Alerta de raid aerian a răsunat timp de 16 ore la Harkov. Rușii au reușit să avanseze aproximativ 10 km în regiune

Moldova1, 17 mai 2024 18:40

Alerta de raid aerian a răsunat timp de 16 ore la Harkov. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că agresorul a avansat circa 10 kilometri în regiune, însă situația s-a stabilizat. Iar un înalt oficial militar din cadrul NATO a spus că trupele Moscovei „nu dispun de forțele necesare pentru a realiza o breșă strategică”. Între timp, oamenii din Harkov continuă să plece în zone sigure, din cauza ofensivei lansate de ruși în data de 10 mai.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 12 ore
12:00
Ministrul Afacerilor Externe (MAE) îndeamnă cetățenii Republicii Moldova, care dețin cetățenie europeană, să participe la alegerile europarlamentare, din 9 iunie. Șeful diplomației de la Chișinău susține că, prin prezența masivă la urnele de vot, Republica Moldova va demonstra că este europeană și că locul său este în Uniunea Europeană.
11:10
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a declarat că Israelul a oferit un nou acord „cuprinzător” în cadrul negocierilor pentru încetarea focului în Fâșia Gaza, transmite BILD.
11:00
Ion Munteanu – care a ocupat funcția de procuror general interimar timp de 20 de luni, din octombrie 2022 – vine de astăzi oficial la șefia Procuraturii Generale (PG). Munteanu a depus jurământul de învestire în prezența președintei țării, Maia Sandu, și a președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă. În luarea de cuvânt, noul procuror general a făcut apel la procurorii din țară să livreze rezultate „la maxim” și să continue investigațiile de rezonanță, în timp ce președinta țării a cerut să se facă dreptate, iar cei vinovați – să fie sancționați. Cine este noul procuror general – numirea căruia a fost așteptată de mai bine de un an și jumătate, fiind o condiționalitate pentru avansarea țării în procesul de integrare europeană – dar și cu ce avere vine la cârma Procuraturii Generale, aflați în continuare.
09:50
Republica Moldova are procuror general. Ion Munteanu a fost învestit astăzi, 1 iunie, în funcție. La ceremonia solemnă a participat președinta țării, Maia Sandu, și președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă. În luarea sa de cuvânt, șefa statului a recunoscut că, în prezent, în justiție, lucrurile se mișcă mai greu. „A venit timpul să se facă mai multe, mai repede și mai corect”, a declarat Maia Sandu.
09:20
Ansamblul de dansuri populare ,,Hecenii” din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, s-au clasat pe locul trei în finala concursului „Românii au Talent”. Aceștia au câștigat un premiu în valoare de 10.000 de euro, fiind felicitați de conducerea țării.
Acum 24 ore
00:40
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a venit cu o reacție după ce în mediul online a apărut un video în care se afirmă că Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cu sprijinul UE, ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele. Diplomatul european a declarat că aceste eforturi de dezinformare „subliniază o problemă serioasă”.
31 mai 2024
22:30
Autoritățile prognozează că fluxul de pasageri care vor călători prin Aeroportul Internațional Chișinău va crește considerabil în următorii cinci ani, iar terminalul actual nu va mai face față. Din acest motiv, construcția unui nou terminal este necesară, iar Guvernul trebuie să acționeze rapid în acest sens, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la o emisiune de la TVR Moldova.
Ieri
21:20
Arta caligrafiei în armonie cu pictura poate fi admirată la expoziția aniversară „Interferențe bizantine”, inaugurată la Muzeul Național de Artă din capitală. Sunt expuse lucrări din diferite perioade realizate de Alexandru Macovei, un maestru al caligrafiei, care a fost onorat la vernisaj cu medalia „Mihail Grecu” a Uniunii Artiștilor plastici din Republica Moldova.
21:10
Consiliul Uniunii Europene a completat vineri, 31 mai, listele de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților din Iran și Coreea de Nord implicate în furnizarea de arme către Rusia. Declarația a fost publicată pe site-ul web al Consiliului UE. Noile liste includ câte șase persoane fizice și trei persoane juridice, toate direct legate de livrările din Coreea de Nord și, respectiv, din Iran, scrie DW.
19:40
Republica Moldova are de învățat multe de la Irlanda, a declarat președintele parlamentului Igor Grosu după întrevederea cu omologul său de la Dublin. Șeful camerei reprezentanților din legislativul irlandez Seán Ó Fearghaíl a venit în vizită oficială la Chișinău. Statul irlandez apreciază contribuția economică și socială a diasporei moldovene.
