Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană: „Apartenența la UE ne va aduce pace și securitate pe termen lung”

Radio Chisinau, 30 aprilie 2024 20:15

Integrarea europeană este singura cale în măsură să ne ferească de crize precum cele pe care le trăim în prezent, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Ea a spus într-un interviu pentru Moldpres că situația de securitate din regiune, pe fundalul războiului rus din împotriva Ucrainei, determină autoritățile să accelereze procesele de integrare europeană, pentru a fi pregătiți cât mai curând să aderăm la Uniunea Europeană.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 10 minute
14:55
În  cadrul Consiliului de Asociere, care s-a desfășurat astăzi la Bruxelles, R. Moldova și UE au semnat un Parteneriat în domeniul de Securitate și Apărare, un aranjament politic privind cooperarea sporită a părților în sfera securității și apărării, transmite Radio Chișinău.
Acum 30 minute
14:40
Conferința de presă de totalizare a celei de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova.
Acum o oră
14:15
Cinci polițiști de investigație au fost decorați de Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham PAUL, cu medalia franceză de securitate internă pentru contribuția la încheierea cu succes a unei operațiuni speciale de destructurare a unei organizații criminale care își desfășura activitatea în Republica Moldova, Franța și România.
Acum 2 ore
13:55
Nivelul investițiilor românești în afara granițelor țării a ajuns la aproape 4,5 miliarde de euro în 2023. Față de acum zece ani, suma a crescut de șapte ori. Suma de 4,5 miliarde de euro cuprinde atât soldul ISD al persoanelor juridice cât și al persoanelor fizice.
13:40
Rusia operează deja printr-un război electronic care este activ inclusiv în zona de Est a României. Oricât de alarmantă vi se pare această informație, ea cuprinde esența unui raport publicat pe 10 mai 2024 de o instituție oficială aflată în subordinea Ministerului român al Afacerilor Externe. Este vorba despre Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.
13:20
Cetățenii români vor putea călători în Turcia în baza cărții de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat de președintele republicii, Recep Tayyip Erdogan.
Acum 4 ore
13:00
„Viitorul Republicii Moldova este în marea familia europeană, iar susținerea pe care o primim la Bruxelles este o reconfirmare pentru progresul pe care îl înregistrăm”, a transmis Dorin Recean, într-o postare pe Facebook. Premierul Republicii Moldova se află la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană.
12:40
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de 22 mai.
12:25
Marți, 21 mai 2024, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat admisibile șase dosare ale candidaților Brigai Sergiu, Chirtoacă Leonid, Ciocanu Aliona, Corcenco Aliona, Munteanu Ion și Lealin Iuri pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
12:05
Guvernul de la Moscova a dat instrucțiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care a raportat primele pierderi anuale începând din 1999, transmite Reuters, transmite Agerpres, scrie G4Media.
11:50
Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, 2 693,3 hectare de teren au fost compromise de arderea vegetației uscate de la începutul anului pe teritoriul Republicii Moldova, fiind înregistrate 1326 cazuri de ardere.
11:35
Armata Națională desfășoară exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate în perioada 20-24 mai curent.
11:15
România își dorește ca Uniunea Europeană să adopte cât de curând posibil cadrul legal de negociere cu Rep. Moldova și Ucraina și să organizeze primele conferințe interguvernamentale până la sfârșitul lunii iunie. Aceasta este declarația făcută de secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE al României, Daniela Gîtman, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles. Ea a mai spus că România susține cele două țări care se confruntă cu presiuni din partea Federației Ruse în parcursul lor european, informează Radio Chișinău.
Acum 6 ore
11:00
Ziarul de Gardă publică un articol despre averile declarate de liderii partidelor care au constituit blocul „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor.  ”Zero venituri salariale vs. bani de la companiile administratoare ale posturilor TV a căror licență de emisie a fost suspendată”, titrează ziarul de investigație, transmite Radio Chișinău.
10:40
Un complet de trei judecători ai Curții Penale Internaționale (CPI) urmează să se pronunțe asupra cererii formulate luni de procurorul-șef al acestei instanțe de emitere a unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant și a trei lideri principali ai grupării islamiste palestiniene Hamas, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității comise în Fâșia Gaza, transmite Reuters, potrivit tvrinfo.ro, scrie caleaeuropeana.ro.
