Ce este spirometria și de ce se face

SanoTeca, 7 mai 2024 12:10

Spirometria este cel mai frecvent tip de test al funcției pulmonare sau de testare a respirației. Acest test măsoară cantitatea de aer pe care o puteți inspira și expira din plămâni, precum și cât de ușor și de repede puteți sufla aerul din plămâni. Medicul vă poate recomanda o spirometrie dacă aveți respirație șuierătoare, dificultăți de respirație sau tuse. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea unor probleme precum astmul și bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) sau poate fi efectuată pentru a verifica funcția pulmonară înainte de o intervenție chirurgicală. De asemenea, este posibil să vi se facă spirometrie dacă sunteți tratat pentru o boală pulmonară cronică, astm sau fibroză pulmonară, pentru a determina dacă boala dumneavoastră se ameliorează sau se agravează și dacă medicamentele sau inhalatoarele funcționează corect. Spirometria poate fi efectuată în cabinetul medicului sau într-un laborator special de testare a funcției pulmonare. În ziua testului  Este posibil să vi se ceară să nu folosiți anumite inhalatoare sau medicamente. Purtați haine largi și evitați mesele copioase înainte de testare. Aceste teste nu sunt dureroase. Ele sunt efectuate de un tehnician al funcției pulmonare. Testele sunt repetate de mai multe ori pentru a se asigura că rezultatele sunt corecte. Când efectuați testul, țineți cont de următoarele: Trebuie să vă luați medicamentele zilnice înainte de testare, cu excepția cazului în care vi se spune altfel. Nu fumați timp de cel puțin șase ore înainte de testare. Dacă luați un inhalator cu durată scurtă de acțiune care se folosește doar la nevoie, nu-l utilizați cu șase până la opt ore înainte de testare, dacă este posibil. Medicul dumneavoastră vă poate da alte instrucțiuni privind medicamentele. În timpul testului Veți sta așezat în poziție verticală. O clemă va fi plasată pe nas și vi se va da o piesă bucală din plastic conectată la aparatul de spirometrie. Vă veți așeza buzele strâns în jurul piesei bucale și vi se va cere să inspirați cât mai mult și cât mai adânc posibil și apoi să expirați cât mai tare și mai repede posibil. Acest efort maxim este foarte important, iar testarea va fi repetată de cel puțin trei ori pentru a obține cele mai bune rezultate. Tehnicianul vă poate administra un medicament pentru a vă ajuta să vă deschideți căile respiratorii și apoi să repetați testul pentru a vedea dacă respirația dumneavoastră se îmbunătățește cu ajutorul medicamentului. Testarea durează între 30 și 45 de minute. Înțelegerea rezultatelor și ce se întâmplă în continuare Spirometria îi va oferi medicului dumneavoastră informații despre motivul pentru care este posibil să aveți tuse, dificultăți de respirație sau respirație zgomotoasă și vă va ajuta să diagnosticați anumite probleme pulmonare. După test, vă puteți întoarce la activitățile zilnice normale. Valorile normale sunt calculate în funcție de vârstă, înălțime și sex. Dacă o valoare este anormală, este posibil să fie prezentă o problemă pulmonară. Uneori, un pacient cu plămâni normali poate avea o valoare a testului de respirație care este anormală. Medicul vă va explica ce înseamnă rezultatele testului. În funcție de rezultatele testului, doctorul vă poate prescrie inhalatoare sau medicamente pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți funcția pulmonară. Testul poate fi repetat la vizitele viitoare pentru a vă monitoriza funcția pulmonară. Care sunt riscurile și când nu ar trebui făcut testul de spirometrie? În timpul testului, respirația rapidă și puternică vă poate face să vă simțiți obosit, să tușiți, să vă simțiți amețit sau să aveți o strângere sau durere în piept. Trebuie să anunțați tehnicianul dacă aveți orice disconfort. Ar trebui să anunțați medicul dacă ați avut un atac de cord în ultima lună. De asemenea, ar trebui să îi spuneți medicului dumneavoastră dacă ați suferit recent o intervenție chirurgicală la ochi, la nivelul toracelui sau al abdomenului, dacă ați avut un plămân colapsat sau dacă aveți tuberculoză. Dacă ați avut oricare dintre acestea, medicul vă va recomanda să faceți testul de spirometrie atunci când vă veți recupera.     Cuvinte cheie:  spirometrie asm afectiuni pulmonare test Sursa foto:  www.drindububnapulmonologist.com Sursa:  www.lung.org

