ISW: Ofensiva de la Torețk ar putea indica o planificare mai bună în armata rusă

TVR Moldova, 3 iulie 2024 08:50

Institutul american pentru studiul războiului (ISW) afirmă, în cel mai recent raport de analiză, bazat pe date de pe front și pe opiniile experților ucraineni, sugerează că ofensiva rusă din zona Torețk poate indica faptul că comandamentul rus a început să planifice operațiunile cu mai multă clarviziune și flexibilitate, potrivit BBC, scrie G4Media.ro

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 4 ore
23:10
Ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindeanu, a anunţat vineri că urmează lucrări de reparaţii vara aceasta pe Transfăgărăşan, dar fără să fie oprit traficul rutier.
Acum 6 ore
22:50
Keir Starmer, liderul laburiștilor, a devenit noul prim ministru britanic, după ce partidul său a repurtat o victorie zdrobitoare în alegerile legislative. Regele Charles al Marii Britanii i-a cerut lui Keir Starmer să formeze un nou guvern, a anunţat vineri Palatul Buckingham.
22:30
România face pași importanți să fie acceptată în programul Visa Waiver. Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, încurajează în continuare cetățenii români să aplice în număr cât mai mare pentru o viză în Statele Unite.
22:10
Selecţionata Spaniei s-a calificat în semifinalele Campionatului European de fotbal - EURO 2024, printr-o victorie în faţa Germaniei, echipa gazdă, cu scorul de 2-1 (0-0, 1-1), după prelungiri, vineri seara, pe Stuttgart Arena.
21:50
„Cea mai eficientă metodă de a arăta unitatea întregii societăți, nu doar a guvernării, este referendumul care va avea loc pe 20 octombrie. Acest referendum nu este doar despre PAS sau despre Maia Sandu, este o posibilitate de a ancora în Constituție acest obiectiv, pentru că indiferent de cine o să fie la guvernare acest obiectiv să fie acolo sus, ” a declarat deputatul PAS, Radu Marian în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
21:30
Gruparea Clic Media va evolua, în luna august, în preliminariile din Liga Campionilor la Futsal. Campioana Republicii Moldova a fost repartizată într-o grupă cu echipele din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Israel.
21:10
Peste 500 de gospodării din municipiul Edineț vor beneficia de contoare de apă inteligente. Echipamentele performante vor fi instalate gratuit, în cadrul unui proiect european. Tot cu sprijinul Uniunii Europene, zonele rezidenţiale din Edineţ au fost dotate cu servicii de securitate digitalizate, cu utilizarea tehnologiilor eco-friendly.
Acum 8 ore
20:50
Preşedinţia Republicii Moldova a devenit cea mai eficientă instituţie de stat din punct de vedere energetic. Clădirea a fost dotată cu panouri fotovoltaice, care vor reduce semnificativ facturile. Sistemul a fost instalat cu sprijinul Ageniţiei pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite ale Americii şi a Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova.
20:30
Deportările în Siberia au furat copilăria multor prunci basarabeni. Printre aceştia se numără şi deputata Valentina Gheţu, care venit pe lume într-un gulag sovietic. Părinţii ei au fost deportaţi pe când încă nu se cunoşteau, ea fiind basarabeancă, iar el german. O expoziţie care prezintă momente dureroase din istoria familiei deputatei a fost vernisată la Parlament.
20:10
Suita de manifestări dedicate celor 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia a continuat cu o conferinţă internaţională desfăşurată în satul Mereni. Acolo peste 100 de familii au fost deportate în 1949. S-a vorbit despre trecut, dar şi despre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm ca naţiune, în urma acestor orori.
19:50
Zi specială pentru 57 de absolvenţi de liceu din Republica Moldova, care au luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat din acest an. Tinerii au fost invitaţi astăzi la Preşedinţie, unde au fost premiaţi de şeful statului, Maia Sandu.
19:30
Aproape 600 de laptopuri au fost donate Ministerului Educaţiei de la Chişinău de UNICEF şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii. Costul total al echipamentului este de peste jumătate de milion de dolari. Computerile vor ajunge chiar în aceste zile în şcolile din Republica Moldova, inclusiv în cele opt din regiunea transnistreană.
19:10
Anual, 300 de femei din Republica Moldova primesc diagnosticul de cancer de col uterin, iar o dată la trei zile, o femeie este răpusă de cancer. Sunt constatările de-a dreptul şocante făcute de experţi naţionali şi internaţionali, care s-au reunit la Chişinău în cadrul unei conferinţe ştiinţifice. Screeningul de col uterin este una dintre cele mai sigure soluţi de a preveni maladia sau de a o depista într-un stadiu incipient.
