SanoTeca

Mai mult de 2 zile în urmă
15:50
Se apropie sezonul căpșunilor și este important să știți că aceste fructe delicioase nu sunt doar o plăcere culinară, ci și o sursă bogată de nutrienți esențiali și antioxidanți care aduc numeroase beneficii pentru sănătatea dumneavoastră. Iată 6 motive principale pentru care ar trebui să le integrați în dieta dumneavoastră: Bogate în antioxidanți Căpșunile sunt pline de antioxidanți. Antioxidanții sunt molecule prezente în organism și care se găsesc în alimentele pe bază de plante care contracarează stresul oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci când există mai mulți radicali liberi în organism, dar mai puțini antioxidanți disponibili pentru a-i elimina. Prin reducerea stresului oxidativ și a deteriorării țesuturilor, antioxidanții ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice în timp. Căpșunile conțin mai mulți antioxidanți, inclusiv antociani (care dau fructelor de pădure culoarea lor vibrantă) și vitamina C. Sprijină sistemul imunitar O singură ceașcă de căpșuni asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic care susține celulele sistemului imunitar. Cercetările sugerează că vitamina C favorizează proliferarea atât a celulelor T, cât și a celulelor B.4 Celulele T și B sunt celule albe din sânge care ajută la combaterea invadatorilor care cauzează boli, inclusiv viruși, bacterii și chiar cancere. Consumul de alimente bogate în vitamina C a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de afecțiuni comune, cum ar fi cataracta și bolile cardiovasculare.  Susține sănătatea inimii Antioxidanții care se găsesc în căpșuni susțin și sănătatea inimii. Un studiu epidemiologic de amploare a raportat o relație inversă între consumul de antociani și riscul de atac de cord în rândul femeilor tinere și de vârstă mijlocie. Cercetătorii au descoperit că femeile care au consumat mai mult de trei porții de fructe de pădure săptămânal au avut un risc semnificativ mai mic de atac de cord în comparație cu femeile care au consumat aceste fructe mai rar. Este demn de remarcat faptul că studiile observaționale nu pot stabili o cauzalitate, iar femeile care consumă cantități mai mari de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi căpșunile, ar putea fi, de asemenea, mai susceptibile de a avea un stil de viață general mai sănătos care să le reducă riscul de atac de cord. Potențial anti-cancer Conținutul ridicat de antioxidanți al căpșunilor poate contribui la reducerea riscului de cancer. Deși mecanismele exacte rămân neclare, cercetătorii sugerează că antioxidanții naturali ai fructelor pot minimiza inflamația provocată de cancer și inhiba răspândirea celulelor canceroase în organism.  Bogate în acid folic Căpșunile sunt o sursă bună de folat, cunoscut și sub numele de vitamina B9. Folatul este necesar pentru reacții cheie, inclusiv sinteza ADN-ului și descompunerea aminoacizilor, blocurile de construcție ale proteinelor.9 Vitamina B este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a tubului neural în timpul sarcinii timpurii, motiv pentru care este unul dintre cei mai importanți nutrienți din vitaminele prenatale. Vitamina B9 naturală care se găsește în alimente se numește folat, în timp ce vitamina B9 sintetică, sau artificială (care este tipul găsit în suplimente) se numește acid folic. O singură ceașcă de căpșuni asigură aproape 10% din necesarul zilnic de folat. Conținut scăzut de zahăr Căpșunile sunt relativ mai sărace în fructoză, zahăr natural, în comparație cu alte fructe. De exemplu, în timp ce o ceașcă de struguri poate conține 23 de grame (g) de zahăr natural, o ceașcă de căpșuni oferă aproximativ 7 g de zahăr natural. Nu există niciun motiv pentru a defăima zaharurile naturale care se găsesc în fructe, dar dacă doriți să reduceți aportul de zahăr din cauza unei afecțiuni medicale, cum ar fi rezistența la insulină, boala ficatului gras non-alcoolic sau diabetul de tip 2, alegerea unor fructe cu un conținut mai scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure, poate fi utilă. Riscurile consumului de căpșuni În general, riscurile consumului de căpșuni sunt foarte mici, ele sunt, în general, bine tolerate și sigure pentru consum. Iată însă câțiva factori de care trebuie să țineți cont: Alergii: La fel ca majoritatea fructelor, căpșunile pot provoca reacții alergice la unele persoane. Simptomele pot varia de la ușoare (mâncărime în gură, urticarie) la severe (dificultăți respiratorii). Pesticide: Căpșunile se află adesea pe lista fructelor cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Dacă vă îngrijorează acest lucru, puteți cumpăra căpșuni organice sau să le spălați bine înainte de consum. Probleme digestive: Consumul unei cantități mari de căpșuni poate provoca diaree sau disconfort gastric la persoanele sensibile. Acest lucru se datorează cantității mari de fibre pe care o conțin. Interacțiuni medicamentoase: Căpșunile pot interactiona cu medicamente anticoagulante (subțierea sângelui), crescând riscul de sângerare. Dacă luați astfel de medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de căpșuni.   Cuvinte cheie:  capsuni beneficii Sursa foto:  pexels.com Sursa:  www.health.com
7 mai 2024
12:10
Spirometria este cel mai frecvent tip de test al funcției pulmonare sau de testare a respirației. Acest test măsoară cantitatea de aer pe care o puteți inspira și expira din plămâni, precum și cât de ușor și de repede puteți sufla aerul din plămâni. Medicul vă poate recomanda o spirometrie dacă aveți respirație șuierătoare, dificultăți de respirație sau tuse. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea unor probleme precum astmul și bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) sau poate fi efectuată pentru a verifica funcția pulmonară înainte de o intervenție chirurgicală. De asemenea, este posibil să vi se facă spirometrie dacă sunteți tratat pentru o boală pulmonară cronică, astm sau fibroză pulmonară, pentru a determina dacă boala dumneavoastră se ameliorează sau se agravează și dacă medicamentele sau inhalatoarele funcționează corect. Spirometria poate fi efectuată în cabinetul medicului sau într-un laborator special de testare a funcției pulmonare. În ziua testului  Este posibil să vi se ceară să nu folosiți anumite inhalatoare sau medicamente. Purtați haine largi și evitați mesele copioase înainte de testare. Aceste teste nu sunt dureroase. Ele sunt efectuate de un tehnician al funcției pulmonare. Testele sunt repetate de mai multe ori pentru a se asigura că rezultatele sunt corecte. Când efectuați testul, țineți cont de următoarele: Trebuie să vă luați medicamentele zilnice înainte de testare, cu excepția cazului în care vi se spune altfel. Nu fumați timp de cel puțin șase ore înainte de testare. Dacă luați un inhalator cu durată scurtă de acțiune care se folosește doar la nevoie, nu-l utilizați cu șase până la opt ore înainte de testare, dacă este posibil. Medicul dumneavoastră vă poate da alte instrucțiuni privind medicamentele. În timpul testului Veți sta așezat în poziție verticală. O clemă va fi plasată pe nas și vi se va da o piesă bucală din plastic conectată la aparatul de spirometrie. Vă veți așeza buzele strâns în jurul piesei bucale și vi se va cere să inspirați cât mai mult și cât mai adânc posibil și apoi să expirați cât mai tare și mai repede posibil. Acest efort maxim este foarte important, iar testarea va fi repetată de cel puțin trei ori pentru a obține cele mai bune rezultate. Tehnicianul vă poate administra un medicament pentru a vă ajuta să vă deschideți căile respiratorii și apoi să repetați testul pentru a vedea dacă