TVR Moldova

Acum 30 minute
17:20
Învierea Domnului e o sărbătoare a valorilor spirituale și a întâlnirilor în familie. Colegul nostru Anatol Fornea a vrut să vadă cum se pregătesc de Paște soții Angela și Iurie Burlac, care sunt pictori, și să mai discute cu ei despre artă și frumos.
17:10
Guvernul elveţian a anunţat joi că, "în această etapă", Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate la negocierile care urmează să aibă loc în Elveţia la jumătatea lunii iunie şi care au ca scop obţinerea păcii în războiul dintre Moscova şi Kiev, informează Reuters.
Acum o oră
16:50
Scriitorul Traian Vasilcău ne-a vorbit despre scrisul profund, literatura care apropie oamenii, salvarea de la pierderi și dezamăgiri.
16:40
În premieră etapa republicană a Concursului „Pedagogul anului”, organizată de Ministerul Educației și Cercetării, în perioada 15-30 aprilie 2024, se desfășoară în baza unui nou Regulament de concurs, aprobat recent de Guvern. Pentru prima dată, candidații care predau diferite discipline școlare și optează să obțină titlul „Profesorul anului” concurează pe 4 arii curriculare diferite: Limbă și comunicare; Matematică și Științe; Educație socioumanistică; Arte, Tehnologii și Sport, informează MEC.
16:40
Lotul național de taekwon-do, versiunea ITF, a cucerit șapte medalii la Campionatul European, care a avut loc în orașul Koper, Slovenia.
Acum 2 ore
16:30
Armata Națională va participa, în perioada 9-16 mai curent, la exercițiul ,,Swift Response-2024„, condus de Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Exercițiul se va desfășura pe teritoriul Republicii Moldova.
16:20
De Paști, toate gândurile se îndreaptă spre credință, bunătate și pace.La fel de așteptate și primite sunt și colindele pascale, care ne aduc binecuvântare și bucuria Învierii lui Iisus Hristos. Alexandra Miron e înzestrată cu un talent aparte - cel de a transmite, prin vocea sa, toate aceste lucruri sfinte. Alexandra Miron ne-a spus de ce e important ca în această lume, timp, perioadă, când oamenii sunt preocupați de lucruri materiale, probleme sociale, să-și îndrepte atenția și către partea spirituală.
16:10
În ultimele șase luni, inspectorii muncii au identificat peste 600 de persoane care prestau muncă nedeclarată. Aceștia au beneficiat de suport pentru a-și formaliza activitatea. Informațiile au fost prezentate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), în contextul desfășurării Săptămânii combaterii muncii nedeclarate, în perioada 1-7 mai curent, informează MOLDPRES.
15:50
Agenția Națională pentru Tineret (ANT) a lansat pagina web: tineret.gov.md unde poate fi găsită toată informația privind programele de tineret și activitățile ce vizează tineretul. Noul site este o resursă pentru tineri, entități publice centrale și locale, lucrători de tineret, organizații și centre de tineret, consilii de tineret și ale elevilor, oferind acces direct la informații, contacte, publicații, dar și oportunități de dezvoltare personală și profesională.
15:40
Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat, informează Poliția de Frontieră a R. Moldova.
Acum 4 ore
15:20
Regizorul DUMITRU GROSEI ne-a oferit mai multe detalii despre felul cum se desfășoară evenimentul dar si despre potențialul cinematografiei autohtone.
15:10
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din anii 1946-1947. Este vorba despre expoziția tematică „Foametea organizată de URSS în Basarabia" și proiecția filmului documentar „Omorâți prin înfometare”. La eveniment au venit oameni interesați să afle lucruri mai puțin cunoscute din acea perioadă întunecată a istoriei noastre. Detalii, într-un reportaj realizat de colegul nostru Ion Railean.
14:50
Un tânăr de 20 de ani a fost reținut de oamenii legii, fiind cercetat penal pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora, în scop de înstrăinare.
14:50
O adolescentă din Republica Moldova, în vârstă de 16 ani, a fost salvată în mod dramatic de carabinieri și de alte forțe de intervenție după ce s-a aruncat în râul Sangone, de pe podul Europa din localitatea italiană Nichelino, provincia Torino din Piemont.
