Parlamentul a decis: Referendumul privind aderarea la UE va avea loc pe 20 octombrie. Întrebarea la care vor răspunde cetățenii - modificată

Radio Moldova, 16 mai 2024 19:10

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe data de 20 octombrie. Cetățenii, chemați la urnele de vot, vor răspunde la următoarea întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”. Decizia a fost luată în ședința plenară din 16 mai pe fondul criticilor opoziției.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 4 ore
12:40
Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că, la fel cu societatea, are așteptări mari de la procurorul general, dar trebuie să fim conștienți de poziția și competențele sale de manager, dar și de unele funcții procesuale.
12:40
Cu tobe și steaguri ale Uniunii Europene, tineri din mai multe raioane ale țării au mărșăluit sâmbătă prin centrul capitalei. Manifestanții au scandat lozinci în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și au ținut discursuri în fața Parlamentului de la Chișinău.
Acum 6 ore
12:10
The Republic of Moldova has a new Prosecutor General. Ion Munteanu was inaugurated today, June 1, into office.
11:30
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, le recomandă procurorilor anticorupție „să se ocupe de hoți”, dar nu să ancheteze „cum se construiește un drum”. Reacția oficialului vine după ce șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a anunțat recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a fost pus sub învinuire în cauza penală privind gestionarea frauduloasă a construcției drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta. Ministerul Andrei Spînu a declarat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, că nu vede „nici un motiv” care ar fi putut sta la baza acțiunilor procurorilor.
Acum 8 ore
10:10
Rusia a lansat sâmbătă un atac de rachete și drone, avariind instalații energetice în cinci regiuni din Ucraina, au declarat oficiali, citați de Reuters. Operatorul rețelei naționale ucrainene de distribuție Ukrenergo a precizat că atacul a avariat instalații energetice din regiunile Donetsk (est), Zaporojia (sud-est) și Dnipropetrovsk, regiunea centrală Kirovohrad și regiunea Ivano-Frankivsk (vest).
09:50
Republica Moldova are procuror general. Ion Munteanu a fost învestit astăzi, 1 iunie, în funcție. La ceremonia solemnă a participat președinta țării, Maia Sandu, și președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă. În luarea sa de cuvânt, șefa statului a recunoscut că, în prezent, în justiție, lucrurile se mișcă mai greu. Potrivit președintei, a venit timpul „să se facă mai multe, mai repede și mai corect”.
09:00
Astăzi, 1 iunie, sărbătorim Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului – una dintre cele mai frumoase, mai vesele și mai colorate sărbători. În mai multe localități din țară, inclusiv în capitală vor fi organizate diverse activități cultural distractive dedicate copiilor.
Acum 24 ore
22:30
Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că, la fel cu societatea, are așteptări mari de la procurorul general, dar trebuie să fim conștienți de poziția și competențele sale de manager, dar și de unele funcții procesuale.
19:00
Ion Munteanu va fi învestit în funcția de procuror general, sâmbătă, 1 iunie, după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire a acestuia. Solemnitatea se va desfășura la sediul Procuraturii Generale și va include depunerea jurământului de către Procurorul General, urmată de alocuțiunile Președintei, Procurorului General și altor invitați. La final, Procurorul General va oferi declarații de presă. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
18:50
Zeci de elevi din cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană au sărbătorit astăzi ultimul sunet. Festivitățile de încheiere a anului școlar s-au desfășurat fără incidente și fără măsuri restrictive din partea așa-ziselor autorități din stânga Nistrului, ca în anii precedenți, când școlile erau somate să nu intoneze imnul de stat, să nu arboreze tricolorul și erau supravegheate de milițieni.
18:40
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a venit cu o reacție după ce în mediul online a apărut un video în care se afirmă că Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cu sprijinul UE, ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele. Diplomatul european a declarat că aceste eforturi de dezinformare „subliniază o problemă serioasă”.
17:30
Autoritățile continuă dă depună eforturi pentru a populariza meseria de pedagog, prin creșterea burselor pentru studenți și majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști. Cu toate acestea, domeniul învățământului rămâne într-o situație sumbră, cu 1879 de funcții didactice încă vacante. Din cauza numărului redus de elevi la instituțiile profesional-tehnice, aceste unități de învățământ sunt reorganizate. Ministerul Educației intenționează să elaboreze un nou concept educațional, menit să pregătească elevii pentru viață.