respirația dumneavoastră se îmbunătățește cu ajutorul medicamentului. Testarea durează între 30 și 45 de minute. Înțelegerea rezultatelor și ce se întâmplă în continuare Spirometria îi va oferi medicului dumneavoastră informații despre motivul pentru care este posibil să aveți tuse, dificultăți de respirație sau respirație zgomotoasă și vă va ajuta să diagnosticați anumite probleme pulmonare. După test, vă puteți întoarce la activitățile zilnice normale. Valorile normale sunt calculate în funcție de vârstă, înălțime și sex. Dacă o valoare este anormală, este posibil să fie prezentă o problemă pulmonară. Uneori, un pacient cu plămâni normali poate avea o valoare a testului de respirație care este anormală. Medicul vă va explica ce înseamnă rezultatele testului. În funcție de rezultatele testului, doctorul vă poate prescrie inhalatoare sau medicamente pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți funcția pulmonară. Testul poate fi repetat la vizitele viitoare pentru a vă monitoriza funcția pulmonară. Care sunt riscurile și când nu ar trebui făcut testul de spirometrie? În timpul testului, respirația rapidă și puternică vă poate face să vă simțiți obosit, să tușiți, să vă simțiți amețit sau să aveți o strângere sau durere în piept. Trebuie să anunțați tehnicianul dacă aveți orice disconfort. Ar trebui să anunțați medicul dacă ați avut un atac de cord în ultima lună. De asemenea, ar trebui să îi spuneți medicului dumneavoastră dacă ați suferit recent o intervenție chirurgicală la ochi, la nivelul toracelui sau al abdomenului, dacă ați avut un plămân colapsat sau dacă aveți tuberculoză. Dacă ați avut oricare dintre acestea, medicul vă va recomanda să faceți testul de spirometrie atunci când vă veți recupera.     Cuvinte cheie:  spirometrie asm afectiuni pulmonare test Sursa foto:  www.drindububnapulmonologist.com Sursa:  www.lung.org
26 aprilie 2024
16:20
În prezent, domeniul medical înregistrează progrese remarcabile în domeniul chirurgiei și al intervențiilor. Cu toate că multe dintre aceste intervenții sunt cruciale pentru salvarea vieților, ele nu ar fi fost posibil de executat fără anestezie. Este una dintre cele mai semnificative descoperiri din medicină, fără de care intervențiile chirurgicale ar fi fost imposibile sau extrem de dureroase și periculoase pentru pacient. Anestezia blochează senzațiile sau induce pierderea conștienței, permițând astfel desfășurarea intervențiilor chirurgicale într-un mod nedureros și eficient. Ce este anestezia? Colegiul de Anestezie din Australia și Noua Zeelandă definește anestezia ca fiind „practica administrării de medicamente, fie prin injectare, fie prin inhalare, care blochează senzația de durere și alte senzații, sau care produc o stare de inconștiență profundă care elimină toate senzațiile, ceea ce permite efectuarea procedurilor medicale și chirurgicale fără a provoca suferință sau disconfort nejustificat”.  Pe scurt, anestezia este o stare în care o anumită parte a corpului sau întregul corp este amorțit de senzații prin administrarea de medicamente. Diferite tipuri de anestezice sunt administrate în scopuri și pentru durate diferite. Este anestezia sigură? În prezent, anestezicele utilizate au avansat semnificativ, prezentând o toxicitate redusă și o eficacitate sporită. Potrivit Federației Mondiale a Societăților de Anesteziști „anestezia este acum foarte sigură, cu o mortalitate de mai puțin de 1 la 250.000 direct legată de anestezie în majoritatea țărilor cu venituri ridicate”. Există unele riscuri asociate cu anestezicele, dar acestea sunt destul de sigure dacă sunt administrate corect. Cum acționează anestezicele? Anestezicele funcționează prin blocarea semnalelor cerebrale care mențin starea de trezire, astfel încât aceste semnale să nu ajungă la creier. Acest lucru înseamnă că procedurile medicale administrate nu vor cauza nicio senzație. Odată ce efectul anestezicului dispare, conștiința va reveni și veți putea să simțiți din nou senzațiile obișnuite. Există mai multe tipuri de anestezie: Anestezia locală: Este utilizată pentru a amorți o anumită parte a corpului, de obicei pentru proceduri minore. Anestezie generală: În această stare, veți fi complet inconștient. Aceasta este utilizată pentru intervenții mai serioase. Anestezie loco- regională: Aceasta este o versiune mai puternică a anesteziei locale, în cazul în care procedura necesită o amorțeală mai profundă într-o anumită parte a corpului. Anestezia epidurală: Aceasta este o stare în care partea inferioară a corpului este amorțită, de obicei pentru naștere. Anestezie spinală: Aceasta este o altă versiune a anesteziei regionale care oferă o amorțeală totală timp de aproximativ trei ore în partea inferioară a corpului. Anestezicul este injectat în partea inferioară a spatelui. Sedare: Sedarea este un medicament care vă ajută să vă relaxați și să dormiți pentru proceduri minore incomode. Cum se utilizează anestezicele? Anestezicele sunt adesea administrate împreună cu anestezia pentru a asigura proceduri confortabile și lipsite de durere. Înaintea intervenției chirurgicale, se efectuează o evaluare preoperatorie pentru a determina tipul optim de anestezie și combinația de medicamente necesare pentru aceasta. Poate fi oricine supus anesteziei? Deși anestezicele sunt, în general, extrem de sigure, ca orice medicament, acestea vin cu unele efecte secundare potențiale, cum ar fi greața și confuzia. Este important să fim atenți în cazul pacienților în vârstă, deoarece anestezicele le pot cauza confuzie după operație. În general, unele afecțiuni vă expun la riscul unor potențiale efecte secundare ale anestezicelor: tensiune arterială ridicată, apnee obstructivă în somn, convulsii, boli cardiace sau pulmonare existente, alergii la medicamente, diabet și obezitate. Fumatul și alcoolismul sunt obiceiuri de viață care ar putea interfera cu funcționarea medicamentului. În cazul scenariilor de mai sus, este foarte important să obțineți un consult adecvat înainte de a vă supune procedurii. Poate oricine să administreze anestezice? După cum v-ați dat seama, anestezia este o stare extrem de nuanțată și importantă, care necesită cu siguranță expertiză pentru execuție. Anesteziștii sunt medici specializați care administrează medicația menționată și sunt responsabili de bunăstarea dumneavoastră pe parcursul intervenției. Consultația dumneavoastră cu medicul anestezist va determina tipul de anestezie și, în consecință, anestezicul, precum și o explicație atentă a procedurii și o discuție despre riscuri. Aceștia vă vor monitoriza cu atenție pe tot parcursul operației și, de asemenea, vă vor oferi îngrijire după tratament.         Cuvinte cheie:  anestezie generala locala loco-regionala sedatie Sursa foto:  canva Sursa:  www.kimshealth.org
23 aprilie 2024
11:50
