Șeful Interpol Moldova își va petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv la domiciliu

Radio Moldova, 2 iulie 2024 18:00

Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, va mai sta 30 de zile în arest preventiv la domiciliu. Procuratura Anticorupție (PA) informează că astăzi, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, a admis parțial demersul procurorilor privind prelungirea măsurii preventive. PA consideră încheierea neîntemeiată și urmează a fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 5 minute
21:30
În regiunea Donețk, o persoană a decedat și alte opt au fost rănite în urma bombardamentelor în comunitatea Novogrodovska. Despre acest lucru a informat administrația militară regională, citată de Novosti Donbasa.
Acum 15 minute
21:20
Trebuie să construim, împreună, Europa la noi acasă – despre aceasta a vorbit premierul Dorin Recean, la întrevederea cu autoritățile publice locale din Ceadîr-Lunga. Potrivit Guvernului, Dorin Recean a menționat despre necesitatea consolidării eforturilor autorităților publice de toate nivelurile pentru a accelera procesul de modernizare a țării și a asigura condiții mai bune de viață pentru cetățeni.
21:20
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar putea boicota referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), inițiat de președinta Maia Sandu. Declarația a fost făcută de socialistul Vlad Bătrîncea, la TV8. Parlamentarul a precizat că o decizie în acest sens va fi luată în câteva zile, în cadrul reuniunii consiliului republican al PSRM.
Acum o oră
20:50
Rectificarea bugetului de stat pentru anul curent a fost votată, în prima lectură, în Parlament. Astfel, veniturile se vor diminua cu peste 800 milioane de lei și vor constitui 65, 8 miliarde de lei. În același timp, cheltuielile se vor majora cu aproximativ 386 milioane de lei și vor atinge nivelul de 82,6 miliarde de lei. Prin urmare, deficitul bugetar va crește cu aproape 1,2 miliarde de lei, fiind de peste 16,7 miliarde de lei.
Acum 2 ore
20:20
Comisia Europeană a confirmat că va institui o majorare semnificativă în privința taxelor asupra vehiculelor electrice aduse pe teritoriul Uniunii Europene din China, informează BBC.
Acum 4 ore
19:20
Armenia este pregătită să ridice relațiile cu Washington „la nivelul unui parteneriat strategic”. Asta a declarat premierul armean Nikol Pașinian, într-un mesaj adresat președintelui american Joe Biden, cu ocazia Zilei Independenței SUA, sărbătorită pe 4 iulie, relatează EFE.
19:00
Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul acestui an. Un proiect de lege care prevede importul de grâu, porumb și floare soarelui exclusiv în baza licențelor, a fost adoptat de către Parlament, cu votul a 75 de deputați. La propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care va elibera aceste acte permisive, termenul va putea fi extins cu cel mult 12 luni. Măsura vine în contextul situației complicate în care s-au pomenit fermierii moldoveni, care au amenințat cu proteste stradale.
18:30
Sute de tineri au venit astăzi la Târgul Universităților din România, desfășurat în centrul capitalei, pentru a obține răspunsuri la întrebări legate de admiterea la studiile preuniversitare și universitare. Evenimentul, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, a oferit informații valoroase absolvenților de gimnaziu, liceu sau colegiu din țara noastră.
18:30
Republica Moldova va detașa echipaje de pompieri în Grecia, pentru a ajuta la stingerea incendiilor devastatoare cu care se confruntă această țară. Programul este organizat în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
18:10
Nu există restanțe la aplicarea acordurilor privind construcția podurilor peste Prut, iar lucrările vor fi făcute din sursele bugetare ale României și, probabil, din fonduri europene, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, într-un interviu pentru Moldova 1.
17:50
Importul de culturi cerealiere și oleaginoase, cum ar fi grâul, porumbul, măslinul, floarea-soarelui, altele decât cele destinate însămânțării va fi permis doar în baza licenței de import eliberată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Această prevedere va fi valabilă până la sfârșitul anului. La propunerea ministerului de resort, acest termen va putea fi extins cu cel mult 12 luni. Un proiect de lege în acest sens, a fost votat astăzi de Parlament, în ambele lecturi, cu votul a 75 de deputați.
17:40
Autoritățile slovace au reclasificat tentativa de asasinat a prim-ministrului Robert Fico și o vor investiga acum ca atac terorist, și nu ca o tentativă de omor, a anunțat, joi, biroul procurorului public, citat de AFP.
