Plasticul - dușmanul silențios din corpul uman

Moldova1, 3 iulie 2024 18:50

Pe 3 iulie, lumea sărbătorește Ziua Internațională Fără Pungi de Plastic, dedicată reducerii poluării și promovării alternativelor ecologice. Această zi mobilizează milioane de oameni să renunțe la pungile de plastic de unică folosință, subliniind importanța protejării mediului și adoptării unor obiceiuri sustenabile pentru un viitor mai sănătos, a spus în cadrul emisiunii „Bună dimineața” de la Moldova 1, expertul de mediu Ruslan Nercaș.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 2 ore
00:40
Echipa națională de fotbal a Olandei a învins reprezentativa Turciei cu 2-1 în sferturile de finală EURO 2024. Meciul a avut loc pe Olympiastadion din Berlin.
Acum 4 ore
00:00
Echipa națională de fotbal a Olandei a învins reprezentativa Turciei cu 2-1 în sferturile de finală EURO 2024. Meciul a avut loc pe Olympiastadion din Berlin.
6 iulie 2024
23:00
Reprezentativa Angliei a obținut o calificare dramatică în semifinalele Campionatului European de fotbal. Discipolii lui Gareth Southgate au trecut de naționala Elveției în urma seriei loviturilor de departajare, scor 5:3. Timpul regulamentar și cele două reprize suplimentare s-au încheiat cu scorul de 1:1.
Acum 6 ore
21:50
Reprezentativa Angliei a obținut o calificare dramatică în semifinalele Campionatului European de fotbal. Discipolii lui Gareth Soutghate au trecut de naționala Elveției în urma seriei loviturilor de departajare, scor 5:3. Timpul regulamentar și cele două reprize suplimentare s-au încheiat cu scorul de 1:1.
21:40
Mișcarea Hamas a aprobat o propunere susținută de Statele Unite ale Americii pentru un acord de încetare treptată a focului în Fâșia Gaza, renunțând la o cerință cheie ca Israelul să se angajeze în prealabil la oprirea completă a războiului, notează Associated Press.
21:00
Județul Bistrița strălucește în aceste zile de vară în nuanțe de mov, datorită celei mai mari plantații ecologice de lavandă din România, care găzduiește festivalul „Biolavanda". "Purple mood" este motto-ul celei de-a patra ediții a evenimentului, care de la an la an, capătă mai multă amploare. Vizitatorii au ajuns în câmpuri dis-de-dimineața, o ocazie excelentă pentru fotografii de neuitat.
Acum 8 ore
20:20
Insula siciliană Stromboli rămâne sub alertă roșie în urma erupției unui vulcan. Situația nu i-a speriat pe turiști care au ales să asiste la spectacolul naturii. Totuși, autoritățile au luat noi măsuri restrictive: au interzis escaladarea vulcanului Stromboli și au limitat accesul pe plaje în timpul nopții.
20:10
Republica Moldova continuă să acorde sprijinul necesar persoanelor refugiate din Ucraina, țară care luptă curajos contra agresiunii ruse, pentru a menține pacea în întreaga Europă, a transmis prim-ministrul Dorin Recean la întrevederea cu președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Dennis Francis, cu care a avut astăzi o întrevedere.
19:40
Alertă la granița României cu Ucraina. Autoritățile de peste Prut au ridicat două aeronave F-16 de la Baza Borcea, după ce Rusia a efectuat sâmbătă dimineață o serie de atacuri cu drone deasupra teritoriului ucrainean în apropiere de frontiera română. Ultimele atacuri rusești asupra Ucrainei s-au soldat cu decese și persoane rănite. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că dorește să dubleze capacitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei pe parcursul verii.
19:40
UPDATE Copilul a fost găsit și se află în afara oricărui pericol, anunță Inspectoratul General al Poliției.
19:00
Reprezentanții comunității rome din Republica Moldova cer să le fie respectate drepturile și să nu fie discriminați. Mesajul a fost transmis în cadrul unui flashmob desfășurat în centrul Capitalei. Asociația Mediatorilor Comunității Rome a încercat să atragă atenția oamenilor asupra impactul negativ al discursului de ură.
