Casa preotului din localitatea Pelinia, jefuită în noaptea Învierii. Primăria cere ajutorul oamenilor pentru a identifica făptașii

Moldova1, 5 mai 2024 13:50

Casa preotului din satului Pelinia din raionul Drochia, a fost jefuită noaptea trecută, în timp ce preotul oficia slujba de Înviere. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Primăriei Pelinia pe pagina de Facebook, unde au solicitat ajutorul oamenilor pentru a-i identifica pe făptași.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 4 ore
20:20
Aproximativ șapte mii de refugiați ucraineni, care au fugit din calea războiului, sunt stabiliți în prezent în stânga Nistrului. Cel puțin asta arată datele Oficiului ONU pentru Drepturile Omului. Refugații povestesc că au decis să rămână în regiunea transnistreană, deoarece costurile de viață sunt mai mici. Chiar și așa, aceștia se confruntă cu probleme, precum lipsa accesului la serviciile medicale, asigurarea cu un loc de trai și angajarea în câmpul muncii.
20:00
Locuitorii din Stăuceni se pot considera oficial orășeni, după ce Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă ce privește modificarea statutului. Obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității. Oamenii sunt bucuroși și așteaptă să vadă care sunt schimbările pe care le va aduce noul statut al localității.
19:40
Corpurile neînsuflețite a trei ostatici, care au fost răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie anul trecut, au fost recuperate de forțele israeliene. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a anunțat că cele trei victime au fost identificate, iar cadavrele au fost recuperate în timpul unei operațiuni desfășurate în Gaza. Presa locală scrie că rămășițele au fost găsite într-un tunel al Hamas.
Acum 6 ore
19:10
Prin evenimente expoziționale și o mare diversitate de activități culturale și interactive, muzeele din țară au marcat astăzi Ziua lor Internațională. Este și sărbătoarea vizitatorilor, care au avut acces gratuit la toate activitățile tematice organizate pe parcursul zilei. Iubitorii de artă și cultură vor putea trăi bucuria descoperirilor și în cadrul tururilor nocturne, organizate în cadrul Nopții Europene a Muzeelor.
18:00
Ploile abundente au provocat inundații majore în vestul Europei. În Franța nivelul apei a crescut semnificativ, astfel încât primele etaje ale clădirilor au fost inundate. În Germania cetățenii au rămas fără curent electric, iar străzile au fost măturate de ape. Și belgienii au avut de suferit în urma ploilor abundente, iar italienii au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. Pompierii au evacuat bătrânii cu bărcile, iar salvatorii au căutat victimele cu elicopterul.
17:40
Bătaie de proporții în Parlamentul din Taiwan. Deputații opoziției și cei din majoritate s-au luat la pumni în timpul ședinței la care era discutată o lege controversată pro-China prin care se propune sporirea pârghiilor de control ale Parlamentului asupra Guvernului. Formațiunea pro-occidentală, care a câștigat alegerile, și-a acuzat rivalii de abuz de putere.
17:30
Forfotă mare în parcul Valea Morilor din capitală. Comitetul Național Olimpic și Sportiv a marcat Ziua Mișcării Olimpice printr-un eveniment distractiv. Cei mai mulți participanți au fost angrenați în tradiționala Cursa Olimpică.
Acum 8 ore
17:10
Peste 40 de lucrări realizate de nouă artiști găgăuzi au fost prezentate publicului larg, în cadrul unei expoziții de primăvară, deschisă la Galeria regională de artă din orașul Comrat. Expoziția este organizată de asociația artiștilor „Gagauz -Art". Vizitatori vor putea admira lucrările în următoarele 2 săptămâni.
16:50
Aproximativ 40 la sută dintre angajații sistemului medical din Republica Moldova ajung să sufere de burnout în primii cinci ani de activitate. Este sindromul epuizării mentale, fizice și emoționale. Există o serie de factori care completează această statistică alarmantă, printre care suprasolicitarea, lipsa de sprijin, dar și condițiile de muncă.
16:00
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea și întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene în fața unor potențiali dușmani, a declarat sâmbătă prim-ministrul Donald Tusk, informează AFP, citată de Agerpres.
Acum 12 ore
15:10
Aflată într-o vizită de lucru în Germania, astăzi, la Leipzig, președinta Maia Sandu a primit premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, oferit sub patronajul președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoțit de 25.000 de euro, sumă pe care Maia Sandu o va dona.
15:00
Un automobil, condus de un tânăr de 19 ani, s-a răsturnat într-un șanț la intrarea în orașul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliției Ialoveni, Mariana Didenco, un autoturism Ford, care se deplasa pe direcția Hîncești spre Chișinău, virând pe un drum secundar, s-a lovit de un autoturism de model Renault, condus de un bărbat de 27 de ani, ce efectua aceeași manevră.