17:20
Cetățenii din diasporă sunt tot mai deschiși să investească în Republica Moldova. Adesea aduc inovații și abordări noi care pot fi replicate aici. Cele mai relevante domenii sunt agricultura și agro-business-ul, inclusiv procesarea, serviciile și comerțul, turismul rural și tehnologia informației și comunicațiilor. Pentru a încuraja investițiile, autoritățile oferă granturi de până la jumătate de milion de lei și desfășoară diverse campanii de informare despre oportunitățile disponibile.
16:20
O debară de la etajul 8 al unui bloc de locuit a fost cuprinsă de flăcări în dupa amiaza zilei 31mai pe strada Gheorghe Asachi din capitală. Potrivit IGSU, la fața locului au intervent cinci echipaje de pompieri, inclusiv o autoscară.
Ieri
15:20
Irlanda va deschide o ambasadă în Republica Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful Legislativului, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, care se află într-o vizită la Chișinău. Potrivit speakerului, noua misiune diplomatică este un eveniment politic foarte puternic ce marchează o nouă etapă în relația bilaterală modo-irlandeză, care este în ascensiune în ultima perioadă.
15:10
Suedia va acorda Ucrainei ajutor militar în valoare de aproximativ 6,5 miliarde de euro - aproximativ 2,2 miliarde de euro pe an, după ce un acord bilateral de securitate a fost semnat astăzi de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul suedez, Ulf Kristersson, informează Rador.
14:30
Irlanda va deschide o ambasadă în Republica Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful Legislativului, Igor Grosu.
14:10
Război în Ucraina: secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut textual: „Să înlăturăm limitele puse Kievului în legătură cu obiectivele care urmează să fie lovite pe pământ rusesc”. Țările din NATO rămân divizate în această chestiune. Germania a confirmat că va oferi alte rachete Iris-T destinate apărării aeriene. În același timp, continuă pregătirile pentru summitul NATO din luna iunie. Există însă mari dubii că Ucrainei i se va confirma statutul de membru al NATO.
13:10
În cazul în care persoanele merg în vacanță peste hotare și doresc să fie recenzate înainte de plecare, acestea pot suna la Linia verde a Recensământului 0800 800 24 și se pot înțelege în privința vizitei recenzorului. Declarația a fost făcută de către directorul general al BNS, Oleg Cara în cadrul unei conferințe de presă.
12:50
Republica Moldova va mai primi 14 blindate de tip Piranha de la Germania, iar anul viitor va primi și sistem de apărare antiaeriană. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul german a spus că țara noastră resimte efectele războiului provocat de Rusia în Ucraina. În context, ministrul german al Apărării și-a afirmat angajamentul că țara sa va sprijini R. Moldova în parcursul său european.
11:00
În mediul online circulă un video precum că Ministerul Educației și Cercetării(MEC) ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele. Instituția vizată dezminte aceste informații și le califică drept „false”.
10:40
Noaptea trecută, o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe și a distrus mai multe etaje, a declarat șeful administrației militare din regiunea Harkov, Oleh Sinegubov. Potrivit acestuia, cel puțin cinci persoane au fost ucise în urma loviturii, în timp ce alte 25, inclusiv doi copii, au fost rănite.
10:20
Premierul Robert Fico a fost transferat de la spitalul din Banská Bystrica la domiciliul său din Bratislava. Informația a fost confirmată pentru ta3 de către directorul Spitalului Roosevelt, Miriam Lapuníková. Starea premierului este stabilă și a început reabilitarea.
10:10
Începând de astăzi și până pe 9 iunie, ziua alegerilor europene, rubrica europeană matinală vă prezentă în fiecare zi situația dintr-una din cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Am început cu cele șase țări fondatoare ale CECA, printre care Luxembourg, sau Marele Ducat cum i se mai spune.
10:00
Presa internațională continuă să urmărească evoluția războiului ruso-ucrainean, concentrându-și atenția pe discuțiile aliaților legate de posibilitatea de a-i permite Ucrainei să riposteze, lovind cu arme occidentale ținte de pe teritoriul Federației Ruse. Pe primele pagini ale publicațiilor internaționale apar articole dedicate acuzațiilor aduse de justiția americană candidatului republicanilor la președinție Donald Trump, în timp ce presa europeană scoate în evidență prima dezbatere electorală din Ungaria oraganizată în aproape 20 de ani cu ocazia alegerilor europene. Detalii are Lidia Petrenco.
09:30
Președintele american Joe Biden a permis tacit Ucrainei să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi unele ținte din Rusia, dar numai în zona regiunii Harkov. Informația a fost confirmată pentru BBC de către un oficial american.