Un număr alarmant de tineri se confruntă cu pierderea auzului din cauza obiceiurilor nesigure de ascultare a muzicii, conform unui studiu recent. Studiul, realizat de SpecSavers pe un eșantion de 2.151 de britanici cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, a dezvăluit că: Aproape jumătate (42%) dintre tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani suferă de probleme de auz. Unul din cinci (20%) dintre tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani a declarat că problemele de auz le-au afectat viața la un moment dat. Peste doi din cinci (42%) dintre tinerii adulți care folosesc căști ignoră alertele de zgomot de pe telefoane, indicând expunerea prelungită la niveluri de sunet dăunătoare. Consecințele pot fi devastatoare Pierderea auzului indusă de zgomot (NIHL) este o afecțiune ireversibilă care poate duce la dificultăți de comunicare, izolare socială și depresie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că aproximativ 1,1 miliarde de persoane la nivel mondial riscă pierderea auzului din cauza obiceiurilor nesigure de ascultare. Experții trag un semnal de alarmă Gordon Harrison, audiologul șef al Specsavers, subliniază importanța regulii 60/60 pentru căști: Ascultă muzică la un volum de maximum 60% timp de maximum 60 de minute pe zi. Limitează expunerea la zgomot puternic în medii precum concerte, evenimente sportive, cinematografe sau chiar acasă la volum ridicat.  Susține folosirea protecției auditive la concerte și alte evenimente zgomotoase pentru a preveni deteriorarea celulelor ciliate din urechea internă, responsabile pentru percepția sunetului. Factori de risc suplimentari: Frecventarea concertelor: 12% dintre tinerii adulți participă la concerte în fiecare lună, expunându-se la niveluri ridicate de zgomot. Utilizarea regulată a căștilor: Căștile sunt omniprezente în viața modernă, fiind utilizate pentru muzică, apeluri, podcast-uri și multe altele. Tinerii sunt deosebit de vulnerabili la pierderea auzului indusă de zgomot din cauza urechilor mai sensibile și a expunerii prelungite la muzică la volum mare. Este esențial să se adopte obiceiuri de ascultare sigură, respectând regula 60/60 pentru căști, limitând expunerea la zgomot puternic și folosind protecție auditivă la concerte și alte evenimente zgomotoase.   Cuvinte cheie:  pierderea auzului tineri Sursa foto:  canva Sursa:  www.mirror.co.uk
19 aprilie 2024
16:50
În mod normal, fumătorii tind să aibă o greutate corporală mai mică decât nefumătorii, dar mai multă grăsime abdominală. Un studiu publicat recent în revista Addiction aduce dovezi concrete despre legătura dintre fumat și acumularea de grăsime viscerală, un tip periculos de grăsime care se înfășoară în jurul organelor interne. Potrivit National Library of Medicine, studiile anterioare bazate pe observație nu pot demonstra clar dacă fumatul provoacă obezitate abdominală sau dacă persoanele predispuse la obezitate sunt mai atrase de fumat. Pentru a depăși această limitare, cercetătorii au folosit o tehnică numită randomizare mendeliană. Aceasta implică analizarea variațiilor genetice care influențează în mod natural tendința spre fumat. Studiul actual a analizat date genetice de la peste un milion de persoane. Rezultatele sugerează că persoanele cu o predispoziție genetică spre un nivel mai ridicat al fumatului tind să aibă, de asemenea, mai multă grăsime abdominală. Acest lucru oferă dovezi convingătoare că fumatul în sine contribuie la acumularea de grăsime viscerală. Efecte asupra sănătății și renunțarea la fumat Grăsimea viscerală este asociată cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Studiul actual subliniază importanța renunțării la fumat pentru îmbunătățirea sănătății generale. În plus față de reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer pulmonar, renunțarea la fumat poate ajuta oamenii să își reducă grăsimea viscerală și să își îmbunătățească sănătatea metabolică. Studiul are anumite limitări. De exemplu, cercetătorii nu au putut analiza impactul asupra sănătății al renunțării la fumat în acest studiu. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege exact modul în care fumatul duce la acumularea de grăsime viscerală și pentru a identifica modalități eficiente de a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat și să își mențină greutatea corporală. Fumatul și obezitatea sunt factori de risc majori pentru o serie de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. Prin urmare, este important să se recunoască impactul negativ al ambelor comportamente asupra sănătății și să se încurajeze adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți sănătoase.   Cuvinte cheie:  fumatul obezitatea abdominala Sursa foto:  pexels.com Sursa:  pubmed.ncbi.nlm.nih.go
17 aprilie 2024
16:00
Avem nevoie de proteine pentru a construi mușchi, a produce hormoni, a regla starea de spirit și apetitul și a întări oasele. Dar cât de mult și ce fel de proteine ar trebui să mâncăm în fiecare zi? Consumul de proteine este necesar. La fel ca și carbohidrații și grăsimile, este un macronutrient de care organismul are nevoie în doze relativ mari și regulate (în comparație cu micronutrienții, cum ar fi vitaminele și mineralele). Dar nevoile noastre de proteine se schimbă de-a lungul vieții, în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate și multe altele. De fapt, cerințele noastre pot fi individuale și, prin urmare, ușor de judecat greșit, mai ales atunci când, „există mesaje contradictorii în legătură cu cantitatea de proteine pe care ar trebui să o consumăm”, spune dieteticianul Linia Patel pentru The guardian. Pe de o parte, studiul privind dieta și nutriția arată că depășim recomandările zilnice de proteine, ceea ce, potrivit oamenilor de știință, ne-ar putea scurta viața. Pe de altă parte, spune Patel: „Ceea ce văd în practica mea clinică este că aproximativ 80% dintre clienții mei nu mănâncă suficient.” Industria în plină expansiune a proteinelor, cu batonașele proteice și shake-urile sale, ar vrea să ne facă să credem că mai mult este întotdeauna mai bine. Așadar, cât de multe proteine ar trebui să consumăm? Consumul zilnic recomandat de proteine pentru adulții sănătoși este de 0,75 g pe kilogram de greutate corporală (sau 0,8 g dacă vă aflați în SUA). Acest lucru înseamnă, potrivit British Nutrition Foundation, că o femeie de vârstă medie ar trebui să mănânce aproximativ 45 g de proteine pe zi, în timp ce un bărbat de  vârstă medie ar trebui să se limiteze la aproximativ 56 g - aproximativ două porții de nuci, tofu, pește sau altă sursă de proteine. Porția ideală de proteine ar trebui să vă încapă în palma mâinii. Există o mulțime de alimente de origine non-animală care sunt bogate în proteine și bogate în alte substanțe nutritive și fibre: fasole, mazăre și linte, produse din soia, cum ar fi tofu, ca să nu mai vorbim de o multitudine de nuci și semințe. Puteți afla cât de multe proteine conține fiecare aliment în parte verificând ambalajul sau consultând un site web, cum ar fi cel al British Nutrition Foundation. În Marea Britanie, aportul zilnic mediu este de 76 g pe zi pentru adulții cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani și se situează peste nivelurile recomandate pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, aceste orientări, spune Patel, sunt în curs de revizuire, iar „noi, medicii, am încercat să încurajăm guvernul să schimbe modul în care sunt măsurate”. Pentru început, organismele înclină mai greu de când au fost stabilite aceste medii recomandate. Pe baza greutății corporale de astăzi, ar trebui să aveți în vedere cu 5 g mai mult. „Există, fără îndoială, un punct de echilibru pentru proteine”, spune Giles Yeo, profesor de neuroendocrinologie moleculară la Universitatea Cambridge și președinte de onoare al Asociației Dietetice Britanice. „Și motivul principal este că nu o putem stoca”.  