Ambasadorul României, la o întâlnire cu reprezentanți ai Consiliului UE veniți la Chișinău

Vocea Basarabiei, 17 aprilie 2024 20:10

Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu a găzduit azi un prânz de lucru informal cu membrii Grupului de lucru al Consiliului Uniunii Europene pentru Europa de Est și Asia Centrală (COEST), care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. „Am discutat cu reprezentanții statelor membre UE agenda de reforme întreprinse de autoritățile pro-europene de la […] Articolul Ambasadorul României, la o întâlnire cu reprezentanți ai Consiliului UE veniți la Chișinău apare prima dată în Vocea Basarabiei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Vocea Basarabiei

Acum 24 ore
20:00
Ministerul Energiei și USAID au semnat Memorandumul de Înțelegere privind finanțarea LEA 400kV Strășeni-Gutinaș, a treia linie de interconectare cu România. Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova va fi conectat la rețeaua românească și cea europeană printr-o nouă linie electrică aeriană de 400 kV cu o lungime estimativă de 190 kilometri, fiind a treia conexiune directă […] Articolul O nouă linie cu România de interconectare energetică. Este vorba de al treilea traseu Gutinaș (Bacău) – Strășeni apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:30
Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a oferit un interviu pentru Agenția „Moldpres” unde a vorbit despre cererea de aderare la Uniunea Europeană și despre etapele parcurse de Chișinău. MOLDPRES: Doamnă viceprim-ministră, Consiliul European a votat, pe 14 decembrie 2023, pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE. După această decizie, Republica Moldova este implicată activ […] Articolul Cristina Gherasimov: Situația din regiune ne face să accelerăm procesele, pentru a fi pregătiți cât mai curând să aderăm la UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
În ediția de azi: – Prima ședință în dosarul de învinuire a bașcanei Evghenia Guțul a fost întreruptă. Guțul a înaintat o cerere de prezentare a rechizitoriului în limba rusă, cerere care a fost admisă de către instanța de judecată. – O nouă linie electrică aeriană, cu o lungime de 190 de kilometri, va fi […] Articolul VIDEO/Știrile serii cu Octav Tarlapan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:50
În perioada 9 – 20 mai 2024, în cadrul Zilelor Europei în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” va găzdui o serie de evenimente culturale la Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni. Aceste evenimente sunt organizate în colaborare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada României în Republica Moldova, Consulatele Generale ale României la […] Articolul Zilele Europei în R. Moldova, organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:00
,,Drumul Tatei” este o altfel de poveste de iubire, o narațiune cinematografică plină de culoare, cu emoţii fireşti, cu oameni buni, cu peisaje dintr-o Românie care merită bătută la pas. Un bărbat de 77 de ani porneşte pe jos de la Bălţi la Alba-Iulia. Argumentele rudelor pentru a-l face să renunțe nu sunt suficiente în […] Articolul Documentarul „Drumul tatei” poate fi vizionat la Vocea Basarabiei / video apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:20
Prioritățile strategice, provocările și modalitățile de sporire a calității în domeniul învățământului superior au fost discutate, la Casa Guvernului, în cadrul unei ședințe la care a participat prim-ministrul Dorin Recean, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și Consiliul Rectorilor.  Premierul a vorbit despre atractivitatea universităților pentru studenții de peste hotare și potențialul acestora de a […] Articolul Prioritățile pentru universități, discutate la Guvern apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:40
Fermierii polonezi au încetat luni să protesteze la ultimul punct de trecere a frontierei blocat cu Ucraina, suspendând o blocadă care durează de mai multe luni şi care a afectat relaţiile bilaterale, au anunţat Kievul şi Varşovia, relatează Reuters, conform Agerpres.  Ministerul agriculturii ucrainean a transmis într-un comunicat acţiunea „constructivă” a Poloniei pentru ridicarea blocadei, […] Articolul Fermierii polonezi ridică blocada de la granița cu Ucraina apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:10
Pompierii din raionul Căușeni au fost solicitați să intervină conform nivelul sporit de intervenție la lichidarea unui incendiu care a izbucnit într-un local. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:01. Potrivit primelor informații, focul izbucnit în interiorul localului de pe strada Ștefan cel mare 8 din orașul Căușeni. La fața locului au […] Articolul Cinci echipe de pompieri și salvatori au intervenit într-un local din Căușeni apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:40