14:40
Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare, transmite MOLDPRES.
14:40
În amiaza zilei de 2 mai 2024 pompierii au fost alertați pentru a lichida un incendiu izbucnit pe teritoriul unei foste vinării de pe strada Grenoble 163/2 din municipiul Chișinău, informează IGSU.
14:20
Persoanele născute pe teritoriul actual al Republicii Moldova, dar care nu au fost luate la evidență în calitate de cetățeni basarabeni sunt în drept să depună cerere pentru a le fi recunoscută cetățenia, chiar dacă sunt și cetățeni ai altor state și își au domiciliul peste hotare. Doar în primele trei luni ale anului curent, 1 721 de persoane născute pe teritoriul Moldovei au fost recunoscute cetățeni basarabeni.
14:10
Ministerul Muncii și Protecției Sociale, împreună cu autoritățile administrative subordonate, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul de Stat al Muncii, anunță că oferă oportunități de stagii de practică plătite pentru tinerii interesați să-și dezvolte abilitățile și să dobândească experiență în domeniul muncii și protecției sociale.
13:50
20 de producători agricoli vor beneficia de granturi post-investiționale în cadrul programului „Managementul durabil al terenurilor”, gestionat de Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). În acest sens, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a finalizat procesul de recepționare a dosarelor.
13:40
În primele trei luni ale anului au fost eliberate 776 de autorizații de construire, în descreștere cu 5,6% față de aceiași perioadă a nului trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică, au fost eliberate 541 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în descreștere cu 4,2%, respectiv clădiri nerezidențiale 235 autorizații în descreștere cu 8,6% față de ianuarie-martie 2023, informează Bizlaw.
13:40
Economia mondială creşte mai rapid decât se estima în urmă cu câteva luni, graţie dinamismului relansării din SUA, în timp ce inflaţia se îndreaptă mai rapid decât se preconiza spre ţintele băncilor centrale, a anunţat, joi, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.
Acum 6 ore
13:30
SA „Moldovagaz” a anunțat astăzi că prețul de achiziție a gazelor naturale de la Energocom, pentru luna mai, va fi de 331,22 euro pentru o mie de metri cubi, transmite MOLDPRES.
13:20
Autoritățile municipiului Chișinău precizează că pe teritoriul orașului au fost puse în funcțiune toate cele 14 fântâni arteziene din parcuri și scuaruri, astfel ca în preajma sărbătorilor luminate aceste instalații să fie funcționale.
13:20
56 de proiecte de acte normative au fost votate în plenul Parlamentului, pe parcursul lunii aprilie. 18 dintre ele au fost aprobate în prima lectură, iar 38 au fost adoptate în a doua lectură. De asemenea, în aceeași perioadă, 35 de proiecte de acte normative au intrat în procedură legislativă.
13:10
Peste 139 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate prescrise în luna aprilie prin intermediul Sistemului informațional automatizat eRețeta, comunică MOLDPRES.
13:10
În acest an, la colecta națională de alimente, evenimentul culminant al campaniei „Masa Bucuriei”, a fost donată o cantitate record de alimente în sprijinul oamenilor nevoiași – e vorba de 57 811 kilograme de produse. Evenimentul este la cea de-a 15-a ediție și a fost organizat în această sâmbătă, pe 27 aprilie de către Misiunea Socială „Diaconia”.
12:50
Pentru prima dată în Republica Moldova este marcat lunarul de conștientizare a cancerului de piele, eveniment ce a câștigat popularitate la nivel global, devenind un instrument important în lupta împotriva cancerului de piele, informează Agenția Națională în Sănătate Publică.
12:50
Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european, relatează Agerpres.
12:40
ANRE a făcut publice prețurile la benzină și motorină pentru ziua de mâine, 3 mai, ambii combustibili auto fiind mai ieftini decât astăzi.
