Pariul de 5,5 miliarde de dolari al Ucrainei. Oficialii anunță o mutare economică de proporții

DISINFO.MD, 1 mai 2024 07:00

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă […] Articolul Pariul de 5,5 miliarde de dolari al Ucrainei. Oficialii anunță o mutare economică de proporții apare prima dată în Disinfo.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de DISINFO.MD

Ieri
15:10
Lumea ortodoxiei europene este profund tulburată, iar imperiul patriarhului Kirill se clatină serios: valul stârnit de preoții din Republica Moldova se extinde în alte state, scrie Politico. Linia de separare o trage războiul Rusiei în Ucraina declarat „război sfânt” de patriarhul bisericii ruse Kirill. Am relatat despre demersul unui grup de preoți din Republica Moldova, […] Articolul Frontul războiului din Ucraina trece și prin bisericile moldovenești apare prima dată în Disinfo.
14:50
Editorial de Anatol Țăranu  După pompoasa inaugurare în al cincilea mandat de președinte, Vladimir Putin l-a renumit pe post de prim-ministru al guvernului rus pe Mihail Mișustin, dar și majoritatea din vechea componență a miniștrilor civili – numiri care păreau previzibile și chiar dezamăgitor de previzibile. Însă în câteva cazuri președintele rus a reușit totuși […] Articolul Învestirea noului-vechiului guvern rus. La ce să ne așteptăm? apare prima dată în Disinfo.
09:00
Ministrul israelian al apărării a anunţat joi, într-un comunicat, că „trupe suplimentare” vor participa la luptele terestre de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde operaţiunile militare „se vor intensifica”, pe fondul tensiunilor din cabinetul de razboi al premierului Benjamin Netanyahu. „Trupe suplimentare vor intra” în oraşul Rafah şi „activitatea (militară) se va intensifica”, a […] Articolul Ruptura din Cabinetul de Război al Israelului iese la suprafață . Atac dur al ministrului israelian al Apărării la adresa premierului Netanyahu apare prima dată în Disinfo.
08:30
După ce miercuri premierul slovac Robert Fico a fost victima unui atentat, fiind împuşcat în timp ce discuta cu simpatizanţii săi după o întâlnire oficială, joi, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a anunţat că a primit ameninţări cu moartea. Şeful guvernului polonez a făcut publice ameninţările cu moartea la adresa sa pe reţelele de socializate, unde, […] Articolul Premierul Poloniei a publicat ameninţarea cu moartea pe care a primit-o: „Slovacii ne-au dat un exemplu despre ce ar trebui făcut cu Donald Tusk” apare prima dată în Disinfo.
08:00
Un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 750 de milioane de euro a fost anunţat joi, 16 mai, de ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen, potrivit serviciului de presă al MAE danez, citat de agenţia Ukrinform. „Bucuros să anunţ un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de […] Articolul Asistenţă militară în valoare de 750 de milioane de euro pentru Ucraina, anunțat de Danemarca. „Pentru susținerea apărării sale aeriene şi a artileriei” apare prima dată în Disinfo.
07:30
Un lider ”carismatic”, cu care trebuie să discuţi, ”fie că îţi place sau nu” – joi, 16 mai, pe străzile din Beijing, chinezii au exprimat o părere în general pozitivă despre Vladimir Putin, în prezent în vizită de stat în China, informează AFP. Dacă, în Occident, stăpânul de la Kremlin are o imagine împărţită, în […] Articolul Chinezii falsifică inclusiv realitatea: ”Putin, un lider carismatic care trebuie respectat/ Un bărbat foarte frumos” apare prima dată în Disinfo.
07:00
Igor Klimenko, ministrul ucrainean de Interne, aduce acuzații grave armatei ruse și spune că mai mulți civili din oraşul Vovceansk, regiunea Harkov, sunt ținuți captivi sau sunt executați, transmite AFP. Ministrul ucrainean de Interne mai spune că soldații ruși au început să răpească oameni și să-i închidă în pivnițe. „Potrivit rapoartelor serviciilor de informaţii, militari […] Articolul „Militarii ruşi au început să răpească oameni şi să-i ducă în pivniţe”, acuză ministrul ucrainean de Interne apare prima dată în Disinfo.
