Sky News: После нескольких месяцев тупика, США утвердят пакет военной помощи Украине на этой неделе

Radio Moldova, 18 aprilie 2024 14:10

После нескольких месяцев тупика, в который зашли американские республиканцы, к субботе ожидается решающее голосование по пакету военной помощи Украине, в размере 60 миллиардов долларов, сообщает Sky news.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 24 ore
09:40
Astăzi, 1 mai, se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene, cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta.
09:00
Europa încearcă să facă un pas în plus spre rezolvarea crizei din Orientul Mijlociu. Se așteaptă ca mai multe state membre UE să recunoască statul palestinian în decursul lunii mai. Acest lucru a fost anunțat de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a UE, Josep Borrell, în marginea unei reuniuni speciale a Forumului Economic Mondial de la Riad.
08:50
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 1 mai.
08:30
Pe 1 mai, în Republica Moldova este marcată Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii. Iar, bugetarii din țară beneficiază de o zi liberă. Anual, oamenii muncii și mișcarea sindicală se solidarizează pentru a reaminti că drepturile lucrătorilor trebuie respectate, că ei merită salarii decente, condiții de muncă sigure și inofensive, formare și creștere profesională. Cu toate că suntem aliniați la mai multe standarde internaționale în domeniul mun­cii, lucrătorii și mișcarea sindicală continuă să se confrun­te cu un șir de probleme. CNSM subliniază că nivelul salariilor din țara noastră este cel mai jos în re­giune și nu asigură lucrătorilor și familiilor acestora un trai decent. Iar, creșterea prețurilor și a tarifelor erodea­ză puterea de cumpărare și sărăcește și mai mult populația.
08:00
La 1 mai se împlinesc 20 de ani de la cea mai mare extindere a Uniunii Europene. Printre cele zece țări devenite în anul 2004 parte a spațiului comunitar se numără și Republica Letonia, care la 29 martie a aceluiași an aderase la NATO. Într-un interviu pentru Radio Moldova, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în Republica Moldova, Edgars Bondars, s-a referit la avantajele integrării în aceste două foruri importante. Totodată, a punctat unele aspecte referitoare la perspectiva de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.
07:30
Dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai ar accelera parcursul European, iar situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene și patriarhia de la Moscova întotdeauna a tratat bisericile ordodoxe din Republica Moldova și Ucraina drept subordonați, iar acum, în contextul invaziei ruse, se urmărește menținerea influenței ruse în regiune, inclusiv prin intermediul bisericii – sunt unele subiecte reflectate în presă și trecute în revistă de Victoria Popa.
30 aprilie 2024
23:30
La Tbilisi, poliția și forțele speciale au început să disperseze un alt protest împotriva legii „agenților străini”, care a avut loc în seara zilei de 30 aprilie, lângă clădirea Parlamentului georgian. S-a întâmplat în timp ce deputații examinau proiectul de lege în a doua lectură, iar protestatarii au aruncat cu pietre și sticle în poliție.
Ieri
20:40
Comisia Europeană a lansat o anchetă oficială cu privire la modul în care Meta își gestionează conținutul politic pe platformele sale Facebook și Instagram. Ancheta se concentrează pe o presupusă campanie de influență rusă desfășurată pe platformele companiei, precum și pe respectarea legislației UE de către Meta în ceea ce privește moderarea dezinformării, transmite BBC.
20:10
Un bărbat de 28 de ani a fost împușcat în centrul capitalei, cu puțin timp în urmă. Victima a fost transportată la Spitalul de Urgență pentru îngrijiri medicale, anunță Poliția. Potrivit oamenilor legii, incidentul s-a produs la intersecția străzilor Ismail și 31 august.
18:50
În legislația Republicii Moldova urmează să fie introdus termenul de feminicid, ceea ce înseamnă un tip specific de crimă în care un bărbat ucide o femeie. La fel, vor fi alocați mai mulți bani pentru crearea serviciilor specializate de sprijin pentru victimele violenței. Despre acest lucru au discutat astăzi deputații, reprezentanți ai autorităților și societății civile care au participat la audierile publice de la Parlament. Aceste mecanisme sunt necesare pentru a preveni acte de violență asupra femeilor similare cazului „Ana-Maria”, tânăra ucisă recent de un fost polițist din raionul Telenești.
