Viktor Orban vrea să formeze un nou grup parlamentar european

Radio Moldova, 30 iunie 2024 16:30

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că dorește să formeze un nou grup parlamentar european cu mișcarea centristă ANO a fostului premier ceh Andrej Babis și cu FPÖ austriac al lui Herbert Kickl (Herbert Kikî), în prezent membru al Identității și Democrației - care include Adunarea Națională din Franța, Alternativa pentru Germania și Liga italiană.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 5 minute
15:30
La Chișinău va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Republica Moldova și Grecia. Acest lucru a fost convenit de premierul Dorin Recean și omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, la întrevederea pe care au avut-o la Atena.
Acum 30 minute
15:10
Este necesară o analiză amănunțită a influenței maligne și a ingerințelor rusești în alegeri, pentru a determina în ce măsură opinia publică este influențată de propagandă și dezinformare, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, la Forumul anual pe teme de actualitate, organizat de publicația „The Economist", la Atena. Șeful Executivului a subliniat că atacurile cibernetice, războiul informațional și alte atacuri asupra democrației sunt peste tot și au intenția de a submina democrațiile și de a interveni în alegerile noastre suverane.
15:10
O nouă alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Pentru a asigura securitatea, Poliția de Frontieră, împreună cu alte autorități competente, desfășoară verificări. Personalul aeroportuar și pasagerii sunt evacuați din terminal, iar înregistrarea este întreruptă, a confirmat pentru Teleradio-Moldova, Raisa Novițchi, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
15:00
Premierul ungar, Viktor Orban, aflat în vizită la Kiev, l-a îndemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare o încetare a focului, despre care a spus că ar contribui la accelerarea negocierilor cu Rusia, notează BBC.
Acum o oră
16:00
Permisele de conducere eliberate de Republica Moldova și Grecia vor fi recunoscute reciproc. Acordul între cele două state a fost semnat marți, la Atena, de premierul moldovean, Dorin Recean, și prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis.
14:50
În perioada 2-3 iulie, sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice pe teritoriul țării. Izolat, se vor înregistra averse puternice cu grindină. De asemenea, se așteaptă intensificări ale vântului, cu rafale de până la 15-20 m/s, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Direcției Prognoze Meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.
Acum 2 ore
14:20
Consiliul Concurenței a inițiat o investigație privind potențialele practici anticoncurențiale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și ale Ministerului Sănătății. Acțiunea urmărește să determine dacă serviciile medicale oferite de ANSP pe piețele concurențiale afectează mediul concurențial, precizează Consiliul Concurenței. Reprezentanții ANSP au declarat pentru Teleradio Moldova că vor veni cu o reacție și argumentele necesare după finalizarea investigației.
14:10
Peste zece mii de familii au beneficiat, de la începutul anului curent, de indemnizația unică la nașterea copilului, în valoare de 20 000 lei. În același timp, aproape 19 mii de copii au primit indemnizația lunară pentru copii până la 2 ani, în valoare de 1000 lei.
Acum 4 ore
13:00
O cantitate de lemn în valoare de 360.000 de lei ar fi fost furată la ocolul silvic Talmaza din cadrul întreprinderii silvice Tighina, a anunțat, într-un briefing, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu. Potrivit acestuia, controalele la acest ocol silvic au avut loc în iunie, pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare, iar, luând în calcul toate încălcările depistate, suma prejudiciului ar putea depăși jumătate de milion de lei.
12:30
Președinta Maia Sandu a depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Drochia, unde se află într-o vizită de lucru.
12:30
Ungaria, deținând președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, își propune finalizarea dosarului Schengen pentru România și Bulgaria până la sfârșitul anului, subiect de interes și pentru cetățenii moldoveni. Pe agenda sa, Ungaria a inclus o serie de evenimente la care va invita și Republica Moldova, a declarat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Ungaria, Oleg Țulea, într-un interviu pentru Radio Moldova. Ambasadorul a menționat că guvernul maghiar va susține o abordare graduală de implicare a țărilor candidate în diverse programe interne ale UE înainte de aderarea oficială la Uniunea Europeană.
