ANALIZĂ Ucraina se află în prima linie a unei confruntări globale mult mai ample. Coaliția care se formează în jurul Rusiei

DISINFO.MD, 22 aprilie 2024 05:00

După multe luni de dezbateri și ezitare, Camera Reprezentanților a Congresului SUA a luat în sfârșit măsuri. Votul prin care oferă 61 de miliarde de dolari ajutor Ucrainei ar putea fi un punct de cotitură în rezistența Kievului la agresiunea rusă. Cel puțin, acest lucru va permite Ucrainei să continue lupta, scrie Financial Times. Rușii […] Articolul ANALIZĂ Ucraina se află în prima linie a unei confruntări globale mult mai ample. Coaliția care se formează în jurul Rusiei apare prima dată în Disinfo.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de DISINFO.MD

Mai mult de 2 zile în urmă
13:10
Editorial de Anatol Țăranu  În data de 23 decembrie 1994 Parlamentul de la Chișinău adoptă statutul juridic special al raioanelor populate preponderent de găgăuzi, care a venit să reglementeze constituirea și funcționarea autonomiei găgăuze (Gagauz-Yeri) în componența Republicii Moldova. Atunci se prezuma că prin această lege organică va fi pus punct conflictului între liderii politici […] Articolul De ce găgăuzii nu se integrează în societatea moldovenească apare prima dată în Disinfo.
08:00
Fostul şef al serviciilor de informaţii sârbe, Aleksandar Vulin, care întreţine legături cu Kremlinul şi este vizat de sancţiuni americane, a fost numit joi vicepremier, informează AFP. Această numire intervine după ce alegerile de la sfârşitul anului trecut au fost urmate de săptămâni de proteste şi de acţiuni în justiţie pentru presupusă fraudă din partea […] Articolul Serbia: Fostul şef al serviciilor de informaţii sârbe, pro-Kremlin şi sancţionat de SUA, a fost numit vicepremier apare prima dată în Disinfo.
07:30
Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă joi seara în Georgia, pentru a protesta din nou împotriva proiectului de lege controversat asupra „influenţei străine”, dorit de guvern, informează AFP. Spre deosebire de zilele precedente, manifestanţii s-au adunat în două locuri diferite: în faţa Parlamentului, locul tradiţional pentru manifestaţii, şi în Piaţa Eroilor, unde […] Articolul Zeci de mii de persoane protestează din nou în Georgia față de proiectul de lege asupra „influenţei străine” apare prima dată în Disinfo.
07:00
Cu vânzările de gaze spre Europa reduse la jumătate, gigantul rus Gazprom a raportat joi, 2 mai, pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022, informează Reuters. De asemenea, veniturile totale realizate de Gazprom […] Articolul Pierderi uriașe pentru un gigant rus producător de gaze naturale. Reducerea livrărilor spre Europa a dus la căderea drastică a vânzărilor apare prima dată în Disinfo.
06:30
Pusă la pământ după aproape şapte luni de război devastator între Israel şi Hamas-ul palestinian, Fâșia Gaza ar avea nevoie de 30-40 de miliarde de dolari pentru reconstrucție, din cauza amplorii fără precedent a distrugerilor, a estimat joi, 2 mai, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP şi Reuters. „Estimările Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) […] Articolul Reconstrucția Fâșiei Gaza ar dura câteva decenii, estimează ONU. Cât ar putea costa totul. „Amploarea distrugerilor este enormă şi fără precedent” apare prima dată în Disinfo.
06:00
Rușii care au fugit inițial din țară, dar acum se întorc din străinătate, au contribuit la stimularea creșterii economice a Rusiei în fața sancțiunilor occidentale fără precedent, transmite Bloomberg. Se estimează că 1,1 milioane de oameni au părăsit Rusia în 2022, după ce Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. Între 40% și 45% […] Articolul Rușii care au fugit din țară se întorc și contribuie la creșterea economiei: „Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat“ apare prima dată în Disinfo.
05:30
Activiștii radicali de stânga au incendiat casa de vară a directorului general al Rheinmetall, Armin Papperger, din Saxonia Inferioară, Germania, scrie Bild. Persoanele anonime au postat și un mesaj pe platforma Indymedia, spunând că au plantat un dispozitiv incendiar în casa lui Papperger în noaptea de 29 aprilie. Aceștia au acuzat că firma de armament […] Articolul În Germania, extremiștii au dat foc casei șefului companiei de armament Rheinmetall pentru că ajută Ucraina apare prima dată în Disinfo.
