Recensământ 2024 // Peste 1,6 milioane de persoane au fost chestionate. Datele BNS

Moldova1, 17 mai 2024 10:10

De la începerea recensământului, au fost recenzate circa un milion 128 de mii de locuințe, iar circa un milion 650 de mii de persoane au completat chestionarele. Datele au fost prezentate de Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică, în cadrul unei conferințe de presă.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum o oră
16:50
Sute de oameni au venit astăzi la Palatul Republicii din capitală pentru un gest de compasiune și solidaritate - să doneze sânge. Acțiunea a avut loc cu ocazia Zilei mondiale a donatorului de sânge. Anul acesta, sloganul campaniei este „20 de ani de fericire necondiționată, îți mulțumesc ție, donatorule de sânge!”.
Acum 2 ore
16:30
Președintele Republicii Italiene va efectua o vizită de două zile la Chișinău. Sergio Mattarella va ajunge în Republica Moldova luni, 17 iunie, informează Președinția. Pe 18 iunie, președintele oficialul va avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu.
16:10
Circulația troleibuzelor și autobuzelor în municipiul Chișinău este afectată parțial, în urma ploii de astăzi, anunță Primăria capitalei. Astfel, unele rute atestă întârzieri de la orarul stabilit, staționează sau sunt redirecționate. De asemenea, strada Albișoara a fost închisă urmare a cantității mari de apă care s-a acumulat. Locuitorii capitalei sunt îndemnați să evite deplasările în oraș, dar și în afara acestuia.
16:10
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a venit cu o reacție, după ce în spațiul public au fost distribuite informații potrivit cărora Chișinăul ar fi refuzat aterizarea unui avion care venea de la Moscova cu escală prin Erevan, la Chișinău. Autoritatea susține că operatorul aerian nu ar fi respectat un șir de reglementări naționale.
16:00
Circulația troleibuzelor și autobuzelor în municipiul Chișinău este afectată parțial, în urma ploii de astăzi, anunță Primăria capitalei. Astfel, unele rute atestă întârzieri de la orarul stabilit, staționează sau sunt redirecționate. De asemenea, strada Albișoara a fost închisă urmare a cantității mari de apă care s-a acumulat. Locuitorii capitalei sunt îndemnați să evite deplasările în oraș, dar și în afara acestuia.
15:50
Serviciul Român de Informații (SRI) a intervenit „de urgență” pe Aeroportul Otopeni, după ce avionul de pe cursa Erevan – Chișinău, la bordul căruia se află în jur de 170 de pasageri, cei mai mulți dintre ei cetățeni ai Republicii Moldova, a aterizat de urgență la București, scrie adevprul.ro.
15:50
Circulația troleibuzelor și autobuzelor în municipiul Chișinău este afectată parțial, în urma ploii de astăzi, anunță Primăria capitalei. Astfel, unele rute atestă întârzieri de la orarul stabilit, staționează sau sunt redirecționate. De asemenea, strada Albișoara a fost închisă urmare a cantității mari de apă care s-a acumulat. Locuitorii capitalei sunt îndemnați să evite deplasările în oraș, dar și în afara acestuia.
Acum 4 ore
15:40
Așteptarea a luat sfârșit. Campionatul European de fotbal demarează în această seară în Germania. În meciul de deschidere, echipa națională a țării gazdă va înfrunta reprezentativa Scoției. Partida se va juca pe stadionul Allianz Arena din Munchen, cu începere de la ora 22:00.
15:10
Șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Tențiu, rămâne în arest pentru 30 de zile. Curtea de Apel Chișinău a menținut în vigoare, pe 14 iunie, decizia primei instanțe în care șeful Interpol Moldova a fost plasat în arest preventiv în dosarul privind schemele de corupție, investigată de procurori, în care funcționari publici din țara noastră, dar și străini, sunt suspectați că primeau mită pentru a radia notificările roșii de pe lista Interpol.
