ATRAG Iași, pentru al doilea an consecutiv la Festivalul Studenților Ieșeni „FestudIS”. Cum a decurs evenimentul

#diez, 25 aprilie 2024 13:15

Festivalul Studenților Ieșeni „FestudIS” a ajuns în acest an la cea de-a XXIV-a ediție și este unul dintre cele mai grandioase festivaluri studențești din România. Acesta se defășoară în perioada 20-28 aprilie și aduce împreună tinerii din cadrul ligilor studențești de la universitățile din Iași. „FestudIS” este organizat de Casa de Cultură a Studenților Iași (CCS) în colaborare cu mai multe asociații studențești, iar Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG Iași) participă pentru al doilea an consecutiv la acest festival pentru a promova cultura tinerilor din Republica Moldova. Сообщение ATRAG Iași, pentru al doilea an consecutiv la Festivalul Studenților Ieșeni „FestudIS”. Cum a decurs evenimentul появились сначала на #diez.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de #diez

Acum 6 ore
17:30
Alegerea unei universități este una dintre cele mai importante decizii, deoarece aceasta poate influența nu doar studenția, ci și cariera și dezvoltarea personală pe termen lung. Atunci când decizi unde vrei să îți continui studiile după liceu, ar trebui să iei în considerare mai multe aspecte, printre care programele academice oferite, oportunitățile și facilitățile disponibile, cămine și nu doar. Fie că te-ai gândit deja la ce universitate vrei să studiezi, fie că nu, Vlad Galusca, student la Universitatea din Roskilde din Danemarca, te ajută să descoperi campusul instituției sale. Сообщение (video) Student în Danemarca. Vlad Galusca te invită într-un tur al campusului studențesc și îți povestește totul despre lecții și teme появились сначала на #diez.
17:15
Biroul de Externe al Regatului Unit lansează un program de burse pentru studii postuniversitare în domeniul comunicării strategice. Proiectul se află în acest an la cea de-a treia ediție, iar studiile se desfășoară în mare parte în regim online. Participanții vor avea doar câteva deplasări în orașul Riga din Letonia și în alte orașe din Europa. Programul este predat integral în limba engleză. Сообщение Tinerii moldoveni pot beneficia de cursuri în domeniul comunicării strategice. Programul va avea loc în mai multe orașe europene появились сначала на #diez.
16:45
Republica Moldova s-a clasat pe locul 1 la capitolul exportului de prune în Uniunea Europeană (UE). Datele publicate de către Eurostat demonstrează că în 2023, țara noastră a vândut în UE peste 600 000 de tone de prune. Сообщение Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană în anul 2023 provin din Republica Moldova появились сначала на #diez.
16:15
Due diligence sau, în limba română, „verificare amănunțită” este un proces prin care un potențial investitor evaluează cu atenție un start-up înainte de a decide dacă va investi în el sau nu. Scopul este de a identifica orice riscuri sau probleme potențiale care ar putea afecta succesul acestuia, dar și investițiile potențiale. Сообщение Ce înseamnă due diligence în lumea start-upurilor появились сначала на #diez.
15:45
Pe 1 iunie 2024 intră în vigoare Acordul în domeniul securității sociale semnat între Republica Moldova și Regatul Spaniei. Documentul va oferi posibilitatea cetățenilor Republicii Moldova care muncesc sau au muncit în Spania să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații, informează Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Сообщение De la 1 iunie 2024, moldovenii care muncesc sau au muncit în Spania vor putea solicita pensii și indemnizații появились сначала на #diez.
Acum 8 ore
15:15
Birdwatching-ul este o experiență inedită de a urmări păsările în habitatul lor natural. Dacă ești de părerea că un binoclu și mult entuziasm e suficient, o să ne grăbim să te dezamăgim, dar nu prea mult. Am consultat site-ul Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova și îți recomandăm 10 pași pe care să-i urmezi dacă vrei să guști din farmecul experienței de a analiza păsările. Сообщение Birdwatching: o listă cu recomandări pentru cei care doresc să urmărească păsările în habitatul lor появились сначала на #diez.