Așadar, potrivit profesorului, orice proteină care nu este necesară pentru a construi sau a repara țesuturile va fi transformată în grăsime, lăsând azotul ca produs secundar pentru a fi eliminat. „Acest proces, dacă este dus la extrem, ne stresează rinichii”. De asemenea, cea mai mare parte a consumului nostru de proteine provine încă din produse de origine animală, care furnizează adesea mai multe grăsimi saturate decât sursele vegane, iar carnea ridică numeroase riscuri de cancer. Ce se întâmplă dacă nu primești suficient? Toată lumea știe că proteinele sunt esențiale pentru refacerea și construirea mușchilor, dar asta nu este doar jumătate din poveste. „Este necesară pentru a produce și transporta hormoni în tot corpul”, spune Patel, „și este important să vă asigurați că aveți suficiente elemente constitutive pentru hormoni, în special pe măsură ce îmbătrâniți, iar producția încetinește”. Proteinele afectează, de asemenea, reglarea dispoziției. Diferite tipuri conțin diverși aminoacizi, dintre care există aproximativ 20 care se găsesc în corpul uman, iar unele sunt „elementele de bază pentru neurotransmițători, mesagerii chimici care ajută la reglarea dispoziției și a memoriei”, a precizat Patel. Proteinele ajută la reglarea apetitului și a zahărului din sânge. „Este o moleculă foarte complexă, dar la un nivel de bază, corpul dumneavoastră trebuie să lucreze destul de mult pentru a descompune aminoacizii, așa că, dacă includeți proteine la o masă, acestea încetinesc absorbția carbohidraților consumați împreună cu ele, eliberându-i mai încet în organism”, afirmă Patel. O parte a problemei cu alimentele ultraprocesate, spune Yeo, este că acestea tind să conțină mai puține proteine. „Dacă nu ai suficiente proteine, dar ai acces la alte alimente, ajungi să mănânci mai multe alimente”. Aceasta este „ipoteza pârghiilor proteice” a expertului australian în obezitate, profesorul Steve Simpson. „Argumentul său este că conținutul mai scăzut de proteine al unora dintre alimentele la care suntem expuși este unul dintre factorii care determină problema continuă a obezității”, spune Yeo. Și nu doar atât, spune Patel: „50% din structura osoasă este formată din proteine. Așadar, o dietă săracă în proteine vă slăbește oasele. Și apoi, bineînțeles vreau ca pielea, unghiile și părul meu să arate bine. Unul dintre primele semne atunci când ai deficit de proteine este că unghiile tale devin fragile iar pielea începe să aibă de suferit". Dacă ești copil Patel și Yeo sunt de acord că, dacă sunteți în măsură să le oferiți copiilor dumneavoastră o dietă echilibrată, nu trebuie să fiți pedant cu privire la nivelurile de proteine. „Copiii în creștere pot suporta probabil să ia un pic mai multe proteine, deoarece le folosesc”, spune Yeo, dar sunt mai mici decât adulții, așa că porțiile lor ar trebui să reflecte totuși acest lucru. Ghidul oficial menționat mai sus a fost realizat în 1991, când greutatea corporală medie era mai ușoară, dar începe cu 14,5 g (aproximativ două ouă mari) pe zi pentru copiii de un an până la trei ani, 19,7 g (adăugați o porție mică de mazăre) pentru cei între patru și șase ani, 28,3 g (o cană de boabe de soia fierte) până la 10 ani, apoi cu 40 de grame până la 14 ani. Apoi, sexele se împart și, de la 15 ani, fetele au nevoie de puțin mai mult decât cifra femeilor adulte, cu 45,4 g, în timp ce pentru băieți recomandarea se situează chiar sub cea a adulților, cu 55,2 g. Cum știi dacă mănânci suficient? A fost dezvoltată o nouă tehnică de stabilire a necesarului de proteine, denumită în mod atractiv metoda indicatorului de oxidare a aminoacizilor. Aceasta sugerează că aportul minim de proteine pentru a prospera, nu doar pentru a preveni malnutriția, este de aproximativ 1 g până la 1,2 g pe kilogram de greutate corporală pe zi. După această măsurătoare, nivelurile naționale de consum de proteine nu par atât de problematice. „Ca femeie în vârstă de 40 de ani”, spune Patel, „pe măsură ce hormonii mei scad, voi pierde masă musculară. Cele 1 g de proteine mă vor ajuta să previn acest lucru, nu cele 0,75 g”. Ce se întâmplă dacă mâncați prea mult?   Fiind o persoană care lucrează cu toată lumea, de la atleți la femei aflate la menopauză, Patel spune că nevoile de proteine depind de factori precum vârsta și nivelul de activitate. „Este un lucru atât de individual”, spune ea. „S-ar putea, de asemenea, să am nevoie de un pic mai multe protein decât tine, din punct de vedere genetic".  În general, Patel îi sfătuiește pe adulți să înceapă prin a urmări să consume 1 g pe kg de greutate corporală pe zi. Ce se întâmplă dacă vă antrenați mult? Chiar dacă sunteți în formă și faceți sport cu regularitate, nu trebuie să exagerați și  „să mâncați un pui întreg pe zi”, spune Patel. Pentru jucătorii de rugby voluminoși, recomandarea de proteine este de „aproximativ 2 g pe kg în greutate corporală pe zi, iar acestea se află în partea de sus a ceea ce recomandă Colegiul American de Medicină Sportivă". Așadar, oamenii obișnuiți care se antrenează pentru o cursă de 10 km sau un maraton, sau pur și simplu care se antrenează în mod regulat, ar trebui să ia mai multe proteine, sau acest lucru se aplică doar sportivilor de performanță? „Deloc”, spune Patel. „Aveți acel interval de la unu la două grame și aș spune că unul este locul de unde începeți. Pentru majoritatea celor care merg la sală și aș spune că pentru cei care aleargă puțin, este vorba de 1,2 g, dar depinde de vârsta ta."  Și apoi, pe măsură ce sunteți mai activi, urcați pe acest gradient, dar asigurați-vă că vă creșteți aportul de proteine în funcție de activitate. Ce se întâmplă dacă ești însărcinată? Patel spune că nevoile de proteine în timpul creșterii bebelușilor „nu sunt excesive. În general, nu ar trebui să mănânci pentru doi - ar trebui doar să mănânci dieta ta sănătoasă și echilibrată. Doar în al treilea trimestru îți mărești caloriile cu 300". Potrivit The Guardian, atunci când faceți acest lucru, nu este nevoie să faceți un efort concertat pentru a mânca o proporție mai mare de proteine, atâta timp cât vă țineți de acea dietă sănătoasă și echilibrată. Ce se întâmplă când ești de vârstă mijlocie? Acesta este momentul ideal pentru pregătirea pentru o îmbătrânire sănătoasă, când producția de hormoni începe să scadă - estrogen și progesteron la femei și testosteron la bărbați - și când apare sarcopenia (reducerea masei musculare). „Trebuie să ne asigurăm că primim suficiente proteine de la vârsta mijlocie”, spune Patel, „poate mai accentuat în cazul femeilor”. Ghidul oficial susține acest lucru prin creșterea aportului mediu zilnic recomandat pentru o femeie la 46,5 g de proteine. Aceasta este perioada în care trebuie să intensificăm exercițiile de forță pentru a ne păstra și masa musculară. Aveți nevoie de mai multe sau de mai puține proteine la bătrânețe? Valter Longo este profesor de gerontologie și științe biologice la University of Southern California și expert în datele epidemiologice privind longevitatea care susțin că nu trebuie să se depășească liniile directoare oficiale privind proteinele. Chiar și el spune că, începând cu vârsta de 70 de ani, avem nevoie de un spor de proteine până la aproximativ 1 g pe kg de greutate corporală, zilnic.  Folosind parametrii preferați de Patel, ați consuma deja atât, așa că ar fi puțin mai mult. „Pe măsură ce îmbătrânești, devii mai puțin eficient în utilizarea proteinelor decât atunci când erai mai tânăr. Și acesta este motivul pentru care persoanele în vârstă au nevoie de un pic mai mult pentru a încetini reducerea naturală a masei musculare. O persoană în vârstă care încearcă să fie activă ar putea avea nevoie de 1,4 g pe kg”, explică Patel. Cel mai bun mod de a le consuma pe toate, spune Patel, este să vă distribuiți aportul pe parcursul zilei, fiecare masă și gustare incluzând ceva proteine. Aproximativ 20 g de proteine seamănă cu „două ouă cu două felii de pâine prăjită cu semințe, sau două felii de pâine integrală prăjită cu o lingură de unt de arahide și o cafea cu lapte, sau 125 g de iaurt grecesc cu câteva semințe de dovleac presărate deasupra”. Dacă vă place brânza de vaci, o ceașcă de brânză de vaci cu un măr este o gustare cu 20 g de proteine, iar din punct de vedere al componentelor mesei, la fel și „un piept de pui mic sau o jumătate de piept mare, 75 g de somon sau o ceașcă de linte gătită”. În opinia ei, consumul de suficiente proteine este esențial pentru a menține calitatea vieții până la o vârstă înaintată. „Dacă există un determinant funcțional pentru cât de bine trăiești, acesta este cantitatea de mușchi pe care o ai”, spune ea. „Aceasta va determina dacă puteți sau nu să urcați scările sau să vă ridicați de pe canapea. Pierderea mușchilor legată de vârstă poate avea un impact serios asupra sănătății metabolice și a mobilității.” Cuvinte cheie:  cate proteine trebuie sa consumam aportul de proteine Sursa foto:  pexels.com Sursa:  www.theguardian.com