18:40
Președintele francez Emmanuel Macron încearcă să-și aprofundeze legăturile personale cu omologul său chinez Xi Jinping pentru a contribui la încheierea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, transmite Bloomberg, citând surse.
18:10
Consiliul Rectorilor din Moldova solicită abrogarea hotărârii de Guvern în care studenții care studiază la buget sunt obligați să restituie banii cheltuiți de stat pentru anii de învățământ în cazul în care nu se încadrează în câmpul muncii conform ordinelor de repartizare.
17:20
Letonia a aprobat livrarea unui nou pachet de ajutor militar Ucrainei, contribuind la „îmbunătățirea atât a capacităților de apărare aeriană, cât și a capacităților de informații ale Ucrainei”, a anunțat prim-ministrul leton Evika Silina pe 30 aprilie.
16:40
Un incendiu a izbucnit într-un local din orașul Căușeni, iar focul se răspândește spre acoperișul construcției. Victime nu au fost raportate, iar cinci echipe de salvatori continuă să lucreze la stingerea focului, a spus pentru Radio Moldova, ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.
16:10
Prima ședință de judecată, în dosarul Evgheniei Guțul, a fost amânată până la sfârșitul lunii mai. Aceasta a declarat pentru presă că dosarul prezentat în instanță era „doar în limba de stat”, iar avocații au solicitat traducerea în limba rusă.
16:00
Republica Moldova va primi 5,4 milioane de euro din partea Băncii pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banii vor fi direcționați pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide în raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Guvernul urmează să aprobe astăzi Acordul de Grant.
15:40
Agenții economici din Republica Moldova vor putea exporta în Uniunea Europeană carne de pui proaspătă și înghețată, nu doar procesată. Un anunț în acest sens a fost făcut de premierul Dorin Recean, la începutul ședinței de astăzi a Guvernului.
15:20
Cel puțin 30 de cetățeni ai Ucrainei au murit în încercarea de a părăsi țara din februarie 2022. Se pare că grupurile organizate de traficanți de persoane iau banii ucrainenilor și îi trimit la punctele de trecere a frontierei periculoase, fără o pregătire adecvată, a declarat șeful poliției de frontieră a Ucrainei, Andrei Demcenko, într-un interviu pentru Ukrinform.
14:30
Astăzi consemnăm 66 de ani de la fondarea Televiziunii Naționale Moldova 1, cel mai vechi post tv din spațiul dintre Prut și Nistru. Prima emisiune, difuzată pe 30 aprilie 1958, la ora 19:00 a fost un jurnal de actualități cinematografice – „Moldova Sovietică”, urmată de filmul „Refrene Moldovenești” și de un concert susținut de artiști de estradă din Sankt Petersburg. Pe parcursul celor șase decenii instituția a trecut prin mai multe reforme, potrivit reprezentanților TRM.
14:20
O nouă linie electrică aeriană, cu o lungime de 190 de kilometri, va fi construită în următorii ani pentru a interconecta sistemul energetice al Republicii Moldova cu cel al României, precum și cu cel european. Astăzi a fost semnat Memorandumul de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune. Cu o capacitate de 400 de kilovolți, aceasta va fi cea de-a treia care interconectează Republica Moldova și România și o va face prin intermediul stațiilor electrice Strășeni și Gutinaș.
13:50
O nouă linie electrică aeriană, cu o lungime de 190 de kilometri, va fi construită în următorii ani pentru a interconecta sistemul energetice al Republicii Moldova cu cel al României, precum și cu cel european. Astăzi a fost semnat Memorandumul de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune. Cu o capacitate de 400 de kilovolți, aceasta va fi cea de-a treia care interconectează Republica Moldova și România și o va face prin intermediul stațiilor electrice Strășeni și Gutinaș.
13:20
Rusia intenționează să lanseze înaintea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană o serie de atacuri hibride, scrie Bloomberg, citat de RBC. Sursa notează că Marea Britanie va împărtăși informații cu autoritățile moldovenești pentru a o ajuta să contracareze aceste amenințări din partea agenților ruși în lunile următoare.
12:30
Președintele francez Emmanuel Macron încearcă să-și aprofundeze legăturile personale cu omologul său chinez Xi Jinping pentru a contribui la încheierea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, transmite Bloomberg, citând surse.
12:10
Centrala electrică de la Cuciurgan și în luna mai va fi principalul furnizor de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, se arată într-un comunicat emis de către Compania Energocom.
