Ministrul de externe al Ucrainei afirmă că Summitul pentru pace desfășurat în Elveția reflectă poziția Kievului

Radio Chisinau, 16 iunie 2024 15:10

Conform ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, comunicatul final al Summitului pentru pace în Ucraina a luat în considerare poziția Kievului, a transmis Reuters astăzi, 16 iunie. Kuleba a apreciat că textul propus „este echilibrat” și au fost luate în considerare toate cele patru „poziții de principiu” ale Ucrainei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 10 minute
01:50
„Luxemburg este un partener sigur și apropiat al țării noastre. Chiar dacă suntem în diferite părți ale Europei, avem multe în comun, iar Luxemburg trebuie să fie un model de dezvoltare pentru țara noastră”. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Dorin Recean, în cadrul unei întrevederi cu Alteța sa Regală Henri, Marele Duce de Luxemburg, în contextul desfășurării primei Conferințe interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Acum 6 ore
21:15
Președintele Parlamentului a salutat deschiderea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în care a îndemnat cetățenii să își exprime convingerea pre-europeană la referendumul din 20 octombrie.
21:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de felicitare pe pagina sa de Facebook, cu ocazia lansării oficiale a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil un astfel de moment și și-a exprimat încrederea că vom continua în același tempo pentru ca Republica Moldova să devină o țară europeană.
20:55
Uniunea Europeană a lansat în mod oficial marți, la Luxemburg, negocierile de aderare cu Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministra de Externe a Belgiei, Hadja Lahbib. Și premierul Dorin Recean a anunțat despre acest lucru într-o postare pe Facebook, menționând că negocierile pe care le-a început Republica Moldova sunt un adevărat succes și că țara noastră va depune toate eforturile pentru a deveni un stat membru al UE.
20:50
Conferință de presă în Luxemburg, după prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană
20:40
Uniunea Europeană a lansat în mod oficial marți, la Luxemburg, negocieri de aderare cu Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministra de Externe a Belgiei, Hadja Lahbia a fost făcut de premierul Dorin Recena, într-o postare pe Facebook
20:20
În anul curent, candidații la admitere vor putea depune actele la 16 universități, dintre care 12 sunt publice și 4 private. Sesiunea de admitere se va desfășura între 22-29 iulie, rezultatele finale urmând să fie afișate pe data de 9 august. Sesiunea suplimentară va avea loc între 10-14 august, iar lista persoanelor înmatriculate va fi anunțată pe data de 20 august. Acestea sunt datele furnizate de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în privința procesului de admitere la studii superioare.
Acum 8 ore
19:55
Dor de izvor - emisiunea din 25 iunie 2024. Invitata ediției este interpreta de muzică populară Diamanta Paterău.
19:45
„Luxemburg este un partener sigur și apropiat al țării noastre. Chiar dacă suntem în diferite părți ale Europei, avem multe în comun, iar Luxemburg trebuie să fie un model de dezvoltare pentru țara noastră”. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Dorin Recean, în cadrul unei întrevederi cu Alteța sa Regală Henri, Marele Duce de Luxemburg, în contextul desfășurării primei Conferințe interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană.
19:20
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare împotriva fostului ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General, Valeri Gherasimov, pentru atacuri ce au vizat civili și obiective civile din Ucraina.
19:05
Conferința Interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană
18:50
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis o declarație în care precizează că deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova reprezintă un moment istoric.
18:35
Declarații la sosirea delegațiilor. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov
18:10
Parcursul european comun pe care îl urmează Republica Moldova și Ucraina a fost discutat, astăzi, de prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna.
Acum 12 ore
17:50
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astăzi, 25 iunie, că Rusia a comis încălcări ale drepturilor în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o și anexat-o în 2014, încălcând dreptul internațional.
17:35
Lotul național paralimpic al Republicii Moldova a cucerit nouă medalii la Jocurile Europene Paralimpice de tineret care au fost găzduite de orașul Brno din Cehia. Cea mai bună evoluție a avut-o Victoria Rotaru, care s-a clasat pe locul întâi la para-atletism, în probele de aruncarea greutății și aruncarea mingii de 150 g, transmite IPN.
17:15
Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat astăzi că interzice accesul în Rusia la resursele de radiodifuziune pentru zeci de instituții media din Uniunea Europeană, ca represalii pentru o interdicție similară impusă de UE la adresa a trei instituții media ruse. Pe lista publicată de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia se numără și trei televiziuni din România: ProTV, Digi24 și B1TV.
17:00
Premierul Dorin Recean a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Luxemburgului, Xavier Bettel. Dialogul a vizat starea actuală a cooperării dintre statele noastre și modul în care Luxemburg poate susține în continuare integrarea europeană a Republicii Moldova.
16:40
Guvernul Danemarcei va aloca peste 20 de milioane de euro pentru a sprijini aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, a anunțat astăzi Ministerul danez al Afacerilor Externe.
