Danemarca va oferi 20 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova și Ucraina să accelereze procesul de aderare la UE

TVR Moldova, 25 iunie 2024 17:40

Pentru a marca lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, guvernul Danemarcei alocă peste 20 de milioane de euro pentru a sprijini parcursul european acestor țări. Anunțul a fost făcut de Ministerul danez al Afacerilor Externe, transmite RadioMoldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
22:10
Ministerul Apărării de la Kiev a transmis vineri că Ucraina a distrus într-un atac săptămâna aceasta centrul rus de comunicaţii spaţiale amplasat în peninsula Crimeea ocupată, relatează Reuters.
Acum 30 minute
21:50
„Nu văd nici un motiv rațional pentru care oamenii din R. Moldova nu ar ieși la referendumul important, care reprezintă o reconfirmare a atașamentului față de proiectul european,” a declarat europarlamentarul României Eugen Tomac în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
Acum o oră
21:30
Republica Moldova are un nou membru în Echipa Olimpică. Luptătorul Radu Lefter a profitat de oportunitate și a ocupat locul unor sportivi neutri, care nu au respectat regulile Comitetului Internațional Olimpic.
Acum 2 ore
21:10
Radu Albot nu a avut noroc la tragerea la sorți pentru prima rundă de la Wimbledon. La debutul său pe tabloul principal, tenismenul din Republica Moldova se va duela cu Hubert Hurkacz, al șaptelea jucător al lumii.
20:50
Cetăţenii Republicii Moldova sunt îndemnaţi să nu călătorească în Liban şi Israel. Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a emis o alertă de călătorie în urma escaladării situaţiei de Securitate în aceste regiuni.
20:30
Acum doi ani au fugit din faţa tancurilor ruseşti şi au găsit adăpost în Republica Moldova. Sperau că se vor întoarce în scurt timp acasă dar războiul crud din Ucraina nu dă semne că se va încheia prea curând, aşa că au decis să o ia de la zero în ţara care i-a adoptat. Este povestea unor ucraineni ce fac parte din proiectul "12 noi începuri", în care fiecare povesteşte cum a reuşit să se integreze în noua casă.
Acum 4 ore
20:10
Astăzi se împlinesc 84 de ani de la instaurarea ocupaţiei sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa. Pe 28 iunie 1940, conducerea URSS a semnat un decret de anexare a acestor teritorii româneşti. Uniunea Sovietică era gata să declanşeze un război împotriva României dacă autorităţile de la Bucureşti refuzau să-şi retragă administraţia din aceste regiuni. A urmat aproape jumătate de secol de ocupaţie sovietică şi cel puţin un milion de victime ale regimului de la Moscova. Cu această ocazie, astăzi la Chişinău au avut loc mai multe acţiuni de comemorare.
19:50
Autorităţile municipale au început să aplice un nou tip de marcaj rutier la trecerile de pietoni din Chişinău. E vorba de aşa-numitul "covor roşu" menit să crească securitatea pietonilor în trafic. Primăria îşi propune ca, până la începutul noului an şcolar, să aplice astfel de marcaje la zebrele din apropierea mai multor instituţii de învăţământ, dar şi de pe cele mai aglomerate străzi din oraş.
19:30
Un bărbat din Chişinău a fost reținut de ofițerii CNA după ce ar fi pretins mită în valoare totală de peste un milion de lei. El ar fi cerut banii spunând că poate rezolva favorabil un dosar de evaziune fiscală şi că poate obţine de la Primărie schimbarea statutului unui lot de teren.
19:10
Asociaţia "Forţa Fermierilor" insistă ca autorităţile să prelungească măsurile de control, prin licenţiere, la importul cerealelor şi seminţelor de oleaginoase din Ucraina.
18:50
Continuă chinurile facerii la Consiliul Superior al Magistraturii. La sedinta de astazi, Ion Guzun și Vasile Șchiopu s-au retras din concursul pentru șefia instituţiei. Erau singurii candidaţi si astfel va fi nevoie de o nouă procedură de concurs care va fi lansată de luni, 1 iulie. Doritorii îşi pot depune dosarele.
18:30
Consilierul Partidului Socialiştilor din Bălţi, Maxim Moroşan, a ajuns după gratii pentru huliganism după ce a fost implicat intr-un scandal violent într-un local din municipiul Bălţi. Poliţia a reţinut patru indivizi din cei 6 participanti la bătaie. Socialiştii sustin că în spatele provocărilor ar sta conducerea Partidului Nostru.