06:30
Bidzina Ivanișvili și-a petrecut o mare parte din ultimul deceniu admirând acoperișurile vechi din Tbilisi din castelul său de sticlă, o casă situată în vârful unui deal despre care criticii săi spun că seamănă cu bârlogul unui personaj negativ din Bond, relatează The Guardian. De la învestirea sa în funcția de prim-ministru între 2012 și 2013, […] Articolul Miliardarul „păpușar“ al Georgiei. Bidzina Ivanișvili mizează pe Moscova: „Este vorba de supraviețuirea personală“ apare prima dată în Disinfo.
06:00
Dezinformarea crește „în mod semnificativ” în Europa în perspectiva alegerilor europarlamentare, fiind vorba de o creștere „atât calitativă, cât și cantitativă”, care, ca de obicei, urmărește să creeze „confuzie și neîncredere în procesul democratic”, relatează agenția italiana ANSA. Tehnicile folosite presupun atât „interferențe directe, cât și indirecte”, cu actori angajați să „amplifice” fricțiunile deja prezente […] Articolul Explozie de dezinformare înaintea alegerilor europene. UE ia măsuri apare prima dată în Disinfo.
05:30
Încă de la izbucnirea agresiunii ruse în Ucraina, Turcia și-a văzut în continuare de interesele proprii, evitând, de multe ori, regulile impuse de UE în încercarea de a-l sancționa pe Putin. Turcia a devenit un centru important pentru reexportarea petrolului rusesc către piețele europene, într-o încercare de a ocoli sancțiunile impuse de Uniunea Europeană asupra Rusiei. Într-un […] Articolul ANALIZĂ Turcia a devenit „stația” lui Putin pentru comercializarea de combustibil camuflat către UE apare prima dată în Disinfo.
05:00
Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a lansat un avertisment grav asupra posibilității unui al Treilea Război Mondial, în cazul în care Ucraina va folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rus. Într-o declarație recentă, oficialul rus a subliniat că utilizarea acestor arme împotriva Rusiei ar putea declanșa o tragedie globală cu […] Articolul Oamenii lui Putin, amenințări cu ce de-al Treilea Război Mondial dacă Ucraina folosește arme occidentale pentru a lovi Rusia apare prima dată în Disinfo.
04:30
Fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Acest lucru l-a confirmat pentru Jurnal TV șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, care a precizat că Șor deține cetățenia rusă încă de la începutul anului curent. Președinția nu a reacționat, deocamdată, dar a promis ca va emite […] Articolul Ce se întâmplă cu extrădarea lui Ilan Șor după ce a obținut cetățenia Federației Ruse apare prima dată în Disinfo.
04:00
Nouă deputați controlați de oligarhul fugar Ilan Șor au anunțat formarea grupului parlamentar Victorie/Pobeda, dar șeful Parlamentului Igor Grosu a refuzat înregistrarea, argumentând că încalcă prevederile Curții Constituționale. Grupul este condus de Vasile Bolea, fost deputat socialist, iar Reghina Apostolova și Marina Tauber, ambele vizate în anchete penale, sunt vicepreședinte și, respectiv, secretar.  ,,În lumina […] Articolul Parlamentul a refuzat înregistrarea grupului parlamentar Victorie/Pobeda, controlat de Ilan Șor. Ce argumente au adus juriștii legislativului apare prima dată în Disinfo.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:40
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va efectua mâine o vizită de stat de două zile în China. Putin și președintele chinez Xi Jinping vor discuta despre relațiile bilaterale, precum și despre probleme internaționale și regionale de interes comun, potrivit Ministerului chinez de Externe. Și Kremlinul a confirmat această vizită, menționând că Putin merge la […] Articolul Parteneriatul „fără limite” continuă: Putin va vizita Beijingul la invitația lui Xi apare prima dată în Disinfo.
17:10
Produse ale unor companii din Japonia, Statele Unite și Taiwan figurează pe o listă de componente electronice găsite în câteva tipuri de avioane Suhoi, pe care Rusia le-a folosit în luptă contra Ucrainei în timpul actualei invazii, a dezvăluit secția de investigații a serviciului ucrainean al Europei Libere, Schemes. Importurile de la acești producători nu au […] Articolul Investigație Europa Liberă, Ucraina: Cum obțin avioanele de război ale Rusiei tehnologie din Occident, în ciuda sancțiunilor apare prima dată în Disinfo.
14 mai 2024
17:20
Eforturile fără precedent ale UE de a aplica sancțiuni împotriva exporturilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia se lovesc deja de opoziția Ungariei. Acest lucru a fost raportat pentru Politico, sub rezerva anonimatului, de către reprezentanți ai țărilor UE care au fost prezenți în timpul discuțiilor privind sancțiunile. Sursele au declarat că Budapesta și-a exprimat […] Articolul Politico: Ungaria încearcă să se opună prin veto noilor sancțiuni UE privind gazele rusești apare prima dată în Disinfo.
