Misiunile de observare a alegerilor constată ingerințe externe fără precedent în procesul electoral din R. Moldova

Veridica, 21 octombrie 2024 18:40

Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie s-au desfășurat cu ingerințe fără precedent din străinătate, au semnalat misiunile internaționale de observare a alegerilor.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Veridica

Acum 12 ore
18:20
16.602 societăți comerciale înregistrate în România au o parte sau toate acțiunile deținute de companii sau persoane fizice cu origini în Republica Moldova, potrivit unei analize a bazei de date a companiilor românești Termene.ro.
16:30
Consiliul de Presă din Republica Moldova a contestă alegerea lui Gheorghe Gonța ca moderator al singurei dezbateri electorale dintre candidații la președinție, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.
Acum 24 ore
15:20
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat organizarea unei dezbateri electorale cu contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin.
12:40
În acelaşi timp, Seulul nu mai exclude furnizarea de armament letal Kievului.
12:30
12:20
Occidentul finanțează Ucraina și liderii săi cerșetori doar pentru a continua războiul împotriva Rusiei, potrivit presei pro-Kremlin, care citează un fost premier ucrainean refugiat la Moscova.
11:00
Potrivit rezultaelor anunțate de CEC, după prelucrarea tuturor proceselor verbale la alegerile prezidențiale de duminică, cele mai multe voturi le-a acumulat candidata PAS, Maia Sandu – 42,45%, ea fiind urmată de candidatul înaintat de PSRM, Alexandr Stoianoglo, cu 25,98%. Astfel, cei doi politicieni au ajuns în turul II al alegerilor care va avea loc pe 3 noiembrie.
08:30
Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a 'lucrat energic' în acest sens, a reacţionat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit Reuters.
08:10
Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant Josep Borrell au felicitat autoritățile RM pentru organizarea „cu succes” a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie și au salutat rezultatele referendumului, în care poporul Republicii Moldova și-a exprimat dorința de a-și ancora viitorul în UE.  
Ieri
19:40
Diplomația română și-a exprimat și preocuparea puternică față de „ingerințele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federația Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor”.
18:40
Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie s-au desfășurat cu ingerințe fără precedent din străinătate, au semnalat misiunile internaționale de observare a alegerilor.
16:50
Alexandr Stoianoglo a criticat, într-o conferință de presă, referendumul privind parcursul european, acuzând puterea că a încercat să asocieze ideea de integrare europeană cu candidatul său la alegeri.
16:40
'Exasperează Moscova, impresionează Europa, îşi salvează ţara încă o dată - aceasta este Maia Sandu.
15:00
Presa rusă scrie despre rezultatele alegerilor și referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, citând mai mulți oficiali și experți de la Moscova, care o critică, în majoritatea cazurilor, pe președinta Maia Sandu, pe motiv că ar fi fraudat scrutinul prezidențial și plebiscitul.
15:00
Maia Sandu a susținut un briefing, în care le-a mulțumit cetățenilor pentru votul din 20 octombrie și a făcut apel la mobilizare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.
13:20
Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale și un referendum pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Rezultatul referendumului a rămas necunoscut până în ultimul moment, iar la alegerile prezidențiale nici unul din cei 11 concurenți nu a reușit să acumuleze peste 50 la sută din voturile necesare pentru a fi declarat învingător.
12:40
Centrul Național Anticorupție a efectuat, săptămâna trecută, percheziții în dosare de finanțare ilegală a unei formațiuni politice, corupere electorală și trafic de influență.
11:00
Seulul protestează împotriva desfăşurării de trupe nord-coreene pe frontul din Ucraina.
Mai mult de 2 zile în urmă
01:50
R.Moldova s-a confruntat în ziua alegerilor și în ultimile luni cu un atac fără precedent asupra democrației sale.  
20 octombrie 2024
10:30
Veridica a demontat în ultimii câțiva ani multe dintre aceste falsuri, a căror promovare se întețește.
07:50
Duminică, 20 octombrie, în R. Moldova au loc alegeri prezidențiale și un referendum privind integrarea europeană.
19 octombrie 2024
15:10
Două persoane, reținute vineri în urma investigației Ziarului de Gardă privind coruperea alegătorilor, au primit arest preventiv pe un termen de 20 zile.
13:50
Zaiafet și Geminschi analizează ce fake news au apărut în ultimele zile și le demontează în stilul Veridica.
12:10
Serverul de poștă electronică al Parlamentului a fost supus unui atac cibernetic, pe 17 octombrie.
11:50
La fel ca și Cresus sau Hitler, Putin a pornit un război fără sens, care îi distruge propria țară și viitorul ei. Totul depinde de interpretarea cât mai corectă de către aliații occidentali a liniilor lui roșii și de aprobarea pentru folosirea de către ucraineni a rachetelor cu rază lungă de acțiune. De partea lor, este deja clar că ucrainenii știu că pot face din această toamnă începutul drumului către victorie și către sfârșitul lui Putin, poate cel mai târziu la finalul anului viitor.
