Bărbatul arestat pentru împușcarea premierului slovac, acuzat de legături cu grupări pro-ruse

Radio Chisinau, 16 mai 2024 16:05

Juraj Cintula, bărbatul acuzat de tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico, a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), a anunțat jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi, citat de publicația independentă rusă Meduza.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
12:55
Prim-ministrul Dorin Recean a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internațională a Copilului:
Acum 30 minute
12:30
Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) anunță despre executarea finanțării primei tranșe a pensiilor și alocațiilor sociale în valoare de 73 milioane lei pentru luna iunie.
Acum o oră
12:05
Ansamblul de dans „Hecenii” din R. Moldova, au ocupat locul III în finala concursului „Românii au talent”. Tinerii au câștigat un premiu în valoare de 10.000 euro.
Acum 2 ore
11:40
Astăzi, 1 iunie curent, a avut loc solemnitatea pentru depunerea jurământului și investirea în funcția de Procuror General a domnului Ion Munteanu, transmite Consiliul Superior al Procurorilor.
11:20
În cadrul emisiunii „OAMENI ȘI IDEI” de la Radio Chișinău, producătorul român Paul Ilea și interpreta Evelina Negru au discutat despre proiectul lor comun,„EVE+POL”. Cei doi artiști au mai vorbit și despre colaborările lor, muzica electronică live și rolul artiștilor în societatea contemporană.
11:15
Are loc Marșul tinerilor în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova.
Acum 4 ore
10:45
În cadrul emisiunii „OAMENI ȘI IDEI” de la Radio Chișinău, producătorul român Paul Ilea și interpreta Evelina Negru au discutat despre proiectul lor comun,„EVE+POL”. Cei doi artiști au mai vorbit și despre colaborările lor, muzica electronică live și rolul artiștilor în societatea contemporană.
10:20
La data de 27 mai curent, în comuna Bravicea, raionul Călărași a fost sfințit monumentul eroilor reîntregitori căzuți în luptele Primului Război Mondial. Slujba de sfințire, precum și panihida pentru eroii români a fost oficiată de un sobor de preoți din cadrul Protopopiatului Călărași al Mitropoliei Basarabiei, transmite Mitropolia Basarabiei.
09:55
În perioada 31 mai – 2 iunie 2024, în România, se desfășoară expozițiile „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Cluj-Napoca, evenimente ce reprezintă o proiectare a expoziției naționale anuale „Fabricat în Moldova” din Chișinău și continuă succesul expozițiilor similare organizate în Iași, Brașov și Ploiești, începând cu anul 2016, transmite CCI a RM.
09:30
Ion Munteanu urmează să fie învestit astăzi, 1 iunie, în funcția de procuror general. Contactat de IPN, șeful Cabinetului președintei Republicii Moldova, Adrian Băluțel, a precizat că decretul urmează să fie semnat până la ceremonia de numire în funcție.
09:05
Acordul în domeniul securității sociale semnat cu Regatul Spaniei intră în vigoare pe 1 iunie. În baza acordului, cetățenii Republicii Moldova care muncesc sau au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații, precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii și indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaș, transmite IPN.
Acum 24 ore
20:55
Telescopul spațial James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, care a existat doar la aproximativ 290 de milioane de ani după Big Bang, iar strălucirea sa a uimit echipa internațională de oameni de știință care a anunțat joi descoperirea, scrie AFP, transmite News.ro.
20:35
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” a prezentat repertoriul pentru luna iunie curent. Actorii teatrului vor juca mai multe spectacole ce au la origine poveștile populare, informează Moldpres.
20:20
Republica Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări din lume în care este prognozată o creștere a consumului de tutun. Estimările Raportului Global al Organizației Mondiale a Sănătății arată că către anul 2025 prevalența consumului de tutun va atinge o rată de 27.1% pentru ambele sexe, începând cu vârsta de 15 ani. O prognoză îngrijorătoare, întrucât fumatul este factorul de risc principal în dezvoltarea cancerului și bolilor cardiovasculare. Alarmant este creșterea consumului de tutun și țigări electronice de unică folosință în rândul tinerilor, care a luat amploare în ultimii ani.
20:00
Ucraina și Rusia au anunțat vineri primul lor schimb de prizonieri de război în aproape patru luni, 150 de persoane fiind eliberate după negocieri mediate de Emiratele Arabe Unite, relatează Reuters, scrie Digi24.