14:15
Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a publicat lista sediilor secțiilor de votare organizate în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Potrivit informațiilor, pe teritoriul țării noastre vor fi deschise 52 de secții de voatre, iar în întreaga lume – 915. Сообщение Pentru alegerile Parlamentului European din 9 iunie, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare появились сначала на #diez.
14:15
Artistul olandez Joost Klein a fost descalificat din cadrul concursului muzical Eurovision Song Contest după un incident în culise. Acesta ar fi fost eliminat din concurs după ce o una dintre o acuzație de intimidare în adresa unei femei din echipa de producție a evenimentului, informează BBC. Сообщение Reprezentantul Țărilor de Jos a fost descalificat din finala Eurovision Song Contest появились сначала на #diez.
Acum 12 ore
13:30
La începutul acestei luni, spațiul mediatic al Republicii Moldova din nou și-a concentrat atenția pe știri din domeniul educației: „Două dintre cele mai cunoscute universități din Moldova ar putea fuziona”. Și chiar dacă denumirea „Universitatea din Chișinău” sună destul de interesant, unii dintre voi deja s-au deprins că fuzionările nu întotdeauna se desfășoară întocmai „cu brațele deschise”. De această dată însă, lucrurile par să stea puțin mai diferit, or, inițiativa „vine de jos”, de la administratorii instituțiilor de învățământ superior. De ce este necesară fuzionarea și care ar fi beneficiile ei, vă explicăm în acest articol. Сообщение Când ar putea fuziona USM cu UTM și cum se va numi noua universitate. „În cazul studenților există doar beneficii” появились сначала на #diez.
13:00
Organizația de tineret EDYN Moldova, în colaborarea cu Comunitatea Plus, invită tinerii din Republica Moldova să se alăture proiectului „YOUth for EU”. Oportunitatea este destinată persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, interesate de viitorul țării. Сообщение Te interesează integrarea Moldovei în UE? Înscrie-te la proiectul „YOUth for EU” și participă la întâlniri cu experți în domeniu появились сначала на #diez.
12:15
În perioada 14 mai-30 iunie 2024, va fi suspendată circulația rutieră pe bulevardul Decebal. Traficul rutier va fi sistat doar pe prima bandă, pe tronsonul cuprins între bulevardul Dacia și strada Nicolae Titulescu, partea impară. Сообщение Până pe 30 iunie, va fi sistată circulația rutieră pe un tronson al bulevardului Decebal появились сначала на #diez.
11:15
Republica Moldova și-a adjudecat încă o calificare la Jocurile Olimpice care urmează să se desfășoare în perioada 26 iulie-11 august la Paris. Luptătoarea Mariana Draguțan este o altă sportivă care ne va reprezenta țara, informează Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale. Сообщение Luptătoarea Mariana Draguțan s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris появились сначала на #diez.
10:15
În seara zilei de vineri, 10 mai, meteorologii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au emis o avertizare de furtună geomagnetică. Specialiștii estimează că acest fenomen ar putea persista până duminică, 12 mai. Potrivit informațiilor, furtunile geomagnetice pot avea un impact asupra infrastructurii din orbita apropiată a Pământului și de pe suprafața Pământului. De asemenea, acestea au capacitatea de a perturba comunicațiile, rețeaua electrică, navigația, operațiunile radio și prin satelit. Furtunile geomagnetice pot declanșa, de asemenea, afișări spectaculoase ale aurorei boreale pe Pământ. Fenomenul a putut fi observat și în mai multe regiuni ale Republicii Moldova. Сообщение În mai multe regiuni ale țării a putut fi observată aurora boreală cauzată de o furtună solară. Care sunt consecințele fenomenului появились сначала на #diez.