Acum 6 ore
17:10
O femeie de 44 de ani din raionul Fălești va ajunge pe banca acuzaților, pe motiv că s-ar fi eschivat cu rea-voință de la exercitarea obligațiilor părintești, anunță Procuratura Generală.
16:10
Decizia Consiliului Concurenței de a aplica amenzi în valoare de peste 480 de milioane de lei pentru cele șase companii petroliere este una de anvergură în ceea ce privește înțelegerile anticoncurențiale, consideră analistul în domeniul energetic și bancar, Oleg Tofilat, comunitatea Wachdog. Totuși, a precizat el, decizia nu este una definitivă și urmează a fi contestată în instanță.
16:00
Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor urmează să fie aprobată în iulie curent. Printre noutățile acestui document este scutirea de impozit pe venit pentru procurarea obligațiunilor de pe platformele guvernamentale. Asta a anunțat președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, la emisiunea „Indicator economic” de la Radio Moldova. Cei care cumpără obligațiuni oferă, de fapt, un împrumut autorităților, pentru o anumită perioadă, și obțin un anumit profit din dobânzile stabilite pentru acestea, care acum sunt de circa 5 la sută, iar, la final, este restituită suma investită inițial.
15:50
Nu există restanțe la aplicarea acordurilor privind construcția podurilor peste Prut, iar lucrările vor fi făcute din sursele bugetare ale României și, probabil, din fonduri europene, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, într-un interviu pentru Moldova 1.
Acum 8 ore
14:50
Cetățenii trebuie să știe că nu există posibilități de a obține venituri fabuloase într-un timp record atunci când vorbim de investiții în criptomonede sau acțiuni, iar fără cunoștințe în domeniu, nu trebuie să se avânte în aceste activități pentru a nu deveni victime ale escrocilor. Avertizarea vine de la șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice, Iurie Roșca, care a declarat într-un interviu pentru Moldova 1 că au devenit tot mai frecvente schemele de tip phishing sau transmiterea prin SMS a unor link-uri frauduloase.
14:40
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie, anunță Partidul Național Liberal (PNL), care precizează că s-a ajuns la consens după discuțiile cu Partidul Social Democrat (PSD), desfășurate joi dimineață.
14:20
Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii. Aproape o treime din numărul total al instituțiilor preșcolare și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile, arată datele Ministerului Educației și Cercetării. Închiderea grădinițelor pune în dificultate o bună parte din părinți, mai ales pe cei care nu au în grija cui lăsa copiii.
13:50
Un bărbat de naționalitate română a fost arestat de autoritățile din Grecia, fiind acuzat că a provocat un incendiu de vegetație în estul regiunii Attica, relatează presa din Grecia.
Acum 12 ore
13:20
Se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. În noaptea de 5 spre 6 iulie, mii de familii de țărani basarabeni, inclusiv femei, copii și bătrâni au fost deportați. Printre ei au fost buneii și părinții deputatei Valentina Ghețu. Născută în exil, aceasta a povestit, în plenul Legislativului, pentru prima dată experiențele tragice ale familiei sale în perioada deportărilor staliniste. De asemenea, deputații au ținut și un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste din 1949.
13:00
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie, anunță Partidul Național Liberal (PNL), care precizează că s-a ajuns la consens după discuțiile cu Partidul Social Democrat (PSD), desfășurate joi dimineață.
13:00
Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” va beneficia de un grant în valoare de 15 milioane de euro, din partea Guvernului Germaniei. Acordurile adiționale de acordare a grantului au fost semnate la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Potrivit ministrului de profil, Andrei Spînu, proiectul va aduce apă în casele a circa 75 de mii de oameni, din raioanele Strășeni și Călărași.
12:50
Începând cu data de 5 mai și până în prezent, în comuna Sîngereii Noi din raionul Sîngerei s-au înregistrat peste 50 de cazuri de rujeolă. Specialiștii în sănătate publică s-au deplasat în zona focarului pentru a convinge familiile să-și vaccineze copiii, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
12:40
Parlamentul urmează să voteze, din nou, includerea Aeroportului Internațional Chișinău în lista proprietăților statului care nu pot fi privatizate, însă, de data aceasta, în urma unei propuneri a Guvernului. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Indicator economic” de la Radio Moldova. Deputatul PAS a precizat că va fi parcursă procedura clasică după ce Înalta Curte a declarat drept neconstituțional amendamentul privind aeroportul, votat în Legislativ la propunerea partidului de guvernare.