19:45
Ofițerii CNA și procurorii au reținut astăzi un avocat, în flagrant, în momentul returnării unor mijloace financiare ilicite, primite anterior de la denunțător. Acesta a restituit mita primită, în valoare de 4000 de euro, pe motiv că nu și-ar fi onorat promisiunea, transmite Centrul Național Anticorupție.
19:25
La 4 iunie 2024, începând cu ora 14.00, va avea loc inaugurarea expoziției „Redu, refolosește, reciclează - Un mediu curat pentru generațiile viitoare”, organizată de către AO EcoContact și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, dedicată Zilei Mondiale a Mediului, marcată la 5 iunie, anunță AO EcoContact.
19:10
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, organizată la Praga, context în care a pledat pentru consolidarea descurajării și apărării pe flancul estic și a reafirmat necesitatea unui pachet solid de asistență pentru Ucraina în deciziile summitului NATO de la Washington, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
18:45
18:30
Declarații în acest sens au fost lansate de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, în cadrul Reuniunii Guvernatorilor Băncilor Centrale Francofone „Băncile centrale francofone în fața unor noi provocări: care sunt răspunsurile”, organizată la Bruxelles în perioada 30-31 mai 2024, transmite Banca Națională a Moldovei.
18:10
Ministerul Energiei a desfășurat primele consultări publice pe marginea documentației de licitație privind oferirea statutului de producător eligibil mare pentru proiectele de energie din surse regenerabile, eoliană și solară, la care au participat, inclusiv potențialii investitori și membrii Comisiei de licitații, transmite un comunicat al Ministerului Energiei.
17:55
Primul centru omologat de mentenanță pentru sistemele de rachete HIMARS din Europa a fost inaugurat joi, în România, unde companiile Aerostar Bacău și Lockheed Martin au deschis Centrul Național de Mentenanță pentru sistemul HIMARS, transmite caleaeuropeana.ro.
17:35
Pentru turul doi al alegerilor locale noi, care se va desfășura în această duminică, 2 iunie 2024, CEC va tipări peste 4 259 buletine de vot. Dintre acestea, 3 216 de buletine de vot vor fi în limba română și 1 043 - în limba rusă, informează Comisia Electorală Centrală.
17:20
Vicepremierul Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Elene în Republica Moldova, Nikos Krikos și ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan, transmite Ministerul Afacerilor Externe.
17:00
Consumul de pomușoare în rândul moldovenilor a crescut de peste patru ori în mai puțin de zece ani. În același timp, s-a majorat și producția de pomușoare, care este comercializată în proporție de circa 95 la sută pe piața internă. Aceste date relevă că ramura pomușoarelor în Republica Moldova este una în devenire, una care practic a lipsit, iar acum se dezvoltă intens. Analiza a fost făcută de expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite Moldpres.
16:45
Întăririle pentru militarii ruși din regiunea Harkov indică faptul că aceștia fac probabil eforturi pentru a retrage forțele ucrainene din secțiunile critice ale liniei frontului din estul Ucrainei și pentru a crea o „zonă tampon” în nordul regiunii Harkov. Astfel, rușii doresc să înceapă a doua fază a ofensivei lor în regiunea Harkov, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), în cea mai recentă notă privind situația de pe frontul din Ucraina, scrie BBC, transmite G4Media.
16:25
Colaborarea dintre Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) se consolidează, aducând vești excelente pentru învățământul superior din Republica Moldova.
16:10
Irlanda susține aspirațiile europene ale Rep. Moldova și apreciază generozitatea cetățenilor moldoveni și suportul oferit refugiaților ucraineni. Declarații în acest sens a făcut președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, la conferința de presă comună cu președintele Parlamentului Rep. Moldova, Igor Grosu. La rândul său, Igor Grosu a salutat decizia Irlandei de a-și deschide o ambasadă la Chișinău, transmite Radio Chișinău.
15:50
Piața Uniunii Europene (UE) a devenit și mai accesibilă pentru producătorii din Republica Moldova. La data de 30 mai 2024, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/1437 al Comisiei din 24 mai 2024 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2019 cu privire la anumite plante destinate plantării din specia Prunus L., originar din Moldova, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
15:30
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru perioada de 01.06.2024-03.06.2024.
15:15
SA Moldovagaz și compania Mediterranean Holding (MIH Mediterranean Infrastructure Holding) din Grecia au semnat un acord de cooperare în format „lanț de valoare” privind furnizarea gazelor naturale lichefiate (GNL).
