Gimnaziul din Pârlița face un pas spre condiții mai bune: Elevii ar putea avea curând grupuri sanitare renovate

Moldova1, 28 aprilie 2024 14:30

Aproximativ 140 de școli din sate au toaletă în curte. Un exemplu este și gimnaziul din comuna Pârlița, raionul Soroca. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în acest an vor fi renovate sau construite grupurile sanitare în instituțiile de învățământ, selectate prin concurs. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate 25 de milioane de lei. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al partenerilor de dezvoltare.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 10 minute
20:40
Cetățenii Republicii Moldova nu simt efectul scăderii inflației din ultima perioadă. Prețurile la produsele alimentare și la utilități rămân destul de mari, susțin oamenii și spun că strâng cureaua pentru a face față cheltuielilor. Potrivit guvernatoarei Băncii Naționale, Anca Dragu, rata medie a inflației anuale va constitui cinci la sută în acest an, iar anul viitor se va înregistra o scădere ușoară.
20:40
Controversatul proiect de lege privind agenții străini a fost votat în a treia și ultima lectură de către Parlamentul din Georgia. În timpul ședinței plenare, care a durat aproximativ patru ore, au avut loc ciocniri violente între opoziție și majoritatea parlamentară. Votul a avut loc și pe fundalul manifestațiilor stradale. Protestatarii spun că legea ar fi inspirată de la ruși și reprezintă o amenințare la adresa libertăților democratice din această țară. Totodată, fostul ambasador al Georgiei în România, Levan Metreveli, a declarat pentru Moldova 1 că acest proiect de lege va declanșa proteste masive în continuare.
Acum 30 minute
20:20
Timp de câteva săptămâni, mascații Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” vor participa la mai multe exerciții de intervenție care fac parte din planul de activitate al instituției, inclusiv va fi testată conlucrarea cu alte subdiviziuni ale IGP în situații de urgență.
Acum o oră
20:00
Cetățenii Republicii Moldova nu simt efectul scăderii inflației din ultima perioadă. Prețurile la produsele alimentare și la serviciile comunale rămân destul de mari, susțin oamenii și spun că strâng cureaua pentru a face față cheltuelilor. Potrivit guvernatoarei Băncii Naționale, Anca Dragu, rata medie a inflației anuale va constitui cinci la sută în acest an, iar anul viitor se va înregistra o scădere ușoară.
Acum 2 ore
19:20
Selecționerul italian Marco Rossi a convocat în mare parte jucătorii care au contribuit la calificarea echipei la turneul final din Germania. Din 26 de fotbaliști convocați pentru EURO-2024 doar 8 joacă la cluburi maghiare. Iar asta - pentru că selecționerul Ungariei a optat pentru experiență.
19:00
Judecătoarea Tatiana Răducanu a decis să demisioneze din Comisiile de evaluare Pre-vetting și Vetting, după ce în spațiul public a apărut o pretinsă scrisoare care i-ar pune la îndoială profesionalismul și integritatea. Autenticitatea scrisorii nu a fost confirmată deocamdată. Ea ar fi fost semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și adresată candidaților care nu au promovat evaluarea Pre-vetting. Tatiana Răducanu este acuzată de pretinse legături cu fugarul Ilan Șor și unul din avocații lui Veceaslav Platon, dar și că ar fi fost infiltrată de cei doi în comisiile de evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor. Magistrata respinge acuzațiile.
18:50
Organizatorii concursului Eurovision au anunțat că vor reevalua competiția după ce unele delegații participante „nu au respectat spiritul regulilor”, transmite marți DPA. Evenimentul desfășurat la Malmö Arena, în Suedia, și care a fost câștigat de interpretul elvețian Nemo cu piesa „The Code”, a fost afectat de mai multe controverse.
Acum 4 ore
18:20
Ne îndreptăm spre o creștere a exporturilor sau chiar spre o liberalizare totală a comerțului cu Uniunea Europeană, pentru a asigura o piață pentru producătorul local, susține secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. În cadrul unui interviu oferit pentru Moldova 1, oficialul a anticipat un succes imens pe piața europeană dacă se va menține calitatea produselor, iar ministerul de resort va depune eforturi pentru a dezvolta horticultura și a valorifica oportunitățile existente.
18:20
Un centru consultativ de vaccinare a fost deschis în cadrul Institutului Mamei și Copilului. În cadrul acestuia, vor fi vaccinați prioritar copiii vulnerabili, cu diferite afecțiuni sau malformații, dar și cei din familiile de ucraineni, refugiați în țara noastră. Aici, părinții vor beneficia de consultația pediatrilor, dar și a medicilor imunologi, care vor stabili împreună scheme individuale de imunizare în cazul copiilor cu deficiențe grave.
