Asociația Promo-LEX solicită deputaților să respecte Regulamentul Parlamentului

Radio Chisinau, 13 iunie 2024 20:35

Asociația Promo-LEX face apel către deputați să respecte prevederile Regulamentului Parlamentului și să asigure buna desfășurare a procesului legislativ. În sesiunea curentă, Promo-LEX a chemat deja de 4 ori deputații să respecte Regulamentul și etica parlamentară, fiind vizați atât cei din opoziție, cât și din majoritate.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
14:05
România se află pe ultima sută de metri în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver, susține ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru.
Acum 30 minute
14:25
Vladimir Putin a promis să construiască cu Coreea de Nord sisteme comerciale și de securitate care să nu fie controlate de Occident și a promis sprijinul său neclintit într-o scrisoare publicată astăzi, 18 iunie, de presa de stat nord-coreeană. Articolul a fost publicat la o zi după ce cele două țări au anunțat că Putin va vizita Coreea de Nord pentru prima dată în ultimii 24 de ani, timp de două zile, începând de marți.
13:45
O declarație comună între Italia și Rep. Moldova în sprijinul integrării europene și un Program de Cooperare Culturală între cele două țări au fost semnate astăzi la Chișinău cu ocazia vizitei președintelui italian Sergio Mattarella. La conferința de presă comună cu omologul său italian, președinta Maia Sandu a mulțumit Italiei pentru sprijinul oferit în parcursul european și s-a referit la contextul regional complicat marcat și de interferența Rusiei în procesele democratice din Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Acum o oră
13:30
„Candidez la prima funcție importantă pentru România din noul mandat al Parlamentului European. Mâine, la 10 zile de la alegerile europarlamentare, voi candida pentru un nou mandat de vicepreședinte al Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook.
13:10
Turismul medical are un potențial enorm în Republica Moldova, este o piață în continuă dezvoltare, iar miza autorităților este să promoveze acest domeniu. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Parteneriatul moldo-român în domeniul turismului, strategii comune de dezvoltare”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit secretarului de stat, Guvernul, împreună cu reprezentanții Asociației de Turism Medical, își propun să crească nivelul de promovare a turismului medical și să ofere servicii suplimentare pentru a avea recunoaștere internațională și un flux sporit de turiști.
Acum 2 ore
12:55
Moldovagaz va continua să procure gaz de la Energocom și în luna iulie curent. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, transmite MOLDPRES.
12:40
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 19 iunie.
12:20
Cetățenii Republicii Moldova care au înregistrat acte de stare civilă la organele competente ale țărilor străine au obligația să declare transcrierea acestora în termen de șase luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă. Actele oficiale emise de către autoritățile altor state sunt recunoscute în Republica Moldova numai dacă sunt supralegalizate (au legalizare consulară) sau apostilate și traduse, dacă nu este stabilit altfel prin tratat, convenție sau acord la care Republica Moldova este parte, transmite IPN.
Acum 4 ore
11:55
Lucrările pentru amenajarea punctului de trecere a frontierei Leova - Bumbăta, a drumului de acces și a parcării pentru camioane au fost finalizate. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, transmite MOLDPRES.
11:40
În primele 5 luni ale anului, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă totală de 19014,1 milioane de lei sau 44,4% din planul anual aprobat. Executarea bugetului în aceste 5 luni s-a încheiat cu depășirea veniturilor asupra cheltuielilor cu 1183,8 milioane de lei, transmite IPN.
11:15
Conferință de presă susținută de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella
11:00
În această ediție am introdus în playlist hituri de la formații precum Aerosmith, Scorpions, Coldplay, Holograf.
10:50
Mai multe depozite de petrol au luat foc în urma unui atac cu drone, marți dimineață, în orașul Azov din regiunea Rostov din sudul Rusiei, au anunțat autoritățile, potrivit agenției Reuters, citată de News.ro.
