Тирасполь отказывается освобождать политзаключенных из пенитенциаров на левом берегу Днестра, утверждает Олег Серебрян

Radio Moldova, 19 aprilie 2024 14:00

Тирасполь совершенно не открыт для соблюдения прав человека, заявил вице-премьер по реинтеграции Олег Серебрян на заседании Парламента, посвященном Ежегодному отчету о соблюдении прав и свобод человека в Республике Молдова. Олег Серебрян имел в виду людей, содержащихся в тюрьмах на левом берегу Днестра. По его словам, власти в Кишиневе настаивают на их освобождении, но Тирасполь требует взамен то, что конституционные власти не могут допустить.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 4 ore
21:10
Grupul rus Gazprom a declarat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerțului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piață de vânzare, transmite CNBC.
21:00
20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău au depus cereri de demisie din funcție. Informația a fost confirmată pentru departamentul nostru de știri de președintele interimar al Consiliul Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman. Potrivit lui, demisiile sunt justificate prin faptul că magistrații nu doresc să treacă procedura de vetting care a ajuns la Curtea de Apel Chișinău.
Acum 6 ore
18:20
Val de demisii la Curtea de Apel Chișinău. 20 de magistrați au depus cereri de demisii din funcție. Informația a fost confirmată pentru Compania „Teleradio-Moldova” de către președintele interimar al CSM Sergiu Caraman.
Acum 8 ore
17:40
Militarii Armatei Naționale vor participa la exercițiul „Swift Response-2024”, în perioada 9-16 mai. Exercițiul se va desfășura pe teritoriul țării noastre și va fi condus de Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa.
16:50
Compania „Teleradio-Moldova” anunță că proiectul companiei arhitecturale ARHI-STRAT DECO SRL a fost desemnat câștigător al concursului de soluții arhitecturale pentru viitorul sediu al radiodifuzorului public. La concurs au participat opt companii.
16:40
Președintele Franței Emmanuel Macron își asumă din nou posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina, dacă Rusia va rupe frontul. Într-un interviu pentru The Economist Macron a spus că, în cazul în care Ucraina ar cere ajutor militar la sol, Occidentul nu poate ignora acest lucru.
Acum 12 ore
16:00
Primul Summit al Păcii pentru Ucraina va avea loc pe 15-16 iunie la Burgenstock, Elveția. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski speră că reuniunea „va servi drept platformă pentru a vorbi despre cum poate fi realizată o pace justă și durabilă pentru Ucraina”, potrivit principiilor dreptului internațional.
15:50
Primul Summit al Păcii pentru Ucraina va avea loc pe 15-16 iunie la Burgenstock, Elveția. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski speră că reuniunea „va servi drept platformă pentru a vorbi despre cum poate fi realizată o pace justă și durabilă pentru Ucraina”, potrivit principiilor dreptului internațional.
14:40
Atacurile tot mai dese ale forțelor militare ruse în Odesa are scopul de a descuraja armata ucraineană, a comentat pentru Radio Moldova expertul politic Alexandru Flenchea. De asemenea, analistul a mai spus că natura bombardamentului mai este pur simbolică și are legătură cu evenimentele din Odesa de acum 10 ani, când 50 de persoane și-au pierdut viața în timpul violențelor provocate de activiștii pro-ruși.
14:40
Un tânăr de 23 de ani din capitală a fost reținut pentru 30 de zile după ce a furat un automobil. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, oamenii legii au fost alertați de proprietarul mașinii, un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că dintr-o parcare subterană din sectorul Ciocana i-a fost sustras automobilul, în valoare de 60 000 de euro.
14:30
Un butoi de pe teritoriul unei foste vinării de pe strada Grenoble din sectorul Botanica al capitalei a fost cuprins de flăcări. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.
14:20
Un butoi de pe teritoriul unei vinării de pe strada Grenoble din sectorul Botanica al capitalei a fost cuprins de flăcări. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.
14:10
Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu „scop de înșelăciune”, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.
