Interviu ÎN CONTEXT// Laurențiu Pleșca: Pentru R.Moldova există șanse mai mari pentru deschiderea oficială a negocierilor până pe 31 iunie

Moldova1, 22 mai 2024 00:00

Belgia deține președinția rotativă a Uniunii Europene (UE) și ar fi oportun ca Republica Moldova să reușească deschiderea negocierilor până la 1 iulie, când Ungaria va prelua președinția UE, iar situația va fi incertă pentru șase luni, a explicat expertul în securitatea UE, Laurențiu Pleșca, în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT. Analistul politic a precizat că Belgia avansează la capitolul aderarea Ucrainei și Republicii Moldova, respectiv, șansele sunt mai mari pentru lansarea acestui proces până la 31 iunie.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 8 ore
00:30
Naționala Italiei, campioana europeană în exercițiu, s-a impus la limită în fața selecționatei Albaniei, scor 2-1, într-un meci al grupei B de la EURO 2024. Partida a avut loc pe stadionul Signal Iduna Park din Dortmund și a fost transmisă în direct și în exclusivitate de postul național de televiziune Moldova 1.
00:00
Naționala Italiei, campioana europeană în exercițiu, s-a impus la limită în fața selecționatei Albaniei, scor 2-1, într-un meci al grupei B de la EURO 2024. Partida a avut loc pe stadionul Signal Iduna Park din Dortmund și a fost transmisă în direct și în exclusivitate de postul național de televiziune Moldova 1.
Acum 12 ore
21:50
Echipa națională de fotbal a Spaniei a făcut spectacol într-un meci din grupa B a Campionatului European. Ibericii au învins cu 3:0 reprezentativa Croației, într-o partidă jucată pe stadionul Olympiastadion din Berlin.
21:00
Echipa națională de fotbal a Germaniei a învins reprezentativa similară a Scoției cu 5-1 în meciul deschiderii EURO 2024. Partida a avut loc pe stadionul Allianz Arena din Munchen și a fost transmisă în direct și în exclusivitate de postul național de televiziune Moldova 1.
21:00
Echipa națională de fotbal a Spaniei a făcut spectacol într-un meci din grupa B a Campionatului European. Ibericii au învins cu 3:0 reprezentativa Croației, într-o partidă jucată pe stadionul Olympiastadion din Berlin.
20:50
Planul de pace în Fâșia Gaza propus de președintele american Joe Biden și aprobat în această săptămână de Consiliul de Securitate al ONU este departe de a fi implementat. Și asta pentru că, atât Israelul, cât și gruparea Hamas au poziții ambigue pe marginea acestui acord. Declarația a fost făcută de fosta deputată în Legislativul israelian, Ksenia Svetlova, în cadrul unui interviu la emisiunea Scanner de la Moldova 1.
20:10
Viitorul regiunii transnitrene este alături de Republica Moldova în Uniunea Europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău Mihai Popșoi, la Forumul de securitate al Mării Negre din Odesa. Oficialul a dat asigurări că Chișinăul lucrează la strategia de reintegrare a regiunii, iar cetățenii, inclusiv mulți ruși de aici, nu vor să facă parte din „ruskii mir".
20:10
Vremea instabilă a pus stăpânire pe mai multe țări de pe diferite continente din Japonia, China, Bulgaria și Statele Unite. Ploile torențiale și rafalele violente de vânt au lăsat în urmă un adevărat dezastru.
19:40
Președintele Maia Sandu participă la Summitul de pace pentru Ucraina, ce are loc în Elveția. Ajunsă la stațiunea Bürgenstock, unde are loc reuniunea, Maia Sandu a transmis angajamentul puternic al Moldovei pentru pace.
19:20
Statele Unite ale Americii vor oferi peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, ajutor parțial pentru sectorul energetic al Ucrainei și situația umanitară, urmare a invaziei Rusiei de 27 de luni în Ucraina. Anunțul a fost făcut de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, la Summitul pentru pace în Ucraina, care are loc la Lucerna, Elveția, informează Reuters.
19:20
Prima Conferință interguvernamentală Moldova-UE este o etapă politică importantă și reprezintă începutul oficial al negocierilor cu Uniunea Europeană. Are drept scop adoptarea cadrului de negociere, iar Republica Moldova își va prezenta poziția sa generală de negociere. Expertul Mihai Mogâldea a explicat, într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova, ce urmează după 25 iunie.
19:00
Echipa națională de fotbal a Elveției a început cu dreptul parcursul la acest Campionat European. În grupa A, discipolii lui Murat Yakin au învins cu 3:1 selecționata Ungariei, la capătul unui meci în care maghiarii nu au avut suficientă inspirație ofensivă.
