Rusia continuă atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene

Moldova1, 27 aprilie 2024 09:30

În această noapte, ocupanții ruși au atacat patru centrale termice ale DTEK, ceea ce a dus la deteriorarea gravă a echipamentelor, a anunțat serviciul de presă al agenției, transmite Unian.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 5 minute
17:30
Peste 500 de asistenți personali au fost reangajați de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), după ce au fost demiși de către primăria Chișinău. Potrivit ministrului Alexei Buzu, aceasta este prima etapă a unui proces mai amplu. În cea de-a doua fază, cei care au rămas fără o parte din salariu, precum și restul asistenților, îl vor primi până la sfârșitul lunii mai.
Acum o oră
18:00
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți că este deschis la discuții privind trimiterea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, după ce Germania a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene și NATO să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei.
16:40
Percheziții la Poliția de Frontieră, după ce doi angajați ai instituției l-ar fi ajutat pe un militar din Ucraina să intre ilegal în Republica Moldova. Pentru acest serviciu, oamenii legii au primit de la soldatul ucrainean 10 mii de dolari.
16:40
Rada Supremă de la Kiev a adoptat pe 8 mai, în a doua lectură, un proiect de lege care permite mobilizarea în armată a deținuților condamnați pentru infracțiuni ușoare. Anunțul a fost făcut de deputatul ucrainean Alexei Goncearenko, scrie publicația „Странa”.
16:30
Marea Britanie îl va expulza pe atașatul de apărare al Rusiei, va retrage statutul diplomatic al unor proprietăți și va limita durata vizelor diplomatice rusești, ca răspuns la ceea ce ministrul de interne James Cleverly a numit „activitatea malignă” a Moscovei, notează Reuters.
Acum 2 ore
16:10
Percheziții la Poliția de Frontieră, după ce doi angajați ai instituției l-ar fi ajutat pe un militar din Ucraina să intre ilegal în Republica Moldova. Pentru acest serviciu, oamenii legii au primit de la soldatul ucrainean 10 mii de dolari.
15:50
Ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova,Jānis Mažeiks, a comentat demisia a 20 din cei 40 de judecători ai Curții de Apel Chișinău, care este verificată acum de Comisia Vetting. Șeful diplomației UE susține că nu cunoaște din ce motive magistrații au decis să părăsească sistemul judecătoresc din proprie inițiativă. „Probabil, o parte au știut că nu vor trece acest proces”, a declarat Mažeiks în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
15:50
Florin Piersic are o infecție generalizată în sânge care îi poate pune viața în pericol, a declarat miercuri Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj-Napoca, pentru HotNews.ro. Actorul în vârstă de 88 de ani a fost transferat marți seară de la Cluj la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, cu un avion SMURD.
Acum 4 ore
14:50
Țările europene au raportat o înmulțire considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 și în primele trei luni din 2024, numărul cazurilor identificate fiind de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori, transmite Reuters.
14:30
Guvernul Republicii Moldova dezminte informația potrivit căreia opt surse media, între care postul public de televiziune din Găgăuzia – GRT – ar risca să rămână fără licență de emisie. Consilierul premierului țării, Daniel Vodă, califică informația, publicată pe 7 mai pe rețelele de socializare, drept un „fals” și o „dezinformare”. El confirmă, însă, că Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a solicitat Procuraturii Anticorupție (PA), pe 26 aprilie, curent, informații privind beneficiarii efectivi ai opt trusturi media din țară.
14:20
De mai bine de 13 ani, peste 20 de mii de oameni din raionul Hîncești trăiesc cu speranța că vor avea apă potabilă la robinete. Deși s-au investit aproape 80 de milioane de lei în construcția unei magistrale, lucrările au fost făcute pe jumătate. Guvernările s-au perindat, autoritățile s-au împotmolit în birocrație, iar oamenii nu mai speră la o minune.
14:00
Premierul Dorin Recean va efectua pe 9 mai la o vizită la București, acolo unde va participa la cea de-a zecea ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est. Evenimentul se concentrează pe evoluția și dezvoltarea piețelor de capital în ultimii zece ani și perspectivele de viitor, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
13:40
Persoanele care au ars anvelope, dar și alte deșeuri, au fost identificate și sancționate. Acestea au fost citate la sediile inspecțiilor teritoriale pentru nerespectarea legislației în vigoare. Inspectoratul pentru Protecția Mediului anunță că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în nordul țării, la Edineț, Drochia și Râșcani.