13:00
20 de fermieri din Republica Moldova vor beneficia de granturi post-investiționale în cadrul programului „Managementul durabil al terenurilor”, al Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). În acest sens, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că a finalizat procesul de recepționare a dosarelor, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
12:50
20 de fermieri din Republica Moldova vor beneficia de granturi post-investiționale în cadrul programului „Managementul durabil al terenurilor”, al Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). În acest sens, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că a finalizat procesul de recepționare a dosarelor, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
12:50
Comisia Electorală Centrală nu a renunțat la implementarea votului online, dar a stopat acest proces din motive legate de riscurile de securitate cibernetică la care este expusă Republica Moldova, au declarat reprezentanții CEC la o ședință. De cealaltă parte, experții susțin că votul electronic este mult mai ieftin comparativ cu cel clasic sau cu cel prin corespondență, iar riscurile de securitate vizează orice tip de vot.
12:00
Șase ucraineni au fost reținuți după ce au traversat în mod fraudulos frontiera Republicii Moldova. Cazul a fost înregistrat pe 1 mai, în zona de control a Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz.
11:50
Presa internațională relatează despre ultimele evoluții de pe linia frontului din Ucraina încercând să explice de ce Rusia și-a întrerupt temporar ofensiva pe câmpul de luptă. Publicațiile de la Kiev scriu despre noi atacuri ale rușilor asupra orașului Odessa soldat cu victime în rândul civililor. Presa Europeană comentează între timp propunerea președintelui Franței de crea o umbrelă de protecție nucleară pentru a apăra continentul european de Rusia. Publicațiile georgiene descriu urmările noilor proteste de la Tbilisi față de legea agenților străini, iar presa britanică își concentrează atenția asupra revenirii Regelui Carol al III-lea la îndatoririle sale publice, după ce fusese diagnosticat cu cancer. Relatează Lidia Petrenco.
11:50
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puțin trei persoane și alte trei au fost rănite la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autoritățile locale în această dimineață, potrivit Ukrainskaia Pravda. Șeful administrației militare regionale Oleg Kiper a spus că fost atacată și infrastructura civilă, menționând că armata rusă a folosit rachete balistice.
11:50
Marea Britanie va sprijini Republica Moldova și poporul său apărând alegerea lor democratică de a urma o cale de libertate, independență și suveranitate, a declarat ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron, în urma întrevederii cu omologul său moldovean Mihai Popșoi, aflat într-o vizită la Londra.
11:50
Patru viori nedeclarate au fost depistate la vama Leușeni. Instrumentele muzicale, „presupuse a fi cu valoare culturală”, au fost găsite în automobilul unui moldovean în vârstă de 34 de ani ce se deplasa din România spre Republica Moldova. În cadrul verificărilor, șoferul a spus că nu transportă bunuri ce necesită a fi declarate, potrivit Serviciului Vamal.
11:50
Universitatea de Stat și Universitatea Tehnică a Moldovei ar putea fuziona, conform propunerii rectorilor celor două instituții. Argumentând necesitatea consolidării sectorului educațional și a creșterii competitivității, ei văd în această fuziune o oportunitate atât la nivel național, cât și internațional. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, confirmă că discuțiile sunt într-o fază incipientă, iar în cazul în care se va ajunge la un consens, va fi creată cea mai mare instituție de învățământ din spațiul românesc, care va fi eficientă și atrăgătoare.
11:50
În prezent, nu este posibilă o micșorare a tarifului la gazele naturale de până la 4 lei pentru un metru cub, cât a fost anterior, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Totodată, acesta a menționat că Moldovagaz așteaptă decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică de micșorare a tarifelor. În același timp, ministrul Energie, Victor Parlicov, a precizat că ministerul de resort face tot posibilul pentru a crea premise ca prețul la gazele naturale furnizate consumatorilor să fie mai mic.
11:50
Zeci de manifestanți adunați la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reținuți miercuri de forțele de ordine. Primele altercații au apărut în timp ce protestatarii încercau să forțeze barajele de poliție pentru a ajunge în emblematica Piață Taksim, epicentrul protestelor în metropola turcă, relatează AFP.
11:50
Europarlamentara germană din partea Partidului Verde, Viola von Cramon, cere retragerea statutului de țară candidată la UE a Georgiei, în urma protestelor violente de la Tbilisi, în special după ce oamenii legii au folosit spray cu piper, gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva manifestanților.În același timp, oficiala solicită stoparea fondurilor europene pentru proiectele Georgiei și interdicții de călătorie pentru parlamentarii care votează în favoarea legii „agenților străini” numită și „legea rusă” de opoziția georgiană.
11:50
Fiecare a patra persoană angajată în Republica Moldova activează ilegal, adică nu are contract de muncă, primește salariul în plic și nu beneficiază de sistemul de asigurări sociale și medicale. Aproximativ 15 miliarde de lei anual constituie pierderile neîncasate la bugetul de stat cauzate de munca nedeclarată, potrivit estimărilor oficiale.