Acum 6 ore
18:10
Călătorii ruși sunt cel mai interesați de obținerea unei vize Schengen, o țară de la Marea Mediterană fiind destinația lor favorită, potrivit căutărilor făcute pe Yandex, cel mai popular motor de căutare din Rusia, relatează Lenta.
17:50
Desfășurarea concursului cu privire ocuparea funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost stabilită pentru data de 1 iulie. Asta chiar dacă membrii CSM, Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile din concurs, fără a oferi explicații. Aceștia erau singurii candidați care aspirau la acest post.
17:40
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Mihai Constantin, i-a îndemnat, vineri, pe românii afectaţi de zborurile anulate să deschidă litigii pentru a solicita despăgubiri companiilor, subliniind că Executivul monitorizează zborurile anulate care au legătură cu aeroporturile româneşti, transmite Agerpres.
17:20
Persoanele fizice pot introduce în țară parfumuri și ape de toaletă indiferent de valoare și cantitate, cu condiția declarării Serviciului Vamal și achitării drepturilor de import aferente.
17:10
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat decizia de inadmisibilitate în cauza Platon v. Republica Moldova. Cauza se referă la pretinsa încălcare a drepturilor reclamantului în baza Articolului 5 § 4 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
16:50
Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă din Chișinău ne-a vorbit despre evenimentul de mâine și despre cum a evoluat Festivalul „Nopțile pianistice” de-a lungul celor 22 de ediții desfășurate până acum.
16:40
În contextul informației Serviciului Hidrometeorologic de Stat despre instalarea vremii caniculare în perioada 28.06.2024-04.07.2024, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească avertizează, că în astfel de condiții, oamenii trebuie să respecte cu strictețe măsurile de precauție.
16:20
În ultimii ani, în Republica Moldova apar tot mai multe filme, iar unele chiar sunt propuse pentru Premiul Oscar. Însă, puțini cunosc câtă muncă presupune realizarea unei pelicule.
Acum 8 ore
16:10
Ieri, în toată țara, polițiștii de patrulare au organizat masiv acțiuni de monitorizare a traficului rutier. Chiar dacă Poliția a anunțat despre aceste verificări, totuși unii șoferi nu s-au eschivat să încalce, informează Poliția Republicii Moldova.
15:50
Eugenia Botnari, meșteriță handmade ne-a vorbit despre cele mai mari provocări și satisfacții în activitatea de meșteriță handmade, dar și ce o inspiră în procesul de creație.
15:40
Serviciul Fiscal de Stat a încheiat un acord de colaborare cu Procuratura Generală a Republicii Moldova și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, al cărui scop este intensificarea eforturilor comune în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor în domeniul fiscal, dezvoltarea instrumentelor de comunicare, schimb de informații și experiență relevantă.
15:30
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) s-a autosesizat în contextul situației semnalate în urma avariei care s-a produs la stația de pompare din orașul Bender și presupusele deversări ale sistemului de canalizare în râul Nistru și a întreprins măsuri de sănătate publică în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătatea populației.
15:20
Din copilărie, a gustat din experiența televiziunii și a prezentat ani la rând Festivalul „Două inimi gemene”. A fost moderatoare de emisiuni radio și TV, iar în an centenar a prezentat deschiderea legendarului Festival „Cerbul de aur” de la Brașov, ajuns la a 50-a ediție.
14:50
După cum se știe, regimul comunist a mutilat multe destine. Au avut de suferit mai ales elitele – oamenii gospodari și intelectualii cu demnitate, printre care preoți, profesori, scriitori... Prozatorul, nuvelistul, romancierul și dramaturgul Alexei Marinat a rămas în istoria noastră, dar și în memoria celor care l-au cunoscut, drept un curajos om al scrisului.
14:40
Numărul zilelor cu temperaturi peste 35 de grade Celsius în 20 din marile capitale ale lumii - de la New Delhi la Jakarta şi Buenos Aires - a crescut cu 52% în ultimele trei decenii, potrivit concluziilor unei analize realizate de un grup de experţi, ce au fost prezentate vineri, informează Reuters.
14:20
E vară, iar asta înseamnă că avem fructe din plin. Datorită beneficiilor nutriționale, e bine să le consumăm zilnic, dar… atenție: nu chiar în exces. De ce? Ne explică un nutriționist.
Acum 12 ore
14:10
Ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din 28 iunie 2024
14:10
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru perioada 29.06-01.07.2024.
13:50
Armata Națională desfășoară un exercițiu cu rezerviștii Forțelor Armate în perioada 1-5 iulie, curent.