13:40
Numărul polițiștilor care vor asigura ordinea publică de 9 mai, va fi mărit cu 30 la sută. Potrivit Ministrului de Interne, Adrian Efros, la datorie vor fi mii de polițiști, iar persoanele care vor purta panglica negru-oranj, interzisă în țara noastră, vor fi sancționate.
13:40
Cei 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău ar fi demisionat, inclusiv, pentru a evita Vettingul. Declarația a fost făcută de președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă, în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune. Expertul susține că plecarea din sistem ar putea fi motivată și de faptul că unii magistrați se apropie de vârsta de pensionare. Potrivit lui, în cazul nepromovării evaluării externe, judecătorii riscă să rămână fără funcții sau să fie privați de dreptul de a beneficia de indemnizația de concediere sau pensie specială.
Acum 6 ore
13:10
Un proiect de lege care prevede protecția datelor cu caracter personal a fost aprobat Guvern. Potrivit autorilor inițiativei, astfel va fi asigurat un nivel mai înalt de securitate la prelucrarea datelor. Totodată, documentul mai prevede și înăsprirea amenzilor pentru operatorii și întreprinderile care încalcă dreptul unei persoanei privind protecția datelor cu caracter personal.
12:20
Un incendiu a izbucnit în această seară la Casa Radio, amplasată pe strada Miorița 1, din sectorul Telecentru al capitalei. Pentru lichidarea incendiului, la fața locului au intervenit patru echipe de pompieri.
12:20
Șoferii care conduc vehicule cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv în ședința din 8 mai.
12:10
Guvernul va compensa în acest an tariful de distribuție a ziarelor, majorat de peste trei ori anul trecut de Poșta Moldovei. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței executivului din 7 mai, a anunțat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Astfel, Ministerul Culturii va asigura, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul curent, transferul banilor către Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” pentru compensarea tarifelor de distribuire a publicațiilor periodice, în baza deciziilor și documentelor confirmative prezentate de Asociația Presei Independente (API).
12:00
Persoanele care au ars anvelope de la mașini, dar și alte deșeuri, au fost identificate și sancționate. Acestea au fost citate la sediile Inspecțiilor teritoriale pentru nerespectarea legislației în vigoare. Inspectoratul pentru Protecția Mediului anunță că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în nordul țării, la Edineț, Drochia și Rîșcani.
11:40
Reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision a oferit primele declarații post-concurs. Artista a subliniat dezamăgirea legată de rezultat, sugerând că concursul ar fi influențat de factori politici. Deși nu a ajuns în finală, acest moment reprezintă un nou început în cariera și viața sa, indicând o atitudine pozitivă și determinare în fața viitoarelor provocări.
Acum 8 ore
11:10
Reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision a oferit primele declarații post-concurs. Artista a subliniat dezamăgirea legată de rezultat, sugerând că concursul ar fi influențat de factori politici. Deși nu a ajuns în finală, acest moment reprezintă un nou început în cariera și viața sa, indicând o atitudine pozitivă și determinare în fața viitoarelor provocări.
11:00
Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul „Wind Spring – 2024”. Exercițiul se desfășoară la Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, România, în perioada 8 – 24 mai.
10:30
AstraZeneca a anunțat marți că a inițiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile". De asemenea, compania a precizat că va purcede la retragerea autorizațiilor de introducere pe piață a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează news.ro.
10:00
Borussia Dortmund a învins pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1:0 în deplasare, după ce câștigase și prima manșă tot cu 1:0. Partida de la Paris a început fără tatonare, iar Goncalo Ramos, Kylian Mbappe, și respectiv Niclas Fullkrug i-au testat pe cei doi portari, iar Karim Adeyemi a ratat cea mai mare ocazie din prima repriză, însă nu a putut să-l învingă pe Gianluigi Donnarumma.
