Letonia își învață cetățenii ce să facă în caz de război (Revista Presei)

Radio Chisinau, 4 iulie 2024 09:50

„Rușii și aliații lor din Republica Moldova discută la Moscova despre „anexarea” Moldovei de România” titrează într-un articol Europa Liberă cu referire la o conferință organizată de un institut bănuit de legături cu FSB, unde au asociat votul pro-UE la referendumul din octombrie cu „anexarea” Moldovei de România.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 30 minute
14:10
Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 6 iulie 2024, către ora 13:59, în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni. Potrivit informațiilor recepționate bărbatul a intrat în apă și nu a mai ieșit, transmite IGSU.
Acum o oră
13:45
Tenismanul sârb Novak Djokovic s-a calificat în optimile de finală ale turneului de Mare Șlem de la Wimbledon, pe care l-a câștigat de șapte ori în cariera sa, după o victorie în patru seturi, 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (7/3), obținută sâmbătă în fața australianului Alexei Popyrin, relatează Agerpres.
Acum 2 ore
13:20
Cei peste 1.000.000 de români care trăiesc în Spania vor putea obține dubla cetățenie până la sfârșitul acestui an, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, după discuțiile pe care le-a avut ieri, la Palatul Victoria, cu omologul său de la Madrid, Pedro Sánchez.
13:00
Olanda s-a calificat în semifinalele EURO 2024, după ce a învins Turcia cu 2-1 în sferturi. O echipă a Turciei care a arătat că merita să ajungă în primele patru echipe de la acest turneu final, relatează euronews.ro.
12:30
Cel puțin 16 oameni, majoritatea femei și copii, au fost uciși într-un atac al armatei israeliene asupra unei școli din centrul Fâșiei Gaza. Situația continuă să fie dramatică și în celelalte zone ale Fâșiei, unde populația se luptă cu foametea și lipsa medicamentelor, transmite euronews.ro.
Acum 4 ore
12:05
Scriitoarea Ana Blandiana, prezentă la Conferința dedicată comemorării victimelor valului de deportări comuniste din 6 iulie 1949, desfășurat la Memorialul de la Mereni, a subliniat importanța memoriei istorice, mai ales în contextul actual al Republicii Moldova, care face pași importanți spre integrarea europeană.
11:40
Europa își ține, duminică, răsuflarea în fața unor alegeri care ar putea zgudui atât viitorul politic al țării, cât și al Uniunii Europene. Pentru prima dată, extremiștii de dreapta din Rassemblement National (RN), formațiunea lui Marine Le Pen, s-au impus duminica trecută în primul tur al alegerilor legislative, învingând "Nouveau Front Populaire" (NFP), alianța stângii, precum și tabăra prezidențială într-un scrutin a cărui miză politică este fără precedent în istoria celei de-a cincea Republici. Necunoscuta scrutinului de duminica aceasta este dacă ei vor reuși să ajungă la majoritatea absolută și să se instaleze la putere, relatează Reuters, transmite Digi24.
11:15
„La trecerea frontierei vamale pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, este necesar să completați declarația vamală a călătorului - formularul prin care declarați bunurile aflate în bagajele personale,” informează Serviciul Vamal.
10:50
Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, numit și ”Înaintemergătorul” pentru că a vestit venirea lui Hristos, informează MOLDPRES.
Acum 6 ore
10:15
Claudia Patrânac și Ioana Rotaru au fost printre cei câteva zeci de foști deportați care s-au adunat la 6 iulie la monumentul Trenul Durerii din Chișinău, pentru a-și comemora rudele și toate victimele regimului comunist.
09:45
Primăria Chișinău a anunțat că în prima zi de admitere în învățământul liceal, pentru anul de studii 2024-2025, pe platforma escoala.chisinau.md au fost depuse 2110 cereri, comunică MOLDPRES.
09:05
Echipa națională a Angliei a învins sâmbătă, la Dusseldorf, scor 5-3, după lovituri de la 11 metri, reprezentativa Elveției, în sferturile de finală ale Euro 2024, calificându-se în semifinalele competiției. La finalul a 120 de minute scorul a fost egal, 1-1, transmite MOLDPRES.
Acum 24 ore
18:35
Valurile de căldură toridă au revenit în Europa. Grecia, Cipru, Turcia și Italia au fost deja lovite de căldura extremă – și turiștii încep să schimbe destinațiile insuportabil de calde pentru alternative mai răcoroase. Un nou sondaj al Comisiei Europene pentru Turism (ETC) împărtășit cu ziarul britanic The Guardian relevă că 76% dintre călătorii europeni își adaptează comportamentul în fața crizei climatice. Iată 5 destinații din Europa pe care să le vizitezi în această vară, toate cu temperaturi în și sub 20°C, potrivit Euronews.com.
