Primăria municipiului Chișinău amenajează corturi anticaniculă. Vezi unde vor fi amplasate

Radio Moldova, 1 iulie 2024 10:00

Din 1 iulie, în locurile publice aglomerate din oraș, vor fi instalate puncte de prim ajutor, cu distribuirea apei potabile, ca măsură de minimizare a impactului temperaturilor ridicate pe timp de vară, asupra populației din municipiul Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum o oră
10:40
Miile de persoane s-au strâns miercuri la Paris pentru a protesta împotriva rezultatelor primului tur al alegerilor legislative din Franța. Partidul de extremă dreapta Adunarea Națională a obținut cele mai multe voturi, scrie Euronews.
Acum 2 ore
10:20
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui vineri la Chișinău cea de-a treia reuniune a Tralateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de ministere de externe.
10:20
Uraganul Beryl a lovit Jamaica miercuri cu ploi și vânturi puternice, ucigând cel puțin o persoană după ce, în ultimele două zile, și a făcut ravagii prin insulele mici din Caraibe. Bilanțul victimelor puternicului uragan de categoria 4 a crescut la cel puțin 10, dar se așteaptă ca acesta să crească și mai mult pe măsură ce comunicațiile vor fi restabilite pe insulele afectate de inundații și vânturi mortale, scrie Reuters.
10:10
Presa internațională continuă să analizeze condițiile în care președintele democrat al Statelor Unite Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială după dezbaterea dezastruoasă de săptămâna trecută cu republicanul Donald Trump. Publicațiile britanice fac previziuni privind rezultatele alegerilor parlamentare care au loc astăzi în Regatul Unit. Pe primele pagini ale presei străine apar și articole dedicate unei decizii istorice a justiției de la Tokyo care a declarat neconstituțională o veche lege ce a permis sterilizarea forțată a mii de japonezi cu handicap după cel de-al Doilea Război Mondial.
10:00
Rusia este pregătită să continue aprovizionarea cu gaze a Europei prin Ucraina după expirarea actualului acord de tranzit, la sfârșitul anului 2024. Asta a declarat un oficial rus, citat de Reuters. Potrivit acestuia, tranzitul viitor al gazelor depinde dacă Ucraina dorește sau nu să continue aranjamentul.
10:00
Deputații se întrunesc, astăzi, 4 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a Legislativului sunt 17 proiecte de lege.
09:50
Este foarte important ca Republica Moldova să se regăsească pe agenda a cât mai multor foruri internaționale, așa cum a fost Adunarea Parlamentară a OSCE de la București. În cadrul evenimentului, Parlamentari din 55 de state europene au evidențiat faptul că țara noastră se confruntă cu tentative de destabilizare în masă și s-au angajat să o sprijine. Declarații în acest sens au fost făcute de politologul Laurențiu Pleșca, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Potrivit lui, faptul că Bucureștiul a găzduit această reuniune, iar despre Republica Moldova s-a vorbit și s-a regăsit în Declarația finală adoptată, arată că România a fost încă o dată avocatul țării noastre în parcursul european.
09:50
NATO va deschide un birou la Kiev, condus de un înalt oficial civil al Alianței, printre o serie de noi măsuri menite să susțină sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, măsură care ar trebui să fie anunțată la summitul de la Washington săptămâna viitoare.
Acum 4 ore
09:10
Bilanțul deceselor în urma atacurilor asupra orașului ucrainean Dnipro a crescut la șase. Șeful Administrației Militare Regionale, Serhi Lisak, a anunțat că o femeie rănită a decedat la spital. În plus, noaptea trecută, la locul atacului, echipele de intervenție au găsit încă o femeie decedată. Astfel, numărul persoanelor decedate în urma atacului a crescut la șase. Alte peste 50 de persoane au fost rănite.
09:00
Este foarte important ca Republica Moldova să se regăsească pe agenda a cât mai multor foruri internaționale, așa cum a fost Adunarea Parlamentară a OSCE de la București. În cadrul evenimentului, Parlamentari din 55 de state europene au evidențiat faptul că țara noastră se confruntă cu tentative de destabilizare în masă și s-au angajat să o sprijine. Declarații în acest sens au fost făcute de politologul Laurențiu Pleșca, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Potrivit lui, faptul că Bucureștiul a găzduit această reuniune, iar despre Republica Moldova s-a vorbit și s-a regăsit în Declarația finală adoptată, arată că România a fost încă o dată avocatul țării noastre în parcursul european.
08:50
După deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în câteva săptămâni urmează să înceapă exercițiul de screening bilateral, a declarat premierul Dorin Recean la Jurnal TV. Potrivit oficialului, până la sfârșitul anului, vor începe și negocierile pe primul cluster.
