Președintele Iranului a murit într-un accident de elicopter

Moldova1, 20 mai 2024 07:50

UPDATE Mai multe surse iraniene confirmă că președintele țării, Ebrahim Raisi, și ministrul de externe Hosein Amir Abdollahian au murit în urma unui într-un accident de elicopter, notează BBC.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 4 ore
22:40
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îndeamnă moldovenii cu cetățenie europeană să participe la alegerile europarlamentare, care vor avea loc în perioada 6-9 iunie. Șefa statului susține că votul cetățenilor moldoveni pentru un Parlament European care susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „este important pentru întreaga țară”.
22:20
Noul sezon estival a fost declarat deschis la mai multe piscine din țară. Timp de câteva luni, angajații zonelor de agrement au muncit de zor pentru a amenaja terasele și pentru a igieniza bazinele. Așa că, cei care nu pot ajunge la mare în această vară, sunt așteptați la ștranduri, care rămân cea mai bună alternativă pentru a te bucura de zilele însorite de vară.
22:10
Simion Ghimpu, cel care a fost apărător al valorilor românești și un om de aleasă cultură, a fost comemorat la Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău. Evenimentul a fost unul emoționant pentru întreaga familie Ghimpu, deoarece regretatul profesor universitar ar fi împlinit vârsta de 85 de ani.
21:40
De mai bine de două săptămâni, locuitorii din satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga nu au gram de apă la robinet. Această situație a dus la închiderea grădinițelor și școlilor, iar oameni folosesc ultimele rezerve de apă pentru a supraviețui. De vină, spun autoritățile, sunt datoriile furnizorului de apă către întreprinderea „Premier Energy”, care a deconectat de la curent stația de pompare a apei din localitate.
21:20
Locuitorii din două localități din țară și-au ales astăzi primarii. Este vorba despre satul Tîrnova din raionul Dondușeni și orașul Bucovăț, Strășeni, unde s-a desfășurat turul doi al alegerilor locale noi. Secțiile de votare deschise la ora 07:00 dimineața s-au închis cu puțin timp în urmă. Așteptările oamenilor nu s-au schimbat de la primul tur de scrutin. Ei își doresc în continuare gospodari care să contribuie la dezvoltarea localităților.
21:10
Europa este lovită din nou de inundații de proporții. Germania, Italia și Elveția sunt afectate de ploile abundente, urmate de revărsări de ape care au provocat pagube însemnate. Echipele de intervenție lucrează continuu pentru a-i ajuta pe sinistrați.
21:00
Număr record de participanți la cea de-a 13-a ediție a turneului "Bătălia Portarilor". La competiție au concurat 135 de goalkeeperi la 8 categorii de vârstă, de la toate școlile de fotbal din țară.
Acum 6 ore
20:30
Doar 1,4 la sută din suprafață totală a terenurilor agricole din Republica Moldova sunt cultivate cu produse ecologice. Este vorba despre aproximativ 28 de mii de hectare. Asta în timp ce ținta Uniunii Europene pentru Republica Moldova ar fi să atingă cel puțin nivelul de zece la sută până în 2030. Producătorii agricoli de la noi, cât și specialiștii explică interesul scăzut față de agricultura ecologică prin faptul că trecerea de la agricultura tradițională este una costisitoare, anevoioasă și poate dura mai mult timp.
19:00
Stare de alertă în Ucraina, după un atac masiv al rușilor. Cea mai mare centrală hidroelectrică Dnipro din Zaporojie e în stare critică. Infrastructura energetică din cinci regiuni ucrainene a fost afectată. Forțele de Apărare ucrainene anunță că au distrus noaptea trecută 24 din 25 de drone rusești.
Acum 8 ore
18:10
O nouă performanță extraordinară pentru judo-ul moldovenesc. Mihai Latîșev a cucerit medalia de aur la Cupa Mondială desfășurată la Marrakech, în Maroc, iar datorită punctelor obținute la această competiție, el s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Paris, informație confirmată de federația de profil.
18:10
O delegație din Republica Moldova, în frunte cu zece agricultori, efectuează o vizită de studiu în Germania și Austria pentru a explora modelele Camerelor Agricole.
18:00
Fostul premier al României Dacian Cioloș, care candidează din partea Partidului REPER la alegerile europarlamentare, va vizita Republica Moldova pe 4 iunie. La Chișinău, europarlamentarul va avea o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean, cu care va participa inclusiv la o întâlnire cu studenții din țara noastră.
17:50
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a susținut anterior permisiunea acordată forțelor de apărare ucrainene de a lovi ținte pe teritoriul rus, a salutat decizia aliaților de a reduce restricțiile. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Radio Liberty. Oficialul a precizat că Ucraina trebuie să fie capabilă să se apere singură împotriva agresiunii rusești, iar dreptul la autoapărare permite lovituri asupra unor ținte de pe teritoriul agresorului.
17:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit sâmbătă, 1 iunie, Codul galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea meteorologică intră în vigoare începând de astăzi, ora 14:40, și se va menține până pe la miezul nopții. Meteorologii avertizează că, în această perioadă, se prevăd ploi cu grindină.
17:50
Niciun angajat al procuraturii, care urmează să treacă testul integrității financiare și etice, nu a depus cerere de demisie, până pe 1 iunie. Declarația a fost făcută de noul procuror general, Ion Munteanu, învestit astăzi în funcție, după ce a asigurat interimatul funcției mai bine de un an și jumătate. Șeful Procuraturii Generale (PG) consideră că subalternii săi ar fi înțeles „esența” Vetting-ului.
17:50
Cetățenii din Republicii Moldova care muncesc sau au muncit anterior în Spania pot solicita începând de astăzi, 1 iunie, mai multe categorii de prestații sociale, printre care indemnizații, precum și pensii pentru limită de vârstă sau pensii de dizabilitate. Acest lucru este posibil în baza acordul pe domeniul securității sociale semnat între cele două țări în iulie 2022 și care a intrat în vigoare astăzi.
17:50
Ministrul de Externe al Italiei și-a reafirmat sâmbătă opoziția față de posibilitatea ca Ucraina să folosească arme italiene pentru a lovi Rusia. Antonio Tajani a atras atenția cu privire la orice fel de decizie „impulsivă”, scrie Agerpres.
17:50
Peste o sută de copii, inclusiv refugiați din Ucraina, se bucură de condiții noi și moderne în cadrul grădiniței numărul patru din orașul Ceadîr-Lunga, care a fost renovată cu sprijinul financiar al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Primele lucrări au fost cele de izolare termică a edificiului cu două etaje. Ulterior, s-au schimbat geamurile de la balcoane, iar aleile pavate au înlocuit trotuarele pline cu găuri.
17:50
Distracție și voie bună de Ziua Internațională a Copiilor în toate sectoarele capitalei. Mii de copii au avut parte de surprize și un șir de activități organizate inclusiv la Grădina Botanică din capitală. Evenimentul a inclus un program de ateliere de creație, diverse jocuri interactive, demonstrații sportive și dresaj canin. De nelipsit au fost înghețata și dulciurile. De asemenea, cei mici au putut admira expoziții cu echipamente și autospeciale ale subdiviziunilor Ministerului de Interne.
17:50
Partidul „Șansă", afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a rămas fără candidat la șefia Primăriei Târnova, din raionul Dondușeni. Ruslan Filipaș este suspectat de coruperea alegătorilor. Decizia a fost luată de Consiliul Electoral de Circumscripție Tîrnova, în baza sesizării organelor de drept. Reprezentații „Șansă" califică decizia ilegală și au contestat-o în instanță, iar judecătorii de la Dondușeni au menținut decizia organului electoral. Astfel, turul doi de scrutin va fi organizat duminică la Tîrnova, doar cu un singur candidat în bulentinele de vot, cel din partea socialiștilor.
17:50
Mai mulți membri ai formației de muzică rock Bi-2 vor primi în curând pașapoarte moldovenești. Cum se va schimba acum soarta trupei, de ce au ales Republica Moldova și cum au devenit indezirabili la Moscova, ne-a povestit chitaristul Maxim Andriușcenko, într-un interviu în exclusivitate pentru Moldova 1. Mai mult, acesta și-a împărtășit impresiile despre țara noastră și planurile de viitor.
17:50
Atacurile rușilor nu contenesc în Harkov. 12 persoane, printre care opt copii și o femeie însărcinată, au fost rănite în urma unui atac rusesc în localitatea Balakleia din regiune. Șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că victimele sunt în stare stabilă, dar gravă și au fost spitalizate. Rusia a lansat atacuri cu rachete și asupra localității Zaporojie. O instalație de infrastructură critică a fost distrusă, iar unda exploziei a spulberat geamurile mai multor clădiri. Din fericire, în acest caz, nu au fost raportate victime, ci doar pagube materiale.
17:50
Proiectul „Podul de cărți: Donează o carte, schimbă un destin” a adus astăzi bucurii spirituale elevilor și profesorilor de la gimnaziile din satele Pârjolteni și Horodiște, raionul Călărași. Prețioasele volume ale scriitorilor români, clasici și contemporani au fost adunate și transmise de oamenii generoși din România, cu sprijinul Consulatului General al Republicii Moldova la Iași.