19:30
Radicalizarea politică internă din Statele Unite ale Americii face improbabil ca decizia de condamnare a lui Donald Trump să fie înțeleasă de alegătorii republicani, deciși să-l voteze indiferent dacă acesta încalcă preceptele creștine apărate de republicani. Opinia aparține expertului în relații internaționale, Mihai Isac, și a fost exprimată pentru Moldova 1. Potrivit expertului, asistăm în Statele Unite ale Americii la un război politic intern, care are impact la nivel global.
19:30
Ion Munteanu va fi învestit în funcția de procuror general, sâmbătă, 1 iunie. Solemnitatea se va desfășura la sediul Procuraturii Generale și va include depunerea jurământului de către procurorul general, urmată de alocuțiunile președintei, procurorului general și altor invitați. La final, procurorul general va oferi declarații de presă. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
19:20
Washigtonul i-a permis Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu armament american, pentru apărarea Harkovului, a declarat secretarul de stat Antony Blinken după summitul NATO de la Praga. Aliații consideră că teritoriul Rusiei este o țintă legitimă. Deși Kremlinul a amenințat cu escaladarea tensiunilor, secretarul organizației nord-atlantice Stoltenberg a precizat că acest lucru s-a produs deja odată cu începutul războiului acum doi ani. Președintele ucrainean Zelenski susține că utilizarea munițiilor occidentale pe teritoriul rus este o chestiune de timp.
18:40
Condiții mai bune pentru femeile de la Institutului Mamei și Copilului. Astăzi, a fost inaugurat Blocul operator din cadrul Centrului Perinatal, nivelul trei, unde vor fi realizate cele mai complicate intervenții chirurgicale. Personalul medical spune că acum va avea parte de condiții de lucru mai bune, iar pacientele se vor simți mai în siguranță.
18:40
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a venit cu o reacție după ce în mediul online a apărut un video în care se afirmă că Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cu sprijinul UE, ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele. Diplomatul european a declarat că aceste eforturi de dezinformare „subliniază o problemă serioasă”.
18:20
În 2022, în Republica Moldova, 25% dintre adolescenți cu vârsta de 13-17 ani au fumat țigări electronice. Autoritățile trag un semnal de alarmă, menționând că numărul este în continuă creștere. Pentru a diminua consumul de tutun, la nivel global, inclusiv în țara noastră, de Ziua Mondială Fără Tutun sunt lansate inițiative de informare asupra riscurilor de îmbolnăvire provocate de fumat, precum și de contracarare a publicității și promovării ascunse a produselor din tutun. Potrivit unor studii, apariția țigărilor electronice și a altor produse noi din tutun și nicotină reprezintă o amenințare gravă pentru generațiile în creștere.
17:20
Ucraina și Rusia au făcut un nou schimb de 75 de prizonieri de război din fiecare tabără, una din puținele zone în care cele două țări au cooperat de la începutul conflictului. Videoclipul a fost postat vineri pe site-ul SBU , relatează Ukrinform.
16:40
Președinția critică includerea președintei Maia Sandu pe lista martorilor în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, calificând aceasta drept „circ al corupților.” Magistrații au admis astăzi cererea avocatului fostului prim-ministru Iurie Leancă, care a solicitat audierea tuturor membrilor Cabinetului de Miniștri de atunci, inclusiv a actualului prim-ministru Dorin Recean. Contactat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că nu comentează decizia deocamdată, dar va oferi precizări după ce va fi analizată.
16:10
Un avocat din capitală a fost reținut fiind bănuit de trafic de influență. Potrivit Centrului Național Antocorupție, bărbatul a fost reținut chiar în momentul returnării unor mijloace financiare ilicite, primite anterior de la denunțător. Acesta a restituit mita primită, în valoare de 4000 de euro, din motiv că nu și-ar fi onorat promisiunea.
15:50
Cinci proiecte finanțate de Guvernul României vor fi implementate la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Proiectele au drept scop modernizarea infrastructurii universitare, stimularea cercetării și dezvoltarea mediului academic al USM. USM a încheiat un acord în acest sens cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
14:20
Colegiul Tehnic Agricol din Soroca a inaugurat un nou centru tehnico-didactic în mecanică agricolă, echipat cu tehnologie de vârf. Dotarea acestuia a fost posibilă grație finanțării în valoare de 787 de mii de euro, bani oferiți de Banca Europeană de Investiții. Centrul va oferi condiții moderne de studiu pentru aproape 450 de elevi, pregătindu-i conform standardelor europene și dezvoltându-le abilitățile necesare pentru integrarea mai ușoară pe piața muncii.
