Ce stă în spatele pretinsei datorii de 709 milioande de dolari cerută de Gazprom? (O sinteză a săptămânii)

Veridica.md, 10 ianuarie 2025 10:10

Pe măsura epuizării rezervelor de gaze și cărbune în regiunea secesionistă transnistreană, Tiraspolul insistă ca Chișinăul să recunoască pretinsa datorie de 709 milioane de dolari față de Gazprom – nu și să o plătească! – pentru continuarea subzistenței sale în calitate de enclavă separatistă pe malul stâng al Nistrului. În același context, Kremlinul vrea să exploateze oportunitatea ca ultimă șansă pentru valorificarea acestor bani în calitate de viitoare pârghie de presiune asupra Republicii Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Veridica.md

Acum 4 ore
14:00
Liderii ucraineni continuă să saboteze discuțiile de pace cu Rusia pentru a se îmbogăți prin corupție și a-și păstra puterea, potrivit propagandei pro-Kremlin.
14:00
fa statului a explicat într-o conferință de presă după ședința CSS că, în ciuda refuzului Tiraspolului de a accepta ajutor umanitar și soluții propuse de autoritățile moldovene, Chișinăul rămâne deschis dialogului.
13:30
Republica Moldova se confruntă cu o nouă criză energetică, cu rate ridicate de incertitudine, atât în ceea ce privește asigurarea cu resurse energetice, cât și în ceea ce ține de la valoarea facturii pe care va trebui să o plătitească pentru a ieși din această iarnă.
Acum 6 ore
12:30
Guvernul RM: Consumul de energie electrică pentru 14 ianuarie este acoperit integral, fără activarea contractelor de avarie
Acum 8 ore
11:00
Miniștrii transporturilor din Republica Moldova, România și Ucraina, împreună cu oficiali ai Uniunii Europene și Statelor Unite, s-au întâlnit luni la Chișinău pentru a discuta despre consolidarea colaborării regionale în domeniul transporturilor, în contextul războiului din Ucraina.
10:20
Cei doi lideri au discutat și despre diferite forme de apărare şi pachete de arme pentru Ucraina.
09:50
SUA se confruntă cu explozie de dezinformări legate de incendiile care au devastat Los Angelesul.
09:40
Ședința se va concentra pe provocările din domeniul energetic, în contextul în care R. Moldova se confruntă cu dificultăți legate de aprovizionarea cu energie și creșterea costurilor.
Ieri
17:00
Va fi cea de a treia reuniune a „Alianţei internaţionale pentru aplicarea soluţiei celor două state”.
16:50
Energocom anunță într-un comunicat că, pentru data de 14 ianuarie, este prevăzut un consum de energie electrică similar cu cel de astăzi, 13 ianuarie, dar din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității.
16:40
Kremlinul consideră prematură discuţia despre această întâlnire.
16:30
Suspiciunile se referă la posturile pe care Tabarot le-a ocupat într-o primărie condusă chiar de sora sa.
13:10
Regiunea separatistă transnistreană se confruntă, începând cu 1 ianuarie 2025, cu o gravă criză energetică, declanșată intenționat de către Rusia cu scopul de a provoca scumpirea curentului electric și a gazului, generând astfel nemulțumirea cetățenilor moldoveni față de actuala putere proeuropeană în perspectiva alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc anul curent.
12:10
Miniștrii transporturilor din R. Moldova, România, Ucraina și reprezentanții UE și SUA se întrunesc astăzi la Chișinău.
10:50
Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.
10:30
Colecția de vinuri a lui Vladimir Putin a fost stocată în depozitul Combinatului de Vinuri Cricova în luna februarie 2022.
Mai mult de 2 zile în urmă
11:10
Preşedintele în exerciţiu, un critic al Uniunii Europene și cu poziții antiucrainene, este considerat favorit.
00:10
Formaţiunea extremistă Alternativa pentru Germania a desemnat-o drept candidat pe copreşedinta partidului, Alice Weidel.
00:10
11 ianuarie 2025
11:40
Totodată, Gazprom trebuie să iasă din acţionariatul companiei sârbeşti NIS, după cele mai recente sancţiuni impuse sectorului petrolier rusesc.
11:10
Protestatarii îi reproşează premierului Robert Fico că târăşte Slovacia spre Rusia.
11:00
Edmundo Gonzalez Urrutia, care se consideră preşedintele ales, denunţă „lovitură de stat”.
10:00
Kremlinul vrea să exploateze oportunitatea ca ultimă șansă pentru valorificarea acestor bani în calitate de viitoare pârghie de presiune asupra Republicii Moldova.
10:00
Zaiafet și Geminschi analizează ce fake news au apărut în ultimele zile și le demontează în stilul Veridica.
10 ianuarie 2025
17:20
Rusia este suspectată de implicare și în alegerile prezidențiale din România și Croația.
13:20
Premierul italian Giorgia Meloni a atras atenția asupra planurilor Moscovei de a-și întări prezența la Marea Mediterană.
13:00
Flăcările au distrus aproape 10.000 de locuințe și alte structuri.
10:30
GRU le-a dat talibanilor bani ca să-i atace pe americani, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre modelul economic toxic exportat de Rusia și intensificarea activității online a propagandei pro-Kremlin.
10:10
