Viorel Cernăuțeanu: Șapte angajați ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendați din funcție

Liber TV, 11 iunie 2024 13:10

Şapte angajaţi ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendaţi din funcţii în urma scandalului de corupție în care ar fi implicaţi. Anunţul a fost făcut de şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu, care a semnat ordinele, informează TVR Moldova. Ministerul de Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei au iniţiat anchete interne pentru a se asigura că angajaţii biroului INTERPOL, suspectaţi în scandalul de corupţie, ar avea şi abateri disciplinare, a declarat de şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu.  „Au fost iniţiate şi anchete de serviciu în cadrul SPIA, deoarece o parte din angajaţi sunt în subordinea ministrului. Cei care sunt vizaţi cu subordonare a Inspectoratului General al Poliţiei, la fel, a fost inițiată o anchetă de serviciu şi toate persoanele, chiar dacă în privinţa lor nu a fost aplicată o măsură preventivă, a fost instituit mecanismul de suspendare din funcţie. Prin ordinul şefului IGP-ului au fost suspendate şapte persoane. –  vorba de poliţişti, angajaţi INTERPOL? – Da, anagajaţi INTERPOL”, spune Viorel Cernăuţeanu. Amintim că, Șeful Biroului Interpol Moldova Viorel Tențiu este acuzat că ar fi pus pe roate o presupusă schemă de corupție și că ar fi facilitat obținerea statutului de refugiat sau a azilului în Moldova pentru persoane căutate.Săptămâna trecută, Judecătoriei Ciocana a decis că Viorel Tențiu va petrece 30 de zile în arest preventiv. Avocatul biroului Interpol Moldova a declarat pentru TV8 că va ataca încheierea Judecătoriei Ciocana la Curtea de Apel.Pe 4 iunie, Procuratura Anticorupție a efectuat multiple percheziții în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 12 ore
17:30
Un număr record de cetățeni ai Ucrainei au fost reținuți, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera cu Republica Moldova. 47 de persoane au fost depistate în 4 microbuze în apropiere de Odesa.Oamenii legii din Ucraina, împreună cu forțele speciale, au desfășurat ieri, 21 iunie, o operațiune la frontiera cu Moldova.„Totul s-a întâmplat în jurul orei 14:00. 5 vehicule, adică 4 microbuze și o mașină care îi însoțea, au fost găsite în zona Objily, Odesa, Ucraina – satul Plopi, R. Moldova. În acele mașini erau 47 de persoane, care au încercat să treacă ilegal frontiera, precum și 7 organizatori.De regulă, organizatorii percep între 5.000 și 10.000 de dolari pentru fiecare bărbat, pe care intenționează să-l transporte”, menționează un jurnalist din Ucraina, Vitali Glagola, pe canalul său de Telegram.Potrivit sursei, în prezent sunt desfășurate investigațiile și căutările altor persoane implicate în această schemă.
16:10
Un grup de medici de la Institutul Oncologic din Chișinău au fost demiși la 21 iunie. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Decizia a fost luată în contextul în care aceștia sunt vizați într-un dosar de corupere activă și pasivă inițiat în 2023.„Dacă vă mai aduceți aminte, paisprezece percheziții au fost desfășurate de către ofițerii CNA și procurorii PA la Institutul Oncologic în iulie 2023 în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă, în care mai mulți medici, unii cu funcție de conducere erau bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale (intervenții chirurgicale, consultări și investigații fără rând), care trebuiau acordate gratuit.  În urma perchezițiilor operate la domiciliile, birourile și automobilele bănuiților au fost ridicate mijloace bănești în lei și diferită valută și registre de evidență a persoanelor care au beneficiat de asistență medicală. Angajații au fost cercetați în stare de libertate. Investigația a luat sfârșit, faptele demonstrate, materialele remise în adresa instituției și în judecată. Institutul Oncologic a întrerupt contractele de muncă cu ei”, a scris șefa de la Sănătate pe pagina de Facebook.Ala Nimerenco a mai adăugat că mesajul pe care vrea să îl transmită nu este unul popular, însă este un mesaj care trebuie să fie un semnal clar pentru tot sistemul medical. „Nu este permis să mai pună cineva mâna în buzunarul părinților, buneilor, fraților, vecinilor, prietenilor. În cazul când ei nu sunt părinții, buneii, frații, prietenii voștri, rețineți vă rog, ca sunt totuși ai cuiva. Și viața nu are preț, ca noi, medicii, s-o apreciem cu un anumit cost. Nouă ne este lăsată o mult mai mare misiune – să o salvăm”, a declarat ministra sănătății, Ala Nemerenco. 
Acum 24 ore
15:30
Cel puţin 11 persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite într-un incendiu de vegetaţie care s-a extins din cauza unor rafale de vânt la cinci sate, în sud-estul Turciei, în noaptea de joi spre vineri, şi care a ucis sute de animale, relatează AFP, preluată de Digi24.ro.Ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca a anunţat vineri un nou bilanţ de "11 morţi şi 78 de persoane afectate", dintre care cinci au fost internate la terapie intensivă. El a anunţat anterior un bilanţ de Țcinci morţi şi 44 de răniţi, zece grav", în această zonă rurală situată între oraşele Diyarbakir şi Mardin, în apropiere de frontiera cu Siria.Potrivit ministrului, flăcările au fost controlate în noaptea de joi spre vineri, însă "eforturi de stingere continuă” vineri pe terenurile arse.Un nou focar a izbucnit vineri dimineaţa în apropiere de satul Ergani, în aceeaşi regiune, însă a fost controlat.Sătenii Köksalan - una dintre cele mai afectate localităţi - au declarat pentru AFP că şi-au pierdut jumătate dintre cele câteva mii de capre şi oi, ale căror cadavre zăceau pe pământul carbonizat.Imagini difuzate în noaptea de joi spre vineri pe reţele sociale surprindeau un incendiu uriaş care lumina un cer roşu şi nori mari de fum. Şapte echipe de urgenţă şi 35 de ambulanţe au fost trimise la faţa locului, a anunţat Fahrettin Koca.Incendiul a izbucnit joi seara târziu, din cauza arderii unor mirişti într-o zonă situată la aproximativ 30 de kilometri sud de Diyarbakir, unde mercurul a urcat în termometre până la peste 40°C ziua, a anunţat ministrul de Interne Ali Yerlikaya.Flăcările s-au extins rapid din cauza rafalelor de vânt şi au ajuns la cinci sate.O procedură judiciară a fost deschisă, a anunţat ministrul turc al Justiţiei Yilmaz Tunç.În cursul nopţii de joi spre vineri, Partidul Egalităţii şi Democraţiei Popoarelor (DEM, prokurd, opoziţie),a treia forţă politică în Parlamentul turc, care domină în această regiune din sud-estul Turciei, a cerut autorităţilor să desfăşoare mijloace aeriene - aşa cum au făcut rapid în urma izbucnirii unor incendii în vestul ţării."Până în prezent, intervenţia terestră a fost insuficientă. Autorităţile trebuie să intervină mai larg, cu mijloace aeriene, fără să piardă timp", a cerut în noaptea de joi spre vineri, într-un comunicat, partidul prokurd.Marţi, traficul maritim a fost suspendat parţial, timp de câteva ore, în foarte circulata Strâmtoare Dardanele, în nord-vestul Turciei, din cauza unui incendiu de pădure.Şi acolo, tot arderea miriştilor de către un agricultor de află la originea deflagrației.
12:40
Reprezentativa României va evolua, sâmbătă, de la ora 22.00, la Koln, în compania Belgiei, în al doilea meci din grupa E de la Campionatul European de fotbal.România e pe primul loc în grupa E înaintea duelului cu Belgia. Surprinzător, Belgia se află pe ultimul loc înainte de meciul cu România. O victorie le-ar aduce cert calificarea tricolorilor în optimi. Şi cu un egal tricolorii ar fi în proporţie de 99% calificaţi în optimile de finală de la EURO 2024.Belgia a fost învinsă surprinzător, în prima etapă a grupei E de la EURO 2024, de Slovacia, cu 1-0. Singurul gol al întâlnirii a fost marcat de Ivan Schranz, care a deschis scorul şi în meciul Slovacia-Ucraina 1-2.De asemenea, o înfrângere în fața Belgiei nu ar fi dramatică. Toate echipele ar ajunge în ultima rundă cu 3 puncte, iar calificarea s-ar decide după ultimele două jocuri: Slovacia - România și Belgia - Ucraina. Există șanse importante, datorită victoriei la scor în fața Ucrainei, ca România să obțină calificarea în optimi și cu 3 puncte.Selecţionerul României a transmis la conferinţa de presă de dinainte de meciul cu Belgia că nu vom vedea prea multe schimbări în primul 11 al naţionalei, faţă de partida cu Ucraina. Tricolorii au obţinut o victorie istorică, cu 3-0. A fost a doua victorie a României la un Campionat European şi prima la o diferenţă atât de mare de scor. Românii mai învinseseră Anglia la EURO 2000, cu 2-1, obţinând astfel calificarea în sferturile de finală. Au fost învinşi în sferturi de Italia, cu 2-0.Potrivit site-ului UEFA, România și Belgia s-au întâlnit de 12 ori până acum: 5 victorii România, două remize și 5 succese Belgia.
12:30
Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber, vineri seara, la Campionatele Europene de nataţie de la Belgrad. Popovici, deţinătorul titlului, s-a impus la o mare diferenţă, cu timpul de 1 min 43 sec 13/100, inferior performanţei realizate în urmă cu doi ani la Roma (record al competiţiei - 1 min 42 sec 97/100). Pe locul secund s-a clasat lituanianul Danas Rapsys, în 1 min 45 sec 65/100, podiumul fiind completat de elveţianul Antonio Djakovic, 1 min 46 sec 32/100. Românul a fost cu trei secunde mai rapid decât în semifinale (1 min 46 sec 15/100), notează Agerpres. David Popovici a câştigat miercuri şi titlul continental la 100 m liber, acestea fiind singurele medalii obţinute de România la Belgrad. Popovici este calificat în aceste probe şi la Jocurile Olimpice de la Paris. La Europenele din 2022 de la Roma, România a obţinut două medalii de aur, ambele prin David Popovici, la 100 m şi 200 m liber.
11:00
În instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, cu finanțare de la bugetul de stat, vor fi admise 8697 persoane. Cabinetul de miniștri a aprobat planurile de admitere în învățământul superior pentru anul de studii 2024-2025, pliate pe necesitățile pieții muncii inclusiv. Cele mai multe locuri bugetare vor fi oferite pentru domeniile: științe ale educației, inginerie, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, medicină, agricultură.  La studii superioare de licență și studii superioare integrate vor fi admise 5307 persoane, la 25 de domenii generale de studii. Circa 25% din locuri vor reveni sectorului științe ale educației și asistență socială, în condițiile în care, în prezent, în acest domeniu sunt vacante 2041 locuri de muncă.  De menționat că 215 locuri de la învățământul cu frecvență în domeniul pedagogiei vor fi direcționate la învățământul cu frecvență redusă. Acestea vor fi ocupate, prioritar, de către absolvenții colegiilor pedagogice, care vor aduce dovada angajării în instituții publice de învățământ. Scopul prevederii este asigurarea învățământului general cu cadre didactice, dar și sporirea calificării profesionale a acestora.  Totodată, planul de admitere pentru Producție multimedia, designul jocurilor și animație a fost majorat cu 11 locuri bugetare. Sunt planificate 5 locuri suplimentare la Medicină Veterinară, 8 locuri - la Tehnologii de fabricare și prelucrare, 9 locuri - la Arhitectură și Construcții. La studii superioare de masterat vor fi admise 2864 persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic sunt prevăzute 420 de locuri. Pentru încadrarea cetățenilor străini în învățământul superior, sunt prevăzute 106 locuri bugetare, dintre care 76 - la licență și 30 - la masterat.
10:10
Un angajat poştal a fost ucis în urma atacului unei drone ruseşti asupra unui vehicul poştal, în regiunea Harkov, relatează Kyiv Post.O dronă rusă a atacat un vehicul al Poştei ucrainene care livra pensii în regiunea Harkov, a anunţat Administraţia Militară Regională.Un lucrător poştal a fost ucis.Şoferul maşinii a fost rănit şi a fugit la soldaţii ucraineni, care i-au oferit asistenţă.