13:50
Emoții mari pentru elevii din întreaga țară. Astăzi a răsunat ultimul sunet de clopoțel și a început vacanța mare. Cu această ocazie, în toate școlile din țară au fost organizate tradiționalele activități solemne. Și la Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar” din capitală ultima zi de școală a început cu un eveniment festiv. Elevii spun că au așteptat vacanța cu mare nerăbdare.
13:40
Ne așteaptă două meciuri amicale de foc, iar ”tricolorii” vor depune efort maxim pentru a obține doar victorii în confruntările cu Cipru și Ucraina. Sunt asigurările oferite de selecționerul echipei naționale de fotbal Sergiu Cleșcenco în cadrul emisiunii de aseară, EURO ARENA. Republica Moldova va înfrunta Ciprul, pe 8 iunie, și Ucraina, 3 zile mai târziu.
13:10
Republica Moldova va mai primi 14 blindate de tip Piranha din Germania, iar anul viitor va primi și sistem de apărare antiaeriană. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul german a spus că țara noastră resimte efectele războiului provocat de Rusia în Ucraina. În context, ministrul german al Apărării și-a afirmat angajamentul că țara sa va sprijini R. Moldova în parcursul său european.
12:30
Guvernul german a permis Ucrainei să atace ținte din Federația Rusă folosind arme germane, relatează Der Spiegel.
11:00
În mediul online circulă un video precum că Ministerul Educației și Cercetării(MEC) ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele. Instituția vizată dezminte aceste informații și le califică drept „false”.
10:20
Premierul Robert Fico a fost transferat de la spitalul din Banská Bystrica la domiciliul său din Bratislava. Informația a fost confirmată pentru ta3 de către directorul Spitalului Roosevelt, Miriam Lapuníková. Starea premierului este stabilă și a început reabilitarea.
10:10
Mai multe percheziții au fost efectuate joi seara de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurori într-un dosar de corupere activă în care este vizat un cetățean al Ucrainei. Acesta ar fi propus 20 de mii de dolari șefului unui inspectorat de poliție din mun. Chișinău pentru protejarea unei afaceri clandestine.
09:40
Donald Trump a devenit primul președinte american care a fost condamnat pentru o infracțiune, când un juriu din New York l-a găsit vinovat de falsificarea unor documente pentru a acoperi o plată pentru a reduce la tăcere o vedetă porno înainte de alegerile din 2016, scrie Reuters.
30 mai 2024
23:30
Internaționalul moldovean Vadim Rață este noul jucător al clubului de fotbal Universitatea Cluj din primul eșalon valoric al fotbalului românesc. Compatriotul nostru a semnat cu "Șepcile Roșii" un contract valabil pentru 2 ani.
22:50
Protestele organizate în cadrul vizitei la Chișinău a Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, sunt niște acțiuni propagandistice, puse la cale de către Federația Rusă, prin intermediul exponenților săi în Republica Moldova. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1.
22:30
Dragoste târzie la un azil de bătrâni. Povestea a doi oameni în etate, care ajung să-și trăiască zilele la un azil, este tema spectacolului „Jocul final". Premiera va avea loc pe 1 și 2 iunie la Teatrul Dramatic Rus de Stat „Anton Cehov" din Chișinău. Tragicomedia a fost realizată sub bagheta regizorului Emil Gaju după renumita piesă „The Gin Game" a dramaturgului american Donald L. Coburn.
22:20
Scenariul, potrivit căruia șefa statului ar respinge candidatura lui Ion Munteanu la funcția de procuror general, propusă de CSP, este puțin probabil. Opinia aparține președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă. Potrivit lui, șefa statului nu are temei de a refuza candidatura acestuia, întrucât Munteanu a trecut vettingul, așa cum prevede legea, și a fost verificat de o comisie destul de minuțios. Directorul CRJM a precizat că Maia Sandu are la dispoziție 15 zile pentru a decide asupra acestei candidaturi.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:40
În Republica Moldova, în premieră a fost deschis un centru inovațional pentru femeile antreprenoare. Este vorba despre centrul „Glia Impact Hub”, care vine să sprijine femeile cu afaceri la început de drum și nu doar. Acesta are mai multe birouri dedicate start-up-urilor conduse de femei, spații de formare și cooperare.
21:30
Cel puțin șapte oameni au fost răniți în noile bombardamente rusești asupra Harkovului. La primele ore ale dimineții, armata rusă a lovit orașul cu rachete S-300.
