Klaus Iohannis: „Salut votul pentru integrarea europeană și susținerea populară exprimată în favoarea Maiei Sandu”

Radio Chisinau, 21 octombrie 2024 19:40

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în care cetățenii Republicii Moldova au votat în favoarea integrării europene.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 8 ore
21:05
Oficialii de la Varșovia s-au plâns că nu se numără printre statele care au primit integral textul planului de victorie întocmit de Volodimir Zelenski și au cerut acces la toate capitolele, relatează Kyiv Independent.
20:45
Delegația oficială a Republicii Moldova, formată din reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM), conduși de guvernatoarea Anca Dragu, și cei ai Ministerului de Finanțe, în frunte cu ministra Victoria Belous, participă în aceste zile la o serie de întrevederi bilaterale organizate în marja Reuniunii Anuale a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale (BM), de la Washington, SUA.
Acum 12 ore
20:25
20:00
Europarlamentarii, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marți un împrumut extraordinar de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, ce va fi rambursat din viitoarele venituri provenite din activele rusești înghețate, informează un comunicat oficial al PE, remis CaleaEuropeana.ro.
19:40
Poliția anunță că peste 400 de persoane sunt documentate pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor. Aceștia riscă amenzi administrative de până la 37 500 de lei.
19:20
Ion Tăbîrță, analist politic din Republica Moldova, a vorbit, marți, la Interviurile Digi24.ro, despre cauzele care au dus la rezultatul extrem de strâns de la referendumul privind modificarea Constituției. Analistul consideră că a fost un cumul de factori, dar pot fi distinse trei mari cauze.
18:55
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în colaborare cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, găzduiește, în perioada 21-25 octombrie 2024, o misiune de experți TAIEX dedicată sprijinirii dezvoltării sistemului de cunoștințe și inovare agricolă (AKIS) în Republica Moldova.
18:40
Alegerile din R. Moldova și Georgia se transformă într-o verificare a realității pentru Uniunea Europeană, care se află din ce în ce mai mult pe picior greșit în lupta sa pentru influență cu președintele rus Vladimir Putin, scrie POLITICO.
18:20
Posturile de televiziune au reflectat în mod aproape neutru și perioada de campanie electorală,11-18 octombrie, arată cel de-al patrulea raport de monitorizare a mass-media în campania electorală, prezentat astăzi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, transmite Radio Chișinău.
18:15
Lansarea unei cărți despre trecutul dacic, scrisă de autoarea slovacă, Zuzana Kuglerova, a avut loc la Chișinău, la Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu, transmite Radio Chișinău.
18:00
Consiliul de Presă contestă decizia ca jurnalistul Gheorghe Gonța să modereze dezbaterile prezidențiale pentru turul doi între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. „Este o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”, se arată în declarația Consiliului de Presă, transmite IPN.
17:40
Compania aeriană Transavia France vine pe piața din Republica Moldova. Compania va începe să opereze zboruri directe între Chișinău și Paris Orly începând cu 7 iulie 2025.
17:20
Lansarea unei cărți despre trecutul dacic, scrisă de autoarea slovacă, Zuzana Kuglerova, a avut loc la Chișinău, la Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu, transmite Radio Chișinău.
17:20
Patru experți din cadrul Ministerului Energiei din România, vor acorda asistență tehnică Ministerului Energiei al Republicii Moldova în domeniul afacerilor europene, pentru avansarea rapidă a procesului de negociere și aderare la UE, până la sfârșitul lunii octombrie. Experții sunt specializați în pregătirea și gestionarea programelor și proiectelor de investiții cu fonduri europene, în audit și corp de control, și cu o bogată experiență în domeniul antifraudei.
17:00
Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a făcut public raportul misiunii de observare a alegerilor prezidențiale și Referendumul Constituțional, 20 octombrie 2024
16:45
Invitatul emisiunii „Memorial Basarabean” de la Radio România Chișinău este arheologul, istoricul medievist și muzeograful Gheorghe Postică, profesor universitar, doctor habilitat, membru de onoare al Institutului de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, fost viceministru al Culturii.
16:25
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
16:05
Lansarea unei cărți despre trecutul dacic, scrisă de autoarea slovacă, Zuzana Kuglerova, a avut loc la Chișinău, la Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu, transmite Radio Chișinău.