16 aprilie 2024
07:40
Mulți oameni consumă mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de sodiu, în special cei care au cea mai mare nevoie să își reducă aportul pentru sănătatea inimii. Acest lucru reiese dintr-un nou studiu, care a constatat că persoanele cu boli cardiovasculare consumau mai mult decât dublul cantității recomandate de 1.500 miligrame (mg) de sodiu (sare) în fiecare zi. Cantitatea medie de sodiu consumată zilnic a fost de 3.096 mg, iar 89% dintre participanții la studiu consumau mai mult decât cantitatea recomandată. Constatările sunt prezentate în perioada 6-8 aprilie la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie. Rezultatele nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate. Persoanele cu boli de inimă ar trebui să reducă aportul de sare Persoanele afectate de boli de inimă ar trebui să limiteze consumul de sare, conform recomandărilor Asociației Americane a Inimii (AHA). AHA sugerează că adulții fără risc sau cu risc scăzut de boli de inimă ar trebui să se limiteze la un consum zilnic de sodiu sub 2.300 mg, aproximativ o linguriță de sare de masă. Persoanele incluse în studio depășeau această limită cu aproape 1.000 mg. Studiu s-a bazat pe datele a 3.170 de participanți din studiu NHANES al Centrului pentru Controlul Bolilor, cuprinzând bărbați și femei cu vârsta peste 20 de ani, diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare. Din acest grup, majoritatea aveau 65 de ani sau mai mult, erau de culoare albă și aveau un nivel de educație sub nivelul de absolvire a liceului. Bărbații, care reprezentau puțin mai mult de jumătate dintre subiecți (56,4%), erau supraponderali, cu un aport mediu de 1.862 de calorii pe zi. În timp ce supraconsumul de sodiu este adesea considerat un rezultat al unor alegeri alimentare mai puține, studiul răstoarnă această ipoteză. Grupul cu cel mai mare aport de sodiu a fost reprezentat de persoanele aflate la capătul superior al scalei veniturilor și cu o diplomă universitară sau mai mare. Autorii studiului sugerează că persoanele cu un nivel mai ridicat de educație și venituri ar fi putut raporta mai bine aportul de sodiu, ceea ce ar fi putut contribui la rezultatele surprinzătoare. Ce se întâmplă cu inima dacă se consumă prea mult sodiu? Denumirea chimică a sării de masă este clorură de sodiu. Sodiul este un mineral natural, care este necesar pentru sănătatea umană în cantități mici. „Sodiul ajută la echilibrarea apei din organism”, a explicat medicul cardiolog Jayne Morgan, director clinic la Piedmont Healthcare Corporation din Atlanta, GA. „Susține chiar și buna funcționare a mușchilor și a nervilor”. (Dr. Morgan nu a fost implicată în acest studiu). „Există o zicală în medicină: „Unde merge sodiul, urmează apa””, a explicat ea pentru Medical News Today. „Acesta este motivul pentru care sarea crește volumul de sânge din corpurile voastre. Efectul acestui lucru este o creștere a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială crescută vă forțează apoi inima să lucreze mai mult, ceea ce vă expune în cele din urmă la riscul de boli de inimă", a spus Dr. Morgan. Dr. Morgan a menționat că excesul de sodiu a fost de mult timp legat de întărirea și rigidizarea arterelor și ateroscleroza. Consumă o persoană obișnuită prea multă sare? Numeroase studii au cercetat de ce există un interes atât de mare pentru sare în rândul populației. „Consumul excesiv de sodiu în mod constant în tot spectrul socioeconomic sugerează că factorii care depășesc simplul acces la resurse pot influența consumul de sodiu”, a declarat pentru MNT Michelle Routhenstein, dietetician nutriționist înregistrat la EntirelyNourished.com. Routhenstein nu a fost implicată în acest studiu. Routhenstein a propus că acest lucru ar putea implica „disponibilitatea și comercializarea pe scară largă a alimentelor procesate convenabile și bogate în sodiu, obiceiurile alimentare culturale care prioritizează alimentele sărate și conștientizarea sau educația limitată cu privire la riscurile pentru sănătate asociate consumului excesiv de sodiu”. Dr. Morgan a fost de acord și a adăugat: „Aceasta este o mare mărturie a omniprezenței dietei occidentale și a poftei de sare și „aroma”. Este, de asemenea, o reflectare a ușurinței și disponibilității sodiului în multe produse alimentare, chiar și atunci când se cumpără opțiuni „sănătoase”.” Deasemenea, cardiologul a adăugat că ambalajele și etichetele nu sunt ușor de înțeles de către consumatorul mediu. Ea a spus că Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), de exemplu, ar putea „crea un sistem standard de clasificare a alimentelor, astfel încât toată lumea să înțeleagă unde se situează acea alegere alimentară pe un spectru de benzi de sănătate. Astfel, consumatorul poate lua cu adevărat o decizie în cunoștință de cauză.” Cum să reduceți aportul de sodiu din alimentație Urmărirea aportului de sare este primul pas pentru a reduce consumul de sodiu, dar poate fi dificil să știți cât de mult sodiu consumați de fapt. Multe produse alimentare folosesc sodiul din alte motive decât aroma de sare. Acesta poate fi folosit la coacere, îngroșare, la întărirea cărnii, la reținerea umidității și ca conservant. Multe alimente bogate în sodiu nu au deloc gust sărat. „Fără a analiza în mod activ etichetele alimentelor și fără a fi atenți la nivelul de sodiu, oamenii pot consuma, fără să vrea, cantități excesive”, a spus Routhenstein. „Este posibil ca indivizii să nu fie conștienți de conținutul de sodiu din mesele lor", a adăugat Routhenstein. „De exemplu, o masă tipică de restaurant poate conține peste 2.000 mg sau mai mult de sodiu, depășind aportul recomandat pentru persoanele cu boli de inimă.” Routhenstein a recomandat următoarele sfaturi pentru reducerea aportului de sodiu: „Pentru a consuma mai puțin sodiu dietetic, concentrați-vă pe gătitul acasă folosind ingrediente proaspete, alegând opțiuni cu conținut scăzut de sodiu, folosind ierburi și condimente pentru aromă, citind etichetele și fiind atenți la sodiul ascuns în alimentele procesate. Atunci când iau masa în oraș, persoanele pot face alegeri mai puțin bogate în sodiu și mai sănătoase pentru inimă, cerând sosuri și pansamente pe lângă, optând pentru opțiuni la grătar sau la aburi în locul celor prăjite și cerând ca mesele să fie pregătite fără adaos de sare.” „Aceste ajustări simple pot contribui în mod semnificativ la reducerea aportului global de sodiu, în timp ce vă bucurați în continuare de mese delicioase”, a precizat Routhenstein. Dr. Morgan a oferit patru principii simple de care să țineți cont: Alegeți alimente proaspete. Limitați sosurile de garnitură, inclusiv pansamentele pentru salate: grătar, soia, teriyaki, ketchup etc. Înlocuiți sarea cu alte ierburi și condimente atunci când gătiți. Pentru pofta de sare, încercați în schimb fructe proaspete, ciocolată neagră   Înlocuitori comuni pentru sare Routhenstein a sugerat o serie de modalități de a înlocui sarea în alimente și de a păstra în continuare aroma, cum ar fi adăugarea unor cantități mici de sucuri de lămâie sau grapefruit în rețete. „Gustul picant al citricelor poate păcăli papilele gustative să perceapă mai multă sărare decât este prezentă de fapt, permițând ca mâncărurile să rămână aromate cu un conținut redus de sodiu”, a spus ea. În plus, Routhenstein a pledat pentru picant, încorporând în mâncăruri ardei iute sau sos picant, în funcție de preferințele dumneavoastră gustative. „Muștarul integral sau pudra de muștar uscat pot adăuga picanterie și profunzime la dressinguri, marinate și sosuri.”, a sugerat Routhenstein.     Cuvinte cheie:  boli de inimă cardiovasculare consum de sodiu Sursa foto:  pexels.com Sursa:  www.medicalnewstoday.com
