MEC: Mai mulți psihologi, cadre didactice de sprijin și personal auxiliar în școli

TVR Moldova, 2 mai 2024 11:50

Numărul de posturi pentru funcția de psiholog în școli a fost mărit. De asemenea, instituțiile de învățământ vor putea angaja mai multe cadre didactice de sprijin, contabili, directori adjuncți și alt personal auxiliar. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat mai multe modificări la Normele de personal pentru școli.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 10 minute
15:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a început, astăzi, tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi și parțiale, care vor avea duminică, 19 mai 2024.
Acum 30 minute
14:50
Pe măsură ce Patriarhul Kirill al Moscovei devine din ce în ce mai radical, preoții ortodocși din Republica Moldova și Estonia au început să rupă legăturile cu conducerea lor rusă.
Acum o oră
14:40
Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu data de 27 mai 2024, avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs vor fi excluse din categoria formularelor tipizate de documente primare cu regim special, urmare a aprobării Hotărârii Guvernului nr. 229/2024, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 118-121 din 27 martie 2024.
14:20
Avocatul Sergiu Băieșu, propus de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor, a promovat evaluarea Comisiei Vetting.
Acum 2 ore
14:10
Semnarea unui acord de cooperare în domeniul securității și apărării dintre Chișinău și Bruxelles este un semnal clar că Uniunea Europeană nu vrea să lase Republica Moldova într-o zonă gri. Opinia aparține ex-ministrului Apărării, Anatol Șalaru, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „De ce este nevoie de acordul cu UE în domeniul apărării?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit ex-ministrului Apărării, acordul de cooperare va oferi Republicii Moldova posibilitatea unui schimb eficient de informații cu serviciile de inteligență ale țărilor membre și va întări capacitatea instituțiilor statului de a face față atacurilor hibride ale Rusiei.
13:50
Bașcana Găgăuziei, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a pierdut în prima instanță procesul intentat împotriva președintei Republicii Moldova, în care Maia Sandu este acuzată că ar fi lezat demnitatea și onoarea Evgheniei Guțul.
13:40
În perioada 1 martie - 15 mai 2024, potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) au fost recepționate 263 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență. Dintre acestea, 260 au fost aprobate, iar cei mai mulți solicitanți sunt din raionul Cantemir, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).
13:20
Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al președintelui României, E.S. KlauS Iohannis.
13:20
Un grup de deputate din Parlamentul Republicii Moldova s-au aflat, în perioada 14 – 16 mai, într-o vizită de lucru la Bundestagul german. Din delegație au făcut parte președinta Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania, Mariana Lucrețeanu, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, și vicepreședinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Natalia Davidovici.
Acum 4 ore
13:10
„Inovare și responsabilitate socială în industria alimentară prin colaborare cu Banca de Alimente” a fost genericul unei mese rotunde, desfășurată ieri, în cadrul expoziţiei internaţionale specializate de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora „FOOD&DRINKS”, cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Băncii de Alimente, a antreprenorilor din sectorul agroalimentar și a prestatorilor de servicii de cantină socială, transmite MOLDPRES.
12:50
„Republica Moldova și Ucraina au aceleași aspirații - să facă parte din marea familie europeană, într-o lume a păcii și a libertății. Pentru aceasta, împreună cu colegii din Ucraina ne facem temele pentru acasă ca în cel mai scurt să deschidem negocierile cu Uniunea Europeană”, a transmis președintele Parlamentului Igor Grosu, într-o postare pe Facebook.
12:40
Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Poliției de Frontieră, anunță încă o captură de mașini dezasamblate și piese de contrabandă, de circa 14.000.000 lei.
12:20
Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România şi SUA, au inaugurat, joi, punctul renovat de trecere a frontierei dintre Ucraina şi Republica Moldova de la Reni, Ucraina, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
12:10
În fiecare an, la 17 mai, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale – boală cronică care se manifestă prin creșterea constantă a tensiunii arteriale peste valoarea de 140/90 mmHg. În lipsa tratamentului, hipertensiunea duce la complicații severe, precum accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi, avertizează medicii.
12:10
Numărul persoanelor care au refuzat să participe la Recensământ organizat în acest an în Rep. Moldova este de ordinul sutelor, , a declarat șeful Biroului Național de Statistică, BNS, Oleg Cara, într-o conferință de presă. Acesta a precizat că, deocamdată, nu a fost aplicată nicio amendă, dar au fost inițiate proceduri pentru aplicarea sancțiunilor în cazul mai multor persoane.