Ieri
16:15
Urina cu miros de sirop de arțar, fenilcetonuria, sindromul Duschen, hemofilia, fibroza chistică și alte peste 200 de boli rare au fost înregistrate în Moldova până în prezent. La ora actuală, Ministerul Sănătății cunoaște despre existența a aproximativ 2 500 de pacienți cu boli rare, însă numărul acestora este cu mult mai mare. În Moldova nu există o bază de date a persoanelor care suferă de boli rare, nu există un laborator modern care să efectueze teste genetice la toate bolile cunoscute în țară. În consecință, persoanele care suferă de maladii rare nu pot beneficia de tratament corespunzător, lucru ce duce la dizabilitate și apoi la deces. În acest sens, ne-am propus să aflăm care este situația persoanelor cu boli rare la noi în țară în ajun de implementarea Programului național pe bolile rare, de care servicii beneficiază aceștia, cum are loc tratamentul și cum se va schimba infrastructura medicală în următorii cinci ani. Сообщение Bolile rare nu mai sunt o raritate pentru medicii din Moldova. Vor fi alocați 4,2 miliarde de lei pentru a construi o infrastructură medicală modernă появились сначала на #diez.
15:45
Echipa Klumea face apel către toți designerii grafici din țară, pentru a crea campanii sociale de solidarizare a cetățenilor în jurul valorilor europene. Fiecare participant va primi o bursă de participare în valoare de 500 de dolari, iar persoana care va realiza cel mai bun vizual va primi un contract de muncă cu Klumea. Сообщение Ești designer grafic? Creează o campanie de solidarizare a cetățenilor în jurul valorilor europene și primește un contract de muncă cu Klumea появились сначала на #diez.
15:15
Într-o lume în continuă schimbare a tehnologiei, este vital să fii pregătit/ă să-ți transformi ideile și visele în realitate. Acesta este motivul pentru care Dreamable este mai mult decât un program - este o ușă către oportunități nelimitate pentru tinerii și tinerele din universitățile din Moldova. Сообщение Șase beneficii pentru studenții și studentele ce vor înscrie la programul Dreamable, ediția Orange Digital Center  появились сначала на #diez.
15:15
Absolvenții de liceu care aspiră la o carieră în medicină trec printr-o serie de așteptări înainte de a intra la universitate, dar realitatea poate adesea să le ofere surprize. În Republica Moldova, studenții de la USMF se întâlnesc cu o serie de provocări și reușite în drumul lor către calificare și practică medicală. Indiferent cât de dificilă pare această cale și cât de multe provocări vor întâlni, într-un final, realizarea visului de a contribui la sănătatea oamenilor și de a salva vieți merită tot efortul. Сообщение Așteptări versus realitate la Universitatea de Medicină. Experiența a doi studenți din Moldova появились сначала на #diez.
15:00
Goana după cumpărături în perioada sărbătorilor transformă cumpărăturile într-o adevărată aventură pentru fiecare moldovean. Pregătirea mesei de sărbătoare prinde toată lumea într-un maraton al cumpărăturilor, care vine la pachet cu stres, nervi și mult timp pierdut prin magazine.   Сообщение Cât timp și energie economisești dacă achiți cumpărăturile fără numerar появились сначала на #diez.
13:15
Marcată în calendarul amicilor Vinului Moldovei, data de 17 mai va oferi ocazia potrivită pentru a celebra primăvara la Vernisajul Vinului. Cea de-a XXI-a ediție a evenimentului se desfășoară sub sloganul „Dăruiește emoții de primăvară” și vine cu un nou format, care va oferi mai multe oportunități de comunicare și networking pentru vinificatorii reuniți sub umbrela brandului vinicol de țără „Wine of Moldova”. Сообщение „Dăruiește emoții de primăvară” la Vernisajul Vinului. Tradiționalul eveniment se desfășoară într-un nou format появились сначала на #diez.
13:15
Maib park a devenit locul în care se produc minuni atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. De acest lucru s-a convins Alisa, o fetiță de opt ani din Chișinău, care a câștigat în promoție și va însoți un fotbalist pe stadionul Wembley în marea finală a UEFA Champions League 2024. De asemenea, alți doi clienți maib au intrat în posesia a două bilete spre capitala Marii Britanii, unde vor putea urmări finala celui mai prestigios turneu printre cluburi din Europa. Сообщение Minunile se întâmplă la maib. Alisa, o fetiță de opt ani, va însoți un fotbalist pe Stadionul Wembley în marea finală a UEFA Champions League 2024  появились сначала на #diez.