În perioada 15 martie-26 aprilie, 32 de agricultori au depus cereri pentru Produsul Capital Circulant Agricol. Dintre acestea, 30 au fost aprobate. Cu o garanție din partea statului în valoare de până la 1 milion 600 mii lei, dar nu mai mult de 80% din valoarea creditului, acest instrument financiar este conceput pentru susținerea necesităților […] Articolul Un nou ajutor financiar obținut de 30 de agricultori apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:10
Guvernul a aprobat azi numirea lui Vladimir Cuc în funcția de ambasador în Elveția și reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă oficiul ONU la Geneva. Vladimir Cuc are o experiență de 20 ani în serviciul diplomatic, dumnealui posedă rangul de ministru-consilier. Vladimir Cuc a fost implicat mai mulți ani pe dimensiunea diplomației multilaterale, iar […] Articolul Vladimir Cuc, ambasador în Elveția și reprezentantul R. Moldova la ONU apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Ieri
14:40
Guvernul a aprobat mai multe modificări la Legea monumentelor de for public. Proiectul urmărește „descentralizarea competenței în materia înființării monumentelor de for public”. Astfel, administrațiile raioanelor și primăriilor, inclusiv ale Găgăuziei, vor avea competența de a decide înființarea monumentelor pe terenurile deținute în proprietate. Deciziile vor putea fi luate numai după un aviz pozitiv al Ministerului Culturii. Guvernul […] Articolul Nici un aviz fără Ministerul Culturii. Primăriile și raioanele nu vor putea ridica sau moderniza monumente fără avizul Guvernului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:50
În scopul asigurării cu transport public a locuitorilor municipiului Chişinău de Paște, Direcţia Mobilitate Urbană, „Parcul Urban de Autobuze” și Regia Transport Electric va organiza activitatea transportului public în zilele de 4, 5, 6 mai după cum urmează: Pe data de 04.05.2024 regimul de activitate a rutelor de troleibuz nr. 2, 8, 10, 12, 22 […] Articolul Primăria Chișinău anunță orarul circulației transportului public în ajun de Paște și în Ziua Învierii apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:10
Infrastructura în domeniul managementului deșeurilor solide în Republica Moldova va fi dezvoltată cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea unui acord de grant în valoare de 5,4 milioane de euro. Din contul grantului, vor fi finanțate proiecte în raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și […] Articolul BERD va finanța construcția la Dondușeni a unui depozit de deșeuri apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:30
Infrastructura drumurilor din țara noastră va fi monitorizată de un sistem informațional de profil. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, o hotărâre pentru crearea Registrului drumurilor publice. Evidența informațională a drumurilor publice va permite o monitorizare mai precisă a stării fiecărui traseu și identificarea nevoilor specifice de întreținere.  Astfel, prin cunoașterea în timp real a […] Articolul Infrastructura drumurilor, monitorizată de un sistem al Guvernului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:00
Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui pachet de finanțare Republicii Moldova în valoare de 105,98 milioane de dolari destinat Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP), care va ajuta țara să-și îmbunătățească conectivitatea rutieră rezilientă la schimbările climatice în comunitățile rurale, să sporească traficul de tranzit rutier prin punctele de trecere a […] Articolul Banca Mondială acordă R. Moldova un pachet de finanțare de aproximativ 106 milioane de dolari apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:40
În premieră, producătorii de carne de pasăre congelată din Republica Moldova vor putea exporta produsele pe piața din UE. Pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat cu succes mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. În cadrul acestora, a fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar la nivel […] Articolul În premieră, R. Moldova va putea exporta carne proaspătă de pasăre în UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:20
Președinta Maia Sandu a abordat subiectul accelerării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul vizitei de lucru la Bruxelles. Șefa statului a discutat cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, despre procesul de reforme, dezvoltarea economiei afectate de război, rolul Moldovei în securitatea regională și viziunea noastră pentru o Europă unită, stabilă […] Articolul Maia Sandu, noi apeluri la Bruxelles apare prima dată în Vocea Basarabiei.