17:10
La 14 mai, parlamentul georgian a adoptat în a treia și ultima lectură proiectul de lege „privind transparența influenței străine”, care a declanșat proteste în masă, transmite CNN. Noua lege va impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanţarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, în caz contrar fiind […] Articolul Parlamentul georgian a adoptat în lectură finală legea scandaloasă privind „agenții străini” apare prima dată în Disinfo.
16:50
Până în 2030, bugetul Armatei trebuie să constituie 1% din produsul intern brut (PIB). Cel puțin acestea sunt obiectivele pe care și le propun autoritățile de resort. Scopul este stipulat în Strategia Apărării Naționale. Printre planurile punctate se număr integrarea în sistemul de securitate european, cooperarea cu UE și Alianța Nord-Atlantică, consolidarea securității cibernetice, combaterea […] Articolul Strategia Națională de Apărare: Până în 2030, bugetul Armatei trebuie să constituie 1% din PIB apare prima dată în Disinfo.
9 mai 2024
12:50
Reprezentanții socialiștilor și comuniștilor, împreună cu liderii lor, Igor Dodon și Vladimir Voronin, sărbătoresc Ziua Victoriei la Chișinău împreună cu exponenții grupării criminale „Șor” și platformei „Pobeda”, creată la Moscova recent de oligarhul fugar.  Aceștia au fost văzuți împreună în timpul evenimentelor dedicate zilei de 9 mai la Chișinău. Deputatul Denis Ulanov a mărturisit presei […] Articolul „Șoriștii” alături de socialiști sărbătoresc Ziua Victoriei la Chișinău. Șor și bașcana Găgăuziei s-au dus mai aproape de Putin apare prima dată în Disinfo.
06:40
Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă, relatează Reuters. Preşedintele Macron a provocat controverse în februarie, spunând că nu poate exclude desfăşurarea de trupe terestre în Ucraina în viitor. Liderul francez a avertizat că, dacă […] Articolul Rusia ameninţă că va ataca soldații francezi dacă vor intra în Ucraina. „Dacă apar în zona de conflict, vor deveni ţinte” apare prima dată în Disinfo.
06:20
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, marți, cu ocazia ceremoniei de învestire a lui Putin de la Kremlin, că rușii trebuie să preia controlul asupra orașelor ucrainene Odesa și Harkov în luna mai. Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui „forțat” să semneze un tratat cu Rusia, mai spune Kadîrov. „Cred că trebuie să atacăm […] Articolul Kadîrov spune că rușii trebuie să cucerească Odesa și Harkov în această lună: „Apoi, așezați-l pe Zelenski și forțați-l să semneze” apare prima dată în Disinfo.
06:10
Liderii UE sunt pe cale să aprobe un plan prin care profiturile, în valoare de circa 3 miliarde de euro, provenite din investirea activelor rusești înghețate în Occident, să fie utilizate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, informează Politico. În luna februarie, premierul britanic Rishi Sunak sugera ca miliardele de euro – provenite din dobânda pe […] Articolul Politico: Arme pentru Ucraina din banii lui Putin: Cum vrea UE să folosească 3 miliarde de dolari din activele înghețate ale Rusiei pentru Kiev apare prima dată în Disinfo.
8 mai 2024
18:40
Regatul Unit a anunţat miercuri expulzarea ataşatului militar al ambasadei Rusiei, retragerea statutului diplomatic al unor proprietăţi şi limitarea duratei de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi, transmit agenţiile Reuters şi AFP. Ministrul britanic de Interne, James Cleverly, a afirmat: „Îl vom expulza pe ataşatul militar rus, care este un ofiţer nedeclarat al informaţiilor militare” […] Articolul Atașatul militar rus din Regatul Unit va fi expulzat. Noi restricții vor fi impuse asupra diplomaților ruși aflați în țară . apare prima dată în Disinfo.
18:20
Procuratura ucraineană a anunţat miercuri investigarea unui „faimos om de afaceri”, acuzat deja de alte delicte, pentru comandarea unei crime ce urma să fie comisă de un grup de asasini plătiţi, relatează agenţia EFE. Comunicatul procuraturii este însoţit de o fotografie pixelată în care poate fi totuşi distinsă fizionomia oligarhului Igor Kolomoiski, care a jucat […] Articolul Un oligarh ucrainean este investigat pentru comandarea unui asasinat apare prima dată în Disinfo.