Ieri
21:20
Ziua de luni, 24 iunie, când vor avea loc funeraliile în memoria îndrăgitului scriitor, Spiridon Vangheli, a fost decretată zi de doliu național. Anunțul a fost făcut de șefa statului, Maia Sandu, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe pagina sa de Facebook. “Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice.Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală”, a scris Maia Sandu.Potrivit președintei, Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele.“Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea - sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță.În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național.Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a mai adăugat Maia Sandu. Scriitorul Spiridon Vangheli s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți și cunoscut ca „tatăl lui Guguță”, Spiridon Vangheli a fost prozator, poet, traducător și editor.A căpătat renume mondial datorită cărții pentru copii „Isprăvile lui Guguță”, care a apărut în circa 40 de țări și a fost tradusă în aproximativ 60 de limbi.În activitatea sa de peste jumătate de secol, a publicat și alte cărți îndrăgite de copii, printre care „Băiețelul din coliba albastră”, „Guguță - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi”, „Crăița” etc.A tradus opere pentru copii din literatura universală și a fost, alături de poetul Grigore Vieru, autor al unui „Abecedar”. 
17:00
Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, a anunţat vineri preşedinţia belgiană a Consiliului UE, notează AFP.Miniştrii de finanţe ai UE, reuniţi la Luxemburg, au adoptat oficial cadrul pentru negocierile de aderare cu aceste două ţări candidate, confirmând un acord de principiu aprobat de ambasadorii lor săptămâna trecută.Acest acord deschide calea pentru începerea oficială a negocierilor marţi, 25 iunie, la Luxemburg, a precizat aceeaşi sursă.Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.La rândul său, Comisia Europeană a estimat pe 7 iunie că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.Executivul european îndemnase Kievul să ia măsuri pentru combaterea corupţiei şi a influenţei oligarhilor. De asemenea, Comisia ceruse o mai bună luare în considerare a minorităţilor, măsură solicitată cu insistenţă de Budapesta, din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic la câteva luni după începerea războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova.Deschiderea negocierilor este un pas într-un proces de aderare lung şi anevoios. O posibilă intrare în UE a Ucrainei, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori şi o putere agricolă, ridică dificultăţi, începând cu finanţarea.
16:50
Centrul Internațional pentru Apărarea Drepturilor Omului și Democrației (CIADOD) va organiza, în 25 iunie, la Chișinău, o conferință internațională de amploare, dedicată unor probleme stringente, precum libertatea de exprimare, buna guvernare, statul de drept și justiția, elemente esențiale pentru Moldovei în spiritul unei democrații autentice.În contextul provocărilor majore pentru țara noastră, inclusiv corupția și libertatea limitată a presei, care împiedică stabilitatea și avansarea spre o societate cu adevărat democratică, CIADOD subliniază importanța unei cooperări internaționale și a schimbului de experiență pentru o abordare eficientă a acestor probleme sistemice.CIADOD este un ONG dedicat promovării valorilor fundamentale ale democrației și drepturilor omului în Moldova, dar și peste hotarele ei. Conferința va începe cu discursul de deschidere al fondatorului CIADOD, Stanislav Pavlovschi, fost ministru al Justiției, judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și avocat de vază pentru drepturile omului.Pentru a sublinia importanța crucială a libertății de exprimare, Stanislav Pavlovschi a declarat în ajunul evenimentului:„Libertatea de exprimare este un drept fundamental, fără de care este imposibil de a informa cetățenii despre starea lucrurilor din țară și, în cele din urmă, fără de care existența unui stat democratic se transformă într-o iluzie. Din acest punct de vedere, această conferință reprezintă un pas important spre dezvoltarea democrației în Republica Moldova și nu numai”.Fondatorul CIADOD este convins că „jurnalismul independent și dialogul deschis joacă un rol determinant în promovarea unei societăți cu adevărat democratice”.Tema de bază a conferinței este „Libertatea de exprimare ca element fundamental al tuturor societăților democratice contemporane”, iar discuțiile vor porni de la principiile de căpătâi ale Uniunii Europene.Scopul conferinței constă în identificarea unor strategii de reformă aplicabile, sensibilizarea publicului asupra rolului jurnalismului independent într-o democrație, facilitarea unei mai bune înțelegeri a provocărilor mediatice și democratice în Republica Moldova, consolidarea parteneriatelor între actorii implicați din Moldova, Europa și SUA. Prin organizarea acestor discuții, CIADOD își propune să contribuie la schimbări semnificative și să sprijine dezvoltarea continuă a instituțiilor democratice din Moldova și nu numai.În mod particular, libertatea de exprimare este o problemă de o importanță critică pentru Moldova, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale din octombrie și celor parlamentare din 2025. Asigurarea unor alegeri libere și corecte este imposibilă fără asigurarea și protejarea libertății de exprimare, ceea ce face aduce apărarea drepturilor jurnaliștilor la rang de prioritate absolută.Conferința va întruni participanți din toate categoriile, inclusiv factori de decizie politică, jurnaliști, academicieni, cercetători, juriști și activiști ai societății civile din Moldova, UE, Regatul Unit și SUA.Această conferință reprezintă o platformă esențială pentru dialog, schimb de cunoștințe și colaborare pentru promovarea bunei guvernări și statului de drept în Moldova. Prin convocarea experților internaționali și locali, CIADOD își propune să sprijine calea Moldovei spre un viitor democratic și prosper. 
14:10
Procuratura Anticorupție are tot temeiul să pornească un nou proces penal, după decizia Curții Constituționale de joi, care a declarat neconstituțional amendamentul deputatului PAS Radu Marian prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani. Declarația aparține juristului și expertului în drept constituțional, Teodor Cârnaț, scrie Ziua.md.  „Pe orice tentativă de organizare a licitației e bine ca Procuratura să intenteze dosar penal. Fiindcă odată ce Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că legea sau acest amendament promovat de Radu Marian este neconstituțional, înseamnă că cineva l-a băgat cu de-a sila Parlamentului ca să-l voteze. Păi atunci trebuie să vedem dacă nu este abuz din partea unor deputați sau unui deputat în acest amendament. Doi. Dacă nu cumva pentru acest amendament, un deputat sau doi sau un grup au fost mituiți. Pentru că dacă s-a declarat neconstituțional, la mijloc sunt probleme. Iar dacă sunt probleme, Procuratura Anticorupție are tot temeiul ca să pornească un proces penal cel puțin ca să verifice care au fost temeiurile ca acest amendament să fie băgat la vot în Parlament. Ca ulterior Curtea să spună: măi, oameni buni, voi ați încălcat Constituția. Voi ați închis ochii la proceduri. Și atunci, ăștia care au închis ochii, nu au luat bani?”, a declarat Teodor Cârnat, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.Cârnaț mai crede că în interiorul PAS ar fi unele grupuri care ar bloca această licitație. Mai mult, el este de părere că procurorii trebuie să investigheze cine lobează interesele companiei franceze, care, potrivit lui, „toată lumea știe că ea va câștiga licitația”. „Am impresia că sunt mai multe clanuri, mai multe interese și între ele nu s-au împărțit, nu s-au înțeles. Asta-i politică. S-ar putea ca unii care sunt acum la guvernare și tare, tare insistă să treacă această licitație, să nu fi trecut pe dinaintea altor persoane tot din cadrul guvernării și în cele din urmă să spună: știți ce, dacă nu ne luați pe noi în considerare, s-ar putea nici voi să nu aveți posibilitatea să organizați această licitație. Această licitație despre care se știe din start că va fi câștigată de această companie franceză, la mijloc nu este trafic de influență?  La mijloc nu este lobarea interesului acestei companii în R. Moldova în detrimentul principiului economiei libere de piață? De când favorizăm un agent economic? De când scriem caietul de sarcini pentru această companie internațională? Oare nu intri în contradicție cu articolul 126 și 128 din Constituție, care spune că economia este liberă. Dacă toată lumea știe că această companie va câștiga licitația, cine a chemat-o, cine o favorizează? Oare Procuratura nu trebuie să pornească un proces penal? Cel puțin să dea răspunsuri la aceste întrebări”, a mai declarat Teodor Cârnat.Amintim că amendamentul deputatului PAS Radu Marian, care vizează licitația de la aeroportul din Chișinău, prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani, a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost luată joi, 20 iuni, de Curtea Constituțională, care s-a pronunțat asupra unei sesizări depuse de un grup de deputați socialiști. Parlamentarii au contestat faptul că amendamentul din luna mai a fost votat în grabă, cu încălcarea normelor legale și fără a fi supus consultărilor.Respectivul amendament a fost propus de deputatul PAS, șeful Comisiei pentru economie, Radu Marian. Inițial, proiectul a fost promovat ca o soluție pentru a împiedica privatizarea aeroportului, în amendament fiind prevăzut că aerogara intră în lista bunurilor nepasibile privatizării. Ulterior, însă, Marian a recunoscut că documentul are legătură directă cu licitația privind închirierea spațiilor comerciale. Mai exact, el a confirmat că intenția reală vizează extinderea termenului contractului cu viitorul beneficiar de la 3 la 5 ani.
12:50
Rusia intenţionează să-şi schimbe doctrina nucleară cu privire la folosirea armamentului nuclear - care prevede în prezent folosirea armamentului nuclear ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convenţional care ameninţă existenţa statului -, a anunţat Vladimir Putin într-o vizită în Vietnam, o nouă ameninţare a Kremlinului. ”Noi elemente au fost actualizate privind dezvoltarea unor noi dispozitive nucleare, iar noi ştim că în Occident unii experţi se gândesc să le utilizeze. Trebuie să luăm în calcul aceste informaţii şi de aceea avem în vedere să ne schimbăm doctrina”, a declarat joi, într-o conferinţăă de presă, în Vietnam, liderul de la Kremlin. Doctrina actuală prevede că Rusia poate să folosească armament nuclear ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul în care atacuri convenţionale reprezintă o ameninţare la adresa existenţei statului rus.O schimbare ar implica o eventuală autorizare a unor atacuri nucleare preventive, în cazul în care Kremlinul s-ar simţi ameninţat. Vladimir Putin s-a angajat în cadrul acestei vizite în Vietnam să dezvolte relaţiile Rusiei cu această ţară, căreia îi vinde armament de decenii, într-o încercare de contracarare a încercărilor Occidentului de a izola Moscova din cauza Războiului din Ucraina.Cele două părţi au semnat aproximativ zece parteneriate, în domeniile energiei, educaţiei şi nuclear civil.Într-un comunicat comun, ele insistă asupra atmosferei ”călduroase şi amicale” a discuţiilor şi ”gradului înalt de încredere şi înţelegere reciprocă”.Vietnamul este a doua etapă a acestui miniturneu în Asia al lui Vladimir Putin, care a vizitat miercuri Coreea de Nord.El a anunţat la Phenian un Acord de Apărare bilateral, care a provocat critici ale Occidentului. Russian President Vladimir Putin describes NATO as "threat" to Asia during visit to Vietnam to bolster ties. pic.twitter.com/rsPYrVdhA4— TaiwanPlus News (@taiwanplusnews) June 21, 2024
12:50
Ucraina poate folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei, nu doar pe teritoriul rus din apropierea regiunii ucrainene Harkov, forţe ruse care trag asupra trupelor ucrainene, a afirmat joi Pentagonul, transmite Reuters. Luna trecută, preşedintele Joe Biden a autorizat în mod discret Kievul să lanseze arme furnizate de SUA împotriva unor ţinte militare în Rusia, notează Agerpres.La acea vreme, însă, oficiali americani au spus că decizia lui Biden se aplica doar pentru ţinte situate pe teritoriul Rusiei din apropierea regiunii estice ucrainene Harkov.Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul maior de aviaţie Patrick Ryder, le-a declarat joi reporterilor că, deşi nu a existat o modificare de politică, utilizarea de arme de către Ucraina împotriva trupelor ruse nu este limitată la zona de lângă Harkov de pe teritoriul Rusiei.„Capacitatea de a putea să riposteze atunci când se trage asupra lor este elementul pe care se concentrează în mod real această politică (…) întrucât vedem forţe ruse trăgând de peste graniţă, capacitatea ca Ucraina să poată trage asupra acelor forţe terestre folosind muniţii furnizate de SUA”, a spus Ryder.„Aceasta este autoapărare şi, prin urmare, are sens ca ei să poată face acest lucru”, a adăugat reprezentantul Pentagonului.Declaraţia sa se face ecoul comentariilor din această săptămână ale lui Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.„Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bun-simţ. Dacă Rusia atacă sau este pe punctul să atace de pe teritoriul său Ucraina, atunci este absolut normal să permitem Ucrainei să lovească drept ripostă forţele care o lovesc de dincolo de frontieră”, a afirmat Sullivan la postul PBS.Consilierul preşedintelui Biden a mai spus că Ucraina poate folosi de asemenea sistemele de apărare aeriană pentru a trage asupra avioanelor ruse în interiorul spaţiului aerian rus dacă acestea sunt aproape de a lansa atacuri în spaţiul aerian ucrainean, aminteşte Reuters.