14:55
Pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, oficiile poștale, cu grafic de lucru în zi de sâmbătă, nu vor activa, informează MOLDPRES.
14:45
Comisia Pre-Vetting a anunțat astăzi că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Aureliu Postică, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică, comunică MOLDPRES.
14:20
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a anunțat astăzi la Chișinău că Germania va livra Rep. Moldova, cel mai probabil anul viitor, un nou lot de 14 blindate militare de tip Piranha, dar și echipamente pentru apărarea antiaeriană. Declarația a fost făcută, alături de ministrul apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, la o ceremonie de donație de asistență medicală destinată militarilor Armatei Rep. Moldova, informează Radio Chișinău.
14:15
Are loc un briefing de presă susținut de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl
13:50
Cu experiența de șapte ani de emisie, CineMaraton TV din România, parte a grupului Clever Media Network, începe un nou proiect - CineMaraton Moldova - un canal de filme dedicat cinefililor de pe cele două maluri ale Prutului, care va intra în lista televiziunilor cu emisie pe teritoriul Republicii Moldova, informează IPN.
13:30
Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM) a împlinit un an de când a fost lansată. Este prima misiune civilă din cadrul Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii, și a fost înființată în Republica Moldova pentru a sprijini autoritățile de la Chișinău în construirea și consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride venite din exterior.  Dezinformarea și războiul hibrid pe care Rusia îl duce în R.Moldova s-a accentuat în contextul alegerilor care urmează să fie organizate în acest an în țara noastră, a declarat șeful Misiunii de parteneriat  a Uniunii Europene, Cosmin Dinescu, în cadrul emisiunii ”Dialog Europan” de la Radio Chișinău.
13:15
Elevii din întreaga țară au marcat astăzi ultima zi din anul școlar 2023-2024. Ultimul sunet a răsunat în toate școlile, iar elevii au plecat în vacanța mare, informează MOLDPRES.
13:00
Berlinul permite armatei de la Kiev să folosească armele germane pentru a ataca ținte militare din Rusia, în urma unei decizii similare a SUA, scrie vineri DW. Informația a fost confirmată de ministrul german al Apărării, aflat în vizită în Republica Moldova.
Ieri
12:35
Circa 1 milion 476 de mii de locuințe și două milioane 167 de mii de persoane au fost recenzate timp de opt săptămâni, în perioada 8 aprilie – 30 mai, de la începerea Recensământului populației în Rep. Moldova, conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), transmite Radio Chișinău.
12:20
În Republica Moldova, 25% de adolescenți cu vârsta de 13-17 ani, au folosit țigări electronice. Datele au fost făcute publice în contextul marcării Zilei mondiale fără tutun, comunică MOLDPRES.
12:05
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că forțele navale ale țării au atacat cu rachete ucrainene Neptune terminale petroliere și un punct de trecere cu feribotul din Teritoriul Krasnodar, potrivit BBC.
11:55
11:50
Sprijinirea eforturilor Republicii Moldova de apropiere de marea familie europeană a fost unul dintre subiectele discutate la Bruxelles de viceprim-ministra pentru integrare europeană a Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, cu Ambasadorul Bálint Ódor, Reprezentantul Permanent al Ungariei pe lângă Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat de presă al Biroului pentru Integrare Europeană.
11:40
Conferință de presă susținută de ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, și ministrul apărării al Republicii Federale Germania, Boris Pistorius
11:20
Adunarea Generală anuală a Acționarilor SA Moldovagaz, desfășurată pe 29 mai, nu a reușit să aprobe Raportul financiar pentru 2023 al întreprinderii.
11:05
În ultima perioadă, în mediul online a apărut o serie de clipuri video care promovează falsuri și dezinformări la adresa guvernării, dezmințite de autorități.
10:50
Ultragierea cadrelor didactice va fi sancționată contravențional. Prevederea se conține în amendamentul președintei Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, înregistrat la un proiect de modificare a Codului penal și a Codului contravențional, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.
10:35
Republica Moldova și România vor găzdui în 2027, la Iași și Chișinău, conferința ministerială a Spațiului European al Învățământului Superior. Decizia a fost adoptată la Tirana, Albania, prin votul statelor membre ale Spațiului European al Învățământului Superior (SEIS), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
10:20
Declarația delirantă de la Kremlin despre natalitatea scăzută din Republica Moldova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, spune că familiile moldovene nu au copii deoarece bărbații sunt luați de acasă și duși în poligoane, pentru exerciții militare.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.