Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor

Radio Chisinau, 28 aprilie 2024 09:20

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat în toate cele patru evanghelii – intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor, notează MOLDPRES.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 12 ore
18:50
Aeroportul Milano Linate nu face excepție de la avansarea tehnologică, introducând recent un serviciu inovativ numit FaceBoarding.
18:25
Prima persoană din istorie căreia i s-a făcut un transplant de rinichi de porc a murit la aproape două luni de la procedură, anunță SkyNews. Richard Slayman, în vârstă de 62 de ani, fusese supus în martie, timp de patru ore, operației de transplant la un spital din Boston.
18:00
Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul din spatele femeii gânditoare: unii istorici de artă au sugerat că decorul este unul imaginar și idealizat, în timp ce alții au susținut că există diferite legături cu anumite locuri din Italia. Acum, Ann Pizzorusso, geologă și istoric al artei, susține că a aflat răspunsul, relatează The Guardian.
17:35
„Challengers”, un film de dramă despre lumea tenisului cu Zendaya, vedeta din „Dune”, a debutat pe primul loc la box office-ul nord-american. The Guardian descrie „Challengers” ca fiind un film „absurd de sexy”, dar el ridică un mare semn de întrebare.
17:10
Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că vor începe lucrările pentru întărirea întregii frontiere de est a țării sale, în contextul unui “război hibrid” tot mai intens purtat de țara sa cu migrația ilegală din Belarus, transmite Reuters.
16:45
„La invitația Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, am fost la Cahul, unde am vizitat sediul Episcopiei Basarabiei, Catedrala Eparhiala „Sfântul Ierarh Dionisie și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și Mănăstirea „Sfânta Treime” din satul Roșu”, a transmis secretarul de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, într-o postare pe Facebook publicată ieri, 11 mai.
16:20
Partenerii internaționali salută eforturile Republicii Moldova de reformare a sectorului forestier și adoptare a unor politici și programe naționale pentru extinderea fondului forestier. Aceștia s-au arătat disponibilitatea să sprijine țara noastră în implementarea politicilor internaționale de mediu în domeniul forestier, transmite MOLDPRES.
15:55
Aproximativ 50.000 de protestatari au mărșăluit pașnic, pe o ploaie torențială, pe străzile capitalei georgiene, sâmbătă, într-o nouă demonstrație de opoziție față de proiectul de lege referitor la „agenții străini” despre care criticii spun că este inspirat de unul similar din Rusia, care a fost folosit pentru a reprima disidența în această țară, relatează Reuters.
15:30
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj, în care vorbește de semnificația de sărbătoare de familie a Paștelui Blajinilor
15:05
Sportivii din Republica Moldova au urcat pe podiumul Cupei Mondiale de canoe, competiție care se desfășoară în localitatea Szeged din Ungaria.
14:40
Instituțiile noastre au protejat ordinea din Republica Moldova - avem patrioți în toate instituțiile care știu să-și servească țara și vom continua să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca acasă să fie pace. Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Dorin Recean, într-un interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES, referindu-se la acțiunile întreprinse de autorități pentru a asigura securitatea R. Moldova, având în vedere că Federația Rusă a atacat militar, la scară largă, Ucraina, un stat mai puternic ca al nostru, continuă bombardamentele în fiecare zi și a ajuns să-i ocupe o parte importantă din teritoriu.
14:15
Locuitorii din regiunea găgăuză au marcat sărbătoarea Hederlez, care anual coincide cu ziua în care creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe. Anul acesta, Hederlez a coincis cu a doua zi de Paște, motiv pentru care organizatorii au mutat festivalul pentru ziua de sâmbătă, 11 mai, oferind mai multor persoane șansa de a participa. În cadrul evenimentului, la Ceadîr-Lunga a fost organizat un festival cu întreceri de cai, jocuri populare și expoziții ale meșterilor artizani din sudul țării.
13:55
La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia și Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgență, iar acest lucru s-a întâmplat și sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.
Acum 24 ore
13:25
Artiști din România și Republica Moldova vor urca pe scena din Bălți în cadrul celei de-a treia ediții a spectacolului dedicat femeilor creștine „Sărbătoarea inimilor smerite și iubitoare”. Evenimentul va avea loc pe 19 mai în sala Palatului Municipal de Cultură din Bălți.
