.000 de lei și ipotecă la 1%. Vă mulțumesc pentru susținerea și urările de succes. Pentru voi, merg înainte spre victorie”, a declarat Victoria Furtună.În același timp, candidata spune că s-a întâlnit cu alegătorii din Criuleni și Briceni. „Am fost profund impresionată de căldura și sinceritatea cu care m-au întâmpinat oamenii. Ei își iubesc cu adevărat orașele și țara, doresc schimbări și văd că astăzi transformările spre bine nu sunt doar posibile – sunt în mâinile noastre! Astfel de întâlniri și susținerea cetățenilor îmi dau putere și mă inspiră să continui munca. Când suntem împreună, putem face orice”, a conchis fostul procuror anticorupție.Victoria Furtună candidează cu numărul 9 în buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
13:10
Cetățenii Republicii Moldova au o tendință tot mai slabă de a merge la vot, deși, cu drepturi depline de a vota sunt, în prezent, cei mai mulți din istoria țării. În ultimii opt ani, cu aproape 300 de mii a scăzut numărul moldovenilor din țară și cu circa 300 de mii sunt mai mulți peste hotare. Numărul tinerilor, în profilul alegătorilor, dispare tot mai mult. Pentru prima dată, în ultimii 10 ani, tinerii vor fi mai puțini la alegeri decât cei care au peste 71 de ani. Se atestă o îmbătrânire clară a electoratului. Alegătorul moldovean, la fiecare doi ani, îmbătrânește cu un an. La alegerile din anul viitor, pentru prima dată vârsta medie a alegătorului va fi de peste 50 de ani. La nivel național, numărul alegătorilor a scăzut cu 7,4% în ultimii patru ani. Sunt date prezentate vineri, 18 octombrie, 2024, de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”. Analizând numărul cetățenilor cu drept de vot din Republica Moldova, Veaceslav Ioniță spune că la alegerile din noiembrie 2010, populația de peste 18 ani era de 2 milioane (mln) 979 de mii de persoane, dintre care: 2 mln 316 mii se aflau în Republica Moldova, 180 de mii – în regiunea separatistă transnistreană, iar 483 de mii – peste hotare. La alegerile din noiembrie 2014 erau 3 mln 082 de mii, dintre care: 2 mln 246 de mii – în dreapta Nistrului, 224 de mii – stânga Nistrului, iar  611 mii – peste hotare. La alegerile din octombrie/noiembrie 2016, estimam – 3 mln 102 mii de alegători, inclusiv 2 mln 219 mii erau în dreapta Nistrului, 234 de mii – stânga Nistrului, iar 649 de mii – peste hotare. La alegerile din februarie 2019, pe liste – 3 mln 143 de mii de alegători, dintre care 2 mln 101 mii – dreapta Nistrului, 272 de mii – stânga Nistrului, iar 772 de mii – peste hotare. La alegerile din noiembrie 2020, pe liste – 3 mln 135 de mii de persoane: 2 mln 067 de mii – dreapta Nistrului, 275 de mii – stânga Nistrului, iar 793 de mii – peste hotare. La alegerile din iulie 2021, pe liste – 3 mln 129 de mii: 2 mln 061 – pe malul drept al Nistrului, 282 de mii – pe malul stâng al Nistrului, iar 786 de mii – peste hotare. La alegerile din noiembrie 2023 – 3 mln 121 de mii pe liste: 1 mln 960 de mii – dreapta Nistrului, 291 de mii – stânga Nistrului, iar 870 de mii – peste hotare. La alegerile din octombrie 2024, pe liste sunt 3 mln 170 de mii de persoane și estimativ 1 mln 915 mii – în dreapta Nistrului, 300 de mii – stânga Nistrului, iar 955 de mii – peste hotare. „Acum avem cel mai mare număr de cetățeni moldoveni din istoria țării cu drepturi depline de a vota. Alegători în dreapta Nistrului avem mai puțini, au plecat peste hotare. Cu aproape 300 de mii a scăzut numărul moldovenilor din țară în ultimii opt ani și cu circa 300 de mii a crescut numărul moldovenilor plecați peste hotare. Cu 70 de mii de oameni a crescut în ultimii opt ani numărul moldovenilor aflați în stânga Nistrului, cu drept de a vota în Republica Moldova”, a spus Veaceslav Ioniță. Vorbind despre cetățenii cu drept de vot, aflați în ziua alegerilor în țară, expertul a declarat că la alegerile din 2016 tinerii de la 18 la 25 de ani erau acasă 328 de mii, în 2020 – 231 de mii, iar în 2024 estimativ sunt pe loc 174 de mii. Cu 154 de mii mai puțini față de 2016. Adulții de la 26 la 55 de ani, în 2016 erau în țară 1 mln 198 de mii, în 2020 – 1 mln 108 mii, iar în 2024 sunt estimativ 1 mln 002 mii. Cu 196 de mii mai puțini în ultimii opt ani. Cei de peste 56 de ani, în 2016 erau acasă 693 de mii, în 2020 – 732 de mii, iar în 2024 estimativ sunt pe loc 739 de mii. Plus 46 de mii de oameni. „Reducerea în ultimii opt ani, la nivel național, este de 13,7% sau cu 304 mii de moldoveni mai puțin”, declară expertul. În ultimii patru ani, afirmă analistul economic, numărul alegătorilor, de la 18 la 25 de ani, aflați în ziua votării în țară, a scăzut cu 57 de mii, de la 231 de mii în 2020 la 174 de mii în 2024.  Adulții de la 26 la 40 de ani erau în 2020 – 603 mii, iar în 2024 sunt 514 mii. Minus 89 de mii. De la 41 la 55 de ani, în 2020 erau 505 mii, iar în 2024 sunt 488 de mii. În scădere cu 17 mii. 56-70 de ani: 2020 – 546 de mii, 2024 – 514 mii. Cu 32 de mii mai puțini. Peste 71 de ani: 2020 – 185 de mii, 2024 – 224 de mii. Plus 39 de mii.Analiza integrală o puteți citi AICI.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.