17:30
Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian. Astfel, urmează să fie modificată lista bunurilor nepasibile privatizării.
17:30
Președintele Senatului Cehiei, Miloš Vystrčil, va efectua o vizită în Republica Moldova, în perioada 15-16 mai. Oficialul ceh va fi însoțit și de alți senatori, membri ai Comisiei pentru afaceri ale Uniunii Europene, ai Comisiei pentru educație, cultură, drepturi ale omului și petiții și ai Comisiei pentru afaceri externe, apărare și securitate a Senatului ceh.
17:30
Alegerile europarlamentare din acest an sunt cele mai mari alegeri democratice din istorie, iar Republica Moldova se regăsește deja printre prioritățile Parlamentului European, un exercițiu democratic, cu 27 de țări și peste 360 de milioane de alegători, a declarat jurnalistul de la Bruxelles, Dan Alexe, într-un interviu cu jurnalista Moldova 1 Lucia Vieru.
17:20
Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian. Astfel, urmează să fie modificată lista bunurilor nepasibile privatizării.
17:00
Alegerile europarlamentare din acest an sunt cele mai mari alegeri democratice din istorie, iar Republica Moldova se regăsește deja printre prioritățile Parlamentului European, un exercițiu democratic, cu 27 de țări și 360 de milioane de alegători. Declarațiile au fost făcute de către jurnalistul Dan Alexe, în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.
Acum 6 ore
16:00
Uniunea Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, un parteneriat de securitate și apărare cu Republica Moldova, anunță publicația „Financial Times”, citată de g4media.ro.
16:00
Producția agricolă moldovenească este la mare căutare pe piața Uniunii Europene, iar pentru a ne menține la acest nivel trebuie să furnizăm produse calitative și inofensive. O declarație în acest sens au fost făcută de secretarul de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, în contextul deciziei Consiliului European de a prelungi cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova.
16:00
UPDATE // Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul Anei-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în șase luni și găsită moartă într-o localitate din Telenești după ce a urcat în mașina bărbatului a fost plasat în arest încă pentru 30 de zile. Magistrații au admis demersul procurorilor. Inculpatul refuză în continuare să facă declarații.
15:40
Un judecător sloven, Marko Bosnjak, a fost ales președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), ca succesor al judecătoarei irlandeze Siofra O'Leary, anunță instituția cu sediul la Strasbourg. Marko Bosnjak, în vârstă de 60 de ani, este vicepreședintele CtEDO din noiembrie 2022. El urmează să preia funcția la 2 iulie, relatează AFP.
15:10
Inundațiile și scurgerile de lavă rece provenite de la un vulcan situat pe insula Sumatra, în vestul Indoneziei, au cauzat 50 de decese și 27 de persoane dispărute, potrivit unui nou bilanț oficial publicat marți, informează AFP, citată de Agerpres.
15:00
Hidrologii au emis o avertizare de cod galben în legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dnestrovsk, râul Nistru, până la 1800 m3/s. Se prognozează că în perioada 14-17 mai, pe sectorul localităților Unguri-Dubăsari, va continua creșterea nivelului apei cu 1.10-1.70 metri.
Acum 8 ore
13:40
Uniunea Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, un parteneriat de securitate și apărare cu Republica Moldova, anunță publicația Financial Times, citată de g4media.ro.
13:40
Un bărbat din localitatea Chetrosu din Drochia a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de tâlhărie, răpirea unei persoane și de furtul unui automobil. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, suspectul de 29 de ani și-a făcut un cont de Facebook fals, în care s-a prezentat drept femeie și a intrat în conversație cu un cetățean străin, cu care a avut o înțelegere prealabilă de a se întâlni în Republica Moldova.
Acum 12 ore
12:40
Caz ieșit din comun în municipiul Chișinău. Un copil de patru a fost salvat ca prin minune după ce s-a infectat cu tetanos. Anunțul a fost făcut de către șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan. Potrivit lui, cazul a avut loc chiar în ziua de Paște, iar acum copilul se află cum în afara oricărui pericol.
12:20
Procuratura Generală a venit cu o reacție în urma informațiilor apărute în spațiul mediatic, ce vizează condamnarea la muncă în folosul comunității a unui bărbat pentru violență în familie. Potrivit procuraturii, decesul femeii nu a survenit în urma loviturilor aplicate de soți, ci în urma unui infarct miocardic repetat.