08:50
Mai mult decât probabila majoritate (relativă sau chiar absolută) pe care o va obține extrema dreaptă franceză în a doua rundă a alegerilor generale de duminică stârnește îngrijorări în legătură cu ceea ce a putut să se întâmple în alte țări ale UE, nu doar în Ungaria sau Slovacia, ci și într-o democrație occidentală cum e Belgia, în parte sa flamandă.
08:40
Dialogul Strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite s-a aprofundat și extins după relansarea de acum doi ani, a declarat pentru Radio Moldova ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu. Diplomatul a menționat că un nou guvern la Washington ar putea revizui angajamentele în politica externă. O eventuală administrație republicană ar adopta o politică externă mai pragmatică și, în consecință, Republica Moldova va trebui să-și ajusteze relația cu Statele Unite.
07:40
Statele Unite ale Americii celebrează Ziua Independenței, marcând 248 de ani de la adoptarea Declarației de Independență pe 4 iulie 1776. Acest document istoric, redactat în principal de Thomas Jefferson, a proclamat separarea celor treisprezece colonii americane de sub dominația Marii Britanii.
Acum 6 ore
07:20
Astăzi 4 iulie, au loc alegerile generale anticipate în Marea Britanie. Britanicii vor alege următorul partid care va conduce țara, după ce premierul conservator Rishi Sunak a anunțat pe data de 22 mai dizolvarea Parlamentului. Scrutinul va avea loc într-un context geopolitic internațional dificil, pe fundalul războaielor din Ucraina și Gaza.
07:00
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, să împărtășească planul său de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei în 24 de ore, dacă într-adevăr are unul. Zelenski a declarat acest lucru miercuri, 3 iulie, într-un interviu acordat postului de televiziune american Bloomberg Television, citează DW.
07:00
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 4 iulie.
Acum 24 ore
22:00
Procuratura trebuie să dispună efectuarea unei expertize cu privire la construcția drumului Leova-Bumbăta, dacă există suspiciunile unui proces viciat, susține prim-ministrul Dorin Recean. Concluziile, declară șeful Cabinetului de miniștri, trebuie să fie făcute publice, iar cei vinovați – să fie trași la răspundere.
21:00
Bicicletele furate din depozitele și magazinele din Franța erau dezasamblate și apoi vândute în Republica Moldova, ca marfă de mâna a doua. PCCOCS, prin purtătorul de cuvânt Emil Gaitur, a confirmat informația pentru Teleradio-Moldova. Conform acestuia, majoritatea pieselor ajungeau în Ucraina, unde erau comercializate cu o reducere de 20%-30%. În același timp, reprezentanții autorității vamale au specificat că rezultatele investigațiilor în acest caz vor fi prezentate de instituțiile abilitate.
20:50
Ministerul Muncii și Protecției Sociale dezvoltă programe de încurajare a angajării în câmpul muncii, iar bugetul pentru acestea a crescut considerabil în ultimii ani. Totodată, autoritățile depun eforturi pentru a încuraja dezvoltarea afacerilor în mediul rural, fapt ce determină deschiderea locurilor de muncă în sate și stopează migrația internă. Tendințele atestate în piața muncii din Republica Moldova și conceptul de reformare a acesteia au fost discutate de invitații dezbaterii publice „România- Republica Moldova, eforturi conjugate în reformarea pieței muncii”, organizată de Agenția de presă IPN.
20:50
Premierul Dorin Recean salută amenzile de sute de milioane aplicate de Consiliul Concurenței în cazul a șase companii petroliere, suspectate că ar fi încheiat un acord anticoncurențial care viza coordonarea prețurilor pe piață. Șeful Guvernului susține că este important ca instituția să „să se miște rapid” pe acest caz, precum și pe alte domenii.
20:10
În ultimele 24 de ore, la Chișinău și Bălți se înregistrează o creștere a nivelului de poluare a aerului. Concentrația de dioxid de azot, monoxid de azot, fenol și aldehidă formică a depășit, în capitală, norma admisibilă cu până la 3,4 ori. În municipiul Bălți, poluarea aerului cu aceste gaze periculoase a crescut de până la 1,7 ori. Agenția de Mediu precizează că indicii au crescut inclusiv din cauza condițiilor meteorologice. Între timp, ministrul Sergiu Lazarencu a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că, în curând, cetățenii din Republica Moldova vor putea urmări calitatea aerului pe care o respiră în regim live.
19:30
Serviciul de catering pentru grădinițe este agreat de părinți, potrivit administrației grădinițelor. Autoritățile din sănătate, care au aprobat un proiect de hotărâre în acest sens, susțin că prin acest sistem copiii vor avea acces la alimente de calitate. În schimb, reprezentanții primăriei capitalei critică inițiativa.
19:20
Prevederile prin care agenților economici din regiunea găgăuză, care contribuie la formarea bugetului autonomiei, li se restituie taxa pe valoare adăugată (TVA) din bugetul de stat, vor fi contestate la Curtea Constituțională (CC). Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Indicator economic” de la Radio Moldova.