11:50
În ajunul Paștelui, carnea de miel este la mare căutare. În acest an, carnea de miel s-a scumpit cu 5-10 lei pentru un kilogram, comparativ cu 2023, iar vânzătorii argumentează majorările prin costuri de producere mai mari dar și diminuarea numărului de ovine la noi în țară. Chiar dacă prețurile au crescut, unii cetățenii spun că pe masa de Paști nu poate lipsi carne de miel. Detalii ne oferă Dumitru Petruleac.
11:50
Peste 250 de persoane au răspuns inițiativei Ministerului Educației și Cercetării de a participa în calitate de voluntari la monitorizarea examenelor de absolvire a clasei IX-a, anunță instituția într-un comunicat.
11:50
Mii de manifestanți au ieșit în stradă miercuri seară în Georgia pentru a protesta contra proiectului de lege controversat privind „influența străină”, adoptat în a doua lectură de parlament în pofida mobilizării masive a opozanților săi în ultimele săptămâni, transmite France Presse.
11:50
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 2 mai.
11:50
Desele apeluri ale autorităților constituționale de la Chișinău pentru retragerea armatei de ocupație a Federației Ruse din estul R. Moldova și desfășurarea unei misiuni internaționale civile de menținere a păcii vor fi altfel ascultate în urma participării R. Moldova, în diferite forme, la eforturile de stabilizare și pacificare ale altor regiuni aflate în conflict și extinderea Uniunii Europene este o politică de transformare care consolidează securitatea, justiția și democrația – sunt unele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
11:50
Noul exercițiu maritim al NATO „Neptune Strike” pare repetiția generală a unui viitor apropiat în care apărarea Europei va trebui să se bazeze mult mai mult pe propriile forțe decât pe sprijinul protector tradițional al SUA. Actualele manevre maritime din Mediterana sunt o revoluție militară care nu se naște atât din planurile de abandonare a Alianței evocate de Donald Trump, cât din conștientizarea că amenințările au încetat să mai fie teoretice.
11:50
Un atac rusesc cu rachete a făcut mai mult de zece răniți la Odesa, un oraș-port ucrainean deja vizat la începutul acestei săptămâni de atacuri mortale, au informat autoritățile locale în cursul nopții de miercuri spre joi, transmite AFP, citată de Agerpres.
11:50
Una din marile spaime ale viitoarelor alegeri europene din 6-9 iunie este aceea generată de posibila progresiune a partidelor extremiste, de dreapta si de stânga. O dezbatere publică recentă a arătat că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, candidată la propria ei succesiune, nu exclude o alianță cu grupul de dreapta al Giorgiei Meloni, actuala șefă de dreapta a guvernului italian.
11:50
Patru bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 49 de ani sunt cercetați penal într-un dosar cu contrabandă cu piese auto din Uniunea Europeană și Marea Britanie, în valoare de circa șase milioane de lei. Potrivit Poliției de Frontieră, cantitățile impunătoare au fost ridicate urmare a peste 10 percheziții desfășurate în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni.
11:50
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale furnizate de Moldovagaz. Conform decizie ANRE din 2 mai, consumatorii casnici vor achita 12,15 lei, fără TVA, ceea ce reprezintă o micșorare cu 1,24 lei.
11:50
Un bărbat a fost reținut pentru 72 de ore după ce a încercat să intre pe teritoriul Republicii Moldova cu 100 mii de dolari nedeclarați. Cazul a fost înregistrat la Postul vamal Palanca.
11:50
Presa internațională continuă să urmărească evoluția războiului din Ucraina, comentând situația de pe linia frontului din estul țării. Mai multe publicații scriu despre încercările Rusiei de a destabiliza situația politică din Georgia unde Parlamentul a adoptat în a doua lectură proiectul de lege care obligă organizațiile non-guvernamentale finanțate din străinătate să se înregistreze ca agenți străini. Cum a fost marcată împlinirea a 20 de ani de la marea extindere a Uniunii Europene, dar și ziua muncii în Europa? – sunt întrebări la care răspund ziarele, răsfoite de Lidia Petrenco.