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de SanoTeca

Acum 8 ore
16:00
Fructele goji sunt consumate de mult timp pentru conținutul lor ridicat de nutrienți și pentru beneficiile medicinale raportate. Fructele Goji aparțin familiei Solanaceae, care include cartofii, roșiile și vinetele. Aceste fructe sunt bogate în substanțe nutritive și conțin niveluri ridicate de mulți antioxidanți, în special betacaroten și zeaxantină. Ele sunt consumate de obicei uscate și pot fi adăugate în smoothie-uri, cereale sau produse de patiserie. Beneficiile fructelor goji: reduc riscul de îmbolnăvire cresc imunitatea susțin sănătatea ochilor diminuează concentrația de lipide din sânge promovează fertilitatea echilibrează nivelul de zahăr din sânge ajută la sindromul metabolic Profilul nutrițional al fructelor goji: 100 g de fructe de goji conțin: 306kcal/1289kj 49g de carbohidrați 13g de fibre 13g de protein 25mg vitamina C 1100mg potasiu 5mg fier Fructele goji sunt considerate una dintre cele mai bogate surse naturale de antioxidanți, vitamina C, flavonoide și carotenoide, în special zeaxantină, quercetină și rutină. Care sunt principalele eneficia pentru sănătate ale fructelor de goji? Pot reduce riscul de îmbolnăvire Fructele goji sunt pline de antioxidanți. Antioxidanții oferă numeroase beneficii de protecție a sănătății, cum ar fi prevenirea deteriorării radicalilor liberi, ceea ce poate reduce riscul de îmbolnăvire. Antioxidantul specific din fructele de goji se numește zeaxantină, care conferă fructelor de goji culoarea lor roșie strălucitoare.  Susțin sistemul imunitar și protejează împotriva răcelii și gripei Acest lucru se datorează conținutului ridicat de zeaxantină.  Susțin sănătatea ochilor Zeaxantina a primit multă atenție datorită efectelor sale benefice pentru vedere, în special reducerea riscului de retinopatie și degenerescență maculară legată de vârstă. Antioxidanții din fructele goji filtrează lumina albastră dăunătoare și protejează ochii în timpul îmbătrânirii. Chiar și o porție mică de fructe goji s-a dovedit a fi de ajutor. Diminuează concentrația de lipide din sânge S-a demonstrat că un consum pe termen lung de fructe goji scade colesterolul LDL și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Un studiu a arătat că polizaharidele din fructele goji pot regla tensiunea arterială și reduce nivelul colesterolului rău, protejând astfel inima.  Promovează fertilitatea Fructele  goji sunt folosite în medicina chineză pentru a susține fertilitatea și ratele de succes la FIV. Studiile arată că acestea pot crește numărul și rezistența spermatozoizilor, apetitul sexual și funcția hormonală reproductivă.  Echilibrează nivelul de zahăr din sânge Fructele Goji pot fi utile în echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Cercetările arată că fructele goji echilibrează nivelul de insulină și glucoză din sânge și ar putea fi o parte utilă a dietei pentru cei cu diabet.  Ajută la sindromul metabolic Rezultatele sugerează că adăugarea de fructe goji în dietă este un supliment alimentar eficient pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la persoanele cu sindrom metabolic. Cum se consumă fructele goji Fructele goji uscate pot fi consumate crude sau gătite pentru a obține beneficiile pentru sănătate. Acestea sunt ușor de încorporat în rețete prin simpla lor înlocuire cu alte tipuri de fructe uscate sau fructe de pădure proaspete. O mână de boabe de goji poate fi adăugată într-un pahar de apă caldă sau rece și lăsată să se rehidrateze timp de cinci până la zece minute. Înmuierea fructelor de pădure uscate în acest fel le face să fie plinuțe și suculente. Ceaiul poate fi băut, iar