13:50
Cancelarul german, Olaf Scholz, va efectua, în această vară, o vizită în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către oficial, în timpul unei conferințe de presă alături de președinta Maia Sandu.
13:10
Reprezentanții Biroului pentru integrare europeană (BIE) și ai Președinției Republicii Moldova au participat la sesiunea „Ucraina și Republica Moldova în pregătirea pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE): realizări, provocări și necesități”, organizată în cadrul Grupului Tallinn la Vilnius, Lituania.
12:20
Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-și părăsească locuințele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forțelor armate ruse, informează AFP, citată de Agerpres.
11:00
Trei cetățeni români au anunțat autoritățile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ține legătura cu ei, monitorizează situația lor și este pregătit să intervină dacă este nevoie, scrie news.ro.
Acum 24 ore
09:20
Vremea se încălzește treptat după o perioadă răcoroasă. Însă aceasta aduce și instabilitate atmosferică.
17 mai 2024
23:40
Centrul pentru refugiați din Ucraina din satul Cărpineni, raionul Hâncești, a fost reabilitat termo-energetic cu suportul Cehiei. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, scopul proiectului este îmbunătățirea eficienței energetice și a condițiilor de trai pentru refugiații din țara vecină găzduiți în școala-internat.
Ieri
23:00
În cămăși tradiționale și cu steaguri în mâini. Așa au arătat zeci de ucraineni care au fost prezenți în scuarul catedralei din capitală de ziua mondială a cămășii naționale, numită „Vîșivanka”. Scopul sărbătorii este promovarea tradițiilor și portului popular, iar de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, această acțiune, organizată în multe țări ale lumii, vine în sprijinul rezistenței ucrainenilor în fața agresorului. Printre participanții la evenimentul din scuarul catedralei mitropolitane au fost oficiali moldoveni și ucraineni.
22:10
Republica Moldova plătește, în prezent, cel mai mic salariu minim pe economie din Europa, susține ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Oficialul admite, însă, că lefurile moldovenilor ar putea crește, în curând. Potrivit lui, soluțiile sunt căutate de autorități, sindicate și patronate, în comun. Șeful de la Finanțe a precizat, în cadrul unei emisiuni de la RLive, că creșterea salariilor nu doar implică costuri bugetare, dar și crește presiunea atât pe mediul de business, cât și pe companiile private.
22:00
În viitorul apropiat vom avea un nou director la Serviciul Vamal. Asta a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”. Potrivit lui, „este o poziție destul de atractivă, dar este foarte complicată”.
21:50
„Pace vouă!”, este titlul expoziției a doi mari maeștri, tată și fiu - Leonid Grigorașenco, la 100 de ani de la naștere, și Alexandr Grigorașenco, la 75 de ani de la naștere. Lucrările sunt din colecția familiei și din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei (MNAM), unde a avut loc vernisajul.
21:00
Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de specialiști în sănătate mintală. Potrivit datelor oferite de asociația Mensana, la 100 mii de locuitori sunt doar doi psihiatri, în condițiile în care, anual, 5 mii de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă. Deficitul de cadre se resimte și printre psihologi și asistente medicale psihiatrice, arată datele statistice. Noul proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală care a fost adoptat în data de 16 mai își propune să reglementeze clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane și să ofere specialiștilor instrumentele necesare pentru redresarea situației.
20:00
Provocările diversității în domeniul educației, inovarea, modelarea programelor noi și infrastructura școlară. Sunt principalele subiecte, puse în discuție, timp de două zile, la Chișinău, la forumul Educației România - Republica Moldova. Directorii de instituții, profesorii și oficialii din educație din cele două țări, prezenți la eveniment, încearcă să găsească soluții la cele mai stringente probleme din domeniul învățământului.
19:50
Ion Nicolăescu, golgheterul echipei naționale de fotbal a Republcii Moldova, va fi antrenat de fostul mare atacant olandez Robin Van Persie. Celebrul fotbalist va prelua în vara viitoare conducerea băncii tehnice a lui FC Heerenveen, club la care este legitimat Ion Nicolăescu.
19:50
O tornadă produsă în Italia, joi seara, a răsturnat un tren de marfă în apropiere de Mantova, pe fondul vremii extreme care a făcut ravagii în nordul țării, au anunțat vineri surse citate de ANSA.
19:50
Sergiu Cleșcenco, selecționerul echipei naționale de fotbal a Republicii Moldova, a anunțat numele jucătorilor aflați în lista lărgită a stranierilor convocați pentru partidele amicale cu Cipru și Ucraina. Ambele meciuri vor fi transmise în direct de postul public de televiziune Moldova 1.