19:00
Vicepreședinta Statelor Unite Kamala Harris a anunțat un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari destinat Ucrainei, parțial pentru sectorul energetic și situația sa umanitară, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.
18:40
Rusia trebuie să plătească Kievului despăgubiri de peste 486 de miliarde de dolari, sumă estimată anterior de Banca Mondială pentru reconstrucția Ucrainei. Acest lucru este menționat în declarația finală adoptată la summitul țărilor G7, care s-a desfășurat în Italia.
18:20
Elveția a învins Ungaria cu scorul de 3-1 în meciul disputat pe stadionul Rhein Energie Stadion din Koln. Kwadwo Duah, Michel Aebischer și Breel Embolo au marcat golurile echipei din Țara Cantoanelor.
Acum 24 ore
17:30
Grănicerii din regiunea sudică Odesa, care se învecinează cu Republica Moldova și România, au declarat că au descoperit vineri 41 de cetățeni ucraineni din 12 regiuni care încercau să fugă într-un camion destinat transportului de cereale. Bărbații încercau să iasă ilegal din țară, în urma unei campanii agresive de recrutare militară, pentru a lupta împotriva trupelor ruse invadatoare, scrie thedefensepost.com.
17:30
La 135 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, zeci de oameni care i-au îndrăgit opera, au depus flori la bustul celui care este considerat geniul literaturii române. S-a recitat din poeziile lui Eminescu, dar și din cele dedicate poetului fără seamăn. Tot astăzi, la Chișinău au avut loc mai multe manifestăți speciale dedicate comemorării Luceafărului poeziei românești.
17:10
Statele Unite ale Americii vor oferi peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, ajutor parțial pentru sectorul energetic al Ucrainei și situația umanitară, urmare a invaziei Rusiei de 27 de luni în Ucraina. Anunțul a fost făcut de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, la Summitul pentru pace în Ucraina, care are loc la Lucerna, Elveția, informează Reuters.
16:00
Statele Unite ale Americii va oferi peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, ajutor parțial pentru sectorul energetic al Ucrainei și situația umanitară, urmare a invaziei Rusiei de 27 de luni în Ucraina. Anunțul a fost făcut de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, la Summitul pentru pace în Ucraina, care are loc la Lucerna, Elveția, informează Reuters.
15:50
Statele Unite ale Americii vaa oferi peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, ajutor parțial pentru sectorul energetic al Ucrainei și pentru situația umanitară, urmare a invazie Rusiei de 27 de luni în Ucraina. Anunțul a fost făcut de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, la Summitul pentru pace în Ucraina, care are loc la Lucerna, Elveția, informează Reuters.
14:30
Zeci de persoane au mărșăluit astăzi pe străzile capitalei, în cadrul unui „marș al familiei” organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Evenimentul are loc cu o zi înaintea manifestației de duminică a comunității LGBTQ. Cei prezenți au mărșăluit cu icoane, steaguri bisericești, baloane de culoare albă și și-au manifestat atât sprijinul pentru familia tradițională, cât și nemulțumirea față de minoritățile sexuale.
12:50
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adresat un mesaj de felicitare pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce s-a anunțat că pe 25 iunie încep negocierile de aderare cu Uniunea Europeană (UE). Potrivit oficialei, „acesta este un pas imens pentru ambele țări”.
12:30
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adresat un mesaje de felicitare pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce s-a anunțat că pe 25 iunie încep negocierile de aderare cu Uniunea Europeană (UE). Potrivit oficialei, acesta este un pas imens pentru ambele țări.
11:50
În legătură cu vizita la Chișinău a președintelui Italiei, Sergio Mattarella, luni și marți va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală.
11:20
Spania și Croația se vor întâlni în cel mai așteptat meci al zilei, la Campionatul European de fotbal din Germania. Partida din cadrul grupei B se va disputa pe Olympiastadion din Berlin și va începe la ora 19:00.
11:00
Astăzi, 15 iunie, se împlinesc 135 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet național Mihai Eminescu. La Chișinău au loc mai multe manifestări speciale pentru a aduce un omagiu Luceafărului poeziei românești.
11:00
Autoritățile din Vâlcea au activat, sâmbătă dimineața, Planul roșu după ce un autocar plin cu copii s-a izbit de un autoturism, răsturnându-se în localitatea Tomșani. În urma accidentului o persoană a decedat, iar mai mulți copii au fost transportați la spital, pentru îngrijiri medicale.
