Premierul român Marcel Ciolacu anunță un nou pachet de ajutor pentru Republica Moldova: Planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova a eșuat

Radio Chisinau, 23 mai 2024 11:55

Marcel Ciolacu a anunțat, joi, înainte de ședința de Guvern, un nou pachet de ajutor pentru Republica Moldova, declarând că „planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
14:45
Doi tineri din Republica Moldova au reușit să se claseze pe primul loc în cadrul concursul internațional Genius Olympiad, o competiție din Statele Unite ale Americii (SUA) care premiază proiectele legate de problemele de mediu ale liceenilor din întreaga lume. În urma acestei reușite, tinerii moldoveni vor beneficia și de o bursă de studiu la Universitatea Rochester din New York.
Acum o oră
14:15
Doi bărbați din orașul Chișinău au fost condamnați la câte 10 ani de închisoare, după ce acum 10 ani în urmă au violat un copil minor. Sentința a fost pronunțată vineri, 14 iunie, de magistrații Judecătoriei Chișinău.
13:50
Cercetătorii chinezi au creat prima piele electronică din lume inspirată de cea biologică, ce prezintă o structură 3D care imită trei semnale mecanice descoperite la nivelul pielii umane, informează Xinhua, citată de Agerpres.
Acum 2 ore
13:40
Un marș al comunității LGBT+ a avut loc astăzi, 16 iunie, în orașul Chișinău. Acesta s-a desfășurat pe străzile centrale ale capitalei, iar în zonă au fost concentrate efective ale forțelor de ordine, pentru a asigura securitatea manifestanților. Marșul s-a desfășurat, în general, fără incidente, transmite Radio Chișinău.
13:00
Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în acest an, la Roma, printr-o suită de evenimente organizate de Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania in Roma alături de Președinția Comisiei de Cultură din Camera Deputaților a Parlamentului Italiei, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Civilizațiilor din Roma. Despre acestea anunță Institutul Cultural Român.
Acum 4 ore
12:40
În concursul probei de smuls, la categoria de greutate de până la 45 kg, eleva Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv, Gabriela Danilov, a înregistrat rezultatul de 60 kg, iar la proba aruncat – 71 kg, rezultate ce i-au permis să cucerească medalia de argint la ambele probe, anunță Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
12:15
În fiecare an, a treia duminică din luna iunie este dedicată celebrării Zilei Lucrătorului Medical și a Farmacistului, un prilej de recunoștință și respect pentru toți profesioniștii din domeniul sănătății.
11:55
Ministrul de Externe, Mihai Poșoi, a reiterat necesitatea menținerii dialogului constant dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene. Declarația a fost făcută în cadrul Forumului de Securitate a Mării Negre, care s-a desfășurat, la 15 iunie, în orașul Odesa, Ucraina.
11:40
Campioana europeană en-titre, Italia, a obținut victorie 2-1 în fața Albaniei, sâmbătă seara, 15 iunie, în meciul de deschidere al grupei B de la EURO 2024. Meciul s-a jucat pe Signal Iduna Park din Dortmund, stadionul echipei Borussia Dortmund, cu o atmosferă electrizantă creată de cei 62.000 de spectatori prezenți.
11:20
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut ieri, 15 iunie, un discurs la Summitul pentru Pace în Ucraina, care s-a desfășurat în orașul Burgenstock din Elveția. În alocuțiunea sa, șefa statului a subliniat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru Ucraina și angajamentele țării sale pe care și le asumă în direcția păcii și securității în regiune.
Acum 6 ore
10:10
În jur de 75.000 de persoane au protestat sâmbătă, 15 iunie, la Paris, într-un marș de protest împotriva ascensiunii extremei drepte în Franța, după ce alianța de la guvernare pro-Macron a suferit o înfrângere majoră la alegerile europarlamentare de săptămâna trecută, când s-a clasat pe locul al doilea, la mare distanță de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (Rassemblement National/RN) al lui Marine Le Pen.
09:45
Echipa națională a Spaniei a învins sâmbătă, 15 iunie, la Berlin, cu scorul 3-0, echipa națională a Croației, într-un meci din cadrul grupei B a turneului final Euro 2024.
09:30
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), ploile contenesc, iar vremea devine confortabilă și caldă.
08:55
Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a anunțat că nu va fi permisă participarea delegațiilor Rusiei și Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfășura în România, între 29 iunie și 3 iulie. „Decizia părții române se bazează pe poziția cunoscută și consecventă a României în raport cu Federația Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.
Acum 24 ore
19:10
Selecționata Elveției a învins formația Ungariei cu scorul de 3-1 (2-0), astăzi, 15 iunie, la Koln, într-un meci din Grupa A a Campionatului European de fotbal - EURO 2024 din Germania.
