Gimnaziul din Pârlița face un pas spre condiții mai bune: Elevii ar putea avea curând blocuri sanitare renovate

Moldova1, 27 aprilie 2024 16:00

Aproximativ 140 de școli din sate au toaletă în curte. Un exemplu este și gimnaziul din comuna Pârlița, raionul Soroca. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în acest an vor fi renovate sau construite blocurile sanitare în instituțiile de învățământ, selectate prin concurs. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate 25 de milioane de lei. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al partenerilor de dezvoltare.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 30 minute
02:30
Piesa The Code, interpretată de Nemo din Elveția a devenit câștigătoarea concursului Eurovision 2024, acumulând 591 de puncte. Trofelul i-a fost înmânat câștigătorului de cântăreața suedeză Loreen.
Acum o oră
02:00
Piesa The Code, interpretată de Nemo din Elveția a devenit câștigătoarea concursului Eurovision 2024, acumulând 591 de puncte. Trofelul i-a fost înmânat câștigătorului de cântăreața suedeză Loreen.
Acum 2 ore
01:40
La ediția din acest an a concursului Eurovision juriul din Republica Moldova a acordat punctajul maxim pentru Ucraina cu piesa Teresa & Maria.
Acum 6 ore
22:40
Marea Finală a concursului Eurovision Song Contest 2024, organizată de Suedia, urmează să aibă loc astăzi, cu începere de la ora 22.00. Show-ul este unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din an, astfel 25 de finaliști vor urca, în acestă seară, pe scena de la Malmö.
22:20
Marea Finală a concursului Eurovision Song Contest 2024, organizată de Suedia, urmează să aibă loc astăzi, cu începere de la ora 22.00. Show-ul este unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din an, astfel 25 de finaliști vor urca, în acestă seară, pe scena de la Malmö.
22:10
Petrocub Hîncești este noua campioană a Republicii Moldova la fotbal. Hînceștenii au cucerit titlul cu o etapă înainte de finalul competiției. Echipa antrenorului Andrei Martin avea nevoie de victorie în meciul din deplasare cu Milsami Orhei, însă nu a reușit decât o remiză, scor 1:1. De pasul greșit al hânceștenilor nu a putut profita Sheriff Tiraspol, care a pierdut în deplasare în fața echipei Zimbru Chișinău cu scorul de 0:2.
22:10
Șase persoane au fost rănite în urma unui accident produs, sâmbătă în raionul Orhei. Ofițerul principal SP DSE Orhei, Elena Băetrău a comunicat pentru Teleradio-Moldova că poliția a fost alertată în jurul orei 20.00.
21:20
Lume multă a fost astăzi și în cimitire. Oamenii s-au înarmat cu cele necesare și au mers la morminte pentru a le aduce în ordine înainte de Paștele Blajinilor. La Cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală a fost agitație mare. Sute de oameni au fost surprinși cum sădeau flori, vopseau cruci și ștergeau praful de pe pietrele funerare.
Acum 8 ore
20:40
Un marș de mii de persoane are loc la Tbilisi în favoarea viitorului Georgiei în Uniunea Europeană și împotriva adoptării așa-numitei „legi rusești” - proiectul de lege „privind transparența influenței străine”. Protestatarii s-au adunat în mai multe puncte din capitala georgiană, de unde au pornit în marș spre Piața Europei din partea veche a orașului, notează BBC.
20:10
Pe piața energiei electrice din Republica Moldova ar putea fi introdus monopol fiscal până la sfârșitul anului 2025. Astfel, toată electricitatea produsă de Centrala de la Cuciurgan ar putea fi achiziționată exclusiv de către întreprinderea de stat Energocom, care la rândul ei va repartiza energia electrică celorlalți furnizori. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, acest lucru este necesar pentru a menține un echilibru și pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu energie electrică la un preț avantajos, în contextul în care piața energiei este încă vulnerabilă în țara noastră.
Acum 12 ore
18:50
Mii de pelicani au venit pe lacurile din raionul Ialoveni. De câteva săptămâni aceste păsări bucură ochiul vizitatorilor, creând un tablou de nedescris pe apa lacului. Partea proastă e că pelicanii mănâncă peștele crescut de gestionarii bazinelor acvatice. Pierderile sunt imense, spun ei. Piscicultorii se văd nevoiți să-i sperie zi și noapte, cu artificii speciale sau să îi alunge cu barca, însă păsările vin iar și iar. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Mediului menționează că nu au un mecanism de reglementare în acest sens. Cert este că în lunile mai și iunie numărul pelicanilor pe teritoriul țării este în creștere. Aceste păsări aflate în Cartea Roșie sunt ocrotite de stat.