12:30
După ce regizorul român David Schwartz a acuzat conducerea Teatrului Republican „Luceafărul” de cenzură, afirmând că spectacolul regizat de acesta, „Invizibil”, a fost amânat după ce directorul artistic ar fi fost telefonat de o reprezentantă a conducerii, liderul protestelor antioligarhice, Andrei Năstase a lansat o scrisoare deschisă către președinta Maia Sandu, pe care o numește „tovarășă”.  „Tovarășa Maia Sandu, oare înțelegeți că pentru acest artist român, ca și pentru mulți alții de aici, sunteți un fel de tovarășu Ceaușescu? Oare înțelegeți la ce dimensiuni ridicole ați adus libertatea de exprimare și democrația din Moldova??? Toată spoiala asta de mare luptătoare pentru valorile europene dispare în astfel de momente și vă arată fața adevărată, aceea pe care din păcate o văd și sutele de mii de oamenii în fața cărora v-am adus și v-am prezentat ca om de cuvânt, ca apoi să se dovedească că ați trădat așteptările oamenilor, că doar v-ati folosit de noi toți pentru a vă urca în vârful puterii”, a scris Andrei Năstase pe facebook. Potrivit politicianului, Maia Sandu ar trebui să ceară de urgență o anchetă pe marginea acestui caz și să înlăture din funcție „cenzorul sovietic care a interzis această piesă de teatru, indiferent din ce instituție face parte”. „Apoi ați cere demisia conducerii teatrului respectiv și ați ieși in fața poporului pentru a vă cere scuze. Pe urmă ați cumpara un bilet de avion doar dus… Știu că nu o veți face, o sa vă ascundeți din nou în palatul prezidențial și o să vă faceți că nu ați auzit de acest caz de cenzură. Veți pune pe niște anonimi să se dea cu părerea în numele instituției. Deja ne-am obișnuit cu acest mod laș de a face politică. Însă eu cer oficial tovarășilor Dvs de la Ministerul Culturii să inițieze imediat o anchetă, să pedepsească vinovații, iar apoi, dacă se impune și demisia celui care patronează acest sistem sovietic care permite în instituțiile noastre de cultură cenzura ca pe vremea celor mai odioase vremuri. Iar în compensare, domnul regizor sa fie invitat și susținut pentru a finaliza proiectul”, a mai scris Andrei Năstase. Potrivit lui Năstase, nimeni nu trebuie să cedeze în fata cenzurii regimurilor totalitare și nu mai trebuie să permitem ca astfel de lucruri să se întâmple. „Acest tip de incidente nu sunt despre politică, despre alegeri, dar sunt despre în competență, dictatură, cenzură, actiuni antidemocratice, în totală opozitie cu valorile pentru care ne-am luptat atâția ani ca să alungăm regimul oligarhic. Fac apel la oamenii de cultură să-și expună poziția în legătură cu acest incident, să îl sancționeze, să nu permită ca astfel de metode sa continue. Fac apel și la jurnaliști, nu treceți cu vederea astfel de momente de cenzura, altfel curând și voi veți cădea victime ale unor astfel de metode. Investigați, relatați obiectiv, cereți reacții de la instituții și nu închideți ochii la asemenea derapaje antidemocratice”, a mai scris acesta.Într-un interviu apărut pe un portal autohton, regizorul David Schwartz a declarat că totul a început atunci când scenografa de costume a refuzat să participe la realizarea spectacolului, afirmând că proiectul este „antipatriotic” și „împotriva regimului actual”.După acest episod, regizorul ar fi vorbit cu Veaceslav Sambriș, director artistic al teatrului. Într-o discuție la care era de față și actrița Vitalia Grigoriu, directorul i-ar fi spus că „nu i se pare nimic în neregulă” și că textul e foarte echilibrat.Ulterior, însă, potrivit regizorului, Veaceslav Sambriș ar fi primit un telefon de la consiliera „unui organism de conducere a țării”, care i-ar fi spus că a auzit despre conținutul scenariului și ar fi întrebat dacă nu cumva teatrul face „campanie împotriva PAS înainte de a alegeri”.Cu aproximativ 10 zile înainte de contramandarea repetițiilor, după cum afirmă David Schwartz, Veaceslav Sambriș și Vitalia Grigoriu l-au chemat în birou. „A început o discuție care m-a lăsat perplex. Slava Sambriș mi-a povestit că s-ar fi întîlnit cu cineva care e din anturajul conducerii politice (…). Ea l-ar fi atenționat că textul circulă deja pe la multă lume, că e foarte problematic și că sunt deja multe discuții despre acest text. Veaceslav Sambriș mi-a spus că, în urma acestei discuții, el nu a dormit toată noaptea, că pur și simplu îi e frică pentru el, și, mai ales, pentru Vitalia Grigoriu”, susține Schwartz.În reacție, reprezentanții teatrului au numit declarațiile regizorului „manipulatorii” și că acesta ar fi accentuat în viitorul spectacol „identitatea persoanelor publice” din Moldova care au acceptat să ofere informații teatrului sub protecția anonimatului”. Teatrul a menționat că riscă să fie atras la răspundere „pentru aceste încălcări” iar unii actori antrenați în proiect „au declarat că demisionează din teatru”. În plus, regizorul ar fi intenționat ca la sfârșitul spectacolului să aducă „mulțumiri anumitor persoane, unele dintre ele fiind implicate politic”. Pentru NewsMaker, reprezentanții PAS au declarat că „este libertatea și decizia unui teatru ce spectacole pun în scenă” și că „PAS nu cenzurează nici spectacole, și nici alta formă de exprimare”.
11:20
Președinta Maia Sandu a semnat astăzi Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, a fost discutată poziția generală de negocieri, ce urmează a fi aprobată de Guvern, fiind desemnată în acest sens Cristina Gherasimov, Viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova. Potrivit Maiei Sandu, Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. „Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova - UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară - să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030. Moldova - membră a Uniunii Europene - este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri. La referendumul din toamnă, poporul Republicii Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare. Îi mulțumesc Guvernului pentru munca depusă și îi urez succes delegației noastre care va reprezenta Republica Moldova la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, se arată în mesajul președintei.
11:00
Traficul rutier va fi suspendat parțială, în perioad 21 iunie - 11 iulie, pe bulevardul Mircea cel Bătrân, tronsonul cuprins între strada P. Zadnipru și strada Prof. Ion Dumeniuc din sectorul Ciocana al Capitalei.Circulația va fi sistată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de amenajare a straturilor bituminoase subțiri de tip Slurry Seal pe carosabi.Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină în trafic, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.
10:40
Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost inaugurat la Căușeni. La eveniment a participat și premierul Dorin Recean, care a felicitat locuitorii orașului pentru această inițiativă, care vine să aducă un omagiu marelui domnitor.„Acum, 520 de ani, Ștefan cel Mare a luptat pentru ca noi să avem, azi, pământurile protejate și consolidate, iar copiii noștri să poată să crească, să lucreze și să-și întemeieze familii pe un pământ în care domnește pacea”, a declarat premierul Dorin Recean.Inițiativa de edificare a monumentului urmărește conservarea valorilor istorice și dezvoltarea patrimoniului cultural. Proiectul a fost posibil și cu susținerea Consiliului Județean Neamț, care a venit cu o contribuție proprie. Banii, în mare parte alocați din bugetul raionului, au fost investiți în lucrările de construcție a postamentului, pavajului, instalarea felinarelor, dar și în reabilitarea unei porțiuni a podului din împrejurime.La data de 2 iulie, se vor împlini 520 ani de la trecerea la cele veșnice a marelui domnitor al Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt.
10:20
Oficiali americani au îngrijorări serioase cu privire la faptul că, în eventualitatea unui război complet între Israel şi Hezbollah, gruparea militantă sprijinită de Iran ar putea copleşi sistemele de apărare anti-aeriană ale Israelului în nord, inclusiv mult-elogiatul sistem Iron Dome, au declarat pentru CNN trei oficiali ai SUA, transmite News.ro.Temerile, despre care oficialii SUA au afirmat că le-au fost communicate şi de către Israel, că sistemul Iron Dome ar putea fi vulnerabil la arsenalul vast de rachete şi drone al Hezbollah cresc, în timp ce Israelul indică tot mai mult oficialilor SUA că se pregăteşte pentru o incursiune terestră şi aeriană în Liban.Oficiali israelieni au spus SUA că plănuiesc să îşi mute resursele din sudul Gaza în nordul Israelului pentru a se pregăti pentru o posibilă ofensivă împotriva grupării, au declarat, miercuri, pentru CNN, oficiali americani.Un oficial israelian a declarat că acest lucru ar fi posibil dacă Hezbollah ar desfăşura un atac pe scară largă, folosind în principal arme cu ghidaj de precizie, care ar putea pune probleme sistemului de apărare. Hezbollah adună muniţii cu ghidaj de precizie şi rachete din Iran de câţiva ani, fapt în legătură cu care Israelul şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea.Anterior, în cursul acestei luni, Hezbollah a publicat imagini video care ar arăta o dronă lovind şi avariind o baterie Iron Dome, la o bază militară din nordul Israelului. Presa din Israel a relatat că pare a fi prima dovadă a unui incident în care s-a reuşit lovirea sistemului.Forţele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că nu era cunoscută vreo avarie la sistem. Însă oficiali israelieni au spus SUA că ei cred că sistemul Iron Dome ar putea fi vulnerabil, în special în nordul Israelului, şi că au fost surprinşi de rafinamentul atacurilor Hezbollah, au afirmat doi oficiali americani. O îngrijorare principală se referă la folosirea de către Hezbollah a unui număr mare de muniţii cu ghidaj de precizie şi rachete, a afirmat o sursă familiarizată cu situaţia.Gruparea militantă libaneză a publicat şi săptămâna aceasta un videoclip de nouă minute, care ar fi fost filmat cu o dronă, arătând locaţii militare israeliene în mai multe oraşe din Israel.Un alt oficial al SUA a recunoscut pentru CNN că în eventualitatea unui război complet, sprijinul de care Israelul ar avea nevoie cel mai mult îl reprezintă sistemele adiţionale de apărare anti-aeriană şi înlocuiri pentru Iron Dome, pe care SUA le-ar asigura.IDF a refuzat să comenteze acest subiect.Sistemul Iron Dome este fundamental pentru apărarea Israelului şi guvernul SUA a cheltuit peste 2,9 miliarde de dolari pentru acest program, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului. Forţele de Apărare Israeliene afirmă că sistemul a avut o rată de succes de 95,6% în cazul unei salve de rachete trase de Jihadul Islamic anul trecut.”O perioadă foarte periculoasă”Discuţiile vin în timp ce situaţia de la graniţa de nord a Israelului a ajuns la un periculos punct de cotitură, au afirmat oficiali americani.”Faptul că am reuşit să rezistăm atât de mult este un miracol”, a declarat un oficial SUA, referindu-se la eforturile SUA de a împiedica atacurile Israel-Hezbollah să se transforme într-un război deschis.”Intrăm într-o perioadă foarte periculoasă”, a afirmat un alt oficial al administraţiei Biden. ”Orice s-ar putea petrece fără prea multe avertizări”, a adăugat el.Implicaţiile unui război mai amplu între Israel şi Hezbollah ar putea fi devastatoare, a declarat oficialul SUA. Hezbollah are un arsenal de rachete, proiectile şi drone exponenţial mai mare, mai rafinat şi mai distructiv decât Hamas. Cele mai multe sunt rachete cu rază scurtă de acţiune, dar unele pot ajunfe în Israel cu precizie. IDF a estimat că Hezbollah are aproximativ 150.000 de rachete şi proiectile, inclusiv mii de muniţii de precizie.Posibilitatea izbucnirii unui război a continuat să crească, în timp ce perspectivele unui acord de încetare a focului între Israel şi Hamas s-au estompat, a declarat primul oficial SUA. Dacă se ajunge la un acord, există o înţelegere diplomatică paralelă între Israel şi Hezbollah, negociată de trimisul SUA Amos Hochstein, despre care SUA crede că ar putea intra în vigoare.Hochstein s-a aflat, săptămâna aceasta, atât la Ierusalim, cât şi la Beirut, întâlnindu-se cu oficiali israelieni şi libanezi pentru a promova planul său şi a convinge cele două părţi să evite alte escaladări.Însă atacurile peste graniţă între Israel şi Hezbollah au ajuns la un nou maxim săptămâna acesta, iar marţi Israelul a avertizat Hezbollah privind perspectiva unui război ”complet” după ce a fost publicat videoclipul filmat de dronă.Oficiali israelieni au spus SUA, iar aceasta este de acord, că au resursele să desfăşoare o ofensivă împotriva Hezbollah dacă este nevoie, mai ales în cazul în care campania de la Rafah, în sudul Gaza, slăbeşte în intensitate, potrivit unor oficiali familiarizaţi cu discuţiile. IDF intenţionează să îşi menţină prezenţa în Gaza, dar cele mai grele operaţiuni în enclavă vor fi, în mare parte, finalizate după cea de la Rafah, au declarat oficialii. Totuşi, oficialii SUA nu cred că Israelul are o tranziţie sustenabilă şi un plan pentru guvernanţa post-război a Gaza care să asigure faptul că enclava nu va intra iar sub controlul militanţilor, dacă Israelul trebuie să îşi mute resursele spre un război cu Libanul.