15 aprilie 2024
14:10
Mulți oameni consumă mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de sodiu, în special cei care au cea mai mare nevoie să își reducă aportul pentru sănătatea inimii. Acest lucru reiese dintr-un nou studiu, care a constatat că persoanele cu boli cardiovasculare consumau mai mult decât dublul cantității recomandate de 1.500 miligrame (mg) de sodiu în fiecare zi. Cantitatea medie de sodiu consumată zilnic a fost de 3.096 mg, iar 89% dintre participanții la studiu consumau mai mult decât cantitatea recomandată. Constatările sunt prezentate în perioada 6-8 aprilie la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie. Rezultatele nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate. Persoanele cu boli de inimă ar trebui să reducă aportul de sodiu Persoanele afectate de boli de inimă ar trebui să limiteze consumul de sodiu conform recomandărilor Asociației Americane a Inimii (AHA). AHA sugerează că adulții fără risc sau cu risc scăzut de boli de inimă ar trebui să se limiteze la un consum zilnic de sodiu sub 2.300 mg, aproximativ o linguriță de sare de masă. Persoanele incluse în studio depășeau această limită cu aproape 1.000 mg. Studiu s-a bazat pe datele a 3.170 de participanți din studiu NHANES al Centrului pentru Controlul Bolilor, cuprinzând bărbați și femei cu vârsta peste 20 de ani, diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare. Din acest grup, majoritatea aveau 65 de ani sau mai mult, erau de culoare albă și aveau un nivel de educație sub nivelul de absolvire a liceului. Bărbații, care reprezentau puțin mai mult de jumătate dintre subiecți (56,4%), erau supraponderali, cu un aport mediu de 1.862 de calorii pe zi. În timp ce supraconsumul de sodiu este adesea considerat un rezultat al unor alegeri alimentare mai puține, studiul răstoarnă această ipoteză. Grupul cu cel mai mare aport de sodiu a fost reprezentat de persoanele aflate la capătul superior al scalei veniturilor și cu o diplomă universitară sau mai mare. Autorii studiului sugerează că persoanele cu un nivel mai ridicat de educație și venituri ar fi putut raporta mai bine aportul de sodiu, ceea ce ar fi putut contribui la rezultatele surprinzătoare. Ce se întâmplă cu inima dacă se consumă prea mult sodiu? Denumirea chimică a sării de masă este clorură de sodiu. Sodiul este un mineral natural, care este necesar pentru sănătatea umană în cantități mici. „Sodiul ajută la echilibrarea apei din organism”, a explicat medicul cardiolog Jayne Morgan, director clinic la Piedmont Healthcare Corporation din Atlanta, GA. „Susține chiar și buna funcționare a mușchilor și a nervilor”. (Dr. Morgan nu a fost implicată în acest studiu). „Există o zicală în medicină: „Unde merge sodiul, urmează apa””, a explicat ea pentru Medical News Today. „Acesta este motivul pentru care sarea crește volumul de sânge din corpurile voastre. Efectul acestui lucru este o creștere a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială crescută vă forțează apoi inima să lucreze mai mult, ceea ce vă expune în cele din urmă la riscul de boli de inimă", a spus Dr. Morgan. Dr. Morgan a menționat că excesul de sodiu a fost de mult timp legat de întărirea și rigidizarea arterelor și ateroscleroza. Consumă o persoană obișnuită prea multă sare? Numeroase studii au cercetat de ce există un interes atât de mare pentru sare în rândul populației. „Consumul excesiv de sodiu în mod constant în tot spectrul socioeconomic sugerează că factorii care depășesc simplul acces la resurse pot influența consumul de sodiu”, a declarat pentru MNT Michelle Routhenstein, dietetician nutriționist înregistrat la EntirelyNourished.com. Routhenstein nu a fost implicată în acest studiu. Routhenstein a propus că acest lucru ar putea implica „disponibilitatea și comercializarea pe scară largă a alimentelor procesate convenabile și bogate în sodiu, obiceiurile alimentare culturale care prioritizează alimentele sărate și conștientizarea sau educația limitată cu privire la riscurile pentru sănătate asociate consumului excesiv de sodiu”. Dr. Morgan a fost de acord și a adăugat: „Aceasta este o mare mărturie a omniprezenței dietei occidentale și a poftei de sare și „aroma”. Este, de asemenea, o reflectare a ușurinței și disponibilității sodiului în multe produse alimentare, chiar și atunci când se cumpără opțiuni „sănătoase”.” Deasemenea, cardiologul a adăugat că ambalajele și etichetele nu sunt ușor de înțeles de către consumatorul mediu. Ea a spus că Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), de exemplu, ar putea „crea un sistem standard de clasificare a alimentelor, astfel încât toată lumea să înțeleagă unde se situează acea alegere alimentară pe un spectru de benzi de sănătate. Astfel, consumatorul poate lua cu adevărat o decizie în cunoștință de cauză.” Cum să reduceți aportul de sodiu din alimentație Urmărirea aportului de sare este primul pas pentru a reduce consumul de sodiu, dar poate fi dificil să știți cât de mult sodiu consumați de fapt. Multe produse alimentare folosesc sodiul din alte motive decât aroma de sare. Acesta poate fi folosit la coacere, îngroșare, la întărirea cărnii, la reținerea umidității și ca conservant. Multe alimente bogate în sodiu nu au deloc gust sărat. „Fără a analiza în mod activ etichetele alimentelor și fără a fi atenți la nivelul de sodiu, oamenii pot consuma, fără să vrea, cantități excesive”, a spus Routhenstein. „Este posibil ca indivizii să nu fie conștienți de conținutul de sodiu din mesele lor", a adăugat Routhenstein. „De exemplu, o masă tipică de restaurant poate conține peste 2.000 mg sau mai mult de sodiu, depășind aportul recomandat pentru persoanele cu boli de inimă.” Routhenstein a recomandat următoarele sfaturi pentru reducerea aportului de sodiu: „Pentru a consuma mai puțin sodiu dietetic, concentrați-vă pe gătitul acasă folosind ingrediente proaspete, alegând opțiuni cu conținut scăzut de sodiu, folosind ierburi și condimente pentru aromă, citind etichetele și fiind atenți la sodiul ascuns în alimentele procesate. Atunci când iau masa în oraș, persoanele pot face alegeri mai puțin bogate în sodiu și mai sănătoase pentru inimă, cerând sosuri și pansamente pe lângă, optând pentru opțiuni la grătar sau la aburi în locul celor prăjite și cerând ca mesele să fie pregătite fără adaos de sare.” „Aceste ajustări simple pot contribui în mod semnificativ la reducerea aportului global de sodiu, în timp ce vă bucurați în continuare de mese delicioase”, a precizat Routhenstein. Dr. Morgan a oferit patru principii simple de care să țineți cont: Alegeți alimente proaspete. Limitați sosurile de garnitură, inclusiv pansamentele pentru salate: grătar, soia, teriyaki, ketchup etc. Înlocuiți sarea cu alte ierburi și condimente atunci când gătiți. Pentru pofta de sare, încercați în schimb fructe proaspete, ciocolată neagră   Înlocuitori comuni pentru sare Routhenstein a sugerat o serie de modalități de a înlocui sarea în alimente și de a păstra în continuare aroma, cum ar fi adăugarea unor cantități mici de sucuri de lămâie sau grapefruit în rețete. „Gustul picant al citricelor poate păcăli papilele gustative să perceapă mai multă sărare decât este prezentă de fapt, permițând ca mâncărurile să rămână aromate cu un conținut redus de sodiu”, a spus ea. În plus, Routhenstein a pledat pentru picant, încorporând în mâncăruri ardei iute sau sos picant, în funcție de preferințele dumneavoastră gustative. „Muștarul integral sau pudra de muștar uscat pot adăuga picanterie și profunzime la dressinguri, marinate și sosuri.”, a sugerat Routhenstein.     Cuvinte cheie:  boli de inimă cardiovasculare consum de sodiu Sursa foto:  pexels.com Sursa:  www.medicalnewstoday.com