12:40
Un bărbat și o femeie au fost omorâți în atacurile rusești din această dimineață în regiunea Zaporojie din Ucraina. Despre aceasta a anunțat joi dimineață, guvernatorul regional Ivan Fedorov. În urma atacurilor, o altă persoană a fost rănită.
12:40
Începând cu data de 5 mai și până în prezent, în comuna Sîngereii Noi din raionul Sîngerei s-au înregistrat peste 50 de cazuri de rujeolă. Specialiștii în sănătate publică s-au deplasat în zona focarului pentru a convinge familiile să-și vaccineze copiii, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
12:30
Un copil de un 1 și 7 luni din Ștefan Vodă a decedat fiind strivit de un automobil. Acesta s-a ascuns sub unitatea de transport care staționa la poarta familiei sale, iar șoferul nu a observat și a pornit mașina, precizează Poliția.
11:40
Se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. În noaptea de 5 spre 6 iulie, mii de familii de țărani basarabeni, inclusiv femei, copii și bătrâni au fost deportați. Printre ei au fost buneii și părinții deputatei Tatiana Ghețu. Născută în exil, aceasta a povestit, în plenul Legislativului, pentru prima dată experiențele tragice ale familiei sale în perioada deportărilor staliniste. De asemenea, deputații au ținut și un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste din 1949.
11:40
Posibilitatea ca activitatea Partidului „Șansă” să fie suspendată, astfel încât să nu poată participa la exercițiile electorală din această toamnă; protestele de la judecătorie, soldate cu reținerea liderului „Șansă”, dar și scenariile pe care le-ar pregăti Moscova pentru a destabiliza situația internă în preajma alegerilor - sunt printre principalele teme abordate de presă.
11:30
Se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. În noaptea de 5 spre 6 iulie, mii de familii de țărani basarabeni, inclusiv femei, copii și bătrâni au fost deportați. Printre ei au fost buneii și părinții deputatei Tatiana Ghețu. Născută în exil, aceasta a povestit, în plenul Legislativului, pentru prima dată experiențele tragice ale familiei sale în perioada deportărilor staliniste.
10:40
Miile de persoane s-au strâns miercuri la Paris pentru a protesta împotriva rezultatelor primului tur al alegerilor legislative din Franța. Partidul de extremă dreapta Adunarea Națională a obținut cele mai multe voturi, scrie Euronews.
10:20
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui vineri la Chișinău cea de-a treia reuniune a Tralateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de ministere de externe.
10:20
Uraganul Beryl a lovit Jamaica miercuri cu ploi și vânturi puternice, ucigând cel puțin o persoană după ce, în ultimele două zile, și a făcut ravagii prin insulele mici din Caraibe. Bilanțul victimelor puternicului uragan de categoria 4 a crescut la cel puțin 10, dar se așteaptă ca acesta să crească și mai mult pe măsură ce comunicațiile vor fi restabilite pe insulele afectate de inundații și vânturi mortale, scrie Reuters.
10:10
Presa internațională continuă să analizeze condițiile în care președintele democrat al Statelor Unite Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială după dezbaterea dezastruoasă de săptămâna trecută cu republicanul Donald Trump. Publicațiile britanice fac previziuni privind rezultatele alegerilor parlamentare care au loc astăzi în Regatul Unit. Pe primele pagini ale presei străine apar și articole dedicate unei decizii istorice a justiției de la Tokyo care a declarat neconstituțională o veche lege ce a permis sterilizarea forțată a mii de japonezi cu handicap după cel de-al Doilea Război Mondial.
10:00
Rusia este pregătită să continue aprovizionarea cu gaze a Europei prin Ucraina după expirarea actualului acord de tranzit, la sfârșitul anului 2024. Asta a declarat un oficial rus, citat de Reuters. Potrivit acestuia, tranzitul viitor al gazelor depinde dacă Ucraina dorește sau nu să continue aranjamentul.
10:00
Deputații se întrunesc, astăzi, 4 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a Legislativului sunt 17 proiecte de lege.
09:50
Este foarte important ca Republica Moldova să se regăsească pe agenda a cât mai multor foruri internaționale, așa cum a fost Adunarea Parlamentară a OSCE de la București. În cadrul evenimentului, Parlamentari din 55 de state europene au evidențiat faptul că țara noastră se confruntă cu tentative de destabilizare în masă și s-au angajat să o sprijine. Declarații în acest sens au fost făcute de politologul Laurențiu Pleșca, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Potrivit lui, faptul că Bucureștiul a găzduit această reuniune, iar despre Republica Moldova s-a vorbit și s-a regăsit în Declarația finală adoptată, arată că România a fost încă o dată avocatul țării noastre în parcursul european.