19:10
Starea de sănătate a premierului Slovaciei, Robert Fico, este în continuare gravă, dar stabilă. Potrivit medicilor slovaci, oficialul a fost supus astăzi unei noi intervenții chirurgicale, care a durat două ore și jumătate. Se întâmplă după ce prim-ministrul slovac a fost împușcat, miercuri, de către un bărbat în vârstă de 71 de ani, care a recunoscut că a recurs la acest gest pentru că nu era de acord cu politica guvernului de la Bratislava.
18:40
Trei bărbați din raionul Hîncești au fost reținuți după ce au bătut o persoană până când aceasta și-a pierdut cunoștința. Potrivit investigațiilor, totul s-a întâmplat la terasa unui local.
18:40
Alerta de raid aerian a răsunat timp de 16 ore la Harkov. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că agresorul a avansat circa 10 kilometri în regiune, însă situația s-a stabilizat. Iar un înalt oficial militar din cadrul NATO a spus că trupele Moscovei „nu dispun de forțele necesare pentru a realiza o breșă strategică”. Între timp, oamenii din Harkov continuă să plece în zone sigure, din cauza ofensivei lansate de ruși în data de 10 mai.
18:20
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Germania, cu președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, și cu cancelarul federal, Olaf Scholz. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-germane și despre cursul de integrare europeană al Republicii Moldova. Cancelarul Olaf Scholz s-a declarat impresionant de realizările țării în drumul spre eurointegrare. „Demonstrează voință și rezistență într-un mediu dificil”, a scris oficialul german pe rețelele de socializare.
18:20
Cooperarea moldo-germană a fost discutată de președinta Maia Sandu în cadrul unei întrevederi cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Olaf Scholz și președinta Bundestagului, Bärbel Bas. La Berlin, șefa statului a discutat, în special, despre cooperarea în domeniul economic care să ajute la dezvoltarea și crearea locurilor de muncă sigure și bine plătite. Așa cum Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali și o importantă sursă de investiții pentru Moldova, autoritățile de la Chișinău își propun să aprofundeze aceste legături economice.
18:10
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Germania, cu președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, și cu cancelarul federal, Olaf Scholz. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-germane și despre cursul de integrare europeană al Republicii Moldova. Cancelarul Olaf Scholz s-a declarat impresionant de realizările țării în drumul spre eurointegrare. „Demonstrează voință și rezistență într-un mediu dificil”, a scris oficialul german pe rețelele de socializare.
17:50
Lituania a transferat armatei ucrainene muniție, sisteme antidrone, aeronave fără pilot generatoare și paturi pliante, ca parte a sprijinului militar neîntrerupt pentru Ucraina, informează ministerul lituanian al Apărării. De asemenea, pachetul de ajutor pentru Ucraina include și cartușe de 5,56×45 mm și generatoare de 100 kW, transmite Ukrinform.
16:40
Scopul plebiscitului din toamnă este ca cetățeanul să înțeleagă pentru ce votează, iar cu cât este mai clar textul care va fi propus, cu atât oamenii vor merge să-și expună opțiunea, susține Andrei Curăraru, expert în politici publice și drept de la Organizația WatchDog. În cadrul știrilor amiezii de la Moldova 1, expertul a explicat că integrarea europeană este un proiect național și este la latitudinea poporului să-și asume acest angajament.
16:40
O femeie de 47 de ani a fost transportată la spital după ce a fost lovită de un automobil în localitatea Goleni din raionul Edineț. Potrivit ofițerului de presă al IP Edineț, Svetlana Talpă, accidentul a avut loc în dimineața zilei de 17 mai.
16:10
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) denunță noi intenții de destabilizare a situației în Zona de Securitate. Autoritățile de la Chișinău anunță că au fost informate în seara zilei de 16 mai, la doar câteva ore după încheierea ședinței CUC, că forțe rusești de „menținere a păcii” intenționează să efectueze „manevre de verificare prin mișcare a capacităților tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare”, în perioada 17 mai – 17 iunie. Chișinăul condamnă „inițiativa”, calificând-o drept „inoportună” și „abuzivă”.
16:00
Președintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care permite anumitor categorii de deținuți să se mobilizeze în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost raportat pe site-ul oficial al Radei Supreme de la Kiev. Potrivit Unian, această lege a fost adoptată cu votul a 270 de deputați ucraineni, pe 8 mai curent. Astfel, potrivit legii, cei condamnați pentru infracțiuni grave, în special, omor cu premeditare, viol și violență sexuală, și cei care au primit sentințe pentru infracțiuni împotriva securității naționale nu pot fi mobilizați.