11 aprilie 2024
12:10
Persoanele cu boli inflamatorii intestinale (BII) sunt adesea confuze în legătură cu alimentele pe care le pot consuma. Unele dintre ele pot ameliora simptomele, altele le pot agrava. Pe baza cercetărilor medicale, nu există un singur plan care să ofere în mod definitiv o ameliorare, dar un studiu recent privind o nouă dietă numită dieta anti-Inflamatorie (DAI) a arătat că aceasta ar putea ajuta. Dieta se concentrează pe corectarea echilibrului bacteriilor intestinale cu alimente probiotice și prebiotice. „Dieta are un impact uriaș asupra bolii oinflamatorii intestinale”, a declarat Dr. David L. Suskind, gastroenterolog la Spitalul de Copii din Seattle. El nu a fost implicat în cercetare, dar în prezent studiază modul în care dieta afectează IBD. „Impactul dietei nu este doar asupra simptomelor pacienților, ci și asupra procesului inflamator în sine”. În cadrul studiului BII-DAI, au participat 19 persoane cu boala Crohn ușoară până la severă sau colită ulcerativă, care sunt forme de BII. Dintre acestea, 61,3 la sută care au urmat dieta timp de cel puțin 8 săptămâni au raportat o scădere semnificativă a severității simptomelor. Când cercetătorii au evaluat probele fecale, au descoperit că cei care au rămas la dietă au avut o creștere a bacteriilor bune care favorizează remisiunea și un răspuns favorabil al sistemului imunitar. Dieta se bazează pe cercetări care arată că persoanele cu boli inflamatorii intestinale au un dezechilibru al bacteriilor intestinale. Se crede că acest lucru contribuie la inflamație. Dieta BII-DAI promovează probioticele și prebioticele. Persoanele care urmează această dietă evită alimentele care conțin grâu, zahăr rafinat, porumb și lactoză și elimină grăsimile trans. Este încurajată o varietate de fructe și legume, precum și proteine slabe și grăsimi sănătoase. Consumul de grăsimi saturate este limitat. Atunci când oamenii au simptome severe, ei se limitează la alimentele din lista din faza I a dietei. Aceasta include iaurt, carne tocată, supe piureuri și smoothie-uri. Pe măsură ce simptomele se ameliorează, ei pot integra alimente din lista din faza II, care include verdețuri, iar mai târziu pot adăuga elemente din lista din faza III, care include fasole integrală și crustacee. Dieta anti-inflamatorie este derivată din dieta specifică de carbohidrați, care a fost creată inițial pentru a trata boala celiacă. Cum afectează dieta bolile inflamatorii intestinale Recomandările privind dieta variază în funcție de faptul dacă o persoană are BII activă sau este în remisie și de tipul de BII pe care îl are, a observat Dr. Matthew A. Ciorba, profesor asociat și director al programului IBD la Washington University School of Medicine din St. Louis. „Mulți specialiști sunt de acord că dieta poate fi modificată pentru a ușura unele dintre simptomele bolii inflamatorii intestinale ( BII)”, a spus Ciorba. De exemplu, limitarea fibrelor insolubile în dietă poate ușura disconfortul abdominal. Recomandările diferă în mod semnificativ atunci când are o criză activă comparativ cu atunci când un pacient este în remisiune, a explicat Kelly Krikhely, supervizor de nutriție clinică la The Mount Sinai Hospital. Atunci când se află într-o stare de acutizare, persoanele cu BII ar trebui să evite alimentele bogate în fibre, cum ar fi legumele crude, majoritatea fructelor crude, cerealele integrale și nucile și semințele. De asemenea, ar trebui să evite cărnurile fibroase tari. „În timpul stării de flare ar trebui să se pună accentul pe surse de proteine moi, cum ar fi peștele, puiul, ouăle, tofu, unt de nuci și iaurtul grecesc, împreună cu cereale rafinate, legume decojite și bine gătite și anumite fructe, cum ar fi banana", a subliniat Krikhely. Intoleranțele comune în timpul crizelor pot include alimentele grase, alimentele care conțin lactoză, dulciurile concentrate și cofeina. Volumele mari de alimente sunt, de asemenea, adesea prost tolerate. Când inflamația activă se rezolvă, persoanele cu BII pot reintroduce încet alte alimente. „În timpul remisiunii, nu există o dietă standard. În schimb, aceasta depinde de toleranțele personale ale fiecărui individ”, a spus Krikhely. Dar ea nu recomandă ca persoanele cu boli inflamatorii intestinale să urmeze o dietă săracă în fibre pe termen nelimitat, lucru pe care îl aude de la ele. „Dacă este tolerat, consumul de fibre este recomandat atunci când se află în remisiune. Pentru cei care suferă de boala Crohn, poate chiar reduce riscul de crize”, a spus ea. Lui Krikhely îi place planul DAI-BII pentru că descurajează mâncarea de tip fast-food, alimentele procesate și zahărul rafinat, încurajând în același timp oamenii să mănânce alimente integrale mai sănătoase. „Îmi place, de asemenea, că dieta ia în considerare toleranțele personale și le explică pacienților că, chiar și atunci când sunt în remisiune, toleranța trebuie evaluată și că este posibil să fie nevoie să se adauge sau să se elimine anumite alimente în funcție de toleranțele individuale”, a spus ea. Cu toate acestea, Krikhely recomandă ca persoanele cu BII să continue să consume cereale. „În timpul remisiunii, cerealele integrale pot furniza o mulțime de vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B și magneziul. Nu aș recomanda cerealele integrale în timpul crizelor, dar cerealele rafinate, cum ar fi orezul alb, tind să fie bine tolerate și pot fi chiar benefice pentru cei cu diaree, deoarece pot avea un efect de legare”, a spus ea. O alimentație mai bună pentru cei care suferă de BII În timp ce dieta este un factor cheie în tratarea BII, Suskind a spus că planul alimentar trebuie să fie personalizat în funcție de pacient. Succesul dietei pentru a ameliora simptomele BII depinde de starea de boală a pacientului, de gravitatea bolii și de modul în care acesta răspunde la alimente. Studiile recente au contribuit la progresul în înțelegerea care diete sunt cele mai potrivite pentru diferite persoane. „Cred că este o vârstă și un moment foarte interesant. Cercetătorii fac presiuni pentru a răspunde la întrebarea: Cum influențează dieta boala? Și o face”, a spus Suskind. În general, Matthew Ciorba speră ca multe dintre dietele propuse pentru BII să fie mai bine testate pentru a analiza impactul lor asupra inflamației dincolo de remisie. „În ciuda lipsei de dovezi care să încoroneze o dietă ca fiind standardul de aur, BII-DAI și unele dintre celelalte diete propuse pentru tratarea BII pot fi încercate CU  siguranță de către pacienții interesați", a spus el. „Persoanele cu BII ar trebui să consulte un dietetician pentru a se asigura că mănâncă corect.”, a menționat Ciorba. „Avem medicamente bune și pentru BII, dar nu exclude necesitatea intervențiilor dietetice”, a explicat Suskind Cuvinte cheie:  dieta anti-inflamatorie boli inflamatorii intestinale simptome alimentatie Sursa foto:  pexels.com Sursa:  www.healthline.com