Acum 12 ore
18:50
Odată cu declanşarea războiului din Ucraina, la frontierele Republicii Moldova s-au luat măsuri drastice împotriva contrabandei cu explozibili. Printre acestea sunt şi instruiri suplimentare în rândul poliţiştilor de frontieră şi carabinierilor care folosesc câini de serviciu. În cadrul unor cursuri care au durat cinci zile, geniştii Ministerului Apărării le-au explicat agenţilor cum pot recunoaşte şi neutraliza diferitele tipuri de explozibili.
18:30
La Chișinău a avut loc astăzi cea de-a treia reuniune a Trilateralei Moldova-România-Ucraina, în cadrul căreia a fost semnat un Memorandum privind combaterea dezinformării. Natalia Chicu se află la ministerul de Externe și ne oferă detalii. Natalia, bună seara, care au fost subiectele de pe agenda de discuții a celor trei miniştri de Externe.
18:10
Ludmila Racoviță, membru al echipei fondatoare ȘezătorIE, stabilită în Germania ne-a vorbit despre platforma „Șezătorie Artă și Tradiție”. Ce reușesc să facă în cadrul acestei comunități și cum promovează tradițiile noastre.
17:50
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a mers vineri la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, atrăgându-şi imediat reproşuri din partea colegilor din UE şi un avertisment că nu vorbeşte în numele Uniunii Europene, relatează News.ro.
17:40
Ne bucurăm de beneficiile pe care ni le oferă tehnologiile, dar nu uităm de grija față de mediu, pentru e viitorul sănătos al generațiilor care vin după noi. Ecologizarea întreprinderilor mici și mijlocii este unul din principiile de bază ale programelor europene și e tot mai încurajată integrarea măsurilor economiei „verzi” în procesele de producere din diverse ramuri ale economiei. Mai multe afaceri de la noi deja au aplicat practici prietenoase mediului. Detalii și exemple de succes, într-un reportaj realizat de colegul nostru Ion Railean.
17:20
Decizia Consiliului Concurenței de a sancționa cu o amendă de circa 480 milioane lei șase companii petroliere pentru înțelegere de cartel a fost trecută parcă cu vederea de operatori.
17:10
Alex Gurdilă, specialist în Industria Creativă ne-a spus ce subiecte și tehnici vor fi abordate în cadrul atelierelor susținute de Jay Worth.
16:50
Săptămâna viitoare, liderii celor 32 de țări ale NATO se vor întâlni la Washington, D.C., pentru summitul celei de-a 75-a aniversări a Alianței. Ei vor sărbători 75 de ani de unitate între Europa și America de Nord – unitate care a protejat pacea transatlantică, democrația și prosperitatea. Dar mai mult decât o sărbătoare, summitul va fi o oportunitate de a lua decizii care contează pentru viitorul a un miliard de persoane din Europa și America de Nord, scrie Foreign Affairs.
16:40
Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul: 06 - 07 iulie 2024, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi orășenilor acces la produse agricole de sezon.
16:30
LIVE. Trilaterală Republica Moldova-România-Ucraina: Declarații comune de presă susținute de viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, și ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba
16:20
Solistul trupei „Carla's Dreams” a fost în legătură cu noi în această dimineață ne-a vorbit despre colaborare cu trupa Blacklist.
16:20
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a doi judecători. Este vorba despre Valeri Hudoba și Larisa Lavric. Ordinul semnat de șefa statului, în data de 3 iulie, a fost publicat în ediția de astăzi a Monitorului Oficial și a intrat în vigoare, transmite Bizlaw.
16:10
Trilaterală Republica Moldova-România-Ucraina: Declarații comune de presă susținute de viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, și ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.
15:50
Regizor Vlad Bolgarin ne-a povestit despre premieră, dar și impresiile de la acest prestigios festival.
15:50
Funcționarii basarabeni vor fi detașați la Comisia Europeană, cu scopul de a consolida capacitățile țării noastre în procesul de aderare la UE. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor și semnarea unui Acord administrativ dintre Republica Moldova și Comisia Europeană.
15:40
Președinția Republicii Moldova va utiliza energia solară pentru a asigura parțial necesarul de energie electrică a complexului prezidențial. Un sistem fotovoltaic, format din 114 panouri solare, în valoare de 103,6 mii dolari SUA, a fost instalat cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, informează Direcția de comunicare a Președinției.
15:30
Mâine e sâmbătă, iar asta înseamnă că la TVR Moldova va fi difuzată o nouă ediție a emisiunii „Dialoguri Colorate”, realizată de talentatul nostru coleg Anatol Fornea. Invitata interviului este originară din Madagascar și a reușit să devină destul de populară și în Republica Moldova. Datorită talentului său muzical, tânăra a cucerit și publicul din România, la un show de talente.
15:20
Pe parcursul a șase luni ale anului 2024, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 170 de cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de către cetățenii aflați în conflict cu legea, în vederea eschivării de la răspunderea juridică.