10:20
În luna aprilie a acestui an, creditele noi acordate au constituit 5 510,0 milioane de lei, în creștere cu 7,1% față de luna martie. Partea majoră (75,5%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 4 159,7 milioane lei, în creștere cu 8% față de luna precedentă. Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 57% în totalul creditelor acordate, transmite IPN.
10:00
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la 10 ani închisoare a unui chișinăuian de 28 de ani, după o captură de cinci tipuri de droguri.
09:45
Hotărârea privind desfășurarea referendumului republican constituțional și cea cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial. Evenimentele ar urma să fie organizate în ziua de 20 octombrie, transmite Moldpres.
09:30
Moneda unică europeană costă astăzi 19 lei și 24 de bani, iar dolarul american este cotat la 17 lei și 70 de bani, transmite Moldpres.
09:10
Membrii unei delegații a Seimasului Republicii Lituania se vor afla, în perioada 21-24 mai, într-o vizită în Republica Moldova, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
Acum 8 ore
08:55
Mașinile de epocă ale legislativului vor fi expuse în scuarul Parlamentului de astăzi, 21 mai, și până la data de 23 mai.
08:40
Republica Moldova va semna Acordul-cadru privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA). Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat luni, 20 mai 2024, avizul consultativ pentru aprobarea semnării acestui document, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
08:20
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a avut ieri, 20 mai 2024, o întrevedere cu Ambasadorul Sloveniei în țara noastră, Robert Kokalj. Discuția s-a focusat pe cooperarea în domeniul integrării europene, Republica Slovenia fiind unul dintre cele zece state care au aderat la spațiul comunitar la 1 mai 2004.
Acum 12 ore
05:20
În amintirea marelui muzician britanic.
Acum 24 ore
22:10
În amintirea marelui muzician britanic.
21:05
Hotelierii de pe litoralul din Bulgaria măresc salariile angajaților cu cel puțin 20% pentru a face față lipsei de personal, a explicat ministrul Turismului, Evtim Miloșev, pentru radioul public bulgara, scrie Novinite.
20:45
Peste 400 de alergători au participat la cursa EU4Cahul Marathon: Aleargă pentru TINEri. Noutatea competiției a fost distanța de alergare de 2 km, adițional distanțelor de 5 și 10 km. Maratonul a fost organizat în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, cu ocazia Zilei Europei 2024. Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a declarat că maratonul nu este o simplă cursă, dar reprezintă o platformă puternică de sensibilizare și de susținere a drepturilor copilului și a implicării tinerilor, transmite IPN.
20:25
Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău pe parcursul săptămânii trecute. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din capitală, Vladimir Bolocan, la ședința operativă a serviciilor municipale, informează MOLDPRES.
20:05
Decizia procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de a solicita mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și pentru trei lideri Hamas a generat reacții dure de condamnare de ambele părți, relatează The Guardian și Reuters.
19:45
Basarabenii au fost deportați de puterea sovietică pentru că erau români și pentru a șterge orice legătură cu tradițiile și cultura românească, a afirmat, luni, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, la Senat, la vernisajul expoziției foto-documentare "Copilăria în Gulag".
19:25
De Ziua Internațională a Copilului, la Grădina Zoologică va avea loc Ziua Ușilor Deschise. Intrarea pentru copii de toate vârstele va fi gratuită. Despre aceasta a anunțat edilul capitalei, Ion Ceban, la o ședință a Primăriei Chișinău, subliniind investițiile municipalității în reabilitarea și modernizarea Grădinii Zoologice, transmite IPN.
19:05
Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu data de 27 mai 2024, avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs vor fi excluse din categoria formularelor tipizate de documente primare cu regim special, urmare a aprobării Hotărârii Guvernului nr. 229/2024, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 118-121 din 27 martie 2024, arată un comunicat al SFS,
18:45
În mediul online circulă diverse scheme și escrocherii, inclusiv prin utilizare însemnelor unor instituții de stat. Oamenii cad pradă unor astfel de anunțuri false, lăsându-și datele personale, inclusiv datele cardurilor bancare. Experții de la portalul stopfals.md îndeamnă populația să fie atentă și subliniază că autoritățile ar trebui să aibă o abordare mai activă pentru a preveni asemenea situații, transmite Radio Chișinău.