boabele hidratate pot fi consumate. Sunt fructele goji sigure pentru toată lumea? Deși fructele goji sunt bogate în nutrienți și oferă multe beneficii pentru sănătate, există anumite situații în care este recomandat să evitați consumul lor: Persoane care iau medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, antidepresivele și medicamentele pentru tensiunea arterială, pot interacționa cu compușii din fructele goji. Este important să consultați medicul dumneavoastră înainte de a consuma goji dacă luați medicamente. Persoane cu alergii: Este posibil ca unii oameni să fie alergici la fructele goji sau la componentele lor. Simptomele unei alergii pot include erupții cutanate, mâncărime, umflarea feței sau a gâtului și dificultăți de respirație. Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome după ce ați consumat goji, solicitați imediat asistență medicală.  Persoane cu afecțiuni medicale preexistente: Persoanele cu anumite afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi boli de rinichi, boli de ficat sau tulburări de sânge, ar trebui să consulte medicul lor înainte de a consuma goji. Fructele goji pot interacționa cu anumite medicamente și pot agrava anumite afecțiuni medicale. Femei însărcinate sau care alăptează: Nu există suficiente dovezi științifice pentru a stabili dacă fructele goji sunt sigure pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Deși nu au fost raportate efecte adverse, este recomandat să evitați precauția și să le evitați în această perioadă. Consumul excesiv: Consumul excesiv de goji poate duce la anumite efecte secundare, cum ar fi diaree, greață, vărsături și dureri de stomac. Este recomandat să respectați doza recomandată de 15-20 de grame pe zi. Recomandări: Este important să consumați goji cu moderație și să fiți atenți la corpul dumneavoastră pentru a identifica eventualele reacții adverse. Consultați medicul dumneavoastră înainte de a consuma goji, mai ales dacă luați medicamente sau aveți afecțiuni medicale preexistente. Asigurați-vă că achiziționați goji de la o sursă de încredere pentru a vă asigura că sunt de calitate bună și nu sunt contaminate.   Cuvinte cheie:  fructele goji beneficii contraindicații Sursa foto:  pinterest.com Sursa:  www.bbcgoodfood.com
Mai mult de 2 zile în urmă
11:50
Femeile care au consumat 30-38 de grame de avocado au avut șanse semnificativ mai mici de diabet decât cele care nu au consumat avocado. Experții spun că combinația de fibre și grăsimi nesaturate găsite în avocado joacă un rol în reducerea riscului de diabet. Un studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics a investigat relația dintre consumul de avocado și diabet la adulți. Acest studiu a analizat un eșantion mare de peste 28.000 de adulți de vârste diferite, incluși în Sondajul național mexican privind sănătatea și nutriția. Cercetătorii au constatat că, în comparație cu cei care nu consumau avocado, femeile consumatoare de avocado au prezentat un risc mai mic de diabet. Femeile care au consumat avocado (30-38 grame/zi) au avut șanse semnificativ mai mici de diabet, chiar și după ajustarea pentru diverși factori, cum ar fi vârsta, nivelul de educație, greutatea corporală, activitatea fizică și altele. Cu toate acestea, în timp ce studiul a evidențiat un risc mai mic de diabet pentru femeile care au mâncat avocado, la bărbați nu a fost observată nicio asociere semnificativă. Avocado și riscul de diabet. Care este legătura? Dieteticianul autorizat și doctor în sănătate publică Wendy Bazilian, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că acest studiu are implicații importante pentru populația inclusă în el. „Având în vedere ceea ce știm despre profilul nutrițional al avocado - au grăsimi nesaturate bune, o sursă bună de fibre și o multitudine de vitamine, minerale și fitonutrienți, nu sunt surprinsă să văd aceste rezultate care sugerează că consumul de avocado poate juca un rol în reducerea riscului de diabet”, a spus ea. Când vine vorba de mecanismele exacte în joc, Bazilian