18:40
Republica Moldova continuă să acorde sprijinul necesar persoanelor refugiate din Ucraina, țară care luptă curajos contra agresiunii ruse, pentru a menține pacea în întreaga Europă, a transmis prim-ministrul Dorin Recean la întrevederea cu președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Dennis Francis, cu care a avut astăzi o întrevedere.
Acum 12 ore
18:10
O casă de pe strada Sfântul Andrei din capitală a fost cuprinsă de flăcări. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 iulie.
18:10
Japonia și Cambodgia vor efectua lucrări de deminare în Ucraina, a anunțat ministrul japonez de externe, Yoko Kamikawa, în timpul vizitei sale la Phnom Penh (Fnom Pen), scrie BBC. Oficialul și-a exprimat încrederea că țara, care a trecut printr-o experiență similară, va putea aduce o contribuție semnificativă la deminarea teritoriului Ucrainei.
18:10
Uraganul Beryl a ajuns în cele mai importante destinații turistice din Mexic, declanșând o alertă roșie în regiune. Furtuna a distrus linii electrice, case și a provocat panică printre oameni. Aceștia au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se adăposteze în locuri sigure.
18:00
Construcția Autostrăzii A7, denumită și autostrada Moldovei, noi rețele electrice, de gaz, dar și de apeduct. Sunt doar câteva dintre subiectele discutate în cadrul Forumului economic regional Moldova, care s-a desfășurat în acest an în România, la Vatra Dornei. Investițiile în aceste domenii vor genera pentru Republica Moldova noi oportunități de dezvoltare socială, economică, dar și a infrastructurii.
17:30
Femeile din Republica Moldova nu sunt de acord cu majorarea vârstei de pensionare, care începând de la 1 iulie, crește cu 6 luni în fiecare an până va fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Acestea susțin că măsura nu ia în considerare specificul condițiilor de muncă și de viață ale femeilor din țară. Și sindicaliștii se opun deciziei.
16:30
Schema de escrocherie privind ruda implicată în accident continuă să facă victime. Într-o singură seară, escrocii ar fi reușit să convingă câțiva moldoveni să le dea 440 de mii de lei și 15 mii de euro. Aceștia le-ar fi spus victimelor că o persoană apropiată ar fi rănit pe cineva într-un accident și trebuie să plătească pentru a scăpa de pedeapsă.
15:50
Un băiat de 15 ani din localitatea Javgur din raionul Cimișlia a dispărut. Potrivit datelor prezentate de IGP, oamenii legii au fost alertați de părinții acestuia pe 5 iulie, care a comunicat despre dispariția copilului.
15:00
„Pentru a pune capăt războiului din Ucraina, este necesară crearea unei platforme de pace cu implicarea tuturor țărilor”, a declarat ministrul de Externe turc, Hakan Fidan, scrie publicația Haber7.com. În timpul unei reuniuni informale a consiliului miniștrilor de Externe ai Organizației Statelor Turcice, oficialul turc a menționat că eforturile de pace „trebuie să fie extinse pe o bază mai largă pentru a pune capăt războiului”.
14:40
Două explozii s-au auzit la Odesa, sâmbătă, în jurul orei 11:00, în timpul unei alerte de raid aerian. Primarul orașului Ghenadii Trukhanov a raportat acest lucru pe Telegram. Victime nu sunt, relatează Ukrinform.
14:00
Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, va fi introdusă în legislația Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost supus consultărilor publice în Legislativ. Inițiativa aparține vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, și a fost elaborată în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor.
Acum 24 ore
13:30
UPDATE A fost restabilită circulația troleibuzelor, anunță RTEC. Potrivit instituției, rutele de troleibuz atestă întârzieri de până la 30 minute.
13:20
Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul Reprezentant Militar al Franței în România, generalul de brigadă Loïc Girard a declarat că România este îndreptățită să ceară aliaților occidentali să trimită mai multe trupe și echipamente pe teritoriul său.
