Adunarea Parlamentară a OSCE salută reformele din Republica Moldova și condamnă situația drepturilor omului în regiunea transnistreană

Radio Moldova, 3 iulie 2024 18:10

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) salută agenda ambițioasă de reforme a Republicii Moldova. Țara noastră a înregistrat progrese în reformele anticorupție, creșterea transparenței guvernamentale și îmbunătățirea climatului de afaceri, remarcă AP OSCE. Constatările sunt incluse în Declarația de la București, adoptată astăzi, în cadrul Sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 8 ore
20:30
Primele două operațiuni în cadrul Noului Sistem Computerizat de Tranzit au fost realizate cu succes, anunță Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Astfel, urmare a lansării acestui nou sistem la nivel național, începând cu 1 iulie 2024, doi operatori economici au migrat în Noul Sistem Computerizat de Tranzit cu depunerea declarațiilor de tranzit conform cerințelor de date aliniate la legislația unională și la cerințele Convenției privind regimul de tranzit comun.
20:10
Republica Moldova continuă să acorde sprijinul necesar persoanelor refugiate din Ucraina, țară care luptă curajos contra agresiunii ruse, pentru a menține pacea în întreaga Europă, a transmis prim-ministrul Dorin Recean la întrevederea cu președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Dennis Francis, cu care a avut astăzi o întrevedere.
19:40
În prima zi de admitere în învățământul liceal, pentru anul de studii 2024-2025, pe platforma escoala.chisinau.md au fost depuse 2110 cereri. Primăria Chișinău precizează că prima etapă de depunere a actelor pentru înscrierea la concursul de admitere în învățământul liceal se va desfășura în perioada 6-15 iulie.
19:00
Reprezentanții comunității rome din Republica Moldova cer să le fie respectate drepturile și să nu fie discriminați. Mesajul a fost transmis în cadrul unui flashmob desfășurat în centrul capitalei.
Acum 12 ore
18:30
UPDATE În prima zi de admitere în învățământul liceal, pentru anul de studii 2024-2025, pe platforma escoala.chisinau.md au fost depuse 2110 cereri, anunță Primăria municipiului Chișinău. Potrivit reprezentanții Primăriei, actele pot fi depuse la trei instituții simultan, folosind platforma escoala.chisinau.md, în perioada 6-15 iulie.
18:30
Republica Moldova continuă să acorde sprijinul necesar persoanelor refugiate din Ucraina, țară care luptă curajos contra agresiunii ruse, pentru a menține pacea în întreaga Europă, a transmis prim-ministrul Dorin Recean la întrevederea cu președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Dennis Francis, cu care a avut astăzi o întrevedere.
17:50
Japonia și Cambodgia vor efectua lucrări de deminare în Ucraina, a anunțat ministrul japonez de externe, Yoko Kamikawa, în timpul vizitei sale la Phnom Penh (Fnom Pen), scrie BBC. Oficialul și-a exprimat încrederea că țara, care a trecut printr-o experiență similară, va putea aduce o contribuție semnificativă la deminarea teritoriului Ucrainei.
17:10
Consiliul Concurenței urmează să finalizeze investigații referitor la cazuri importante privind practicile anticoncurențiale, a declarat la emisiunea „Indicator economic” de la Radio Moldova președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian. Potrivit deputatului, pentru ca instituția să fie mai eficientă, au fost alocate mai multe resurse financiare, au fost majorate salariile, iar legislația a fost adaptată la cea europeană, ca să fie examinate, în primul rând, dosarele de anvergură. În opinia lui Radu Marian, Consiliul Concurenței trebuie să se concentreze pe câteva cazuri mai complexe și să iasă de fiecare dată cu niște comunicate despre investigațiile pe care le face. Totodată, deputatul a menționat că Parlamentul planifică în timpul apropiat să audieze în plen raportul Consiliului Concurenței.
15:50
Ungaria a anulat vizita planificată a ministrului german de externe Annalena Baerbock la Budapesta, a anunțat Ministerul de Externe de la Berlin. Sâmbătă, Ministerul de Externe de la Budapesta a precizat că motivele anulării au fost tehnice, nu politice.