05:00
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat ironic declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron care a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, dacă Rusia va reuși să rupă frontul. „Aparent, are legătură cu anumite zile pe care le are săptămâna – aşa este ciclul”, a declarat Zaharova, joi, […] Articolul Reacția vulgară a Zaharovei la amenințarea lui Macron că ar trimite trupe în Ucraina apare prima dată în Disinfo.
04:30
Președintele Franței Emmanuel Macron revine și își asumă posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina, dacă Rusia va reuși să rupă frontul din Ucraina. Liderul de la Elysee susține într-un interviu pentru The Economist că, în cazul în care Ucraina ar cere ajutor militar la sol, Occidentul nu poate ignora acest lucru. Macron […] Articolul Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina, dacă Rusia va rupe frontul. „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?” apare prima dată în Disinfo.
04:00
Politicienii spun că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dar Rusia este slăbită de războiul din Ucraina și nu este în măsură să atace NATO, spun experții. În schimb, președintele rus vrea să slăbească și să submineze NATO din interior, cred analiștii, transmite […] Articolul Vladimir Putin nu vrea să atace NATO, dar vrea să o distrugă. Ce plănuiește președintele rus: „E un joc lung. El are un avantaj” apare prima dată în Disinfo.
2 mai 2024
11:50
Rusia plănuiește să vizeze Republica Moldova cu un val de așa-numite atacuri „hibride“ înainte de alegerile prezidențiale și referendumul pentru UE de la sfârșitul acestui an, relatează Bloomberg, citând persoane familiare cu evaluările serviciilor secrete britanice. Marea Britanie va împărtăși informații cu autoritățile moldovenești pentru a ajuta țara să contracareze amenințarea agenților ruși în următoarele […] Articolul Rusia plănuiește un val de atacuri „hibride“ împotriva Republicii Moldova, avertizează Bloomberg apare prima dată în Disinfo.
11:50
O grădină zoologică din Rusia a anunțat pe rețeaua socială VK că a trimis doi păuni în Ucraina din dorința de a-i inspira pe soldații lui Putin. Postarea cu pricina a fost ulterior ștearsă, după ce internauții au început să-l ironizeze în comentarii pe președintele rus, potrivit unor rapoarte, relatează Business Insider. Grădina zoologică Lipetsk, din […] Articolul Cum încearcă o grădină zoologică din Rusia să-i „inspire” pe soldații lui Putin aflați în Ucraina apare prima dată în Disinfo.
11:50
Un hotel de familie cu vedere la Marea Egee ar fi un adăpost sigur pentru spionii temutei agenții de spionaj a armatei ruse GRU, ai cărei agenți au comis atentate cu bombă și otrăviri în întreaga Europă. Villa Elena, un hotel cu trei etaje din Frama, peninsula Halkidiki, din nordul Greciei, se mândrește cu o […] Articolul O vila din Halkidiki, cu vedere la Marea Egee, preferată de asasinii ruși din temuta GRU. Proprietara a primit de la Putin titlul de Erou al Federației Ruse apare prima dată în Disinfo.
11:50
O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Muniția, care a fost rapid dezvoltată și transportată în Ucraina, este doar ultima care a eșuat în luptă, subliniind provocarea tot mai mare de a contracara tacticile de bruiaj rusești, scrie Business Insider. Săptămâna […] Articolul Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei. „După șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 %“ apare prima dată în Disinfo.
11:50
Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA Ucrainei au potențialul de a face Crimeea „inutilă din punct de vedere militar” pentru Rusia, potrivit unui analist militar. Săptămâna trecută, The New York Times a relatat că SUA au trimis în secret Ucrainei aproximativ 100 de sisteme de rachete tactice ale armatei, cunoscute sub […] Articolul Rachetele americane ATACMS ar putea face Crimeea „inutilă din punct de vedere militar” apare prima dată în Disinfo.
