CORESPODENȚĂ // APCE a adoptat noi măsuri de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru agresiunea împotriva Ucrainei

Radio Moldova, 27 iunie 2024 12:40

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat miercuri trei Rezoluții și o Recomandare. Acestea stabilesc planuri de a-l trage la răspundere pe liderul rus Vladimir Putin și generalii săi pentru agresiunea împotriva Ucrainei. Totodată, s-a decis întărirea sancțiunilor și stoparea eliminării identității ucrainene.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 5 minute
13:10
Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat o rezoluție prin care recunoaște acțiunile Rusiei ca fiind genocid împotriva poporului ucrainean, precum și necesitatea de a decoloniza Rusia, notează Ukrainska Pravda.
Acum o oră
12:20
Datoria externă brută a Republicii Moldova a fost de peste 10 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului curent, în scădere cu 1,4 la sută.
Acum 4 ore
10:50
În contextul conflictului din Ucraina, este importantă consolidarea sprijinului internațional pentru Republica Moldova. Afirmația a fost făcută de președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, la cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, găzduită de Parlamentul României.
10:10
Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie. În această zi, este adus un tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii. Astfel, astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului.
Acum 6 ore
09:10
Aproximativ 49 de milioane de alegători francezi sunt chemați la urne pentru a stabili noua componență a Adunării Naționale, adică numirea a 577 de deputați, în două tururi, duminică și 7 iulie, ceea ce ar putea schimba radical orizontul politic, relatează AFP, preluată de News.ro. Francezii sunt așteptați la urne începând cu 09:00 până la ora 19:00 sau 21.00 în marile orașe, moment în care vor fi cunoscute primele rezultate ale acestui scrutin, care riscă să zguduie peisajul politic.
Acum 24 ore
22:20
300 de participanți, inclusivi tineri din străinătate, s-au reunit la Balți la Moldova Youth Forum (MYF) 2024. Tema ediției este „Împuternicirea tinerilor pentru o bună guvernare”. În deschiderea evenimentului, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj participanților, subliniind importanța curajului, recunoștinței și muncii asidue în drumul lor spre succes.
21:40
O placă în memoria primarilor, preoților, intelectualilor și a gospodarilor din Basarabia, condamnați ilegal în gulagul sovietic, în 1941, a fost inaugurată astăzi. Această a fost amplasată pe piatră comemorativă din scuarul gării feroviare în preajma monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste. La eveniment au participat mai mulți deportați care au comemorat victimele represiunilor, la 84 de ani de la ocupația sovietică. Oamenii și-au amintit cu durere momentele grele prin care au trecut.
20:00
Șeful administrației militare regionale Zaporojie, Ivan Fedorov, a declarat că cel puțin șase persoane au fost ucise și alte opt au fost rănite în urma bombardării orașului Volnyansk, transmite BBC.
19:00
Iranul se pregătește pentru alegeri prezidențiale de balotaj, după ce niciun candidat nu a obținut majoritatea absolută în scrutinul recent, marcat de cea mai scăzută participare la vot din istoria Republicii Islamice. Alegerile desfășurate vineri, 28 iunie 2024, au adus în prim-plan doi candidați cu viziuni opuse: reformistul Masoud Pezeshkian și fostul negociator nuclear, hard-liner-ul Saeed Jalili.
18:10
67 de absolvenți ai Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru Cel Bun" din capitală au primit diplomele de licență și gradul primar de „locotenent". Este a 30-a promoție a acestei instituții. După trei ani de studii, examene și multă muncă, proaspeții absolvenți spun că sunt pregătiți să parcurgă toate etapele carierei militare. Alături de ei la eveniment au fost prezenți părinți, rude sau prieteni. Cu un cuvânt de încurajare adresat noilor ofițeri au venit ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și președintele Parlamentului, Igor Grosu.
17:00
În cartea sa «Filtre. Articole de cultivare a limbii» (ed. Cartier, Chișinău, 2022), lingvistul Valentin Guțu atrage atenția, printre alte savuroase remarci lexicale și gramaticale, asupra automatismului cu care mulți dintre locuitorii Republicii Moldova educați în cultura rusă au tendința de a pronunța, sau chiar de a scrie, anumite nume sau unii termeni grecești sau din cultura antică potrivit regulilor rusești.
16:40
Un atacator cu o arbaletă a rănit sâmbătă un ofițer de poliție sârb care păzea Ambasada Israelului la Belgrad, a anunțat Ministerul de Interne al Serbiei. Polițistul a răspuns împușcându-l mortal pe atacator, scrie AP.