12:00
În fiecare an, în ziua de 9 mai, când toate statele europene marchează Ziua Europei, la Chișinău o serie de politicieni pro-ruși, scot în față panglica bicoloră, care din 2014, în urma crizei din Ucraina, a devenit un simbol militarist rus asociat separatiștilor pro-ruși. Cine o folosește pe larg în Republica Moldova? Toate partidele pro-ruse, […] Articolul VIDEO Originea provocatoarei panglici bicolore apare prima dată în Disinfo.
06:30
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a cerut Uniunii Europene să strângă cel puțin 100 de miliarde de euro pentru apărare și să echipeze un sistem comun de apărare aeriană, transmite Bloomberg.  Tusk a menționat că dezbaterea pe termen lung privind consolidarea capacităților de apărare ale UE ar trebui să se încheie cu o decizie în viitorul apropiat, avertizând […] Articolul Tusk afirmă că UE ar trebui să creeze un sistem comun de apărare aeriană apare prima dată în Disinfo.
06:10
În Ucraina, o rețea de agenți FSB care pregăteau asasinarea președintelui Vladimir Zelenski și a unor oficiali militari a fost deconspirată de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), transmite BBC. „Serviciul de contrainformații și anchetatorii SBU au dejucat planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de a-i elimina pe președintele Ucrainei și pe alți […] Articolul O rețea de agenți care planifică asasinarea președintelui Zelenski, deconspirată la Kiev. Au fost reținuți doi colonei ai Pazei de Stat apare prima dată în Disinfo.
05:50
Serviciile speciale poloneze au găsit și demontat dispozitive de ascultare într-o sală în care urma să se reunească, marți, consiliul de miniștri, a declarat purtătorul de cuvânt al coordonatorului serviciilor speciale, relatează Reuters. „Serviciul de Protecție a Statului, în cooperare cu Agenția de Securitate Internă, a detectat și demontat dispozitive care ar putea fi folosite […] Articolul Serviciile secrete poloneze au găsit dispozitive de ascultare în sala în care trebuia să se reunească guvernul apare prima dată în Disinfo.
05:20
Parlamentul Estoniei a susținut o rezoluție prin care declară Biserica Ortodoxă Rusă „o instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federației Ruse”. Biserica, cunoscută și sub numele de Patriarhia Moscovei, a susținut pe scară largă războiul al Rusiei împotriva Ucrainei. Patriarhul Kirill, șeful bisericii, este un susținător ferm al președintelui rus Vladimir Putin și a fost […] Articolul Parlamentul Estoniei declară Biserica Ortodoxă Rusă „sponsorul agresiunii militare ruse” apare prima dată în Disinfo.
05:10
Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze rusești în regiunea separatistă Transnistria, după ce acordul referitor la tranzitul acestor gaze prin Ucraina va expira în acest an, a declarat marți ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Reuters, citată de Agerpres. Autoritățile de la Kiev nu intenționează să prelungească un acord referitor la transportul gazelor rusești […] Articolul Victor Parlicov: Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze rusești către Transnistria apare prima dată în Disinfo.
7 mai 2024
10:30
Un judecător polonez a cerut azil politic în Belarusul vecin, ţară aliată Rusiei şi aflată în relaţii tensionate cu Polonia, provocând stupoare printre autorităţile de la Varşovia, relatează luni AFP. „Vă rog să mă iertaţi pentru îndrăzneala mea, dar îmi permit să cer tutela şi protecţia preşedintelui (Aleksandr Lukaşenko) şi a Belarusului”, a declarat judecătorul […] Articolul VIDEO Un judecător polonez a cerut azil politic în Belarus apare prima dată în Disinfo.
10:00
Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară „pentru consultări” ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi pentru o campanie de atacuri cibernetice, relatează AFP. Ambasadorul va rămâne o săptămână la Berlin, apoi va reveni la post la Moscova, a precizat MAE german. În aceste condiţii, ambasadorul german […] Articolul Atacuri cibernetice ruseşti: Germania şi-a rechemat „pentru consultări” ambasadorul din Rusia; Cehia convoacă ambasadorul rus apare prima dată în Disinfo.
