În Republica Moldova sunt peste 12 000 de consumatori de droguri înregistraţi. Specialiştii trag un nou semnal de alarmă

TVR Moldova, 1 iulie 2024 21:30

În Republica Moldova sunt peste doisprezece mii de consumatori de droguri înregistraţi iar tendinţa, potrivit autorităţilor, este în creştere. Specialiştii trag un nou semnal de alarmă și spun că drogurile pot fi fatale pentru viață. În aceste zile, a fost marcată Ziua internaţională de luptă împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 10 minute
22:10
Zeci de mii de persoane din nordul Californiei au primit ordin de evacuare, în timp ce incendiile de vegetație se extind în tot statul, pe fondul caniculei. Aproximativ 28 000 de persoane au fost invitate să își părăsească locuințele după izbucnirea incendiului Thompson în această săptămână, potrivit unor rapoarte care citează Departamentul de silvicultură și protecție împotriva incendiilor din California (CalFire), transmite G4Media.ro
Acum 30 minute
21:50
Șefa statului a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul căreia a subliniat că finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie să fie accelerată, așa încât să avem prima conexiune funcțională deja în 2025.
Acum o oră
21:30
Viața culturală pare a fi tot mai intensă pentru cetăţenii Republicii Moldova. Numărul celor care au mers la teatre, concerte sau muzee s-a triplat în ultimii 3 ani. Cel puţin asta arată statistica. Nu doar ieşirea din pandemie a impulsionat setea de cultură. Oamenii de artă au diversificat repertoriul, iar muzeele au apelat la tehnologiile inteligente pentru a atrage mai mulţi vizitatori.
Acum 2 ore
21:10
FC Petrocub s-a distrat în ultimul amical înainte de prima rundă a preliminariilor din Liga Campionilor. Băieții antrenați de Andrei Martin au învins-o pe Farul Constanța, cu scorul categoric de 5 - 1.
20:50
Pepeni verzi autohtoni au apărut la vânzare în pieţele din Republica Moldova. S-au copt mai devreme în acest an, însă costă de aproape două ori mai mult. Cei mai multi dintre fermieri dau asigurări că pepenii verzi pe care îi cultivă sunt sută la sută ecologici. Medicii recomandă insă să-i credem pe cuvânt doar pe cei care deţin certificate eliberate de autorităţile sanitare.
20:30
Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în respectiva funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 71 de deputați.
20:30
Peste 50 de profesori din Republica Moldova vor participa, în premieră, la Academia Basarabiei, la un program de instruire pentru a face faţă dezinformării şi manipulării Istoriei românilor şi a Limbii române.
Acum 4 ore
20:10
„Cea mai bună integrare europeană este prin Unirea cu România. Este și firesc, este și prin votul a două Parlamente. Integrarea europeană e prin votul fiecărui Parlament al statelor UE, e mai complicat și mai nesigur, în contextul războiului din Ucraina”, a declarat ex-președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
19:50
Migraţia ilegală şi contrabanda la graniţele Republicii Moldova vor fi combătute mai uşor după ce guvernul Germaniei a donat Poliţiei de Frontieră maşini şi bărci, în valoare de peste 900 de mii de Euro. Ceremonia de predare a echipamentelor a avut loc astăzi la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
19:30
Compania FlyOne introduce noi reguli de călătorie pentru pasagerii zborurilor de pe cursa Erevan-Chişinău. Măsurile au fost luate pentru a contracara terorismul şi activităţile ce ameninţă securitatea statului.
19:10
Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia au mers la Moscova la o conferinţă organizată de Institutul Ţărilor CSI, dedicată viitorului Republicii Moldova. Printre participanţi a fost şi deputatul socialist Bogdan Țîrdea. Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel a transmis un mesaj antiromânesc şi a promovat extinderea influenței ruse în Republica Moldova. Mitropolia Moldovei nu vede o problemă in declarațiile scandaloase, iar reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei resping acuzaţiile ce i se aduc.
18:50
Partidul Politic "Şansă", afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, riscă să nu poată participa la alegerile prezidenţialele din toamnă şi nici la campania privind referendumul constituţional.
18:30
Şedinţa de astăzi a Parlamentului de la Chisinau a început cu scandal. Cei şapte deputaţi neafiliaţi, apropiaţi ai condamnatului fugar Ilan Şor, au încercat din nou să intre cu forţa în sala de şedinţe. Deputații despre care se știe că merg periodic la Kremlin, sunt nemulţumiţi pentru că li s-a interzis participalea la cinci şedinţe în plen. Ei au cerut intervenţia poliţiei.
