Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu: Europa este marea familie a Republicii Moldova, familie cu care împărtășește aceleași valori și aspirații (Audio)

Radio Chisinau, 9 mai 2024 11:35

„Europa este marea familie a Republicii Moldova, familie cu care împărtășește aceleași valori și aspirații”, a transmis Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău, într-un mesaj transmis cu prilejul marcării Zilei Europei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 30 minute
14:15
La doar câteva săptămâni de la începerea lucrărilor de reparare a încăperilor din subsoluri, în mai multe blocuri locative din capitală a început instalarea punctelor termice individuale. Echipamentele de ultimă generație vor fi puse în funcțiune, începând cu următorul sezon rece, informează Ministerul Energiei.
Acum o oră
14:00
Singurul drum pentru Ucraina și Rep. Moldova este Uniunea Europeană, este de părere deputatul ucrainean Mykhailo Radutskyi, care s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Chișinău, împreună cu mai mulți parlamentari din Rada Supremă de la Kiev.  Într-un interviu pentru Radio Chișinău, oficialul avertizează că, dacă forțele ucrainene nu vor reuși să oprească Rusia agresoare, următoarea țintă va fi Rep. Moldova, Țările Baltice sau România. 
Acum 2 ore
13:35
13:20
Începând de astăzi și până la finele lunii mai pe teritoriul Republicii Moldova se vor desfășura exerciții de mobilizare cu rezerviștii Forțelor Armate, anunță Ministerul Apărării.
13:00
Fondatorii posturilor „Gold TV”,  „MBC”  și „Drive FM” au fost sancționați cu 65 000 de lei pentru întreruperea nemotivată a activității pentru o perioadă mai mare de 10 zile, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Audiovizualului. În același timp, furnizorul postului „Cotidianul TV-CTV”, a fost amendat cu 5 000 de lei, pentru neprezentarea înregistrărilor programelor, transmite un comunicat al Consiliului Audiovizualului.
12:45
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de 21 mai.
Acum 4 ore
12:25
Ziua Europei a fost marcată duminică, 19 mai, în municipiul Bălți, după ce activitățile organizate la Chișinău pe 9 mai cu aceeași ocazie s-au bucurat de o prezență masivă din partea locuitorilor și oaspeților capitalei.
12:10
Aproape 500 de persoane au trecut pragul Băncii Naționale a Moldovei, in seara zilei de 18 mai, pentru a descoperi arta și istoricul monetar al Republicii Moldova, transmite BNM.
11:50
În perioada ce urmează, elevii din școli, vor fi informați, în cadrul campaniei de cunoaștere și promovare a numărului de urgență 112, despre situațiile când pot apela numărul unic de urgență 112, ce trebuie să spună operatorului 112 și cum să recunoască o urgență, anunță un comunicat al Serviciului 112.
11:30
Londra a permis Kievului să lovească ținte din peninsula Crimeea cu arme britanice, după cum a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps. Mai mult, acesta a cerut Germaniei și altor aliați ai Ucrainei să permită Kievului să lovească ținte din Crimeea cu armamentul furnizat de Occident.
11:15
În perioada 14 – 19 mai 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 655,7 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 112,9 %, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 13,3 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 113,5%.
11:00
Echipa Radio Chișinău a fost prezentă cun un stand în echipa României, aflată ieri, 19 mai, la Bălți, unde a fost sărbătorită Ziua Europei 2024. Radio România Chișinău se aude la Bălți din 1 iunie 2023, pe frecvența 98,8 MHz.
Acum 6 ore
10:40
Primăria Municipiului Chișinău informează că pe 20 mai 2024, în intervalul orelor: 10:00 –16:00, va fi sistat temporar traficul rutier pe un tronson din str. M. Sadoveanu, între str. Ig. Vieru și str. Prof. Ion Dumeniuk, în legătură cu desfășurarea acțiunilor de filmare pentru realizarea unui proiect cinematografic.
10:25
În primul trimestru al acestui an exporturile de mărfuri din Republica Moldova au însumat 921,8 milioane dolari, ceea cu e 14% mai puțin comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2023, scrie Mold-Street.
10:05
Opoziția, adunată la aceeași masă pentru a hotărî dacă va avea un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte, titrează Ziarul de Gardă. Partidele de opoziție ar putea avea un candidat comun la alegerile prezidențiale din toamnă. Una dintre întâlnirile dintre liderii politici în cadrul căreia a fost discutat subiectul a avut loc săptămâna trecută, urmând ca în următoarea perioadă să fie luată decizia, potrivit fostului președinte Igor Dodon, informează Radio Chișinău.
