Biserică ortodoxă Chora din Istanbul a fost redeschisă și transformată în moschee

Moldova1, 10 mai 2024 19:00

Fosta biserică ortodoxă Chora din Istanbul a fost redeschisă și transformată în moschee. Timp de șapte decenii, mănăstirea bizantină a fost muzeu și este protejată de UNESCO. Ministerul Afacerilor Externe al Greciei a condamnat gestul autorităților turce, deși o parte a fost conservată ca muzeu.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 30 minute
08:00
„Să nu lăsăm corupția din justiție să ne fure obiectivul național - integrarea europeană”, avertizează expertul în politici publice și relații internaționale, Andrei Curăraru, și constată că Guvernul a realizat recomandările pe care le-a înaintat Uniunea Europeană, în timp ce sistemul de justiție, care se opune reformei, are două restanțe: numirea procurorului general, dar și a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Expertul a precizat, în emisiunea ÎN CONTEXT, că prin tergiversare putem rata președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene, după care urmează cea maghiară, care consideră că „noile state nu sunt pregătite pentru a deveni state membre”.
Acum o oră
07:00
Speakerul Igor Grosu pleacă la București, unde va participa la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor. Șeful Legislativului de la Chișinău împreună cu președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, vor susține un discurs referitor la integrarea europeană a țării noastre și Ucrainei în actualul context european.
Acum 12 ore
23:00
Președinția Congresului Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCCE), care are loc la Chișinău, a fost obținută în urma unui efort enorm la care s-a lucrat mai bine de cinci ani, iar faptul că s-a reușit această performanță e un semn de recunoaștere a faptului că în Republica Moldova există justiție constituțională, precizează fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase.
22:40
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ar putea renunța la controalele fitosanitare pentru cerealele, rapița și semințele de floarea-soarelui din Ucraina care tranzitează Republica Moldova până la sfârșitul anului 2024. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament.
22:10
Temuri Kețbaia, selecționerul reprezentativei de fotbal a Ciprului, a anunțat lotul de jucători pentru partidele amicale cu Republica Moldova și San Marino. Meciul de la Chișinău va fi transmis în direct și în exclusivitate de postul național de televiziune Moldova 1.
21:20
Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat miercuri după-amiază oficial desfășurarea alegerilor legislative în data de 4 iulie, un scrutin riscant pentru conservatorii săi, care riscă astfel să piardă guvernarea, după ce au fost 14 ani la putere, transmit agențiile internaționale de presă.
20:50
The Deputy Secretary General of NATO, Mircea Geoană, said in an interview to the German daily "Tagesspiegel" that Ukraine urgently needs air defense and he emphasized that NATO has no intention of intervening in this conflict and is trying to avoid an escalation, writes digi24.ro.
20:50
Scuarul central din Orhei s-a transformat, astăzi, într-un paradis al cărții, muzicii și dansului. În spațiul din preajma istoricului monument al domnitorului Vasile Lupu a început primul festival de carte, organizat în cadrul proiectului „Eu4 Culture”, finanțat de Uniunea Europeană.
20:50
Un minor de 10 ani și un bărbat de 50 de ani au fost transportați la spital în urma unui grav accident. Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție din municipiul Chișinău, accidentul a avut loc în dimineața zilei de 22 mai, la intersecția străzii Liviu Deleanu și șoseaua Balcani din sectorul Buiucani.
20:30
Ploi abundente și vânt puternic în Serbia. O femeie a decedat, după ce un copac a căzut peste mașina în care se afla. O parte din orașul Sombor a rămas fără curent, după ce la o stație electrică a izbucnit un incendiu. Precipitațiile puternice au provocat daune și croaților, care au rămas cu acoperișurile caselor deteriorate și fără electricitate. Iar în statul american Iowa mai multe persoane au decedat, iar zeci au fost rănite în urma unei tornade devastatoare.
19:40
Avem nevoie de o Europă mare, puternică, care poate vorbi pe o singură voce, iar europenii își pot spune cuvântul în acest sens prin participarea la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, a declarat jurnalista Deutsche Welle, Sabina Fati, într-un interviu cu jurnalista Moldova 1, Lucia Vieru.