12:40
O pană de curent din partea furnizorului de energie electrică de pe strada Gheorghe Asachi, strada Pan Halippa și șoseaua Hâncești din capitală a dat peste cap circulația troleibuzelor, anunță RTEC. Mai multe unități de transport staționează, iar oamenii merg pe jos.
12:20
Raionul Ialoveni se confruntă cu o criză acută de personal, atât în rândul asistenților sociali comunitari, cât și al specialiștilor în protecția drepturilor copiilor. Cauza principala sunt salariile mici, spun autoritățile locale. În prezent, nouă posturi de asistent social comunitar rămân vacante, inclusiv 3 în orașul Ialoveni unde activează acum un singur asistent social. Satele Văsieni, Ruseștii Noi și Pojăreni nu au nici un asistent social. La Răzeni activează 2 asistenți în loc de trei, iar la Bardar – unul din doi.
12:20
Astăzi vor deveni cunoscute celelalte două semifinaliste ale Campionatului European de fotbal. Elveția va întâlni Anglia în meciul de pe Düsseldorf Arena.
12:10
Primele două operațiuni de tranzit în cadrul Noului Sistem Computerizat de Tranzit, NCTS5-MD au fost realizate cu succes, anunță Serviciul Vamal al R. Moldova. Potrivit autorității vamale, implementarea NCTS5-MD reprezintă un pas important pentru țara noastră în procesul de aderare la Convenția privind regimul de tranzit comun. Acest sistem modernizat de tranzit vamal permite o gestionare mai eficientă și transparentă a fluxurilor de mărfuri care tranzitează teritoriul țării, reducând astfel timpul de așteptare la frontieră și costurile aferente pentru agenții economici, permite schimbul rapid și securizat de informații între autoritățile vamale și operatorii economici, asigurând o monitorizare continuă și precisă a operațiunilor de tranzit.
11:20
O casă de pe strada Sfântul Andrei din capitală a fost cuprinsă de flăcări. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 iulie.
11:00
11 oameni au fost răniți la Izmir, în Turcia, după ce o scară rulantă de la metrou și-a schimbat brusc direcția. Oamenii s-au dezechilibrat și au căzut, după cum arată mai multe înregistrări video realizate de camerele de supraveghere.
10:50
11 oameni au fost răniți la Izmir, în Turcia, după ce o scară rulantă de la metrou și-a schimbat brusc direcția. Oamenii s-au dezechilibrat și au căzut, după cum arată mai multe înregistrări video realizate de camerele de supraveghere.
10:10
Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949. Cu această ocazie, președintele Maia Sandu, speakerul Igor Grosu și premierul Dorin Recean au depus flori la monumentul din scuarul Gării Feroviare, de unde au pornit garniturile cu basarabeni în anii represiunilor. În discursul său șeful statului a spus că trecutul nu-l putem schimba, însă trebuie de ținut minte, pentru ca ororile să nu se repete.
09:50
Echipa națională a Franței s-a calificat în semifinalele turneului final din Germania! "Les Bleus" au eliminat din competiție reprezentativa Portugaliei. Fără goluri marcate în 120 de minute joc, Franța s-a impus la penalty-uri.
09:20
Astăzi se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate. Istoricii spun că deportările staliniste au fost ținute în secret, iar datele statistice privind numărul celor care au avut de suferit în urma acestora sunt inexacte.
Ieri
00:50
Echipa națională a Franței s-a calificat în semifinalele turneului final din Germania! "Les Bleus" a eliminat din competiție reprezentativa Portugaliei. Fără goluri marcate în 120 de minute joc, Franța s-a impus la penalty-uri.
5 iulie 2024
22:50
Naționala Germaniei a cedat cu 1-2 în fața selecționatei Spaniei în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal. Meciul de la Stuttgart a fost decis de un gol înscris în minutul 119.
22:10
Premierul ungar Viktor Orbán a sosit într-o vizită la Moscova, a declarat secretarul de presă al premierului. Avionul lui Orbán a aterizat la Vnukovo, scrie BBC. Anterior, „Financial Times” a scris despre posibila călătorie a lui Orbán la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, citând surse.