10:00
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Universale a Iei, expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” în sala nr. 2 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Expoziția cuprinde 71 de piese inedite din colecția doamnei Marghiolița Constantinescu Rogojan, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Doamna Marghiolița Constantinescu Rogojan, artist plastic și profesoară din zona Muscelului, a donat statului român o colecție de peste 250 de piese de costum tradițional românesc. Fiind un element comun de identitate culturală între România și Republica Moldova, prin intermediul acestei expoziții încercăm să facem cunoscute particularitățile cămășii cu altiță din sudul României, respectiv din zone precum Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 23 iunie a.c., la ora 11.00. Acesta va fi urmat de un scurt recital susținut cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Sarabaș, Artistă a Poporului, cea care a consacrat folclorul din sudul Republicii Moldova.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:30
România va trimite un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, a decis joi CSAT în ședință. România are la ora actuală două sisteme Patriot operaționale, al doilea intrând în dotarea armatei române săptămâna trecută. În schimb, statul român cere aliaților, în special Statelor Unite, să livreze un „sistem similar sau echivalent”.CSAT a avut pe ordinea de zi subiectul trimiterii unui sistem antiaerian Patriot în Ucraina, iar Ministerul Apărării Naționale a venit cu „o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme Patriot”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.Membrii Consiliului au decis donarea unui sistem Patriot în Ucraina.„Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată într-un comunicat CSAT.În schimbul donării, România cere aliaților, în special Statelor Unite, să livreze „sistem similar sau echivalent”.„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, mai precizează comunicatul.Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia României de a oferi ţării sale un sistem de apărare aeriană Patriot va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum şi securitatea în întreaga Europă, informează Reuters.„Această contribuţie crucială ne va consolida scutul aerian şi ne va ajuta să ne protejăm mai bine oamenii şi infrastructura critică de teroarea aeriană rusă", a reacţionat şeful statului ucrainean pe platforma X, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, joi, ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei, transmite Agerpres.
15:10
Ce se va întâmpla în Republica Moldova în viitorul apropiat, care va fi rezultatul alegerilor prezidențiale de anul acesta și, în perspectivă, cum va arăta anul electoral 2025, sunt câteva dintre subiectele abordate de analistul, sociologul și profesorul Dan Dungaciu, invitatul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Analizând scena politică actuală din Republica Moldova, Dungaciu a subliniat că țara ar avea nevoie de un pol social-democrat la această oră, care să coaguleze un electorat ignorat, deloc lipsit de importanță pe centru-stânga, centru şi centru-dreapta, notează Unimedia.În opinia profesorului Dungaciu, „prezidențialele nu sunt decise. E adevărat că sentimentul pe care vor să îl lase cele două tabere, Vestul și Estul, este că jocurile ar fi decise. Ar putea să fie decise. Însă din punctul de meu de vedere, tocmai pentru că nu sunt decise, trebuie să fim îngrijorați. Cele două tabere, Estul și Vestul, au tot interesul din lume să trăim în această dihotomie, cu doamna Maia Sandu - candidatul Vestului, domnul Dodon - candidatul Estului… amândoi speră în oglindă, deși ultimul are un rating mic, electoratul domnului Dodon se va ține de nas”.„Cele două tabere, cea a lui Igor Dodon și cea a Maiei Sandu, au interesul să mențină dihotomia în Republica Moldova, cu riscurile de rigoare. Ambele tabere au interese politice așa de mari, încât își asumă aceste riscuri”, a declarat Dungaciu.Analistul politic de la București militează pentru un pol social-democrat puternic în Republica Moldova care să reușească să atragă la prezidențiale un electorat atât de centru-stângă, centru şi centru-dreapta, care la acest moment nu este convins de nici o tabăra pro-europeană solidă.Totodată, sociologul politic de la București, a subliniat și faptul că liderul PSRM-ului, Igor Dodon dorește să preia acel electorat de centru-stânga de aceea în aparițiile sale publice declară deseori că „mă întâlnesc de două ori pe lună cu domnul Ceban”.„Mesajul este pentru electoratul lui Ceban, căci dacă acesta nu candidează, electoratul PSDE-ului, MAN şi restul partidelor de centru să voteze pentru Dodon. Și Dodon speră că electoratul partidelor de centru, al socialiștilor, al lui Șor îl vor face președinte”, a conchis Dan Dungaciu.În cazul Maiei Sandu, „electoratul este consistent, dar nu e foarte limpede dacă e suficient. Aici este dilema”, este de părere profesorul Dungaciu. În opinia sa, un candidat care nu va permite polarizarea pe Federația Rusă va schimba datele problemei.„Cine nu poate polariza pe Federația Rusă, dintre toți actorii politici care s-au reunit recent pentru o discuție înaintea desemnării candidaților pentru alegerile prezidențiale, eu cred că este fostul ministru de Externe Tudor Ulianovschi. Problema dlui Ulianovschi, dacă ar fi să fie o problemă, e asocierea cu regimul Plahotniuc sau guvernarea Plahotniuc, dar problema nu este numai de la cine primești mandatele, ci și ce faci cu ele. Până la urmă să nu uităm că Maia Sandu a primit mandatul de la Dodon, dar nu înseamnă că s-a aliniat domnului Dodon”, apreciază analistul Dan Dungaciu.În același timp, Dungaciu consideră că „astăzi, discursul despre lupta împotriva corupției nu este cel mai important discurs. Cel mai pregnant narativ utilizat în bătălia politică pentru prezidențialele din toamna acestui an este lupta împotriva Federației Ruse”, a spus Dungaciu.Totodată, politologul român a explicat de ce Republica Moldova are nevoie de un proiect social-democrat real care să coaguleze electoratul dezamăgit de către PAS, indecișii, dar şi cei de pe centru-stânga vorbitori de rusă care nu neapărat sunt pro-Putin.„O social-democrație care nu poate să fie polarizată pe Federația Rusă are șansa să aducă centrul acela despre care vorbim în tabăra europeană, să o scoată de acolo. Acel electorat, noi îl pierdem, l-am pierdut pentru că nu-l avem reprezentat. De ce spun eu social-democrația? Pentru că eu am convingerea că inclusiv la București probabil cineva ar trebui să se gândească un pic mai serios la viitorul Republicii Moldova”, a specificat invitatul.Dungaciu a explicat şi ideea „alegerile sunt deja jucate” și că sondajele unele la comandă politică ne dau rezultatul alegerilor prezidențiale ceea ce este extrem de periculos într-o țară care tinde să devină membră a UE. Analistul a adresat o întrebare retorică, “atunci probabil ar trebui să nu mai facem alegeri dacă sondajele spun cine deja va fi președinte?”Profesorul Dungaciu consideră că viabilitatea şi durabilitatea unei guvernări pro-europene înseamnă majoritate parlamentară și o coaliție pro-europeană formată din mai multe formațiuni politice la Chișinău după următoarele alegeri parlamentare din vara anului 2025, iar cei de la București ar trebui să fie un pic mai activi tocmai pentru că “proiectul european, adică proiectul occidental în Republica Moldova nu trebuie să fie luat ca de la sine înțeles” ci e nevoie de multă previzibilitate pe termen mediu și lung”. Astfel, Dungaciu consideră că, un candidat care nu polarizează pe F.Rusă ar putea convinge electoratul lui Ceban.„O social-democrație care nu poate să fie polarizată pe Federația Rusă are șansa să aducă centrul acela despre care vorbim în tabăra proeuropeană, adică electoratul domnului Ceban, electoral PSDE-ului şi electoratul vorbitorilor de limba rusă care nu e neapărat pro Putin. Ei, acel electorat noi îl pierdem. L-am pierdut, pentru că nu îl avem reprezentat polul social-democrat care ar avea și susținerea partidelor pro-europene din Parlamentul European”, a mai spus el.Și mai este ceva periculos a opinat sociologul Dungaciu: „cine spune că în Republica Moldova sunt doar aceste blocuri, Sandu, Dodon, Șor și nu mai e nevoie de altceva, asta înseamnă ca acel actor politic sau formator de opinie dorește să lase în zona gri Republica Moldova”.„V-am spus de ex-ministrul de Externe. Tudor Ulianovschi pentru că eu cred că din sala aceea unde erau potențiali candidați sau diverse formațiuni politice invitate la o discuție ce a alarmat partidul de guvernare, dl Ulianovschi era cel mai potrivit să preia proiectul pro-European pe centru, deși ideea candidatului unic pe centru a fost se pare stopată”, a mai spus el.În același timp, Dungaciu consideră că „ideea care a intrat în capul diplomaților de la Departamentul de Stat al SUA, ai structurilor de la Bruxelles, ai statelor membre UE și ai București-ului într-o oarecare măsură este că în Republica Moldova bătălia se dă între Igor Dodon și Maia Sandu”„Că Maia Sandu trebuie susținută până la capăt, și că orice construcție politică care nu e susținută de PAS este o tentativă de a-i lua din voturi doamnei Sandu, deci un sprijin pentru Dodon. Asta e gândirea din păcate e care o susțin unii diplomați cu care vorbesc. Problema care se iveste este: și dacă nu e chiar așa? Dacă Maia Sandu nu are șanse să câștige, dacă nu poate să ducă PAS la 50%, ce se întâmplă? În Republica Moldova lucrurile sunt clare: toți susținătorii PAS sunt proeuropeni, dar nu toți proeuropenii sunt cu PAS. Ce faci cu diferența asta de electorat? Există o zonă din electorat care este pro-europeană, dar care nu este convinsă să voteze PAS din diverse motive. Din pricina guvernării, din pricina unor probleme pe care le știți mai bine. Ce faci cu ei? Cum îi readuci în plan proeuropean dacă ei nu mai vor să intre pe ușa pe care scrie PAS? Despre asta vorbesc”, a opinat Dungaciu. 
13:10
Amendamentul elaborat de deputatul PAS Radu Marian, prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale la Aeroportul Internațional Chișinău de la 3 la 5 ani, a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost pronunțată joi, 20 iuni, de Curtea Constituțională, în urma unei sesizări depuse de un grup de deputați socialiști, notează Ziua.md. Parlamentarii au contestat faptul că amendamentul din luna mai a fost votat în grabă, cu încălcarea normelor legale și fără a fi supus consultărilor. „Se declară neconstituționale articolele 13, aliniatele 4 cu indicele 1 și 4 cu indicele 2. Și punctul 26 cu indicele 1 la anexa la legea cu numărul 121 din 4 mai 2024 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice”, se arată în decizia Curții Constituționale.Respectivul amendament a fost propus de deputatul PAS, șeful Comisiei pentru economie, Radu Marian. Inițial, proiectul a fost promovat ca o soluție pentru a împiedica privatizarea aeroportului, în amendament fiind prevăzut că aerogara intră în lista bunurilor nepasibile privatizării. Ulterior, însă, Marian a recunoscut că documentul are legătură directă cu licitația privind închirierea spațiilor comerciale. Mai exact, el a confirmat că intenția reală vizează extinderea termenului contractului cu viitorul beneficiar de la 3 la 5 ani.
12:10
Populara aplicație financiară Revolut își retrage serviciile din Moldova, potrivit unui mesaj afișat pe conturile utilizatorilor. Asta deși, anul trecut, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba se lăuda cu această realizare. Decizia va intra în vigoare începând cu 20 iulie curent.  Potrivit unui comunicat Revolut, aplicația va fi eliminată din mai multe țări precum Armenia, Moldova, Serbia, Vietnam, dar și altele. Compania nu precizează motivele deciziei, dar spune că se va focusa pe oferirea serviciilor integrale (Revolut) și mai puțin pe servicii parțiale (versiunea Lite) În comunicat se menționează că până la 20 iulie 2024, "puteți continua să utilizați serviciile noastre ca de obicei. Însă, din 20 iulie 2024, contul tău nu va mai fi disponibil pentru trimiterea sau primirea de transferuri de bani. Dacă doriți să închideți singur contul înainte de aceasta, puteți face acest lucru din profilul dvs. din aplicație".De menționat că, Revolut a intrat pe piața din Moldova la 20 iunie 2023, cu o versiune adaptată denumită Revolut Lite. Lansată inițial în 2015 în Marea Britanie, Revolut a început cu servicii de transfer de bani și schimb valutar, fiind reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie.Printre co-fondatori se numără miliardarul Nikolai Storonski, care este și director executiv al aplicației financiare. Storonski a renunțat la cetățenia rusă, în timp ce tatăl său, directorul Gazprom Promgaz, institutul de cercetare al gigantului rus Gazprom, este vizat de sancțiunile impuse de autoritățile de la Kiev în contextul războiului din Ucraina.În iulie 2021, Nikolai Storonsky deținea peste 20% din compania Revolut, valoarea acțiunilor sale fiind de circa 7,1 miliarde de dolari, în creștere de la aproximativ 1,1 miliarde de dolari în martie 2020.