11:50
Timp de 25 de ani, petrolul rus a alimentat o rețea extinsă de influență economică și politică care a ajutat să mențină Bulgaria ferm legată de Kremlin. Doar rușii știau cât de mult petrol venea în terminal pentru a fi folosit la rafinăria rusă din apropiere: controlau danele, contoarele care înregistrează volumul livrărilor și forțele […] Articolul Bulgarii iau distanță de ruși. Loialitatea Bulgariei s-a transformat într-o neîncredere profundă față de Putin apare prima dată în Disinfo.
11:50
Explozii au avut loc, miercuri, 1 mai, în orașul rus Riazan. Dronele Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei au atacat din nou rafinăria de petrol din Riazan, precum și o altă rafinărie din regiunea Voronej a Federației Ruse, au declarat surse publicației pravda.ua. „O țintă militară din Riazan a fost lovită. Există […] Articolul „Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Ucraina continuă să atace rafinăriile din Rusia în ciuda avertismentelor SUA apare prima dată în Disinfo.
11:50
Luna trecută, trupe NATO din 14 țări s-au reunit pentru a participa la cel mai mare exercițiu militar al Alianței de la sfârșitul Războiului Rece. Încă o dată, Rusia a fost în centrul atenției. De la evenimentele din Crimeea din 2014, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a supravegheat îndeaproape granița Europei cu Rusia. Scopul exercițiului […] Articolul Standardizarea echipamentelor, cea mai mare provocare a planificatorilor NATO pentru o confruntare cu Rusia apare prima dată în Disinfo.
11:50
Papa Francisc a denunţat miercuri, 1 mai, industria globală de armament afirmând că este groaznic să câştigi bani din moarte, informează DPA. America are cele mai mari cheltuieli militare din lume. „Din păcate, în ziua de azi, investiţiile care aduc cel mai mare profit sunt fabricile de armament”, a spus suveranul pontif în cadrul audienţei […] Articolul Papa Francisc despre industria globală de armament: „E groaznic să câștigi bani din moarte” apare prima dată în Disinfo.
11:50
Propagandistul american Tucker Carlson a publicat un interviu cu filosoful rus Aleksandr Dughin, care este considerat ideologul „lumii ruse” și al dictatorului Vladimir Putin. Dughin este cunoscut pentru ideile sale radicale, discursul antisemit și xenofob, și îndemnurile la genocid în Ucraina. Conversația a durat 20 de minute și a fost publicată pe contul de X […] Articolul Propagandistul american Tucker Carlson îl ridică în slăvi pe Dughin. Interviu cu „creierul lui Putin”, la Moscova apare prima dată în Disinfo.
1 mai 2024
09:00
China a cumpărat mărfuri în ritm rapid, determinând analiștii să se întrebe cu voce tare dacă Beijingul se pregătește să aleagă „opțiunea nucleară” economică. „China se pregătește pentru ceva major. Acest lucru pare din ce în ce mai evident, judecând după stocarea de resurse importante. S-ar putea ca ei să pregătească o devalorizare majoră și […] Articolul China se pregătește să implementeze „opțiunea nucleară” economică apare prima dată în Disinfo.
08:30
În aprilie 2022, think tank-ul conservator american Heritage Foundation, în colaborare cu o coaliție largă de 50 de organizații conservatoare, a lansat Proiectul 2025: un plan pentru următorul președinte conservator al Statelor Unite. Publicația emblematică a Proiectului, Mandate for Leadership: The Conservative Promise (Promisiunea conservatoare), prezintă într-un limbaj simplu și cu detalii granulare, pe parcursul […] Articolul „Proiectul 2025“, planul radical al conservatorilor pentru remodelarea lumii apare prima dată în Disinfo.
08:00
Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei. „Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări”, a spus Austin la o audiere […] Articolul SUA îşi îndemnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot apare prima dată în Disinfo.
07:30
Producătorii de dispozitive inteligente sunt obligați de lege să respecte standarde minime de securitate cibernetică, interzicând parolele slabe, precum „admin” sau „12345”, în Marea Britanie. Concret, pentru a-i proteja pe cetățeni de infractorii cibernetici, dispozitivele inteligente care sunt livrate cu parole slabe, cum ar fi „admin” sau „12345”, vor fi interzise în Marea Britanie, în […] Articolul Țara care interzice parolele slabe, precum 123456 sau admin. „Vrem să facem cel mai sigur loc din lume în care să fii online” apare prima dată în Disinfo.