09:10
Desemnarea candidaturii lui Ion Munteanu la funcția de procuror general și; intensificarea operațiunilor hibride din partea Moscovei - sunt printre principalele teme abordate de presă.
09:00
Festivitatea ,,Ultimul sunet de clopoțel” se desfășoară în instituțiile de învățământ general astăzi și va avea durata de cel mult 45 de minute, informează Ministerul Educației și Cercetării.
08:50
Trei europarlamentari din partidul de extrema dreapta pro-rus Vazrajdane ar putea intra in Parlamentul European, reflectând o creștere a euroscepticilor pe tot continentul.
08:10
Scopul strategic al Federației Ruse este de a cuceri regiunile de Est și Sud-Est ale Ucrainei, ceea ce înseamnă că în cel mai bun caz, militarii ruși ar putea ajunge la râul Nistru, iar în cel mai rău caz - la frontieră cu România. Declarațiile au fost făcute de către ex-comandantul Armatei Naționale, generalul de brigadă, Vitalie Stoian, la Moldova 1.
01:10
Donald Trump a devenit joi primul președinte american condamnat de o instanță din New York. Acesta a fost găsit vinovat de falsificarea documentelor pentru a ascunde o plată către o vedetă porno înaintea alegerilor din 2016. După două zile de deliberări, cei 12 magistrați s-au pronunțat pe marginea celor 34 de acuzații aduse. Unanimitatea a fost necesară pentru orice verdict, scrie Reuters.. Trump riscă o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare, deși alții condamnați pentru aceeași infracțiune primesc adesea pedepse mai blânde, amenzi sau eliberare condiționată.
00:50
Donald Trump a devenit joi primul președinte american condamnat de o instanță din New York. Acesta a fost găsit vinovat de falsificarea documentelor pentru a ascunde o plată către o vedetă porno înaintea alegerilor din 2016. După două zile de deliberări, cei 12 magistrați s-au pronunțat pe marginea celor 34 de acuzații aduse. Unanimitatea a fost necesară pentru orice verdict, scrie Reuters.. Trump riscă o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare, deși alții condamnați pentru aceeași infracțiune primesc adesea pedepse mai blânde, amenzi sau eliberare condiționată.
00:10
Ucraina nu poate spera să câștige războiul cu Rusia "dacă trebuie să lupte cu o mână la spate", a declarat generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Afirmațiile sale vin în contextul în care tot mai multe state își pun întrebarea dacă armele oferite Ucrainei pot fi folosite pentru a ataca Rusia. Polonia a transmis ieri că Ucraina este liberă să folosească armele furnizate de Varșovia împotriva teritoriului rus. În același timp, liderul francez Emmanuel Macron a precizat, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, că ucrainenii ar putea ataca cu arme occidentale bazele de unde Rusia lansează rachete, dar nu și alte obiective.
30 mai 2024
23:00
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că țara sa va acorda Ucrainei un nou pachet de armament, în valoare de 500 de milioane de euro, transmite dpa. Pistorius a făcut anunțul la Odessa, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Rustem Umerov pentru a discuta necesitățile militare ale Kievului.
22:50
Condițiile de acordate a cetățeniei Republicii Moldova vor fi înăsprite pentru a reduce posibilitatea dobândirii prin fraudă a cetățeniei în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat joi, 30 mai, în prima lectură.
22:50
Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a vizitat Chișinăul în circumstanțe foarte diferite față de acum doi ani. Cu toate acestea, oficialul american dorește să amplifice relația strategică între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, a declarat ambasadorul R. Moldova în SUA, Viorel Ursu, într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Diplomatul a subliniat că, în ultimii doi ani, calitatea relațiilor bilaterale a crescut considerabil.
22:30
Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a vizitat Chișinăul în circumstanțe foarte diferite față de acum doi ani. Cu toate acestea, oficialul american dorește să amplifice relația strategică între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, a declarat ambasadorul R. Moldova în SUA, Viorel Ursu, într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Diplomatul a subliniat că, în ultimii doi ani, calitatea relațiilor bilaterale a crescut considerabil.
21:00
Parlamentul Republicii Moldova condamnă politica de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și pe teritoriul Federației Ruse. Declarația Parlamentului care prevede acest lucru a fost votată astăzi de 60 de deputați.
19:50
Vizita la Chișinău a secretarului de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, are loc în niște circumstanțe foarte diferite de acum doi ani, însă oficialul american dorește să amplifice o relație strategică între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii (SUA). Sunt precizările ambasadorului R. Moldova în SUA, Viorel Ursu, într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Potrivit ambasadorului, în ultimii doi ani a sporit calitatea relațiilor bilaterale.