12:00
Rusia îşi intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene încearcă să-şi menţină poziţiile şi caută să provoace inamicului rus cât mai multe pierderi, aşteptând creşterea ajutorului militar occidental şi sosirea unor noi soldaţi, în timp ce o campanie de mobilizare se desfăşoară în Ucraina, scrie Digi24.ro. Trupele ruse şi-au intensificat atacurile în direcţia oraşului Toreţk. Frontul din estul Ucrainei este în continuare scena unor confruntări intense în care armata ucraineană luptă cu efective inferioare numeric celor ruse, dar zona oraşului Toreţk, în regiunea Doneţk, fusese în ultimele luni relativ ferită de ostilităţi."După o lungă acalmie, agresorul a devenit mai activ în sectorul Toreţk", unde trupele ruse au lansat cinci operaţiuni de asalt, a semnalat marţi Statul Major ucrainean, care asigură că armata ucraineană "respinge agresorul". De partea sa, Ministerul rus al Apărării afirmă că trupele sale şi-au "îmbunătăţit poziţia tactică" în apropierea mai multor localităţi ucrainene, printre care şi Toreţk. Analişti militari apropiaţi armatei ucrainene confirmă înaintări ale trupelor ruse în direcţia acestui oraş. Orașul Ceasov Iar este scena unor lupte intenseTot în regiunea Doneţk, oraşul strategic Ceasov Iar este de asemenea scena unor lupte intense, ruşii încercând să-l cucerească pentru a realiza o străpungere către Kramatorsk, principalul oraş rămas sub control ucrainean în zonă. Brigada ucraineană angajată în bătălia de la Ceasov Iar vorbeşte pe Telegram despre "lupte înverşunate" care au loc zi de zi în acest oraş, unde trupele ruse încearcă "val după val" să străpungă defensiva ucraineană folosind tactica pământului pârjolit, o tactică militară care implică distrugerea a tot ce poate fi folositor inamicului care înaintează sau se retrage dintr-un teritoriu atacat.Rusia îşi intensifică de asemenea ofensiva şi în provincia Lugansk, situată la nord-est de Doneţk şi care este singura provincie ucraineană pe care trupele ruse o controlează aproape integral.Armata rusă încearcă să înainteze de acolo către oraşul Borova în provincia Harkov, situată la nord-vest de Lugansk. 10.000 de soldaţi ruși în apropierea graniţei dintre Lugansk şi HarkovPotrivit canalului de Telegram ucrainean "DeepState", apropiat armatei ucrainene, Rusia a concentrat circa 10.000 de soldaţi şi 200 de piese de artilerie între localităţile Raigorodka şi Novovodiane, în apropierea graniţei dintre Lugansk şi Harkov. Brigada a 3-a de asalt ucraineană afirmă că a respins pe acel sector al frontului atacurile ruse, în rândul cărora susţine că a provocat de la începutul lunii peste o mie de morţi şi circa 2.300 de răniţi, dar trupele ruse îşi completează acolo efectivele cu 250-400 de noi soldaţi în fiecare săptămână.Totuşi, "situaţia este extrem de complicată", întrucât trupele ruse atacă necontenit 24 de ore din 24, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană un ofiţer din cadrul acestei brigăzi, Oleksandr Borodin. Rusia trimite soldaţi în luptă după numai două săptămâni de instrucţiePotrivit acestuia, ruşii reuşesc să realizeze constant o rotaţie a trupelor pentru a înlocui efectivele epuizate cu altele odihnite, în timp ce menţin presiunea asupra trupelor ucrainene prin atacuri cu artilerie, drone şi rachete. De asemenea, adaugă ofiţerul ucrainean, Rusia dispune de resurse ale infanteriei, întrucât trimite noii soldaţi în luptă după numai două săptămâni de instrucţie."Este inuman, dar funcţionează", conchide acesta, subliniind superioritatea armatei ruse la capitolul efective de luptă. Ucraina încearcă în acest timp să ţină frontul cu pierderi teritoriale minime în aşteptarea sosirii mai multor arme şi muniţii occidentale, în special a avioanelor F-16, sperând că acestea, împreună cu noile efective rezultate în urma campaniei de mobilizare aflate în desfăşurare, vor putea întoarce cursul războiului, în care acum Rusia are iniţiativa şi câştigă teren, fără a reuşi însă o străpungere decisivă.Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie anul trecut, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse.Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA. Ucraina așteaptă sosirea ajutoarelor ocidentaleDeşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi. Potrivit unui deputat ucrainean membru al Comisiei de Apărare din parlamentul de la Kiev, Roman Kostenko, ritmul acestei mobilizări "depăşeşte aşteptările" Statului Major al armatei, dar instruirea şi echiparea noilor soldaţi va lua ceva timp.În ultimele săptămâni au fost postate pe reţelele de socializare numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai noi legi care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.Pe de altă parte, guvernatorul regiunii ruse Rostov a anunţat miercuri că incendiile provocate marţi de un atac ucrainean cu drone asupra rezervoarelor de combustibil ale unei rafinării din această provincie nu au fost încă stinse, în pofida eforturilor pompierilor.Kievul recurge frecvent la atacuri de acest fel ca tactică de război asimetric şi într-o încercare de a perturba furnizarea de combustibil către trupele ruse angajate pe frontul din Ucraina.
11:00
Reziduurile din sistemul de canalizare al orașului Bender au ajuns în râul Nistru. Informația a fost confirmată de Ministerul Mediului, care anunță că a fost solicitat de urgență ca laboratorul Agenției de Mediu să preleveze și să examineze probe din mai multe zone ale fluviului, inclusiv în regiunea municipiului Tighina (Bender).„Din informațiile preliminare consultate cu instituțiile statului, Ministerul a fost informat că avaria la sistemul de canalizare a orașului Bender a fost înlăturată de structurile orășenești, iar râul Nistru se consideră momentan a fi poluat pe sectorul din apropierea municipiului Bender”, anunță ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.Pentru a evita situațiile neplăcute, Ministerul Mediului solicită populației din zona adiacentă evitarea scăldatului în Nistru, precum și neadmiterea adăpatului animalelor în zona aval de Bender.Totodată Biroul Politici de Reintegrare (BPR) informează că „prin canalul de dialog stabilit a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol, cu solicitarea de a furniza informații mai detaliate cu privire la circumstanțele acestui incident”.
10:40
Bărbatul de 61 de ani, care vara trecută, a împușcat în cap o persoană în orașul Călărași, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Decizia a fost pronunțată la 18 iunie de Judecătoria Strășeni, sediul Călărași.  La 25 iunie 2023, în jurul orei 20:40, acuzatul, aflându-se în or. Călărași, pe o stradelă din preajma domiciliului său, fiind în stare de ebrietate alcoolică, în prezența mai multor persoane, a iniţiat o ceartă cu doi bărbați. Ulterior, fiind ofensat verbal, inculpatul i-a amenințat cu moartea prin împușcare pe cei doi. În vederea realizării intenției sale infracționale, a revenit imediat în locuința sa și a luat din safeul său arma semiautomată de model „Altay” pe care o deținea în mod legal. A încărcat arma cu 8 cartușe, precum și a mai luat și un electroșoc. Cu ele, la scurt timp, a revenit la locul unde se aflau aceiași 2 bărbați, precum și rudele lor. Inculpatul s-a apropiat la distanța de circa 4m de grupul dat de persoane și, fără a avertiza, a efectuat o împușcătură în capul unuia din bărbați, care a decedat pe loc. Pentru fapta comisă, procurorul a solicitat instanței ca inculpatul să fie recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii şi condamnat la 20 de ani închisoare în penitenciar de tip închis. Instanța de judecată a recunoscut vinovăția inculpatului și a aplicat pedeapsa solicitată. Procurorii de la Călărași consideră sentinţa legală, iar temeiuri de contestare lipsesc.
10:10
Deputatul PAS Oazu Nantoi nu pare să regrete declarația controversată făcută de la tribuna Parlamentului, potrivit căreia dansatoarele Ansamblului „Joc” vor fi prostituate în bordeluri pentru ostașii ruși. El spune că la următoarea ședință a Parlamentului va ieși la tribuna centrală și va veni cu explicații la cele afirmate săptămâna trecută. "Declarația îmi aparține. Este un document integral și să rupem din context trei rânduri. Doamna Adela Răileanu, se pare s-a indignat cel mai mult, care nu a votat Declarația în condamnarea politicilor Federației Ruse de genocid în raport cu copiii din Ucraina. Nu a fost în Bucea, nu a votat Declarația de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Probabil o să ies la tribună, la următoarea ședință, și am să dau explicații în maniera mea", a subliniat Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii "Secretele Puterii" de la un post de televiziune privat. Nantoi spune că a, de fapt, mesajul său de bază a fost denaturat. "În opinia mea cei care sunt experți în manipulea opinei publice de la Moscova au dat indicația de a sustrage atenția opiniei publice de la esență, de la mesajul de bază a declarației, că trebuie să fim uniți pentru a reposta acestor amenințări a lumii ruse care vine peste noi", a precizat Nantoi. Amintim că vineri, 14 iunie, în şedinţa Parlamentului, deputatul PAS, Oazu Nantoi a făcut o declaraţie scandaloasă referitor la femeile din ţara noastră. Indignat de faptul că patru dansatori ai Baletului Naţional "JOC" au dansat alături de Ilan Şor, la un eveniment din Federaţia Rusă. Mai exact, acesta a spus că: "Dacă vine "ruskii mir" în Moldova, frumoasele moldovence vor avea o perspectivă strălucitoare - pentru ruble, vor deservi în bordeluri soldaţii eliberatori ruşi!"
10:00
La această oră se atestă flux majorat în PTF Leușeni-Albița, anunță Serviciul Vamal. Din cauza unor defecțiunile tehnice la baza de date a autorităților române, a fost întreruptă activitatea de control la trecerea frontierei prin Albița, anunță funcționarii vamali.Până la redresarea situației, responsabilii din acest domeniu îndeamnă călătorii să prezinte înțelegere și răbdare.Totodată, se menționează că, PTF Costești, PTF Sculeni sau PTF Leova (program de lucru 08:00 – 20:00). activează în regim normal, fiind înregistrat flux minimal de călători și mijloace de transport.
09:30
Liderul libanez al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat miercuri că "niciun loc" din Israel nu va fi ferit de rachetele mişcării sale în cazul unui atac asupra Libanului, pe fondul temerilor privind o conflagraţie legată de războiul din Fâşia Gaza. Într-un discurs televizat şi transmis în direct, el a ameninţat pentru prima dată şi Ciprul, statul membru al Uniunii Europene cel mai apropiat de Orientul Mijlociu, afirmând că "deţine informaţii potrivit cărora (...) Israelul spune că va folosi aeroporturile şi bazele cipriote dacă Hezbollah îi va ataca aeroporturile"."Deschiderea aeroporturilor şi bazelor cipriote inamicului israelian pentru a ţinti Libanul ar însemna că guvernul cipriot este parte a războiului", a avertizat Hassan Nasrallah. Cipru este situat la aproximativ 300 km de Israel şi la circa 200 km de Liban şi are relaţii bune cu ambele ţări."Am citit comentariile şi aş dori să spun că Republica Cipru nu este implicată în niciun fel în acest război", a replicat preşedintele cipriot Nikos Christodoulides într-un comunicat.Ciprul "face parte din soluţie, nu din problemă", a insistat el, subliniind că ţara sa joacă un rol "recunoscut de lumea arabă şi de întreaga comunitate internaţională" în desfăşurarea unui coridor maritim care să permită livrarea de ajutor umanitar în Gaza.Războiul din Gaza a dus la violenţe la graniţa israeliano-libaneză între Hezbollah, un aliat al mişcării islamiste palestiniene, şi armata israeliană, care s-au intensificat în ultimele săptămâni.Marţi, armata israeliană a anunţat că "planurile operaţionale pentru o ofensivă în Liban" au fost "validate", iar şeful diplomaţiei, Israel Katz, a declarat că "într-un război total, Hezbollah va fi distrus, iar Libanul va fi lovit puternic"."Inamicul (Israelul) ştie foarte bine că ne-am pregătit pentru ce este mai rău (...) Ştie că niciun loc (...) nu va fi cruţat de rachetele noastre" în cazul unui atac asupra Libanului, a declarat Nasrallah, a cărui mişcare, înarmată şi finanţată de Iran, exercită o influenţă predominantă în Liban.În caz de război, Israelul va trebui "să ne aştepte pe uscat, pe mare şi pe calea aerului", a adăugat liderul Hezbollah, mişcare considerată teroristă de Statele Unite şi Marea Britanie.Miercuri, Hezbollah a declarat că a tras "zeci de rachete şi obuze Katiuşa" spre o cazarmă din nordul Israelului, în apropiere de frontiera libaneză, ca represalii la atacurile israeliene împotriva unor obiective din sudul Libanului, care au ucis patru dintre combatanţii săi."Am primit noi arme (...) şi păstrăm altele pentru zilele următoare", a continuat Hassan Nasrallah, afirmând că gruparea sa are peste 100.000 de oameni pregătiţi de luptă.În timpul unei vizite în nordul Israelului, şeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a afirmat că ţara sa are "capacităţi infinit mai mari" decât Hezbollah. Inamicul cunoaşte doar câteva dintre ele şi le va confrunta la momentul potrivit.Un emisar al preşedintelui american Joe Biden, Amos Hochstein, care tocmai a vizitat Libanul şi Israelul în ultimele zile, a considerat "urgentă" o dezescaladare la frontieră.În Fâşia Gaza asediată, devastată de mai mult de opt luni de război, bombardamentele israeliene au continuat, în special în Rafah (sud).Mai multe vehicule militare israeliene au intrat într-un cartier din vestul oraşului, susţinute de tiruri de drone şi tancuri, potrivit martorilor. Lupte au izbucnit între soldaţi şi combatanţi palestinieni.Şapte persoane au fost ucise, potrivit salvatorilor, de lovituri asupra corturilor de la porţile oraşului Rafah, unde s-au refugiat sute de mii de palestinieni.În nord, un atac a ucis trei palestinieni în apropiere de tabăra Nousseirat (centru), potrivit apărării civile.
09:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod galben de vânt puternic. Avertizarea se va menține până în seara zilei de astăzi, 20 iunie, ora 20:00. În intervalul menționat se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s. Ploi nu se prevăd, anunță meteorologii. Pentru ziua de astăzi, sunt prognozate maxime între +29 și +33°C, în regiunea de centru și sud a țării.La nord, valorile vor oscila între +24 și +28 grade Celsius.
19 iunie 2024
15:10
Controversele legate de desfășurarea licitației privind chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău continuă. După ce activistul politic, Vlad Bileţchi a mers la Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie pentru a le solicita procurorilor să investigheze de ce au fost schimbate, din nou, condițiile în caietul de sarcini, acesta a cerut explicații și de la conducerea AIC. Astfel, în răspunsul oferit de administrația AIC lui Vlad Bilețchi, nu au fost modificate condițiile de participare la licitație și e o eroare tehnică la traducerea în limba engleză.„Ca urmare a depistării unei erori tehnice la traducerea caietului de sarcini în limba engleză pentru licitația cu strigare privind darea în locațiune a spațiilor comerciale cu destinație în domeniul comerțului tip Travel Retail, conținutul acestuia a fost ajustat variantei originale și republicat pe pagina web a întreprinderii în termeni proximi, astfel încât varianta engleză să corespundă variantei române. Către potențialii participanți străini la procedura de licitație au fost expediate ambele variante ale caietelor de sarcini, iar în acest sens concretizăm că din momentul publicării comunicatului în Monitorul Oficial și până în prezent, „Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” a purtat discuții cu reprezentanții mai multor companii internaționale, acestora din urmă fiindu-le prezentate inclusiv spațiile care formează obiectul procedurii de licitație”, se arată în răspunsul semnat de Sergiu Spoială, administratorul interimar al AIC.Potrivit lui Vlad Bilețchi, potențialii investitori străini ar fi pierdut două săptămâni pentru a vedea varianta corectă a caietului de sarcini și se întreabă cine le recompensează acest termen.„Se pare că Andrei Spînu nu are noroc nici a treia oară. Și această licitație decurge cu stângul și stârnește multe controverse. Acest scandal nu are finalitate, pentru că la baza lui stă o schemă bine pusă la punct de „șarlatani”, prin care vor să se îmbogățească și să favorizeze o singură companie. Este de râs, dacă nu ar fi de plâns, iar tot acest circ din jurul licitației se va termina rău pentru cei care au pus la cale schema. Chiar și dacă va fi ales un câștigător, toți vor cunoaște că acest concurs a fost măsluit și nu are nicio credibilitate”, a declarat Vlad Bilețchi. Aceasta este a treia licitație publică inițiată de Aeroportul Internațional Chișinău pentru locațiunea activelor neutilizate destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Licitațiile anterioare au eșuat, ultima dată în luna aprilie, când doar compania Lagardere a participat.După anularea primei licitații, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că dacă va participa doar o singură companie, aceasta ar putea fi declarată câștigătoare. Prima licitație a fost anulată din cauza numărului insuficient de participanți, iar a doua licitație a fost prelungită de Agenția Proprietății Publice după ce doar o companie s-a înscris.
13:30
În urma ploilor și a grindinii din ultima perioadă, au avut de suferit livezile de cireșe din mai multe raioane, fiind afectate în proporție de 75-80 la sută, dar și livezile de măr - în proporție de 85-90 de procente. Despre aceasta au comunicat șefii direcțiilor agricole raionale, la o ședință online cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu tema „Situația în agricultură după intemperiile provocate de condițiile climatice nefavorabile”, scrie Moldova1. Conform datelor prezentate, la Criuleni, în baza cererilor depuse, au fost afectate peste 68 de hectare de cireșe, în jur la 75-80%.„Problema agricultorilor este că cireșele de calitate superioară nu au unde le da, sunt crăpate, pline cu apă, deja la export nu mai merg, iar fabricile de procesare nu le procesează, motivând că au de anul trecut materie primă. În linii generale exportul s-a făcut în Rusia, dar și în alte țări. La moment situația este chiar alarmantă”, a declarat Vitalie Onișciuc, șeful Direcției Agricultură Criuleni.La Edineț, un agricultor a înregistrat pagube la 30,5 hectare de măr în urma grindinii și 3 hectare de cireșe, fiind afectate în jur la 75 la sută. Merele au fost afectate în jur de 85-90 de procente. Fructele nu au fost date jos, dar au fost afectate de gheață.De asemenea, șapte hectare de măr au fost afectate de grindină și în raionul Ocnița și Florești.Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, agricultorii care au avut de suferit vor putea merge cu actele de constatare la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, iar în baza cererilor depuse vor obține certificate de forță majoră.Ministrul Agriculturii a declarat că Republica Moldova dezvoltă, împreună cu România, un proiect pentru a eficientiza combaterea căderilor de grindină, ce prevede tratarea norilor cu ioni de argint, prin pulverizare. În prezent, ideea este la nivel de testare. Soluția Ministerului Agriculturii vine și în contextul în care lansarea rachetelor antigrindină nu este permisă în zona frontierei de stat.„După ce va avea loc testarea vom putea folosi și utiliza acești ioni de argint și în raioanele care astăzi nu au acoperire cu rachete antigrindină, și în al doilea rând de-a lungul hotarului, pentru că avem hotar și cu Ucraina și nu-i permis să împușcăm și înspre România nu-i permis să împușcăm”, a specificat Vladimir Bolea.Anterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare anunța că peste patru mii de hectare de culturi agricole au fost distruse, cele mai afectate fiind lanurile de floarea-soarelui și de porumb. Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în raioanele Briceni, Nisporeni, Anenii Noi, Ungheni, Strășeni, precum și UTA Găgăuzia au fost înregistrate cele mai mari pagube.
12:50
O schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, a fost deconspirată de CNA și procurori. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate. Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate.Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său.De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu.În urma perchezițiilor efectuate astăzi la mai multe adrese, ofițerii CNA au reținut pentru 72 de ore o șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei mun. Bălți. De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială etc. Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii mun. Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu. 
12:40
Atunci când românii și statul român este atacat de propaganda rusă, guvernarea PAS și susținătorii săi nu reacționează, deși sunt critici aprigi ai războiului dus de Rusia împotriva Ucraina. O spune activistul politic, Vlad Bilețchi, care s-a întrebat retoric de ce Maia Sandu sau Ana Revenco, șefa „Patriot” nu au luat atitudine atunci când imaginea României este pătată la nivel internațional. „Informații îngrijorătoare circulă în mediul online. Publicații de presă importante, cum ar Le Parisien, un ziar din Italia și mai multe tabloide britanice, au dat informații eronate privind meciul de fotbal România-Ucraina, spunând că în tribune, suporterii ar fi strigat „Putin”, lăsând să se înțeleagă că românii și România susțin agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost dezmințit, secvențele video care circulă pe internet sunt falsificate. Constatăm că și la casele mari, și în sânul Uniunii Europene se întâmplă să să dea fake news. Întrebarea mea este - ați văzut-o cumva la știri pe doamna Maia Sandu sau pe doamna Ana Revenco, șefa Centrului „Patriot” să condamne aceste falsuri? Ținând cont că peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt și cetățeni ai României, mai ales că ei sunt primii cei mai înflăcărați împotriva lui Putin”, a declarat Vlad Bilețchi.Potrivit lui Bilețchi, o astfel de luare de poziție ar fi fost necesară, în contextul în care în Republica Moldova sunt peste 1 milion de persoane care dețin cetățenie română.„Ați văzut cumva Asociația Presei Independente din R.Moldova, în frunte cu Petru Macovei, să spună ceva despre acest lucru? Ați văzut ca măcar TV8, Jurnal TV și alți „giganți” ai presei independente să vorbească despre acest lucru? Ați văzut cumva ca Stop Fals, care face parte cumva din același conglomerat mediatic, să vină cu o explicație pas cu pas a ceea ce s-a întâmplat? Pentru ei, propaganda înseamnă ceea ce face o parte. Dacă cei ai casei distribuie și fac propagandă, asta e în regulă. Dacă altcineva face propagandă - asta e păcat de moarte”, a declarat activistul politic.„În concluzie, propagandă a fost, este și va fi. Ea este și de o parte, și de alta. Poți să o promovezi fără să îți dai seama, poți să fii victima acestei propagande. De zeci de ani suntem în război informațional. Propagandă fac toți, însă în unele cazuri există îngeri, iar în alte cazuri - demoni”, a conchis Vlad Bilețchi. Pe rețelele de socializare a apărut un fake news grosolan la scurt timp după victoria istorică bifată de România în primul ei meci la EURO 2024. În mediul online circulă deja un clip video cu fanii români care scandează în timpul jocului din Ucraina, dar sunetul este editat și extrem de mincinos. În clip se aude că românii scandează numele lui Vladimir Putin, însă realitatea este alta.De fapt, realizatorii fake news-ului au înlocuit coloana sonoră folosind un cântec anti-Putin celebru al fanilor ucraineni.
12:10
România va prelua, pentru şase luni, comanda unei grupări navale NATO, care activează în Marea Mediterană, au anunţat reprezentanţii Forţelor Navale Române, transmite News.ro.”Puitorul de mine şi plase 274 «Viceamiral Constantin Bălescu» va pleca joi, 20 iunie, din Portul militar Constanţa în Marea Mediterană pentru a se integra în gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two). În cadrul unei ceremonii militare care va fi organizată vineri, 28 iunie, la Salamis, în Grecia, comanda SNMCMG-2 va fi preluată de România, pentru a doua oară în patru ani”, au declarat, miercuri, reprezentanţii Forţelor Navale.Ei au adăugat că Forţele Navale Române vor asigura pentru o perioadă de şase luni comanda grupării navale prin comandorul Sebastian Barote, locţiitorul comandantului Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, care va exercita această responsabilitate la bordul Puitorului de mine şi plase 274, alături de Statul Major al Grupării format din alţi nouă militari români şi trei ofiţeri din forţe navale partenere.”În perioada iulie – decembrie 2024, gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor, sub comandă românească, va executa misiuni specifice în bazinul mediteraneean, în conformitate cu graficul de generare al forţelor stabilit de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM). Scopurile principale ale SNMCMG-2 sunt asigurarea capacităţii de reacţie imediată a NATO, creşterea interoperabilităţii dintre forţele navale aliate, precum şi promovarea imaginii Alianţei Nord-Atlantice”, a mai precizat sursa citată.Forţele Navale Române au menţionat că prin participarea la această misiune contribuie la îndeplinirea angajamentului ţării noastre faţă de securitatea regională şi consolidează colaborarea internaţională în vederea menţinerii stabilităţii în zona Mării Mediterane.Puitorul de mine şi plase 274 ”Viceamiral Constantin Bălescu” este comandat de locotenent-comandorul Bogdan Iosif, are un echipaj format din 85 de militari români şi străini, iar pentru următoarele şase luni va conduce o grupare navală permanentă a NATO din care vor mai face parte nave militare din Italia, Spania şi Turcia.