16:20
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis astăzi, 25 iunie, mandate de arestare împotriva fostului ministru rus al apărării Serghei Șoigu și împotriva șefului Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, pentru presupuse crime comise de armata rusă împotriva civililor în timpul invaziei în Ucraina, transmite Reuters.
16:05
Odată cu deschiderea negocierilor de aderare, începe o nouă etapă în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, apreciază analistul politic Ion Tăbârță.
15:45
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor din Republica Moldova cu ocazia primei reuniuni a Conferinței de Aderare la Uniunea Europeană, menționând că SUA vor continua să colaboreze cu cetățenii și guvernul Republicii Moldova pentru a sprijini progresul țării în parcursul său european.
15:30
În perioada 19-20 iunie, la Banca Națională a României, a avut loc Adunarea Generală a EUNIC Global, cea mai puternică rețea a institutelor culturale naționale din Europa, prezentă în peste 100 de țări. La adunare a fost prezent și Narcis Afrăsinei, în calitate de președinte a EUNIC Moldova, acolo unde a prezentat o analiză a mediului cultural din Republica Moldova.
15:10
Ajunși la începerea negocierilor de aderare cu UE, clasa politică pro-europeană de la Chișinău trebuie să lucreze împreună pentru atingerea obiectivului ca Republica Moldova să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, subliniază directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea. Cetățenii deja simt sprijinul și beneficiile care vin din Europa, iar, în câțiva ani, Republica Moldova va avea deja acces și la fondurile de preaderare.
14:55
Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Bălți - Suceava și extinderea stației electrice Bălți 330 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, în cadrul Comisiei de cercetare prealabilă pentru implementarea proiectului, prezidată de Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, informează Ministerul Energiei.
14:35
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează populația că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii. În condițiile de acoperire vaccinală joasă la nivel național (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii unor confesiuni religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare.
14:20
Reprezentanții Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General pentru Migrație, în comun cu reprezentanții Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) Comisiei Europene, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, OIM, UNHCR, EUBAM și Frontex s-au reunit în cadrul celei de-a treia ședințe a comitetului de coordonare pentru a evalua progresul proiectului "Sprijinirea protecției, tranzitului, returnării voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului estic și a resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina", finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OIM, se arată într-un comunicat emis de Serviciul Vamal.
14:10
Lansarea oficială a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova, a subliniat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, într-o conferință de presă la Luxembourg, înainte de reuniune. La eveniment vor participa reprezentanții tuturor celor 27 de state membre, iar conferința interguvernamentală va fi prezidată de ministra afacerilor externe a Belgiei, țara care deține președinția UE, a precizat Cristina Gherasimov, transmite Radio Chișinău.
14:00
Lansarea oficială a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova, a subliniat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, într-o conferință de presă la Luxembourg, înainte de reuniune. La eveniment vor participa reprezentanții tuturor celor 27 de state membre, iar conferința interguvernamentală va fi prezidată de ministra afacerilor externe a Belgiei, țara care deține președinția UE, a precizat Cristina Gherasimov, transmite Radio Chișinău.
13:50
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune un tarif mai mic la agentul termic decât cel solicitat SA „Termoelectrica”. Într-un proiect publicat pentru consultări publice, este indicat tariful de 1 824 lei/Gcal, comparativ cu 1 997 lei/Gcal propus în demersul furnizorului.
13:30
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, felicită Ucraina și Republica Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, menționând că va urma o perioadă plină de oportunități pentru cele două state.
13:15
Fostul Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Nicu Popescu, a postat un mesaj înainte de începerea Conferinței Interguvernamentale Republica Moldova - UE.
13:05
Conferință de presă susținută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, privind ultimele detalii legate de Prima Conferință Interguvernamentală.
Acum 24 ore
12:50
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, consideră că începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova este un eveniment care va rămâne în istorie și care întărește comunitatea europeană.
12:40
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 26 iunie.
12:20
„Negocierile de aderare cu Republica Moldova trebuie susținute prin creșterea asistenței financiare din partea Uniunii Europene. Începem astăzi, în mod oficial, primele runde de negocieri interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Faptul că aceste negocieri au loc la doar doi ani de la acordarea statului de țări candidate arată importanța pe care o au Moldova și Ucraina pentru siguranța întregii Uniuni Europene”, a afirmat europarlamentarul Siegried Mureșan într-o postare pe o rețea de socializare.
12:05
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis luni un înalt responsabil al armatei, care a fost acuzat de un alt comandant de incompetență și abuz de putere în plină invazie a Rusiei în țară, transmite France Presse, notează Agerpres.
11:50
Pentru a opta oară în istoria de 25 de ani a Skytrax – premiile aviației comerciale – Qatar a fost desemnată cea mai bună companie aeriană din lume, în semn de recunoaștere a calității serviciilor pe care le oferă pasagerilor cu flota sa modernă, relatează CNN, scrie economedia.ro.