10:50
Presa internațională continuă să urmărească evoluția războiului ruso-ucrainean pe fondul unor amenințări tot mai accentuate privind pregătirile Rusiei pentru o ofensivă majoră pe câmpul de luptă. Mai multe publicații descriu debutul campaniei electorale pentru Parlamentul European care a început luni. O atenție deosebită e acordată și motivelor care l-au determinat pe actualul premier spaniol să rămână în funcție după un scandal de corupție în care potrivit oponenților săi politici ar fi fost implicată familia sa. Detalii are Lidia Petrenco.
10:50
Secretarul general al Ministerului de Externe, Vladimir Cuc, a fost eliberat din funcție, în baza cererii de demisie. Însă, acesta urmează să devină ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, reprezentant permanent al țării pe lângă Oficiul ONU din Geneva. Decizia a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.
10:30
Agenții economici din Republica Moldova vor putea exporta în Uniunea Europeană carne proaspătă și înghețată, nu doar procesată. Un anunț în acest sens a fost făcut de premierul Dorin Recean, la începutul ședinței de astăzi a Guvernului.
10:00
Compania aeriană Finnair a anulat astăzi zborurile către Tartu, Estonia, din cauza unor probleme cu semnalul GPS în regiunea Mării Baltice. Autoritățile estoniene suspectează că Rusia este responsabilă pentru interferențe, transmite Politico.
10:00
Republica Moldova va primi 5,4 milioane de euro din partea Băncii pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banii vor fi direcționați pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide în raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Guvernul urmează să aprobe astăzi Acordul de Grant.
09:40
În regiunea Odesa a fost declarată zi de doliu, după ce luni, 29 aprilie, forțele ruse au efectuat un atac masiv asupra regiunii. Numărul persoanelor decedate s-a ridicat la 5.
09:30
Pe lângă toate problemele penale pe care le are acasă și care pe moment sunt suspendate din pricina războiului din Gaza și a amenințării iraniene și din partea mișcării Hezbollah libaneze, premierul Israelian Benjamin Netanyahu pare a avea probleme și cu Curtea Penală Internațională de la Haga (CPI), care ar putea lansa un mandat de arest împotriva lui.
08:20
Pe lângă toate problemele penale pe care le are acasă și care pe moment sunt suspendate din pricina războiului din Gaza și a amenințării iraniene și din partea mișcării Hezbollah libaneze, premierul Israelian Beniamin Netaniahu pare a avea probleme și cu Curtea Penală Internațională de la Haga (CPI), care ar putea lansa un mandat de arest împotriva lui.
07:20
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a pledat ca următorul buget al comunității europene să fie un buget al păcii, o investiție în restabilirea păcii pe continent, iar Planul Marshall din partea UE pentru Republica Moldova și Ucraina ar însemna mai puțină meticulozitate contabilă din partea UE și mai multă implicare – sunt printre subiectele din presă trecute în revistă de Victoria Popa.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:00
Tendința pe piața muncii este ca în următoarea perioadă să fie angajate persoane din alte țări ale lumii, precum India, pentru a acoperi deficitul forței de muncă din Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova, potrivit unui studiu realizat de compania de servicii profesionale, reprezentanța din România a companiei de consultanță și audit PricewaterhouseCoopers, la comanda Camerei de Comerț Americane, cu sediul la Chișinău.
19:30
Republica Moldova a mai făcut un pas în fortificarea rezilienței în fața atacurilor cibernetice. Astăzi, Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” a primit o donație de echipamente în valoare de 600 de mii de dolari din partea USAID, care include computere, servere, centre de procesare a datelor și de conectare în rețea.
18:50
Așa cum Europa a primit un colac de salvare economic, după al Doilea Război Mondial, prin planul Marshall al SUA, la fel Moldova și Ucraina au nevoie de echivalentul unui asemenea plan, calibrat pe nevoile sec. XXI, din partea Uniunii Europene. Aceasta este esența discursului ținut de președinta Maia Sandu, astăzi la Bruxelles, vorbind la conferința despre Bugetul Anual pe anul 2024 al UE, relatează de la Bruxelles corespondentul Teleradio-Moldova, Dan Alexe.
17:00
Biletele de călătorie cu trenul la Iași se vor scumpi cu până la 30 la sută, începând cu 10 mai, a anunțat întreprinderea Calea Ferată a Moldovei.