29 aprilie 2024
20:10
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, la Cimitirul de Onoare a Eroilor Armatei Române din localitatea Micleușeni, raionul Strășeni, a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria ostașilor români, fiind sfințite crucile răposaților și troița mausoleului.  Slujba a fost ținută de către preoții consilieri ai Centrului Eparhial din […] Articolul Cinste eroilor! În Micleușeni a fost sfințită troița și crucile Cimitirului de Onoare al Eroilor Armatei Române apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:40
Începând din 10 mai, cresc tarifele la biletele de călătorie cu trenul pentru cursa zilnică Chișinău- Iași (Socola) – Chișinău. Majorările sunt între 20 și 40 de lei, în funcție de clasă.  Astfel, biletele pentru clasa a III-a vor costa 110 de lei, în comparație cu 90 de lei cât e acum. 130  de lei […] Articolul Biletele pentru trenul Iași-Chișinău, mai scumpe apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:30
Autoritățile legislativelor din Chișinău și Kiev vor continua consolidarea relațiilor, în special în domeniul alinierii legislațiilor naționale la normele europene. Subiectele au fost discutate în cadrulș întrevederii dintre președintele Parlamentului, Igor Grosu, și vicepreședintelui Radei de la Kiev, Olena Kondratiuk. „În ultimii doi ani, Republica Moldova și Ucraina merg împreună spre marea familie europeană și […] Articolul Lupta contra propagandei și dezinformării, abordată de Igor Grosu la întâlnirea cu vicepreședintele Radei de la Kiev apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
În ediția de azi: – Moldovagaz a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică solicitarea privind reducerea tarifului mediu la gaze cu 9,3% – Purtarea panglicii negru oranj, numită și panglica Sf. Gheorghe, rămâne interzisă în Republica Moldova, fiind prevăzută o amendă pentru afișarea ei la manifestațiile de nouă mai. – Din întâi mai, în […] Articolul VIDEO/Știrile serii cu Octav Tarlapan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:50
Bugetul Uniunii Europene trebuie să fie axat pe proiecte de securitate, de protecție și care să ajute statele membre să grăbească procesul de integrare. Este unul dintre mesajele transmis de șefa statului, Maia Sandu, la Bruxelles, acolo unde are loc conferința privind bugetul anual al UE. „Planificarea bugetară care se discută la Conferința privind următorul […] Articolul Maia Sandu, la Conferința anuală de la Bruxelles privind bugetul anual al UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:30
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a mers azi într-o vizită neanunțată la Kiev. Oficialul transmis că este încrezător că lucrurile se vor schimba pe frontul ucrainean și a dat asigurări că fluxul de arme și muniții va crește.  Într-o vizită neanunțată în Ucraina, secretarul general al Alianței a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski, scrie Reuters. […] Articolul Jens Stoltenberg, vizită neanunțată în capitala Ucrainei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:00
Alexandru Paraschiv a devenit vicecampion european la box în categoria de greutate 63,5 kg. Sportivul nu a luptat în finala cu rusul Gabil Mamedov, după ce s-a accidentat în meciul din semifinale cu azerul Malik Hasanov. Paraschiv va încerca să se recupereze până la ultimul turneu preolimpic, programat în perioada 23 mai-3 iunie în Thailanda, […] Articolul Medalie la box pentru R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:30
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut din nou apel la comunitatea internațională pentru livrarea cât mai rapidă a sistemelor de apărare aeriană pentru țara sa, precum și pentru începerea negocierilor oficiale privind aderarea la Uniunea Europeană și NATO, relatează BBC Rusia. „Încă așteptăm livrările care au fost promise Ucrainei. Așteptăm astfel de volume care pot […] Articolul Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme pentru a zădărnici planurile militare ale Moscovei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:10
Elevii vor intra în vacanța sărbătorilor pascale din 4 mai și vor reveni la ore în 14 mai. Părinții vor trebui să manifeste maxima prudență și să vorbească cu aceștia despre cum să se comporte acasă și în spațiul public ca să rămână în siguranță. Mai multe activități de informare sunt organizate și la nivelul […] Articolul Vacanță de 10 zile pentru elevi apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:40
Pe 24 mai 2024, la Nisa, se va desfășura cea de-a doua ediție a Forumului economic moldo-francez de pe Coasta de Azur. La fel ca și în prima ediție, forumul va fi organizat de Consulatul General al Republicii Moldova la Nisa, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie de pe Coasta de Azur, în parteneriat cu […] Articolul Forumul economic moldo-francez de la Nisa, ediția a II-a apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:10
Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, se va afla marți și miercuri la Londra, acolo unde se va întâlni cu omologul său britanic David Cameron. Ministrul Popșoi va avea o serie de întrevederi cu oficiali britanici printre care ministrul de Externe al Regatului Unit, David Cameron, ministru de stat pentru Europa, Nusrat Ghani, consilierul pentru securitate […] Articolul Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, merge la Londra, în afara UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:20