18:10
Glutenul pare să fie prezent în aproape orice, de la pâine, paste făinoase și bere la produse cosmetice și suplimente nutritive, transmite site-ul instituției Johns Hopkins Medicine, scrie g4food.ro. Se vorbește mult despre evitarea glutenului, dar ce este acest ingredient obișnuit și este cu adevărat rău pentru tine?
17:50
Un studiu vine cu noi informații cu privire la legătura dintre expunerea timpurie la poluarea atmosferică și sănătatea pulmonară mai târziu în viață, transmite News.ro, scrie G4Media.
17:20
Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând NATO, după ani de zile în care alianța nu s-a făcut remarcată, dar acum NATO ar putea suferi un cutremur intern grav în cazul în care alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA vor fi câștigate de fostul președinte republican Donald Trump, critic al Alianței și al cărui plan privind viitorul Ucrainei este incert, comentează EFE, scrie Agerpres.
17:00
La comemorarea a 75 de ani de la ce-a de-a doua operațiune de deportări staliniste din 5-6 iulie 1949, prim-ministrul Dorin Recean a venit cu un mesaj.
16:00
Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, va fi introdusă în legislația Republicii Moldova. Acest lucru este prevăzut în proiectul de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, inițiativă legislativă a vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, elaborată în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor, Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
15:35
Drone ucrainene au atacat și au incendiat două depozite de combustibil în noaptea de vineri spre sâmbătă în regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, aproape de peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, au informat sâmbătă autoritățile regionale, citate de EFE, transmite Agerpres.
15:10
Poliția solicită suportul cetățenilor în vederea localizării unui minor, care a dispărut în localitatea Javgur din raionul Cimișlia.
14:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de comemorare a 75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste.
Ieri
14:15
De la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, 1451 de cetățeni din Ucraina au reușit să-și găsească un loc de muncă în Republica Moldova. 986 sunt femei și 465 – bărbați. Cei mai mulți sunt angajați în municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia și Bălți, transmite IPN.
13:45
România este țara care are cea mai tânără bunică din lume, a declarat la Târgu Mureș președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Valeria Herdea a precizat că acesta nu este un caz singular, în condițiile în care tot la noi în țară există fetițe care au sarcini la 12 ani, iar la 14 ani au deja doi copii.
13:25
Hamas a acceptat o propunere a SUA de a începe discuțiile privind eliberarea ostaticilor israelieni, inclusiv a soldaților și a bărbaților, la 16 zile după prima fază a unui acord care vizează încheierea războiului din Gaza, a declarat sâmbătă o sursă de rang înalt din gruparea islamistă palestiniană pentru Reuters, transmite Agerpres.
12:20
Echipa națională a Franței s-a calificat vineri seara în semifinalele Euro 2024, după ce a învins Portugalia la lovituri de la 11 metri, scor 5-3, după 0-0 în timpul regulamentar, transmite news.ro, preluat de MOLDPRES.
12:00
Candidatul reformist Massoud Pezeshkian a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Iran, devansându-l pe ultraconservatorul Said Jalili, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne de la Teheran, informează AFP, scrie Agerpres.
11:30
În dimineața zilei de 6 iulie 2024 pompierii din capitală au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu izbucnit într-o casă de locuit de pe strada Sfântul Andrei nr.38, se arată într-un comunicat emis de IGSU.
11:10
Oamenii legii atenționează asupra unui nou tip de escrocherii, cu “ruda implicată în accident”.
10:45
La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 288,61 milioane de dolari SUA, în scădere cu 65,87 milioane de dolari în comparație cu 31 mai. Atunci acestea au însumat 5 354,48 milioane de dolari SUA, transmite IPN.
10:20
Primăria Chișinău a anunțat elevii, care vor să-și continue studiile la liceu, că își pot depune dosarele, începând de astăzi. Prima etapă de înscriere va dura până la 25 iulie, iar cea de-a doua între 1-10 august, comunică MOLDPRES.
09:55
Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele cu temperaturi caniculare, de peste 30˚C, este interzisă circulația autovehiculelor de mare tonaj pe străzile din municipiu, pe timp de zi, pentru a preveni deteriorarea învelișului asfaltic de pe drumurile publice.
09:30
Ieri, 5 iulie 2024, au avut loc cu succes primele două operațiuni de tranzit în cadrul Noului Sistem Computerizat de Tranzit, NCTS5-MD. Astfel, urmare a lansării acestui nou sistem la nivel național, începând cu 1 iulie 2024, doi operatori economici au migrat în Noul Sistem Computerizat de Tranzit cu depunerea declarațiilor de tranzit conform cerințelor de date aliniate la legislația unională și la cerințele Convenției privind regimul de tranzit comun, transmite Serviciul Vamal.
09:05
Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic comunist a deportat zeci de mii de familii de țărani basarabeni, inclusiv femei, copii și bătrâni. Averile lor au fost acaparate de regimul bolșevic. Operațiunea Sud a fost apogeul terorii în masă în Basarabia, transmite Radio Chișinău.