19:10
Un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor a fost pus sub învinuire în cauza penală privind gestionarea frauduloasă a construcției drumului Leova-Bumbăta. Funcționarul este învinuit de abuz în serviciu. Potrivit șefului adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, acuzatorii continuă investigațiile în privința altor suspecți. În cadrul urmării penale s-a constatat că în timpul construcției acestui drum de acces, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 250 de milioane de lei.
18:50
Centrul Dossier a publicat o investigație despre noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov. Jurnaliștii au obținut acces la arhiva de e-mailuri a oficialului și au discutat cu surse apropiate acestuia. Arhiva conține atât corespondența de serviciu, cât și cea personală. În ea se regăsește inclusiv propria constituție a lui Belousov, care cuprinde rugăciuni, principii de viață și cele zece porunci biblice. Moldova 1 a discutat cu unul dintre autorii investigației, Ilya Rojdestvenski.
Acum 24 ore
18:10
„Trebuie să luptăm mai eficient împotriva corupției în toate sectoarele, inclusiv în sistemul de justiție”, a declarat președinta Maia Sandu, la Congresul Conferinței Curților Constituționale Europene, care are loc în perioada 22-23 mai, la Chișinău. Potrivit șefei statului, corupția este folosită de regimurile autoritare pentru a submina alte state prin dezinformare, știri false și polarizare socială.
18:00
Un nou sondaj al companiei IMAS prezentat azi confirmă că Maia Sandu, Igor Dodon și Ion Ceban sunt favoriții cursei prezidențiale. Dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri prezidențiale pentru Maia Sandu ar putea obține în primul tur 35,2 %, fiind urmată la mare distanță de Igor Dodon cu 16,2 la sută și Ion Ceban cu 5,9 %. Datele se apropie de cele din alte sondaje recente, numai că IMAS este prima companie sociologică care estimează că Maia Sandu ar putea să nu obțină un nou mandat, dacă se va duela în turul 2 cu Igor Dodon. Datele sunt puse la îndoială de unii analiști politici, alții însă le văd ca pe un semnal pentru actuala președintă și echipa sa.
17:50
Evoluțiile din sectorul justiției, îndeplinirea celor trei recomandări ale Comisiei Europene și votul prin corespondență au fost subiectele discutate de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi cu președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy-Malaurie, și cu președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary.
17:30
În premieră, a fost creat Serviciul de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală pentru persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, în condiții de staționar. Acesta va fi funcțional de la 1 iunie, anunță Ministerul Sănătății.
17:10
Eforturile susținute de Republica Moldova pentru a asigura securitatea energetică și importanța adoptării strategiilor și soluțiilor inovatoare pentru a face față provocărilor actuale și viitoare din sectorul energetic au fost subliniate de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la „Power Summit 2024”, care se desfășoară la Atena.
15:50
Principesa Margareta, aflată într-o vizită în Luxembrug, a vorbit despre integrarea europeană a R. Moldova și trupele ilegale rusești staționate în regiunea transnistreană. Discursul a fost rostit la Institutul Pierre Werner, unde Majestatea Sa a reiterat importanța sprijinului european pentru țara noastră De asemenea, s-a referit la situația critică și precară din Reăublica Moldova, țară afectată de tehnicile de destabilizare ale Rusiei
14:40
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu acordat cotidianului german „Tagesspiegel” că Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană și a subliniat că NATO nu are nicio intenție să intervină în acest conflict și încearcă să evite o escaladare, scrie digi24.ro.
14:00
Agenții de patrulare au sancționat ieri peste 800 de conducători auto care au depășit limita de viteză pe drumurile din țară, anunță Poliția Republicii Moldova.
13:20
Deschiderea oficială a negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană depinde de cât de repede țara noastră își va îndeplini temele pentru acasă. Negociatorul șef al Republicii Moldova privind procesul de aderare, Cristina Gherasimov, a declarat de la Bruxelles că există deschidere deplină din partea țărilor europene pentru a acționa în mod accelerat în deschiderea negocierilor, iar guvernarea de la Chișinău face tot posibilul să îndeplinească cele două măsuri rămase restante. Este vorba despre numirea unui procuror general, dar și evaluarea vetting privind numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție.