21:00
Secretarul american de stat, Antony Blinken, a plecat de la Chișinău la Praga, unde Guvernul Cehiei găzduiește Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai țărilor NATO. Secretarul Blinken a purtat discuții cu președintele Cehiei, Petr Pavel și a semnat cu ministrul Afacerilor Externe, Jan Lipavski, un memorandum privind combaterea dezinformării.
21:00
Președintele clubului sportiv, Rustam Alimov, îl acuză pe președintele forului de profil, Tudor Gorea, că interzice participarea sportivilor de la clubul în cauză la competiții naționale și internaționale. În replică, Gorea, președintele Federației Naționale de Kickboxing oriental, a declarat că interesele clubului sunt altele.
20:30
Consiliul Uniunii Europene a aprobat taxe vamale pentru produsele agricole din Rusia și Belarus. Decizia va intra în vigoare la 1 iulie și va afecta importurile de cereale și de semințe oleaginoase, precum și de produse rezultate din prelucrarea acestora.
20:10
Parlamentul Republicii Moldova condamnă politica de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și pe teritoriul Federației Ruse. Declarația Parlamentului care prevede acest lucru a fost votată astăzi, 30 mai, de 60 de deputați.
18:00
Nicky Cleșcenco a fost convocat din nou la echipa națională de fotbal a Republicii Moldova. Atacantul campioanei naționale Petrocub Hâncești a fost chemat de urgență pentru partidele amicale cu Cipru și Ucraina.
16:40
Accesul va fi limitat în incinta Aeroportului Internațional Chișinău pentru încă 30 de zile, informează Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
16:20
Accesul va fi limitat în incinta Aeroportului Internațional Chișinău pentru încă 30 de zile, informează Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
16:10
Republica Moldova va primi un grant de 5,4 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul gestionării deșeurilor solide. Parlamentul a ratificat un grant oferit țării noastre de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
15:50
Accesul va fi limitat în incinta Aeroportului Internațional Chișinău pentru încă 30 de zile, informează Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
15:40
Un bărbat de 36 de ani a fost reținut de oamenii legii, fiind suspectat de omorul unui tânăr de 25 de ani din localitatea Bădiceni din raionul Soroca. Potrivit IGP, polițiștii au fost alertați noaptea trecută de o femeie din localitate, care a comunicat că a găsit cadavrul tânărului la sol.
15:20
Zece persoane cu vârste cuprinse între 29 și 56 ani sunt cercetate penal pentru comercializarea ilegală a alcoolului etilic și țigărilor în sudul țării. Potrivit IGP, suspecții sunt din Cahul, Vulcănești, Ceadîr – Lunga, Comrat, Cimișlia și alte localități. Aceștia ocupă funcții de conducere și execuție în cadrul unor companii din sudul R. Moldova și au organizat activitatea ilicită de punere în circulație a produselor de tutungerie și alcoolului etilic.
15:10
UPDATE: UPDATE: Procurorul general interimar Ion Munteanu a acumulat punctajul maxim de 9,21 puncte. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Superior al Procurorilor Dumitru Obadă.
15:00
Ministerul Apărării al Republicii Moldova infirmă că ar expedia scrisori cu ordine de chemare care pretind a fi emise de către Centrul Militar Teritorial (CMT) Bălți. Într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova” ofițera de presă a instituției, Axenia Viniciuc, susține că numărul acestor cazuri a crescut în ultima perioadă, iar cetățenii sunt îndemnați să verifice cu atenție orice corespondență primită și să contacteze persoanele responsabile de la CMT.
14:50
Republica Moldova ar putea obține pe cale diplomatică garanții de securitate din partea mai multor țări membre NATO, care să acționeze în nume propriu pentru a ajuta țara noastră să facă față unei eventuale invazii ruse. Opinia aparține analistului politic al Fundației Jamestown, Vladimir Socor. În emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, expertul a explicat că autoritățile trebuie să înceapă discuțiile cu partenerii pentru a demara procesul, pentru că nu este exclus scenariul în care armata rusă să forțeze accesul în direcția regiunii Odesa și să ajungă aproape de regiunea transnistreană.
14:50
Șeful misiunii civile de securitate a Uniunii Europene, Cosmin Dinescu, a declarat, într-un interviu pentru Moldova 1, că operațiunile hibride s-au intensificat. Scopul este zădărnicirea cursului pro-european și a referendumului privind aderarea. Potrivit diplomatului român, metodele sunt: dezinformarea, narațiunile false, finanțarea ilegală.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.