Pe măsura epuizării rezervelor de gaze și cărbune în regiunea secesionistă transnistreană, Tiraspolul insistă ca Chișinăul să recunoască pretinsa datorie de 709 milioane de dolari față de Gazprom – nu și să o plătească! – pentru continuarea subzistenței sale în calitate de enclavă separatistă pe malul stâng al Nistrului. În același context, Kremlinul vrea să exploateze oportunitatea ca ultimă șansă pentru valorificarea acestor bani în calitate de viitoare pârghie de presiune asupra Republicii Moldova.
10:00
Situaţia forțelor ucrainene în regiune este ”extrem de dificilă”.
09:40
În același timp, executivul de la Helsinki prelungește o lege controversată privind solicitanţii de azil.
09:30
Al doilea tur va avea loc duminică, 12 ianuarie, după ce actualul președinte antioccidental a câștigat turul I cu puțin sub 50% din voturi.
09:20
El ar urma să-şi afle astăzi sentinţa, cu zece zile înainte de învestirea ca preşedinte.
08:40
Scopul discuțiilor ar fi încetarea războiului din Ucraina.
9 ianuarie 2025
18:00
Președinta în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen, aflată astăzi într-o vizită la Chișinău. Discuțiile au vizat securitatea regională, inclusiv dosarul transnistrean.
17:00
Reprezentantului Ambasadei Federației Ruse i s-a comunicat poziția clară și fermă a Republicii Moldova privind caracterul inacceptabil al declarațiilor false, care au drept scop subminarea stabilității politice și economice.
16:40
În prezent, preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, încearcă să trimită Kievului cât mai mult din ajutorul militar şi economic aprobat de Congres.
16:20
Maia Sandua a vizitat, împreună cu premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, satele din Zona de Securitate și a discutat cu autoritățile locale.
08:50
NATO ar încerca, astfel, să distragă trupe ruse implicate în războiul din Ucraina, afirmă presa pro-Kremlin, care își manifestă îngrijorarea pentru locuitorii regiunii separatiste în timp ce Moscova i-a lăsat în frig și întuneric.
8 ianuarie 2025
21:20
Președinta Maia Sandu a avut astăzi o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, cu care a discutat despre situația din regiunea transnistreană, unde oprirea livrării gazelor naturale de către compania rusească Gazprom, contrar obligațiilor contractuale, a generat o criză acută.
14:10
Cele mai mari întreprinderi din regiunea transnistreană și-au sistat activitatea din cauza crizei provocate de sitarea gazelor de către Gazprom.
13:20
Țările din grupul nordic-baltic NB8 susțin R. Moldova în gestionarea provocărilor energetice. Într-o declarație comună, cele opt state din grupul NB, condamnă decizia Gazprom de a înceta furnizarea de gaze către regiunea transnistreană, care „are drept scop subminarea stabilității politice și economice în Moldova
12:40
În timpul discuțiilor cu Dorin Recean, am reafirmat solidaritatea noastră fermă cu Moldova, a scris șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
11:50
Oficialii vor discuta procesul de reglementare a diferendului transnistrean și despre securitate regională.
11:30
Angajații Poliției de Frontieră de comun funcționarii vamali, în timpul unui control special al coletelor poștale, în Aeroportul Internațional Chișinău, au depistat un obiect asemănător unei jucării în formă de mașină, suspectată că avea componente explozive.
08:50
În anul 2024 principalele teme ale propagandei ruse despre Ucraina au fost strâns legate de evenimentele militare și de intenția de a slăbi prin metode hibride societatea ucraineană din interior. Narațiunile anti-ucrainene au fost integrate cu cele anti-europene și anti-americane. Ajutorul oferit Kievului de către Occident a fost prezentat ca o inițiativă de prelungire a războiului, liderii ucraineni fiind catalogați drept ilegitimi, iar identitatea național-lingvistică ucraineană a fost din nou pusă sub semnul întrebării.
7 ianuarie 2025
14:40
Autoritățile de la Chișinău exprimă în continuare deschiderea și ajutorul pentru gestionarea crizei din regiunea transnistreană. Regimul de la Tiraspol, însă, refuză orice colaborare.
13:50
O reuniune a grupului de lucru pe probleme energetice, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene și ai Guvernului de la Chișinău, urmează să aibă loc în această săptămână, pentru a găsi o soluție la problema livrării resurselor energetice pe întreg teritoriul R. Moldova.
12:50
În regiunea transnistreană, începând cu 7 ianuarie, au loc întreruperi planificate ale energiei electrice de două ori pe zi, câte patru ore. Vacanța elevilor a fost prelungită până pe 20 ianuarie.
11:30
Republica Moldova în anul 2024 a fost în atenția propagandei ruse în special în contextul referendumului privind integrarea europeană a țării și al alegerilor prezidențiale. Rușii au promovat narațiuni menite să divizeze și mai mult societatea și, la fel ca în 2023, teme legate de implicarea țării în războiul din Ucraina, pretinse atacuri asupra Transnistriei și aderarea la NATO, precum și „propaganda” LGBT. În goana după narațiuni cât mai „convingătoare” și panicarde, propaganda a ajuns uneori la derizoriu, lansând falsuri care stârnesc râsul.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.