15:40
360 de tineri, absolvenți ai științelor educației, urmează să se angajeze din 1 septembrie în instituțiile de învățământ din țară. Dosarele lor au fost declarate eligibile dintr-un număr de peste 480 depuse în cadrul unei campanii lansate de Ministerul Educației și Cercetării. În total, 1800 de locuri au fost prezentate pentru repartizare.
14:40
Administrația președintelui american Joe Biden va trimite un alt pachet de ajutor militar Ucrainei, care va include, printre altele, rachete ghidate Hawk concepute pentru interceptarea amenințărilor din aer și muniție de artilerie de calibru 155 de milimetri. Casa Albă va anunța această inițiativă de sprijinire a Ucrainei la 1 iulie, transmite DW.
Ieri
12:50
Aderarea României în Uniunea Europeană a fost un proces complex, de lungă durată, care continuă și acum, cu impact major asupra domeniului social. Aderarea a adus atât oportunități, cât și provocări, îmbănutățind semnificativ mecanismul serviciilor sociale și condițiile de muncă pentru angajații din acest sector. Despre cum s-a adaptat România la standardele europene, despre cum a beneficiat de fonduri pentru a dezvolta rețeaua de servicii sociale și despre lecțiile pe care le poate învăța Republica Moldova din acest parcurs am discutat cu Ana Rădulescu, directoarea Asociației Asistenților Sociali din România (ASproAS).
12:40
300 de participanți, inclusivi tineri din străinătate, s-au reunit sâmbătă și duminică la Balți la Moldova Youth Forum (MYF) 2024. Tema ediției este „Împuternicirea tinerilor pentru o bună guvernare”. În deschiderea evenimentului, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj participanților, subliniind importanța curajului, recunoștinței și muncii asidue în drumul lor spre succes.
10:50
Alți doi bărbați care au participat la altercațiile din Bălți au fost reținuți pentru 72 de ore, după ce s-au predat benevol organelor de drept. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în total au fost reținute șase persoane.
10:40
Administrația Biden a trimis Israelului un număr mare de muniții, inclusiv peste 10 000 de bombe extrem de distructive de circa o tonă și mii de rachete Hellfire, de la începutul războiului din Gaza, au declarat doi oficiali americani informați cu privire la o listă actualizată a livrărilor de arme, scrie Reuters.
10:00
Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat vineri, 28 iunie, cea de-a patra revizuire a acordului de finanțare al Ucrainei în cadrul acordului extins de creditare (EFF) pe patru ani. Ca urmare, FMI a aprobat o tranșă de credit de 2,2 miliarde de dolari pentru Kiev, a declarat serviciul de presă al FMI. În zilele următoare, aceste fonduri vor fi direcționate către bugetul ucrainean, scrie DW.
09:00
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri eliberarea și întoarcerea în Ucraina a zece civili, inclusiv doi preoți și un oficial local, care au fost luați prizonieri în Rusia și Belarus. Rusia și Ucraina, care se află în război de mai bine de doi ani, fac în mod regulat schimb de soldați capturați, însă returnarea civililor este mult mai rară, scrie AFP, citată de news.ro.
08:20
Provocările politice ale Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană; Pericolul războiului din țara vecină, precum și lipsa elevilor din mai multe școli din țară - sunt printre principalele teme abordate de presă.
28 iunie 2024
22:00
Calea Ferată a Moldovei (CFM) se confruntă în continuare cu grave probleme economice. În acest context, autoritățile declară că iau în calcul reducerea numărul de angajați la întreprindere în procesul de reformare, care potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este imperios necesară. Declarații în acest sens au fost făcute de Spînu în cadrul emisiunii Realitatea te privește.
21:50
Actualizare 21:00: Numărul răniților în urma loviturii unei rachete rusești sau a unor fragmente de rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din Dnipro a crescut la nouă, iar o persoană a decedat. Acest lucru este raportat de administrația regională.
21:40
Actualizare 21:00: Numărul răniților în urma loviturii unei rachete rusești sau a unor fragmente de rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din Dnipro a crescut la nouă, iar o persoană a decedat. Acest lucru este raportat de administrația regională.
20:00
Adunarea parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa urmează să adopte la București o rezoluție privind înrăutățirea situației drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, informează Radio România Actualități. Potrivit unui raport elaborat de organizația Promo-LEX, rata de încarcerare din regiunea transnistreană rămâne cea mai mare din Europa, iar deținuții trăiesc în penitenciar în condiții inumane.