09:50
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 61 654 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 31 905 traversări persoane.
09:35
Celebra interpretă italiană Laura Pausini la 50 de ani
09:30
Moneda unică europeană începe săptămâna cu o ieftinire de zece bani și are o cotație oficială de 19 lei și 22 de bani, transmite Moldpres.
09:15
Vladislav Ursu a obținut cota de participare la Olimpiada de Vară de la Paris, după ce s-a calificat în finala turneului preolimpic de la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, la proba individual, informează Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova.
08:55
Echipa Republicii Moldova a fost premiată în cadrul Concursului Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF, desfășurat în Los Angeles, California, Statele Unite ale Americii, în perioada 11-17 mai 2024. Astfel, locul 4, în valoare de 500$, la categoria Științe Biomedicale și de Sănătate, a fost obținut de către Felicia Iordachi, elevă la Liceul Teoretic „Orizont” din mun. Chișinău, relatează Ministerul Educației și Cercetării.
Acum 8 ore
08:40
„Puși împreună, factorii menționați mai sus pot avea un efect imprevizibil asupra rezultatelor alegerilor prezidențiale. Respectiv, pentru guvernarea PAS este important, cel puțin, să obțină confirmarea ireversibilității vectorul integrării europene pentru viitorul Republicii Moldova. În acest sens, a fost lansată inițiativa modificării prin referendum a Constituției, după cum au procedat Georgia, în 2017, și Ucraina, în 2019. În condiții de război în regiune, având în vedere ambițiile expansioniste ale regimului putinist, acest demers este justificat. Problema e că el polarizează până la limită atitudinile clasei politice și a segmentelor sociale...”, relatează Victor Pelin pentru IPN. 
08:20
​Un elicopter în care se aflau președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul iranian de Externe s-a prăbușit duminică în timp ce traversa o zonă muntoasă, în condiții de ceață densă, a declarat un oficial iranian pentru Reuters. Inițial, televiziunea de stat iraniană anunța că aparatul de zbor a aterizat forțat, însă informațiile ulterioare, transmise de presa internațională, au indicat că elicoperul s-a prăbușit. Echipele de intervenție au ajuns la fața locului, misiunea lor fiind îngreunată de condițiile meteo dificile din zonă. Agenția de stat Mehr și vicepreședintele iranian Mohsen Mansouri au confirmat decesul tuturor pasagerilor aflați la bordul aeronavei, transmite HotNews.ro.
Acum 24 ore
19:00
Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi „a aterizat forțat” duminică, informează presa iraniană preluată de Reuters, scrie Digi24.
17:30
Cheaguri de sânge care au cauzat moartea în urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) și AstraZeneca au fost cauzate de o reacție autoimună la care sunt predispuse anumite persoane, o descoperire care urmează să modeleze dezvoltarea unor vaccinuri viitoare, relatează Bloomberg, transmite News.ro.
17:00
Pe cel puțin patru pagini de Facebook - „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” - create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.
16:30
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat duminică că este foarte îngrijorat de recenta întărire a relațiilor diplomatice dintre președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin, declarând că aceasta reprezintă o amenințare la adresa democrației, transmite Reuters, scrie Digi24.
16:00
Fundația Europeană pentru Cultură, Culture Action Europe și Europa Nostra au emis o scrisoare deschisă prin care îndeamnă grupurile politice europene să adopte cultura ca subiect cheie în cadrul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, transmite Euronews, scrie G4Media.
15:35
Cel puțin cinci persoane au fost ucise și 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara orașului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunțat oficiali locali citați de Reuters, scrie Agerpres.
15:00
Apărătorii ucraineni au distrus încă o navă aparținând armatei de ocupație a Federației Ruse. Este vorba despre dragorul Kovroveț, transmite agenția ucraineană de presă RBC.
Ieri
14:30
La etapa actuală nu există riscuri militare din zona transnistreană, consideră expertul în securitate Pavel Horea, de la Watch Dog. În opinia lui, principalele riscuri din regiune sunt de ordin economic și energetic. Expertul crede că rezolvarea dosarului transnistrean depinde de mersul războiului din Ucraina și de pârghiile economice pe care le deține Chișinăul. Totodată, el subliniază că fără un sistem de securitate și predictibilitate la capitolul securitate, nu putem aștepta investiții majore și creștere economică.
