Partenerii Pravfond în Republica Moldova - vehiculele de propagandă ale Rusiei (CIJ Anticorupție)

Radio Chisinau, 5 iulie 2024 13:05

Justificarea deportărilor sovietice din Republica Moldova, incriminarea României pentru foametea din 1946-1947, diseminarea dezinformărilor pro-Kremlin despre cursul de integrare europeană a Republicii Moldova și relații cu gruparea criminală Șor - acestea sunt activitățile de bază ale lui Alexei Petrovici, președinte al Consiliului Coordonator al Conaționalilor Ruși din Republica Moldova, partener al Pravfond, organizație de stat fondată de Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și acuzată de propagandă și practici de război hibrid în Occident.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 6 ore
22:10
O formație de legendă, care continuă să activeze de foarte mulți ani, deși componența sa nu mai este cea de la momentul formării.
Acum 8 ore
21:05
Rep. Moldova va mai obține o cotă olimpică la lupte libere după ce Comitetul Internațional Olimpic va trebui să realoce cotele neutilizate ca urmare a refuzului luptătorilor din Federația Rusă de a participa la Olimpiada de la Paris.
20:50
Direcția generală asistență medicală și socială a municipiului Chișinău urmărește creșterea gradului de vaccinare împotriva virusului papiloma uman (HPV) pentru a preveni eficient infecțiile cu acest virus și, implicit, cazurile de cancer de col uterin. În perioada septembrie 2024 - ianuarie 2025, vor fi elaborate politici care să permită implementarea acestui program la nivel municipal începând cu anul 2025, a declarat șeful adjunct al Direcției, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, transmite IPN
20:30
Republica Moldova va împrumuta de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare peste 36 de milioane de euro pentru modernizarea și îmbunătățirea serviciilor medicale de reabilitare. Este un proiect care va consolida capacitățile de răspuns în caz de urgențe medicale cu risc sporit pentru viața și sănătatea pacienților, cu accent pe accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, transmite IPN.
20:15
Numărul punctelor de prim-ajutor instalate în orașul Chișinău va fi suplinit de la două până la cinci corturi. Primăria municipiului Chișinău menționează că acțiunile vin în contextul valului de caniculă anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat până pe 12 iulie.
20:00
Începând cu anul 2025, Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, ceea ce ar putea lăsa regiunea transnistreană fără metan. Autoritățile de la Chișinău se pregătesc să gestioneze posibilele perturbări ale aprovizionării cu gaz în urma deciziei Ucrainei de a sista tranzitul gazului rusesc, asigurându-se că impactul asupra consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului va fi minimizat. Declarații în acest sens a făcut ministrul energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Vocea Basarabiei, transmite IPN.
19:35
Statul va împrumuta de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare 98 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor regionale. De asemenea, se va investi în siguranța rutieră, modernizarea și construcția punctelor de frontieră (Giurgiulești, Leușeni, Ungheni), a drumurilor de acces către punctele de trecere a frontierei, transmite IPN.
19:20
Prima sesiune de screening în procesul de negociere cu Uniunea Europeană va avea loc în perioada 10-11 iulie, la Chișinău. Subiectul care va fi discutat se referă la achizițiile publice. Urmează să fie analizate reglementările naționale, elementele de reformă necesare și activitățile ce urmează în perioada următoare, transmite IPN.
Acum 12 ore
19:00
18:45
În contextul inițierii negocierilor de aderare la blocul comunitar, Guvernul Republicii Moldova lansează campania „Europa pentru tine”, în cadrul căreia cetățenii vor fi informați despre beneficiile și oportunitățile oferite de Uniunea Europeană.
18:25
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat atacul Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev și a transmis un mesaj de solidaritate ucrainenilor.
18:10
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un nou cod galben de caniculă, pe tot teritoriul țării, cu pericol excepțional de incendiu, valabil începând cu ziua de azi, de la ora 21:00 și până mâine, 9 iulie, aceeași oră. Cât despre avertizarea în privința pericolului de incendiu, aceasta este valabilă până la 15 iulie curent.
17:50
Ministerul Educației și Cercetării informează că activitatea Universității Slavone va fi suspendată, începând cu data de 22 iulie curent.
17:35
Înaintarea fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, drept candidat din partea socialiștilor la alegerile prezidențiale, nu este o decizie surprinzătoare. Această candidatură a fost vehiculată de mai mulți actori politici, chiar și la negocierile inițiate de jurnalista Natalia Morari, cu o serie de reprezentați ai partidelor politice de opoziție, dar factorul decisiv ar fi aprobarea Kremlinului. Despre acestea a vorbit analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii
17:15
Ofițeri ai Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) ar fi dejucat o tentativă a Ucrainei de a organiza deturnarea unui bombardier strategic rusesc Tu-22M3, conform unui comunicat emis luni de FSB, citat de Reuters, relatează Agerpres.
17:00
Invitatul emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău a fost comediantul Vlad Sliusarenco. Acesta a vorbit, în cadrul emisiunii, despre stand-up, umor, bani, limitele din umor, dar și despre planurile proiectului „Standupovka”.