13:00
Forțele ruse desfășoară în prezent operațiuni ofensive la scară mică de-a lungul frontierei ruso-ucrainene din regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei) și continuă să obțină „câștiguri teritoriale tactice” semnificative” în zonele unde apărarea ucraineană e slăbită. Cu toate acestea, numărul de unități ruse implicate în aceste atacuri sunt restrânse, ceea ce sugerează că Moscova nu intenționează să declanșeze o operațiune ofensivă la scară mare, cu scopul de a învălui, încercui ori cuceri orașul Harkov, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului. Concomitent, armata ucraineană a anunțat că a reușit „stoparea” ofensivei ruse în regiunea Harkov, deși luptele continuă.
12:40
Servicul Meteorologic de Stat a emis un Cod Galben de înghețuri la sol în orele nocturne și ale dimineții.
12:10
Pentru a doua noapte consecutivă, oameni din întreaga lume au încercat să vadă cum se aprinde, sâmbătă, o magnifică aurora boreală care luminează cerul, ca urmare a unei furtuni solare descrisă ca fiind „istorică" și care se așteaptă să continue și duminică, relatează Le Figaro, preluat de News.ro.
11:45
La ediția din acest an a concursului Eurovision juriul din Republica Moldova a acordat punctajul maxim pentru Ucraina cu piesa Teresa & Maria.
11:20
Transportul public municipal va activa, în regim special, pe 12 și 13 mai, de Paștele Blajinilor, anunță Primăria Chișinău. De asemenea, la dispoziția călătorilor au fost puse circa 60 de autobuze care vor circula gratuit de la Circ spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”, tur-retur.
10:55
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod de la granița cu Ucraina a declarat că o femeie a fost ucisă, 29 de persoane au fost rănite și câteva sute de apartamente au fost avariate de atacurile continue ale Ucrainei din weekend, informează Reuters.
10:30
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 65 722 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 36 497 traversări persoane.
10:05
Nemo a câștigat duminică Eurovision pentru Elveția cu „The Code”, un cântec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care încheie o competiție marcată de controverse, în special cu privire la participarea Israelului, relatează AFP, preluată de Agerpres.
09:40
Petrocub Hîncești a câștigat în premieră titlul de campioană a Moldovei la fotbal. Cu o etapă înainte de finalul campionatului, hânceștenii au acumulat 21 de puncte, cu 4 mai multe decât Zimbru, clasată a doua.
09:20
În următoarele zile, când în Republica Moldova este sărbătorit Paștele Blajinilor, se așteaptă vreme frumoasă, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).
08:50
La o săptămână după Sfintele Paști, în unele zone ale României și în Republica Moldova creștinii ortodocși respectă o veche tradiție populară, un amestec de datini creștine și mituri ancestrale. Este vorba de Paștele Blajinilor, zi închinată pomenirii celor adormiți.
Ieri
18:45
Sardinia este o insulă extrem de pitorească, apreciată de cei care iubesc natura și care vor să fie în mijlocul ei. Iar acum oferă posibilitatea unei apropieri și mai mari de mediul înconjurător, prin oficierea căsătoriilor pe o plajă pentru nudiști de pe insulă.
18:20
Un avion de luptă rusesc a lansat accidental o muniție FAB-500 pe o zonă civilă din Belgorod, Rusia, pe 4 mai, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Telegraph.
17:55
Un nou studiu a constatat că multe dintre cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin din întreaga lume se află în Europa – dar există și opțiuni accesibile pe vechiul continent, relatează Euronews.com.
17:30
Participarea cetățenilor români din stânga Prutului la alegerile europarlamentare este importantă pentru ca în viitorul Parlament European să ajungă cât mai mulți deputați care să susțină parcursul european al Republicii Moldova, a declarat Secretarului de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova de la București, Adrian Dupu.
17:05
România devine tot mai atrăgătoare pentru muncitorii străini. Calitatea și costul vieții, siguranța dar și cultura incluzivă sunt principalele motive pentru care cetățenii multor țări și-ar face bagajele și s-ar reloca în România.
16:40
Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producție, au anunțat organizatorii, adăugând noi dureri de cap pentru gazda Suedia, care se confruntă cu proteste anti-Israel. Deși scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters, transmite News.ro.
16:15
Uniunea Europeană a fost creată anume pe principiul solidarității între țări, doar așa a fost posibilă dezvoltarea lor economică și garanția păcii - pe încredere și unitate, or, pentru Republica Moldova este foarte important că este ajutată continuu de Uniunea Europeană, a estimat premierul Dorin Recean într-un interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.
15:50
În luna aprilie, importul de energie electrică al Ucrainei a depășit exportul de peste 18 ori, susține centrul analitic DiXi Group din Ucraina. Astfel, datele arată că Moldova a exportat în Ucraina de cinci ori mai multă energie electrică decât a importat.
