Au fost aprobate 260 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență

Radio Chisinau, 17 mai 2024 15:00

În perioada 1 martie-15 mai 2024, potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, au fost recepționate 263 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență. Dintre acestea, 260 au fost aprobate. Cei mai mulți solicitanți sunt din raionul Cantemir, precizează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
17:40
Echipamentul sportiv destinat echipei naționale olimpice care va participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris va fi scutit de taxe vamale. Decizia a fost luată astăzi de Parlament, transmite MOLDPRES.
Acum 30 minute
17:20
Emisiune dedicată chitaristului, compozitorului, interpretului, omului de studio Viorel Burlacu
17:20
Până la finele zilei de 13 iunie, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 608 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și aproximativ 2 milioane 351 mii de persoane. Datele preliminare au fost prezentate astăzi de către Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES.
Acum o oră
17:05
Modificarea articolului din Codul Penal ce vizează trădarea de patrie ar trebui să-i îngrijoreze doar pe cei care-și vând țara. Declarația aparține deputatului PAS, Igor Chiriac, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Trădarea de Patrie în legislație și în viață”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit deputatului, modificările operate la Codul Penal nu subminează dreptul la libera exprimare, ci doar va oferi pârghii organelor de drept să-i sancționeze pe cei care acționează în interesul unui stat străin și pun în pericol securitatea Republicii Moldova.
16:45
Șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Tențiu, rămâne în arest pentru 30 de zile. Curtea de Apel Chișinău a menținut în vigoare, pe 14 iunie, decizia primei instanțe în care șeful Interpol Moldova a fost plasat în arest preventiv în dosarul privind schemele de corupție, investigată de procurori, în care funcționari publici din țara noastră, dar și străini, sunt suspectați că primeau mită pentru a radia notificările roșii de pe lista Interpol.
Acum 2 ore
16:25
Președinta Maia Sandu, se va întâlni, marți, 19 iunie, cu Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, care va efectua o vizită de două zile la Chișinău. 
16:15
Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” a lucrat profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” și „Lumina”.
16:00
SRI intervine de urgență pe Aeroportul Otopeni. Un avion, care urma ajungă la Chișinău, a cerut să facă o escală neprogramată la București. Pilotul a luat decizia de a ateriza de urgență.
Acum 4 ore
15:40
Fenomenul cumpărării voturilor alegătorilor, este cea mai mare provocare cu care se confruntă în momentul de față Rep. Moldova, pe lângă dezinformare, propagandă și influența puternică pe care încă o mai are Rusia la Chișinău, consideră eurodeputatul Eugen Tomac. Acesta a declarat la Radio Chișinău că faptele de corupere a alegătorilor prin mită electorală directă, care subminează un proces democratic, este una dintre cele mai mari amenințări pentru Republica Moldova pentru viitoarele alegeri.
15:20
Importanța numirii membrilor independenți, din diasporă sau societatea civilă, în cadrul consiliilor de administrație ale companiilor de stat a fost subiectul discutat astăzi în cadrul unui club de presă organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Experții au enumerat un șir de beneficii pe care le pot aduce membrii independenți, printre care sporirea transparenței, imparțialității și eficientizarea activității consiliilor de administrație, transmite Radio Chișinău.
15:05
În seara zilei de 13 iunie, polițiștii de frontieră ucraineni din regiunea Odesa au stopat un camion cu 41 de persoane în remorcă, în loc de grâul declarat. Camionul, oprit lângă Satul Nou, Reni, ținea calea spre la granița cu Republica Moldova, transmite IPN cu referință la Ukrainska pravda.
14:50
Noua strategie energetică a României 2025-2035 publicată de Ministerul Energiei are printre obiective asigurarea integrală, în orice situație și pe termen nedefinit, a consumului de energie al Republicii Moldova și, mai mult, vorbește despre impunerea prin legislația românească a garantării aprovizionării cu energie a Republicii Moldova.
14:35
În perioada 17-20 iunie curent, ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi, va întreprinde trei vizite de lucru, la Varșovia, Republica Polonia, la Bratislava, Republica Slovacia și la Viena, Republica Austria.
14:15
Prin declarația comună emisă ieri de Statele Unite, Canada și Marea Britanie, marile puteri transmit un semn de susținere pentru Republica Moldova în fața amenințărilor din partea Federației Ruse și interferenței în procesele electorale. De asemenea, experții comentează că aceste state transmit și Federației Ruse un mesaj clar, precum că Republica Moldova nu va fi lăsată „pradă” acțiunilor de tip hibrid, transmite Radio Chișinău.
13:55
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată astăzi la Chișinău, Bălți și la Cahul, dar și în alte localități, unde au loc donări de sânge pentru a completa banca de sânge a Republicii Moldova. Pe parcursul lunii vor avea loc evenimente similare, iar Ministerul Sănătății mizează pe un număr de 15 mii de donări, transmite IPN.