Acum 6 ore
18:10
Tânăra actriţă Cătălina Lungu, care este absolventa acestei instituții ne-a spus ce provocări a întâmpinat în timpul studiilor și care au fost cele mai memorabile momente din anii de studii la AMTAP.
17:50
„Eu cred că asta își doresc toți cetățenii Republicii Moldova” este mesajul transmis de președinta, Maia Sandu cetățenilor țării, în special celor care privesc cu scepticism procesul de integrare europeană și participarea la referendumul din toamnă. Declarația a fost făcută de șefa statului, în timpul unei vizite de lucru, în satul Chetrosu, din raionul Drochia.
17:20
În reportajul ce urmează îl cunoaștem pe Ciprian Antoci, un pictor abstract, lucrările căruia oscilează între lumea înconjurtoare și Lumea sa interioară.
17:10
Președinta Maia Sandu a avut o discuție, astăzi, cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco despre despre planul continuu de îmbunătățire a serviciilor de sănătate în toată țara. Șefa statului a remarcat că investițiile de circa 3 miliarde de lei în spitalele din țară, renovarea sau reparația capitală a peste 60 de secții de diferit profil, a 9 maternități, a 11 secții de terapie intensivă, dotarea cu echipamente importante, printre care zeci de tomografe computerizate, și repartizarea a 120 de ambulanțe își fac simțit efectul - acum medicii pot salva mai multe vieți.
17:00
Universitatea de Stat din Moldova a găzduit astăzi, Conferința inaugurală „Educația istorică în condițiile provocărilor de la începutul Mileniului III”, parte a primei ediții a proiectului „ACADEMIA BASARABIEI - Program interdisciplinar pentru profesorii de istorie și limba română", organizat de USM, Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
16:50
Numărul absolvenților care au promovat examenul național de Bacalaureat a crescut cu 53 după examinarea contestațiilor și este egal cu 12.580. Astăzi au fost publicat rezultatele finale. Rata de promovare totală a crescut cu 0,3 puncte procentuale și constituie 69,68%, comparativ cu 68,76%, de la aceeași etapă din cadrul sesiunii 2023.
16:40
Din ce mai mulți turiști își schimbă obiceiurile în vacanțele de vară – pentru că pur și simplu este prea cald, chiar și la mare, inclusiv pe plajele Mării Negre sau Mediteranei. Care este atunci tendința momentului? Țările nordice.
16:20
Judecătoria Orhei, Sediul Central, a pronunțat astăzi pedeapsa pentru fostul președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care, pe 7 august 2023, a fost prins băut la volan,
Acum 8 ore
16:10
Vulcanul Etna a erupt din nou. S-au auzit explozii puternice și bucăți incandescente au fost aruncate dintr-unul dintre cratere.
15:50
Secretariatul Comunității Energetice susține, în Opinia cu privire la certificarea independenței operatorului sistemului de transport gaze naturale Vestmoldtrangaz (VMTG), publicată recent, certificarea companiei ca operator de sistem independent, cu anumite condiții.
15:40
Compania aeriană Wizz Air lansează trei noi destinații de pe Aeroportul Internațional Chișinău, anunță Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Din toamnă, vor fi disponibile curse spre Viena, Varșovia și Abu Dhabi.
15:20
Liderul Partidului politic „Șansă”, Alexei Lungu, care a fost reținut ieri, 3 iulie, în cadrul protestului de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost eliberat în aceeași zi. Însă, acesta s-a ales cu un proces penal pentru huliganism.
15:00
După o săptămână productivă de muncă, merităm și noi să ne odihnim plăcut şi frumos. Şi pentru că se apropie weekendul, venim cu recomandări de evenimente şi activităţi interesante ce vor avea loc în zilele de sâmbătă și duminică.
14:50
Peste 200 de tineri din Iași și din mai multe regiuni ale Republicii Moldova și-au dat întâlnire la Orhei, acolo a avut loc Adunarea Tinerilor Ortodocși din Basarabia și România, marți, 2 iunie. Împreună au împărtășit valorile creștine românești și au organizat un marș prin care au cerut să nu mai fie graniță la Prut.
14:40
Maria Butuc, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău ne-a vorbit despre provocările principale care au întâmpinat profesorii și elevii în timpul sesiunii din acest an.
14:20
Numărul global de tranzacții este în continuă creștere, un semnal clar că tot mai multe afaceri optează pentru această metodă de plată. Pentru companii, beneficiile sunt evidente: costuri reduse de tranzacție, o gestionare mai eficientă a fluxului de numerar și o transparență sporită în operațiunile financiare. Iar pentru cetățeni – confort, siguranță, oportunități economice egale și comunități prospere. Avantajele digitalizării plăților pentru consumatori și afaceri este subiectul emisiunii Obiectiv Comun de astăzi.