15:00
Încă 30 de zile de arest pentru fostul polițist, Gheorghe Cotorobai, acuzat de răpire, viol și omorul Anei-Maria, tânăra însărcinată în vârstă de 19 ani din Orhei. Magistrații au admis demersul procurorilor, care au solicitat prelungirea măsurii preventive, motivând că aflat la libertate, Cotorobai ar putea influența martorii din dosar.
14:40
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina își va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul și sudul țării și va renunța la planurile de aderare la NATO.
14:10
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) al Republicii Moldova ar putea fi dotat cu un sistem numeric performant de anticipare automată a fenomenelor meteorologice. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, în cadrul vizitei efectuate la SHS. Potrivit oficialului, un proiect în acest sens se negociază în prezent cu Banca Mondială.
14:10
Spectacol de zile mari înaintea startului Campionatului European de fotbal! Suporterii scoțieni „au făcut legea” la Munchen în ajunul meciului de deschidere cu Germania. Cunoscuți sub numele de „Armata Tartan”, suporterii din Scoția au fost de neoprit. Echipați corespunzător în hainele tradiționale, aceștia au dansat și au cântat necontenit.
Acum 6 ore
13:10
Un autocar de pe ruta Chișinău-Giurgiulești, în care se aflau șapte persoane, a rămas blocat pe drum, în localitatea Alexeevca, raionul Cahul, din cauza acumulării noroiului din câmp. În urma ploilor abundente și a vijeliei, de ajutorul salvatorilor și al pompierilor au avut nevoie și cinci gospodării din Văleni, care au fost inundate, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). La Chișinău, potrivit municipalității, mai mulți copaci au fost doborâți la sol. Serviciile specializate sunt la fața locului.
13:00
Președintele Joe Biden și aliații de top la nivel mondial au luat măsuri pe două fronturi pentru a-și consolida solidaritatea cu Ucraina, în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei Rusiei. În cadrul Summitului G7, Volodimir Zelenski a semnat două „acorduri istorice de securitate” cu Statele Unite ale Americii (SUA) și Japonia și, potrivit liderului de la Kiev, urmează să fie încheiate încă zece astfel de tratate. Totodată, Ucraina va primi 50 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate. Potrivit președintelui SUA, s-au făcut trei pași importanți în cadrul G7, care îi arată lui Putin că nu va putea diviza Occidentul care va fi alături de Ucraina până când aceasta va câștiga războiul.
12:50
Lunar, Federația Rusă ar investi minimum peste două milioane de dolari, echivalentul a circa 36 de milioane de lei, pentru activitatea grupării Șor. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), pentru „Moldova live”. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, „gruparea criminală” ar fi utilizată de Moscova, pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. „Interesele sunt mult mai mari”, a precizat șeful IGP.
12:40
O explozie urmată de un incendiu au avut loc, joi seara, într-o parcare subterană a unui bloc din Nussbaumen, nordul Elveției. Doi oameni au murit, iar 11 au fost răniți, cei mai mulți fiind intoxicați cu fum, relatează libertatea.ro, care citează date ale poliției.
12:20
Directoarea Ansamblului Național Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”, Aliona Strîmbeanu, a fost suspendată din funcție după ce mai mulți dansatori ai baletului național au fost surprinși dansând hora alături de oligarhul fugar Ilan Șor și reprezentanții partidelor afiliate acestuia, la Sankt Petersburg. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova de responsabila de la serviciul de informare și comunicare cu mass-media de la ministerul Culturii, Liuba Lupașco.
12:00
Zece procurori și-au depus cererea de demisie în legătură cu procesul de Vetting. Informația a fost făcută publică de Procuratura Anticorupție, pe 14 iunie. Instituția precizează „cu îngrijorare” că situație creează un „risc major” pentru activitatea sa, „având în vedere impactul direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt”.
Acum 8 ore
11:40
Două videoclipuri false cu logoul Ministerului Educației și Cercetării sunt promovate intens, în ultimele săptămâni, în mediul online, potrivit unui comunicat al instituției. Ministerul atenționează că acestea conțin narațiuni inventate despre activitatea sa și că va solicita organelor abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate de fabricarea și distribuirea în spațiul public a falsurilor.