07:00
După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă […] Articolul Pariul de 5,5 miliarde de dolari al Ucrainei. Oficialii anunță o mutare economică de proporții apare prima dată în Disinfo.
06:30
Europa s-ar putea pregăti să creeze o umbrelă de protecție nucleară, formată din 300 de rachete balistice franceze, pentru a se apăra de Rusia, scrie The Sun. Președintele francez Macron a sugerat ca focoasele lansate de pe submarine să fie răspândite pe întregul continent pentru a consolida apărarea colectivă. Oferta sa a venit după ce […] Articolul Europa plănuiește o nouă „umbrelă nucleară” cu 300 de rachete franceze răspândite pe continent pentru a se apăra de Rusia apare prima dată în Disinfo.
06:00
Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova va fi conectat la rețeaua românească și cea europeană prin intermediul celei de-a treia linii electrice aeriene care va uni stațiile electroenergetice Strășeni și Gutinaș, construcția sa fiind prevăzută de memorandumul semnat de Guvernul moldovean și cel american.  Noua linie electrică aeriană de 400 kV are o lungime de circa […] Articolul R. Moldova a semnat memorandumul privind finanțarea celei de-a treia linie electrică de interconectare cu România apare prima dată în Disinfo.
05:33
Compania aeriană Finnair a anulat astăzi zborurile către Tartu, Estonia, din cauza unor probleme cu semnalul GPS în regiunea Mării Baltice. Autoritățile estoniene suspectează că Rusia este responsabilă pentru interferențe, transmite Politico. Aeroportul din Tartu, al doilea cel mai mare oraș din Estonia, se bazează exclusiv pe GPS pentru aterizări și ghidarea aeronavelor la sol. Joi […] Articolul Estonia acuză Rusia de perturbarea traficului aerian, problema va fi discutată și cu aliații NATO apare prima dată în Disinfo.
05:00
Președintele francez Emmanuel Macron încearcă să-și aprofundeze legăturile personale cu omologul său chinez Xi Jinping pentru a contribui la încheierea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, transmite Bloomberg, citând surse. Xi va călători în Uniunea Europeană pentru prima dată în cinci ani. Președintele chinez își va începe călătoria de cinci zile în Franța, Serbia […] Articolul Emmanuel Macron încearcă să-și aprofundeze legăturile cu Xi Jinping pentru a contribui la încheierea invaziei Rusiei în Ucraina apare prima dată în Disinfo.
04:30
Ucraina nu intenţionează să forţeze bărbaţii cu vârstă de recrutare să se întoarcă din străinătate, a declarat, marţi, o oficială guvernamentală de rang înalt, în ciuda lipsei de soldaţi necesari pe front pentru a-i respinge pe invadatorii ruși. „Nu vor exista restricţii şi nu va exista nicio întoarcere forţată a cetăţenilor ucraineni, indiferent de sex […] Articolul Ucraina nu vrea să-i aducă forțat în țară pe bărbații care au fugit de război în străinătate, deși suferă de o lipsă de soldați apare prima dată în Disinfo.
04:00
Rusia plănuiește să vizeze Republica Moldova cu un val de așa-numite atacuri „hibride“ înainte de alegerile prezidențiale și referendumul pentru UE de la sfârșitul acestui an, relatează Bloomberg, citând persoane familiare cu evaluările serviciilor secrete britanice. Marea Britanie va împărtăși informații cu autoritățile moldovenești pentru a ajuta țara să contracareze amenințarea agenților ruși în următoarele […] Articolul Rusia plănuiește un val de atacuri „hibride“ împotriva Republicii Moldova înainte de alegeri și de referendum apare prima dată în Disinfo.
30 aprilie 2024
19:10
Cel puțin 30 de cetățeni ai Ucrainei au murit în încercarea de a părăsi țara din februarie 2022. Se pare că grupurile organizate de traficanți de persoane iau banii ucrainenilor și îi trimit la punctele de trecere a frontierei periculoase, fără o pregătire adecvată, a declarat șeful poliției de frontieră a Ucrainei, Andrei Demcenko, într-un […] Articolul De la începutul războiului, zeci de ucraineni au murit încercând să părăsească țara ilegal apare prima dată în Disinfo.