13:00
Norvegia va recunoaște un stat palestinian independent în speranța că acest lucru va contribui la instaurarea păcii cu Israelul, a declarat miercuri premierul Jonas Gahr Stoere. Irlanda și Spania au anunțat, de asemenea, recunoașterea unui stat palestinian, relatează Reuters și AFP.
13:00
Invitat de lux pentru noua campioană a Republicii Moldova, Petrocub Hîncești. Șefa statului, Maia Sandu, a schimbat biroul pe terenul de fotbal și a felicitat "leii" din Hîncești pentru performanța impresionantă, iar la final președinta țării s-a ales și cu un cadou din partea fotbaliștilor.
12:00
Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană, semnat ieri la Bruxelles, va ajuta Republica Moldova să-și consolideze capacitatea de apărare, să-și sporească securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice, a declarat premierul Dorin Recean într-un interviu pentru Moldova 1. Șeful executivului a subliniat că Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.
11:40
Luptătorii moldoveni au cucerit primele medalii la Campionatele Europene „sub 23 de ani”, care se desfășoară în capitala Azerbaidjanului, orașul Baku. Vitalie Eriomenco a obținut „argintul”, iar Alexandrin Guțu - „bronzul” la luptele greco-romane.
11:30
Europarlamentarele sunt importante pentru că Parlamentul European este o structură supranațională aleasă prin vot direct, numește Comisia Europeană, care e un fel de Guvern al Uniunii, votează bugetul Uniunii și supraveghează modul în care sunt cheltuiți banii europeni. Continuăm seria interviurilor privind alegerile europene. Jurnalista Moldova 1, Lucia Vieru, a discutat cu jurnalista Deutsche Welle (DW), Sabina Fati.
11:30
Aproximativ o sută de turiști au fost evacuați din Noua Caledonie, un arhipelag francez din Pacific scufundat de o săptămână într-o criză politică și de securitate, a anunțat miercuri reprezentantul Franței la fața locului, notează AFP, potrivit Agerpres.
11:10
Mai multe locuri de muncă și investiții în servicii sociale. Asta își propun autoritățile de la Chișinău să implementeze în următorul an, după semnarea, în premieră, a unui acord între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Datorită acestui document, țara noastră va beneficia de mai multe resurse financiare pentru implementarea reformelor. Într-un interviu pentru Moldova 1, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat că necesitățile Republicii sunt foarte mari, iar accesul la fondurile europene vor îmbunătăți situația în domeniul muncii și serviciilor sociale.
11:00
Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a granițelor apelor teritoriale rusești din Marea Baltică, potrivit unui proiect de lege făcut public de Guvernul de la Moscova.
11:00
În fiecare an, la 22 mai este marcată Ziua internațională a diversității biologice, cu scopul de a crește gradul de înțelegere și de conștientizare a problemelor legate de acest domeniu. Expertul de mediu, Ruslan Nercaș, a declarat în cadrul emisiunii Bună Dimineața că în Republica Moldova situația este stabilă și că mai multe ONEG-uri din țara noastră se implică activ în proiecte de plantare și conservare a biodiversității.
10:20
Zeci de mii de iranieni au început să se adune miercuri la primele ore ale dimineții în centrul Teheranului pentru a-i aduce un ultim omagiu președintelui iranian Ebrahim Raisi, a anunțat televiziunea de stat a Iranului, informează AFP, citată de Agerpres.
10:00
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, va întreprinde, în perioada 23-24 mai, o vizită oficială la București.
09:40
Dronele rusești au lovit miercuri dimineața devreme obiective energetice și au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor zone din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.
09:10
O mașină a fost cuprinsă de flăcări pe strada Petricani din capitală. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), incendiul a avut loc în seara zilei de marți, 21 mai. La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.
08:20
Statele membre ale Uniunii Europene și-au dat marți acordul final asupra primei legi majore din lume pentru reglementarea inteligenței artificiale, în timp ce instituțiile din întreaga lume se întrec pentru a introduce restricții pentru tehnologie, transmite CNBC, citată de news.ro.
07:40
O tornadă puternică a distrus marți un mic oraș din Iowa, provocând decese și lăsând o mulțime de răniți, au anunțat autoritățile, scrie Reuters.
Ieri
07:10
Meteorologii anunță vreme frumoasă, fără precipitații pentru ziua de miercuri, 22 mai. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), temperatura maximă va oscila între 23 și 28 de grade Celsius, iar temperatura minimă a aerului va varia între 9 și 14 grade Celsius.