16:40
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus luni ucrainenilor că membrii alianței sale nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar din ultimele luni, dar a afirmat că fluxul de arme și muniții va crește acum. Într-o vizită neanunțată în Ucraina, secretarul general al alianței militare transatlantice a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski și urma să se adreseze parlamentului ucrainean, Rada Supremă, notează Reuters.
15:50
Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au ales, în cadrul ședinței de astăzi, Secretarul Comisiei. Astfel, cu votul secret al membrilor, Dana Munteanu a fost aleasă în această funcție.
15:50
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus luni ucrainenilor că membrii alianței sale nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar din ultimele luni, dar a afirmat că fluxul de arme și muniții va crește acum. Într-o vizită neanunțată în Ucraina, secretarul general al alianței militare transatlantice a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski și urma să se adreseze parlamentului ucrainean, Rada Supremă, notează Reuters.
14:30
«Uniunea Europeană trebuie să răspândească binele pentru a opri răul», a spus președinta Maia Sandu, vorbind astăzi la Bruxelles la conferința despre Bugetul Anual pe anul 2024 al UE.
14:30
SA „Moldovagaz” a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitarea privind reducerea tarifului mediu la gaze cu 9,3% - până la 10,095 lei.
14:01
Purtarea panglicilor bicolore sunt interzise de 9 mai, a precizat astăzi, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, care a recomandat ca în ziua respectivă cetățenii să evite transmiterea mesajelor politice. Potrivit acestuia, polițiștii vor asigura în regim sporit ordinea publică în timpul evenimentelor publice din această zi. De asemenea, Viorel Cernăuțeanu a atenționat cetățenii să nu poarte arme de foc în spațiul public sau alte obiecte periculoase.
12:40
Republica Moldova a fost din prima zi de război solidară cu Ucraina, cu poporul ucrainean și a condamnat fără echivoc invazia rusească, a declarat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, la conferința comună susținută astăzi cu omologul său de la Kiev, Olena Kondratiuk. Doina Gherman a subliniat că autoritățile continuă să ofere sprijin celor 117 mii de ucraineni refugiați, care se află în Republica Moldova.
12:20
Ofițerii CNA au desfășurat 35 de percheziții la 30 de persoane, vizate în organizarea schemei de preluare ilegală a terenurilor municipalității. În urma acțiunilor de urmărire penală, au fost ridicate telefoane mobile, purtători de informații și înscrisuri de ciornă. În schemă sunt implicați un președinte al Întovărășirii Pomicole din municipiul Chișinău și un fost specialist al Direcției funciare a Primăriei Chișinău. Ambii sunt cercetați în stare de libertate.
12:00
Elevii din întreaga țară vor intra în vacanța de Paște, începând cu data de 4 mai, și vor reveni la școală pe 14 mai. La ședința primăriei Chișinău, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, a informat că elevii capitalei sunt implicați în mai multe activități educative și instruiri cu specialiști despre respectarea regulilor de circulație rutieră în timpul vacanței, măsuri de siguranță în apropierea bazinelor acvatice și instruiri privind securitatea electrică.
11:10
Din 1 mai, în aerogara Aeroportului Internațional Chișinău vor avea acces doar persoanele care au bilete îmbarcare în avion. Ceilalți vor fi nevoiți să aștepte în afara aerogării. Anunțul a fost făcut de către șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca. Acesta însă nu a precizat perioada în care va fi valabilă această restricție.
10:40
Presa internațională descrie situația extrem de complicată în care s-a pomenit armata ucraineană într-o perioadă în care trupele ruse încearcă să străpungă linia frontului înainte ca armamentul american să ajungă în Ucraina. Publicațiile georgiene scriu în același timp despre eforturile Rusiei de a opri Georgia din calea ei de integrare europeană, zeci de mii de oameni protestând duminică seara la Tbilisi față de Legea agenților străini. Presa europeană urmărește îndeaproape situația din Spania, unde premierul țării urmează să decidă azi dacă mai rămâne în funcție. Mai multe publicații scriu și despre scopul vizitei pe care o întreprinde în China fondatorul Tesla, Elon Musk venit la Salonul auto de la Beijing. Lidia Petrenco relatează.
10:40
Pompierii au intervenit duminică dimineața pentru a stinge un incendiu izbucnit pe strada Ismail din capitală. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 04:29, iar două echipe de pompieri au fost trimise la fața locului.
10:00
În perioada 30 aprilie – 1 mai, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi va întreprinde o vizită de lucru la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.