13:00
64 de elevi au fost premiați în finala Olimpiadelor Republicane la Limba și literatura bulgară, Limba și literatura găgăuză, Limba și literatura rusă (școala națională), Limba și literatura ucraineană. Competițiile s-au desfășurat în perioada 7-9 mai, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, unde au participat 241 de elevi. Сообщение Lista elevilor care au fost premiați la olimpiadele republicane la limbile minorităților naționale появились сначала на #diez.
12:30
Pe 12 și 13 mai 2024, de Paștele Blajinilor, transportul public municipal va activa în regim special, informează Primăria Chișinău. Vedeți mai jos care sunt modificările. Сообщение Cum va circula transportul public municipal de Paștele Blajinilor, pe 12 și 13 mai появились сначала на #diez.
11:45
De cele mai multe ori, personalitățile publice reprezintă modele de urmat pentru o mare parte dintre oamenii care le urmăresc. Fie vorba despre lideri politici, artiști, sportivi, fie de alți indivizi care atrag atenția publicului prin realizările lor, carisma sau influența lor în diferite domenii, aceștia ar trebui să fie responsabili de ceea ce afirmă în public și de impactul pe care-l pot avea declarațiile lor (inclusiv cele despre violența sexuală și victimele acesteia) asupra unor anumite categorii de persoane. Aceasta e concluzia la care am ajuns în urma discuției cu Ștefan Popov, psiholog, psihoterapeut și președinte al Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie. Cum mai exact poate afecta o frază spusă pe negândite concepțiile și comportamentul persoanei care a auzit-o, dar și cum poate fi evitat impactul acesteia, aflați în continuare. Сообщение Artistul meu preferat susține că victima este vinovată de comiterea abuzului sexual. De ce acest lucru nu este ok появились сначала на #diez.
11:00
În contextul Zilei Europei, valorile naționale și cele europene au fost perpetuate și îmbinate armonios de elevii Liceului Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din orașul Drochia. Tinerii au sărbătorit Ziua Drapelului Național și Festivalul Tradițiilor Europene în cadrul unui eveniment festiv. Сообщение Tricolor și tradiții europene. Cum liceenii din Dorchia au celebrat Ziua Drapelului Național și Festivalul Tradițiilor Europene появились сначала на #diez.
10:30
Vernisajul primei expoziții de fotografie documentară a grupului de artiști Raw Moldova se va desfășura deja joi, 16 mai. Evenimentul va avea loc la Europe Café (strada Alexei Șciusev 99), începând cu ora 18.00. Сообщение Artiștii Raw Moldova te invită la vernisajul primei lor expoziții de fotografie documentară появились сначала на #diez.
09:45
Avem încă o calificare la Jocurile Olimpice de la Paris! De data aceasta este vorba despre luptătorul de stil greco-roman Valentin Petic, informează Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Сообщение Luptătorul de stil greco-roman Valentin Petic s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris появились сначала на #diez.
00:30
În această seară, 9 mai, pe scena Eurovision Song Contest au evoluat 16 țări, dintre care 10 au reușit să se califice în marea finală care se va desfășura pe 11 mai. Сообщение Eurovision 2024. Lista celor 10 țări din a doua semifinală a concursului care s-au calificat în marea finală появились сначала на #diez.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:30
Tu asculți podcasturi? Cât de frecvent? Acest format informativ a devenit unul extrem de apreciat în rândul moldovenilor. Popularitatea lui a crescut constant și tot mai mulți oameni sunt interesați să creeze astfel de conținut. Echipa #diez îți propune o listă cu podcasturi autohtone, pe care merită să le urmărești în 2024. Сообщение (audio, video) O listă cu podcasturi din Moldova care merită să fie ascultate în 2024 появились сначала на #diez.