15:30
Aproximativ 1450 de cetățeni din Ucraina, dintre care peste 980 de femei și 460 de bărbați, s-au angajat în Republica Moldova, de la începutul războiului, a anunțat, într-un comunicat, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
14:40
Premierul populist slovac Robert Fico, rănit într-un atentat în luna mai a acestui an, a declarat vineri că l-ar fi însoțit pe omologul său ungar, Viktor Orban, în vizita sa controversată la Moscova, dacă sănătatea i-ar fi permis, notează AFP.
14:10
Armenia și Statele Unite vor organiza exerciții militare comune în Armenia în perioada 15-24 iulie, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării armean, informează Reuters. Exercițiul Eagle Partner 2024 se va concentra pe sarcini legate de misiunile de menținere a păcii, iar astfel de exerciții cu "țările partenere" se desfășoară cu regularitate, a transmis ministerul de la Erevan.
14:00
Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, va fi introdusă în legislația Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost supus consultărilor publice în Legislativ. Inițiativa aparține vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, și a fost elaborată în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor.
Acum 24 ore
12:50
Principalul aeroport din Milano va fi redenumit în memoria fostului premier italian și om de afaceri Silvio Berlusconi, a anunțat vineri, 5 iulie, ministrul Transporturilor, Matteo Salvini, relatează Reuters.
12:20
Raionul Ialoveni se confruntă cu o criză acută de personal, atât în rândul asistenților sociali comunitari, cât și al specialiștilor în protecția drepturilor copiilor. Cauza principala sunt salariile mici, spun autoritățile locale. În prezent, nouă posturi de asistent social comunitar rămân vacante, inclusiv 3 în orașul Ialoveni unde activează acum un singur asistent social. Satele Văsieni, Ruseștii Noi și Pojăreni nu au nici un asistent social. La Răzeni activează 2 asistenți în loc de trei, iar la Bardar – unul din doi.
11:30
O casă de pe strada Sfântul Andrei din capitală a fost cuprinsă de flăcări. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 iulie.
10:40
Discuțiile privind trilaterala Moldova-România-Ucraina; Identificarea unei noi forme de corupere a alegătorilor, precum și care au fost pedepsele pentru alerte cu bombă din Chișinău - sunt printre principalele teme abordate de presă.
10:30
În Piața Marii Adunări Naționale a fost lansată expoziția „Trenul Durerii”. În acest an, expoziția este prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, poze și istorii din viața familiilor deportate. La inaugurare au participat șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean.
10:30
Candidatul reformist Masoud Pezeshkian a câștigat alegerile prezidențiale din Iran. El l-a învins pe rivalul său conservator radical, Saeed Jalili, în al doilea tur ale alegerilor, desfășurat vineri, scrie The Guardian. Susținătorii lui Pezeshkian, chirurg cardiac și parlamentar de multă vreme, au intrat pe străzile din Teheran și din alte orașe înainte de zori pentru a sărbători, pe măsură ce avansul său a crescut și victoria a devenit evidentă asupra lui Jalili – un fost negociator nuclear apropiat liderului suprem al Iranului.
09:50
Începând de astăzi elevii care doresc să-și continue studiile la un liceu din capitală își pot depune dosarele. Actele pot fi depuse la trei instituții simultan, folosind platforma escoala.chisinau.md, în perioada 6-15 iulie.
09:10
Astăzi se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate. Istoricii spun că deportările staliniste au fost ținute în secret, iar datele statistice privind numărul celor care au avut de suferit în urma acestora sunt inexacte.
Ieri
22:00
Regele Charles al Marii Britanii i-a cerut liderului laburist Keir Starmer să formeze un nou guvern, după ce Partidul Laburist a câștigat detașat alegerile legislative, a anunțat vineri Palatul Buckingham. În primul său discurs rostit din fața Downing Street 10, reședinția premierilor britanici, noul șef al guvernului de la Londra a declarat că Marea Britanie trebuie să își redescopere identitatea și să treacă printr-o resetare mai amplă.
19:40
Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a fost reconfirmat vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European în luna iunie. Acesta va fi responsabil de bugetul Uniunii Europene și politicile structurale în noul mandat al Grupului. Decizia a fost luată la reuniunea Grupului PPE, care are loc în Portugalia.
19:30
Asistență tehnică în valoare de 123.000 euro a primit Serviciul Vamal din partea EUBAM. Donația include servere, baterii inteligente și imprimante, pentru a spori capacitățile operaționale ale Serviciului Vamal.