14:20
Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în respectiva funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 71 de deputați.
Acum 12 ore
14:10
Paula Bodlev, președinta Federației Tinerilor Basarabeni din România ne-a spus ce informații pot obține elevii și studenții la acest târg.
13:50
La proiectele finanțate în proporție de peste 50 % de instituțiile financiare internaționale în Republica Moldova părțile vor decide asupra procedurilor de achiziții aplicate. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de 56 de deputați.
13:40
Forțele ucrainene s-au retras dintr-o parte din Ceasov Iar, un orășel considerat de Kiev și Moscova drept strategic în regiunea Donețk, a declarat joi, la televiziunea de stat, purtătorul de cuvânt al armatei, potrivit agenției Reuters, scrie G4Media.ro
13:30
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 5 iulie.
13:20
În această săptămână, se împlinesc 75 de ani de la cea de-a doua și cea mai de amploare operațiune de deportări, pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Evenimentul va fi marcat la Chișinău, sâmbătă, 6 iulie, începând cu ora 8.00, prin acțiuni de comemorare - depuneri de flori și un minut de reculegere pe Aleea Gării, cu participarea conducerii țării, informează Guvernul R. Moldova.
13:10
Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere a obiectelor explozibile la un curs de instruire susținut la Centrul de instruire EOD din cadrul Batalionului de Geniu „Codru”, comunică moldpres.
12:50
Republica Moldova va putea accesa finanțare din fonduri europene pentru implementarea proiectelor care vizează ocuparea forței de muncă și inovarea socială. Parlamentul a ratificat Acordul cu UE privind participarea Republicii Moldova la componenta Ocuparea forței de muncă și inovare socială a Fondului European Plus. Documentul a fost votat în două lecturi de 69 de deputați.
12:40
Cetățenii R. Moldova deținători ai pașapoartelor diplomatice și de serviciu vor putea călători în India fără vize. Parlamentul a ratificat un ACORD cu Guvernul Republicii India privind abolirea regimului de vize. Documentul a fost votat în ambele lecturi de 72 de deputați.
12:20
O cetățeancă a Federației Ruse în vârstă de 28 de ani a fost depistată cu un permis de conducere falsificat, în punctul de trecere a frontierei Tudora.
12:20
Astăzi, într- o localitate din raionul Ștefan Vodă s-a produs o tragedie cu implicarea unui copil de 1 an și 7 luni, informează ăntr-un comunicat Poliția R. Moldova.
12:10
Premierul Dorin Recean a desființat unele falsuri lansate în spațiul public, informează purtătorul de cuvânt al premierului.
11:50
Rusia își joacă cărțile în cadrul Națiunilor Unite pentru a împiedica mai multe țări să se alăture noii runde de ajutor militar pentru Ucraina, iar asta implică în unele cazuri amenințări diplomatice. Așa se întâmplă, de exemplu, cu Israelul, acum tentat să trimită sisteme de apărare aeriană Kievului pentru a opri bombardamentele rusești, potrivit Rador Radio România, scrie G4Media.ro
11:40
Deputații au păstrat un minut de reculegere, în ședința plenară de astăzi, în memoria victimelor celui de-al doilea val al deportărilor staliniste. La 6 iulie, se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia în 1949.
11:40
Mă numesc Pavel Alovațki membru al echipei olimpice a Republicii Moldova la înot și voi participa la Jocurile Olimpice de la Paris. Următițimă la TVR MOLDOVA.
11:20
În perioada lunilor mai-iunie 2024, inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au realizat controale pentru verificarea nivelului de pregătire a taberelor de odihnă pentru sezonul estival 2024. Au fost identificate mai multe neconformități, informează ANSA.
11:10
Compania Naţională de Asigurări în Medicină a acumulat, în prima jumătate a anului curent, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) venituri de peste 5,6 miliarde de lei. Acumulările respective au fost în creştere cu circa 481 de milioane sau cu 9,4% faţă de perioada similară a anului 2023.
11:10
Îmbrânceli la Parlament. În timp ce Igor Grosu oferea declarații jurnaliștilor, pe holul Parlamentului, deputații afiliați lui Șor au scandat: „Jos Grosu”.
10:50
Viceprim-ministrul, ministru afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui vineri la Chișinău cea de-a treia reuniune a Tralateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de ministere de externe.
10:40
Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat joi dimineaţa guvernatorul regional Ivan Fedorov, informează AFP, scrie Agerpres.ro
10:20
Încasările la Bugetul public național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat, conform informațiilor operative, au constituit circa 34,7 miliarde lei în 6 luni ale anului 2024, ceea ce denotă o creștere de circa 3,6 miliarde lei sau cu 11,6 % în raport cu perioada similară a anului precedent, informează SFS.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.