Acum 6 ore
13:35
Persoanele sunt atenționate cu privire la clipurile video false care circulă online și utilizează, în unele cazuri, inclusiv identitatea vizuală a Guvernului sau a altor instituții publice. Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, aceste clipuri sunt parte a unei campanii de dezinformare care țintește Republica Moldova și oamenii țării, transmite IPN.
13:15
Procuratura Anticorupție informează despre faptul că zece procurori din cadrul instituției au depus cereri de demisie, care survin în legătură cu procesul de vetting. Procuratura atenționează că această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, deoarece are un impact direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt.
13:10
La data de 12 iunie curent, tinerii de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Chișinău, au organizat, cu binecuvântarea ÎPS Părintelui Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, o slujbă de Te Deum la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, pentru a comemora victimele deportărilor staliniste, transmite Radio Chișinău.
12:45
Agenții economici vor fi încurajați să doneze produse alimentare organizațiilor caritabile și băncilor de alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a preveni risipa alimentară. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede modificarea Legii privind prevenirea pierderii și risipei de alimente și a Codului Fiscal.
12:25
Importanța numirii membrilor independenți, din diasporă sau societatea civilă, în cadrul consiliilor de administrație ale companiilor de stat, a fost subiectul discutat astăzi în cadrul unui club de presă organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Experții au enumerat un șir de beneficii pe care le pot aduce membrii independenți, printre care sporirea transparenței, imparțialității și eficientizarea activității consiliilor de administrație, transmite Radio Chișinău.
12:05
Moldova Youth Forum revine cu o nouă ediție, care, în acest an, se va desfășura în orașul Bălți, în incinta Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, în perioada 29-30 iunie, și va întruni peste 300 de tineri din toate regiunile Republicii Moldova. Participanții vor avea ocazia să interacționeze cu mai mulți paneliști experimentați în diverse domenii, atât pe plan național, cât și internațional, dar și să beneficieze de ateliere de lucru, transmite Radio Chișinău.
11:50
Mai multe porțiuni de drum local din sudul Republicii Moldova au fost înnămolite în urma ploilor puternice din noaptea trecută. Salvatorii și pompierii au intervenit la fața locului pentru a lichida consecințele intemperiei, informează MOLDRES.
Acum 8 ore
11:30
Cei șapte deputați afiliați fugarului Ilan Șor, sancționați ieri, 13 iunie, pentru blocarea tribunei legislativului și comportament neadecvat, au protestat astăzi împreună cu câteva zeci de susținători în fața clădirii Parlamentului, unde au scandat împotriva președintei Maia Sandu și a șefului Legislativului Igor Grosu, transmite Radio Chișinău.
11:15
Într-un comunicat recent, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a semnalat despre circularea în meidul online a două videoclipuri false care utilizează logo-ul instituției. Potrivit lor, aceste videoclipuri conțin informații distorsionate și narațiuni inventate cu privire la activitatea MEC.
10:55
Transilvania International Film Festival (TIFF), unul din cele mai prestigioase festivaluri de film din România, revine la Chișinău pentru a 4-a ediție, între 28 și 30 iunie. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile pentru participare sunt deschise pe www.film.md, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor festivalului, printre care se numără și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului de la București.
10:40
Cazul fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale care transmitea informații secrete serviciilor speciale rusești, deconspirat recent de jurnaliștii The Insider, nu este unul singular, ci o problemă sistemică, consideră fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuță.
10:20
Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 14 iunie 2024
10:15
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un apel către cetățeni, în legătură cu avertizările meteorologice de ploi puternice cu descărcări electrice, aceasta îndeamnându-i să aibă grijă de ei și de familiile lor, și să respecte recomandările autorităților. La fel, șefa statului a transmis condoleanțe familiilor celor două persoane decedate în urma furtunii, informează Moldpres.
09:55
Ministerul Finanțelor găzduiește, în perioada 3-14 iunie 2024, misiunea de experți din cadrul Biroului de asistență tehnică a Departamentului Trezoreriei SUA, în scopul consolidării proceselor bugetare, a raportării financiare și a standardelor de contabilitate în sectorul public, transmite Radio Chișinău.
Acum 12 ore
09:40
Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova, a avut ieri, 13 iunie, o întrunire cu Raluca Țurcan, ministra Culturii din România. Potrivit ministrului de la Chișinău, discuția celor doi s-a axat pe proiectele de succes care au fost realizate până acum, dar s-au avut în vedere și obiectivele de viitor, menite să apropie și mai mult Republica Moldova de România și să întărească colaborarea în plan cultural.
09:30
Campionatul European de Fotbal începe astăzi, 14 iunie, la Munchen, cu meciul Germania - Scoția, din grupa A, de la ora 22:00. Printre cele 24 de țări care luptă pentru titlul de campioană a Europei se află și România, care va juca primul mecu contra Ucrainei luni, la dta de 17 iunie.