19:20
La Dnipro, una dintre rachetele rusești a lovit vineri seară o clădire rezidențială cu nouă etaje, distrugând mai multe etaje superioare. Acest lucru este anunțat de administrația regională din Dnipropetrovsk, notează BBC.
18:50
Finlanda a anunțat că trimite Ucrainei cel de-al 24-lea pachet de ajutor militar în valoare de 159 de milioane de euro, relatează Ukrinform. Potrivit sursei, decizia în acest sens a fost luată de către președintele finlandez, Alexander Stubb, la propunerea guvernului.
18:10
15 persoane au suferit de insolație, iar altele trei au suferit sincope din cauza caniculei de la începutul lunii până în prezent, a precizat purtătoarea de cuvânt a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Vladislava Ceban. Potrivit acesteia, echipele de asistență medicală urgentă din țară au acordat ajutor medical la 9 femei și 9 bărbați. După acordarea asistenței medicale de urgență, 11 pacienți au fost transportați la spital.
17:40
Principalele prevederi ale cadrului de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană stabilesc că acestea reprezintă un proces deschis, iar rezultatul nu poate fi garantat, dar și că orice stagnare pe unul din domeniile fundamentale ar putea pune pe pauză întreg procesul. Documentul a fost publicat astăzi de Guvernul de la Chișinău. Acest cadru de negocieri propus de UE este un angajament ferm privind sprijinul Republicii Moldova în parcursul său european, ne-a declarat analistul politic din România, Laurențiu Pleșca.
17:00
România introduce noi reguli pentru redobândirea cetățeniei. Cunoașterea limbii române la nivelul B1, dovedit prin certificat, ar putea fi una din condițiile pe care va trebui să le respecte solicitantul. Mai mult, Comisia pentru Cetățenie ar putea obține noi pârghii. Autoritățile de la București susțin că noile măsuri au drept scop „modernizarea” legii aprobate în 1991, dar și contracararea redobândirii frauduloase a cetățeniei. Curtea Constituțională din România a fost sesizată cu privire la noile modificări.
16:40
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) s-a autosesizat în contextul situației semnalate în urma avariei care s-a produs la stația de pompare din orașul Bender și presupusele deversări ale sistemului de canalizare în râul Nistru. În urma probelor prelevate, devieri nu au fost înregistrate, precizează instituția.
15:20
Astăzi se împlinesc 84 de ani de la anexarea Basarabiei la fosta URSS. La 26 iunie 1940, Uniunea Sovietică i-a înmânat un ultimatum României în care i-a cerut evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia.
14:50
Italia se așteaptă la un nou val de caniculă. Meteorologii anunță că temperaturile vor atinge în weekend 42 de grade Celsius. La începutul săptămânii, peninsula a fost lovită de precipitații abundente, care au provocat inundații în regiuni din nord și centru, precum Toscana sau sudul Piemontului.
14:20
Măsurile de restricționare a accesului în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău au fost prelungite cu încă 30 de zile, până la 31 iulie. Decizia a fost luată astăzi de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova de comun acord cu Aeroportul Internațional Chișinău și Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
14:00
Anexarea Basarabiei a fost calificată de presa vremii din România drept cel mai grav eveniment din ultimele peste două decenii. Ziarele și revistele din Basarabia și cele de peste Prut lansează și îndemnuri la unitate națională, în timp ce cele de peste Nistru și cele create în scurt timp de puterea sovietică în teritoriile ocupate, jubilau.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:00
Reforma justiției și lupta împotriva corupției, inițiate de autoritățile de la Chișinău, trebuie să continue fiind parte a procesului de aderare la Uniunea Europeană (UE), iar evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor trebuie finalizată cât mai curând, a declarat șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, într-o conferință de presă cu jurnaliști moldoveni, la Luxemburg. Fostul procuror general în România și ulterior șefa Direcției Naționale Anticorupție, Kövesi, a precizat că rezistența din interiorul sistemului este problema majoră cu care s-a confruntat și România.
13:00
Recent, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează procedura de blocare a accesului utilizatorilor la site-urile ce conțin anumite tipuri de conținut periculos. Inițiativa, care urmează să fie examinată și aprobată de Parlament, implică o serie de intervenții la legea privind prevenirea și combaterea criminalității informatice. Potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), în redacția curentă, amendamentele nu au un potențial de a periclita activitatea presei prin restricții abuzive, ilegale și neîntemeiate.