21:40
Vești bune pentru cetățenii români care vor să lucreze în Germania. Liderii coaliției de guvernare din Germania au convenit să reducă obstacolele birocratice pentru cetățenii străini care caută de lucru în această țară, transmite dpa.
21:40
Naționala Germaniei a cedat cu 1-2 în fața selecționatei Spaniei în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal. Meciul de la Stuttgart a fost decis de un gol înscris în minutul 119.
20:10
Construcția Autostrăzii A7, denumită și autostrada Moldovei, construcția de noi rețele electrice, de gaz, dar și de apeduct. Sunt doar câteva dintre subiectele discutate în cadrul Forumului economic regional Moldova, care s-a desfășurat în acest an în România, la Vatra Dornei. Investițiile în aceste domenii vor genera pentru Republica Moldova noi oportunități de dezvoltare socială, economică, dar și a infrastructurii.
19:20
Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a admis demersul procurorilor privind prelungirea măsurii preventive, arestul preventiv pe un termen de 30 zile în privința celui de-al doilea figurant în cazul Interpol, reținut la 5 iunie, informează Procuratura Anticorupție.
19:20
Asistență tehnică în valoare de 123.000 euro a primit Serviciul Vamal din partea EUBAM. Donația include servere, baterii inteligente și imprimante, pentru a spori capacitățile operaționale ale Serviciului Vamal.
19:00
Directorul adjunct al Misiunii Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID) John P. Riordan, își încheie mandatul de patru ani în Republica Moldova.
18:30
57 de absolvenți care au obținut nota 10 la examenele de bacalaureat au primit diploma Președintelui Republicii Moldova. La Președinție, absolvenții au fost felicitați de către șefa statului. Cu mari emoții și mândrie, elevii spun că sunt fericiți că au obținut rezultate remarcabile, mai ales că au depus foarte multă muncă.
18:10
Între Rusia și Ucraina posibile negocieri ar putea avea loc la începutul anului viitor, pentru că Moscova trebuie pusă într-o situație-limită ca să accepte un plan de pace. Și acest lucru nu se întâmplă acum. Opinia aparține politologului român, Cristian Pîrvulescu, și a fost formulată pentru Moldova 1. Comentatorul politic a precizat că planul primului ministru ungar, Viktor Orbán, propus Kievului și Moscovei, este o inițiativă proprie, nu are legitimitate europeană, prin care Rusia încearcă să exploateze rupturile din interiorul Uniunii Europene și NATO.
18:10
Viktor Orban a plecat la Moscova fără a primi vreun mandat din partea Consiliului European. Acesta susține că a mers într-o „misiune de pace”, vizita trezind neliniște la Bruxelles. Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că, în contextul actual, Moscova nu poate accepta un plan de pace, decât dacă e pusă într-o situație limită.
17:30
Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a emis mandate de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele celor șase angajați vamali din cadrul Biroului Vamal Nord, inclusiv în privința șefului biroului. Astfel, cinci persoane urmează a fi plasate în Penitenciarul 13, iar un funcționar vamal a primit mandat de arestare la domiciliu, Încheierile instanței sunt cu drept de atac în conformitate cu prevederile legale, informează CNA.
17:10
În curând Ungaria va rămâne, probabil, singura țară din Uniunea Europeană care menține relații și întreține dialogul atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a declarat primul ministru al Ungariei, Viktor Orbán, la întâlnirea de la Kremlin cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
17:00
În curând Ungaria va rămâne, probabil, singura țară din Uniunea Europeană care menține relații și întreține dialogul atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a declarat primul ministru al Ungariei, Viktor Orbán, la întâlnirea de la Kremlin cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
16:40
Astăzi, la Chișinău, miniștrii de externe ai Republicii Moldova, României și Ucrainei au semnat o declarație comună și un memorandum de înțelegere privind combaterea manipulării informaționale și ingerințelor străine. Aceste documente reprezintă un angajament ferm al celor trei state de a împărtăși viziuni și preocupări similare în fața mediului de securitate actual, a declarat ministrul de Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.