11:20
Procedura de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova va fi mai sigură, după ce în legislație au fost incluse reguli mai stricte, care urmăresc scopul de a exclude vulnerabilitățile și riscurile la adresa securității statului și a ordinii publice. Parlamentul a votat în a doua lectură un Proiect de modificare a Legii cetățeniei R. Moldova.
11:00
Procedura de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova va fi mai sigură, după ce în legislație au fost incluse reguli mai stricte, care urmăresc scopul de a exclude vulnerabilitățile și riscurile în adresa securității statului și a ordinii publice. Parlamentul a votat în a doua lectură un Proiect de modificare a Legii cetățeniei R. Moldova.
10:40
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au părăsit sala plenară, în semn de protest, față de „atacurile sistematice față de deputați”. Cea mai mare opoziție parlamentară l-a acuzat pe speakerul Igor Grosu că ar îngrădi dreptul la exprimare al deputaților și au propus introducerea, pe ordinea de zi, a unui proiect prin care își exprimă votul de neîncredere față de activitatea președintelui Parlamentului. Igor Grosu a refuzat să supună propunerea votului, în condițiile în care ordinea de zi a fost votată în ședința din 13 iunie, întreruptă după ce un grup de deputați afiliați lui Șor au blocat zeci de minute în șir tribuna centrală.
10:30
UPDATE: Deputații blocului Victorie, afiliați lui Șor, anunță inițierea procedurii de demitere a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. „În fața dumneavoastră semnăm inițiativa legislativă privind demiterea președintelui Parlamentului și o vom transmite colegilor din blocul Comuniștilor și Socialiștilor”, a declarat Marina Tauber.
10:00
Deputații se întrunesc astăzi, 14 iunie, într-o nouă ședință plenară.
09:50
Un autocar de pe ruta Chișinău-Giurgiulești, în care se aflau șapte persoane, a rămas blocat pe traseu, în localitatea Alexeevca, raionul Cahul, din cauza acumulării noroiului din câmp. În urma ploilor abundente și a vijeliei, de ajutorul salvatorilor și a pompierilor au avut nevoie și cinci gospodării din Văleni, care au fost inundate, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). La Chișinău, potrivit municipalității, mai mulți copaci au fost doborâți la sol. Serviciile specializate sunt la fața locului.
Acum 12 ore
08:40
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor din țările G7 să aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei după pagubele cauzate de invazia Rusiei, relatează Reuters, citat de Agerpres.
08:00
A fost dezastru joi seara în București după o furtună care a durat câteva zeci de minute. Meteorologii au emis cod roșu. A plouat torențial și a căzut grindină. Canalizarea nu a făcut față, iar străzile s-au transformat în râuri, transmite digi24.ro.
07:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează, pentru ziua de vineri, 14 iunie, ploi cu descărcări electrice, izolat puternice cu grindină. Ziua, temperaturile vor ajunge până la 25 de grade Celsius, iar noaptea se vor înregistra minime de 13 grade Celsius.
07:10
Forțele rusești au lansat atacuri cu rachete și drone în noaptea de 14 iunie, vizând mai multe regiuni ucrainene, scrie The Kyiv Independent.
Acum 24 ore
21:40
Președinții Ucrainei și Statelor Unite, Volodimir Zelensky și Joe Biden, au semnat un acord bilateral privind garanțiile de securitate în timpul Summit-ului G7, scrie Meduza cu referire la Reuters. Potrivit textului, acordul este conceput ca o „punte” către viitoarea posibilă aderare a Ucrainei la NATO. Documentul va fi valabil zece ani.