09:50
După mai multe zile cu precipitații puternice, ploile contenesc, iar în acest sfârșit de săptămână vom avea parte de vreme frumoasă, anunță meteorologii.
09:40
Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe astăzi în Elveția. Volodimir Zelenski a ajuns ieri în stațiunea de lux, unde sunt așteptați zeci de lideri de stat și de guvern. Elveția și Ucraina l-au organizat împreună și sunt invitate peste 90 de țări și organizații internaționale, inclusiv prieteni ai Rusiei precum India, Turcia și Ungaria. Rusia, în schimb, nu a fost invitată, iar China lipsește pentru că încearcă să își promoveze propria strategie de pace pentru Kiev.
09:30
Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe astăzi în Elveția. Volodimir Zelenski a ajuns ieri în stațiunea de lux, unde sunt așteptați zeci de lideri de stat și de guvern. Elveția și Ucraina l-au organizat împreună și sunt invitate peste 90 de țări și organizații internaționale, inclusiv prieteni ai Rusiei precum India, Turcia și Ungaria. Rusia, în schimb, nu a fost invitată, iar China lipsește pentru că încearcă să își promoveze propria strategie de pace pentru Kiev.
Ieri
00:00
Echipa națională de fotbal a Germaniei a învins reprezentativa similară a Scoției cu 5-1 în meciul deschiderii EURO 2024. Partida a avut loc pe stadionul Allianz Arena din Munchen și a fost transmisă în direct și în exclusivitate de postul național de televiziune Moldova 1.
14 iunie 2024
23:30
Prima conferință interguvernamentală, care este considerată începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, va avea loc pe data de 25 iunie. Anunțul a fost făcut de Belgia, care deține în acest semestru președinția prin rotație a Uniunii Europene și, prin urmare, stabilește agenda întâlnirilor.
21:30
Grănicerii din regiunea sudică Odesa, care se învecinează cu Moldova și România, au declarat că au descoperit vineri 41 de cetățeni ucraineni din 12 regiuni care încercau să fugă într-un camion destinat transportului de cereale. Bărbații încercau să iasă ilegal din țară, în urma unei campanii agresive de recrutare militară, pentru a lupta împotriva trupelor ruse invadatoare, scrie thedefensepost.com.
20:30
UPDATE: Alerta cu bombă din avionul din Erevan spre Chișinău s-a dovedit a fi falsă. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către directorul general al companiei avia care opera zborul. Aeronava, cu aproximativ 170 de pasageri la bord, dintre care marea majoritate cetățeni ai Republicii Moldova, se întoarce în Armenia.
20:10
Federația Rusă pregătește destabilizări și alte măsuri pentru a influența alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Moscova va utiliza serviciile sale secrete precum FSB și GRU, inclusiv pentru a diviza și a induce tensiuni în societate, a declarat trimisul special și coordonator al centrului de angajament global al Departamentului de Stat al SUA, James Rubin. Precizările vin la o zi după ce Guvernele Statelor Unite, Canadei și Marii Britanie au publicat o declarație comună în care se pronunță împotriva interferenței Rusiei în procesele democratice din Republica Moldova. Oficialul a mai menționat că guvernele celor trei state urmăresc îndeaproape și cu mare interes situația din țara noastră.
19:50
În cazul în care Federația Rusă, sub o formă sau alta, va reuși să pună în funcții persoane importante sau va avea partide cu o majoritate în Parlament care vor lucra în interesele ei, există riscul ca Republica Moldova să devină o țară izolată față de celelalte state ale lumii, susține expertul în securitate WatchDog, Pavel Horea. Analistul a explicat în platoul Moldova 1 că aceste procese ar putea submina parcursul european al țării și ar afecta grav relația cu Ucraina, care nu va tolera la Chișinău o guvernare aservită Moscovei.
19:40
Autoritățile de la București au drept obiectiv asigurarea cu resurse energetice a țării noastre, potrivit proiectului Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, prezentat astăzi spre consultări publice.
19:40
Spiridon Vangheli a împlinit 92 de ani. Cu acest prilej, spectacolul „Secolul Guguță” continuă la Soroca. În ciuda ploii, cei peste 200 de copii de toate vârstele s-au adunat pe scena palatului de cultură din municipiu. Ceata lui Guguță, cu căciuli pe cap, a venit la Festivalul de teatru „Coliba albastră” în cadrul căruia și-au exprimat admirația față de scriitorul Spiridon Vangheli, opera căruia va rămâne mereu cartea de căpătâi a copilăriei.