12:10
Militarii moldoveni de comun cu cei americani au executat în această dimineață salturi cu parașuta de la o altitudine de 350 de metri. Acestea au avut loc în perimetrul localităților din raioanele Florești și Fălești. Exercițiul a fost unul de succes.
11:50
Alegerile europene din acest an vor determina componența noului Executiv European și, implicit, direcția de dezvoltare a blocului comunitar. De votul cetățenilor va depinde dacă viitoarea conducere a Uniunii va susține sau nu extinderea comunității, aspect esențial pentru parcursul european al Republicii Moldova, a explicat într-un interviu pentru Moldova 1, jurnalistul român Ovidiu Nahoi.
11:20
La Chișinău va avea loc cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești, eveniment organizat sub patronajul României prin colaborare cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Reprezentanta subdiviziunii, Mirela Olteanu, a menționat în cadrul emisiunii Bună Dimineața că acest eveniment are ca scop să consolideze comunitatea românească de pe ambele maluri ale Prutului prin diverse domenii – culturale, educaționale, tradiții și spiritualitate.
11:10
Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis trei persoane și au rănit 18 în ultima zi, au anunțat autoritățile regionale la 14 mai. Rusia a vizat în total zece regiuni ucrainene - Sumî, Nicolaev, Lugansk, Odesa, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Chernigov, Harkov și Herson. Au fost raportate victime în ultimele patru regiuni scrie The Kyiv Independent.
11:00
Un judecător sloven, Marko Bosnjak, a fost ales președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), ca succesor al judecătoarei irlandeze Siofra O'Leary, anunță instituția cu sediul la Strasbourg. Marko Bosnjak, în vârstă de 60 de ani, este vicepreședintele CEDO din noiembrie 2022. El urmează să preia funcția la 2 iulie, relatează AFP.
10:40
46 de școli din întreaga țară vor fi renovate pentru a asigura standardele de eficiență energetică, cu suportul financiar al partenerilor externi. Potrivit unui comunicat al Legislativului, valoarea asistenței financiare constituie 54,5 milioane de dolari, dintre aceștia 4,5 milioane vor fi oferite sub formă de grant pentru asistență tehnică și suport pentru implementarea proiectului, iar restul sumei va fi acordată sub formă de credit.
10:40
Serghei și Zalina Marghiev au obținut medalii de aur la Turneul Internațional de Aruncări "Dionisopolis" din Balchik din Bulgaria.
10:20
Un cetățean indian s-a înecat în râul Prut după ce a încercat să treacă ilegal frontiera moldo-română. Tragedia a avut loc pe 13 mai, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Lopatnic.
10:00
Procurorii cer încă 30 de zile de arest pentru fostul polițist, Gheorghe Cotorobai, acuzat de răpirea și omorul tinerei însărcinate în vârstă de 19 ani de la Orhei. Magistrații urmează să se expună, în amiaza zilei de 14 mai, asupra acestui demers.
09:10
Producătorii din Republica Moldova vor exporta pe marea piață europeană prune, struguri și alte produse agricole moldovenești, fără taxe și restricții cantitative, timp de încă un an. Se întâmplă după ce Consiliul European a prelungit luni, 13 mai, liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova. Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, susține că decizia reprezintă o oportunitate „uriașă” pentru antreprenorii din țara noastră.
09:00
Președintele Ucrainei a semnalat, în discursul video de luni seară, că ofensiva rusă din nord-estul țării s-ar putea extinde la încă două regiuni, el declarând că se înregistrează activități ostile comise de grupuri de sabotaj, precum și bombardamente împotriva regiunilor Sumî și Cernigov, în timp ce în Harkov forțele ucrainene au trecut la contraofensivă. Rusia a afirmat că forțele sale au intrat în orașul de frontieră nord-estic Vovchansk, în apropiere de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, anunță BBC, citat de news.ro.
08:10
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat în Ucraina în momentul în care armele dintr-un nou pachet de ajutor american încep să ajungă pe linia frontului, transmite BBC.
08:10
Douăsprezece persoane au fost ucise și cel puțin 60 au fost rănite când un panou publicitar s-a prăbușit luni din cauza unei puternice furtuni la Mumbai, au anunțat autoritățile municipale din capitala financiară a Indiei situată în vestul țării, notează AFP.
Acum 24 ore
07:40
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat în Ucraina în momentul în care armele dintr-un nou pachet de ajutor american încep să ajungă pe linia frontului, transmite BBC.
07:00
Vremea se menține răcoroasă pe tot teritoriul Republicii Moldova și pe 14 mai. Ziua, temperaturile vor ajunge până la 18 grade Celsius, iar noaptea vor coborî până la 3 grade. Cerul va fi variabil, iar precipitații nu sunt prognozate.