12:00
Președinta Maia Sandu a depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Drochia, unde se află într-o vizită de lucru.
12:00
Un nou concurs de proiecte destinat dezvoltării regionale în orașele și satele din Republica Moldova a fost anunțat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Administrațiilor publice locale vor putea obține finanțare pentru diverse măsuri de dezvoltare până la 60 de milioane de lei.
11:40
O hotărâre a Curții Supreme, care îi acordă fostului președinte Donald Trump imunitate parțială față de urmărirea penală, a fost descrisă drept un „precedent periculos” de Joe Biden. Hotărârea a subminat „statul de drept” și a adus „un deserviciu teribil” pentru americani, a declarat actualul lider de la Casa Albă. Anterior, Trump a salutat decizia instanței ca fiind o „mare victorie” pentru democrație, notează BBC.
11:30
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 2 iulie.
11:30
Premierul ungar Viktor Orbán, care s-a opus constant ajutorului Uniunii Europene pentru Ucraina și a menținut relații cu Rusia, se va deplasa astăzi la Kiev pentru prima dată de la începutul războiului, potrivit BBC.
11:30
Se împlinesc 520 de ani de la trecerea în nemurire a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, considerat unul dintre cei mai mari domnitori români și unul dintre cei mai mari apărători ai creștinismului.
11:30
Ungaria a preluat de luni, 1 iulie, președinția rotativă de șase luni a UE, iar Viktor Orbán se arată deja foarte determinat să-și vândă scump influența autoritară. Luni, Orbán s-a întâlnit de altfel cu președintele în funcțiune al Comisiei Europene, Charles Michel. Despre ce putem aștepta de la cele șase luni.
11:30
Pe măsură ce temperatura de afară crește la nivel global, tot mai simțitoare se fac efectele valurilor de căldură asupra sănătății. Conform euronews.com, numărul deceselor relaționate cu o căldură excesivă a depășit cifra de 61000 de persoane în 2022, iar în acest an au fost deja înregistrate mii de decese cauzate de temperaturile extreme atât pe continentul european cât și în Arabia Saudită.
11:30
Presa internațională vine cu previziuni privind vizita pe care o face azi la Kiev premierul Ungariei, Viktor Orbán, care se va afla pentru prima dată în Ucraina de când armata rusă a invadat această țară în februarie 2022. Majoritatea publicațiilor trag concluzii în urma primului tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța unde extrema dreaptă a ieșit învingătoare. Una dintre temele predilecte ale presei străine e și începerea controversatei săptămânii de lucru de șase zile în Grecia, măsură care nemulțumește o parte a populației.
11:30
O persoană și-a pierdut viața în timpul scăldatului în lacul din preajma satului Zagarancea, raionul Ungheni. Cazul a fost înregistrat, în după amiaza zilei de luni, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Apelul de la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 16:43.
11:30
Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Kiev în dimineața zilei de 2 iulie, marcând prima sa vizită în capitala ucraineană din ultimii ani. Orban urmează să poarte discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vizita coincide cu preluarea de către Ungaria a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
11:30
Exploziile au răsunat înainte răsărit, în timp ce apărarea aeriană ucraineană a respins un atac rusesc asupra orașului Starokosteantîniv din vestul Ucrainei, unde se află o bază aeriană importantă și o țintă frecventă a loviturilor Moscovei. Atacul a fost lansat în condițiile în care primele avioane occidentale F-16 sunt așteptate să sosească luna aceasta în Ucraina, relatează Reuters.
11:30
O avertizare de risc major de incendii din cauza caniculei a fost emisă, marți, în nordul și sud-estul Bulgariei. În aceste zone, sunt posibile incendii foarte puternice cu răspândire rapidă care se pot manifesta inclusiv la coroanele copacilor, fiind extrem de greu de stăpânit, informează agenția Novini.