19:05
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este prezentă la Summitul pentru pace în Ucraina, care se desfășoară azi și mâine, la Burgenstock, Elveția. Ajunsă în Confederația Elvețiană, șefa statului a reafirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru pace. „Pacea în Ucraina garantează pacea în R. Moldova”, a scris președinta pe pagina sa oficială de Twitter.
18:00
Aparate suedeze au interceptat un avion militar rusesc după ce a încălcat, pentru scurt timp, spațiul aerian al Suediei, vineri, 15 iunie, la est de insula Gotland în Marea Baltică, au anunțat astăzi forțele armate ale acestei țări nordice, informează Reuters conform Agerpres.
17:40
Canotorii din Republica Moldova, Oleg Tarnovschi și Mihai Chihaia, au ocupat locul III la Campionatele Europene de canoe sprint, care au loc la Szeged, Ungaria, anunță Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC).
17:15
Liderii celor mai avansate economii ale lumii au avertizat ieri, 14 iunie, că sprijinul Chinei pentru Rusia ”permite” războiul acesteia în Ucraina. Într-un ton mai ferm față de Beijing, ei au amenințat cu noi sancțiuni împotriva celor care susțin material mașina de război a Moscovei, relatează CNN, citată de News.ro.
17:00
Începând cu luna mai a anului curent, agenții economici din Republica Moldova care introduc pe piață produse poluante și nu sunt înregistrați în Lista producătorilor supuși reglementării de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP) nu vor mai putea importa aceste produse și nici să le facă publicitate.
16:25
Vicepreședinta americană Kamala Harris a anunțat alocarea a peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic și nevoile umanitare ale Ucrainei, în timpul unei întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski la Summitul pentru Pace în Ucraina, care se desfășoară chiar astăzi în Elveția. Acest anunț a fost făcut public de către serviciul de presă al Casei Albe.
15:50
Un șir de manifestări dedicate comemorării celor 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu au fost organizate astăzi, la Chișinău, de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România.
15:25
La începutul săptămânii viitoare, pe 17 și 18 iunie, accesul în anumite zone publice din centrul Chișinăului va fi restricționat. Măsurile sunt legate de vizita președintelui italian Sergio Mattarella, care va dura două zile, transmite Radio Chișinău.
15:05
Prințesa Kate, soția prințului William al Marii Britanii, și-a făcut prima apariție publică astăzi, 15 iunie, la Londra, după ce a fost diagnosticată cu cancer în urmă cu cinci luni.
14:50
Contribuția mediului de afaceri la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost tema principală a reuniunii anuale organizate de Asociația Businessului European. La eveniment a participat și prim-ministrul Dorin Recean, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
Ieri
14:10
Potrivit Parlamentului Republicii Moldova, aproximativ 760.000 de persoane au beneficiat anul trecut de medicamente și dispozitive medicale compensate, conform raportului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2023, prezentat ieri, 14 iunie, la ședința Parlamenului.
13:40
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat aprecierea față de decizia instituțiilor europene de a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. „Este un pas esențial”, a declarat șefa statului.
12:30
„Ce ține de tranzacțiile care sunt pe cartelele MIR, pe teritoriul Republicii Moldova nu pot avea anumite tranzacții, cu excepția la ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului,” a declarat deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
12:10
Procurorii de la Curtea Penală Internațională (CPI) investighează presupusele atacuri cibernetice rusești asupra infrastructurii civile ucrainene ca posibile crime de război, au declarat patru surse care cunosc acest caz, pentru Reuters, potrivit News.ro.
12:00
Zeci de enoriași, în frunte cu câțiva preoți, aparent de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusă) au participat, astăzi, la Marșul Familiei care a avut loc la Chișinău.
11:15
Echipa Germaniei a învins formația Scoției cu scorul de 5-1 (3-0), vineri seara, pe Football Arena din Munchen, în Grupa A a Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania până pe 14 iulie, transmite Agerpres.
11:05
Peste 60 de mii de persoane au trecut frontierele de stat, în ultimele 24 de ore. Un număr mai mare a fost înregistrat, însă, pe sensul de ieșire, fiind vorba de aproximativ 32 mii de traversări. În acest interval de timp au fost înregistrate 60 de treceri ilegale, iar 14 persoane au primit refuz de intrare în Republica Moldova.
10:35
Conferința internațională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis astăzi, 15 iunie, la Burgenstock, în Elveția, în cadrul căreia vor fi discutați primii pași care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
09:50
Ambasadorii celor 27 de țări ale Uniunii Europene și-au dat vineri, 14 iunie, „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, care vor începe la 25 iunie, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE. În acest sens, și vicepremierul pentru Integrare Europeană din Republica Moldova, Cristina Gherasimov, a venit cu un mesaj de felicitare pe pagina sa de Facebook, în privința primei conferințe de negociere, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.
09:35
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează vreme frumoasă, fără precipitații și temperaturi de până la 27 de grade Celsius, pentru acest weekend.