10:25
Peste 16 mii de candidați la bacalaureat susțin astăzi examenul la disciplina la alegere, aceasta fiind cea de-a cincea probă din actuala sesiune, care se încheie pe 21 iunie. Rezultatele vor fi afișate pe 27 iunie, transmite MOLDPRES.
10:10
Consiliul Uniunii Europene a decis luni să prelungească sancțiunile introduse de UE ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, până la 23 iunie 2025, informează comunicatul oficial.
Acum 6 ore
09:50
Soldați nord-coreeni care lucrează în zona demilitarizată ( DMZ) separă cele două Corei au trecut din nou, marți, pentru scurt timp în Sud, înainte de a se întoarce de partea lor după ce Sudul a tras focuri de avertisment, a anunțat Statul Major Întrunit (JCS), transmite Agerpres, care citează Yonhap.
09:35
În prima parte a zilei de astăzi, la barajul Stânca – Costești sunt planificate lucrări tehnice.
09:20
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu patru bani și are o cotație oficială de 19 lei și 08 bani, transmite MOLDPRES.
08:55
Sistemul medical din Republica Moldova duce o lipsă de aproximativ 700 de medici. De asemenea, sunt vacante peste 1200 de locuri destinate personalului medical cu studii medii. Deficitul de cadre medicale a fost anunțat de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni la postul public Radio Moldova. Potrivit ministrului Sănătății, multe raioane duc o lipsă acută de medici de familie, iar în 18 raioane din Republica Moldova nu există niciun medic legist. Ala Nemerenco spune că statul depune eforturi pentru a încuraja angajarea tinerilor specialiști în instituțiile medicale din raioane, notează IPN.
08:40
Testele la examenul de matematică ale absolvenților de gimnaziu din 13 instituții de învățământ din țară vor fi reevaluate. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Națională de Examene după ce au fost constatate „diferențe exagerate” în punctajele acordate, transmite MOLDPRES.
08:20
Traficul rutier pe bulevardul Moscova din sectorul Râșcani va fi suspendat parțial pe benzi. Restricția este valabilă în perioada 18 iunie-22 iulie, transmite IPN.
Acum 8 ore
08:00
Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a ajuns aseară la Chișinău unde, împreună cu Maia Sandu, în prima zi a vizitei oficiale, a asistat la un concert la Palatul Republicii
Acum 24 ore
21:05
Halterofila din Republica Moldova Nicoleta Cojocaru a devenit pentru a doua oară consecutiv campioană europeană la categoria sub vârsta de 15 ani.
20:45
Societatea cu răspundere limitată „Info Bon”, care asigură calculul și facturarea lunară a serviciilor de alimentare cu energie termică, precum și pentru alte tipuri de servicii locativ-comunale, urmează să fie reorganizată prin absorbirea acesteia de către societatea pe acțuni „Termoelectrica”.
20:30
Gala Absolvenților – 2024, ediția a treia, se va desfășura duminică, 23 iunie, în Parcul ,,Alunelul” din orașul Chișinău. Începând cu ora 17:00, tinerii sunt așteptați la un concert susținut de Lupii lui Calancea, GUZ și Cătălin Josan, transmite IPN.
20:10
În primul trimestru al anului curent, Produsul Intern Brut a constituit 67,4 miliarde de lei (prețuri curente de piață), în creștere în termeni reali cu 1,9% față de trimestrul I 2023 pe seria brută. Pe seria ajustată sezonier, PIB în trimestrul I s-a majorat cu 1,4% comparativ cu trimestrul I 2023 și cu 2,5% comparativ cu trimestrul IV 2023, transmite IPN cu referire la estimările preliminare ale Biroului Național de Statistică.
19:50
Fostul președinte republican al SUA, Donald Trump, care urmărește realegerea în această funcție, l-a descris pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „cel mai bun agent de vânzări” din rândul politicienilor și a sugerat că, dacă în noiembrie câștigă alegerile, ar putea sista ajutorul american substanțial pe care președintele ucrainean l-a obținut din partea președintelui democrat al SUA, Joe Biden.