21:10
Unul din cei nouă procurori anticorupție care au decis să părăsească sistemul în plin proces de Vetting a fost responsabil de dosarul „Frauda bancară”. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a admis, în cadrul unei emisiuni la postul N4, că gestionarea cazului va fi „problematică”, în continuare. Procurorul-șef anticorupție neagă informațiile potrivit cărora cei nouă acuzatori și-ar fi dat demisia din cauza evaluării integrității etice și financiare. Potrivit ei, unii au decis să plece din sistem în condițiile în care oficiile teritoriale ale PA urmează să fie lichidate, în contextul reformei justiției.
20:50
Asociația „Promo-LEX” face apel către deputați să respecte prevederile Regulamentului Parlamentului și să asigure buna desfășurare a procesului legislativ. Reacția vine după ce șapte parlamentari independenți și neafiliați, care au creat, la Moscova, un bloc politic condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au blocat tribuna Parlamentului, împiedicând desfășurarea ședinței plenare din 13 iunie. Asociația precizează că deputatul sancționat cu interzicerea participării la ședințele plenare pierde indemnizația și 10% din salariu pentru fiecare ședință. „Este pentru prima dată de la începutul legislaturii curente când este aplicată o sancțiune atât de severă”, susține Promo-LEX.
20:40
Asociația „Promo-LEX” face apel către deputați să respecte prevederile Regulamentului Parlamentului și să asigure buna desfășurare a procesului legislativ. Reacția vine după ce șapte parlamentari independenți și neafiliați, care au creat, la Moscova, un bloc politic condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au blocat tribuna Parlamentului, împiedicând desfășurarea ședinței plenare din 13 iunie. Asociația precizează că deputatul sancționat cu interzicerea participării la ședințele plenare pierde indemnizația și 10% din salariu pentru fiecare ședință. „Este pentru prima dată de la începutul legislaturii curente când este aplicată o sancțiune atât de severă”, susține Promo-LEX.
19:50
Membrii bordului de conducere al Băncii Naționale care și-au încetat mandatul ar putea beneficia de o indemnizație de 50 la sută din salariul de funcție pentru o perioadă de un an. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de către 54 de deputați. Potrivit autorilor proiectului, măsura este necesară în contextul în care, pentru evitarea conflictului de interese, angajații cu funcție de conducere din cadrul BNM au restricție de angajare în sistemul bancar pentru o perioadă de un an. Indemnizația ar urma să fie plătită din bugetul Băncii Naționale.
19:30
Miniștrii Apărării din țările NATO discută la sediul organizației de la Bruxelles următorul plan de ajutor pentru Ucraina. Reuniunea de două zile își propune să stabilească un plan de asistență pe termen lung în materie de securitate și instruire militară acordată armatei ucrainene. După cum a subliniat Jens Stoltenberg, care prezidează reuniunea, forțele armate ale Kievului au nevoie de predictibilitate pe termen lung în ceea ce privește transferul de fonduri, arme și muniții. Anterior, Ungaria a promis să nu se opună prin veto, cu condiția să nu fie obligată să participe.
19:20
Instanța supremă a Uniunii Europene a decis că Ungaria trebuie să plătească o amendă de 200 de milioane de euro. Asta pentru că nu și-a modificat politica de gestionare a migranților și a solicitanților de azil la frontieră.
19:00
Guvernele Statelor Unite ale Americii (SUA), Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord avertizează despre tentativele Kremlinului de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care urmează să aibă loc în toamna anului 2024. Într-o declarație comună, făcută publică pe 13 iunie, cele trei guverne și-au exprimat întreaga susținere pentru guvernarea de la Chișinău și au îndemnat Moscova să renunțe la eforturile de a submina democrația Republicii Moldova. Într-o reacție pe rețelele de socializare, premierul Dorin Recean și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul celor trei țări semnatare în apărarea democrației țării noastre.
19:00
Liderii statelor G7, reuniți joi în Italia, au ajuns la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele rusești înghețate ca garanții pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, relatează France24.com. Banii ar putea ajunge la Kiev înainte de sfârșitul anului, potrivit unui oficial francez. Condițiile împrumutului nu au fost încă stabilite.
18:30
Aproximativ 19 milioane de lei au fost ridicați de către ofițerii de investigație într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, un antreprenor de la noi evita să emită bon fiscal clienților.