10:00
Cabinetul de miniștri se întrunește într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi a executivului figurează mai multe subiecte, printre care Proiectul hоtărârii de Guvern cu privire la арrоbаrеа mecanismului de finanțare al distribuirii publicațiilor periodice din Republica Moldova реntru anul 2024, elaborat de Ministerul Culturii. Documentul își propune să susțină presa scrisă după ce a fost majorat substanțial tariful de distribuție.
09:50
Ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a comentat demisia a 20 din cei 40 de judecători ai Curții de Apel Chișinău, care este verificată acum de Comisia Vetting. Șeful diplomației UE susține că nu cunoaște din ce motive magistrații au decis să părăsească sistemul judecătoresc din propria inițiativă. „Probabil, o parte au știut că nu vor trece acest proces”, a declarat Mazeiks în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
Acum 12 ore
08:40
Forțele ruse au lansat un atac pe scară largă împotriva orașelor ucrainene în noaptea de 8 mai. Rusia a lansat rachete de croazieră și balistice, rachete și drone de tip Shahed pe tot parcursul nopții, a raportat Forțele Aeriene ucrainene, scrie The Kyiv Independent.
08:20
În perioada 8 - 10 mai, va fi suspendat traficul rutier în Perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale, în legătură cu desfășurarea acțiunilor și manifestărilor cultural artistice, dedicate Zilei Europei, anunță Primăria Municipiului Chișinău.
07:50
Armata israeliană și-a intensificat atacurile aeriene miercuri în Fâșia Gaza, unde a preluat deja controlul asupra trecerii de frontieră strategice cu Egiptul, țara gazdă a discuțiilor „ultimei șanse” în vederea unui acord de armistițiu asociat cu eliberarea ostaticilor, transmite AFP, citată de Agerpres.
07:10
Meteorologii anunță pentru astăzi vreme instabilă pe întreg teritoriul țării. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, miercuri, 8 mai, temperaturile diurne vor scădea semnificativ, înregistrând valori maxime de 19 grade Celsius, iar valorile nocturne vor oscila între 8 și 11 grade.
06:40
UPDATE 00:20 Țările care s-au calificat în finală: Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croația, Irlanda și Luxemburg.
Acum 24 ore
00:50
Un incendiu a izbucnit în această seară la Casa Radio, amplasată pe strada Miorița 1, din sectorul Telecentru al capitalei. Pentru lichidarea incendiului, la fața locului au intervenit patru echipe de pompieri.
00:30
UPDATE 00:20 Țările care s-au calificat în finală: Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croația, Irlanda și Luxemburg.
00:10
Un incendiu a izbucnit în această seară la Casa Radio, amplasată pe strada Miorița 1, din sectorul Telecentru al capitalei. Pentru lichidarea incendiului, la fața locului au intervenit patru echipe de pompieri.
7 mai 2024
23:50
UPDATE 23:40 Start televoting. Fiecare telespectator poate vota de 20 de ori, însă nu poate acorda votul reprezentantului țării sale.
22:10
Astăzi, are loc prima semifinală a Eurovision Song Contest 2024 - unul dintre cele mai cunoscute evenimente muzicale de pe continentul european. În această seară, la Malmo, sub numărul 11, va urca pe scenă reprezentanta Republicii Moldova, Natalia Barbu, cu piesa - In The Middle. Concertul poate fi urmărit în transmisiune directă la postul public de televiziune Moldova 1 și Radio Moldova.
21:50
Patru țări europene neutre care nu sunt membre ale NATO, respectiv Austria, Elveția, Irlanda și Malta, caută să se apropie mai mult de Alianța Nord-Atlantică în contextul deteriorării situației de securitate în Europa după invazia rusă în Ucraina, scrie marți cotidianul austriac „Die Presse”, citat de agențile EFE și Agerpres.
21:50
Astăzi, are loc prima semifinală a Eurovision Song Contest 2024 - unul dintre cele mai cunoscute evenimente muzicale de pe continentul european. În această seară, la Malmo, sub numărul 11, va urca pe scenă reprezentanta Republicii Moldova, Natalia Barbu, cu piesa - In The Middle. Concertul poate fi urmărit în transmisiune directă la postul public de televiziune Moldova 1.