09:30
Estonia se pregătește activ pentru un posibil atac din partea Rusiei. Comandamentul militar subliniază că pregătirile desfășurate în prezent de autoritățile țării pot împiedica o ocupație, dar nu vor descuraja un atac convențional care vizează destabilizarea situației, a anunțat comandantul Forțelor Armate ale Estoniei, Martin Harem. Potrivit acestuia, Estonia își consolidează capacitățile de apărare terestră […] Articolul Cum se pregătește Estonia să facă față unui atac al Rusiei apare prima dată în Disinfo.
09:00
NBC a transmis că un soldat al armatei americane care a servit în Republica Coreea ar fi fost reținut în Rusia sub suspiciunea de furt. Administrația Statelor Unite este la curent cu reținerea unui militar american în Rusia, incident despre care a relatat televiziunea NBC. John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul de Securitate Națională […] Articolul Casa Albă a fost informată despre reținerea unui militar american în Rusia apare prima dată în Disinfo.
08:30
Rusia a anunţat luni că va organiza un exerciţiu militar care va include antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice, după ceea ce Ministerul Apărării spune că sunt ameninţări provocatoare din partea oficialilor occidentali, relatează Reuters. Ministerul Apărării a declarat că exerciţiul a fost ordonat de preşedintele Vladimir Putin şi va testa pregătirea forţelor nucleare non-strategice […] Articolul Rusia organizează exerciții militare folosind arme nucleare tactice apare prima dată în Disinfo.
08:00
Pachetul de ajutor militar american în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari este un colac de salvare pentru Ucraina, dar nu este o soluție pe termen lung. Ucraina are nevoie de o strategie mai cuprinzătoare care să țină cont de problemele sale în ansamblu dacă vrea să se asigure că Rusia nu va […] Articolul O perspectivă pe termen lung asupra evoluției războiului din Ucraina. Cum poate evita Kievul o traiectorie în favoarea Rusiei apare prima dată în Disinfo.
07:30
Rusia a avertizat luni Marea Britanie că dacă Ucraina va folosi arme britanice pentru a ataca teritoriul rus, cum a sugerat ministrul britanic de externe David Cameron, Moscova ar putea riposta prin atacuri asupra instalaţiilor şi echipamentelor militare britanice amplasate atât în Ucraina cât şi în alte ţări, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de […] Articolul Moscova ameninţă Londra cu represalii militare dacă Ucraina foloseşte armamentul britanic împotriva teritoriului rus apare prima dată în Disinfo.
07:00
Preşedinţii Franţei şi Chinei au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, armistiţiu care ar putea fi de asemenea un prilej pentru căutarea unor soluţii de încheiere a respectivelor conflicte, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres. Emmanuel Macron şi Xi Jinping au exprimat această […] Articolul Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris apare prima dată în Disinfo.
06:30
Executivul european propune ca portalul Vocea Europei să fie adăugat pe listă la viitoarea a 14-a rundă de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, în data de 5 mai. Jourova, originară din Republica Cehă, a declarat că Vocea Europei a fost folosită pentru a interveni în alegerile europene. La […] Articolul Comisia Europeană intenționează să sancționeze publicația Vocea Europei ce face jocurile lui Putin apare prima dată în Disinfo.
06:00
Cele cinci luni de așteptare înainte ca Congresul american să aprobe un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina e posibil să fi provocat daune de durată care se vor resimți pe linia frontului luni de acum încolo, relatează CNN. Forțele rusești au exploatat „seceta de artilerie” care pune obstacole apărării ucrainene […] Articolul În ultimele două luni, Rusia a capturat cea mai mare porțiune de teritoriu ucrainean din iulie 2022 apare prima dată în Disinfo.
05:30
Agenții Rusiei se pregătesc să declanșeze o campanie de „atentate sub acoperire, incendieri și atacuri asupra infrastructurii”, potrivit serviciilor de informații europene. Rusia a început deja să pregătească în mod mai activ atentate cu bombă disimulate, atacuri cu incendiere şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără prea multă preocupare aparentă […] Articolul Kremlinul se pregătește să declanșeze un val de atacuri și sabotaje în toată Europa, după ce a efectuat „exerciții de antrenament” apare prima dată în Disinfo.
05:00
Printre „liniile roșii“ ale NATO se numără un atac repetat asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului, sau un atac asupra statelor baltice sau asupra Moldovei. NATO ia în considerare posibilitatea de a desfășura peste 100.000 de soldați pentru a participa la ostilitățile împotriva Rusiei, inclusiv în războiul ruso-ucrainean, scrie ziarul italian La Repubblica. „Este pentru […] Articolul Liniile roșii ale NATO pentru a trimite trupe în Ucraina apare prima dată în Disinfo.