Zilnic peste 2600 de apeluri efectuate la numărul de urgență 112 sunt apeluri care nu justifică o urgență. Acest număr reprezintă aproximativ 42% din numărul total de apeluri înregistrate la numărul 112, fiind vorba despre cetățeni care fac glume, farse, pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a solicita diverse informații care nu fac obiectul unei […] Articolul Doar patru din 10 apeluri la 112 sunt justificate apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:30
Noul Regulament de organizare și funcționare a grupelor cu program prelungit aprobat de Ministerul Educației și Cercetării a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul stabilește durata, programul de activitate, finanțarea, precum și metodologia de calcul a salariului cadrelor didactice care activează în clase/grupele cu program prelungit. Conform prevederilor noului document, suma minimă achitată de către […] Articolul Noul regulament de funcționare a grupelor cu program prelungit în școli, publicat în Monitorul Oficial apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:30
Cel puțin cinci oameni au murit în numeroasele tornade care au făcut prăpăd în centrul Statelor Unite. Zeci de case și depozite au fost pur și simplu spulberate. Cel mai grav bilanț este în statul Oklahoma, unde sunt trei morți, inclusiv un bebeluș de patru luni, și zeci de răniți. De vineri, au fost înregistrate […] Articolul Peste 100 de tornade au devastat centrul SUA apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:40
În perioada 1 – 16 mai 2024 se vor aplica măsuri suplimentare de securitate în vederea fluidizării traficului de pasageri, excluderii riscurilor și asigurării siguranței cetățenilor pe Aeroportul Internațional Chișinău. În acest sens, Poliția de Frontieră de comun cu Aeroportul Internațional Chișinău și alte autorități cu atribuții în Aeroport vor întreprinde măsurile necesare pentru a […] Articolul În perioada sărbătorilor pascale, Poliția de Frontieră anunță acțiuni pentru fluidizarea traficului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:10
S-au împlinit zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Pe parcursul acestor 10 ani, spațiul Schengen a fost vizitat, fără viză, de aproximativ 2 156 900 de cetățeni ai Republicii Moldova, care au efectuat aproximativ 31,3 milioane de călătorii, adică în medie peste 15 călătorii per persoană în decurs de 10 […] Articolul R. Moldova, la 10 de ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:30
Vicepreședintele Radei Supreme de la Kiev, Olena Kondratiuk, se va afla azi la Chișinău. Demnitarul ucrainean va avea o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. De asemenea, vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei Olena Kondratiuk a susținut deja o conferință de presă împreună cu vicepreședintele Parlamentului Doina Gherman, unde au discutat despre securitatea regională și relațiile […] Articolul Vicepreședintele Radei de la Kiev se va afla azi la Chișinău apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:10
După Florii, creștinii ortodocși intră de azi în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, care se va încheia pe 4 mai, în Sâmbăta Mare dinaintea Paștelui. În aceste zile, credincioșii rememorează pas cu pas calea urmată de Iisus Hristos pentru mântuirea omului și învingerea morții, cale care culminează cu evenimentul crucial al creștinismului: Învierea. Săptămâna Patimilor […] Articolul Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Mare sau în cea a Patimilor apare prima dată în Vocea Basarabiei.
28 aprilie 2024
10:20
Secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, s-a întâlnit cu locuitorii orașului Ștefan Vodă, la invitația primarul orașului, Vladislav Cociu. Cu această ocazie, au fost depuse flori la bustul lui Mihai Eminescu din apropierea palatului de cultură al orașului și la statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, protectorul raionului. Vizita a continuat cu discuțiile […] Articolul Vizită de suflet la Ștefan Vodă. Adrian Dupu a discutat cu localnicii despre valorile europene apare prima dată în Vocea Basarabiei.
27 aprilie 2024
12:30
A onora drapelul de stat înseamnă să-l păstrăm mereu în suflet și să nu uităm niciodată unde ne-am început drumul în viață, unde ne sunt rădăcinile și amintirile, dar și aspirațiile și visele – a declarat președinta Maia Sandu la ceremonia solemnă organizată în fața Guvernului cu ocazia Zilei Drapelului de Stat. Șefa statului mai […] Articolul Maia Sandu: A onora drapelul de stat înseamnă să nu uităm niciodată rădăcinile, aspirațiile și visele apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:10
Mia Rusu, din Chișinău, a emoționat-o până la lacrimi cu vocea sa pe Andra la „Românii au talent”: „Ești foarte curajoasă. Cred că ești făcută pentru muzică!” Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică. Părinții ei, tatăl […] Articolul Mia Rusu, din Chișinău, a emoționat-o până la lacrimi cu vocea sa pe Andra la „Românii au talent” / video apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:20
Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege, privind modificarea unor acte normative în domeniul controlului activității de întreprinzător. Reglementările vor micșora timpul procedurilor de control cu cel puțin 74 mii om-ore pe an și vor aduce economii de cel puțin 71 milioane lei pe an, pentru antreprenori. În plus, aceste modificări vor diminua […] Articolul Parlamentul a aprobat în lectură finală. Controale de stat mai eficiente: 70 mil de lei și 74 mii ore anuale salvate pentru antreprenori apare prima dată în Vocea Basarabiei.