19:40
După ce a câștigat concursul de selectare a procurorului general, Ion Munteanu, nu va fi supus vetingului. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a explicat presei că Ion Munteanu deja a promovat comisia vetting numărul doi, el fiind candidat la Curtea Supremă de Justiție.
19:40
Actele care țin de eliberarea certificatului de moștenitor sau de certificatele legate de moștenire nu vor mai fi competența exclusivă a notarului de la locul deschiderii succesiunii. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, de 73 de deputați.
19:30
Studenții din instituțiile de învățământ superior din țară vor fi recrutați pentru a promova inițiativa „Ambasadori PENTRU Referendum”. Ministerul Educației și Cercetării a solicitat universităților, printr-o notă informativă, sprijinul în promovarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE, inițiat de președinta Maia Sandu. Fostul premier Vlad Filat a făcut public documentul pe rețelele de socializare. În timp ce unii internauți consideră că implicarea tinerilor în referendumuri este interzisă, reprezentanții MEC susțin că este o inițiativă apolitică, prin implicarea tinerilor pentru promovarea valorilor europene.
19:10
Condițiile de acordate a cetățeniei Republicii Moldova vor fi înăsprite pentru a reduce posibilitatea dobândirii prin fraudă a cetățeniei în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat joi, 30 mai, în prima lectură.
19:00
Agenția Proprietății Publice trece toate companiile de stat printr-un proces de triere pentru a vedea care dintre acestea vor fi lichidate, în special fiind vorba de cele nu au proprietăți sau active și sunt doar pe hârtie, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, la emisiunea „Indicator Economic” de la Radio Moldova. Potrivit ministrului, dacă va fi luată decizia să fie privatizată o anumită companie, atunci acest proces va avea loc transparent și predictibil. Totuși, Dumitru Alaiba susține că nu vor fi privatizate companiile mari, cum ar fi Moldtelecom sau Poșta Moldovei.
18:10
Ucraina nu poate spera să câștige războiul cu Rusia "dacă trebuie să lupte cu o mână la spate", a declarat generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Afirmațiile sale vin în contextul în care tot mai multe state își pun întrebarea dacă armele oferite Ucrainei pot fi folosite pentru a ataca Rusia. Polonia a transmis ieri că Ucraina este liberă să folosească armele furnizate de Varșovia împotriva teritoriului rus. În același timp, liderul francez Emmanuel Macron a precizat, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, că ucrainenii ar putea ataca cu arme occidentale bazele de unde Rusia lansează rachete, dar nu și alte obiective.
18:00
Cu sprijinul Corporației Internaționale Financiare, parte a grupului Băncii Mondiale va fi realizat studiul de fezabilitate pentru construcția unui nou terminal, extinderea parcării auto și reabilitarea pistei la Aeroportul Internațional Chișinău. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul Conferinței Internațională – „Aviation–Event 2024 RMO”, cu genericul „Perspective și provocări ale Aviației Republicii Moldova în parcursul său spre Uniunea Europeană”.
17:50
Parlamentul a desemnat-o, la propunerea fracțiunii PAS, pe Virginia Moraru în funcția de membru al comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidatura acesteia a fost votată de 63 de deputați. Aceasta va ocupa locul Tatianei Răducanu, care a demisionat din funcție.
17:20
Permisele de conducere eliberate de autoritățile din Republica Moldova vor fi recunoscute de Regatul Spaniei și viceversa, potrivit unui Acord ratificat de Parlament.
17:10
Șeful misiunii civile de securitate a Uniunii Europene (UE), Cosmin Dinescu, a declarat, într-un interviu pentru Moldova 1, că operațiunile hibride s-au intensificat. Scopul este zădărnicirea cursului proeuropean și a referendumului privind aderarea. Potrivit diplomatului român, metodele sunt: dezinformarea, narațiunile false, finanțarea ilegală.
16:40
Încă de la începutul procesului decizional privind livrarea aeronavelor F-16 către Ucraina, Danemarca era conștientă de faptul că aceste aeronave, ca și alte capacități, sunt donate Ucrainei pentru autoapărare și pot fi folosite împotriva țintelor militare ale Rusiei, inclusiv pe teritoriul ei. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe danez, Lars Lokke Rasmussen, la Consiliul Afaceri Externe (Comerț) al UE de la Bruxelles, relatează Ukrinform.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.