12:30
Cinci persoane au ajuns la spital, după ce automobilul în care se aflau s-a izbit într-un copac, iar în rezultat a fost cuprins de flăcări. Accidentul rutier a avut loc în această dimineață, între localitățile Chetrosu din Anenii Noi și Puhoi, din raionul Ialoveni, a precizat pentru Teleradio-Moldova Mariana Dideco, ofițeră de presă, IP Ialoveni.
12:10
În procesul de aderare, Republica Moldova va beneficia de asistență financiară din partea Uniunii Europene. În caz de stagnare sau regres în implementarea reformelor, pot fi luate măsuri corective, inclusiv suspendarea negocierilor. De asemenea, procesul de aderare se va desfășura într-o manieră transparentă, cu implicarea societății civile și a cetățenilor, pentru a asigura un dialog productiv. Mențiunile se conțin în Cadrul de negocieri propus de Uniunea Europeană pentru R. Moldova, publicat de Guvernul de la Chișinău.
11:40
În Fâșia Gaza ar putea izbucni o criză de sănătate publică din cauza lipsei de apă curată și alimente, a avertizat Organizația Națiunilor Unite (ONU). Temperaturile ridicate facilitează răspândirea infecțiilor, scrie Euronews. Cazurile de hepatită A sunt în creștere, iar medicii avertizează că ar putea apărea și un focar de holeră.
11:00
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor moldoveni care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Liban să evite orice călătorie în această țară. Avertizarea de călătorie a fost emisă în contextul escaladării situației de securitate din Orientul Mijlociu și, în special, în Liban și Israel.
10:40
Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în cadrul ședinței de astăzi în care urma să fie ales un nou președinte. Nici Guzun, nici Șchiopu, nu și-au argumentat decizia. Plenul Consiliului a votat unanim, la propunerea actualului președinte interimar, Sergiu Caraman, pentru ca concursul să fie desfășurat luni, 1 iulie, cu începere de la ora 09:00.
10:30
Calea Georgiei către aderarea la Uniunea Europeană este blocată de adoptarea unei legi controversate privind influența străină, au declarat liderii europeni în cadrul unui summit la Bruxelles. Adoptarea legii a reprezentat un „regres” în ceea ce privește pașii stabiliți pentru a permite țării să adere la blocul comunitar, notează BBC.
10:10
Calea Georgiei către aderarea la Uniunea Europeană este blocată de adoptarea unei legi controversate privind influența străină, au declarat liderii europeni în cadrul unui summit la Bruxelles. Adoptarea legii a reprezentat un „regres” în ceea ce privește pașii stabiliți pentru a permite țării să adere la blocul comunitar.
10:10
Presa internațională relatează despre desemnarea candidaților pentru principalele funcții ale instituțiilor europene în cadrul unei reuniuni a liderilor țărilor membre ale blocului comunitar organizate la Bruxelles. Majoritatea publicațiilor descriu prima dezbatere electorală pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite.
09:30
10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană; O nouă tentativă a Rusiei de a cumpăra voturi în Republica Moldova, precum și ce se va întâmpla dacă la guvernare vor veni forțe care nu susțin integrarea europeană - sunt printre principalele teme abordate de presă.
09:30
Pentru cine a urmărit-o dincoace de Atlantic, înfruntarea Biden-Trump a fost o dezbatere cu atitudini în același timp teatrale și rigide și o violență verbală abia reținută, cum Europa nu cunoaște.
09:10
Un bărbat din Chișinău a fost reținut de ofițerii CNA și procurori, după ce ar fi pretins mită de peste un milion de lei. Bănuitul susținea că are influență asupra unor funcționari publici pe care i-ar putea convinge să adopte o decizie favorabilă într-un dosar de evaziune fiscală și ar fi pretins de la o persoană suma de 35 000 de euro.
08:50
Reuniți la Bruxelles în prima zi a summitului „de vară” (27-28 iunie) menit să marcheze încheierea președinției belgiene a UE, cei 27 de lideri au ajuns în timpul nopții la un acord cu privire la principalele numiri în marile funcții de conducere ale instituțiilor europene în următorii cinci ani.
08:40
În premieră, un adolescent din Marea Britanie a primit un implant care facilitează tratamentul epilepsiei. Operația efectuată pe creierul minorului a durat 7 ore, iar rezultatele sunt îmbucurătoare.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.