04:30
Rusia a redislocat un batalion al Diviziei 76 Aeropurtate în Kursk şi încearcă să strângă îndeajuns de mulţi militari pentru o viitoare operaţiune ofensivă asupra nord-estului Ucrainei şi a oraşului Harkov, susține Institutul pentru Studiul Războiului. Analiștii ISW avertizează că Ucraina trebuie să recâştige cât mai curând iniţiativa pe câmpul de luptă, pentru că altfel […] Articolul Mutările Rusia pentru a se pregăti de o contraofensivă în Harkov şi estul Ucrainei apare prima dată în Disinfo.
04:00
O reședință extravagantă de pe coasta rusă a Mării Negre, care ar fi fost folosită de președintele rus Vladimir Putin ca „palat” al său, a fost reamenajată pentru a include o biserică dotată cu un tron, potrivit unei publicații ruse independente. Publicația rusă Proekt susține într-o investigație publicată luni, 6 mai, că imaginile video și […] Articolul FOTO Liderul de la Kremlin, obsedat de propria securitate și de religie. Sala de dans din Palatul lui Putin de la Marea Neagră, transformată în biserică apare prima dată în Disinfo.
3 mai 2024
13:10
Editorial de Anatol Țăranu  În data de 23 decembrie 1994 Parlamentul de la Chișinău adoptă statutul juridic special al raioanelor populate preponderent de găgăuzi, care a venit să reglementeze constituirea și funcționarea autonomiei găgăuze (Gagauz-Yeri) în componența Republicii Moldova. Atunci se prezuma că prin această lege organică va fi pus punct conflictului între liderii politici […] Articolul De ce găgăuzii nu se integrează în societatea moldovenească apare prima dată în Disinfo.
08:00
Fostul şef al serviciilor de informaţii sârbe, Aleksandar Vulin, care întreţine legături cu Kremlinul şi este vizat de sancţiuni americane, a fost numit joi vicepremier, informează AFP. Această numire intervine după ce alegerile de la sfârşitul anului trecut au fost urmate de săptămâni de proteste şi de acţiuni în justiţie pentru presupusă fraudă din partea […] Articolul Serbia: Fostul şef al serviciilor de informaţii sârbe, pro-Kremlin şi sancţionat de SUA, a fost numit vicepremier apare prima dată în Disinfo.
07:30
Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă joi seara în Georgia, pentru a protesta din nou împotriva proiectului de lege controversat asupra „influenţei străine”, dorit de guvern, informează AFP. Spre deosebire de zilele precedente, manifestanţii s-au adunat în două locuri diferite: în faţa Parlamentului, locul tradiţional pentru manifestaţii, şi în Piaţa Eroilor, unde […] Articolul Zeci de mii de persoane protestează din nou în Georgia față de proiectul de lege asupra „influenţei străine” apare prima dată în Disinfo.
07:00
Cu vânzările de gaze spre Europa reduse la jumătate, gigantul rus Gazprom a raportat joi, 2 mai, pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022, informează Reuters. De asemenea, veniturile totale realizate de Gazprom […] Articolul Pierderi uriașe pentru un gigant rus producător de gaze naturale. Reducerea livrărilor spre Europa a dus la căderea drastică a vânzărilor apare prima dată în Disinfo.
06:30
Pusă la pământ după aproape şapte luni de război devastator între Israel şi Hamas-ul palestinian, Fâșia Gaza ar avea nevoie de 30-40 de miliarde de dolari pentru reconstrucție, din cauza amplorii fără precedent a distrugerilor, a estimat joi, 2 mai, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP şi Reuters. „Estimările Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) […] Articolul Reconstrucția Fâșiei Gaza ar dura câteva decenii, estimează ONU. Cât ar putea costa totul. „Amploarea distrugerilor este enormă şi fără precedent” apare prima dată în Disinfo.
06:00
Rușii care au fugit inițial din țară, dar acum se întorc din străinătate, au contribuit la stimularea creșterii economice a Rusiei în fața sancțiunilor occidentale fără precedent, transmite Bloomberg. Se estimează că 1,1 milioane de oameni au părăsit Rusia în 2022, după ce Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. Între 40% și 45% […] Articolul Rușii care au fugit din țară se întorc și contribuie la creșterea economiei: „Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat“ apare prima dată în Disinfo.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.