09:00
Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică valabilă astăzi, 14 iunie, până la ora 13:00. Pe arii extinse vor cădea ploi în aversă, însoțite de descărcării electrice și intensificări ale vântului.
08:50
Președinta Maia Sandu pleacă astăzi, 14 iunie, în Elveția pentru a participa la Summitul pentru pace în Ucraina, care va avea loc în perioada 15-16 iunie, și la care liderii din peste 90 de state vor discuta calea către o pace justă și durabilă în Europa, transmite Radio Chișinău.
08:25
Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Vladimir Zelensky, au semnat ieri, 13 iunie, în marja summitului G7 din Italia, un acord bilateral de securitate între țări pe o perioadă de 10 ani, relatează IPN cu referință la Gordonua.com și Reuters.
08:05
În presa occidentală mai mulți experți caută răspuns la întrebarea: Dacă Trump devine președinte al SUA, ce se va întâmpla cu Ucraina? Și cu toată Europa? La această întrebare defel retorică se mai adaugă și incertitudinile provocate de rezultatele de la recentele europarlamentare, care prevestesc creșterea influenței partidelor populiste, eurosceptice și anti-imigrație în legislativul european. Chiar dacă partidele proeuropene, inclusiv pro extinderea UE, au câștigat majoritatea locurilor în Parlamentul European, totuși, partidele de extremă-dreaptă vor avea acum de spus un cuvânt mult mai pronunțat în politica europeană.
Acum 24 ore
21:05
Forțele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN), transmite Agerpres.
20:50
Liderii statelor din G7, reuniți, joi, în Italia, au ajuns la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele rusești înghețate ca garanții pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, a anunțat un oficial al președinției SUA.
20:35
Asociația Promo-LEX face apel către deputați să respecte prevederile Regulamentului Parlamentului și să asigure buna desfășurare a procesului legislativ. În sesiunea curentă, Promo-LEX a chemat deja de 4 ori deputații să respecte Regulamentul și etica parlamentară, fiind vizați atât cei din opoziție, cât și din majoritate.
20:15
Ofițerii de investigații ai Direcției generale antifraudă a Serviciului Fiscal de Stat, de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale și ofițerii Inspectoratului Național de Investigație a Inspectoratului General al Poliției, anunță despre destructurarea unei scheme de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari pentru perioada anului fiscal 2022, de către o rețea de restaurante ce își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
20:00
Peste 11 mii de situri arheologice din țara noastră vor fi introduse în Registrul arheologic național și vor beneficia de protecție specială. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat, în cea de-a doua lectură, de 57 de deputați.
19:40
Premierul Dorin Recean a venit cu o reacție la avertismentul transmis astăzi de SUA, Canada și Marea Britanie, potrivit căruia există tentative din partea Rusiei de a influența alagerile prezidențiale, care vor avea loc în această toamnă în Republica Moldova.
19:20
Nouă procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție și-au dat demisia după ce a fost inițiată evaluarea externă.
18:40
Guvernul Statelor Unite ale Americii, împreună cu guvernele Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au avertizat astăzi despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova, arată un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.
18:40
Consiliul Uniunii Europene a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale țării.
18:20
Participarea unor deputați din Parlamentul R. Moldova la recepția organizată ieri de Ambasada Rusă, cu ocazia zilei naționale a acestui stat, se asociază cu acțiunile agresive și ilegale ale Rusiei, a comentat analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău.
18:15
Deputații afiliați fugarului Ilan Șor nu vor putea participa la următoarele cinci ședințe ale Parlamentului. Ei au fost sancționați după ce au blocat tribuna și au împiedicat desfășurarea ședinței de astăzi a Legislativului, transmite Radio Chișinău.
18:05
„În contextul informației expuse în sursele mass-media, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, informează că orice acțiuni săvârșite contra intereselor Republicii Moldova, în dauna suveranității, inviolabilității teritoriale și securității de stat sunt investigate minuțios și complex de către procurori, prin aplicarea unor metode tactice orientate spre cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei și pentru stabilirea adevărului”, precizează un comunicat al Procuraturii Generale.
17:50
Deputații afiliați fugarului Ilan Șor nu vor putea participa la următoarele cinci ședințe ale Parlamentului. Ei au fost sancționați după ce au blocat tribuna și au împiedicat desfășurarea ședinței de astăzi a Legislativului, transmite Radio Chișinău.
Ieri
17:25
La ședința din 13 iunie a Comisiei Unificate de Control care s-a desfășurat în orașul Bender a fost audiat raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate, transmite un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.
17:10
Joi, 13 iunie 2024, de slăvitul Praznic al Înălțării Domnului Hristos, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurați de un ales sobor de preoți, diaconi și numeroși credincioși de pe ambele maluri ale Prutului, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica mănăstirii Eroilor din satul Stoianovca, Protopopiatul Cantemirului și Tigheciului, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.