11:40
Printre satele fantomă se numără Gavrilovca sau Pelinia din Drochia. Şi-au abandonat casele şi oamenii din Cuconeştii Vechi, municipiul Edineţ, Chetrişul Nou, Făleşti, Frumuşica Nouă din Floreşti. Avem localități pustii şi în Găgăuzia. Sunt multe sate cu 4-5 locuitori.
11:20
Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care se va desfășura pe 20 octombrie a.c., concomitent cu alegerile prezidențiale, poate avea câteva rezultate, cu impact asupra evoluției sau involuției parcursului european al Chișinăului. Trebuie precizat, însă, că indiferent de rezultatul referendumului, continuitatea și profunzimea direcției europene de dezvoltare a Republicii Moldova va fi decisă, totuși, la alegerile parlamentare de anul viitor.
11:20
Benjamin Netanyahu nu se afla în reședință, și nu au fost înregistrate victime.
10:30
Decizia Moscovei vine după ce Kazahstanul a refuzat să adere la BRICS, blocul economic condus în prezent de Rusia.
10:20
Încă o dronă rusească a intrat, în noapte de 18 spre 19 octombrie, pe teritoriul României.
18 octombrie 2024
22:00
Rusia vrea să deraieze traiectoria pro-europeană a R. Moldova, a declarat secretarul general al NATO Mark Rutte, după reuniunea miniștrilor de externe ai statelor aliate, la Bruxelles
21:20
Ucraina și Rusia au făcut un schimb de corpuri ale soldaților morți.
19:40
De ce misiunea a nouă din cei 11 candidați la președinție este de a o împiedica pe Maia Sandu să câștige alegerile; ce înseamnă pentru Republica Moldova sprijinul de 1,8 miliarde de euro din partea Uniunii Europene; și un interviu cu Irina Vlah la postul public GRT de la Comrat, cu o săptămână înainte de alegeri – sunt principalele subiecte dezbătute săptămâna aceasta (14-18 octombrie a.c.) în presa din regiunea găgăuză.
18:30
Două persoane au fost reținute astăzi după ce ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu procurorii Anticorupție, au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pentru finanțarea ilegală a partidelor politice precum și coruperea electorală.
15:30
Republica Moldova s-a aflat în atenţia Consiliului European, care în  declaraţia sa finală, din 17 octombrie, menţionează sprijinul pentru R. Moldova. Uniunea Europeană susține parcursul european al Republicii Moldova și își reafirmă angajamentul de neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a țării.  
14:20
Compania Wizz Air a anunțat redeschiderea bazei sale temporare de la  Chișinău, începând cu 16 decembrie 2024.
12:30
Înainte de referendumul pentru integrare în UE, propaganda rusă vrea să îi convingă pe moldoveni că opțiunea pro-UE ar fi dezastroasă. Presa pro-Kremlin scrie și despre Ucraina, că armata ar pregăti un Maidan.
12:20
Atenție, stimați concetățeni! Cu inima liniștită și sufletul împăcat, am hotărât în sfârșit ce voi alege duminică, când pe meleagul nostru strămoșesc o să aibă loc cea mai crâncenă confruntare între ordine și dezmăț, între bunăstare și robie financiară, între familie și lgbt-iști, între Ștefan cel Mare și Joe Biden, între bine și rău, mai clar vorbind.
12:00
În cursa pentru președinția Republicii Moldova, în afară de actuala președintă Maia Sandu care încearcă să obțină un nou mandat având sprijinul PAS, mai candidează 10 concurenți
11:30
Vceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov și comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn,  au semnat acordul ce permite participarea experților din instituțiile publice din Republica Moldova la Programele NEPT - Experți Naționali în Formare Profesională, dar și SNE - Experți Naționali Detașați.
10:50
Varşovia îşi motivează decizia prin „atacurilor hibride” ale Belarusului.
10:00
Șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, subliniază, într-un interviu oferit pentru Veridica, că alegerile din 20 octombrie sunt esențiale pentru viitorul Republicii Moldova. Ele le oferă cetățenilor oportunitatea de a-și exprima clar opțiunea cu privire la integrarea europeană.
10:00
Cooperarea cu Rusia va include şi instruirea serviciilor de securitate sârbe.
09:50
Este pentru prima oară când Israelul le-a refuzat unor întregi organizaţii posibilitatea de a participa la eforturile de ajutorare a Fâşiei Gaza.
08:10
În acelaşi timp, candidatul republican la preşedinţia SUA a spus că va continua să ajute Ucraina, dar în anumite limite.
06:20
Imigraţia ilegală alimentează ascensiunea partidelor de extremă dreaptă și afectează rezultatele alegerilor în Europa, făcând din aceasta o problemă politică cheie.
17 octombrie 2024
18:50
Prim-ministrului Dorin Recean a făcut o adresare către cetățeni în care a atenționat asupra încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional.
17:40
Acesta este considerat creierul atacului terorist din 7 octombrie.
15:10
Președinta Maia Sandu conduce în intenția de vot la alegerile prezidențialele, arată două sondaje publicate cu două zile înainte de scrutinul din 20 octombrie. Ambele sondaje arată un vot afirmativ la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
14:10
Grupuri de sabotori au fost pregătite de către Moscova în tabere din Federație Rusă, Bosnia și Herțegovina și Serbia, inclusiv de instructori ai grupărilor paramilitare „Wagner” și „Ferma”, pentru a destabiliza situația din Republica Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.