17:40
Participarea cetățenilor români din stânga Prutului la alegerile europarlamentare este importantă pentru ca în viitorul Parlament European să ajungă cât mai mulți deputați care să susțină parcursul european al Republicii Moldova, a declarat Secretarului de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova de la București, Adrian Dupu.
17:20
Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că Polonia începe să lucreze la consolidarea în continuare a întregii frontiere estice, în condițiile în care țara se confruntă cu ceea ce el a numit un „război hibrid” privind migrația ilegală din Belarus.
16:50
Forfotă mare a fost astăzi la Piața Centrală din Chișinău. Vizitatorii s-au îmbulzit la tarabe pentru a cumpără pomeni și produse pentru masa de pomenire. Tradițional, duminică și luni, de Paștele Blajinilor, oamenii vor merge în cimitire pentru ai comemora pe cei răposați. Preoții îndeamnă credincioșii să renunțe la mâncare și băuturi la morminte și să dea de pomană în special celor mai nevoiași.
15:30
Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producție, au anunțat organizatorii, adăugând noi dureri de cap pentru gazda Suedia, care se confruntă cu proteste anti-Israel. Deși scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters.
15:20
La Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, singurul cu predare în limba română din municipiul, a avut loc un seminar regional pentru școlile care utilizează învățământul multilingv. În cele 10 secțiuni, profesorii și elevii și-au demonstrat cunoștințele și interesul pentru educația multilingvă: copiii au lucrat în grup, inclusiv în ateliere de meșteșuguri tradiționale, s-au familiarizat cu tradițiile și obiceiurile populare și și-au împărtășit planurile de viitor.
14:10
Armata rusă continuă operațiunile active în Harkov și în alte regiuni de frontieră din Ucraina, potrivit unui rezumat operațional al Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene publicat sâmbătă dimineață, 11 mai. În același timp, locuitorii orașului Volceansk sunt evacuați, transmite DW.
Acum 24 ore
13:10
„În inima naționalei", filmul dedicat calificării echipei României la EURO 2024, a fost lansat și la Chișinău. La eveniment au participat personaje importante din fotbalul românesc, dar și din cel moldovenesc.
13:00
Republica Moldova va fi Invitatul de onoare la cea de-a XVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurat în perioada 29 mai - 2 iunie. Această prezență specială marchează o apropiere semnificativă între cele două țări, având în vedere legăturile culturale și editoriale puternice pe care le împărtășim.
12:30
Cetățenii moldoveni care lucrează sau au lucrat în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații. Un Acord în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Regatul Spaniei, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent.
11:30
Un proiect confidențial al angajamentelor de securitate convenite de ambasadorii responsabili ai statelor membre ale UE a ajuns la dispoziția site-ului Die Welt, informează de BILD. Sursa notează că măsurile convenite în cadrul Uniunii Europene garantează sprijin politic, militar și economic Ucrainei pe fondul războiului cu Rusia.
10:30
Administrația Biden a declarat vineri că este posibil ca utilizarea de către Israel a armelor furnizate de SUA să fi încălcat dreptul umanitar internațional în timpul operațiunii sale militare din Gaza, notează Reuters. Însă administrația nu a făcut o evaluare definitivă, afirmând că, din cauza haosului din timpul războiului din Gaza, nu a putut verifica cazurile specifice privind utilizarea acestor cu încălcări.
09:50
Aurora boreală a fost văzută în această noapte chiar din Republica Moldova. Imagini spectaculoase cu furtuna solară au fost publicate de cetățenii noștri pe rețelele sociale. Se întâmplă după ce Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (Noaa) a emis vineri, pentru prima oară după aproximativ 20 de ani, o avertizare de furtună geomagnetică rară, de nivel 4 - cel mai mare fiind 5 - care poate afecta rețelele electrice și sateliții de comunicații. Ulterior, a fost reclasificată la nivelul G5.
09:10
În această seară, la Malmo, va avea loc Marea Finală a celei de-a 68-a ediții a concursului muzical Eurovision. În urma celor două semifinale s-au calificat 20 de țări, care s-au alăturat celor 5 țări mari și campioanei în vigoare a Concursului - Suedia. Teleradio-Moldova va transmite show-ul în direct, începând cu ora 22.