19:10
Prevederile prin care agenților economici din regiunea găgăuză, care contribuie la formarea bugetului autonomiei, li se restituie taxa pe valoare adăugată (TVA) din bugetul de stat, vor fi contestate la Curtea Constituțională (CC). Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Indicator economic” de la Radio Moldova.
18:30
Prevederile prin care agenților economici din regiunea găgăuză, care contribuie la formarea bugetului autonomiei, li se restituie taxa pe valoare adăugată (TVA) din bugetul de stat, vor fi contestate la Curtea Constituțională (CC). Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Indicator economic” de la Radio Moldova.
18:10
Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) salută agenda ambițioasă de reforme a Republicii Moldova. Țara noastră a înregistrat progrese în reformele anticorupție, creșterea transparenței guvernamentale și îmbunătățirea climatului de afaceri, remarcă AP OSCE. Constatările sunt incluse în Declarația de la București, adoptată astăzi, în cadrul Sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE.
17:40
Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a fost reținut și escortat la poliție în după-amiaza acestei zile. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a precizat într-un comunicat că politicianul va fi documentat contravențional și penal, după ce ar fi manifestat lipsă de respect și agresivitate în raport cu oamenii legii.
17:40
Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova, secretara de stat Valentina Olaru a precizat că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul.
17:40
Cel puțin cinci oameni au fost omorâți, iar 47 au fost răniți în atacurile rusești cu drone și rachete asupra orașului Dnipro.În consecință, infrastructura civilă a fost avariată. Autoritățile locale au raportat distrugeri semnificative. Astfel, mai multe mașini au fost distruse, în apropiere de un spital a izbucnit un incendiu, iar un centru comercial și o benzinărie au fost ruinate. Între timp, Statele Unite ale Americii anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina.
16:40
Șeful Biroului Vamal „Nord” al Serviciului Vamal, precum și alți șase funcționari vamali, inclusiv șefi ai posturilor vamale din cadrul Biroului Vamal „Nord”, sunt cercetați penal într-un dosar de corupție. Conform datelor prezentate de CNA, bănuiții ar fi organizat o schemă infracțională, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la persoane fizice și persoane juridice pentru urgentarea sau eludarea unor proceduri vamale, materializate prin favorizarea celor din urmă la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.
16:40
Republica Moldova se confruntă cu o scădere constantă a numărului de școli profesionale și a celor care aleg să studieze în aceste instituții, în timp ce piața forței de muncă suferă de o lipsă acută de muncitori calificați în domenii precum agricultura, sudura, mecanica și panificația. Conform datelor statistice, numărul instituțiilor de învățământ profesional tehnic secundar din Republica Moldova s-a redus semnificativ în ultimele două decenii, de la 80 în anul 2000 la doar 40 în 2024.
15:40
Statele membre NATO au convenit să acorde Ucrainei un ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de euro în 2025, au declarat doi diplomați vest-europeni pentru Reuters, cu o săptămână înainte ca liderii alianței să se întâlnească la Washington.
15:20
Continuă procesul de combatere manuală, mecanică și chimică a ambroziei. În timp ce unii oameni spun că ambrozia le provoacă probleme grave de sănătate, au nasul înfundat sau strănută, alții afirmă că planta nu prezintă un pericol pentru ei. Medicii alergologi le recomandă cetățenilor să nu iasă din casă în zilele cu mult soare și vânt, iar când ajung acasă să facă un duș.
15:20
Șeful Biroului Vamal „Nord” al Serviciului Vamal, precum și alți șase funcționari vamali, inclusiv șefi ai posturilor vamale din cadrul Biroului Vamal „Nord”, sunt cercetați penal într-un dosar de corupție. Conform datelor prezentate de CNA, bănuiții ar fi organizat o schemă infracțională, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la persoane fizice și persoane juridice pentru urgentarea sau eludarea unor proceduri vamale, materializate prin favorizarea celor din urmă la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.
15:10
Vettingul este un proces complicat și lung ca termen de implementare, dar este într-o etapă destul de avansată, a declarat vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, la Rlive TV. Totodată, deputata a precizat că primele rezultate deja sunt vizibile
14:30
Șase companii petroliere au fost amendate de către Consiliul Concurenței pentru coordonarea concertată și anticoncurențială a prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, în perioada martie 2019-ianuarie 2021. Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la 480 de milioane de lei, a anunțat președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu.
14:20
Cetățenii vor putea interacționa cu statul în mod direct cu ajutorul aplicației Evo. Aceasta platformă digitală promite să îmbunătățească accesul la servicii publice și să faciliteze dialogul direct cu instituțiile guvernamentale. Managerul de proiect, Valeriu Poia, a prezentat aceste detalii în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1.