a spus că avocado oferă o „triadă perfectă” pentru reducerea riscului de diabet. În primul rând, sunt bogate în fibre „Consumul de alimente cu fibre ajută la gestionarea zahărului din sânge și la sațietate”, a explicat Bazilian. „Pe măsură ce fibrele își croiesc drum prin sistemul digestiv, încetinesc digestia, ceea ce face două lucruri: ne face să ne simțim sătui mai mult timp și, de asemenea, previne creșterile rapide ale glicemiei după ce mâncăm o masă.” În al doilea rând, avocado este bogat în grăsimi nesaturate „La fel ca fibrele, grăsimile încetinesc digestia, ceea ce poate ajuta la promovarea gestionării glicemiei și a sațietății”, a precizat Bazilian. Un alt aspect important al duo-ului de grăsimi nesaturate și fibre este că ambii acești nutrienți susțin sănătatea inimii. „Diabetul și bolile de inimă sunt strâns legate, deoarece factorii lor de risc sunt similari”, a explicat Bazilian. „Avocado este un aliment sănătos pentru inimă, iar grăsimile nesaturate și fibrele găsite în avocado pot ajuta la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol LDL, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă.” Potrivit lui Bazilian, „ceea ce este bun pentru inimă este bun și pentru riscul de diabet, pentru glicemia și pentru funcția și controlul metabolic”. În cele din urmă, ați putea fi surprinși să aflați că avocado este de fapt un fruct. „Un model de alimentație sănătoasă care este predominant vegetală, inclusiv fructe și legume, este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2 și cu factorii de risc CVD aferenți”, a subliniat Bazilian. „De asemenea, este important să recunoaștem că, spre deosebire de majoritatea celorlalte fructe, avocado nu conține zaharuri naturale și nu afectează răspunsul glicemic”, a adăugat ea. De ce avocado poate ajuta la scăderea riscului de diabet la femei și nu la bărbați Interesant este că, deși studiul a constatat că consumul de avocado pare să reducă riscul de diabet în cazul femeilor, la bărbați nu au fost evidențiate observații semnificative. De ce s-ar putea întâmpla acest lucru? „Cercetătorii subliniază faptul că diferența dintre constatările la bărbați și femei poate fi atribuită factorilor diferiți de stil de viață dintre bărbați și femei”, a precizat Bazilian. „Mai exact, mai mulți bărbați din studiu au avut tendința de a fi fumători (~38%) în comparație cu femeile (~12%), iar fumatul poate crește riscul de a dezvolta diabet”. Nutriționistul dietetician înregistrat Kristen White a fost de acord că factorii diferiți ai stilului de viață ar putea fi în joc. În plus, ea a spus că este posibil ca diferențele hormonale dintre bărbați și femei să contribuie la variațiile în modul în care avocado afectează sănătatea metabolică. În timp ce această descoperire particulară este intrigantă - poate chiar derutantă - Bazilian a spus că este important să ne amintim că, uneori, nu putem explica întotdeauna rezultatele pe care le vedem în cercetarea în domeniul nutriției. „Acesta este motivul pentru care este important atât să facem cercetări în continuare, cât și să analizăm ceea ce au arătat alte studii”, a spus ea.     Cuvinte cheie:  avocado diabet reduce riscul Sursa foto:  pexels.com Sursa:  www.healthline.com
8 mai 2024
15:50
Se apropie sezonul căpșunilor și este important să știți că aceste fructe delicioase nu sunt doar o plăcere culinară, ci și o sursă bogată de nutrienți esențiali și antioxidanți care aduc numeroase beneficii pentru sănătatea dumneavoastră. Iată 6 motive principale pentru care ar trebui să le integrați în dieta dumneavoastră: Bogate în antioxidanți Căpșunile sunt pline de antioxidanți. Antioxidanții sunt molecule prezente în organism și care se găsesc în alimentele pe bază de plante care contracarează stresul oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci când există mai mulți radicali liberi în organism, dar mai puțini antioxidanți disponibili pentru a-i elimina. Prin reducerea stresului oxidativ și a deteriorării țesuturilor, antioxidanții ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice în timp. Căpșunile conțin mai mulți antioxidanți, inclusiv antociani (care dau fructelor de pădure culoarea lor vibrantă) și vitamina C. Sprijină sistemul imunitar O singură ceașcă de căpșuni asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic care susține celulele sistemului imunitar. Cercetările sugerează că vitamina C favorizează proliferarea atât a celulelor T, cât și a celulelor B.4 Celulele T și B sunt celule albe din sânge care ajută la combaterea invadatorilor care cauzează boli, inclusiv viruși, bacterii și chiar cancere. Consumul de alimente bogate în vitamina C a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de afecțiuni comune, cum ar fi cataracta și bolile cardiovasculare.  Susține sănătatea inimii Antioxidanții care se găsesc în căpșuni susțin și sănătatea inimii. Un studiu epidemiologic de amploare a raportat o relație inversă între consumul de antociani și riscul de atac de cord în rândul femeilor tinere și de vârstă mijlocie. Cercetătorii au descoperit că femeile care au consumat mai mult de trei porții de fructe de pădure săptămânal au avut un risc semnificativ mai mic de atac de cord în comparație cu femeile care au consumat aceste fructe mai rar. Este demn de remarcat faptul că studiile observaționale nu pot stabili o cauzalitate, iar femeile care consumă cantități mai mari de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi căpșunile, ar putea fi, de asemenea, mai susceptibile de a avea un stil de viață general mai sănătos care să le reducă riscul de atac de cord. Potențial anti-cancer Conținutul ridicat de antioxidanți al căpșunilor poate contribui la reducerea riscului de cancer. Deși mecanismele exacte rămân neclare, cercetătorii sugerează că antioxidanții naturali ai fructelor pot minimiza inflamația provocată de cancer și inhiba răspândirea celulelor canceroase în organism.  Bogate în acid folic Căpșunile sunt o sursă bună de folat, cunoscut și sub numele de vitamina B9. Folatul este necesar pentru reacții cheie, inclusiv sinteza ADN-ului și descompunerea aminoacizilor, blocurile de construcție ale proteinelor.9 Vitamina B este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a tubului neural în timpul sarcinii timpurii, motiv pentru care este unul dintre cei mai importanți nutrienți din vitaminele prenatale. Vitamina B9 naturală care se găsește în alimente se numește folat, în timp ce vitamina B9 sintetică, sau artificială (care este tipul găsit în suplimente) se numește acid folic. O singură ceașcă de căpșuni asigură aproape 10% din necesarul zilnic de folat. Conținut scăzut de zahăr Căpșunile sunt relativ mai sărace în fructoză, zahăr natural, în comparație cu alte fructe. De exemplu, în timp ce o ceașcă de struguri poate conține 23 de grame (g) de zahăr natural, o ceașcă de căpșuni oferă aproximativ 7 g de zahăr natural. Nu există niciun motiv pentru a defăima zaharurile naturale care se găsesc în fructe, dar dacă doriți să reduceți aportul de zahăr din cauza unei afecțiuni medicale, cum ar fi rezistența la insulină, boala ficatului gras non-alcoolic sau diabetul de tip 2, alegerea unor fructe cu un conținut mai scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure, poate fi utilă. Riscurile consumului de căpșuni În general, riscurile consumului de căpșuni sunt foarte mici, ele sunt, în general, bine tolerate și sigure pentru consum. Iată însă câțiva factori de care trebuie să țineți cont: Alergii: La fel ca majoritatea fructelor, căpșunile pot provoca reacții alergice la unele persoane. Simptomele pot varia de la ușoare (mâncărime în gură, urticarie) la severe (dificultăți respiratorii). Pesticide: Căpșunile se află adesea pe lista fructelor cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Dacă vă îngrijorează acest lucru, puteți cumpăra căpșuni organice sau să le spălați bine înainte de consum. Probleme digestive: Consumul unei cantități mari de căpșuni poate provoca diaree sau disconfort gastric la persoanele sensibile. Acest lucru se datorează cantității mari de fibre pe care o conțin. Interacțiuni medicamentoase: Căpșunile pot interactiona cu medicamente anticoagulante (subțierea sângelui), crescând riscul de sângerare. Dacă luați astfel de medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de căpșuni.   Cuvinte cheie:  capsuni beneficii Sursa foto:  pexels.com Sursa:  www.health.com