09:10
Astăzi, 15 iunie, când se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, organizează o serie de manifestări dedicate comemorării scriitorului.
08:50
Rezultatele acestea atât de favorabile în Uniunea Europeană ale extremiștilor de dreapta politică sau în general a  radicalilor de dreapta,  se datorează în bună măsură războiului hibrid informațional al Rusiei și al dezinformării, și al alimentării teoriilor conspiraționiste de către Rusia în Europa Occidentală, consideră specialistul în comunicare politică Antonio Momoc, conferențiar la Universitatea  din  București. Expertul a explicat la Radio Chișinău că același lucru Rusia  îl derulează și în Europa de Est, doar că aici populațiile acestor state sunt mai aproape de război, doresc o sprijin mai consistent din partea Uniunii Europene. Și, pe de altă parte, înțeleg că nu doar libertatea lor, dar mai ales viață economică prosperă depinde în bună măsură de proiectul european,  de instituțiile și valorile Uniunii Europene.
14 iunie 2024
21:05
Forbes.com a realizat un top cu universitățile unde au absolvit cei mai mulți miliardari americani, printre acești numărându-se Elon Musk, designerul Tory Burch sau Jeff Bezos.
20:55
Iașul, unul dintre cele mai importante orașe ale României, este considerat și unul dintre cele mai sigure orașe din lume. Conform unui clasament realizat de Numebo (cea mai mare bază de date globală despre calitatea vieții), capitala Moldovei a reușit să prindă un loc în TOP 100, unde se mai află și alte orașe importante ale țării.
20:40
În anul următor de studii, la gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău vor fi deschise mai multe clase cu predare în limbile ucraineană și română. Acest lucru va oferi posibilitate copiilor refugiaților ucraineni, dar și al etnicilor ucraineni din R. Moldova, să-și continue studiile în limba maternă și să se integreze mai ușor în sistemul educațional din țară, infomrează Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova.
20:30
Oferta de negocieri făcută Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin „nu este de bună credință”, a afirmat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP, transmite Agerpres.
20:05
Potrivit datelor prezentate, compartimentul venituri a fost realizat la nivel de 98,2 %, iar cel de cheltuieli – la nivel de 96 %. Respectiv, veniturile realizate ale bugetului de stat pentru anul trecut au constituit 64 603 622,9 mii de lei, cheltuielile – 80 727 187 mii de lei, cu un deficit în sumă de 16 123 564,1 mii de lei. Comparativ cu anul 2022, veniturile bugetului de stat s-au majorat cu 9 %. Partea preponderentă din venituri – 87,3 % – o constituie încasările din impozite și taxe.
19:45
Programele audiovizuale cu caracter electoral vor fi monitorizate în baza unor noi reguli. Acestea sunt incluse într-o Metodologie aprobată de Consiliul Audiovizualului (CA). Noua metodologie va fi utilizată pentru a evalua gradul de respectare a normelor legale în reflectarea alegerilor de către serviciile de televiziune și de radiodifuziune sonoră, transmite MOLDPRES.
19:25
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, spune că a venit timpul să fie introduse restricții cu privire la numărul navelor de croazieră care vizitează cele mai populare insule, aceasta fiind prima măsură a Executivului de la Atena pentru a contracara efectele „supraturismului”.
19:10
Testul de funcționalitate a Procuraturii Generale și a noilor modificări la Codul penal în ceea ce privește trădarea de patrie, va fi legat de instrumentarea cazurilor răsunătoare, inclusiv „cazul Gorgan”. Aceste cazuri trebuie instrumentate de asemenea natură, încât să creeze o situație profilactică. Dacă nu se va vedea că legea se aplică într-o manieră unificată, societatea nu va avea încredere într-o normă nouă adoptată. Declarații în acest sens au fost făcute de expertul proiectului, Andrei Curăraru, la dezbaterea publică „Trădarea de Patrie în legislație și în viață”, organizată de Agenția de presă IPN.
18:50
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a vizitat Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova (SHS) pentru a discuta cu echipa de specialiști despre monitorizarea și prognozarea vremii în contextul fenomenelor meteorologice extreme din ultimele zile.
18:35
 Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina își va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul și sudul țării și va renunța la planurile de aderare la NATO, transmite Agerpres
18:15
Lunar, Federația Rusă ar investi minimum peste două milioane de dolari, echivalentul a circa 36 de milioane de lei, pentru activitatea grupării Șor. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), pentru „Moldova live”. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, „gruparea criminală” ar fi utilizată de Moscova, pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. „Interesele sunt mult mai mari”, a precizat șeful IGP.
17:55
Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova vine cu precizări legate de cursa aeriană Erevan-Chișinău, care a aterizat de urgență pe Aeroportul Otopeni din București
17:40
Echipamentul sportiv destinat echipei naționale olimpice care va participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris va fi scutit de taxe vamale. Decizia a fost luată astăzi de Parlament, transmite MOLDPRES.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.