12:00
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit preţuri noi la carburanţi pentru perioada 18.05.2024-20.05.2024.
11:50
Compania care realizează studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru tronsonul Moțca-Lețcani-Ungheni, parte din proiectul Autostrăzii Unirii, a depus documentația completă la Compania Națională de Investiții Rutiere, a anunțat joi președintele Asociației „Hai că se poate”, Irinel Bucur, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Iași.
11:40
Analize economice cu Veaceslav Ioniță - 17 mai 2024. Subiectul „Producția, consumul și exportul de prune în Republica Moldova”.
11:20
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul polonez Donald Tusk, să înceapă imediat pregătirea unui acord bilateral de securitate, transmite BBC.
Acum 6 ore
11:10
Republica Moldova, ca parte a Coridorului Vertical de Gaze între Bulgaria, Grecia, România, Ungaria, Slovacia și Ucraina este vizată în proiecte care vor asigura noi capacități la centrala nucleară de la Kozlodui și tranzitul unor cantități de gaze naturale din sudul în nordul Europei, relatează IPN cu referință la Radioul bulgar în limba română.
10:50
La sfârșitul acestei săptămâni, moneda unică europeană costă 19 lei și 32 de bani, iar dolarul este cotat la 17 lei și 77 de bani, transmite MOLDPRES.
10:40
Un accident tragic pe autostrada A9, în apropiere de Fino Mornasco, provincia italiană Como din Lombardia, a dus la decesul unui băiat de 11 ani al unui cuplu de cetățeni ai Rpublicii Moldova.
10:20
În dimineața zilei de 17 mai, două drone au atacat o rafinărie de petrol din orașul Tuapse, situat pe malul Mării Negre, în regiunea Krasnodar a Federației Ruse.
10:10
Directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, susține un briefing privind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor.
10:10
Dezbaterea publică organizată de Agenția de presă IPN la tema „De ce este nevoie de acordul cu UE în domeniul apărării?”
09:50
Astăzi vicepremierului Mihai Popșoi va participa la cea de-a 133-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
09:40
Turneul de fotbal Chișinău Media Cup 2024 va demara duminică, 19 mai, pe Arena FMF din Parcul „La Izvor”. În cadrul competiției vor concura jurnaliști din 7 țări: Germania, Georgia, România, Azerbaidjan, Israel, Armenia, și R. Moldova (colectivele APSM și TVR Moldova).
09:40
Biroul politici de reintegrare salută eliberarea din detenția ilegală a cetățeanului Republicii Moldova Victor Pleșcanov, care a fost privat de libertate în data de 10 iunie 2022 de către structurile de forță de la Tiraspol.
09:40
Începând cu ora 19:00, vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Punctul pe AZi”, la TVR MOLDOVA.
09:20
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, informează că data limită de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI, destinate pentru producătorii din sectorul zootehnic, este 17 mai 2024.
Acum 8 ore
09:10
Tinerii din Chișinău, Bălți și Cahul, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, pot beneficia de granturile pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale de până la 95 de mii de lei. Granturile vor fi oferite în cadrul proiectului „SKYE Net – Rețeaua de Cluburi pentru Împuternicirea Tinerilor prin Abilități și Cunoștințe”, finanțat de Uniunea Europeană.
09:10
Romgaz, cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România, și-a dewchis o sucursală la Chișinău.
08:50
Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești are loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.
08:40
Reforma justiției este singura reformă care nu poate fi impusă prin instrumente administrative. Ea poate fi promovată doar în baza unui consens social, politic or consensul acesta are la bază credibilitate. Nu există niciun precedent în lume de reformare a justiției care ar fi fost posibil de efectuat în perioada unui mandat politic, spune Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale, ex-ministru al Justiției.
08:20
A fost inaugurat punctul renovat de trecere a frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova de la Reni, Ucraina.
08:10
Șefa statului efectuează, în perioada 17-18 mai, o vizită de lucru în Republica Federală Germania. Vizita subliniază angajamentul continuu al Republicii Moldova și al Germaniei pentru consolidarea relațiilor bilaterale în contextul aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
07:50
Vremea ne oferă o încălzire nesemnificativă. Vântul va sufla din est slab la moderat.