17:50
Pe 1 iunie – zi în care Republica Moldova, de rând cu alte zeci de state marchează Ziua Internațională a Copiilor – un grup de persoane s-au adunat în fața diplomației ruse din Chișinău pentru a comemora copiii uciși în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în februarie 2022. Cu pancarte în mâini, lumânări și pozele copiilor uciși, membrii Organizației „Stop russian aggression” au pledat pentru pace și au condamnat invazia pe scară largă a Federației Ruse împotriva țării vecine.
17:50
După aproape patru decenii, peste o sută de membri ai familiei Vacari s-au reunit în satul natal Hădărăuți din raionul Ocnița. Ultima oară când familia s-a adunat în număr atât de mare a fost în 1986, la nunta de diamant a Ecaterinei și Filip, strămoșii acestei dinastii.
17:50
O nerezidentă, în vârstă de 64 de ani, riscă să fie sancționată contravențional, după ce a încercat să treacă vama cu Republica Moldova cu un lot comercial de preparate veterinare, preparate injectabile și alte mărfuri, fără să le declare. Serviciul Vamal anunță că cazul a fost înregistrat la Vama Palanca. Femeia călătorea cu un autocar, de pe ruta „Odessa-Chișinău”.
17:50
Mii de oameni au manifestat la Berlin sâmbătă, 1 iunie, împotriva chiriilor mari și a evacuărilor în capitala Germaniei, informează DPA, citat de Agerpres. Protestatarii - 4.000 conform poliției, 12.000 potrivit organizatorilor - au cerut o schimbare radicală a politicii în domeniul locativ.
17:50
ACTUALIZARE: Ofițera de presă din cadrul IP Chișinău, Natalia Stati, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că bărbatul, în vârstă de 29 de ani, a fost coborât. Acesta a fost condus la Inspectoratul de Poliție. Pe caz a fost inițiată o cauză în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.
17:50
Un pasager care circula pe ruta „Frankfurt- Chișinău” a fost depistat că transportă 20 mii Euro și gadgeturi în cantități comerciale. Cazul a fost înregistrat la Aeroportul Internațional Chișinău.
17:50
Începând de luni, 3 iunie, se dă start examenelor de absolvire a gimnaziului pentru anul de studii 2023-2024. În total, elevii din toate instituțiile de învățământ vor avea de susținut patru examene.
17:50
Prim-ministrul Dorin Recean s-a alăturat astăzi, 2 iunie, celor peste 2 milioane de cetățeni recenzați în cadrul Recensământului național al populației și locuințelor. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, șeful Cabinetului de miniștri a îndemnat cetățenii să participe activ și să ofere informații corecte recenzorilor.
17:50
Real Madrid a încheiat sezonul competițional în stil de mare campioană! Echipa antrenată de Carlo Ancelotti a învins formația Borussia Dortmund cu scorul de 2-0 în marea finală disputată pe stadionul Wembley din Londra.
17:50
Un om a decedat și alți opt au fost răniți în urma unui bombardament matinal în regiunea Belgorod, informează presa rusă. Bărbatul și-a pierdut viața înainte de sosirea medicilor de pe ambulanță.
17:50
Două partide din Republica Moldova rămân fără finanțare de la stat. Este decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a luat act de rapoartele concurenților electorali privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale.
17:50
Internaționala moldoveancă Claudia Chiper a fost desemnată cea mai bună jucătoare a Superligii românești de fotbal feminin. Ea a obținut premiul individual după prestațiile bune la Farul Constanța, formație în tricoul căreia a cucerit titlul.
17:50
Mai mulți agricultori din raionul Hîncești au fost nevoiți să-și reînsămânțeze terenurile cu porumb pentru a doua oară, după ce o parte din culturi a fost distrusă de mistreți. Unii fermieri au rămas fără porumbul semănat pe o suprafață de peste 10 hectare. Fenomenul se repetă de la an la an, spre disperarea oamenilor, care au muncit toată primăvara. Cu toate acestea, autoritățile le recomandă fermierilor să găsească de unii singuri soluții, și asta pentru că mistreții nu pot fi vânați în această perioadă.
Ieri
12:00
Ministrul Afacerilor Externe (MAE) îndeamnă cetățenii Republicii Moldova, care dețin cetățenie europeană, să participe la alegerile europarlamentare, din 9 iunie. Șeful diplomației de la Chișinău susține că, prin prezența masivă la urnele de vot, Republica Moldova va demonstra că este europeană și că locul său este în Uniunea Europeană.
11:10
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a declarat că Israelul a oferit un nou acord „cuprinzător” în cadrul negocierilor pentru încetarea focului în Fâșia Gaza, transmite BILD.