16:45
Dacă vrei să încerci ceva nou pentru tine, participă sâmbătă, 11 mai, la un atelier de pictură aztecă. Suprafața pictată va fi o copie a unei sculpturi a zeului Quetzalcuatl, cunoscut și ca „șarpele cu pene”. Acesta e zeul suprem în mitologia eztecă, fiind considerat Fiul Soarelui și al uneia dintre cele cinci fiice ale Lunii. Este înfățișat de cele mai multe ori ca un șarpe cu pene gigantic, după cum ne arată și numele. În ipostaza sa umană ar fi un mare legislator și aducător de civilizație și cultură. Сообщение Te pasionează arta, dar nu mai știi ce te poate impresiona? Încearcă pictura aztecă pe o reproducere arheologică появились сначала на #diez.
16:00
Dacă visai la un colț de natură închis sub o cupolă de sticlă, un florarium este alegerea potrivită. Florariumul este un ecosistem miniatural închis, într-un vas de sticlă, care creează un mediu favorabil pentru plantele tropicale. Mediul din vas favorizează crearea unui ciclu de apă în miniatură. Apa se evaporă din sol, se condensează pe sticlă și cade înapoi în sol. Сообщение Un colț de natură într-un vas de sticlă. Ce este un florarium și cum îngrijești corect de el появились сначала на #diez.
14:45
Probabil știi deja că începând cu clasele gimnaziale, odată cu promovarea examenelor la absolvirea fiecărui nivel de studiu, primești un act care atestă și validează realizările tale academice. Acest document confirmă că poți trece la următorul nivel de învățământ sau te poți angaja în câmpul muncii. Cu alte cuvinte, este un simbol al dedicării și al parcursului tău educațional. În acest articol vei afla care sunt diplomele și certificatele pe care le primești în funcție de instituția pe care o finalizezi. Сообщение Ce tip de diplomă sau de certificat poți primi la absolvirea unei instituții de învățământ появились сначала на #diez.
13:45
Timp de trei zile, sala plenară a Parlamentului Republicii Moldova a găzduit altfel de deputați, diferiți de cei cu care suntem obișnuiți. Aproximativ 80 de tineri din mai multe raioane ale țării au devenit europarlamentari în cadrul conferințelor Model European Union Moldova. Participanții au dezbătut propuneri legislative reale de pe agenda politicienilor de la Bruxelles, au negociat și au identificat soluții pentru provocările cetățenilor. Veronica Rurac este una dintre tinerele care a beneficiat de o simulare a modului în care se iau decizii în cele mai importante instituții europene, iar în acest material ne-a povestit despre experiența de a intra în rolul unei deputate din Parlamentul European. Dacă ești curios/curioasă să afli cum te poți înscrie la viitoarele ediții ale evenimentului, te îndemnăm să lecturezi acest material pentru a înțelege cum au loc sesiunile Model European Union Moldova. Сообщение Cum poți experimenta rolul unui europarlamentar. Veronica Rurac povestește despre simularea Model European Union появились сначала на #diez.
12:45
Tandemul format din sportivii Mihai Chihaia și Oleg Tarnovschi s-a clasat pe locul 3 la prima etapă a Cupei Mondiale de la Sehedin, Ungaria. Aceștia au participat la proba de distanță de 500 de metri, iar etapa la care s-au prezentat este și cea de calificare către Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Сообщение Canoiștii moldoveni au obținut locul 3 la Cupa Mondială de la Sehedin появились сначала на #diez.
12:15
În contextul dății de 9 mai, când marcăm atât Ziua Europei, cât și Ziua comemorării eroilor căzuţi căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, mai mulți oficiali din Republica Moldova, dar și oficiali europeni, au venit cu mesaje și declarații. Сообщение „Am devenit mai puternici și mai independenți în deciziile noastre”. Cu ce mesaje au venit oficialii moldoveni și europeni în contextul zilei de 9 mai появились сначала на #diez.
11:00
Dacă ești dornic(ă) de a afla mai multe lucruri interesante despre comunitatea de start-upuri de la noi din țară, atunci ești așteptat(ă) să te alături în calitate de voluntar(ă) alături de Startup Moldova. Сообщение Fii voluntar(ă) în comunitatea Startup Moldova și află mai multe despre lumea start-upurilor появились сначала на #diez.