18:50
Letonia a aprobat livrarea unui nou pachet de ajutor militar Ucrainei, contribuind la „îmbunătățirea atât a capacităților de apărare aeriană, cât și a capacităților de informații ale Ucrainei”, a anunțat prim-ministrul leton Evika Silina pe 30 aprilie. Ucraina le-a cerut partenerilor internaționali să ofere mai multă apărare aeriană în urma intensificării atacurilor rusești asupra infrastructurii […] Articolul Letonia anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina apare prima dată în Disinfo.
08:30
Robert Verkaik, jurnalist și istoric din Marea Britanie, a dezvăluit că Anthony Blunt, cunoscut agent dublu angajat de Stalin, a furnizat informații secrete atât URSS-ului, cât și Germaniei naziste, conform publicației The Times. Complicitatea sa a contribuit la eșecul unei operațiuni aliate majore în Olanda, soldată cu peste 17.000 de pierderi umane printre militarii britanici […] Articolul Secretele lui Anthony Blunt: Agentul dublu din Marea Britanie care ar fi sprijinit și regimul lui Hitler, nu doar URSS-ul apare prima dată în Disinfo.
08:00
Nouă germani sunt judecați, începând de azi, într-un proces în care sunt acuzați că au încercat să răstoarne guvernul legitim al Germaniei pentru al înlocui cu un regim monarhic autoritar care ar fi urmat să fie condus de un afacerist „pseudo-aristocrat” cu numele de Heinrich al XIII-lea, relatează The Guardian. Cei nouă complotiști sunt acuzați […] Articolul În Germania are loc cel mai mare proces de înaltă trădare de după Al Doilea Război Mondial. Puciștii „Reichsburger” sunt judecați apare prima dată în Disinfo.
07:30
Cele mai mari bănci occidentale care continuă să opereze în Rusia au plătit 800 de milioane de euro sub formă de taxe la bugetul țării în 2023, adică de patru ori mai mult decât înainte de invazia totală a Moscovei în Ucraina, potrivit Financial Times (FT), preluat de Kyiv Independent. Imediat după invazia la scară […] Articolul FT: Băncile occidentale au plătit taxe de patru ori mai mari la bugetul Rusiei decât înainte de invazia Ucrainei apare prima dată în Disinfo.
07:00
Ministerul francez al Forţelor Armate a ordonat companiilor industriale ce participă la fabricarea de rachete antiaeriene şi antibalistice Aster să acorde prioritate în producţia lor pentru aceste comenzi în raport cu altele, a anunţat luni ministrul apărării Sebastien Lecornu, informează AFP, citată de Agerpres. „Am mobilizat pentru prima dată puteri ale poliţiei administrative, ceea ce […] Articolul „Economie de război”. Franţa ordonă companiilor industriale să sporească producţia de rachete antiaeriane Aster apare prima dată în Disinfo.
06:30
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie” în faţa creşterii tensiunilor internaţionale ca rezultat al noii ordini mondiale, relatează EFE, preluat de Agerpres. Şeful diplomaţiei europene a evidenţiat panorama geopolitică actuală şi schimbările pe care le-a suferit în ultimele decenii, într-o […] Articolul Borrell a îndemnat „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”: Problema nu e competiția, ci confruntarea apare prima dată în Disinfo.
06:00
Maia Sandu susține că planificarea bugetară discutată la Bruxelles ,,nu reprezintă un simplu document financiar. Acesta este, de fapt, un buget al păcii”, îndemnând UE să investească ,, decisiv în pregătirea atât a țărilor candidate, cât și a Uniunii însăși pentru următoarea fază a extinderii”.  ,,Este o onoare să fiu în fața dumneavoastră astăzi la Bruxelles, în inima […] Articolul Maia Sandu, la Conferința privind bugetul UE: Este, de fapt, un buget al păcii. Ne va ajuta să accelerăm procesul de aderare apare prima dată în Disinfo.
05:30
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă în schimb industriei militare ruse „un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. „Este corect să spunem că China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi […] Articolul Blinken: China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, dar îi sprijină tehnic industria militară apare prima dată în Disinfo.
05:00
SUA s-ar putea îndrepta către acel gen de declin din care s-a dovedit de-a lungul istoriei că puține mari puteri au mai reușit să-și revină, și aceasta nu este nici o concluzie sumbră a susținătorilor dreptei MAGA și nici un mesaj politic al progresiștilor de stânga, scrie jurnalistul și scriitorul David Ignatius, într-un articol de […] Articolul America, pe panta unui declin potențial catastrofal pe fondul dezbinării extreme apare prima dată în Disinfo.