13:40
Potrivit Serviciul Vamal, fiecare persoană poate contribui la micșorarea timpului de traversare a frontierei de stat, prin respectarea prevederilor legale, declararea conformă a bunurilor transportate, precum și transportarea limitei permise cantitativ de bunuri.
13:40
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a menționat că acordul de asociere cu Uniunea Europeană, semnat acum 10 ani, a întărit economia Republicii Moldova și a adus beneficii concrete oamenilor din Moldova.
13:20
Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită, de câţiva ani, în ultima duminică a lunii iunie. În această zi, este adus un tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii. Sunt organizate festivaluri tematice, cu scopul de a valorifica costumul autentic popular românesc și portul etniilor conlocuitoare, a cunoaşte piesele componente și simbolurile, precum şi tehnicile de confecţionare a costumului popular.
13:10
Are loc ședința Comisiei Electorale Centrale din 28 iunie 2024.
12:50
Procesul de aderare a Georgiei la UE s-a oprit "de facto", după adoptarea de către Tbilisi a unor legi de inspiraţie rusă considerate contrare valorilor europene, au indicat liderii celor 27 reuniţi joi într-un summit la Bruxelles, notează AFP.
12:40
O persoană a murit şi opt au fost rănite după ce acoperişul unui terminal recent renovat al aeroportului din New Delhi s-a prăbuşit parţial vineri, în timpul ploilor abundente, a anunţat departamentul de pompieri din capitala Indiei, relatează AFP şi Reuters.
12:40
Andrei Groza, doctor în istorie, conferențiar universitar ne-a vorbit despre consecințele acestui tragic eveniment, dar și cum a fost schimbată percepția despre adevărul istoric.
12:20
Salariile nete în anumite țări sunt cu adevărat atractive, stabilite în funcție de diverși factori precum creșterea economică, impozitele, costul vieții și politicile guvernamentale. Aceste venituri reflectă nivelurile de trai ale cetățenilor și sunt influențate de politicile economice și tendințele de ocupare a forței de muncă.
12:20
Cetăţenii Republicii Moldova sunt îndemnaţi să nu călătorească în Liban şi Israel. Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a emis o alertă de călătorie în urma escaladării situaţiei de Securitate în aceste regiuni.
12:10
Cluj-Napoca, București și Sibiu sunt orașele în care se trăiește cel mai bine, rezultă dintr-un studiu recent. Analiza evaluează performanţa tuturor cele 41 de municipii reşedintă de judeţ, în funcţie de mai multe criterii și scoate în evidenţă plusurile și minusurile care influenţează traiul locuitorilor. Pe ultimele locuri în clasament sunt Brăila, Călăraşi și Alexandria.
11:50
Fostul secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Europene de la Bucureşti este invitatul jurnalistului Vasile Munteanu şi se va referi la experienţa României privind integrarea europeană. Răzvan Cotovelea se află la Chișinău, împreună cu alți colegi de la București, pentru a instrui demnitari, membri ai corpului diplomatic și funcționari publici din Republica Moldova.
11:40
Analize economice cu Veaceslav Ioniță - 28 iunie 2024. Subiectul „Populația Republicii Moldova”
11:20
Bombardamentele și incendiile în apropierea centralei nucleare Zaporojie ocupate de ruși au distrus recent o stație externă de monitorizare a radiațiilor, a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), scrie Kyiv Independent, scrie Digi24.ro
11:10
De la începutul invadării la scară largă a Ucrainei de către Rusia, cursa globală a înarmărilor s-a accelerat, devenind o povară semnificativă pentru bugetele multor țări. Pentru Rusia însăși, dependența de cheltuielile militare ar putea fi devastatoare, scrie Oleg Ițhoki, profesor de economie la University of California, Los Angeles, într-o analiză publicată de către The Insider.
10:50
În Aeroportul Internațional Chișinău, polițiștii de frontieră au depistat asupra a doi călători documente falsificate, unul dintre pasageri a primit refuz de intrare în Republica Moldova.
10:40
Panică în Danemarca, unde ministerul de Finanţe a fost cuprins de foc. Incendiul a izbucnit în timpul şedintei de guvern. S-a dat alarma, clădirea a fost evacuată imediat, iar incendiul a fost stins în 30 de minute.
10:20
În ultimele zile ale lunii iunie, euro se scumpește, iar dolarul se ieftinește, transmite MOLDPRES.
10:10
Are loc dezbaterea publică organizată de Agenția de presă IPN cu tema „România-Republica Moldova, extinderea cooperării în domeniul militar”.
10:10
Guvernul a publicat două documente importante din cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE-Republica Moldova din 25 iunie 2024, a transmis vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, într-o postare pe Facebook.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.