09:45
Cu toții cunoaștem, fie de la școală, fie de pe rețelele de socializare, că ziua de 9 mai este consacrată formării Uniunii Europene. Mai exact, în urmă cu 74 de ani, ministrului francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, a venit pentru prima dată cu propunerea de formare a ceea ce numim astăzi marea familie UE. În manualele școlare de istorie, acest eveniment este descris în funcție de clasa în care studiază elevii. În această ordine de idei, astăzi ne-am propus să vă prezentăm cum este prezentată Ziua Europei în cărțile elevilor din Republica Moldova. Сообщение Ce ne spun manualele școlare despre ziua de 9 mai появились сначала на #diez.
8 mai 2024
17:15
Comunitatea de studenți BEST Chișinău a anunțat că recrutează noi membri în echipa sa. Dacă înveți la o universitate din Republica Moldova, îți place voluntariatul și ești dispus să participi la oportunități de dezvoltare, nu ezita să completezi formularul de la sfârșitul articolului și să te alături comunității. Сообщение Studiezi la o universitate din Moldova? Alătură-te comunității de studenți BEST Chișinău появились сначала на #diez.
17:00
Organizația studențească Erasmus Student Network Moldova lansează un hackathon creativ, destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani. Evenimentul se va desfășura în perioada 18-19 mai la Student HUB din incinta Academiei de Studii Economice a Moldovei. Сообщение Propune o soluție pentru accesul la oportunitățile oferite de Erasmus+ și câștigă 800 de euro pentru implementarea proiectului появились сначала на #diez.
16:15
Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că în perioada 8 mai 2024, ora 10.00 – 10 mai 2024, ora 7.0, va fi suspendat traficul rutier pe mai multe străzi din capitală. Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea festivităților consacrate Zilei Europei la Chișinău. Сообщение Trafic redirecționat de Ziua Europei: șoferii sunt îndemnați să ocolească zona Pieței Marii Adunări Naționale появились сначала на #diez.
16:00
21 de ani, e mult sau e puțin? Cu siguranță e o vârstă importantă, cu multe transformări, experiențe și chiar provocări, dar și multă motivație de a crește și a te dezvolta. Pentru Microinvest, 21 de ani sunt ca un examen, complicat, dar atât de mult așteptat, în care demonstrează încă o dată realizările remarcabile și angajamentul continuu pentru evoluție și inovație. Сообщение Microinvest: 21 de ani de credite pentru oameni harnici. Și acesta e doar începutul появились сначала на #diez.
13:45
La Chișinău s-a încheiat cel de-al patrulea Forum național de guvernanță a internetului. Pe parcursul desfășurării sale, forumul a reușit să devină o platformă multilaterală pentru schimbul de idei, experiențe și strategii, dar și pentru revizuirea celor mai bune practici și contribuția la agenda generală de dezvoltare digitală. Сообщение În Moldova, sute de sate trăiesc fără internet. Ce s-a discutat la MIGF 2024 появились сначала на #diez.
13:30
Știai că la școală poți învăța în două limbi diferite? În unele instituții de învățământ din țară există clase speciale, numite bilingve, în care elevii studiază unele disciplinele școlare în limba română, iar altele – într-o limbă străină. Dacă te interesează un astfel de program, îți sugerăm să citești acest articol, în care îți explicăm toate particularitățile claselor bilingve. Сообщение Învățământul bilingv: cum poți studia la școală în două limbi diferite появились сначала на #diez.
12:45
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a semnat un Memorandum de înțelegere cu Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova în domeniul predării, cercetării și sensibilizării societății. Documentul a fost semnat pe data de 3 mai 2024 de către rectorul Universității Emil Ceban și Bertrand Blanc, reprezentant a.i. al UNHCR în Republica Moldova. Сообщение USMF și Agenția ONU pentru refugiați în Moldova vor colabora în domeniul integrării academice, sociale și profesionale a refugiaților появились сначала на #diez.