13 mai 2024
23:00
Exista o șansă foarte mare ca Republica Moldova să înceapă oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, până la finele lunii iunie. Țara noastră îndeplinește toate condițiile, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un interviu exclusiv pentru Radio Moldova. Mai important decât startul oficial, este procesul de reforme și transformări pe care Republica Moldova îl parcurge, în ultimii doi ani, cu progrese remarcabile și rapide.
21:10
Actorul român Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un mesaj, în care afirmă că este „viu”. El mulțumește tuturor celor care l-au ajutat în această perioadă și transmite publicului că mai are multe povești de spus, scrie news.ro.
21:00
De la poalele celui mai înalt deal din Republica Moldova, spre culmile succesului. Satul Milești din raionul Nisporeni nu ne poate spune, la prima vedere, prea multe despre sportul de performanță. Uimește, însă, prin locația sa fabuloasă, ce îți taie respirația, cu peisajele pitorești și se poate mândri că se află la baza celui mai înalt punct din țara noastră. La toate astea, însă, Mileștii au devenit celebri grație a doi frați gemeni: Valentin și Mihai Petic.
20:50
Actorul român Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un mesaj, în care afirmă că este „viu”. El mulțumește tuturor celor care l-au ajutat în această perioadă și transmite publicului că mai are multe povești de spus, scrie news.ro.
Ieri
20:20
Sute de oameni au venit la cimitirul vechi din satul Ghidighici, municipiul Chișinău, împreună cu familiile lor pentru a-și pomeni rudele răposate. Respectând tradiția, creștinii au făcut înconjurul mormintelor și au aprins lumânări, după care au întins pomeni pe morminte și au așteptat sfințirea lor. Preotul a ținut slujba de pomenire și a sfințit daniile sătenilor, iar după fiecare și-a împărțit pomana.
20:00
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Statele Unite ale Americii (SUA), Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda vor putea vota prin poștă, la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican, planificat pentru data de 20 octombrie. Se întâmplă după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.
17:50
Exista o șansă foarte mare ca Republica Moldova să înceapă oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, până la finele lunii iunie. Țara noastră îndeplinește toate condițiile, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un interviu exclusiv pentru Radio Moldova. Mai important decât startul oficial, este procesul de reforme și transformări pe care Republica Moldova îl parcurge, în ultimii doi ani, cu progrese remarcabile și rapide.
17:00
A rezistat după două războaie, dar riscă să se prăbușească în era tehnologiilor moderne. Vorbim despre biserica din lemn de satul Măcăreuca, raionul Drochia, veche de peste 200 de ani. Lăcașul a ajuns într-o stare deplorabilă, turlele și crucile stau să cadă, iar dacă nu se intervine de urgență, prăbușirea este iminentă. Autoritățile locale, în gestiunea cărora se află biserica, strâng neputincioase din umeri. Costul lucrărilor de reabilitare s-ar ridica la câteva milioane de lei, bani pe care primăria nu-i are.
16:10
Uniunea Europeană este conștientă de campaniile de dezinformare ale Rusiei, în contextul alegerilor europene, dar și alte altor alegeri relevante din acest an, și își întărește capacitățile. Kremlinul încearcă să controleze opinia publică prin intermediul știrilor false. Pentru combaterea dezinformării de la Moscova și din alte surse ostile, numărul experților StratCom ar urma să fie majorat, a declarat, la Chișinău, comisarul european Johannes Hahn.
15:20
Micii pacienți din Secția de Nefrologie a Institutului Mamei și Copilului și părinții acestora vor beneficia de psihoterapie și de consultațiile psihologului, după ce în această unitate medicală a fost renovat cabinetul psihologic. Scopul vizitelor la psihoterapeut este depășirea problemelor cu care se confruntă părinții și copiii lor internați în spital.
13:50
Un bărbat din raionul Florești a fost condamnat la 135 de ore în folosul comunității, după ce și-a bătut soția, iar în rezultat aceasta a decedat. Sentința a fost pronunțată pe data de 8 mai, de magistrații Judecătoriei Soroca, sediul Florești. Pe lângă munca în folosul comunității, inculpatul urmează să achite mai puțin de 3 mii de lei, cu titlul de cheltuieli pentru judecată. „Atât costă viața unei femei?” – s-a întrebat, în reacție, Organizația non-guvernamentală „Femei pentru Femei”. ONG-ul se declară „profund marcat” de decizia instanței, pe care o califică drept o „injustiție”, și face apel la autorități să facă dreptate pentru victimă.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.