18:25
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, va întreprinde o vizită de lucru la Paris, Franța
18:10
Luna lui Florar intră pe ultima sută de metri cu temperaturi ridicate, vreme variabilă, pe alocuri cu cer noros și izolat cu ploi de scurtă durată, transmite MOLDPRES.
17:50
În premieră de la secesiune, o televiziune din regiunea transnistreană controlată de administrația de la Tiraspol a subtitrat o emisiune în limba română cu grafie latină, deși regimul din stânga Nistrului recunoaște doar „limba moldovenească” scrisă cu grafie chirilică.
17:35
Ministerul Apărării informează că în perioada mai-iulie, curent, tehnica militară din dotarea unor unități ale Armatei Naționale se va deplasa din locurile de dislocare permanentă spre cele temporare.
17:15
Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat Hotărârea privind aprobarea formei și conținutului unor formulare tipizate aferente asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de vehicule și instrucțiunilor privind completarea acestora.
17:00
Peste o sută de instituții de educație preșcolară din orașul Chișinău și suburbiile capitalei își vor sista temporar activitatea pentru o perioadă de la două săptămâni până la o lună. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, care a precizat că cele mai multe dintre ele se închide în luna iulie, decizia fiind motivată de frecvența scăzută a copiilor. Copiii care nu vor merge în vacanță vor putea frecventa grădinițele din vecinătate, transmite IPN.
16:40
În anul 2023, Republica Moldova a exportat 1715 tone de miere. Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia. Cifrele au fost prezentate astăzi de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în contextul marcării Zilei Naționale a Albinei, transmite MOLDPRES.
16:25
Ministerul Energiei a desfășurat procedura de selecție a membrului reprezentant al societății civile și membrului supleant în cadrul Comisiei de licitații pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, desfășurate în conformitate cu Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 690/2018.
16:00
Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat astăzi rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi și parțiale care s-au desfășurat ieri în nouă localități din țară, informează MOLDPRES.
15:45
Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și în războiul ulterior din Gaza, a declarat procurorul șef al curții, Karim Khan, într-un interviu pentru CNN.
15:25
Reprezentanții Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliu municipal Chișinău au depus astăzi un denunț la Procuratura Generală cu privire la creditele accesate de către Primăria capitalei. Vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov, a declarat într-un briefing că primarul Ion Ceban a îndatorat orașul cu 1,5 miliarde de lei, peste 700 de milioane de lei fiind luate în credit fără o decizie a CMC, transmite Radio Chișinău.
15:10
Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat satul Petrunea din raionul Glodeni, localitate căreia România i-a oferit sprijin în valoare de peste 3 milioane de lei moldovenești.
Ieri
14:55
Liderii unor partide din opoziției s-au reunit pentru a discuta promovarea unui candidat la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Inițiativa ar putea fi o mișcare în spatele căreia ar sta Federația Rusă, pentru a împiedica parcursul european al R. Moldova, a comentat analistul Ion Tăbârță la emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău.
14:50
Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de 21-24 mai 2024, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală.
14:15
La doar câteva săptămâni de la începerea lucrărilor de reparare a încăperilor din subsoluri, în mai multe blocuri locative din capitală a început instalarea punctelor termice individuale. Echipamentele de ultimă generație vor fi puse în funcțiune, începând cu următorul sezon rece, informează Ministerul Energiei.
14:00
Singurul drum pentru Ucraina și Rep. Moldova este Uniunea Europeană, este de părere deputatul ucrainean Mykhailo Radutskyi, care s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Chișinău, împreună cu mai mulți parlamentari din Rada Supremă de la Kiev.  Într-un interviu pentru Radio Chișinău, oficialul avertizează că, dacă forțele ucrainene nu vor reuși să oprească Rusia agresoare, următoarea țintă va fi Rep. Moldova, Țările Baltice sau România. 
13:35
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.