15:10
O furtună puternică însoțită de vânturi ce au avut forța unui uragan s-a abătut joi asupra orașului Houston din Texas, provocând moartea a cel puțin patru persoane, spulberând ferestrele unor clădiri înalte și lăsând 800.000 de locuințe fără curent electric, a declarat primarul local, informează Reuters.
15:10
Republica Moldova va condamna Federația Rusă pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Parlamentul de la Chișinău pregătește o declarație în acest sens, a anunțat speakerul Igor Grosu, pe 17 mai. Oficialul susține că documentul va fi adoptat „în viitorul apropiat”.
15:10
Centrul pentru refugiați din Ucraina din satul Cărpineni din Hîncești a fost reabilitat termo-energetic cu suportul Cehiei. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, scopul proiectului este îmbunătățirea eficienței energetice și a condițiilor de trai pentru refugiații din țara vecină găzduiți în școala-internat.
14:10
Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că se va opune prin veto legii privind „agenții străini” care a fost votată în ultima lectură la începutul săptămânii și care a declanșat proteste masive la Tbilisi. Potrivit oficialei, intrarea în vigoare a actului legislativ va modifica profund relația Georgiei cu partenerii săi occidentali. Mai mult, Zourabichvili a calificat legea drept una inacceptabilă și și-a reiterat opoziția față de această măsură, pe care criticii o descriu ca fiind o amenințare gravă la libertatea de exprimare și a democrației.
13:30
Amendarea pe ultima sută de metri a proiectului privind desfășurarea referendumului republican constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană și schimbarea întrebării la care ar urma să răspundă alegătorii nu ridică probleme de legalitate. Pentru că nu s-au operat schimbări radicale și nu a fost denaturat sensul, susține juristul Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale. Totuși, intervenția majorității parlamentare, după avizul pozitiv al Curții Constituționale, le-ar putea oferi noi motive celor care vor specula pe subiectul plebiscitului.
13:20
Trei liceeni moldoveni au obținut o medalie de argint și două de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfășurată în orașul Varna, Bulgaria. În cadrul emisiunii Bună Dimineața, olimpicii în matematică au împărtășit experiențele lor de la concurs și au oferit unele sugestii pentru elevii care vor susține anul acesta examenul de bacalaureat la acest profil.
13:10
Aproximativ 40 la sută dintre localitățile Republicii Moldova nu sunt conectate la rețelele publice de apă și canalizare, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu. Pentru a rezolva această problemă, autoritățile și-au fixat obiectivul ca până în 2030, toate localitățile din țară să aibă acces la aceste servicii.
13:10
Bașcana Găgăuziei, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a pierdut în prima instanță procesul intentat împotriva președintei Republicii Moldova, în care Maia Sandu este acuzată că ar fi lezat demnitatea și onoarea Evgheniei Guțul. Magistrații au refuzat să o cheme pe șefa statului în judecată și au decis că guvernatoarea de la Comrat poate ataca încheierea cu recurs la Curtea de Apel, însă nu se poate adresa repetat în judecată cu aceeași acțiune și aceleași acuzații împotriva președintei.
13:00
Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană s-au întrunit la Tighina, la sediul Misiunii OSCE din Republica Moldova. Potrivit Biroului politici de reintegrare, vicepremierul Oleg Serebrian a prezentat, în mesajul său de la începutul întruniri, problemele cu care se confruntă fermierii din raionul Dubăsari și instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Oficialul a abordat situația complicată a drepturilor omului din regiune, în particular pe cazurile individuale de încălcare a drepturilor fundamentale.
12:30
Încă un grup infracțional, care ar fi adus mașini de lux și piese auto prin contrabandă, în Republica Moldova, din Uniunea Europeană și Marea Britanie, a fost destructurat. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că valoarea bunurilor ajunge la circa 14 milioane lei.
12:30
Punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene de la Giurgiulești-Reni a fost inaugurat după reconstrucție. Astfel Republica Moldova și Ucraina își vor îmbunătăți colaborarea pentru a facilita tranzitul transportului de mărfuri și pasageri.
12:10
Cetatea Soroca a adunat, joi, în jurul ei toate țările europene. Elevii de la liceele din municipiul Soroca au vernisat pe faleză, exponate caracteristice țărilor membre ale Uniunii Europene. De ani buni, Soroca se numără printre raioanele cu cele mai multe proiecte din fonduri europene, care au adus stabilitate și condiții bune de trai populației. Cele mai multe proiecte vin de peste Prut, din România, cu o valoare de circa 10 milioane de euro.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.