15:50
Produsul Intern Brut al Rep. Moldova a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creștere de 2,2%, atingând o valoare de peste 142 miliarde de lei. Experții prognozează o continuare a creșterii economice, iar la final de an, PIB-ul ar urma să depășească 320 de miliarde de lei cu o inflație de 4,8%, potrivit unei noi ediții a publicației „Tendințe în Economia Moldovei”, lansată astăzi de Institutul Național de Cercetări Economice, transmite Radio Chișinău.
Acum 24 ore
15:30
În Rep. Moldova democrația se află într-un stadiu critic din cauza corupției și a influenței exercitate de oligarhul fugar Ilan Șor asupra alegătorilor, care manipulează frica acestora pentru a-și consolida puterea, au atenționat experții într-o dezbatere publică organizată de agenția de presă IPN. Aceștia mai spun că instituțiile statului trebuie să intervină pentru a proteja procesele democratice, inclusiv alegerile, transmite Radio Chișinău.
15:10
Cei doi candidați la funcția de președinte, care au acces în turul doi al alegerilor, au ajuns la un consens cu privire la locul dezbaterilor electorale. Acestea vor avea loc la Palatul Republicii, iar transmisiunea va fi asigurată de Compania Teleradio-Moldova. Deocamdată nu este clară ziua în care vor fi organizate dezbaterile. Echipa Maiei Sandu optează pentru joi sau vineri, iar cea a lui Alexandr Stoianoglo solicită o dată mai târzie, transmite IPN.
14:55
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben de înghețuri, valabil mâine, 23 octombrie. Alerta este valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
14:35
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Rep. Moldova, ar putea fi și mai murdară și mai marcată de dezinformări, avertizează experta WhatchDog de la Chișinpău, Rodica Pârgari. Ea face apel la unitate și consolidarea societății în fața pericolului și amenințărilor din partea Federației Ruse. Și analistul politic Ion Tâbârță subliniază consecințele grave ale dezinformării instrumentate de Kremlin asupra rezultatelor alegerilor prezidențiale și mai cu seamă asupra referendumului privind aderarea la UE.
14:15
Serviciul Fiscal de Stat informează că încasările la impozitul pe venit din salariu a crescut cu 21,9 la sută în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu perioada similară a anului trecut și au constituit 5,9 miliarde de lei.
14:00
Cei doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, care se vor confrunta în turul doi de scrutin, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au viziuni foarte diferite privind reforma justiției, planul economic de dezvoltare a țării, influența Kremlinului asupra Republicii Moldova și în priința altor teme de interes major, care ar putea fi abordate la dezbaterile electorale, comentează experții Andrei Curăraru și Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.
13:40
Odată cu anunțarea rezultatelor finale la referendumul republican constituțional din Republica Moldova, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a venit cu adresare către cetățenii Republicii Moldova, în care a subliniat că „Uniunea Europeană va colabora îndeaproape cu Republica Moldova pentru a ajunge la un consens, pentru a aduce beneficii pentru toți cetățenii și pentru a combate orice dezinformare cu privire la UE”.
13:25
Vremea se încălzește. Maximele vor indica astăzi +19 grade Celsius. Șeful Direcției prognoze meteorologice, Ghenadii Roșca, a precizat pentru IPN că încălzirea este datorată unui val de aer cald de originea africană care a ajuns pe continentul european.
13:05
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări românilor că stocurile de gaze la acest moment sunt pe „supraplin” și că nu vor fi probleme în privința încălzirii la iarnă. Potrivit demnitarului, România poate trece iarna doar cu gaz românesc, cu excepții punctuale. „Acoperim cu brio consumul cu ce avem înmagazinat și cu ce producem”, spune ministrul. El dă asigurări că românii cu dificultăți financiare vor fi în continuare protejați, transmite News.ro.
12:30
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 23 octombrie.
12:15
Deputatul PAS Adrian Băluțel a publicat, pe canalul său oficial de Telegram, informații privitor la organizarea dezbaterii dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, precizând că cetățenii Republicii Moldova merită cât mai curând o dezbatere și ea este mai importantă decât condițiile în care aceasta se organizează.
12:10
Coreea de Sud ar putea trimite personal militar și de informații în Ucraina după informațiile potrivit cărora Phenianul a trimis trupe pentru a sprijini Rusia în război, potrivit presei sud-coreene.