7 mai 2024
12:10
Spirometria este cel mai frecvent tip de test al funcției pulmonare sau de testare a respirației. Acest test măsoară cantitatea de aer pe care o puteți inspira și expira din plămâni, precum și cât de ușor și de repede puteți sufla aerul din plămâni. Medicul vă poate recomanda o spirometrie dacă aveți respirație șuierătoare, dificultăți de respirație sau tuse. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea unor probleme precum astmul și bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) sau poate fi efectuată pentru a verifica funcția pulmonară înainte de o intervenție chirurgicală. De asemenea, este posibil să vi se facă spirometrie dacă sunteți tratat pentru o boală pulmonară cronică, astm sau fibroză pulmonară, pentru a determina dacă boala dumneavoastră se ameliorează sau se agravează și dacă medicamentele sau inhalatoarele funcționează corect. Spirometria poate fi efectuată în cabinetul medicului sau într-un laborator special de testare a funcției pulmonare. În ziua testului  Este posibil să vi se ceară să nu folosiți anumite inhalatoare sau medicamente. Purtați haine largi și evitați mesele copioase înainte de testare. Aceste teste nu sunt dureroase. Ele sunt efectuate de un tehnician al funcției pulmonare. Testele sunt repetate de mai multe ori pentru a se asigura că rezultatele sunt corecte. Când efectuați testul, țineți cont de următoarele: Trebuie să vă luați medicamentele zilnice înainte de testare, cu excepția cazului în care vi se spune altfel. Nu fumați timp de cel puțin șase ore înainte de testare. Dacă luați un inhalator cu durată scurtă de acțiune care se folosește doar la nevoie, nu-l utilizați cu șase până la opt ore înainte de testare, dacă este posibil. Medicul dumneavoastră vă poate da alte instrucțiuni privind medicamentele. În timpul testului Veți sta așezat în poziție verticală. O clemă va fi plasată pe nas și vi se va da o piesă bucală din plastic conectată la aparatul de spirometrie. Vă veți așeza buzele strâns în jurul piesei bucale și vi se va cere să inspirați cât mai mult și cât mai adânc posibil și apoi să expirați cât mai tare și mai repede posibil. Acest efort maxim este foarte important, iar testarea va fi repetată de cel puțin trei ori pentru a obține cele mai bune rezultate. Tehnicianul vă poate administra un medicament pentru a vă ajuta să vă deschideți căile respiratorii și apoi să repetați testul pentru a vedea dacă respirația dumneavoastră se îmbunătățește cu ajutorul medicamentului. Testarea durează între 30 și 45 de minute. Înțelegerea rezultatelor și ce se întâmplă în continuare Spirometria îi va oferi medicului dumneavoastră informații despre motivul pentru care este posibil să aveți tuse, dificultăți de respirație sau respirație zgomotoasă și vă va ajuta să diagnosticați anumite probleme pulmonare. După test, vă puteți întoarce la activitățile zilnice normale. Valorile normale sunt calculate în funcție de vârstă, înălțime și sex. Dacă o valoare este anormală, este posibil să fie prezentă o problemă pulmonară. Uneori, un pacient cu plămâni normali poate avea o valoare a testului de respirație care este anormală. Medicul vă va explica ce înseamnă rezultatele testului. În funcție de rezultatele testului, doctorul vă poate prescrie inhalatoare sau medicamente pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți funcția pulmonară. Testul poate fi repetat la vizitele viitoare pentru a vă monitoriza funcția pulmonară. Care sunt riscurile și când nu ar trebui făcut testul de spirometrie? În timpul testului, respirația rapidă și puternică vă poate face să vă simțiți obosit, să tușiți, să vă simțiți amețit sau să aveți o strângere sau durere în piept. Trebuie să anunțați tehnicianul dacă aveți orice disconfort. Ar trebui să anunțați medicul dacă ați avut un atac de cord în ultima lună. De asemenea, ar trebui să îi spuneți medicului dumneavoastră dacă ați suferit recent o intervenție chirurgicală la ochi, la nivelul toracelui sau al abdomenului, dacă ați avut un plămân colapsat sau dacă aveți tuberculoză. Dacă ați avut oricare dintre acestea, medicul vă va recomanda să faceți testul de spirometrie atunci când vă veți recupera.     