14:05
Evadarea lui Mohamed Amra, un traficant de droguri poreclit „Musca”, care a reușit să fugă marți dintr-o dubă a poliției franceze într-o ambuscadă în care doi ofițeri au murit, a adus pe agenda europeană o dezbatere aparent stranie: nu cumva există o eroare în legea multor țări, lege care a ajuns să „încurajeze” fuga din închisoare?
13:40
Viața premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viața sa, a declarat duminică presei vicepremierul Robert Kalinak.
13:15
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, care s-a opus prin veto legii criticate a "influenței străine", i-a cerut sâmbătă președintelui francez, Emmanuel Macron, să vină la Tbilisi pentru a "scoate definitiv Caucazul (...) de sub influența rusă", notează AFP, scrie Agerpres.
12:50
Ieri, 18 mai 2024, la Leipzig, șefa statului a primit premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, oferit sub patronajul Președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoțit de 25 000 de euro, sumă pe care Președinta Maia Sandu o va dona. 
12:25
Consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui Biden a discutat cu Prințul moștenitor al Coroanei din Arabia Saudită în cea mai recentă inițiativă diplomatică americană menită să pună capăt războiului din Gaza, transmite Serviciul Mondial al BBC.
12:00
În perioada 17-18 mai, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat în Republica Federală Germania. Această vizită subliniază angajamentul Moldovei și al Germaniei de a consolida relațiile bilaterale și de avansa parcursul european al țării noastre, transmite Președinția.
11:35
Comisia Electorală Centrală anunță că procesul de votare în cele 9 localități din țară, unde astăzi au loc alegeri locale noi și parțiale, se desfășoară în regim normal.
11:10
Nouă state ale Uniunii Europene (Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Ungaria) nu au semnat o declarație pentru promovarea politicilor în favoarea comunităților LGBTIQ+, prezentată vineri țărilor membre de președinția belgiană a Consiliului UE, informează agențiile APA și ANSA, la care face referire Agerpres.
10:45
La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată ieri o expoziție de cultură chineză cu genericul „Dialog în spațiu și timp”, informează Moldpres.
10:20
Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a estimat sâmbătă că 800.000 de persoane au fugit din calea luptelor de la Rafah începând din 6 mai, de când armata israeliană a început operațiunile la sol în acest oraș din extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, transmit AFP și Reuters, notează Agerpres.
10:00
Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone, transmite dpa, notează Agerpres.
09:30
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a anunțat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenței străine', care a suscitat proteste masive în această țară din Caucaz, transmite AFP, scrie Agerpres.
09:05
Turneul de fotbal Chișinău European Media Cup 2024 se va desfășura duminică, 19 mai, pe Arena FMF din Parcul „La Izvor”. În cadrul competiției vor concura jurnaliști din șapte țări, inclusiv Germania, Georgia, România, Azerbaidjan, Israel, Armenia, și R. Moldova, transmite Moldpres.
18 mai 2024
18:30
NASA și ESA caută urme de viață străveche pe Marte cu ajutorul unui nou instrument capabil să foreze 2 metri sub suprafața planetei, pentru a căuta gheață neafectată de radiații.
18:00
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea și întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene în fața unor potențiali dușmani, a declarat sâmbătă prim-ministrul Donald Tusk, informează AFP, scrie Agerpres.
17:30
Starea premierului slovac nu permite mutarea sa într-un spital din Bratislava Medicii care îl tratează pe premierul slovac, victimă a unei tentative de asasinat, au declarat că acesta nu va putea fi transportat în capitala țării în zilele următoare, informează BBC World Service.
17:00
Republica Moldova are cei mai mulți angajați în IT per capita din Europa, după Estonia, încă din 2021, precizează Alaiba. 
16:40
Festivalului Tradițiilor Românești se desfășoară la Grădina Botanica din Chișinău.  Cea de-a doua ediție a Festivalului va dura până duminică, 19 mai, prezentând publicului un program muzical bogat, zeci de meșteri populari, expoziții și ateliere meșteșugărești din toate zonele României. La deschiderea evenimentului au participat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) Adrian Dupu, ambasadorul României la Chișinău Cristian Leon Țurcanu, și ministrul Culturii Sergiu Prodan, transmite Radio Chișinău.
16:20
Forțele ruse au capturat zeci de civili în orașul de graniță Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofițer de poliție regional acuzând că cei capturați au fost folosiți ca „scuturi umane”, relatează CNN, la care face referire Digi24.
15:25
Duminică, 19 mai 2024, în capitală vor fi organizate diverse activități consacrate Zilei Internaționale a Familiei, anunță Primăria.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.