14:00
Confruntați cu multiple probleme, inclusiv salarii mici și volum mare de muncă, asistenții sociali își pun mari speranțe că situația lor se va schimba pe măsură ce Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană. Condiții de muncă și de trai mai bune, salarii decente, profesionalizarea și extinderea serviciilor sociale sunt doar câteva așteptări pe care le au. Acestea se regăsesc și printre prioritățile autorităților care promit reforme ambițioase în domeniul social. Experții avertizează însă că există multiple provocări care trebuie depășite, în special migrația forței de muncă, sărăcia, inegalitatea de gen și marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale.
13:50
Implicarea unui fost ministru al Justiției și ex-director al SIS în chemele investigate de Procuratura Anticorupție în dosarul „INTERPOL”, demisiile și suspendarea unor judecători, precum și în general, ce rezultate și când să așteptăm în urma procesului de reformă a justiției, sunt printre temele predilecte ale presei de la Chișinău.
13:50
Președintele rus Vladimir Putin a sosit la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a participa la un summit regional și pentru a discuta cu lideri de stat, a anunțat miercuri Kremlinul, informează AFP, citat de Agerpres.
13:20
Autoritățile urmează să introducă un mecanism de licențiere a importului de cereale, care va fi valabil până la sfârșitul anului 2024. Decizia a fost luată la ședința de Guvern din 3 iulie. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a precizat că măsura va fi implementată pentru a proteja fermierii autohtoni.
13:10
În fruntea Biroului Interpol Moldova urmează să fie numit un șef interimar după ce Viorel Țentiu, cel care a fost la cârma instituției, a fost învinuit de corupere pasivă și plasat în arest la domiciliu. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. El a precizat că, în prezent, sunt luate în calcul mai multe candidaturi, fără a preciza însă numele acestora.
13:00
Companiile din Republica Moldova vor putea dezvolta soluții inovatoare în domeniul producției, distribuției sau consumului de energie. Hotărârea a fost aprobată de Cabinetul de Miniștri la inițiativa ministerului Energiei. Astfel, proiectul permite companiilor din sectorul energetic să testeze soluții inovative cu derogări de la anumite prevederi ale legislației existente, inclusiv în domeniul fiscal, a menționat secretara de Stat, Cristina Pereteatcu.
12:30
Guvernul a aprobat miercuri un proiect care permite grădinițelor să organizeze alimentația copiilor prin sistemul de catering. Această măsură este destinată instituțiilor de educație timpurie care nu dispun de un bloc alimentar propriu sau care întâmpină dificultăți în pregătirea mâncării.
11:30
Șansele unei victorii absolute pentru extrema dreaptă în alegerile dramatice din Franța au scăzut, deoarece candidații de centru și de stânga s-au unit pentru a încerca să împiedice Adunarea Națională a lui Marine Le Pen să preia puterea pentru prima dată. Cel puțin 200 de candidați din alianța de stânga și din coaliția centristă a președintelui Emmanuel Macron s-au retras din competiție înainte de un termen crucial, unindu-se în spatele celor cu cele mai mari șanse de a învinge naționaliștii lui Le Pen, potrivit estimărilor AFP și Le Monde.
11:30
Ziua Internațională fără pungi din plastic, marcată în fiecare an pe 3 iulie, este o inițiativă globală ce își propune să conștientizeze și să reducă utilizarea pungilor de plastic. Principalul scop al acestei zile este de a evidenția impactul negativ al pungilor de plastic asupra mediului.
Ieri
11:20
Ce presupune reforma justiției și în cât timp poate fi ea realizată; Despre cum R. Moldova și Grecia se vor dezvolta concomitent în mai multe domenii, dar și care ar consecințele pentru Republica Moldova dacă preia cazul Georgiei privind integrarea europeană - sunt printre principalele teme abordate de presă.
11:10
Inspectoratul General al Poliției atenționează cetățenii cu privire la existența unor anunțuri frauduloase pe rețelele sociale. Escrocii se prezintă drept birouri de avocați sau reprezentanți ai organizațiilor de ocrotire a normelor de drept naționale sau internaționale, comunicând despre posibilitatea recuperării mijloacelor financiare pierdute în urma plasărilor de capital în platformele de investiții online false.
11:00
Șansele unei victorii absolute pentru extrema dreaptă în alegerile dramatice din Franța au scăzut, deoarece candidații de centru și de stânga s-au unit pentru a încerca să împiedice Mitingul Național al lui Marine Le Pen să preia puterea pentru prima dată. Cel puțin 200 de candidați din alianța de stânga și din coaliția centristă a președintelui Emmanuel Macron s-au retras din competiție înainte de un termen crucial, unindu-se în spatele celor cu cele mai mari șanse de a învinge naționaliștii lui Le Pen, potrivit estimărilor AFP și Le Monde.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.