11:30
Peste 230 de mii de țigări de trei mărci moldovenești contrafăcute în Ucraina și aproape 300 de litri de alcool etilic de contrabandă, pentru vânzare în România au fost depistate în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul din Chișinău și în automobilele unui bărbat, implicat într-o schemă de contrabandă.
11:30
Condițiile de audiere a minorilor victime sau martori ai infracțiunilor, vor fi îmbunătățite. Vor fi amenajate spații noi care vor asigura protecție, asistență și susținere minorilor. Acestea vor cuprinde trei camere - de așteptare, de audiere și de vizualizare, care vor fi amenajate prietenos și mobilate conform necesităților copiilor. Astfel, audierea minorilor va fi una prietenoasă și non-stresantă, a declarat secretarul de stat al Ministerului Justiției, Stanislav Copețchi la Moldova 1.
Acum 24 ore
21:20
Finlanda a adoptat un acord de apărare cu Statele Unite care va permite sporirea prezenței militare și depozitarea de echipamente militare americane pe teritoriul acesteia, transmite AFP. Acordul permite Statelor Unite accesul la 15 baze militare finlandeze și autorizează prezența și pregătirea soldaților americani, precum și depozitarea echipamentului său militar pe teritoriul acestei țări.
20:20
Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile a nouă judecători și a propus repetat președintei Maia Sandu numirea acestora în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Alte cereri din partea a șapte magistrați au fost respinse de membrii CSM. Printre ei se numără Rodica Berdilo, judecătoarea care a anulat rezultatele alegerilor din 2018 pentru Primăria Chișinău, dar și magistrata Victoria Sanduța. Candidaturile acestora au fost anterior respinse de șefa statului.
19:10
La sfârșitul aceste săptămâni, la Chișinău se va desfășura Trilaterala Republica Moldova, Ucraina și România. În cadrul evenimentului, miniștrii de externe vor discuta despre colaborarea în domeniul energetic, al infrastructurii, își vor sincroniza agendele. Declarațiile au fost făcute de către ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, la emisiunea La 350 de grade de la Radio Moldova.
19:00
Cel puțin șapte civili au fost răniți în timpul unui atac nocturn cu drone rusești în orașul Dnipro din estul Ucrainei, a raportat administrația militară locală. Și la Harkov, potrivit Procuraturii Regionale, o persoană a fost ucisă, iar un copil de opt luni s-a numărat printre cei răniți.
19:00
Mai mulți angajați de la Calea Ferată (CFM) susțin că nu și-au primit salariile de trei luni. Fostul director al întreprinderii, Oleg Tofilat, declară că veniturile s-au diminuat, din motiv că a scăzut cantitatea de mărfuri exportate din Ucraina în România. Pe de altă parte, autoritățile declară că instituția trebuie să treacă printr-o reformă serioasă și nu exclud reducerea numărului de angajați la întreprindere.
18:30
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, va participa la o serie de evenimente conexe în marja Summitului NATO care va avea loc în perioada 9-11 iulie la Washington. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremier la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, Chișinăul speră că R. Moldova și NATO își vor menține relațiile bune de cooperare.
18:10
Au rămas doar câteva zile pentru a fi recenzați locuitorii Republicii Moldova în cadrul Recensământului populației și locuințelor. În acest scop, de astăzi, 1 iulie, sunt deschise pe teritoriul țării 43 de secții staționare de informare și recenzare pentru persoanele care nu au fost încă recenzate.
18:10
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, va participa la o serie de evenimente conexe în marja Summitului NATO care va avea loc în perioada 9-11 iulie la Washington. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremier la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, Chișinăul speră că R. Moldova și NATO își vor menține relațiile bune de cooperare.
16:40
Prețul de achiziție a gazelor în luna iulie va constituit circa 365 de euro pentru o mie de metri cubi. Pentru comparație, în luna iunie, gazele au fost procurate cu 349,79 euro per mia de metri cubi, iar în luna mai - cu 331,22 euro.