19:10
Combaterea propagandei, a ingerințelor străine și lupta cu războiului hibrid al Federației Ruse sunt problemele care au dominat reuniunea trilaterală, în contextul scrutinelor electorale care urmează atât în Republica Moldova, cât și în România, a menționat analistul politic Mihai Isac la emisiunea paralela 47 de la Radio Moldova. Manipulările informaționale și știrile false nu au hotare și afectează în egală măsură cele trei state, care trebuie să-și unească eforturile pentru a le combate, a precizat Isac.
19:10
57 de absolvenți care au obținut nota 10 la examenele de bacalaureat au primit diploma Președintelui Republicii Moldova. Cu mari emoții și mândrie, elevii spun că sunt fericiți că au obținut rezultate remarcabile, pentru care au depus foarte multă muncă.
19:00
Directorul adjunct al Misiunii Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID) John P. Riordan, își încheie mandatul de patru ani în Republica Moldova.
18:30
Viktor Orban a plecat la Moscova fără a primi vreun mandat din partea Consiliului European. Acesta susține că a mers într-o „misiune de pace”, vizita trezind neliniște la Bruxelles. Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că, în contextul actual, Moscova nu poate accepta un plan de pace, decât dacă e pusă într-o situație limită.
18:20
114 panouri fotovoltaice au fost instalate pe acoperișul Președinției Republicii Moldova. Astfel, instituția va utiliza energia solară pentru a asigura parțial necesarul de energie electrică. În acest sens, consumul anual va fi redus cu 15 la sută. Valoarea totală a proiectului este de aproape 104 mii de dolari, baniii au fost oferiți de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.
17:30
Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a emis mandate de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele celor șase angajați vamali din cadrul Biroului Vamal Nord, inclusiv în privința șefului biroului. Astfel, cinci persoane urmează a fi plasate în Penitenciarul 13, iar un funcționar vamal a primit mandat de arestare la domiciliu, Încheierile instanței sunt cu drept de atac în conformitate cu prevederile legale, informează CNA.
16:30
Astăzi, la Chișinău, miniștrii de externe ai Republicii Moldova, României și Ucrainei au semnat o declarație comună și un memorandum de înțelegere privind combaterea manipulării informaționale și ingerințelor străine. Aceste documente reprezintă un angajament ferm al celor trei state de a împărtăși viziuni și preocupări similare în fața mediului de securitate actual, a declarat ministrul de Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi.
16:10
Noul prim-ministru al Marii Britanii Keir Starmer a promis vineri măsuri pentru a repara țara, nu doar cuvinte, dar i-a avertizat pe alegătorii care i-au acordat o majoritate electorală masivă și pe cei care au votat împotrivă că îmbunătățirile vor necesita timp. În fața noului său birou și reședință de la numărul 10 din Downing Street, Starmer a arătat o atitudine serioasă. Recunoscând amploarea provocărilor cu care se confruntă, el a subliniat că victoria zdrobitoare a partidului său la alegerile parlamentare a pus capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare, adesea tumultuoasă, scrie Reuters.
16:00
Șoferii care refuză testarea de către polițiști cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor mostrelor biologice, prevede o ordonanță aprobată recent de Guvernul României, scrie Europa Liberă. Mai mult, orice șofer găsit cu o sticlă deschisă în mașină va fi supus automat la etilotest, conform Euronews.
15:40
114 panouri fotovoltaice au fost instalate pe acoperișul Președinției Republicii Moldova. Astfel, instituția va utiliza energia solară pentru a asigura parțial necesarul de energie electrică. În acest sens, consumul anual va fi redus cu 15 la sută. Capacitatea totală a panourilor este de 62 de kW.
15:30
Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a admis demersul procurorilor privind prelungirea măsurii preventive, arestul preventiv pe un termen de 30 zile în privința celui de-al doilea figurant în cazul Interpol, reținut la 5 iunie, informează Procuratura Anticorupție.
15:20
Sistemul de pensionare din Republica Moldova necesită măsuri imediate de consolidare, a declarat pentru Teleradio-Moldova Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Conform acestuia, majorarea vârstei de pensionare va diminua presiunile asupra sistemului și va contribui la stabilitatea financiară a acestuia. El a subliniat că sistemul actual, bazat pe un singur pilon, este nesustenabil, iar deficitul înregistrat anual este acoperit din bugetul de stat, fapt ce amplifică problemele existente.