21:40
Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Alexandru Tarnavschi, a fost demis, cu voturile a 19 deputați ai autonomiei. Un deputat a votat împotrivă, iar alți 13 s-au abținut de la vot. Tarnavschi este un oponent al bașcanei Evghenia Guțul, pe care a criticat-o frecvent, în ultima vreme, mai ales pentru legăturile pe care le are cu oligarhul fugar Ilan Șor.
21:10
Șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a confirmat într-o emisiune la TV8 că Ucraina și Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE până la finele lunii iunie, înaintea alegerilor parlamentare din țările UE.
19:30
Patru țări europene neutre care nu sunt membre ale NATO, respectiv Austria, Elveția, Irlanda și Malta, caută să se apropie mai mult de Alianța Nord-Atlantică în contextul deteriorării situației de securitate în Europa după invazia rusă în Ucraina, scrie marți cotidianul austriac Die Presse, citat de agențile EFE și Agerpres.
19:00
Autoritățile ruse au încetat să mai folosească podul din Crimeea pentru aprovizionarea trupelor ruse din Ucraina din cauza atacurilor forțelor armate, notează DW. La astfel de concluzii a ajuns agenția ucraineană OSINT Molfar după ce a studiat imagini din satelit.
18:20
Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Alexandru Tarnavschi, a fost demis din funcție, cu voturile a 19 deputați ai autonomiei. Un deputat a votat împotrivă, iar alți 13 s-au abținut de la vot. Tarnavschi este un oponent al bașcanei Evghenia Guțul, pe care a criticat-o frecvent, în ultima vreme, mai ales pentru legăturile pe care le are cu oligarhul fugar Ilan Șor.
18:00
Cererile de demisie a judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău au fost aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Membrii CSM au admis în ședința de marți, 7 mai, solicitările de concediere a celor 20 de magistrați. Astfel, la Curtea de Apel vor rămâne să activeze doar 20 de judecători, care urmează să fie evaluați de către Comisia vetting. De asemenea, CSM a admis și cererea de demisie din funcție a judecătorului Ion Dănăilă de la Curtea de Apel Cahul.
Ieri
17:00
Regatul Norvegiei va oferi 30 milioane de euro pentru susținerea obiectivelor de tranziție energetică a Republicii Moldova, consolidarea sectorului educațional și promovarea bunei guvernări, informează Ministerul Energiei de la Chișinău. Sprijinul a fost anunțat de prim-ministrul Norvegiei Jonas Gahr Støre, în cadrul „Mesei rotunde pentru Energie”, eveniment găzduit de Agenția Norvegiană pentru Cooperare (NORAD), la Oslo.
16:20
Serviciul ucrainean de securitate de stat a declarat că a prins doi agenți ai Rusiei care plănuiau asasinarea președintelui Volodimir Zelenski și a altor înalți oficiali ca „un cadou” pentru Vladimir Putin, care a depus marți jurământul pentru un nou mandat la Kremlin, transmite Reuters. Cei doi bărbați erau colonei în cadrul serviciului ucrainean de pază de stat, recrutați de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care au divulgat informații clasificate către Moscova, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
16:00
Prima semifinală Eurovision începe astăzi la Malmö, Suedia, iar interpreta noastră, Natalia Barbu, se pregătește intens pentru a urca pe scenă sub numărul 11, a declarat directorul general adjunct pentru dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”, Andrei Zapșa. El a precizat că Natalia Barbu va reprezenta țara noastră pentru a doua oară la acest concurs internațional, fiind deja în Malmö din 26 aprilie pentru repetiții și întâlniri cu fanii.
15:40
Din 8 mai va fi limitat accesul automobilelor pe teritoriul cimitirului „Sfântul Lazăr” din strada Doina, 189, anunță Primăria municipiului Chișinău. Decizia a fost luată pentru a desfășura lucrări de salubrizare și amenajare a teritoriului cimitirului înainte de Paștele Blajinilor.
15:10
Sheriff a anunțat numele tehnicianului cu două etape înainte de finalul fazei a doua a Superligii moldovenești de fotbal. Iurii Gura l-a înlocuit în funcția de antrenor principal pe compatriotul său Roman Pilipciuk, care a fost demis acum 2 luni. Până acum, interimatul a fost aisgurat de Victor Mihailov.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.