19:15
Comisia Națională de Examene a constatat că persoanele implicate în desfășurarea examenelor de absolvire în opt gimnazii din țară au comis abateri grave în procesul de organizare și desfășurare a probelor. Cele 8 instituții ar fi din raioanele Căușeni, Criuleni, Edineț, Glodeni și Florești, informează Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
19:00
Consiliul Concurenței a sancționat societatea pe acțiuni „Bucuria” peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”, ce aparțin unei alte întreprinderi concurente. Decizia prin care s-au constatat acțiunile de concurență neloială a fost adoptată pe 07 iunie curent. Societatea pe acțiuni are la dispoziție 30 de zile pentru a contesta hotărârea.
19:00
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare naționalei de fotbal a României, după ce tricolorii de peste Prut au reușit o victorie de senzație în primul meci al grupei E de la Campionatul European de fotbal.
18:40
O polițistă de la Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de ființe umane și trafic de copii. Femeia, în vârstă de 41 de ani a fost privată de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, turismului și organizării plecării peste hotare a persoanelor pe o perioadă de 5 ani.
18:20
Emisiune dedicată unei mari interprete, prezentatoare TV și actrițe italiene.
18:15
Consolidarea dialogului și coordonările pe aspecte ce vizează dosarul transnistrean, în vederea menținerii unei atmosfere de securitate, au fost discutate în cadrul întrevederii vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, cu ambasadorul pentru misiuni speciale al Ministerului ucrainean de Externe, Paun Rohovei, transmite Radio Chișinău.
18:00
Naționala de fotbal a României a avut un debut fulminant la EURO 2024, reușind o victorie la scor, 3-0, împotriva Ucrainei, în primul meci al Grupei E.
17:40
Oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber și bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, au fost incluși în baza de date „Mirotvoreț”, aceștia fiind considerați inamici ai securității naționale ale Ucrainei.
17:20
În două zile de la redeschidere, Salina Praid a avut aproape 2.000 de vizitatori, a anunțat Directorul executiv al salinei, Sebestyen Jozsef, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Mureș.
17:00
Și-a dedicat ultimii ani din viață așternând, pe note, muzică pentru versurile lui Mihai Eminescu și Veronicăi Micle, poeților pe care i-a cununat peste veacuri. Volumul „Dialogurile Dragostei”, semnat de maestrul Eugen Doga, adună în prezent peste o sută de arii și romanțe pe versurile celor două mari personalități ale literaturii române. Bucuria și tristețea se împletesc într-un mod echilibrat și unic, când se gândește că este primul compozitor al timpurilor noastre care s-a aplecat atât de profund asupra operei celor doi, ne mărturisește Eugen Doga, într-o discuție în Salonul său Muzical, de pe strada Mihai Eminescu din Chișinău.
16:45
În orașul Chișinău vor fi amenajate puncte mobile unde cetățenii vor putea bea apă și li se va acorda asistență medicală primară în caz de necesitate. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat până la sfârșitul acestei săptămâni să se decidă unde vor fi instalate corturile, transmite IPN.
16:25
Rusia lui Vladimir Putin continuă practicile regimului totalitar comunist din perioada sovietică, războiul din Ucraina fiind cel mai elocvent exemplu în acest sens, au atenționat experții în cadrul unei dezbaterii publice „Decapitarea și dezrădăcinarea neamului prin deportări”, organizată de Agenția de presă IPN. Memoria deportărilor trebuie să țină populația din Republica Moldova vigilentă și cât mai departe de lumea rusă, pentru a nu repeta atrocitățile istoriei, transmite Radio Chișinău.