11:00
Ion Munteanu – care a ocupat funcția de procuror general interimar timp de 20 de luni, din octombrie 2022 – vine de astăzi oficial la șefia Procuraturii Generale (PG). Munteanu a depus jurământul de învestire în prezența președintei țării, Maia Sandu, și a președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă. În luarea de cuvânt, noul procuror general a făcut apel la procurorii din țară să livreze rezultate „la maxim” și să continue investigațiile de rezonanță, în timp ce președinta țării a cerut să se facă dreptate, iar cei vinovați – să fie sancționați. Cine este noul procuror general – numirea căruia a fost așteptată de mai bine de un an și jumătate, fiind o condiționalitate pentru avansarea țării în procesul de integrare europeană – dar și cu ce avere vine la cârma Procuraturii Generale, aflați în continuare.
09:50
Republica Moldova are procuror general. Ion Munteanu a fost învestit astăzi, 1 iunie, în funcție. La ceremonia solemnă a participat președinta țării, Maia Sandu, și președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă. În luarea sa de cuvânt, șefa statului a recunoscut că, în prezent, în justiție, lucrurile se mișcă mai greu. „A venit timpul să se facă mai multe, mai repede și mai corect”, a declarat Maia Sandu.
09:20
Ansamblul de dansuri populare ,,Hecenii” din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, s-au clasat pe locul trei în finala concursului „Românii au Talent”. Aceștia au câștigat un premiu în valoare de 10.000 de euro, fiind felicitați de conducerea țării.
Mai mult de 2 zile în urmă
00:40
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a venit cu o reacție după ce în mediul online a apărut un video în care se afirmă că Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cu sprijinul UE, ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele. Diplomatul european a declarat că aceste eforturi de dezinformare „subliniază o problemă serioasă”.
31 mai 2024
22:30
Autoritățile prognozează că fluxul de pasageri care vor călători prin Aeroportul Internațional Chișinău va crește considerabil în următorii cinci ani, iar terminalul actual nu va mai face față. Din acest motiv, construcția unui nou terminal este necesară, iar Guvernul trebuie să acționeze rapid în acest sens, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la o emisiune de la TVR Moldova.
21:20
Arta caligrafiei în armonie cu pictura poate fi admirată la expoziția aniversară „Interferențe bizantine”, inaugurată la Muzeul Național de Artă din capitală. Sunt expuse lucrări din diferite perioade realizate de Alexandru Macovei, un maestru al caligrafiei, care a fost onorat la vernisaj cu medalia „Mihail Grecu” a Uniunii Artiștilor plastici din Republica Moldova.
21:10
Consiliul Uniunii Europene a completat vineri, 31 mai, listele de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților din Iran și Coreea de Nord implicate în furnizarea de arme către Rusia. Declarația a fost publicată pe site-ul web al Consiliului UE. Noile liste includ câte șase persoane fizice și trei persoane juridice, toate direct legate de livrările din Coreea de Nord și, respectiv, din Iran, scrie DW.
19:40
Republica Moldova are de învățat multe de la Irlanda, a declarat președintele parlamentului Igor Grosu după întrevederea cu omologul său de la Dublin. Șeful camerei reprezentanților din legislativul irlandez Seán Ó Fearghaíl a venit în vizită oficială la Chișinău. Statul irlandez apreciază contribuția economică și socială a diasporei moldovene.
19:30
Radicalizarea politică internă din Statele Unite ale Americii face improbabil ca decizia de condamnare a lui Donald Trump să fie înțeleasă de alegătorii republicani, deciși să-l voteze indiferent dacă acesta încalcă preceptele creștine apărate de republicani. Opinia aparține expertului în relații internaționale, Mihai Isac, și a fost exprimată pentru Moldova 1. Potrivit expertului, asistăm în Statele Unite ale Americii la un război politic intern, care are impact la nivel global.
19:30
Ion Munteanu va fi învestit în funcția de procuror general, sâmbătă, 1 iunie. Solemnitatea se va desfășura la sediul Procuraturii Generale și va include depunerea jurământului de către procurorul general, urmată de alocuțiunile președintei, procurorului general și altor invitați. La final, procurorul general va oferi declarații de presă. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
19:20
Washigtonul i-a permis Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu armament american, pentru apărarea Harkovului, a declarat secretarul de stat Antony Blinken după summitul NATO de la Praga. Aliații consideră că teritoriul Rusiei este o țintă legitimă. Deși Kremlinul a amenințat cu escaladarea tensiunilor, secretarul organizației nord-atlantice Stoltenberg a precizat că acest lucru s-a produs deja odată cu începutul războiului acum doi ani. Președintele ucrainean Zelenski susține că utilizarea munițiilor occidentale pe teritoriul rus este o chestiune de timp.
18:40
Condiții mai bune pentru femeile de la Institutului Mamei și Copilului. Astăzi, a fost inaugurat Blocul operator din cadrul Centrului Perinatal, nivelul trei, unde vor fi realizate cele mai complicate intervenții chirurgicale. Personalul medical spune că acum va avea parte de condiții de lucru mai bune, iar pacientele se vor simți mai în siguranță.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.