09:00
Are loc un miting de comemorare a 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
5 iulie 2024
20:50
Cercetătorii au identificat o posibilă legătură între semaglutidă și o afecțiune oculară rară, dar au declarat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști dacă medicamentul a cauzat de fapt problema. Persoanele care iau medicamentele de succes pentru pierderea în greutate și diabet Wegovy și Ozempic ar putea fi expuse unui risc mai mare de orbire la un ochi, din cauza unei afecțiuni oculare rare, relevă o nouă cercetare. Studiul, publicat în revista JAMA Ophthalmology, a inclus dosarele medicale ale aproximativ 17.000 de persoane pe parcursul a șase ani, transmite Euronews, scrie G4Media.
20:30
Vaticanul a anunțat vineri excomunicarea unui arhiepiscop italian ultraconservator, monseniorul Carlo Maria Vigano, în vârstă de 83 de ani, un opozant virulent al Papei Francisc, condamnat cu privire la o ”schismă” după ce a respins autoritatea șefului Bisericii Catolice, relatează AFP, scrie News.ro.
19:55
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță lansarea a două sesiuni noi, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” - o sesiune pentru electrocasnice mari și una pentru becuri LED. În acest sens, s ocate 12 000 de vouchere pentru becuri LED și 1499 de vouchere pentru electrocasnice mari, destinate gospodăriilor din toate localitățile țării, informează MOLDPRES.
19:30
Judecătoria Chișinău a emis astăzi mandate de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele celor șase angajați vamali din cadrul Biroului Vamal Nord, inclusiv în privința șefului biroului, comunică MOLDPRES.
19:05
În Republica Moldova va funcționa o platformă online dedicată dezvoltării pieței de energie din biomasă. Aceasta permite tuturor participanților pieței - companii, instituții publice și persoane fizice - să publice și să urmărească anunțuri de vânzare-cumpărare a produselor și serviciilor din sectorul energiei din biomasă, transmite MOLDPRES. 
18:45
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a mers vineri la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, atrăgându-și imediat reproșuri din partea colegilor din UE și un avertisment că nu vorbește în numele Uniunii Europene, relatează News.ro.
18:30
Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul: 06 - 07 iulie 2024, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi orășenilor acces la produse agricole de sezon. 
18:10
Reuniți astăzi la Chișinău, unde au participat la lucrările Trilateralei România-Republica Moldova-Ucraina, miniștrii de externe ale celor trei state, Mihai Popșoi, Luminița Odobescu și Dmytro Kuleba, au semnat o declarație comună ce prezintă viziunile similare pe care le împărățesc cu privire la mediul de securitate actual. De asemenea, cei trei miniștri au semnat un memorandum privind combaterea manipulării informaționale și ingerințelor străine, transmite Radio Chișinău.
17:55
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în cadrul ședinței de astăzi, cu amenzi în sumă totală de 19 mii de lei (circa o mie de euro) posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, pentru încălcarea obligației de a uniformiza nivelul tăriei sonore între comunicările comerciale audiovizuale, între programele audiovizuale, precum și între comunicările comerciale audiovizuale și programele audiovizuale, stabilite în Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), transmite MOLDPRES.
17:35
Președinta Fundației Academia Civică, Ana Blandiana, spune că amintirile legate de deportările de acum 75 de ani, dar și războiul de la graniță trebuie să determine cetățenii din Republica Moldova să aleagă perspectiva corectă, drumul spre Uniunea Europeană. Scriitoarea spune că nu este posibil ca cetățenii de aici să aleagă altceva. Istoria nu trebuie lăsată să facă marșariere. Declarațiile au fost făcute la conferința internațională „75 ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia”, organizată astăzi în satul Mereni din raionul Anenii Noi, transmite IPN.
17:20
Cel de-al patrulea atelier de lucru din cadrul exercițiului regional de stat major „Regex 2024” urmează să se desfășoare în perioada 8-19 iulie curent, informează Ministerul Apărării al Republicii Moldova.
17:00
Primăria Municipiului Chișinău informează că în cadrul licitației funciare cu strigare desfășurate vineri, 05 iulie 2024, au fost adjudecate 9 loturi de pământ din intravilanul municipiului, din cele 12 expuse, în sumă totală de 31,2 milioane lei.
16:40
Dor de izvor - emisiunea din 14 iunie 2024. este iInvitata ediției este interpreta de muzică populară Suzana Popescu.
16:25
Cei 57 de absolvenți cu note de 10 la examenele de Bacalaureat au fost premiați astăzi în cadrul unui eveniment festiv organizat la Președinție, transmite Radio Chișinău.
16:05
Trilaterală Republica Moldova-România-Ucraina: Declarații comune de presă susținute de viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, și ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.
15:50
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a doi judecători. Este vorba despre Valeri Hudoba și Larisa Lavric.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.