11:10
Mai mulți sportivi din Republica Moldova participă la Jocurile BRICS, organizate în orașul Kazan din Federația Rusă. Despre aceasta a anunțat Ministerul Educației și Cercetării, care precizează că a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii. Este vorba de Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică. „Federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național. Reiterăm că federațiile nu pot delega membrii loturilor naționale la competiții sportive internaționale fără o coordonare prealabilă cu MEC (cu 14 zile înainte de desfășurarea competiției propriu-zise)”, a specificat Ministerul Educației.Potrivit Ministerului Educației, „participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei. Această competiție organizată pe teritoriul Federației Ruse încalcă prevederile Cartei Olimpice, document care guvernează organizarea, acțiunile și funcționarea Mișcării Olimpice”.Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării, precizează Ministerul Educației.Federațiile din care fac parte sportivii, deocamdată, nu au venit cu reacții.
11:00
Astăzi se împlinesc 32 de ani de la bătălia sângeroasă de la Tighina. Pe 19 iunie 1992, peste o mie de gardişti au atacat comisariatul de poliţie din oraş. Forţele separatiste de la Tiraspol încercau să preia controlul asupra Tighinei. În luptă s-a implicat direct şi armata rusă, care a încercat să forţeze podul de peste Nistru. În confruntări s-au înregistrat aproximativ 200 de morţi şi 300 de răniţi.Bătălia de la Tighina a avut loc între 19 iunie și 22 iunie 1992, între forțe ale poliției și unităților noi-formate ale armatei Republicii Moldova, pe de-o parte și garda Republicii Moldovenești Nistreene, Armata a 14-a de gardă sovietică și voluntari ruși și ucraineni pe de altă parte.În dimineața de 20 iunie, orașul era în mare parte sub control moldovenesc. Ca rezultat, tancurile T-72 ale Armatei a 14-a ale Federației Ruse forțează podul peste Nistru dinspre Tiraspol, dar sunt oprite de forțele moldovenești, forțele separatiste continuând tirul asupra orașului. În același timp, sunt atacate și alte localități: Dubăsari, Cocieri, Doroțcaia, Coșnița.Podul de peste Nistru este ocupat de gardiști, după atacurile cu tancuri grele ale armatei ruse, iar orașul a fost invadat de armată și de forțele separatiste. Consiliul militar al Armatei a 14-a îi adresează președintelui Mircea Snegur un ultimatum, prin care cere ca forțele moldovene sa se retragă, în caz contrar, trupele rusești vor trece la atac.Pe 21 iulie 1992 preşedintele rus de atunci, Boris Elţin, şi preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, semnează la Moscova acordul de încetare a focului care a pus capăt confruntărilor armate dintre Chişinău şi Tiraspol, nu însă şi celor de ordin politic sau economic.Bătălia s-a încheiat odată cu intervenția trupelor armate ruse de partea forțelor separatiste schimbând raportul forțelor de partea ultimei, după ce anterior forțele combinate moldovene ocupaseră orașul parțial până la Nistru.Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alți 300 au fost răniți.
10:20
România continuă dialogul aprofundat cu Republica Moldova, pentru a acorda Chișinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Declarația aparține președintelui Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, care a avut ieri, 18 iunie, o întrevedere cu Ina Coșeru, președinta Comisiei de politică externă și integrare europeană.În cadrul întrevederii, președintele Senatului a exprimat intenția de a continua dialogul aprofundat și consistent din ultimii ani și a transmis aprecierile sale cu privire la nivelul excelent al relațiilor de cooperare dintre România și Republica Moldova, inclusiv la nivel parlamentar.  „România continuă dialogul aprofundat cu Republica Moldova, pentru a acorda Chișinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Este obligatorie combaterea dezinformărilor și a manipulărilor care vor fi plasate în spațiul public până în 20 octombrie, când peste Prut vor avea loc alegerile prezidențiale, simultan cu referendumul pentru integrare europeană”, a declarat Nicolae Ciucă.În plus, președintele Senatului a scos în evidență modul profesionist în care autoritățile de la Chișinău au gestionat provocările de destabilizare recente, securitatea Republicii Moldova fiind o prioritate majoră pentru România și este esențială în contextul regional, fiind strâns legată de securitatea Ucrainei, se arată într-un comunicat al Senatului României.Nicolae-Ionel Ciucă a asigurat-o pe interlocutoarea sa că România va continua să ofere sprijin în vederea consolidării rezilienței Republicii Moldova, oferind asistență complexă, transfer de expertiză și instruire în diverse domenii, cum ar fi securitatea cibernetică, gestionarea situațiilor de urgență, prevenirea și combaterea traficului de arme și a corupției.
09:50
Pe rețelele de socializare a apărut un fake news grosolan la scurt timp după victoria istorică bifată de România în primul ei meci la EURO 2024. România-Ucraina s-a încheiat, luni, cu scorul de 3-0 pentru „tricolori”, în duelul de debut la EURO 2024. Aproape 40 de mii de suporteri români au creat o atmosferă incredibilă pe Allianz Arena din Munchen, dar cu toate acestea s-au folosit imagini cu ei pentru a dezinforma pe rețelele de socializare.Așadar, în mediul online circulă deja un clip video cu fanii români care scandează în timpul jocului din Ucraina, dar sunetul este editat și extrem de mincinos. În clip se aude că românii scandează numele lui Vladimir Putin, însă realitatea este alta.De fapt, realizatorii fake news-ului au înlocuit coloana sonoră folosind un cântec anti-Putin celebru al fanilor ucraineni.De asemenea, în mediul online circulă și o poză trucată, în care fanii români ar fi desfășurat steagul așa-zisei Republici Populare Donețk în timpul meciului cu Ucraina. Realitatea s-a văzut însă în timpul transmisiunii TV a partidei. Romanian football fans chanted “Putin!” and hung the DPR flag during the Euro 2024 match against UkraineAs a result, the Ukrainian team lost to the Romanian team with a score of 0:3. pic.twitter.com/QchAiHhbwn— Global Info Factory (@GlobalInfoFact) June 17, 2024 Mai mult, presa internațională a remarcat că fanii românii au scandat numele Ucrainei pe Allianz Arena, fiind aplaudati de suporterii ucraineni.Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 22:00, "tricolorii" vor întâlni Belgia la Koln.
09:20
Un atac cu drone ruseşti asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei, care se învecinează cu Polonia, membră a NATO, a rănit un om şi a avariat o clădire rezidenţială cu mai multe etaje, a declarat miercuri primarul oraşului, transmite Reuters. Atacul cu dronă din satul Malekhiv din districtul oraşului Liov a avariat, de asemenea, zeci de ferestre din alte clădiri rezidenţiale, a scris primarul din Liov, Andriy Sadovyi, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.Un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost spitalizat în stare moderată, a adăugat Sadovyi.Oraşul Liov este centrul administrativ al regiunii Liov din vestul Ucrainei.
18 iunie 2024
17:30
Partidul Mișcarea Alternativa Națională, a sesizat Comisia Electorală Centrală privind “distribuirea ilegală a ziarelor pro Maia Sandu de către PAS. Potrivit unui comunicat, Partidul MAN se opune monopolizării procesului de integrare europeană de către orice partid sau grup.“Nu vom tolera practicile ilegale ale partidului de guvernare care încalcă Codul Electoral și bunele practici electorale. De aceea, astăzi, Mișcarea Alternativa Națională a sesizat Comisia Electorală Centrală despre distribuirea a 380 de mii de ziare de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), în care se face agitație în favoarea candidatei declarate Maia Sandu la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 și se politizează referendumul din aceeași zi.Aceste ziare sunt dedicate în întregime promovării imaginii candidatei Maia Sandu, incluzând poze, citate și discursuri ale acesteia. Astfel, PAS promovează direct și intensiv imaginea candidatei susținute la alegerile prezidențiale, ceea ce este ilegal și creează concurență neloială față de alți potențiali candidați, periclitând desfășurarea unor alegeri libere și corecte”, se arată în comunicatul MAN.Potrivit formațiunii, astfel de practici nu se încadrează în conceptul de alegeri libere și corecte.”Organul responsabil de asigurarea corectitudinii procesului electoral, Comisia Electorală Centrală (care se prezumă a fi imparțială), trebuie să înceteze aplicarea standardelor duble, să impună partidului de guvernare respectarea legii și să aplice în mod uniform legea pentru toți”, se mai arată în comunicat.
13:30
Ceea ce se întâmplă cu licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău denotă o lipsă de transparență totală, iar mai devreme sau mai târziu, toate schemele ieși la iveală. O spune fostul premier, Vlad Filat, care a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4 că, cel mai probabil, și această a treia tentativă de organizare a concursului va eșua.  „Este adevărat, discuții sunt multe, vom vedea, dar ceea ce trebuie să menționăm că deja este mult prea mult. O atare atitudine și un atare comportament este deja prea mult chiar și pentru ei. Deja nu ne mai miră cu nimic. Lipsa de transparență totală. Modificări de legislație sub interes direct al unui participant. Să ne aducem aminte vestita modificare a legislației prin care se trâmbița prin Parlament că uitați-vă: Ura, aeroportul nu va mai putea fi privatizat. Cu toate că găinăria era modificarea termenului de dare în chirie de la 3-5 ani. Toate lucrurile acestea arată foarte urât. Numai că ceea ce nu înțeleg ei e că totul mai devreme sau mai târziu, în cazul lor mai devreme, va fi la vedere”, a declarat Vlad Filat.Filat a mai spus că procesul de dare în chirie a spațiilor comerciale este netransparent și „până la urmă se va adeveri că toate modificările caietelor de sarcini au fost făcute pentru o anumită companie”. „În studio la dumneavoastră am spus că atunci când a fost lansat proiectul inițial de dare în arendă a fost și un scandal la etajul 5. Între Spînu și Recean pe o anumită suprafață și a mai spus atunci că vom avea o oportunitatea să mâncăm aripioare la aeroport. (…) Tot ce s-a vorbit în spațiul public despre cine va câștiga această licitație și despre modificările făcute peste noapte la regulamente, la lege și așa mai departe pentru o anumită companie se vor adeveri, iar spațiile care nu au fost incluse în acest lot scos în chirie la fel, la un moment dat, pe aceste spații sau în aceste spații se vor desfășura activități și vom vedea exact ce fel de activități și cine este în spatele acestor activități. Mi-e greu să spun cu certitudine dacă va avea finalitate acest concurs. Admit că iarăși îl vor anula pe un motiv sau altul, dar ceea ce se întâmplă este ilegal și care trebuie să aibă consecințe”, a adăugat Filat.
12:30
Echipa națională de fotbal a României a debutat, luni, 17 iunie, cu o victorie clară la EURO 2024, 3-0, în fața Ucrainei. Golurile au fost marcate de Stanciu (29'), Răzvan Marin (53') și Drăguș (57').Meciul s-a disputat la Munchen, iar pe stadion au fost prezenți aproximativ 30.000 de suporteri români.La final, jucătorii au sărbătorit succesul alături de "Marea galbenă", așa cum a fost denumită galeria "tricolorilor". Au fost lacrimi de bucurie, atât în tribune, cât și pe teren.Victoria a fost sărbătorită și pe străzile din România. În București, fanii s-au strâns în Piața Universității, locul în care pe vremuri erau celebrate marile succese obținute de "Generația de Aur".După acest succes senzațional, Edi Iordănescu a intrat în istorie. Acest lucru s-a întâmplat la doar o zi distanță după ce tehnicianul a împlinit 46 de ani.Fiul cel mare al lui Anghel Iordănescu a devenit al doilea selecționer român care a obținut o victorie la un turneu final de Campionat European și primul care a reușit acest lucru fără ca echipa națională să primească gol.Până la meciul cu Ucraina, singurul nostru succes de la EURO fusese obținut în urmă cu 24 de ani, când România a învins Anglia cu 3-2. La acea vreme, selecționerul "tricolorilor" era legendarul Emeric Ienei.Edi Iordănescu mai are nevoie de o singură victorie pentru a deveni cel dintâi selecționer român care bifează două succese la EURO.Această performanță istorică ar putea fi obținută chiar sâmbătă, 22 iunie, când "tricolorii" vor întâlni Belgia, la Koln, de la ora 22:00, în cel de-al doilea meci pe care îl vor disputa în Grupa E de la Campionatul European.Miercuri, 26 iunie, la Frankfurt, de la ora 19:00, România va juca împotriva Slovaciei.