11:50
Guvernul a propus spre consultări un proiect de hotărâre care prevede alocarea a 2 milioane de lei Consiliului raional Dubăsari în vederea compensării parțiale a cheltuielilor suportate de proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol. Banii vor fi oferiți proprietarilor de terenuri agricole cărora li s-au aplicat plăți ilegale de așa-numitele autorități din Tiraspol. Repartizarea mijloacelor financiare va fi făcută de Consiliul raional Dubăsari conform unui regulament coordonat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
11:50
Ucraina vrea limitarea cartografierii prin satelit a teritoriului său, în contextul îngrijorărilor cu privire la scurgerile de informații de care ar profita forțele ruse, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.
Ieri
09:40
Astăzi, 1 mai, se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene, cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta.
09:00
Europa încearcă să facă un pas în plus spre rezolvarea crizei din Orientul Mijlociu. Se așteaptă ca mai multe state membre UE să recunoască statul palestinian în decursul lunii mai. Acest lucru a fost anunțat de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a UE, Josep Borrell, în marginea unei reuniuni speciale a Forumului Economic Mondial de la Riad.
08:50
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 1 mai.
08:30
Pe 1 mai, în Republica Moldova este marcată Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii. Iar, bugetarii din țară beneficiază de o zi liberă. Anual, oamenii muncii și mișcarea sindicală se solidarizează pentru a reaminti că drepturile lucrătorilor trebuie respectate, că ei merită salarii decente, condiții de muncă sigure și inofensive, formare și creștere profesională. Cu toate că suntem aliniați la mai multe standarde internaționale în domeniul mun­cii, lucrătorii și mișcarea sindicală continuă să se confrun­te cu un șir de probleme. CNSM subliniază că nivelul salariilor din țara noastră este cel mai jos în re­giune și nu asigură lucrătorilor și familiilor acestora un trai decent. Iar, creșterea prețurilor și a tarifelor erodea­ză puterea de cumpărare și sărăcește și mai mult populația.
08:00
La 1 mai se împlinesc 20 de ani de la cea mai mare extindere a Uniunii Europene. Printre cele zece țări devenite în anul 2004 parte a spațiului comunitar se numără și Republica Letonia, care la 29 martie a aceluiași an aderase la NATO. Într-un interviu pentru Radio Moldova, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în Republica Moldova, Edgars Bondars, s-a referit la avantajele integrării în aceste două foruri importante. Totodată, a punctat unele aspecte referitoare la perspectiva de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.
07:30
Dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai ar accelera parcursul European, iar situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene și patriarhia de la Moscova întotdeauna a tratat bisericile ordodoxe din Republica Moldova și Ucraina drept subordonați, iar acum, în contextul invaziei ruse, se urmărește menținerea influenței ruse în regiune, inclusiv prin intermediul bisericii – sunt unele subiecte reflectate în presă și trecute în revistă de Victoria Popa.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:30
La Tbilisi, poliția și forțele speciale au început să disperseze un alt protest împotriva legii „agenților străini”, care a avut loc în seara zilei de 30 aprilie, lângă clădirea Parlamentului georgian. S-a întâmplat în timp ce deputații examinau proiectul de lege în a doua lectură, iar protestatarii au aruncat cu pietre și sticle în poliție.
20:40
Comisia Europeană a lansat o anchetă oficială cu privire la modul în care Meta își gestionează conținutul politic pe platformele sale Facebook și Instagram. Ancheta se concentrează pe o presupusă campanie de influență rusă desfășurată pe platformele companiei, precum și pe respectarea legislației UE de către Meta în ceea ce privește moderarea dezinformării, transmite BBC.
20:10
Un bărbat de 28 de ani a fost împușcat în centrul capitalei, cu puțin timp în urmă. Victima a fost transportată la Spitalul de Urgență pentru îngrijiri medicale, anunță Poliția. Potrivit oamenilor legii, incidentul s-a produs la intersecția străzilor Ismail și 31 august.
18:50
În legislația Republicii Moldova urmează să fie introdus termenul de feminicid, ceea ce înseamnă un tip specific de crimă în care un bărbat ucide o femeie. La fel, vor fi alocați mai mulți bani pentru crearea serviciilor specializate de sprijin pentru victimele violenței. Despre acest lucru au discutat astăzi deputații, reprezentanți ai autorităților și societății civile care au participat la audierile publice de la Parlament. Aceste mecanisme sunt necesare pentru a preveni acte de violență asupra femeilor similare cazului „Ana-Maria”, tânăra ucisă recent de un fost polițist din raionul Telenești.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.