12:15
Un nou concept de dezvoltare a curriculumului școlar a fost elaborat și propus consultărilor publice. Acesta prevede mai multe schimbări în sistemul de învățământ general, printre care reducerea numărului de obiecte de studiu, posibilitatea elevilor de a alege ce vor să învețe în funcție de capacitățile și interesele lor de viitor și comasarea mai multor discipline. Сообщение Unele discipline școlare ar putea fi comasate. Ce modificări ar putea apărea în sistemul de învățământ până în 2027 появились сначала на #diez.
10:45
Suntem în preajma bacalaureatului, iar subiectul meditațiilor, ca de obicei, ia o amploare tot mai mare. Desigur că în ajun nu toți vor reuși să „îngrașe” semnificativ bagajul de cunoștințe, dar nici nu putem nega faptul că lecțiile particulare pot contribui semnificativ la mărimea notei pe care o veți obține. În elaborarea acestui articol, am decis să aflăm „cu ce se mănâncă” meditațiile în Republica Moldova, în special din punct de vedere legal, dar și ce factori determină elevii să achite pentru a parcurge din nou materialul școlar. Сообщение Meditațiile în Republica Moldova, un fenomen aproape legal появились сначала на #diez.
09:45
Acum doi ani, portalul Bang Bang s-a angajat să creeze un mediu favorabil pentru comunitatea LGBTQ+ și să promoveze drepturile și libertățile persoanelor queer în rândul populației din țară. Pentru a ajunge la un public divers, canalul media a acceptat provocarea de a găzdui o stagiară care studiază în Țările de Jos, astfel încât informațiile pe care le furnizează să ajungă și la cei stabiliți în alte state. Instruirea unei tinere care învață peste hotare a fost posibilă datorită celei de-a treia ediție a proiectului Moldova Brain Gain, lansat de #diez în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Pe lângă articolele destinate exclusiv publicului său țintă, Bang Bang se concentrează pe promovarea acceptării și diversității în rândul cititorilor. Сообщение „Moldova este un loc pentru multe inițiative.” Vasile Micleușanu relatează despre specificul portalului Bang Bang și oportunitățile instituției pentru tineri появились сначала на #diez.
00:30
Natalia Barbu, cu piesa In the middle, nu a reușit să se califice în marea finală a concursului muzical internațional Eurovision Song Contest din acest an. Competiția s-a desfășurat la Malmö, iar de prima semifinală a reușit să treacă 10 țări. Сообщение (video) Moldova nu s-a calificat în marea finală Eurovision 2024 появились сначала на #diez.
00:30
În seara zilei de 7 mai, pe scena Eurovision Song Contest au evoluat 15 țări, dintre care 10 au reușit să se califice în marea finală care se va desfășura pe 11 mai. Сообщение Eurovision 2024. Lista primelor 10 țări care s-au calificat în marea finală появились сначала на #diez.
7 mai 2024
17:15
Începând din 2005, Republica Moldova a fost reprezentată de diverși artiști la prestigiosul concurs internațional de muzică Eurovision Song Contest. Unii au reușit să se califice în finală, în timp ce alții nu au avut această șansă. Cu toate acestea, fiecare artist a creat un clip muzical pentru piesa cu care urma să ne reprezinte țara la concurs. Noi am adunat toate aceste videoclipuri și le prezentăm mai jos. Сообщение (video) Lista tuturor clipurilor muzicale la piesele cu care interpreții noștri au participat la Eurovision появились сначала на #diez.
17:00
Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost una dintre cele mai devastatoare conflagrații globale. A durat aproape șase ani și a lăsat o amprentă profundă în istoria umanității, curmând viețile a peste 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Și locuitorii țării noastre au fost zguduiți de conflictul armat, iar amintirile violente continuă să fie și astăzi vii. În ajunul zilei de 9 mai – care marchează sfârșitul unei lupte fără sens și  instaurarea păcii – mărturiile cutremurătoare ale veteranilor și ale celor care au trăit drama războiului au fost aduse în prim-plan, în cadrul unei proiecții de film documentar intitulată „Războiul este suferință”. Сообщение „Războiul este suferință”: cum au trecut locuitorii țării noastre peste cel de-Al Doilea Război Mondial появились сначала на #diez.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.