Ieri
22:40
Icoane sfinte, fotografii vechi, cărți și unelte de muncă din chiliile măicuțelor de la Complexul monahal „Nașterea Maicii Domnului” din Răciula, raionul Călarași, pot fi văzute la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN). Aici a fost inaugurată expoziția cu genericul „Toiagul stăreției - scara spre Înviere la Mănăstirea Răciula”, care transpune istoria de 230 de ani a sfântului lăcaș.
22:30
Crește în continuare numărul luptătorilor din Republica Moldova calificați la Olimpiada de la Paris. În această seară a venit rândul Marianei Drăguțan să se asigure de participarea la cel mai important eveniment sportiv al anului. Luptătoarea în vârstă de 23 de ani și-a câștigat prezența la Jocurile Olimpice în stil de mare campioană.
21:10
Icoane sfinte, fotografii vechi, cărți și unelte de muncă din chiliile măicuțelor de la Complexul monahal „Nașterea Maicii Domnului” din Răciula, raionul Călarași, pot fi văzute la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN). Aici a fost inaugurată expoziția cu genericul „Toiagul stăreției - scara spre Înviere la Mănăstirea Răciula”, care transpune istoria de 230 de ani a sfântului lăcaș.
20:30
Piața Uniunii Europene oferă accesul la peste 500 de milioane de potențiali cumpărători pentru produsele moldovenești. În acest context, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, anunță că specialiștii lucrează la elaborarea politicilor astfel încât produsele noastre să corepundă cerințelor Uniunii Europene, iar agricultorii să profite de toate piețele de desfacere.
19:40
Traficul rutier pe bulevardul Decebal, prima bandă, tronsonul cuprins între bulevardul Dacia și strada Nicolae Titulescu, partea impară, va fi suspendat în perioada 14 mai – 30 iunie,
19:30
Kievul se așteaptă să primească primele sale avioane de luptă F-16 de la aliații săi occidentali în iunie sau iulie, a declarat vineri o sursă militară ucraineană de rang înalt, relatează Reuters.
19:30
Crește în continuare numărul luptătorilor din Republica Moldova calificați la Olimpiada de la Paris. În această seară a venit rândul Marianei Drăguțan să se asigure de participarea la cel mai important eveniment sportiv al anului. Luptătoarea în vârstă de 23 de ani și-a câștigat prezența la Jocurile Olimpice în stil de mare campioană.
19:00
Fosta biserică ortodoxă Chora din Istanbul a fost redeschisă și transformată în moschee. Timp de șapte decenii, mănăstirea bizantină a fost muzeu și este protejată de UNESCO. Ministerul Afacerilor Externe al Greciei a condamnat gestul autorităților turce, deși o parte a fost conservată ca muzeu.
18:20
Doi copii din municipiul Bălți au depistat în bazinul lacului orășenesc un obiect asemănător cu o grenadă, precum și mai multe cartușe. La fața locului au intervenit specialiștii în domeniu, care au asigurat securizarea zonei și au ridicat obiectele. Cazul a fost înregistrat pe 9 mai.
18:10
Șeful diplomației Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a avut o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, E.S. Kent Logsdon, care își încheie misiunea diplomatică în țara noastră, informează MAE într-un comunicat de presă.
17:40
Respectarea drepturilor omului în regiunea transnitreană reprezintă una dintre cele mai mari provocări, situație care generează și cele mai multe condamnări la CEDO. Și asta pentru că în stânga Nistrului nu sunt implementate standardele europene, iar Avocatul Poporului nu are acces în acest teritoriu. Ombudsmanul Ceslav Panico a declarat într-un interviu pentru Știrile amiezii de la Moldova 1, că majoritatea cererilor parvenite la Oficiul Avocatului Poporului țin de respectarea accesului echitabil la justiție, la servicii medicale sau la protecția socială.
17:20
Se încing spiritele și în Armenia, unde de luni de zile oamenii protestează față de cedarea a patru sate ale Azerbaidjanului. Decizia Guvernului provoacă furie la Erevan. Mii de protestatari, conduși de un înalt cleric armean, au ajuns în capitală din mai multe colțuri ale țării. Unii au mers pe jos zile la rând, parcurgând distanțe de aproximativ 160 de kilometri. Manifestanții s-au alăturat partidelor de opoziție și organizațiilor de refugiați din Karabah.