16:20
Turcia, România și Bulgaria au lansat luni operațiuni comune de acțiune împotriva minelor în Marea Neagră pentru a îmbunătăți siguranța transporturilor maritime, în special pentru exporturile de cereale ucrainene, transmite Bloomberg, citată de BBC.
15:40
După mai multe zile caniculare, începând de miercuri, 3 iulie, revin ploile. Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice.
Ieri
14:40
Un tânăr de 22 de ani este documentat de autorități după ce a încercat să intre pe teritoriul R. Moldova cu o armă pneumatică și gloanțe nedeclarate. Cazul a fost înregistrat duminică, 30 iunie, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni.
13:40
Prețul foilor turistice și al serviciilor hoteliere peste hotare s-a majorat cu 20 la sută în acest an, au declarat mai mulți reprezentanți ai agențiilor de turism pentru Radio Moldova. De exemplu, în Bulgaria, o cameră dublă pentru șase nopți costă în medie 700 de euro, cu 100 de euro mai mult decât anul trecut. Bulgaria, Turcia, Grecia, Cipru și Spania sunt printre destinațiile preferate de moldoveni.
13:10
Un fost judecător a fost condamnat pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii în dosarul penal „Laundromat”, anunță Procuratura Anticorupție.
12:00
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță prețuri mai mari la carburanți, cu 19 bani mai mult, începând de marți, 2 iulie.
11:50
Primăriile din R. Moldova pot depune proiecte la Guvern privind construcția sau amenajarea unor creșe pentru copiii cu vârsta de până la trei ani. Lansarea apelului doi pentru construcția, amenajarea și dotarea creșelor cu echipament, utilaje sau mobilier a fost anunțat luni, 1 iulie, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit demnitarului, valoarea maximă acoperită de către Executiv este de 1,5 milioane de lei pentru un proiect, iar primăriile cu până la 5 000 de locuitori pot contribui cu maximum 15% din suma solicitată. Dosarele pot fi depuse până pe 31 iulie 2024.
11:40
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță prețuri mai mari la carburanți, cu 19 bani mai mult, începând de marți, 2 iulie.
11:10
Cel puțin șapte civili au fost răniți în timpul unui atac nocturn cu drone rusești în orașul Dnipro din estul Ucrainei, a raportat administrația militară locală.
10:50
Procedura de alegere a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru data de 4 iulie. Se întâmplă după ce pe data de 28 iunie, membrii CSM Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile din concursul de ocupare a funcției de Președinte al CSM.
10:30
Presa internațională comentează desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din Franța, dar și perspectivele alegerilor prezidențiale din Statele Unite, după ce rezultatele primei dezbateri între candiidații Joe Biden și Donald Trump, au pus în gardă societatea americană. Pe fondul incertitudinii legate de sprijinul american pentru Kiev după alegerile prezidențiale din Statele Unite, mai multe publicații comentează acțiunile militare ale Rusiei și Ucrainei pe câmpul de luptă.
10:20
Un cetățean român în vârstă de 40 de ani, care a săvârșit o infracțiune pe teritoriul României, a fost extrădat în Punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni - Albița, pe data 28 iunie.
10:20
În perioada 1-5 iulie, rezerviștii Forțelor Armate vor fi instruiți în cadrul ședințelor teoretice și practice la diferite locuri de instrucție.
10:00
Din 1 iulie, în locurile publice aglomerate din oraș, vor fi instalate puncte de prim ajutor, cu distribuirea apei potabile, ca măsură de minimizare a impactului temperaturilor ridicate pe timp de vară, asupra populației din municipiul Chișinău.
09:50
În mai multe orașe din Franța, au avut loc demonstrații, oamenii fiind nemulțumiți de rezultatele primului tur al alegerilor anticipate, care au s-au încheiat cu victoria partidului de extremă-dreapta al ultranaționalistei Marine Le Pen. Potrivit agenției dpa, la aceste acțiuni au participat câteva mii de persoane.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.