16:10
Poziția Republicii Moldova, transmisă de președinta Maia Sandu la Summitul pentru pace În Ucraina, care a avut loc în acest sfârșit de săptămână în Elveția, este fermă și clară - de susținere a Ucrainei în războiul de invazie declanșat de Federația Rusă. Analistul politic Ion Tăbârță a subliniat, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, că cel mai important pentru Republica Moldova este faptul că la noi e pace datorită faptului că Ucraina rezistă pe câmpul de luptă.
15:55
Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu susținerea partenerilor de dezvoltare și a organizațiilor societății civile, creează Laboratorul de învățare RESTART pentru a investi în dezvoltarea profesională a celor 14.787 de angajați care lucrează în domeniul asistenței sociale. În acest sens, a fost semnat un Angajament Comun pentru susținerea Laboratorului de învățare RESTART cu 22 de organizații, informează MMPS.
15:35
Rusia va face tot posibilul pentru a bloca intrarea Republicii Moldova în UE și apropierea de Occident și va utiliza toate metodele în acest scop, atenționează analistul politic Valeriu Pașa.
15:00
După mai multe amânări, este programată pentru marți, 18 iunie, la Curtea Supremă de Justiție, o nouă ședință la care magistrații urmează să examineze admisibilitatea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, prin care aceștia au contestat decizia Curții de Apel Chișinău de condamnare a politicianului fugar la 15 ani de închisoare, transmite IPN.
14:35
„Salut acordul ambasadorilor Uniunii Europene privind cadrul negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.Faptul că, în doar doi ani de la acordarea statutului de țări candidate, avem un acord și pe cadrul de negociere arată importanța pe care o au Moldova și Ucraina pentru întreaga Uniune Europeană”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.
14:20
Șeful diplomației Republicii Moldova Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu ministrului afacerilor externe al Republicii Polone, Radoslaw Sikorski. În cadrul întrevederii, oficialul polon a reiterat sprijinul asupra procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
14:20
UEFA a interzis prezența steagurilor rusești la meciul dintre Ucraina și România, din grupele Euro 2024, informează presa ucraineană, citată de News.ro.
Ieri
14:00
Anton Andreev, soldat rus în a cincea companie al celui de-al 1009-lea regiment al armatei invadatoare ruse din Ucraina vorbește despre situația catastrofală în care se regăsesc trupele lui Putin după noua tentativă de ofensivă de la Harkov, relatează The Guardian.
13:50
Deschiderea oficială a negocierilor pentru integrarea europeană la 25 iunie reprezintă un pas foarte important pentru Rep. Moldova. Astfel vom avea acces la diferite fonduri de pre-aderare pentru proiecte de dezvoltare economică și infrastructurală, expertul Grigore Guzun, de la WhatchDog, într-un scurt interviu pentru Radio Chișinău. În context, el subliniază importanța referendumului pro-european din toamnă care are menirea de a arăta Uniunii Europene că cetățenii Rep. Moldova sunt pentru aderarea la comunitatea europeană. În discuția cu colega noastră, Ina Guțu, expertul în relații internaționale Grigore Guzun se arată optimist și este convins că rezultatul referendumului va fi pozitiv.
13:45
Deschiderea oficială a negocierilor pentru integrarea europeană la 25 iunie reprezintă un pas foarte important pentru Rep. Moldova. Astfel vom avea acces la diferite fonduri de pre-aderare pentru proiecte de dezvoltare economică și infrastructurală, expertul Grigore Guzun, de la WhatchDog, într-un scurt interviu pentru Radio Chișinău. În context, el subliniază importanța referendumului pro-european din toamnă care are menirea de a arăta Uniunii Europene că cetățenii Rep. Moldova sunt pentru aderarea la comunitatea europeană. În discuția cu colega noastră, Ina Guțu, expertul în relații internaționale Grigore Guzun se arată optimist și este convins că rezultatul referendumului va fi pozitiv.
13:20
Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru suplinirea a 17 posturi vacante de judecător la Curtea de Apel Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.