16:50
Textul cântecului „Fire” a fost scris de Ryan Tedder, solistul trupei americane „OneRepublic”. Acesta a cântat în tandem cu interpreta germană Leony, iar formația italiană MEDUZA a produs piesa. Rezultatul final - un hit ce întruchipează fervoarea și spiritul suporterilor din tribunele stadioanelor și a amatorilor de muzică.
16:40
Se încing spiritele și în Armenia, unde de luni de zile oamenii protestează față de cedarea a patru sate Azerbaidjanului. Decizia Guvernului provoacă furie la Erevan. Mii de protestatari, conduși de un înalt cleric armean, au ajuns în capitală din mai multe colțuri ale țării. Unii au mers pe jos zile la rând, parcurgând distanțe de aproximativ 160 de kilometri. Manifestanții s-au alăturat partidelor de opoziție și organizațiilor de refugiați din Karabah.
16:10
FC Florești va putea evolua în Superliga moldovenească de fotbal și în sezonul următor! Clubul a obținut Licența Națională, deși inițial i-a fost refuzat acest drept, clubul luând doar Licența B.
15:40
O rundă de consultări politico-militare între Republica Moldova și Republica Polonă a fost găzduită de vicepremierul Mihai Popșoi și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la Chișinău. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul consultărilor, a fost examinat un spectru larg de subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale ce vizează stadiul actual și perspectivele dezvoltării dialogului politic și cooperării în domeniul militar dintre cele două state.
15:30
Accident grav în centrul capitalei. Două motociclete au fost lovite violent de un automobil pe strada București. Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție din municipiul Chișinău, Svetlana Scripnic, o persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale. Este vorba de conducătorul unei motociclete, un tânăr de 18 ani.
15:30
„Este dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim”, este reacția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău în legătură cu declarațiile purtătoarei de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a spus că înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este „un genocid împotriva poporului”. MAE susține că Zaharova, una dintre principalele voci ale propagandei ruse, arătă o lipsă totală de respect față de cetățenii moldoveni, iar afirmațiile ei nu pot fi luate în serios.
15:20
În după-amiaza zilei de 10 mai, în jurul orei 13:00, în centrul orașului Sankt Petersburg, un autobuz cu pasageri a căzut în râul Moika. Despre aceasta scrie Meduza cu referire la "Fontanka" și la martori oculari. Există date despre șase morți.
15:00
Peste 400 angajați IGSU și 145 unități de tehnică vor fi la datorie pentru a interveni la lichidarea situațiilor excepționale de Paștele Blajinilor. Astfel, având în vedere importanța respectării regulilor de siguranță, IGSU vine cu recomandări pentru populație.
15:00
În perioada de preaderare, UE alocă 100-120 de milioane de euro anual, însă, odată ce Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, va exista un salt în ceea ce privește valoarea fondurilor europene pe care țara noastră le va putea accesa. Declarația a fost făcută de către comisarul european Johannes Hahn, într-un interviu pentru TRM.
14:50
Spania, Irlanda și alte țări membre ale Uniunii Europene intenționează să recunoască statul palestinian pe 21 mai, a anunțat șeful diplomației europene Josep Borrell, relatează Reuters, citată de Agerpres.
14:40
Republica Moldova rămâne vulnerabilă la capitolul comerțului exterior de bunuri, din cauza dependenței de un număr redus de piețe de desfacere. Cel puțin asta arată un raport realizat de către experții centrului analitic independent „Expert-Grup". Potrivit datelor, deși în 2014 a fost creată Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Republica Moldova și Uniunea Europeană, țara noastră nu a valorificat la maximum acest potențial.
14:00
Peste un milion 394 de mii de persoane și aproximativ 953 de mii de locuințe, inclusiv cele neocupate, au fost recenzate de la debutul Recensământului din acest an. Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS), printre persoanele care au fost chestionate până în prezent se numără atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită.
13:30
Sistemele de asistență sociale din Italia se luptă deja să facă față îmbătrânirii populației și nu există un consens cu privire la ce acțiuni pot fi întreprinse în acest sens. Italia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din UE, iar țara îmbătrânește într-un ritm mult mai rapid decât alte state membre.
13:20
Ucraina poate recruta între 10.000 și 20.000 de deținuți pentru a-și întări armata, a declarat vineri ministrul justiției, Denis Maliuska, după ce Rada Supremă (Parlamentul) a aprobat joi o lege care permite anumitor categorii de condamnați să iasă mai repede din închisoare dacă se înrolează, informează EFE.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.