26 aprilie 2024
19:50
În cei 10 ani de când cetățenii Republicii Moldova au obținut dreptul de a merge în țările Uniunii Europene fără vize, s-au înregistrat peste 31 de milioane de călătorii. În total în această perioadă, mai bine de 2,1 milioane de cetățeni moldoveni au călătorit în UE fără a solicita viză. Datele au fost prezentate în […] Articolul Peste 31 de mil. de călătorii, înregistrate la 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:30
Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, s-a întâlnit azi, la Skopje, cu omologul ei macedonean, Bojan Maricik. „Am vorbit despre agenda europeană a țărilor noastre, ca state candidate la UE, și despre necesitatea de a consolida dialogul politic și cooperarea sectorială pentru a ne realiza obiectivul strategic comun – integrarea europeană”, a declarat Gherasimov. La […] Articolul Relațiile cu statele din Balcani și parcursul comun european, abordate de Cristina Gherasimov cu omologul ei din Macedonia de Nord, Bojan Maricik apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
În ediția de azi: 1. Parlamentul a ratificat acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind construcția liniei electrice aeriene de 400 kV ce va interconecta localitățile Bălți și Suceava. 2. Relațiile Republicii Moldova cu România și Ucraina s-au îmbunătățit semnificativ și sunt cele mai bune de la independență […] Articolul VIDEO/Știrile serii prezentate de Octav Tarlapan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:50
Senatul Universității de Stat din R. Moldova i-a acordat astăzi, 26 aprilie, titlul onorific de Doctor Honoris Causa rectorului Universitatea din București, Marian Preda, doctor în sociologie, profesor universitar. Prin conferirea titlului, la inițiativa Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, comunitatea academică a USM își exprimă recunoașterea contribuției esențiale în […] Articolul Rectorul Universității din București, Marian Preda, Doctor Honoris Causa al USM apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:30
Nu sunt sigur că e vorba de corupție. Confirm deschiderea pentru a oferi procurorilor toată informația necesară. Astfel comentează ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, perchezițiile ofițerilor SIS și PCCOCS la Direcția Consulară a instituției pe care o conduce. Mihai Popșoi spune că persoana vizată a fost chemată la procuratură, însă nu i-a fost aplicată măsura de […] Articolul Mihai Popșoi despre perchezițiile de la MAE și cazul reținerii șefului Direcției Consulare: Persoana a fost chemată la procuratură, dar nu i s-au impus restricții apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:30
Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament. Documentul reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului la vot. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu […] Articolul Votul prin corespondență, adoptat de majoritatea PAS a Parlamentului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:50
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte al României Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Joi, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre au […] Articolul Fostul președinte al României, Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru comiterea de infracțiuni contra umanității apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:10
Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit vineri pe secretarul de stat american Antony Blinken și i-a transmis că cele două state ar trebui „să fie partenere, nu rivale”, chiar dacă „numeroase probleme” subzistă. Liderul chinez a acuzat voalat America de ipocrizie, cerându-i să înceteze „să spună un lucru și să facă altul”. Xi Jinping a […] Articolul Antony Blinken, întâlnire în China cu liderul Xi Jinping apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:20
Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, sub patronajul președintelui României, Klaus Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – […] Articolul Tradițiile românești, la Chișinău. Festivalul la Grădina Botanică va aduna artiști cu renume, printre care Ovidiu Lipan Țăndărică apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:00
Părinții care vor alege să-și transfere sau să-și înscrie copiii într-o altă școală unde sunt mai mult de 50 de elevi vor primi indemnizații acordate de stat. Anterior, ministrul Educației, Dan Perciun, anunța că este vorba de o alocație de 50 de euro. Sprijinul financiar este acordat cu scopul de a garanta realizarea dreptului la […] Articolul Părinții care vor decide să-și transfere copiii în școlile-model vor primi indemnizații de la stat apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:50
Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău ar putea obține statut de oraș. Parlamentul a votat în prima lectură inițiativa legislativă elaborată de deputata PAS Larisa Voloh, ce prevede modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova în vederea atribuirii comunei Stăuceni a statutului de localitate urbană. Potrivit cadrului normativ în vigoare, schimbarea statutului unității administrativ-teritoriale […] Articolul Proiectul atribuirii comunei Stăuceni a statutului de oraș, votat în prima lectură apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.