18:30
Un cetățean moldovean și un ucrainean sunt suspectați de uciderea unei fetițe ucrainene de 9 ani, în Germania. Cadavrul Valeriei a fost găsit după mai bine de o săptămână de căutări într-o pădure din apropierea orașului Döbeln din Saxonia - la patru kilometri de casa în care locuia.
18:20
Ucraina va primi aproximativ 1 miliard de dolari de la aliați și țările membre G7 pentru a-și sprijini sectorul energetic, care a fost afectat de o serie de atacuri cu rachete rusești, a anunțat, joi, Ministerul ucrainean al Energiei.
18:10
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că membrii alianței de apărare conduse de SUA vor lua măsuri mai dure împotriva spionilor ruși, ca răspuns la campania de activități ostile a Moscovei, care a inclus acte de sabotaj și atacuri cibernetice, scrie Politico.
18:10
După ce Statele Unite i-au impus sancțiuni bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, Consiliul interinstituțional de supervizare (CIS) de la Chișinău urmează să se alinieze la măsurile internaționale. Restricțiile ar putea presupune înghețări de conturi bancare, interdicții pentru import și export sau pentru înregistrarea anumitor afaceri. Experții în drept consideră că acestea ar face ca exercitarea acțiunilor de destabilizare să devină costisitoare și incomodă.
18:00
Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a desfășurat „Gala Businessului Moldovenesc”, ediția XXI, un eveniment de prestigiu care onorează și celebrează realizările remarcabile ale companiilor din Republica Moldova.
18:00
Evenimentul de top „Gala Businessului Moldovenesc”, ediția a 21-a, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) la 5 iunie 2024, a întrunit antreprenori și profesioniști din toate domeniile și sectoarele economice, care au demonstrat performanță în domeniul lor de activitate. La această prestigioasă ceremonie au participat numeroși antreprenori, membri ai Guvernului RM, reprezentanți ai corpului diplomatic, dar și parteneri străini.
18:00
Orașul german Munchen vibrează de câteva zile, ultimele dinaintea startului turneului final al Campionatului European de fotbal! Se fac ultimele pregătiri în toate zonele unde vor ajunge suporterii pe toată durata turneului final. Munchenul este obișnuit cu astfel de eveniemente, de mare anvergură, pentru că a mai găzduit meciuri de acest gen și Mondialul din 2006, dar și la ediția precedentă a competiției continentale.
17:50
După 83 de ani de la primul val al deportărilor staliniste și după 32 de ani de independență, Republica Moldova încă nu și-a respectat obligația morală și juridică față de victimele acelor crime împotriva umanității, constată Asociația Promo-LEX și cea a foștilor deportați și deținuți politici. Cele două organizații subliniază că statul și societatea au încă restanțe mari la capitolul reabilitarea victimelor deportărilor și rudelor acestora. Bunăoară, statul oferă în prezent o compensație de 540 de lei pentru fiecare persoană executată sau decedată. Această compensație simbolică, stabilită încă acum 32 de ani, este una rușinoasă, inadecvată și încalcă demnitatea umană, susțin cele două asociații, care solicită Parlamentului să adopte măsuri ce vor contribui real la restabilirea demnității victimelor.
17:50
Până în 2026, moldovenii vor putea obține mai multe informații exacte despre condițiile atmosferice, resursele minerale, adresele cadastrale, precum și despre planificarea urbană și regională și asta datorită accesului la datele spațiale. În ultimii ani, Infrastructura Națională de Date Spațiale a fost consolidată, iar experții spun că odată cu accesarea acestui sistem de către toate instituțiile statului, vom obține informațiile solicitate mult mai rapid.
Ieri
17:30
9 procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au înaintat cereri de demisie după ce au fost notificați despre inițiearea procesului de evaluare externă. Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală, joi, când expiră cele 20 de zile, de la notificare, în care procurorii urmau să decidă dacă acceptă evaluarea sau își dau demisia.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.