09:50
NATO va deschide un birou la Kiev, condus de un înalt oficial civil al Alianței, printre o serie de noi măsuri menite să susțină sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, măsură care ar trebui să fie anunțată la summitul de la Washington săptămâna viitoare.
09:10
Bilanțul deceselor în urma atacurilor asupra orașului ucrainean Dnipro a crescut la șase. Șeful Administrației Militare Regionale, Serhi Lisak, a anunțat că o femeie rănită a decedat la spital. În plus, noaptea trecută, la locul atacului, echipele de intervenție au găsit încă o femeie decedată. Astfel, numărul persoanelor decedate în urma atacului a crescut la șase. Alte peste 50 de persoane au fost rănite.
09:00
Este foarte important ca Republica Moldova să se regăsească pe agenda a cât mai multor foruri internaționale, așa cum a fost Adunarea Parlamentară a OSCE de la București. În cadrul evenimentului, Parlamentari din 55 de state europene au evidențiat faptul că țara noastră se confruntă cu tentative de destabilizare în masă și s-au angajat să o sprijine. Declarații în acest sens au fost făcute de politologul Laurențiu Pleșca, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Potrivit lui, faptul că Bucureștiul a găzduit această reuniune, iar despre Republica Moldova s-a vorbit și s-a regăsit în Declarația finală adoptată, arată că România a fost încă o dată avocatul țării noastre în parcursul european.
08:50
După deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în câteva săptămâni urmează să înceapă exercițiul de screening bilateral, a declarat premierul Dorin Recean la Jurnal TV. Potrivit oficialului, până la sfârșitul anului, vor începe și negocierile pe primul cluster.
08:50
Mai mult decât probabila majoritate (relativă sau chiar absolută) pe care o va obține extrema dreaptă franceză în a doua rundă a alegerilor generale de duminică stârnește îngrijorări în legătură cu ceea ce a putut să se întâmple în alte țări ale UE, nu doar în Ungaria sau Slovacia, ci și într-o democrație occidentală cum e Belgia, în parte sa flamandă.
08:40
Dialogul Strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite s-a aprofundat și extins după relansarea de acum doi ani, a declarat pentru Radio Moldova ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu. Diplomatul a menționat că un nou guvern la Washington ar putea revizui angajamentele în politica externă. O eventuală administrație republicană ar adopta o politică externă mai pragmatică și, în consecință, Republica Moldova va trebui să-și ajusteze relația cu Statele Unite.
Acum 24 ore
07:40
Statele Unite ale Americii celebrează Ziua Independenței, marcând 248 de ani de la adoptarea Declarației de Independență pe 4 iulie 1776. Acest document istoric, redactat în principal de Thomas Jefferson, a proclamat separarea celor treisprezece colonii americane de sub dominația Marii Britanii.
07:20
Astăzi 4 iulie, au loc alegerile generale anticipate în Marea Britanie. Britanicii vor alege următorul partid care va conduce țara, după ce premierul conservator Rishi Sunak a anunțat pe data de 22 mai dizolvarea Parlamentului. Scrutinul va avea loc într-un context geopolitic internațional dificil, pe fundalul războaielor din Ucraina și Gaza.
07:00
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, să împărtășească planul său de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei în 24 de ore, dacă într-adevăr are unul. Zelenski a declarat acest lucru miercuri, 3 iulie, într-un interviu acordat postului de televiziune american Bloomberg Television, citează DW.
07:00
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 4 iulie.
3 iulie 2024
22:00
Procuratura trebuie să dispună efectuarea unei expertize cu privire la construcția drumului Leova-Bumbăta, dacă există suspiciunile unui proces viciat, susține prim-ministrul Dorin Recean. Concluziile, declară șeful Cabinetului de miniștri, trebuie să fie făcute publice, iar cei vinovați – să fie trași la răspundere.
Ieri
21:00
Bicicletele furate din depozitele și magazinele din Franța erau dezasamblate și apoi vândute în Republica Moldova, ca marfă de mâna a doua. PCCOCS, prin purtătorul de cuvânt Emil Gaitur, a confirmat informația pentru Teleradio-Moldova. Conform acestuia, majoritatea pieselor ajungeau în Ucraina, unde erau comercializate cu o reducere de 20%-30%. În același timp, reprezentanții autorității vamale au specificat că rezultatele investigațiilor în acest caz vor fi prezentate de instituțiile abilitate.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.