04:30
Bunicii ucraineni, care au fost uniți într-un grup tactic de companie de către Oleksandr Taran, în vârstă de 67 de ani, duc un război neoficial împotriva armatei lui Vladimir Putin. Aceștia sunt soldați care nu fac parte din Forțele Armate ale Ucrainei din cauza vârstei lor. Cu toate acestea, acest lucru nu îi împiedică pe […] Articolul VIDEO Bunicii de pe frontul ucrainean. Un grup de bărbați de peste 60 de ani se luptă cu rușii pe front cu arme recondiționate chiar de ei apare prima dată în Disinfo.
04:00
Kazahstan, unul dintre principalii aliați ai Rusiei, a decis să vândă americanilor 81 de avioane de luptă din epoca sovietică, scrie Kyiv Post. Achiziția a avut loc în contextul în care Kazahstanul, care își modernizează flota aeriană, a scos la licitație 117 avioane de vânătoare și bombardiere din anii 1970 și 1980, relatează presa ucraineană, […] Articolul Un aliat al lui Putin vinde avioane din epoca sovietică Statelor Unite. Dezvăluirile presei ucrainene apare prima dată în Disinfo.
29 aprilie 2024
09:00
Cresc eforturile depuse de UE pentru a combate dezinformarea, înainte de alegerile din iunie. Preocupările legate de dezinformare și conținutul generat de inteligența artificială (IA) sunt în creștere. În luna martie, Comisia Europeană a emis măsuri recomandate pentru platformele digitale cu peste 45 de milioane de utilizatori lunari în UE, vizând atenuarea riscurilor sistemice online […] Articolul Cum se înarmează Europa împotriva dezinformării în anul alegerilor europene apare prima dată în Disinfo.
08:30
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale. Avioanele F-16 furnizate de Occident vor oferi flotei actuale a Kievului, formată din aeronave de război învechite din epoca sovietică, o îmbunătățire majoră a capacităților, pentru roluri […] Articolul Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile apare prima dată în Disinfo.
08:00
Într-un interviu acordat publicaţiei Bild, ministrul de Externe polonez Radoslaw Sikorski a declarat că, după ce SUA au decis să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune, Germania ar putea livra, la rândul său, rachete de croazieră Taurus, informează Agerpres. Şeful diplomaţiei poloneze a catalogat livrarea de rachete americane ATACMS pentru Ucraina drept o „reacţie […] Articolul Şeful diplomaţiei poloneze face lobby pentru Ucraina. Cere Germaniei să-i livreze lui Zelensky rachete de croazieră Taurus apare prima dată în Disinfo.
07:30
Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a „deteriorat” şi trupele ruse au înregistrat „succese tactice” în mai multe zone. „Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”, a scris responsabilul ucrainean pe Facebook, potrivit France Presse, scrie Agerpres. […] Articolul Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene apare prima dată în Disinfo.
07:00
O hotărâre recent adoptată de preşedintele Zelensky îi obligă pe bărbați să se întoarcă în Ucraina dacă au nevoie să-și înlocuiască pașapoartele, dar atunci o parte dintre ei, cei cu vârste cuprinse între 18 și 60, riscă să fie recrutați în armată. Ucrainenii care locuiesc în străinătate au declarat că nu au planuri de a […] Articolul Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?” apare prima dată în Disinfo.
06:30
Când supervulcanul Yellowstone va erupe, va anihila toate formele de viață de pe continentul nord-american. Siberia va deveni unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ – ceea ce reprezintă încă un motiv pentru care „elitele anglo-saxone” vor să cucerească regiunea de la Rusia. Așa spune Nikolai Patrushev, al doilea cel mai puternic om […] Articolul Omul numărul doi al Rusiei crede că Siberia va fi unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ și de aceea „elitele anglo-saxone“ vor să cucerească regiunea apare prima dată în Disinfo.
06:00
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni. Rachetele rusești au lovit instalații electrice din centrul și vestul Ucrainei, sporind presiunea asupra sistemului energetic al țării, aflat în dificultate. Atacurile aeriene de sâmbătă, efectuate cu rachete cu rază lungă de acțiune, […] Articolul Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol apare prima dată în Disinfo.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.