00:00
Belgia deține președinția rotativă a Uniunii Europene (UE) și ar fi oportun ca Republica Moldova să reușească deschiderea negocierilor până la 1 iulie, când Ungaria va prelua președinția UE, iar situația va fi incertă pentru șase luni, a explicat expertul în securitatea UE, Laurențiu Pleșca, în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT. Analistul politic a precizat că Belgia avansează la capitolul aderarea Ucrainei și Republicii Moldova, respectiv, șansele sunt mai mari pentru lansarea acestui proces până la 31 iunie.
21 mai 2024
22:50
Un alpinist român a murit luni dimineață în tabăra III de pe Everest, la 7470 metri altitudine, au confirmat oficialii, citați de Everest Chronicle.
22:40
Un alpinist român a murit luni dimineață în tabăra III de pe Everest, la 7470 metri altitudine, au confirmat oficialii, citați de Everest Chronicle.
22:00
„Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană este încă o mărturie a faptului că Republica Moldova avansează rapid pe calea integrării europene și că Uniunea Europeană vede în Republica Moldova un partener de încredere. În același timp, vom consolida capacitatea de apărare și de securitate în regiune”, a declarat șeful Executivului, Dorin Recean, într-un interviu oferit pentru Moldova 1, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.
21:50
Autoritățile israeliene au oprit o transmisiune în direct a Associated Press (AP) și au confiscat echipamentele de filmare, acuzând organizația că încalcă legile, deoarece furnizează materiale postului de știri Al Jazeera, scrie sky news.
21:30
În ajunul evaluării integrității financiare și etice, procurorii anticorupție par să își fi schimbat opinia cu privire la Vetting. Cel puțin asta susține șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi. Adjunctul Veronicăi Dragalin a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, dacă în toamna anului 2023 mai mulți procurori din cadrul PA spuneau că vor pleca din sistem din cauza evaluării externe, atunci în ultimul timp aceștia spun că sunt gata să treacă testul Comisiei Vetting.
21:00
Armata rusă a anunțat marți că a început în apropiere de Ucraina exerciții militare privind utilizarea armelor nucleare tactice, exerciții ordonate la începutul lunii mai de președintele Vladimir Putin, dând asigurări că este vorba despre un răspuns la „amenințările” occidentale, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.
20:40
Prin fuziunea Universității Tehnice a Moldovei (UTM) cu Universitatea de Stat din Moldova (USM), folosirea în comun a resurselor și infrastructurii pentru crearea unei universități naționale, ne propunem ca instituțiile să fie reziliente la diverse provocări și vizibile pe plan internațional, a declarat, pentru Moldova 1, rectorul UTM, Viorel Bostan.
20:10
Un tânăr în vârstă de 25 de ani s-a înecat în lacul din Parcul „Valea Morilor” din capitală. Tragedia a avut loc în această seară.
19:50
Accesul neautorizat în instituțiile de învățământ și ultragierea personalului didactic ar putea fi sancționate, în Republica Moldova. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că va propune Parlamentului completarea Codului Contravențional cu două articole noi, care să prevadă acest lucru. Reacția vine după ce directoarea unei școli din raionul Drochia, care se presupune că ar fi fost hărțuită, a fost găsită strangulată în sala de sport a instituției educaționale pe care o conducea. Federația Sindicală a Educației și Științei susține, la rândul său, că statul ar trebui să asigure cadrele didactice nu doar cu protecție juridică, dar și cu ore de consiliere individuală și de terapie.
19:20
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis, astăzi, să expedieze Comisiei de evaluare a procurorilor lista subiecților ce urmează să fie evaluați din cadrul Procuraturii Anticorupție. Aceasta a fost întocmită de Procuratura Generală și nu a fost făcută publică deocamdată.
19:20
Proprietarii terenurilor agricole amplasate după șoseaua Râbnița - Tiraspol vor primi compensații din partea Guvernului în valoare totală de două milioane de lei. Asta după ce administrația separatistă din regiunea transnistreană a impus fermierilor moldoveni taxe ilegale pentru accesul la propriile terenuri. Din cauza acestor piedici, fermierii au început mai târziu sezonul agricol și, respectiv, au suportat pierderi.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.