16:40
37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, lansat de Ministerul Energiei. Termenul de depunere a dosarelor a expirat vineri, 5 iulie, la ora 17:00, iar Comisia de concurs are la dispoziție 3 zile lucrătoare pentru evaluarea dosarelor, potrivit Regulamentul de desfășurare a concursului.
16:25
Pe parcursul anului trecut, s-a înregistrat o creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral între Republica Moldova și România. Conform unui raport, s-au înregistrat 6 milioane de zile de roaming activ, cu o creștere de 33% față de anul precedent, transmite IPN.
16:05
Astăzi și mâine, 8-9 iulie, Comisara europeană pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, se află în vizită la Chișinău la invitația Ministrei Sănătății Ala Nemerenco.
15:50
Deportările din Basarabia nu sunt suficient de cunoscute la București și, în general, generațiile tinere de pe ambele maluri ale Prutului nu cunosc prea bine acest subiect, consideră istoricul Claudia Florentina Dobre, cercetător științific la Institutul de istorie al Academiei Române. Declarația a răsunat în cadrul unei conferințe științifice de amploare, care a avut loc recent la Academia de Științe a Republicii Moldova, cu prilejul consemnării celor 75 de ani de la deportările staliniste din 5-6 iulie 1949, transmite Radio Chișinău.
15:30
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, precum și alte proiecte, printre care cel care vizează combaterea exploatării sexuale și a abuzurilor asupra copiilor prin noi măsuri legislative de protecție. De asemenea, a fost aprobată ratificarea unor acorduri de împrumut, inclusiv a acordului în valoare de 92,4 milioane euro pentru extinderea conectivității rurale în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
15:10
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat astăzi că este decis să îl păstreze în funcție pe prim-ministrul Gabriel Attal, pentru a asigura stabilitatea țării, după alegerile parlamentare în care tabăra politică a guvernului și-a pierdut rolul de cel mai puternic partid, în favoarea stângii, într-un parlament fără o majoritate, transmite Reuters.
14:55
După ce armata rusă a lansat un nou atac astăzi asupra Ucrainei, bombardând un spital de copii din Kiev, președinta Maia Sandu a venit cu o reacție pe rețelele sociale, condamnând ferm atrocitățile comise de Rusia și menționând că acest război este unul împotriva copiilor.
14:35
În contextul organizării recensământului din acest an, se poate presupune că datele vor fi mai precise și mult mai complexe, consideră demograful Valeriu Sainsus.Potrivit datelor preliminare ale Biroului Național de Statistică, până pe 4 iulie, au fost recenzate circa 1 milion 654 de mii de locuințe și aproximativ 2 milioane 438 de mii de persoane. Este o cifră care reflectă realitatea zilelor noastre, iar dacă nu vor fi întreprinse măsuri pentru creșterea natalității, în 30 de ani, numărul populației Republicii Moldova va ajunge la un milion de oameni, a declarat demograful într-un interviu pentru Radio Chișinău.
14:20
Comisarul European pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi, vine miercuri la Chișinău. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, transmite MOLDPRES. 
Acum 24 ore
14:00
Cel puțin 20 de persoane au fost ucise, iar peste 50 rănite în urma atacurilor în valuri ale Rusiei cu rachete, luni, în prima parte a zilei, asupra Ucrainei, a anunțat ministrul de interne ucrainean Ihor Klimenko, citat de DPA, transmite Agerpres.
13:45
Comisia Europeană pune luni la dispoziția Moldovei un împrumut de 50 de milioane euro cu dobândă redusă și o plată suplimentară de 22,5 milioane euro sub formă de granturi nerambursabile, potrivit unui comunicat al executivului european.
13:25
Șefa statului i-a felicitat pe cei peste 1000 de absolvenți ai Academiei de Studii Economice a Moldovei. Președinta a menționat că exact acum 30 de ani era o absolventă la început de drum, după o studenție frumoasă și că și Republica Moldova, care de curând își câștigase independența, era la început de drum. „Au urmat mulți ani de rătăciri, fără un proiect de țară concret, care să ne ofere perspectiva prosperității într-un stat bine guvernat, cu o justiție dreaptă și cu o economie puternică”, a remarcat Președinta Maia Sandu, transmite Președinția.
13:10
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 9 iulie.
12:55
În această săptămână, Chișinăul devine centru financiar internațional. În jur de 100 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările-membre ale Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale (BM), condusă de Belgia și Regatul Țărilor de Jos, se vor reuni la Chișinău în perioada 10-12 iulie 2024, transmite Banca Națională a Moldovei.
12:35
Serviciul Hidrometeorologic anunță Cod Galben de caniculă pentru această săptămână, transmite Radio Chișinău.
12:15
Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a avut o întrevedere cu secretarul de stat al apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey și cu ministrul apărării al Regatului Țărilor de Jos, Ruben Brekelmans, aflați în tranzit în Republica Moldova.