12:20
Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Botanica a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința a doi bărbați în vârstă de 42 și, respectiv, 47 de ani, originari din capitală, învinuiți de vătămare intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care a cauzat decesul victimei.Conform învinuirii înaintate de către procurorii de la Chișinău, la 2martie 2024, aproximativ la miezul nopții, inculpații, împreună cu victima, care s-a dovedit a fi un bărbat de 40 de ani, aflându-se în ograda unui bloc locativ de pe bd. Decebal din capitală, consumau băuturi alcoolice. La un moment dat, inculpații au inițiat un conflict cu victima, în cadrul căruia i-au aplicat lovituri cu mâinile și picioarele peste diferite părți ale corpului. În continuarea acțiunilor criminale, i-au aplicat trei lovituri de cuțit, în rezultatul cărora a survenit decesul victimei.Învinuiții au refuzat să facă declarații pe caz, în privința acestora fiind aplicată măsura preventivă – arestul preventiv. Aceștia riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare pe un termen de până la 15 ani.
11:20
La baza proiectului privind construcția unui stadion național, anunțat cu mare fast de guvernarea PAS, stau interese financiare. O spune președintele PLDM, Vlad Filat, despre inițiativa, care va costa statul cel puțin 85 de milioane de euro. În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, politicianul s-a întrebat retoric de câte ori Stadionul Zimbru a fost folosit la capacitate maximă, spunând că autoritățile ar trebui să investească în alte domenii din sport, mai puțin costisitoare decât fotbalul. ”Eu îmi aduc aminte bine discuțiile care erau în jurul proiectului Arena Chișinău: discuțiile celor care erau atunci la guvernare și celor care acum guvernează, fiind atunci în opoziție. Proiect foarte contestat, dar care este folosit cam odată pe săptămână de guvernare și PAS, în particular. Începuturile sunt aceleași, însă finalitatea cred că va fi alta. La baza acestui proiect anunțat cu atâta fast, nu este altceva decât un interes financiar. Pentru început, va fi alocat pământul pentru acest stadion, care este în proprietatea statului, inclusiv cu scutire de taxe și schimbare de destinație. Cu siguranță proiectul va fi în subordinea Ministerului Infrastructurii și lucrul acesta este și din cauza că s-a dorit excluderea Federației de Fotbal din tot acest proces. După care, probabil va fi o perioadă foarte mare în procesul de identificare a finanțatorilor”, a declarat Vlad Filat la emisiunea Puterea a Patra.În context, liderul PLDM spune că deși construcția unui stadion multifuncțional este un lucru benefic, trebuie analizată și oportunitatea folosirii acestuia, în condițiile în care Stadionul Zimbru rareori este plin în totalitate.„Întrebare retorică - de câte ori Stadionul Zimbru este plin în Republica Moldova pe an? Și de aici rezultă o alte întrebare - de unde vor fi spectatori pe stadionul pe care ei vor să-l construiască cu numărul anunțat? Dar totodată trebuie să recunoaștem că un stadion multifuncțional într-un proces transparent, inclusiv la capitolul finanțare, este necesar în Republica Moldova și, probabil, el, la un moment dat, va deveni prioritate. Eu aș fi dorit ca tot ceea ce s-a început să fie dus la bun sfârșit și abia mai apoi să lanseze proiecte electorale cu interes financiar. De exemplu, Filarmonica - a trecut suficient timp în care trebuia finalizat proiectul și identificată finanțarea”, a adăugat Vlad Filat.În același timp, Filat spune că statul ar trebui să-și canalizeze investițiile pe alte domenii din sport, mai puțin costisitoare decât fotbalul.„Fotbalul, în general, este un sport foarte scump, la baza căruia trebuie să existe și performanță. Canalizând energie, atenție și resurse doar acolo unde e greu de crezut că vom avea performanță și neinvestind în domeniile din sport unde avem performanță și nu sunt necesare investiții mari, de exemplu atletica grea, luptele libere, clasice, judo, tragerea din arc, caiac-canoe. Acest exemplu arată în guvernarea nu are obiective clare, bazate pe analize, în urma cărora să apară prioritățile”, a conchis președintele PLDM.Stadionul va dispune de un teren echipat cu sistem de drenaj, tribune, acoperiș care să acopere toate scaunele pentru spectatori, vestiare, săli de antrenament, cabinete medicale și până la 1800 de locuri de parcare. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu susține că vor fi și zone destinate jurnaliștilor, oficialilor, sponsorilor, dar și structurilor de securitate.Calculele estimative arată că studiul de fezabilitate va fi de 425 de mii de euro, iar proiectarea – peste cinci milioane de euro. După începerea lucrărilor propriu-zise, cea mai mare sumă, peste 55 de milioane de euro, este prevăzută pentru ”structură și arhitectură”.Stadionul național va avea o capacitate de 20-25 de mii de locuri și va corespunde standardelor UEFA. 
10:10
Liderii UE nu au ajuns încă la o decizie cu privire la un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a anunţat marţi dimineaţa devreme preşedintele Consiliului European, Charles Michel – transmit agenţiile internaţionale de presă, transmite Agerpres.„Scopul de astăzi nu a fost de a lua o decizie”, a declarat Michel jurnaliştilor după dineul de lucru al liderilor UE, în pofida aşteptărilor larg răspândite privind un acord rapid. „Acest lucru este planificat pentru săptămâna viitoare”, relatează DPA.Mai degrabă, a spus Michel, scopul reuniunii de luni a fost „de a avea un schimb de opinii aprofundat”. El a spus că reuniunea de luni a fost „un pas util pentru a pregăti următorul Consiliu European”.Sprijinul politic pentru von der Leyen ar fi trebuit să pună capăt la luni de speculaţii cu privire la persoana pe care liderii UE ar putea să o nominalizeze pentru funcţia de conducere a blocului, după alegerile pentru Parlamentul European de săptămâna trecută.Întâlnirea liderilor a fost prima de la alegerile europarlamentare, în urma care s-au înregistrat câştiguri pentru centru-dreapta şi naţionaliştii de dreapta, dar înfrângeri umilitoare pentru preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.La dineul de la Bruxelles, cei 27 de lideri naţionali ai UE au discutat despre cine ar trebui să conducă puternicul organism executiv al Comisiei Europene, cine ar trebui să prezideze reuniunile Consiliului European şi cine ar trebui să ocupe postul de şef al politicii externe.Era de aşteptat ca aceştia să o desemneze pe Ursula von der Leyen din Germania pentru un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene, pe fostul premier portughez Antonio Costa ca preşedinte al Consiliului şi pe şefa guvernului estonian Kaja Kallas ca şefă a diplomaţiei.Un trio format din von der Leyen, Costa – un socialist veteran – şi liberala Kallas ar asigura un echilibru politic şi geografic între funcţiile de conducere, consideră Reuters.Dar actualul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, a declarat că au nevoie de mai mult timp.„A fost o conversaţie bună, (ea) merge în direcţia bună, cred eu. Dar nu există niciun acord în această seară”, a declarat el reporterilor după cină.Michel a spus că partidele politice paneuropene au făcut propuneri cu privire la posturi şi că va fi nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord. El nu a oferit detalii despre aceste propuneri.Liderii urmează să ia o decizie oficială în cadrul unui summit care va avea loc la 27-28 iunie. Von der Leyen va avea nevoie de sprijinul Parlamentului European, care va vota în prima sa sesiune din 16 iulie.Întreaga Comisie formată din 27 de membri, inclusiv şeful politicii externe, are nevoie, de asemenea, de sprijin parlamentar.Liderii au discutat, de asemenea, despre următorul ciclu legislativ de cinci ani, cu accent pe valorile comune, apărare şi competitivitate economică. Aceştia urmează să îşi confirme orientările privind „agenda strategică” în cadrul summitului de la sfârşitul lunii iunie.În curând, liderii ar trebui să primească un raport al lui Mario Draghi, fost premier italian şi preşedinte al Băncii Centrale Europene, privind stimularea perspectivelor economice ale UE. Într-un discurs ţinut vineri, acesta a declarat că blocul comunitar are nevoie de energie mai ieftină şi de o uniune a pieţelor de capital pentru a orienta economiile private către investiţii.
09:50
Mai multe depozite de petrol au luat foc în urma unui atac cu drone, marţi dimineaţă, în oraşul Azov din regiunea Rostov din sudul Rusiei, au anunţat autorităţile, potrivit agenției Reuters, citată de News.ro.„Potrivit datelor preliminare, nu există victime”, a scris pe Telegram Vasili Golubev, guvernatorul regiunii Rostov, care se învecinează cu Ucraina.Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă a precizat că incendiul s-a extins cuprinzând un volum de 5.000 de metri cubi de combustibil, iar câteva zeci de pompieri cu 21 de echipamente se luptă cu focul.Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Kievul a declarat adesea că vizând infrastructura energetică, militară şi de transport a Rusiei subminează efortul de război al Moscovei.Oraşul Azov este situat pe râul Don şi se află la aproximativ 16 kilometri de Marea Azov.
09:10
Absolvenții de liceu susțin astăzi examenul de bacalaureat pentru disciplina la alegere. La această probă vor participa 15 692 de candidați, dintre care 9440 vor susține proba la geografie, 2 301 - la chimie, 1 326 - Istoria românilor și universală, 774 - la informatică, 1 073 - la biologie, 552 - la matematică și 226 - la fizică.Sesiunea de bacalaureat se va încheia vineri, 21 iunie, cu proba de examen la limba maternă, la care vor participa 523 de candidați în 13 centre de bacalaureat.Dintre aceștia, 230 de candidați vor susține proba la limba și literatura bulgară, 240 candidați - la limba și literatura găgăuză, iar 53 de candidați vor susține proba la limba și literatura ucraineană.Sesiunea de bacalaureat 2024 se desfășoară în perioada 4-21 iunie, în 93 de centre din întreaga țară. Pe 27 iunie, la centrele de bacalaureat vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.
17 iunie 2024
16:30
Un caz de paralizie flască, cu simptome de poliomielita, este suspectat în capitală. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful adjunct al Direcției generale de asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, la ședința Primăriei.„Din păcate, săptămâna trecută a fost depistat, suspectat de fapt, un caz de paralizie flască. Este un simptom caracteristic pentru poliomielită. Este un lucru alarmant, deoarece se spune că, în general, poliomielita a fost eradicată. Acum așteptăm investigațiile Centrului de Sănătate Publică să ne spună dacă cazul respectiv se încadrează în poliomielită, pentru a înțelege ce măsuri trebuie de întreprins. Atenționez pe această cale că există mai multe patologii pentru care au fost inventate vaccinuri anume din cauză că nu au tratamente. Și poliomielita este o boală dintre acelea grave care nu au tratament specific, și unica măsură de a preveni îmbolnăvirea este vaccinarea”, a declarat Vladimir Bolocan.Poliomielita sau paralizia infantilă este o boală virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor) care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.În forma ușoară de poliomielită, majoritatea oamenilor au simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: durere de gât, febră, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, greață, anorexie, insomnie.
14:00
Liderul protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, sugerează că guvernarea PAS nu a făcut nimic pentru a investiga ilegalitățile care s-au întâmplat în Republica Moldova. În cadrul unei emisiuni de la TV8, politicianul a declarat că în perioada 2012-2015, a deconspirat mai multe scheme de spălare de bani de 30 de miliarde de euro, care nu s-au soldat cu nicio finalitate. „Eu rămân fidel poporului Republicii Moldova și vă dau doar un exemplu. Am spus oamenilor de-a lungul timpului că ar fi bine să fim atenți nu la vorbele politicienilor, ci la faptele lor. Am să mă refer la partenerii mei din blocul ACUM, de exemplu. Eu pot pretinde că am fost loial poporului Republicii Moldova în perioada în care poporului meu îi era greu. De exemplu, în 2012 - 2015, eu am deconspirat niște spălări de bani prin justiția și sistemul bancar din Republica Moldova, de 30 de miliarde de dolari. Eu le-am deconspirat, Inga Grigoriu a condus comisii de anchetă în Parlamentul Republicii Moldova, a făcut un raport, pe care l-a trimis instituțiilor statului. După asta, ea a plecat din Parlament, eu am plecat din Guvern și actuala guvernare trebuia să ducă la bun sfârșit niște lucruri pe care eu le-am început în stradă, Inga Grigoriu le-a continuat în Parlament și  era de datoria lor să facă acest lucru”, a declarat Andrei Năstase.Potrivit lui Năstase, atunci când aveau loc aceste scheme și ilegalități, Maia Sandu, Igor Grosu, Dumitru Alaiba, și alții erau în Guvern.Întrebarea mea este - poate pretinde vreun politician din Republica Moldova că a făcut același lucru în acea perioadă de timp? Nu, pentru că colegii mei de la PAS, de exemplu, erau în Guvern. Doamna președintă era în Guvern ministru al Educației, domnul Grosu era viceministru al Educației, domnul Alaiba era consilier la Filat și tot așa. Atunci când cineva face o afirmație, să vedem cât de bazată este pe probe sau fapte”, a declarat Andrei Năstase la TV8.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.