15:25
Casa Națională de Asigurări Sociale aplică Acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state bazate pe principiul proporționalități, iar pe parcursul anului 2023 în baza acordurilor respective au fost stabilite 340 de prestații sociale, transmite IPN.
15:00
La cinematograful Patria Loteanu a avut loc premiera fimlului “În inima Naționalei - Din vestiar până în Germania”, care prezintă drumul parcurs de selecționata de fotbal a României până la calificarea la Campionatul European din acest an.
14:35
Statul Major Ucrainean a afirmat în estimarea de sâmbâtă că în ziua anterioară au fost „lichidați” 1.320 de soldați ruși, acesta fiind un bilanț record în cadrul războiului ce durează de mai bine de doi ani.
14:10
Vladimir Iastrebciak, pretinsul ex-ministru al afacerilor externe din regiunea transnistreană s-a stins din viață. Acesta a decedat la vârsta de 44 de ani, transmite Novosti pmr.
13:45
Agenția de Mediu recomandă persoanelor care vor decide să viziteze mormintele celor dragi să nu aducă flori vii, în loc de coroane din plastic. Potrivit specialiștilor, acestea sunt făcute dintr-un material greu degradabil, iar după ce nu mai sunt folosite devin o sursă de poluare a aerului, transmite IPN.
13:20
Treisprezece angajați ai Punctului de Asistență Medicală Urgentă Cociulia din cadrul Secției Asistență medicală urgentă (SAMU) Cantemir, din 10 mai, se vor bucura de un edificiu reparat capital, ce corespunde standardelor europene. Circa 10 mii de locuitori din opt sate (Cociulia, Vișinești, Șamalia, Sadâc, Taraclia, Capaclia, Haragâș, Pleșeni) vor beneficia de servicii medicale urgente calitative la etapa de prespital, transmite MOLDPRES.
13:00
Deputații vor examina săptămâna viitoare proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional. Majoritatea parlamentară propune ca referendumul constituțional să fie organizat pe 20 octombrie, iar cetățenii să răspundă la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, transmite IPN.
12:30
Integrarea europeană este calea pe care trebuie să o urmăm consecvent, pentru că suportul european ne ajută să rezolvăm o serie de probleme mari ale R Moldova, pe care nu le putem soluționa singuri, inclusiv dosarul transnistrean, consideră analistul în probleme de securitate Andrei Curăraru, de la comunitatea WatchDog.
12:05
Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat, într-un interviu publicat vineri de The Economist, că se așteaptă ca războiul împotriva Rusiei, care durează de 26 de luni, să intre într-o fază critică în următoarele două luni, pe măsură ce Moscova încearcă să exploateze întârzierile în furnizarea de arme occidentale pentru Kiev, relatează Reuters, citată de News.ro.
11:55
Interviu cu Radu Dolgan, aflat pe ultima sută de metri în pregătirea unui noi program teatral-muzical.
11:45
Luptătoarea Mariana Drăguțan s-a calificat la Jocurile Olimpice din această vară, fiind astfel cel de-al 12-lea sportiv ce va reprezenta Republica Moldova la competiția de la Paris.
11:15
Înconjurați de numeroși iubitori ai istoriei și artei, oameni de cultură și reprezentanți ai corpului diplomatic, tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” de Elena Bria, a fost în premieră expus în Republica Moldova la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
10:50
La Spitalul Clinic Bălți, a fost inaugurată secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), după reparație capitală. Secția ATI, modernizată și dotată la standarde europene, va activa pe 20 de paturi și va acorda asistență medicală înalt calificată tuturor pacienților în stare critică, politraumatizați, cu patologii cardiovasculare, neurologice și chirurgicale.
10:25
Românii din afara țării vor avea la dispoziție 915 secții de votare pentru a-și alege europarlamentarii la scrutinul din 9 iunie, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă emis sâmbătă.
10:00
Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană sunt din Republica Moldova. Mai exact, 25% din prunele vândute în UE în anul 2023 sunt moldovenești. Cifrele au fost prezentate astăzi de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.
09:40
În contextul sărbătorii Paștelui Blajinilor, se preconizează o creștere a numărului de călători care doresc să traverseze frontiera de stat, se arată într-un comunicat al Poliției de frontieră.
09:10
Aurora boreală a fost vizibilă noaptea trecută și de pe teritoriul României și al Republicii Moldova. Fenomenul s-a produs în urma unei furtuni geomagnetice de o intensitate rară.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.