15:10
Un medic de urgență a fost învinuit de comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale. Inculpatul a fost condamnat la închisoare pe un termen de 1 an, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 2 ani, informează într-un comunicat Procuratura R. Moldova.
15:10
Acum 75 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, a avut loc cel de-al doilea val de deportări, cel mai mare, din Basarabia. A fost o „operațiune” planificată din timp, regimul sovietic deportând peste 35 de mii de români basarabeni. În pofida vitregiei sorţii, atitudinii denigratoare a autorităţilor şi a semenilor în perioada sovietică, datele atestă că pentru mulţi dintre deportaţi represiunile au însemnat, la propriu şi la figurat, acel exerciţiu de activizare a rezistenţei în scopul de a supravieţui.
14:50
Azi, la Președinție, Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții care au obținut 10 pe linie la bacalaureat, pe părinții acestora și pe profesorii care au pus umărul la educația lor.
14:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) reamintește că termenul de prezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru semestrul întâi al anului 2024 este data de 15 iulie curent.
14:20
Primăria Municipiului Chișinău reamintește că în zilele cu temperaturi caniculare, de peste 30˚C, este interzisă circulația mașinilor de mare tonaj pe străzile din municipiu, pe timp de zi, pentru a preveni deteriorarea învelișului asfaltic de pe drumurile publice.
14:10
Mii de militari americani vor veni în perioada următoare în Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța. Ei își vor înlocui colegii care și-au încheiat misiunea de 9 luni în România. După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, în 2014, Statele Unite au hotărât să întărească flancul estic al Alianței și au trimis soldați, inclusiv la Kogălniceanu.
Acum 24 ore
13:50
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile de presă care anunțau o vizită, vineri, la Moscova, a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
13:40
IGSU avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate. Potrivit specialiștilor în perioada vremii cu temperaturi ridicate, cu umiditate redusă și vânt, cetățenii trebuie să respecte regulile antiincendiare, pentru evitarea producerii incendiilor de vegetație. În astfel de condiții meteorologice, orice scânteie poate provoca incendii pe suprafețe mari cu pagube semnificative pentru sectorul locativ și cel agricol.
13:20
Americanii au sărbătorit 248 de ani de la declararea independenței față de imperiul britanic. În capitala federală Washington DC și în marile orașe au avut loc focuri de artificii și spectacole. La Casa Albă, președintele Joe Biden a participat la festivități și a avut și un cuvânt de spus cu privire la viitorul său politic. Tot mai multe voci au cerut ca Joe Biden să renunțe la candidatură, după prestația din confruntarea televizată cu Donald Trump, din 27 iunie.
13:10
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de caniculă pe întreg teritoriul R. Moldova.
12:50
ANRE a dat publicității prețurile la benzină și motorină, valabile pentru perioada 06-06-08.07.2024.
12:40
Parlamentul găzduiește, în aceste zile, o expoziție tematică dedicată celor 75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia.
12:20
Ministerul Mediului în colaborare cu o rețea internațională de restaurante de tip fast-food a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru a oferi tuturor șansa de a planta un copac. În toate restaurantele din această rețea cetățenii vor avea posibilitatea de a dona pentru a împăduri Republica Moldova.
12:10
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a avut o înrevedere cu Eva-Maria Liimets, ex-ministra Afacerilor Externe a Estoniei. Subiectul-cheie al discuției a fost organizarea programelor specializate pentru angajații Cancelariei de Stat, a Biroului pentru Integrare Europeană, dar și a altor funcționari din instituțiile de linie implicați în procesul de integrare europeană.
11:50
Baza de date globală Numbeo a prezentat un clasament al celor mai scumpe orașe din Europa. Primele două locuri au revenit orașelor elvețiene Geneva și Zurich. Pe locul trei este Reykjavik (Islanda), pe locul patru – Oslo (Norvegia) și pe cinci – Londra. În clasament figurează și Chișinăul care se află pe locul 79, din totalul a 92 de orașe, între Sarajevo și Skopje.
11:40
Analize economice cu Veaceslav Ioniță - 5 iulie 2024. Subiectul „Recuperarea agriculturii, între oportunități și riscuri”.
11:20
Un proiect investițional de renovare a acoperișului Spitalului raional Dondușeni a fost finalizat recent cu sprijinul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
11:10
Cinci persoane au fost rănite şi un copil a fost ucis într-un atac ucrainean cu drone asupra regiunii ruse Krasnodar, în sud-vestul Rusiei, a anunţat vineri guvernatorul acestei regiuni, Veniamin Kondratiev, informează AFP, potrivit Agerpres. Ministerul rus a transmis că sistemele de apărare antiariană au doborât pe timpul nopții 50 de drone.
11:00
Ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, a ajuns la Chișinău, unde viceprim-ministrul, ministru afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui astăzi cea de-a treia reuniune a Tralateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de ministere de externe.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.