Cuvinte cheie:  spirometrie asm afectiuni pulmonare test Sursa foto:  www.drindububnapulmonologist.com Sursa:  www.lung.org
26 aprilie 2024
16:20
În prezent, domeniul medical înregistrează progrese remarcabile în domeniul chirurgiei și al intervențiilor. Cu toate că multe dintre aceste intervenții sunt cruciale pentru salvarea vieților, ele nu ar fi fost posibil de executat fără anestezie. Este una dintre cele mai semnificative descoperiri din medicină, fără de care intervențiile chirurgicale ar fi fost imposibile sau extrem de dureroase și periculoase pentru pacient. Anestezia blochează senzațiile sau induce pierderea conștienței, permițând astfel desfășurarea intervențiilor chirurgicale într-un mod nedureros și eficient. Ce este anestezia? Colegiul de Anestezie din Australia și Noua Zeelandă definește anestezia ca fiind „practica administrării de medicamente, fie prin injectare, fie prin inhalare, care blochează senzația de durere și alte senzații, sau care produc o stare de inconștiență profundă care elimină toate senzațiile, ceea ce permite efectuarea procedurilor medicale și chirurgicale fără a provoca suferință sau disconfort nejustificat”.  Pe scurt, anestezia este o stare în care o anumită parte a corpului sau întregul corp este amorțit de senzații prin administrarea de medicamente. Diferite tipuri de anestezice sunt administrate în scopuri și pentru durate diferite. Este anestezia sigură? În prezent, anestezicele utilizate au avansat semnificativ, prezentând o toxicitate redusă și o eficacitate sporită. Potrivit Federației Mondiale a Societăților de Anesteziști „anestezia este acum foarte sigură, cu o mortalitate de mai puțin de 1 la 250.000 direct legată de anestezie în majoritatea țărilor cu venituri ridicate”. Există unele riscuri asociate cu anestezicele, dar acestea sunt destul de sigure dacă sunt administrate corect. Cum acționează anestezicele? Anestezicele funcționează prin blocarea semnalelor cerebrale care mențin starea de trezire, astfel încât aceste semnale să nu ajungă la creier. Acest lucru înseamnă că procedurile medicale administrate nu vor cauza nicio senzație. Odată ce efectul anestezicului dispare, conștiința va reveni și veți putea să simțiți din nou senzațiile obișnuite. Există mai multe tipuri de anestezie: Anestezia locală: Este utilizată pentru a amorți o anumită parte a corpului, de obicei pentru proceduri minore. Anestezie generală: În această stare, veți fi complet inconștient. Aceasta este utilizată pentru intervenții mai serioase. Anestezie loco- regională: Aceasta este o versiune mai puternică a anesteziei locale, în cazul în care procedura necesită o amorțeală mai profundă într-o anumită parte a corpului. Anestezia epidurală: Aceasta este o stare în care partea inferioară a corpului este amorțită, de obicei pentru naștere. Anestezie spinală: Aceasta este o altă versiune a anesteziei regionale care oferă o amorțeală totală timp de aproximativ trei ore în partea inferioară a corpului. Anestezicul este injectat în partea inferioară a spatelui. Sedare: Sedarea este un medicament care vă ajută să vă relaxați și să dormiți pentru proceduri minore incomode. Cum se utilizează anestezicele? Anestezicele sunt adesea administrate împreună cu anestezia pentru a asigura proceduri confortabile și lipsite de durere. Înaintea intervenției chirurgicale, se efectuează o evaluare preoperatorie pentru a determina tipul optim de anestezie și combinația de medicamente necesare pentru