12:30
„Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării!” Protecția libertății de exprimare, înscrisă în Declarația universală a drepturilor omului în urmă cu 75 de ani, rămâne o prioritate pentru acțiunile pe care UE le întreprinde în domeniul drepturilor omului. Deși garantarea unei mass-media libere, independente și pluraliste este vitală pentru democrații reziliente și sănătoase, libertatea presei este în prezent în pericol în majoritatea părților lumii.
12:20
Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.
12:10
Agenţia Servicii Publice informează despre simplificarea procedurii de înmatriculare a vehiculelor. Astfel, pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins.
11:50
Are loc ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 2 mai 2024.
11:50
Ofițerii Poliției de Frontieră și procurorii PCCOCS anunță deconspirarea unei scheme de contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de circa 6 000 000 lei.
11:50
Moneda unică europeană costă astăzi 19 lei și 01 bani, iar dolarul american este cotat la 17 lei și 72 de bani, transmite MOLDPRES.
11:50
Numărul de posturi pentru funcția de psiholog în școli a fost mărit. De asemenea, instituțiile de învățământ vor putea angaja mai multe cadre didactice de sprijin, contabili, directori adjuncți și alt personal auxiliar. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat mai multe modificări la Normele de personal pentru școli.
11:50
Cinci persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat şi fiica sa, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP, scrie G4Media.ro
11:50
Astăzi, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”, în contextul obligației de serviciu public anumitor categorii de consumatori finali și pentru furnizarea de ultimă opțiune.
11:50
Autoritățile publice locale de nivelul I vor putea acorda sporuri lunare pentru funcționarii publici de execuție de până la 50% din salariul de bază. Prevederea este inclusă într-o lege care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare, transmite MOLDPRES.
11:50
Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea procurorii PCCOCS anunță o captură de peste 100 000 dolari de contrabandă, depistați într-un autocar sosit din Odesa, Ucraina.
11:50
În jur de 70 de locuri publice de parcare sunt amenajate în Piața Marii Adunări Naționale, pentru conducătorii auto, care vor participa la slujba din Noaptea Învierii la Catedrala Metropolitană „Nașterea Domnului", informează Primăria Municipiului Chișinău.
11:50
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul Direcțiilor Județene de Tineret și Sport și al Patriarhiei Române, organizează în acest an cea de-a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC”.
Ieri
09:50
Conducerea din Dubai a aprobat un proiect de 128 de miliarde de dirhami (35 de miliarde de dolari) pentru construirea unui nou terminal de pasageri la Aeroportul Internaţional Al Maktoum din emirat, care îl va face de cinci ori mai mare decât principalul aeroport internaţional din Dubai şi cel mai mare din lume, scrie G4Media.ro
09:40
Astăzi s-a desfășurat cea de-a 3-a reuniune a Dialogului Strategic Republica Moldova – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Evenimentul a fost găzduit de către ministrul pentru Europa, Nusrat Ghani și a inclus participarea secretarului de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare, Lordul David Cameron și a ministrului pentru Forțele Armate, Leo Docherty.
09:30
Soluţii privind reintegrarea regiunii transnistrene, în discuţii la Punctul pe Azi. Pentru prima data, după trei decenii, se pare că Republica Moldova are mai multe pârghii pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Cu toate acestea, autorităţile au şi o mare dilemă: cum să facă acest lucru fără să declanșeze o criză umanitară pentru cetățenii săi.
09:20
Astăzi, 1 mai, se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene, cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta. Astfel, numărul statelor membre ale UE a crescut de la 15 la 25, cel al limbilor oficiale utilizate în UE - de la 11 la 21, în timp ce populația blocului comunitar a crescut cu 75 de milioane.
09:10
Un conațional de 34 de ani a fost depistat de vameși cu patru viori tăinuite în scopul transportării ilicite.
08:50
Zi importantă pentru creştinii ortodocşi. În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos de către Iuda, pentru 30 de arginţi. Care sunt obiceiurile şi ce trebuie să facă astăzi un bun creştin, aflaţi în materialul următor.
08:40
Opt persoane au murit într-un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat ministrul de Interne şi serviciul de pompieri, scrie Digi24.ro
08:20
Republica Moldova marchează astăzi oficial Ziua Internaţională a Muncii, împreună cu mai multe state din lume.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.