14:10
Se estimează că Partidul Laburist a câștigat alegerile generale din Regatul Unit cu o victorie zdrobitoare. Dacă proiecția exit-poll-urilor este corectă, partidul de centru-stânga al lui Sir Keir Starmer va reveni la putere cu o majoritate uriașă, după 14 ani de guvernare de dreapta sub conservatori, scrie BBC. Starmer, fost procuror șef și avocat pentru drepturile omului, care a intrat în Parlament abia în 2015, va deveni vineri noul prim-ministru al Regatului Unit.
14:10
Institutul de Cardiologie este una din zece instituții medicale ce vor fi reabilitate termic în cadrul Proiectului Eficiența Energetică în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Directorul medical Alexandru Carauș susține că sunt foarte mari cheltuielile pentru asigurarea cu energie a celor două clădiri ale institutului, iar lucrările ce urmează vor asigura economii ce vor fi direcționate în folosul pacienților.
13:40
De la începutul anului, 30 de persoane, inclusiv 5 minori și-au pierdut viața în bazinelor acvatice din țară. Salvatorii atrag atenția oamenilor că activitățile pe apă și înotul sunt permise doar în zonele de agrement și locuri amenajate cu stații de salvare.
13:30
Premierul ungar Viktor Orban a sosit într-o vizită la Moscova, a declarat secretarul de presă al premierului. Avionul lui Orban a aterizat la Vnukovo, scrie BBC. Anterior, Financial Times a scris despre posibila călătorie a lui Orban la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, citând surse.
13:10
În ultimii 2 ani, cu ajutorul UNICEF, instituțiile de învățământ din țară au primit peste 10 mii de laptopuri, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Potrivit oficialului, în acest an 200 de instituții de învățământ vor fi dotate cu calculatoare și tablete electronice în valoare de 25 de milioane de dolari, iar banii vor fi oferiți de Banca Mondială.
13:00
Până în 2030, Republica Moldova va atinge o cotă a energiei regenerabile de 30 la sută, iar în viitor, după ce va obține acces la interconexiunile corespunzătoare, ar putea exporta energie verde. Declarația a fost făcută de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul evenimentului de lansare a sistemului de panouri solare, instalate pe acoperișul Președinției. Ministrul a menționat că singura opțiune prin care țara noastră se poate integra competitiv într-o piață regională a energiei este prin intermediul energiei regenerabile.
13:00
După câteva zile cu temperaturi confortabile, ne așteaptă un nou val de caniculă. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou cod galben, care va intra în vigoare pe 7 iulie și va fi valabil până pe 12 iulie.
13:00
În ultimii 2 ani, cu ajutorul UNICEF, instituțiile de învățământ din țară au primit peste 10 mii de laptopuri, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Potrivit oficialului, în acest an 200 de instituții de învățământ vor fi dotate cu calculatoare și tablete electronice în valoare de 25 de milioane de dolari, iar banii vor fi oferiți de Banca Mondială.
12:40
Până în 2030, Republica Moldova va atinge o cotă a energiei regenerabile de 30 la sută, iar în viitor, după ce va obține acces la interconexiunile corespunzătoare, ar putea exporta energie verde. Declarația a fost făcută de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul evenimentului de lansare a sistemului de panouri solare, instalate pe acoperișul Președinției. Ministrul a menționat că singura opțiune prin care țara noastră se poate integra competitiv într-o piață regională a energiei este prin intermediul energiei regenerabile.
12:20
Procurorii cer câte 30 de zile de arest pentru șase din cei șapte vameși reținuți pentru corupție. Demersul este examinat de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
12:20
Locuitorii din Vulcănești și Briceni vor plăti mai puțin serviciul de alimentare cu apă. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, 5 iulie, avizele pentru micșorarea tarifelor pentru acest an.
12:00
Procurorii cer arest mandate de arest pentru șase din cei șapte vameși reținuți pentru corupție. Demersul este examinat de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
11:40
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, speră ca Ucraina să devină membru al Alianței Nord-Atlantice în următorii 10 ani. El a declarat acest lucru într-un interviu acordat agenției de presă dpa, citat de DW.
11:20
Circa 600 de laptopuri au fost distribuite instituțiilor de învățământ din țară. Valoarea echipamentelor este de 500 de mii de dolari, acestea au fost procurate cu sprijinul UNICEF și a Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Oficialul a mai subliniat că laptopurile urmează să fie distribuite către 22 de instituții din întreaga țară, inclusiv opt școli din regiunea transnistreană.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.