aceasta. Poate fi oricine supus anesteziei? Deși anestezicele sunt, în general, extrem de sigure, ca orice medicament, acestea vin cu unele efecte secundare potențiale, cum ar fi greața și confuzia. Este important să fim atenți în cazul pacienților în vârstă, deoarece anestezicele le pot cauza confuzie după operație. În general, unele afecțiuni vă expun la riscul unor potențiale efecte secundare ale anestezicelor: tensiune arterială ridicată, apnee obstructivă în somn, convulsii, boli cardiace sau pulmonare existente, alergii la medicamente, diabet și obezitate. Fumatul și alcoolismul sunt obiceiuri de viață care ar putea interfera cu funcționarea medicamentului. În cazul scenariilor de mai sus, este foarte important să obțineți un consult adecvat înainte de a vă supune procedurii. Poate oricine să administreze anestezice? După cum v-ați dat seama, anestezia este o stare extrem de nuanțată și importantă, care necesită cu siguranță expertiză pentru execuție. Anesteziștii sunt medici specializați care administrează medicația menționată și sunt responsabili de bunăstarea dumneavoastră pe parcursul intervenției. Consultația dumneavoastră cu medicul anestezist va determina tipul de anestezie și, în consecință, anestezicul, precum și o explicație atentă a procedurii și o discuție despre riscuri. Aceștia vă vor monitoriza cu atenție pe tot parcursul operației și, de asemenea, vă vor oferi îngrijire după tratament.         Cuvinte cheie:  anestezie generala locala loco-regionala sedatie Sursa foto:  canva Sursa:  www.kimshealth.org
23 aprilie 2024
11:50
Un număr alarmant de tineri se confruntă cu pierderea auzului din cauza obiceiurilor nesigure de ascultare a muzicii, conform unui studiu recent. Studiul, realizat de SpecSavers pe un eșantion de 2.151 de britanici cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, a dezvăluit că: Aproape jumătate (42%) dintre tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani suferă de probleme de auz. Unul din cinci (20%) dintre tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani a declarat că problemele de auz le-au afectat viața la un moment dat. Peste doi din cinci (42%) dintre tinerii adulți care folosesc căști ignoră alertele de zgomot de pe telefoane, indicând expunerea prelungită la niveluri de sunet dăunătoare. Consecințele pot fi devastatoare Pierderea auzului indusă de zgomot (NIHL) este o afecțiune ireversibilă care poate duce la dificultăți de comunicare, izolare socială și depresie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că aproximativ 1,1 miliarde de persoane la nivel mondial riscă pierderea auzului din cauza obiceiurilor nesigure de ascultare. Experții trag un semnal de alarmă Gordon Harrison, audiologul șef al Specsavers, subliniază importanța regulii 60/60 pentru căști: Ascultă muzică la un volum de maximum 60% timp de maximum 60 de minute pe zi. Limitează expunerea la zgomot puternic în medii precum concerte, evenimente sportive, cinematografe sau chiar acasă la volum ridicat.  Susține folosirea protecției auditive la concerte și alte evenimente zgomotoase pentru a preveni deteriorarea celulelor ciliate din urechea internă, responsabile pentru percepția sunetului. Factori de risc suplimentari: Frecventarea concertelor: 12% dintre tinerii adulți participă la concerte în fiecare lună, expunându-se la niveluri ridicate de zgomot. Utilizarea regulată a căștilor: Căștile sunt omniprezente în viața modernă, fiind utilizate pentru muzică, apeluri, podcast-uri și multe altele. Tinerii sunt deosebit de vulnerabili la pierderea auzului indusă de zgomot din cauza urechilor mai sensibile și a expunerii prelungite la muzică la volum mare. Este esențial să se adopte obiceiuri de ascultare sigură, respectând regula 60/60 pentru căști, limitând expunerea la zgomot puternic și folosind protecție auditivă la concerte și alte evenimente zgomotoase.   Cuvinte cheie:  pierderea auzului tineri Sursa foto:  canva Sursa:  www.mirror.co.uk
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.