12:00
Centrul Național Anticorupție raportează, pentru săptămâna trecută, 21 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu și automobilele a șase funcționari vamali din cadrul Biroului Vamal „Nord”, implicați într-o schemă de corupție. Aceștia sunt învinuiți de pretinderea și acceptarea  unor remunerații ilicite ce variau între 1,5 mii de euro și 9 mii de euro de la persoanele care introduceau marfă prin posturile vamale. La demersul procurorilor, instanța a emis mandate de arestare pe numele a 6 funcționari, inclusiv în privința șefului Biroului Vamal ”Nord”, iar la moment, 5 persoane, deținute în izolatorul CNA, urmează a fi transferate în Penitenciarul 13, iar o persoană – la domiciliu. 
11:55
PSRM a decis să îl susțină pe ex-procurorul general Alexandru Stoianoglo la alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 20 octombrie.
11:40
Republica Moldova ar putea beneficia de un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, acordat de Guvernul Canadei. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor unui acord care presupune acest lucru, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
11:25
În primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o scădere cu circa 4,2% a exporturilor de servicii din Republica Moldova, arată datele balanței de plăți publicate de Banca Națională a Moldovei.
11:00
Din 1 ianuarie, 2024, în Republica Moldova, a intrat în vigoare un nou mecanism de sprijin care vine să înlocuiască mecanismul de sprijin Contorizare netă. Schema de sprijin vizează consumatorul final, deținător al centralei electrice cu o putere instalată de până la 200 kW, dar nu mai mare decât puterea contractată cu furnizorul de energie electrică conform legii, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu și este în drept să livreze în rețeaua electrică surplusul de energie electrică produsă, iar beneficiarul acestei scheme de sprijin se numește prosumator, informează Centrul Național pentru Energie Durabilă.
10:50
„Calvarul deportărilor continuă” este titlul unui editorial semnat de Petru Grozavu în Ziarul de Gardă despre una din cele mai dramatice pagini din istoria românilor basarabeni, transmite Radio Chișinău.
10:45
Agenția Națională Transport Auto (ANTA) atenționează operatorii de transport rutier și conducătorii auto că, în perioada de 7-12 iulie, se interzice circulația pe drumurile naționale a mijloacelor de transport de mare tonaj (cu greutatea totală de peste 20 de tone), transmite MOLDPRES.
10:25
Cursul de schimb valutar reprezintă valoarea monedei unei țări exprimată în banii altei țări. De exemplu, în perechea valutară USD/MDL, prima monedă – dolarul – arată moneda a cărei valoare trebuie exprimată în altă valută. Iar cea de-a doua, leul moldovenesc, este moneda în care este măsurată valoarea dolarului. Astfel, când cursul de schimb al dolarului este 18 lei, aceasta înseamnă că un dolar poate fi cumpărat cu 18 lei, informează bizlaw.md.
10:10
Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi. Zile de foc se așteaptă și în această săptmână. O perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile. Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene : E.coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid), informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
10:05
Ședința Guvernului Republicii Moldova din 8 iulie 2024.
09:50
Dacă armata rusă reușește în prezent să avanseze în Ucraina, o face cu prețul unor pierderi fără precedent de la începutul ofensivei majore, în 2022. Motivul: Moscova și-a intensificat utilizarea strategiei „carne de tun”, care constă în a pune constant presiune asupra apărării ucrainene prin trimiterea la atac a unor valuri succesive de soldați prost pregătiți.
09:40
În perioada 1-7 iulie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 745,9 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 104,2%, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 18,5 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 109,2%, informează Serviciul Vamal.
09:20
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu doi bani, iar dolarul american se ieftinește cu doi bani, transmite MOLDPRES.
09:05
„Calvarul deportărilor continuă” este titlul unui editorial semnat de Petru Grozavu în Ziarul de Gardă despre una din cele mai dramatice pagini din istoria românilor basarabeni, transmite Radio Chișinău.
08:50
Pe primul loc s-a clasat coaliția de stânga Noul Front Popular (Nouveau Front Populaire) care a obținut 182 de mandate din totalul celor 577 de locuri. Creditată cu a treia șansă, tabăra centristă a președintelui Emmanuel Macron (Ensemble) a ieșit pe locul doi cu 168 de mandate, în timp ce extrema-dreaptă (Rassemblement National) a coborât pe locul trei reușind să obțină 143 de locuri în camera inferioară a Parlamentului francez, transmite Radio Chișinău.
08:30
Media din regiune, dar și din Rusia, relatează că Republica Moldova va furniza energie electrică Ucrainei. În urma întrevederii șefilor externelor din trilaterala Chișinău -București – Kiev de săptămâna trecută s-a conturat planificarea edificării pe teritoriul Republicii Moldova a unor generatoare de energie electrică care vor lucra pe gaze ucrainene, relatează IPN cu referință la informator.ua.
08:25
Ieri a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), arată că până vineri au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe, comunică MOLDPRES.
08:15
Astăzi este ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), arată că până vineri au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe, comunică MOLDPRES.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.