11:15
În dimineața zile de 25 iunie 2024 pompierii din nordul țării au intervenit la lichidarea unui incendiu, care a izbucnit într-un bloc locativ de pe strada Nicolae Iorga nr. 40 din municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:38. Potrivit primelor informații, a fost observat fum dens de la etajul 6 a blocului de locuit cu 14 nivele, potrivit IGSU.
10:55
Două lovituri aeriene israeliene care au vizat aprovizionarea cu ajutoare au ucis luni cel puțin 11 palestinieni în Gaza, au declarat medicii, în timp ce tancurile israeliene au pătruns mai adânc în Rafah, în sud, și au luptat pentru a se întoarce în zonele din nord pe care le supuseseră deja cu luni în urmă, relatează Reuters, transmite News.ro.
10:20
ONU și-a prezentat luni "principiile majore pentru integritatea informației", care vizează în primul rând combaterea dezinformării online, în special prin regândirea modelului publicitar al platformelor și rețelelor de socializare, informează AFP, relatează News.ro.
10:20
Selecționata Italiei, deținătoarea trofeului, s-a calificat in extremis în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a remizat dramatic cu Croației, 1-1 (0-0), luni seara, pe Leipzig Stadium, în Grupa B.
10:05
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu opt bani și are o cotație de 19 lei și 18 bani, transmite MOLDPRES. 
09:45
Republica Moldova și NATO își continuă dialogul și cooperarea în vederea consolidării rezilienței în sectorul energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride. Experți din Moldova și NATO s-au întâlnit vineri, 21 iunie 2024, la Chișinău, pentru a face bilanțul eforturilor actuale ca urmare a exercițiului de tip Table Top (TTX) pentru reziliență coerentă 2024 Moldova (CORE 24-M TTX), transmite Ministerul Energiei.
09:30
Ce înseamnă pentru noi Conferința interguvernamentală Republica Moldova - UE? – un editorial semnat de expertul Laurențiu Pleșca pentu Agora. Republica Moldova și Ucraina deschid oficial discuțiile de aderare, astăzi, 25 iunie, la doar doi ani după ce au solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Statele membre ale blocului comunitar vor vota această formalitate în cadrul Summitului Consiliului European de la Luxemburg. Se întâmplă în primul rând datorită insistenței Belgiei, care a ținut morțiș ca acest eveniment istoric să se producă acum, cât acest stat membru încă deține președinția Consiliului UE, subliniază autorul, care atenționează că urmează vremuri incerte, mai ales că, de la 1 iulie, Ungaria lui Viktor Orban va dicta agenda Uniunii Europene. Se așteaptă ca Balcanii de Vest să devină prioritari în politica de extindere. Procesul de aderare nu este doar tehnic, ci și profund politic. De aceea, de multe ori nu depinde de țara noastră care este ritmul integrării europene. Totuși, semnalele politice sunt mai puternice ca niciodată, mai ales de la începutul războiului din Ucraina, observă expertul. Cu toate că trecem printr-un proces similar celorlalte state candidate la UE, unde este vorba de ani de implementare a reformelor, este evident că pentru Moldova și Ucraina procesul este deosebit de accelerat. În doi ani, am ajuns de la statutul de candidat, la cel de negociator. Urmează să mai fie scurtați anumiți timpi de integrare europeană, conform procedurii de extindere a Uniunii Europene, iar anul 2030 să fie stabilit drept un obiectiv cheie și oficial de către Comisia Europeană. Iar validarea referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova, din octombrie 2024, este încă o acțiune care vine să accelereze parcursul european al țării, scrie Agora, transmite Radio Chișinău.
09:10
IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 17 – 23 iunie curent, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 14109 persoane, inclusiv la 2066 copii. După acordarea asistenței medicale prespitalicești, 6099 pacienți, dintre care 1188 copii, au fost transportați la spital.
08:50
Miniștrii de externe din UE reuniți la Luxemburg au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanțat pentru prima dată din veniturile provenite din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, a anunțat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, relatează DPA, scrie Agerpres.
08:35
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a venit cu un mesaj înainte de conferința de lansare oficială a negocierilor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
02:55
Șefa statului Maia Sandu a venit cu un mesaj de Ziua Universală a Iei - cămașa tradițională românească. Ea a anunțat că s-a întâlnit astăzi cu un grup de femei care promovează activ portul popular și a îndemnat moldovenii „să poarte ie cu încredere și bucurie”.
Ieri
21:15
Comisia Europeană (CE) a deschis astăzi calea unor sancțiuni grele împotriva Apple, estimând preliminar că magazinul de aplicații App Store nu respectă regulile concurenței Uniunii Europene (UE) și a anunțat altă anchetă împotriva gigantului american, relatează AFP, citată de News.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.