10 aprilie 2024
16:20
Merele oferă multiple beneficii pentru sănătate. Acest fruct nutritiv poate reduce șansele de a dezvolta cancer, diabet și boli de inimă. Cercetările spun că merele vă pot ajuta, de asemenea, să pierdeți în greutate, îmbunătățind în același timp sănătatea intestinului și a creierului.  Tot merele sunt cele mai consumate fructe la nivel global. De la soiurile roșii și dulci, la cele verzi și acrișoare, merelesunt  folosite în mod obișnuit în rețete precum plăcinte, prăjituri, brioșe, gemuri, salate, fulgi de ovăz sau smoothie-uri. Pe lângă versatilitatea lor culinară și numeroasele culori și arome, merele sunt un fruct excepțional de sănătos, cu multe beneficii susținute de cercetări. Cele 10 beneficii ale merelor 1. Nutritive Merele sunt considerate fructe cu densitate nutritivă, ceea ce înseamnă că oferă o mulțime de nutrienți pe porție. Actualele Ghiduri dietetice pentru americani recomandă 2 cești de fructe zilnic pentru o dietă de 2.000 de calorii, punând accent pe fructele întregi precum merele. Un măr mediu de 200 de grame (g) oferă următorii nutrienți: Calorii- 104 Carbohidrați- 28 g Fibre- 5 g Vitamina C- 10% din valoarea zilnică (VZ) Cupru- 6% din VZ Potasiu- 5% din VZ Vitamina K- 4% din VZ Aceeași porție asigură, de asemenea, 2-5% a valorii zilnice pentru vitaminele E, B1 și B6. Merele sunt, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli, un grup important de antioxidanți. Deși etichetele nutriționale nu enumeră acești compuși vegetali, ei sunt probabil responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale merelor. Pentru a profita la maximum de mere, lăsați-le cu coaja, deoarece aceasta conține jumătate din fibre și majoritatea polifenolilor. 2. Contribuie la pierderea în greutate Merele sunt bogate în fibre și apă, ceea ce le face să fie sățioase. Interesant, polifenolii din mere pot avea, de asemenea, efecte anti-obezitate.  3. Sunt bune pentru inima ta Consumul regulat de mere întregi, în cantități cuprinse între 100 și 150 de grame pe zi, pare să fie asociat cu un risc redus de boli de inimă și factori de risc precum tensiunea arterială ridicată, conform unor studii recente. Unul dintre motive poate fi faptul că acestea conțin fibre solubile. Aceste fibre sunt, de asemenea, asociate cu o șansă mai mică de boli de inimă. Un alt motiv poate fi faptul că oferă polifenoli. Unii dintre aceștia pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Studiile au asociat, de asemenea, aportul ridicat de flavonoide cu o șansă mai mică de accident vascular cerebral. Un alt studiu a legat, de asemenea, consumul de mere de o șansă redusă de accident vascular cerebral. 4. Reduc riscul de a face diabet Consumul de mere poate reduce, de asemenea, șansele de diabet de tip 2. O compilație de studii a constatat că consumul de mere și pere a fost asociat cu o reducere de 18% a riscului de diabet de tip 2. Doar o porție pe săptămână poate reduce riscul cu 3%. Cantitatea mare de polifenol quercetină din mere ar putea explica acest efect benefic.  5.Susțin sănătatea intestinelor Merele conțin pectină, un tip de fibre care acționează ca un prebiotic în microbiomul intestinal, iar un intestin sănătos este adesea cheia pentru o sănătate mai bună. Deoarece fibrele dietetice nu pot fi digerate, pectina ajunge intactă în colonul dumneavoastră, promovând creșterea bacteriilor bune. Aceasta îmbunătățește în special raportul dintre Bacteriodetes și Firmicutes, cele două tipuri principale de bacterii din intestinul dumneavoastră. Noile cercetări sugerează că, prin modificarea benefică a microbiotei intestinale, merele ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul.   6. Pot ajuta la prevenirea cancerului Antioxidanții din mere pot oferi efecte benefice împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, de sân și al tractului digestiv. Cercetările sugerează că aceste efecte pot fi atribuite polifenolilor din mere care împiedică celulele canceroase să se înmulțească. Mai mult, un studiu efectuat la femei a raportat că un consum mai mare de mere a fost legat de o șansă mai mică de deces prin cancer. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare la om pentru a înțelege mai bine posibila legătură dintre mere și prevenirea cancerului - de exemplu, pentru a identifica cantitățile adecvate și momentul consumului.  7. Ar putea ajuta la combaterea astmului Merele bogate în antioxidanți ar putea reduce inflamația căilor respiratorii legată de astmul alergic. Coaja merelor este bogată în antioxidantul quercetină, care poate ajuta la reglarea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Teoretic, acest lucru ar putea face ca merele să fie eficiente împotriva fazelor tardive ale răspunsurilor astmului bronșic. În sprijinul acestei afirmații, studiile în eprubetă și pe animale sugerează că quercetina ar putea fi potrivită pentru bolile inflamatorii alergice precum astmul și sinuzita. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pe oameni pe această temă. 8. Protejează creierul Quercetina din mere poate proteja creierul tău de daunele cauzate de stresul oxidative. O meta-analiză a 14 studii pe animale sugerează că quercetina ar putea avea unele proprietăți preventive împotriva bolii Alzheimer (AD). Cu toate acestea, cercetătorii au pus sub semnul întrebării unele dintre metodologiile studiilor și consideră că este nevoie de mai multe cercetări pentru a concluziona. Amintiți-vă că majoritatea cercetărilor se concentrează pe un compus specific în loc de merele întregi. Prin urmare, sunt necesare în continuare cercetări suplimentare. 9. Pot îmbunătăți sănătatea mintală Consumul mai multor legume și fructe, cum ar fi merele, poate contribui la sănătatea mintală, potrivit unei analize sistematice din 2020. Studiul a constatat că acest beneficiu se declanșează dacă mâncați cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, în concordanță cu recomandările din Ghidul dietetic american pentru consumul zilnic de fructe și legume. În plus, un studiu britanic din 2022 a constatat că adolescenții care consumă mai puține legume și fructe în dieta lor tind să aibă o sănătate mintală mai slabă. 10. Pot ajuta în cazul bolilor digestive Cercetarea sugerează că consumul de fructe, cum ar fi merele, poate ajuta la reducerea șansei de a obține boala de reflux gastroesofagian (GERD). Mai multe studii au sugerat, de asemenea, că consumul de mere poate ajuta la o mai bună digestie a alimentelor, ceea ce poate fi de ajutor în cazul constipației. Dar amploarea efectului poate depinde de tipul de măr pe care îl mâncați.  Este bine să mănânci mere în fiecare zi? Merele sunt un fruct incredibil de hrănitor care oferă multiple beneficii pentru sănătate, așa că dacă mănânci cel puțin un măr zilnic, cu siguranță vei avea beneficii pentru sănătatea ta. Câte mere pe zi este benefic să mănânci? Nu există un număr specific de mere pe care este bine să le consumi zilnic. American Guidelines for Nutrition recomandă aproximativ cinci porții de fructe și legume pe zi, împărțite în mod egal între fructe și legume. Un studio privind merele în mod specific a constatat că persoanele care mănâncă cel puțin un măr zilnic par să aibă nevoie de mai puține medicamente prescrise. Acestea fiind spuse, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga acest lucru.     Cuvinte cheie:  beneficii ale merelor sanatatea mintala boli digestive Sursa foto:  pexels.com Sursa:  www.healthline.com
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.