18:30
Numeroase persoane au venit astăzi la Palatul Republicii din capitală pentru un gest de compasiune și solidaritate - să doneze sânge. Acțiunea a avut loc cu ocazia Zilei mondiale a donatorului de sânge. Anul acesta, sloganul campaniei este „20 de ani de fericire necondiționată, îți mulțumesc ție, donatorule de sânge!”.
18:30
Oferta de încetare a focului formulată vineri de președintele rus Vladimir Putin este un ultimatum, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, drept condiții pentru o încetare a focului și o pace negociată, transmite Reuters, citat de Agerpres. Într-o declarație publică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că oferta de negocieri făcută Ucrainei de Putin „nu este de bună credință”, în timp ce șeful Pentagonului a spus că președintele rus „nu este în poziția de a dicta Ucrainei ceea ce trebuie să facă pentru a se ajunge la pace”.
16:50
Sute de oameni au venit astăzi la Palatul Republicii din capitală pentru un gest de compasiune și solidaritate - să doneze sânge. Acțiunea a avut loc cu ocazia Zilei mondiale a donatorului de sânge. Anul acesta, sloganul campaniei este „20 de ani de fericire necondiționată, îți mulțumesc ție, donatorule de sânge!”.
16:30
Președintele Republicii Italiene va efectua o vizită de două zile la Chișinău. Sergio Mattarella va ajunge în Republica Moldova luni, 17 iunie, informează Președinția. Pe 18 iunie, președintele oficialul va avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu.
16:10
Circulația troleibuzelor și autobuzelor în municipiul Chișinău este afectată parțial, în urma ploii de astăzi, anunță Primăria capitalei. Astfel, unele rute atestă întârzieri de la orarul stabilit, staționează sau sunt redirecționate. De asemenea, strada Albișoara a fost închisă urmare a cantității mari de apă care s-a acumulat. Locuitorii capitalei sunt îndemnați să evite deplasările în oraș, dar și în afara acestuia.
16:10
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a venit cu o reacție, după ce în spațiul public au fost distribuite informații potrivit cărora Chișinăul ar fi refuzat aterizarea unui avion care venea de la Moscova cu escală prin Erevan, la Chișinău. Autoritatea susține că operatorul aerian nu ar fi respectat un șir de reglementări naționale.
16:00
Circulația troleibuzelor și autobuzelor în municipiul Chișinău este afectată parțial, în urma ploii de astăzi, anunță Primăria capitalei. Astfel, unele rute atestă întârzieri de la orarul stabilit, staționează sau sunt redirecționate. De asemenea, strada Albișoara a fost închisă urmare a cantității mari de apă care s-a acumulat. Locuitorii capitalei sunt îndemnați să evite deplasările în oraș, dar și în afara acestuia.
15:50
Serviciul Român de Informații (SRI) a intervenit „de urgență” pe Aeroportul Otopeni, după ce avionul de pe cursa Erevan – Chișinău, la bordul căruia se află în jur de 170 de pasageri, cei mai mulți dintre ei cetățeni ai Republicii Moldova, a aterizat de urgență la București, scrie adevprul.ro.
15:50
Circulația troleibuzelor și autobuzelor în municipiul Chișinău este afectată parțial, în urma ploii de astăzi, anunță Primăria capitalei. Astfel, unele rute atestă întârzieri de la orarul stabilit, staționează sau sunt redirecționate. De asemenea, strada Albișoara a fost închisă urmare a cantității mari de apă care s-a acumulat. Locuitorii capitalei sunt îndemnați să evite deplasările în oraș, dar și în afara acestuia.
15:40
Așteptarea a luat sfârșit. Campionatul European de fotbal demarează în această seară în Germania. În meciul de deschidere, echipa națională a țării gazdă va înfrunta reprezentativa Scoției. Partida se va juca pe stadionul Allianz Arena din Munchen, cu începere de la ora 22:00.
15:10
Șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Tențiu, rămâne în arest pentru 30 de zile. Curtea de Apel Chișinău a menținut în vigoare, pe 14 iunie, decizia primei instanțe în care șeful Interpol Moldova a fost plasat în arest preventiv în dosarul privind schemele de corupție, investigată de procurori, în care funcționari publici din țara noastră, dar și străini, sunt suspectați că primeau mită pentru a radia notificările roșii de pe lista Interpol.
15:00
Încă 30 de zile de arest pentru fostul polițist, Gheorghe Cotorobai, acuzat de răpire, viol și omorul Anei-Maria, tânăra însărcinată în vârstă de 19 ani din Orhei. Magistrații au admis demersul procurorilor, care au solicitat prelungirea măsurii preventive, motivând că aflat la libertate, Cotorobai ar putea influența martorii din dosar.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.