07:40
Scandalul demisiei Tatianei Răducanu compromit iremediabil procesele în justiție, spun invitații emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA. Potrivit fostului președinte al Curții Constitușionale, Alexandru Tănase, ex-ministru al Justiției, din punct de vedere politic factura o va plăti, mai întâi, de toate Maia Sandu în actuala campanie electorală. Nicolae Negru, editorialistul „Ziarului Național”, este de părere că acest sandal, ce ridică mai multe semne de întrebare, va avea un impact asupra alegătorilor. Pe de altă parte, membrul CSM, Ion Guzun, susține că această situație ar avea și un impact asupra magistraților, care vor deveni reticenți privind participarea la anumite concursuri ulterioare.
Acum 24 ore
23:10
Înotătorul Constantin Malachi a fost pe val la un turneu internațional de natație, desfășurat la Viena. Reprezentantul Republicii Moldova și-a adjudecat trei medalii de aur.
22:50
Un eveniment dedicat gurmanzilor şi celor pasionați de gastronomie are loc la Chişinău. Expoziţia Food & Drinks a adunat zeci de producători din Republica Moldova şi specialişti din domeniul alimentar. Mulţi dintre vizitatorii care au trecut prin pavilioanele centrului de expoziţii au plecat acasă cu portofelele goale.
22:40
În contextul Zilelor Libertății Presei, Asociația Media-Guard, a organizat joi, 16 mai, a doua ediție a show-ului jurnalistic „Reporter Hit”. La ediția din acest an, jurnaliști din nouă redacții au prezentat creativ și amuzant fapte și date reale pe care le-au descoperit documentând subiecte de interes public.
22:30
Armata ucraineană a reuşit să oprească în mare parte ofensiva rusă declanşată săptămâna trecută în nordul regiunii Harkov. Președintele Volodymyr Zelenskyy a anunţat că potrivit rapoartelor primite ieri de pe front, atacurile ruşilor sunt respinse cu succes, iar intensitatea acestora a scăzut.
22:10
Italia va ajuta Republica Moldova să-şi armonizeze legislaţia şi politicile din domeniul agrar cu cele ale Uniunii Europene.
21:50
Preţul gazelor naturale ar putea scădea semnificativ în Republica Moldova dacă pe piaţă ar fi mai mulţi furnizori. Despre această oportunitate dar şi alte avantaje ale liberalizării pieţei, proces ce va începe anul viitor, s-a discutat astăzi la un forum de afaceri organizat, în premieră, de Ministerul Energiei. Evenimentul a reunit peste 100 de participanţi.
21:40
Elevii din Republica Moldova vor studia după un nou program educaţional. Tehnologiile Informaţionale, Educaţia Antreprenorială şi Arta sunt doar câteva dintre disciplinele pe care s-ar putea pune mai mult accent, în următorii ani. Conceptul a fost prezentat astăzi de reprezentanţii Ministerului Educației și va fi supus consultărilor publice până în august. Unele modificări vor fi introduse în toate şcolile din ţară, pe când altele vor fi opţionale.
21:20
"Aeroportul Internațional Chișinău" a fost inclus în lista bunurilor ce nu pot fi privatizate, conform Legii privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului.
21:10
Condiţiile de acreditare a şcolilor auto din Republica Moldova ar putea fi revizuite. Astfel, autorităţile nu exclud că ar putea amenda şcolile ce eliberează, pe bandă rulantă, certificate de absolvire unor cursanţi nepregătiţi, care pică apoi la examene. Datele Ministerului Educaţiei arată că doar jumătate dintre candidații înscriși la Agenţia Servicii Publice promovează, din prima încercare, proba teoretică pentru permisul auto și doar 23 la sută, proba practică.
20:50
O nouă schemă infracţională cu droguri a fost descoperită de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Doi cetăţeni ai Ucrainei au fost reţinuţi, iar valoarea drogurilor găsite la ei este de aproape două milioane de lei.
20:30
Vladislav Gribincea se află tot mai aproape de o funcţie de judecător la Curtea Supremă de Justiţie.
20:10
Fugarul Ilan Şor a anunțat că a primit cetăţenia Federaţiei Ruse. Șeful Interpol Chișinău a precizat că actul de identitate rus i-a fost eliberat lui Șor la sfârșitul lunii ianuarie. Între timp, nouă deputați afiliați oligarhului au constituit grupul parlamentar Victoria/Pobeda. Experții spun că Șor își reconfirmă astfel loialitatea față de Kremlin. Iar prin obținerea cetățeniei ruse încearcă să se asigure că nu va fi extrădat autorităților Republcii Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.