11:55
Un număr de 16.602 societăți comerciale înregistrate în România au o parte sau toate acțiunile deținute de companii sau persoane fizice cu origini în Basarabia. Cifra de afaceri generată de acestea a crescut în 2023 la 2,85 miliarde euro, comparativ cu 2,73 miliarde euro în 2022. Profitul obținut de aceste companii a fost de 331 milioane euro, în scădere ușoară față de anul anterior, când se înregistrase un profit de 350 milioane euro, scrie BIZLAW.
11:50
Atacurile dronelor ucrainene din timpul nopții au provocat o explozie și un incendiu la o uzină de etanol și au avariat alte două întreprinderi producătoare de alcool din Rusia, au declarat marți oficiali ruși, relatează Reuters, citată de News.ro.
11:20
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 46.102 de traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 23.227 de persoane.
11:00
Misiunea internațională de observare a alegerilor NDI încurajează Guvernul Republicii Moldova să sporească acțiunile de a proteja cetățenii de eforturile străine orientate spre manipularea mediului informațional și influențarea proceselor politice.
10:45
Serviciile de informații ale Ucrainei au raportat moartea unui pilot rus, comandant pe bombardiere Tu-22M3. Cadavrul său a fost descoperit în satul Suponevo din Rusia, lângă Briansk, unde a fost găsit cu răni grave la cap, provocate de un ciocan.
10:25
„Glonțul Rusiei sau niște concluzii preliminare după referendum” este titlul unui articol semnat de analistul Nicolae Negru pentru Ziarul Național, scrie analistul Nicolae Negru.
10:10
Comisia Electorală Centrală prezintă rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului pentru integrarea europeană.
10:05
Rusia nu a reușit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a „lucrat energic” în acest sens, a reacționat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit agențiilor străine, citate de Agerpres.
09:50
Moneda unică europeană și dolarul american se scumpesc astăzi cu câte zece bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.
09:30
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reacționat luni după victoria opțiunii de aderare la Uniunea Europeană la referendumul din Republica Moldova, asigurând țara noastră de „sprijinul” Franței în împlinirea „destinului său european” și denunțând „manevrele de dezinformare” în timpul votului.
09:15
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat faptul că opțiunea de aderare la Uniunea Europeană a câștigat la referendumul din Republica Moldova „în pofida interferențelor externe evidente” și a exprimat angajamentul UE de a colabora cu Chișinăul pentru a „garanta” un „viitor european comun”.
08:55
Aeroportul Internațional Chișinău informează că licitația pentru locațiunea spaților comerciale din aeroport a fost anulată. Decizia a fost luată după ce la concurs a participat un singur participant.
08:40
Organizarea și desfășurarea alegerilor a fost robustă, alegerile au fost bine pregătite și realizate la nivel profesionist de către CEC, care a urmărit un cadru legal corespunzător. Concluzia aparține delegației internaționale de observare a alegerilor a NDI Moldova. Totodată, Misiunea a constatat că a existat o amenințare pentru integritatea alegerilor, din partea unei campanii concertate de influență malignă străină din partea Federației Ruse.
08:20
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, și Comisia Europeană au emis o declarație comună în care salută rezultatele referendumului proeuropean din Republica Moldova, care a trecut la limită, și condamnă ceea ce au numit tentativele Rusiei de a submina procesul electoral.
08:00
Ministerul român al Afacerilor Externe acuză, într-un comunicat de presă, ingerințe masive, sistematice, coordonate de vectori din Federația Rusă în alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova.
Ieri
20:55
Desfășurarea de soldați nord-coreeni care să lupte pe frontul ucrainean de partea forțelor ruse ar constitui o „escaladare semnificativă”, a declarat astăzi, 21 octombrie, secretarul general al NATO.
20:15
„În pofida imixtiunii și a războiului hibrid al Rusiei, democrația din Republica Moldova a rezistat”, a subliniat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, într-o postare pe rețelele de socializare, după afișarea rezultatelor la alegerile din 20 octombrie.
19:40
Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în care cetățenii Republicii Moldova au votat în favoarea integrării europene.
19:35
Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie s-au desfășurat cu ingerințe fără precedent din străinătate care s-au manifestat prin cumpărarea voturilor. Concluzia a fost făcută de către observatorii de la Institutul Republican Internațional (IRI) care se află în misiune de observare în Republica Moldova, informează MOLDPRES.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.